joi, ianuarie 28, 2021

Țara vrea Morari

Dimineața pe răcoare, vorba melodiei, dacă stai cu fața la soare și te uiți pă ceru’-ăl mare, scena politică din România aduce a balamuc. Spațiul public românesc arată zilele astea ca o casă de nebuni. Și problema mare este că nu e sigur că doar arată așa.

Acuzații, împroșcări, delimitări, fandări, zornăieli de cătușe. Oricum ar fi, este mai bine balamuc decât blat. Am avut suficiente blaturi de fond în Justiție până prin 2005 când Băsescu a împutenicit oameni de bună calitate ca Monica Macovei, Daniel Morar și alții și a fost demarată târâș-grăpiș, poticnit, așa cum s-a putut, curățenia în Justiție. Chiar dacă nimic nu se întâmplă imediat și integral, rezultate au început să apară. Au intrat la pușcărie Năstase, Voiculescu, Vântu și mulți alții. Sigur, pentru puțin timp, târziu, cu greu. Însă e bine să avem în minte că au trecut doar primii 10 ani de după 60 de liniște mormântală.

Balamucul de azi este întreținut și de lipsa de profesionalism cu care e abordat la TV și în ziare subiectul Udrea. Multe emoții, acuzații, din păcate puțină dezbatere de fond. De la Antena 3 și România (?) TV nu mai ai demult ce pretenții să ai. Oamenii aceia par uitați in tranșee – a se citi ștate de plată- în urma unor războaie care nu au fost niciodată ale lor. Or avea credite in franci elvețieni.

Dar în beția asta de acuzații, chiar și din canalele (tv) mai cât de cât, se aud voci ca Rareș Bogdan de la Realitatea (?) TV care afirmă cu subiect și predicat că știe el sigur că Băsescu are influență pe la Înalta Curte de Casatie și Justiție (ICCJ) și că oamenii de acolo o să o facă scăpată pe Udrea. Habar nu am câtă influență a avut Băsescu la ICCJ, habar nu am câtă mai are. Ceea ce însă știu sigur e că în mod normal oameni cu asemenea certitudini ar avea deschis imediat proces de calomnie. De către ICCJ. Și așa taman bine am afla și noi cum stau lucrurile.

Alții spun că nu, dom’le, că de fapt serviciile au tăbărât pe săraca Udrea, că nu e bine ce se întâmplă, că unde o să ajungă țărișoara. E o manipulare încrucișată mamă-mamă.

Pe fond, este util că DNAul cercetează activitatea lui Udrea. Pe mulți păreologi contemporani îi roade că de mai bine de 10 ani ea s-a dat cocoș pe lânga Băsescu. Însă problema ei nu e că s-a dat, ci că a fost. Ea vine după 10 ani de activitate ca partener în antrepriza de mare succes financiar Cocoș & Asociații. Rata de creștere a organizației respective l-ar face invidios și pe Warren Buffet și pe mulți de pe Wall Street. Poate doar gruparea Matușa Tamara le-ar rîde în nas. Cocoșii au investit unde trebuia și în cine trebuia. Profesioniști. Este de cercetat daca în urma splitării, Cocoș a rămas cu activele toxice, iar Udrea numai cu albituri. Și ce rol a avut fiecare. Era Udrea managing partner? Era middle manager? Era acționar pasiv? Nu știu cu câți bani a intrat ea ca partener acum 10 ani, însă declarațiile ei cum că o să renunțe la genți/sacouri/etc. dacă se descoperă ca sunt din bani furați ar fi bine să fie însoțite la TV de bulina de control parental. E posibil să se ajungă la un veritabil pocker pe dezbrăcatelea. De tot.

Revenind, balamucul actual este folosit de mulți băieți deștepți ca să ne arate cât de rău a fost Băsescu. De parcă noi nu am fi trăit acești 10 ani. De parcă noi am fi dormit, iar ei sunt un fel de Casandre post-moderne venite dezinteresat să ne lumineze.

Despre lucrurile profund eronate făcute de Băsescu se pot scrie biblioteci întregi. Și se vor scrie. Însă, pe undeva prin bibliotecile alea e bine să fie pusă și o cărticică subțirică, dar cartonată, la care a fost unul din autorii principali. Ea include clarificarea direcției proVest a României, debutul reformei în Justiție, condamnarea Comunismului și atragerea unor excelenți exponenți ai societății civile în funcții de conducere ale unor entități publice – spre exemplu Horia Roman Patapievici, cu o activitate splendidă și merite incontestabile la formarea unui ICR competitiv la nivel internațional.

Cărticica asta e lucrul valoros cu care s-a ales România după 10 ani. E un bun caștigat. Și tocmai cărticica aia, nu bibliotecile amintite mai sus, a fost motivul pentru care Parlamentul penal ne tot chema pe la urne pentru suspendări la intervale regulate.

Tocmai pentru ca este importantă, poate ar fi bine ca noul președinte rezultat în urma votului de suspendare al lui Victor Ponta de la conducerea țării să o mai răsfoiască și să mai lase în pace MCVul ăla pentru o vreme. Curățenia din Justiție doar a debutat, nu s-a finalizat. Și dacă tot îi arde de inovații- mai bine ar lua-o pas cu pas, și ar începe să  numească în sfârșit civili la serviciile secrete. Civili-civili.

Sigur, comparativ privind, numirile lui Băsescu la servicii au fost mai bune decât ale lui Iliescu și Constantinescu. Însă, chiar și așa, în ultimii 10 ani am tot avut civili proveniți din sau conectați la diplomația veche cu grade, civili proveniți din conducerea centrală a UTC – actualmente aciuați consilieri la noul președinte. Cel mai civil dintre civilii numiți la servicii în ultimii 10 ani pare să fi fost, până la proba contrarie, taman soțul Adrianei Săftoiu – purtătoarea de cuvânt de atunci a lui Băsescu. Și decât așa un civil… Pe scurt, ar fi nevoie de niște oameni care nu doar să se îmbrace în civil și să servească drept paravane parfumate pentru ce se întâmplă prin spatele lor. Ar fi primul pas către mult doritul control civil asupra serviciilor secrete. Că până găsim o duzină de parlamentari pentru care să bagi mâna în foc că se ocupă cu controlul pe bune al activitații serviciilor va mai trece multă apă pe Dâmbovița.

Și revenind, daca nu era suficient ce aveam, la balamuc se adaugă și așa-zisa dezbatere pe legile Big Brother. În lumina reflectoarelor, politicieni, oameni din canalele tv, binevoitori, ongiști de ziua a opta, și-au dat mâna peste țară și s-au năpustit dintr-o dată să ne lumineze ce splendid ar fi și ce siguri am fi dacă am avea și noi legi din astea. Unii vorbesc chiar de ordonanțe de urgență. În același timp, prin catacombele democrației noastre originale se lucrează la foc continuu (era să zic automat): se scriu cu sârg articole la kilogram despre Daniel Morar și CCR. Negative. Sigur, multe seamănă între ele de parcă ar fi scrise de aceeași mână. Nu zic, marile spirite s-or întâlni pe undeva. Problema este dacă unele dintre spiritele astea sunt plătite pentru opiniile lor. Și de unde.

Oricum am lua-o, un lucru e cert: ca să iasă din balamuc, România are nevoie de mai mulți morari, că maiori avem destui.

Oameni de valoare și bună credință există în România. Faptul că spațiul public arată ca o casă de nebuni este consecința faptului că ei nu sunt prezenți în masă critică în dezbatere. Este nevoie ca ei să își asume România. Și e nevoie și de voință politică. Ei trebuie identificați și aduși în poziții de decizie. Dacă și viitorul guvern va fi format tot din fantome de partid va fi clar și pentru cei care astazi mai speră că se schimbă ceva în România că voința politică trebuie căutată în altă parte. Discursul noului președinte, rostit ieri în fața parlamentarilor, mi-a adus aminte de scena finală din ”Brigada Diverse intră în acțiune”.  Acolo, un tip sobru de la Miliție stă în fața pușcăriașilor puși în bănci de școală și îi intreabă repetitiv: “Ia să vedem. Ce facem noi ca cetățeni cinstiți când găsim pe stradă un portofel cu o sumă de bani în el?” Primește numai răspunsuri care nu îi convin. Și tot se răstește: ”Nu e bine. Altcineva!” În final, un deținut mai isteț -jucat splendid de Dem Rădulescu–, plictisit de atâtea răspunsuri sincere, dar neconforme ale colegilor de pușcărie, cere permisiunea să ia cuvântul și îi dă în sfârșit răspunsul așteptat: ”Noi, cand găsim pe stradă un portofel, un portmoneu, un portvizit cu bani, anunțăm imediat Miliția. La telefon 22.22.22.”  La care, cu un aer triumfător, milițianul scoate un zâmbet căsnit și zice: ”Bun. Foarte bine. Eh, ăsta e răspunsul. Felicitări!”

Sigur, reeducarea parlamentarilor are utilitatea ei. Însă mersul înainte se face cu oameni curajoși, oameni adevărați, educați de prin familiile lor, de pe la școală, nu cu reeducați de formă. Este nevoie de oameni care își asumă. Care produc valoare. Morari.

Distribuie acest articol

25 COMENTARII

  • Si care este culoarea politica a D-lui Morar?
   In cazul in care ati vrut sa insinuati ca face parte dintr-o clasa politica de o anumita culoare, va spun ca va inselati amarnic sau vreti sa manipulati.
   Dl Morar activeaza in „politica” profesionistilor responsabili, pentru care constiinta si corectitudinea sunt sfinte. Daca asta e politica, atunci avem nevoie de oameni numai din aceasta categorie.

   • Cazul 1.
    Un politician beneficiază în campania electorală de fonduri ilegale, adunate în urma unui așa numit Trofeu al Calității. DNA îl anchetează și îl dovedește vinovat, motivând că, fiind beneficiarul tărășeniei, era imposibil să nu fi fost amestecat. Un alt politician beneficiază de fonduri pentru alegerile europarlamentare, sfeterisite de un ministru. Ministrul e anchetat, politicianul nu, pentru că, de data asta, sigur nu știa nimic de „abnegația” ministrului, o prietenă foarte foarte apropiată. Șeful DNA se numea, în ambele cazuri, Morar.
    Cazul 2.
    Se descoperă o rețea care face trafic cu arme. Printre cei implicați se regăsește un nume al cărui frate evpolitician de vârf. Ultimul declară chiar că fratele a fost cooptat în afacere datorită numelui influent și va reveni cu detalii. N-a mai făcut-o și nici DNA n-a mai investigat cazul. Șeful DNA se numea Morar.
    Cazul 3.
    Unui politician i se înscenează o potlogarie, prin care mijloacele fixe ale unei companii de stat sunt înstrăinate la preț derizoriu. DNA anchetează, face o nouă comisie de experți și constată că prejudiciul era de fapt un câștig. Șeful DNA se numea Morar.
    Cazul 4.
    Un ministru al dezvoltării regionale obține un buget fabulos, pe care îl folosește adesea în scopuri dubioase: parcuri în zone ciudate, șosele obscure, patinoare superscumpe. DNA nu anchetează defel, deși în Parlamentul României se constituie chiar o comisie în acest scop. Acum chiar încep sa iasă la iveala lucruri dubioase din acea vreme. Șeful DNA se numea Morar.
    În toate cele patru cazuri politicienii favorizați de DNA erau de la unul și același partid. Care? Ghici ghicitoarea mea!

    Și, până la urmă, ce ați avea împotriva ideii ca Morarii sa fie cât mai mulți și cât mai divers colorați?

    • Domnule/Doamna Hantzy, din pacate/din fericire, hartia/internetul suporta orice. Chiar si ce scrieti dvs.. Asa cum spuneam in articol, asistam la o campanie de denigrare a Dlui Morar. E pacat ca si dvs. sa va coborati atat de mult. Asta in cazul in care nu e datorie de serviciu.
     In rest, numai bine.

     • Eu il denigrez?! Dimpotriva, il apreciez. Doar ca, consecvent ideii ca echilibrul nu e static, ci dinamic, mizez nu pe calitatea unui „lone ranger”, fie el si in lupta cu sistemul, ci pe un sistem multipolar, care sa alunge umbrele inerente ce scapa scrutaturii atente, chiar si a unui Morar. Nu e zeu, ci om.

 1. „Oricum am lua-o, un lucru e cert: ca să iasă din balamuc, România are nevoie de mai mulți morari, că maiori avem destui. Oameni de valoare și bună credință există în România. Faptul că spațiul public arată ca o casă de nebuni este consecința faptului că ei nu sunt prezenți în masă critică în dezbatere. Este nevoie ca ei să își asume România. Și e nevoie și de voință politică. Ei trebuie identificați și aduși în poziții de decizie. Dacă și viitorul guvern va fi format tot din fantome de partid va fi clar și pentru cei care astazi mai speră că se schimbă ceva în România, că voința politică trebuie căutată în altă parte.
  ………….
  Sigur, reeducarea parlamentarilor are utilitatea ei. Însă mersul înainte se face cu oameni curajoși, oameni adevărați, educați de prin familiile lor, de pe la școală, nu cu reeducați de formă. Este nevoie de oameni care își asumă. Care produc valoare. Morari.”

  Subscriu, Mihai!

 2. dupa ce au fost adusi la nebunie, trebuie sa fie controlati. sigur, jupinii au mai evoluat, nu mai folosesc biciul, ci l asteapta pe roman la drumul mare sa i fure punguta cu doi bani. aici jupinul e foarte inventiv. iobagul are inca toaleta n curte (e mai ecologica) in schimb i s au instalat camere de vedere pe ulitele medievale. sa vada jupinul daca palmasul si a platit taxa de drum (precum tarabagiul pe cea de protectie). astfel jupinul impusca doi iepuri dintr o lovitura. da contracte grase din bugetul statului it stului ghita (cica pentru technologia informatiei – precum deal urile cu microsoft) care alimenteaza gospodaria de partid si militienii fara grade la vedere, dar il saraceste si mai tare pe bietul serb legat de glie care a ramas si fara scoli si fara spitale si fara drumuri si n curind si fara izmene n fund. asa i in democratie si statul de drept (adica sa stai drept in fata jupinului, big brotherului, fratelui mai mare)

 3. uite, chiar notasem lipsa articolelor pe tema udrea
  apreciez articolul,da io neoptimist fiind,tare cred ca iese blat,c asa i acolo.amu sa nu sara patriotii sa zica ca vreau scandal,da uniti cum is,io cred ca gramada sufera.
  si am observat” oameni de bună calitate ca Monica Macovei, ” alaturi de”și-au dat mâna peste țară și s-au năpustit dintr-o dată să ne lumineze ce splendid ar fi și ce siguri am fi dacă am avea și noi legi din astea. Unii vorbesc chiar de ordonanțe de urgență” oare nu exista o contradictie aci?

  • Din punctul meu de vedere nu e o contradictie. Monica Macovei e un om de buna calitate. Dupa interventia ei pe legile Big Brother a publicat si un soi de erata. Si oamenii de buna calitate mai fac erori, nimic anormal.

   Pe fond, indarjirea sustinerii legilor Big Brother e cumva artificiala. De ce? Pentru ca daca Doamne Fereste ceea ce se intampla in Ucraina se exinde si spre noi se vor da probabil direct niste legi Big Father.

   • in mod sigur multe se vor schimba functie de ce va urma acolo
    nu i contest nici io calitatea,doar ca si in privinta statului Moldova a scos pasarica,zic io !?
    sint exigent, pentru ca altfel tot mai multe udre vor conduce

   • Ce mi se pare cel mai amuzant in inversunarea contra BB, e faptul ca nimeni nu se gandeste la faptul ca Facebook si Google au mult mai multe date despre ei decat vor avea serviciile prin datele de trafic (pe care operatorii oricum le colecteaza din motive tehnice si comerciale). Cand primeste „gratis” ceva de la o companie, omul nu se mai gandeste la datele private si la intimitate, dar cand e vorba de o problema de siguranta nationala…

    • cel mai mare inamic al cunoasterii nu este ignoranta,ci iluzia cunoasterii-Hawking
     daca nu cumva jucati in echipa adversa, ca am auzit ca tare se poarta

  • Domnu Dusu,

   De mult tot vreau sa va intreb. Nu ati vrea sa scrieti romaneste, ca sa intelegem fara sa facem broboane pe frunte, ce vreti dvs. sa spuneti? Ca altfel, eu una nu inteleg decat ca va iubiti la nebunie graiul local, fara sa reusesc macar sa-l localizez.

 4. Exceptionala comparatia puscariabilor palavramentari cu puscariasii
  gainari de acum 40 de ani. Si Liiceanu are o imagine similara in articolul
  sau: palavramentul in zeghe exact ca in BD-uri. Deosebirea e ca in BD-uri
  militzianul Caragiu chiar avea haz si ceva glagorie, pe cand azi
  securistul pe stil nou (vorba vine) coldea e nu numai fost repetent la
  Politehnica Timisoara de unde a fost exmatriculat pana la urma ci si fost
  repetent la sustinerea asa-zisei licente la „universitatea” securista, azi
  a „istoricului” general troncota!!!
  Amarata tzara….

 5. Ce dracului tot îi dati inainte cu civili la conducerea serviciilor secrete? Avem nevoie de marionete care pot fi rasucite dupa voie de catre partidul aflat la conducere? Americanii au incercat treaba asta si s-au desteptat pana la urma! Cititi CV-ul lui John Brennan, actualul director al CIA! Veti vedea la ce ma refer…

 6. „Țara vrea Morari” ? Desigur, dar nu numai!
  Nu cred ca permanenta oscilare dint-o extrema in alta, care se practica in Ro, cu asiduitate de 25 de ani, va produce altceva decat (tot) confuzie, adica teren perfect pentru perpetuarea imposturii, a exceselor de tot felul si, evident, a coruptiei!
  Nu vad nimic constructiv in declaratii categorice de tipul „numai civili”, „numai morari”,”niciun maior”!
  Discriminarea pozitiva ramane tot o discriminare, adica o masura excesiva si, paradoxal, superficiala, de promovare a oamenilor.
  Este firesc ca, atunci cand un om este considerat, adjudecat, ovationat, drept „Mesia”, indiferent ca se numeste Morar, Maior, Coldea, Udrea, Bica, Kovesi, etc., sa se considere „deasupra gramezii”, simtind ca ii cresc aripi…Doar ca nu doar aripile fac ingerii!
  Ma surpinde deci, dle M. Cusuta, tonul categoric cu care enuntati o serie de calitati subiective care, in opinia dvs trebuie sa defineasca politicienii „buni” care sa-i inlocuiasca pe cei „perimati”:
  „oameni curajoși, oameni adevărați, educați de prin familiile lor, de pe la școală, nu cu reeducați de formă. Este nevoie de oameni care își asumă. Care produc valoare. Morari.”
  Fiecare cuvant din aceasta insiruire este interpretabil, orice om putandu-se regasi, din propriul punct de vedere, in profilul descris…Cine decide, cine judeca?
  Din pacate, un cerc vicios nu se va transforma brusc intr-unul virtuos, mai ales atunci cand, insasi declaratiile de intentie sunt confuze…

 7. Daca tot exista volume intregi de greseli marca Basescu, de ce mai trebuie amintita o biata carticica de realizari? In realitate poate sunt 3 carticele, sau 9. Tot maruntis reprezinta pe langa biblioteca de greseli. Sintetizat, eu as spune chiar ca nici nu are multe: este inca un personaj politic care incearca sa impuna o anumita imagine, realitatea din spate fiind cu totul alta. Nu e nici primul nici ultimul. Putem sa il premiem pentru talentul deosebit. Merita!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Mihai Cusuta
Mihai Cusuta
Mihai Cusuta, MBA.

Colectia Contributors.ro

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

Occidentul și Sfânta Imbecilitate

Nu sunt un expert nici în economie și nici în politică, dar unul din lucrurile pe care cred că le înțeleg din...

Parada dascălilor

Prin 2004 – 2005 mergeam mult pe munte cu un amic care se credea foarte deștept. Poate și era; poate. Eu tot...

Când moașa, chirurgul, șamanul și psihiatrul împărtășesc aceleași temeri asupra vaccinului…

”Într-o țară în care prevalența vaccinării este ridicată - scria undeva C.A. Siegrist, un renumit pediatru și vaccinolog elvețian- e dificil să...

Despre ceea ce este firesc și necesar. Cazul Sorin Lavric

Într-o însemnare din ultimul său jurnal publicat (2001-2002), Monica Lovinescu observa una dintre trăsăturile definitorii ale presei autohtone: Ziua și știrea. Nimic...

Democrația este pentru zei. Nu trebuie să ne surprindă faptul că oamenii nu o pot menține

„De ce eșuează democrațiile?” Am auzit această întrebare de multe ori în ultimii ani, în cărți, în paginile de...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.