“-Damian, vine războiul!? – Nu, mă, vine ziua României! “
Așa dialogau doi copii, privind absorbiți coloana de marş a arsenalului terestru de luptă, scos din unităţile militare din Ghencea, pentru a participa la repetiţia cu public a paradei de 1 Decembrie de sub Arcul de Triumf. Ca în fiecare an, organizatorii se întrec pe ei inșiși: maşini Lotus Evora, maşini de luptă MLI-84M „Jderul”, tancuri TR 85 M1 „Bizonul”, sisteme de apărare antiaerian „Ghepard” şi celebrele Humvee. Mii de uniforme, sute de autovehicule blindate, vehicule de luptă, camioane militare, radare, aruncătoare de racheta, toate cu tricolor.
Armata și Statul român ne apără pe noi, cetățenii, românii. Ei au făcut posibilă Unirea de la 1918 și anul acesta sărbătorim încă odată acest moment unic în istoria poporului român! Marșul militar, defilarea a mii de uniforme, parada elicopterelor, întregul eveniment demonstrează forță și profesionalism, iar noi, românii, grație lor suntem intangibili, protejați, fericiți, uniți sub tricolor! Beneficiind de tehnică militară de ultimă oră, bravii conducători și ostași români sunt gata oricând să se sacrifice pe câmpul de luptă pentru națiunea noastră!…
Odată terminat exercițiul, în drumul spre cazărmi, zgomotul coloanei se aude cam de la 2 kilometri, nu ai cum sa ratezi trecerea ei, decât dacă ești surd. Spectacolul pare interesant pentru copii, care au ocazia să vadă jucării la scară mare si pentru câțiva bătrânei nostalgici. Nu am văzut pe nimeni să se bucure, să aplaude. Trecută de Arcul de triumf, milităria se dezbracă de sens, ca orice artist care și-a încheiat show-ul.
În fapt, teoria statului inexpugnabil a expirat de mult dar de 1 Decembrie României i se livrează public același mesaj demodat, învechit, bazat pe forța militară, brută. Este acesta simbolul recurent al României sau doar un exercițiu patriotard de comunicare publică, de fibră etatistă, grotesc prin mijloacele alese, anacronic din punctul de vedere al mesajului şi absolut neinspirat din punct de vedere strategic, fiind profund ne-popular?
Este bine că simularea a avut loc într-o dimineaţă de duminică. E puţină lume pe străzi, iar vizitatorii Bucureştiului se odihnesc. Afară de aceştia, nu există şansa de a întâlni ceva mişcări sindicale de protest din învăţământ sau sănătate, care ar genera probleme de trafic coloanei militare. Iar nemulţumiţii nu ar înjura printre dinţi, socotind visteriile cheltuite absurd, dar conştiincios pe show-ul politicianist. Nu se cunoaşte amploarea cheltuielilor de 1 Decembrie, pentru că sursa de finanțare este multiplă: Primăria Capitalei, Ministerul Internelor, Ministerul Apărării, Primării de sector –asta doar în București, fără Alba Iulia ş.a.
Un calcul simplu, multiplicat, ne-ar putea da o idee: în marş, media de consum a unui vehicul autoblindat și camion de transport sare de 50 de litri la suta de kilometri; ieşirea pe poarta unităţii militare înseamnă costuri uriaşe: cosmetizare, logistică, alimentare, echipamente, mobilizare, comunicaţii; implicarea poliţiei pentru blocarea traficului, alte costuri. Aici vorbim doar de repetiţii, nu de evenimentul de pe 1 decembrie, ca să nu mai calculăm cât consumă un avion IAR 99 „SOIM” sau elicopterul IAR 330 pe care le mai vedem din când în când scoase de la naftalină. Probabil că vorbim de câteva milioane de euro, epuizaţi în acest exerciţiu distructiv, la propriu. Mai mult, anual sunt cheltuite sume de zeci de milioane de euro în contul iluzoriu al „apărării naționale”. În contextul României de azi, sunt fără doar și poate bani aruncați, în aceeași paradigmă toxică a investițiilor lipsite de viziune.
Myth buster:
- Dacă cineva mai crede în mitul unei Românii pacifiste: conform unei clasificări internaţionale, Global Peace Index (GPI), care agregă 23 de indicatori de ţară , România se află pe locul 40, între Malawi (ţară africană cu probleme interne, cu o economie instabilă şi un regim politic autoritar, cu un guvern care promovează adesea politici ne-democratice şi încălcări ale drepturilor civile, cunoscând în august 2011 o escaladare a conflictului dintre guvern şi societatea civilă, soldată cu lupte de stradă şi victime umane, mediate de ONU) şi Oman (ţară care se află pe locul 1 în lume la investiţii în industria de apărare – aproximativ 11,4% din PIB, peste 8 miliarde dolari anual). Asta în condițiile în care, în 2007, Romania ocupa locul 26; prin urmare am devenit in 4 ani de doua ori mai belicoși. În clasamentul respectiv, locul 1 şi 2 aparţin Islandei şi Noii Zeelande, iar pe ultimele locuri (cele mai puţin pacifiste) se află Irak şi Somalia.
- Un al doilea mit frecvent este că statele puternic militarizate si prolifice din punctul de vedere al conflictelor in care sunt implicate (de exemplu Statele Unite) au şi avantaje economice mai mari şi o economie mai stabilă. De fapt, statele cu o buna tradiție de pace si neutralitate au economii foarte stabile: Noua Zeelanda și Islanda, tari relativ izolate geografic, fara granite comune cu alte state si fara adversari internationali, Finlanda, Canada, Elvetia sunt state care au redus la minim investitiile militare si au pus accent pe politicile sociale, pe educație, pe competențele pentru knowledge society.
Bugetul României din ultimii ani și pe 2012 demonstrează clar că abordarea noastră de dezvoltare e pe dos: la Ministerul Educaţiei (de la 8,9 miliarde lei la 8,7 miliarde lei) și Ministerul Culturii (de la 795,8 milioane lei la 600 milioane lei) bugetele sunt în scădere, iar la Ministerul Apărării Naţionale (de la 5 miliarde lei la 5,1 miliarde lei) suma a crescut. Deciziile politice care țin educația și cultura jos, iar uniformele militare sus demonstrează o gândire retrogradă, feudală, incapabilă de transformare, perdantă pe termen scurt, mediu, lung pentru întreaga societate.
De ce ar fi important totuși să re-gândim această abordare?
- Copiii și tinerii percep cel mai repede mesajul implicit de forță și îl interiorizează fără critică, devenind normă socio-culturală. La televizor sau pe stradă, plimbarea tancurilor prin oraș este o acțiune a adulților, iar pentru vârsta copilăriei nu există dubii sau îndoieli cu privire la corectitudinea acestor acțiuni. Adulții, în ochii copiilor, sunt perfecți, pentru că ei nu și-au format ideea de imperfecțiune, încă.
- Promovarea culturii războiului produce efecte precise, care nu vor conduce în ultimă instanță decât la proliferarea violenței sau ale acceptării ei tacite; mentalitatea favorabilă violenței și valorizarea culturii militare, prezente în întreaga lume “civilizată”, preponderent occidentală, sunt deghizate subversiv în joaca de-a războiul (observaţi ce jucării se vând și cumpără în magazine, sau ce jocuri sunt instalate pe computer) sau exhibate mediatic prin prezentarea favorabilă a personalităților și campaniilor militare, prin justificarea morală a intervențiilor „umanitare”, prin susținerea guvernamentală a investițiilor în industria militară sau echipamente destinate distrugerii.
La capătul celălalt, o reformă “a păcii”, dublată de politici educaționale adecvate ancorate în drepturile omului, bazate pe principiul respectului față de umanitate şi natură, operate sistematic în curriculum-ul școlar și în activitățile non-formale și informale, în formarea cadrelor didactice, ar produce infinite beneficii societății românești și în mod particular tinerilor care ies din școală. De asemenea, investiţia în campanii de informare şi sensibilizare publică care să susţină aceste valori, destinate cunoașterii adecvate a efectelor teribile ale războiului, ar fi mult mai aproape de valorile noastre originare.
- Dezechilibrele bugetare afectează zi de zi comunitatea educațională. Săptămâna aceasta a avut loc un nou protest organizat de sindicate și dascăli, care au pichetat din nou sediul Ministerului Educației. Printre ei, un grup de profesori din Turnu Măgurele, într-o situație greu de descris, care nu și-au încasat salariile din luna septembrie, nu-și pot susține cheltuielile familiei și nu își pot face meseria din cauza unui conflict juridic între Prefectură şi Primăriile locale, care le-a închis la propriu şcolile. Prezența lor la Ministerul Educației este preponderent simbolică, pentru că pe bună dreptate MECTS nu are un atribut de intervenție financiară locală, însă dincolo de asta, o reducere a altor bugete – recte cel de „apărare naţională” poate crește bugetele locale destinate educației, școlilor, activităților locale de formare, etc. În disperarea situației, apelează la oricine îi poate ajuta să răzbată: “-Cu cine să mai vorbim? în şcoală sunt 4 grade Celsius, este imposibil de lucrat. Suntem izolaţi aici!”(Mihai Călin, prof. fizică, Colegiul Național Unirea)
- În condiţii de precaritate nu poţi face educaţie decât la bifă. Restructurarea priorităţilor naţionale de dezvoltare este singura soluţie de normalitate şi în mod particular, de restabilire a demnităţii dascălilor, care sunt de bine, de rău, o categorie socio-profesională care face, încă, dezvoltare.
- Războaiele epocii moderne, în partea europeană a lumii, nu se mai poartă ca acum 50 de ani; am ieşit din epoca războiului rece, dar instituţia responsabilă cu cheltuiala se numeşte tot “ministerul apărării naţionale”. Conflictele majore se poartă pe tărâm economic, informaţional, tehnologic sau cultural. Pentru culturile dominante, armele cele mai durabile sunt competenţele transversale, comunicarea, inovaţia, iar militarii cei mai buni ai unei naţiuni sunt toţi oamenii educaţi. Toate ţările care au înţeles acest mecanism au o poziţie privilegiată pe piaţa globală şi importă resursele umane de elită din ţările care au ratat această şansă. Vestea bună pentru politicienii români este că trecerea de facto la paradigma societăţii bazate pe cunoaştere, prin educaţie, prin strategii coerente, constructiviste, care pun accentul pe cea mai importantă resursă din lanţul de producţie –persoana umană- nu îi pune într-o lumină proastă, nu îi descalifică, ci îi poate propulsa la vârf. Pe termen scurt, inteligenţa politică poate fi cheia acestei probleme, însă o schimbare profundă nu se va face doar declarativ.
În 1997, la vârsta de doar 43 de ani, Tony Blair câştiga alegerile pentru Partidul Laburist, cu un mesaj-cheie pro-educaţie: „Întrebaţi-mă care sunt cele trei priorităţi ale guvernului şi vă voi răspunde: education, education and education.(…) În ultimii 10 ani am spus mereu, an de an, Marea Britanie va prospera şi poporul său va ajunge în secolul 21 doar prin educaţie; nu doar pentru o minoritate sau elită, ca în trecut, ci pentru marea majoritate, care va avea oportunităţile deschise, la fel ca şi cei privilegiaţi din trecut”. Într-adevăr, Marea Britanie investeşte în continuare și în prezent destul de mult în educaţie, respectiv 5,5% din PIB, la fel ca Statele Unite şi puţin sub Finlanda (5,6%). Încă odată, pentru noi toți: nu cifra în sine e importantă, ci eficienţa cu care sunt cheltuiţi aceşti bani.
- Uniforma şi tresele militare nu mai sunt de mult o valoare a României, proba utilității strategice a corpului militar a fost picata de statul român. Participarea Romaniei la misiunile internationale de lupta si in campaniile de razboi recente, cât și eforturile vizibile de integrare in trend-ul militar internațional nu ne-a scutit nici de refuzul partenerilor olandezi si finlandezi din NATO de a intra in zona Schengen, nici nu ne-a adus beneficii din punctul de vedere al acesului la pietele muncii din Spania, UK, Franta sau SUA. Singura cale pentru a reuși este educația. In momentul de fata, din cauza esecului in educatie, pe mana unei proaste integrari si educari a minoritatii rome, toți românii sunt puși în aceeași găleată. Fara doar si poate, in strategia de tara, brandul resurselor umane românești este infinit mai profitabil decat o biata frunza turistică. La fel, în strategia de securitate națională, strategia de educație va trebui să apară ca și capitol distinct. Acum educația nu apare nicăieri.
De 1 decembrie se cuvine sa sarbatorim pe cei care ne fac cinste: bravii noştri ostaşi, care au demonstrat încă odată că România este în siguranţă! Forţa militară română testată pe fronturile din Irak, Afghanistan şi alte teatre de luptă internaţională, a câştigat respectul comunităţii militare mondiale! Daruirea soldatilor romani, capacitatea de coordonare a trupelor noastre, tehnica si pregatirea lor militara ne fac mandri ca suntem români!….
La antipod, în paralel cu taburile şi camioanele simulând gloria naţională, pe trotuarul bulevardului dintre Casa Presei şi Arcul de Triumf curgeau săptămâna trecută râuri, râuri de oameni, către târgul de carte Gaudeamus de la Romexpo. În câteva zile, zeci de mii de români, toţi cu gândul să-şi cumpere câte o carte, hrană pentru suflet. Ei sunt viitorul. Tancurile sunt trecutul.
Pe sub arcul de triumf vor trebui să treacă cercetători, inventatori români, dascăli, olimpici, tineri artiști, oameni de afaceri de succes, personalități din sport şi cultură, precum și toţi cei care au înţeles că destinul lor este deschis şi au viaţa în propriile mâini. Sunt cei care trăiesc într-o altă Românie, pe care nu o vedem de 1 Decembrie, dar pe care o putem recompune virtual, mental deocamdată, din speranţele şi talentele României autentice.
Excelent articol
„Razboiul” bugetar dintre educatie si armata, pe argumente pacifiste aiurite, este inexistent. In conceptia autorului articolului, pacea e gratuita, nu costa nimic. Iar armata devine chipurile inutila.
Armata e garantia puterii statului. Iar autoritatea e prima functie a statului. Nu cred ca autorul articolului a inteles vreodata proverbul „Daca vrei pace, pregateste-te de razboi”.
„ Deciziile politice care țin educația și cultura jos, iar uniformele militare sus demonstrează o gândire retrogradă, feudală, incapabilă de transformare, perdantă pe termen scurt, mediu, lung pentru întreaga societate.”
Excelenta analiza . Pe de alta parte , cum deciziile politice sunt intotdeauna ultimele , evitati totusi raspunsul la intrebarea cheie : Cine ( ce ) are gandirea „ retrogradă, feudală, incapabilă de transformare, perdantă pe termen scurt, mediu, lung pentru întreaga societate ” ?! Daca veti duce mai departe analiza si veti analiza unele din strategiile oficiale pe termen lung elaborate deja la noi, s-ar putea sa ajungeti la unele concluzii surprinzatoare.
Pana atunci , exista chiar langa noi un caz –scoala ( domeniul politicilor educationale !) in care disputa dintre „ nou si vechi” , dupa 20 de ani , este la fel de acuta : http://www.contributors.ro/administratie/educatie/protestul-studentilor-de-la-facultatea-de-istorie/
Traiesc in Elvetia si imi permit sa aduc o corectie/completare articolului, recomandand, in acelasi timp, autorului, cateva referinte pe care le-a omis. Ca stat neutru, Elvetia aloca apararii un buget (http://www.parlament.ch/f/mm/2011/Pages/mm-fk-n-s-2011-11-28.aspx) mai mare dacat Romania, care este o tara membra a unei aliante militare fata de care si-a asumat un set de obligatii.
Pozitiile Consiliului de Stat elvetian (Executivul federal – n.a.), a clasei politice si a populatiei in ansamblu fata de chestiunile apararii si fata de armata sunt clar transate in favoarea mentinerii unui potential militar defensiv, descurajant si desuasiv. „L’armée à 100’000 militaires, à laquelle elle a refusé de fixer un budget, est évaluée par le ministre de la défense à 5,1 milliards par an. L’achat rapide de 22 nouveaux avions de combat a été plafonné par les sénateurs à 5 milliards plus 1,2 milliard pour combler les lacunes en équipement”. (http://www.parlament.ch/f/mm/2011/Pages/mm-sda-2011-08-26.aspx)
In conditiile in care Elvetia este un stat federal, Armata elvetiana si sistemul ei particular de instruire constituie unul dintre principalii factori de uniune nationala. Mai mult, referendumul de anul trecut, organizat pe tema mentinerii serviciului militar obligatoriu, a pastrarii acasa a armamentului individual, a relevat suportul public pentru acest sistem, apreciat, cu mandrie (!!!), de cetatenii elvetieni.
In concluzie, Armata este si trebuie sa ramana o componenta puternica a natiunii, vitala in conditii conflictuale, cu valente multiple in vremuri de pace.
„Mai mult, referendumul de anul trecut, organizat pe tema mentinerii serviciului militar obligatoriu, a pastrarii acasa a armamentului individual, a relevat suportul public pentru acest sistem, apreciat, cu mandrie (!!!), de cetatenii elvetieni.In concluzie, Armata este si trebuie sa ramana o componenta puternica a natiunii, vitala in conditii conflictuale, cu valente multiple in vremuri de pace.”
Interesanta opinie a unui roman din Elvetia. Mai intai, romanii ordinari n-au voie sa pastreze arme in casa ( nu se stie ce ar face cu ele daca le-ar avea ..) . Apoi, nu stiu cum se vad din Elvetia „valentele multiple” ( oare care or fi acelea ??!! ) dar aici citim negru pe alb in vremuri de pace :
„ Președintele Traian Băsescu a semnat azi înaintarea în grad a mai multor generali de armată și servicii, precum și chestori ai poliției. Printre aceștia, fostul șef al Parchetului General, Ilie Botoș (MApN), înaintat la gradul de general-locotenent cu trei stele de la gradul de general-maior cu două stele. De asemeni, au mai fost înaintați în grad Lucian Pahonțu, șeful Serviciului de Pază și Protecție și Marcel Opriș, șeful Serviciului de Telecomunicații Speciale, care din poziția de general-locotenent cu trei stele au devenit generali cu patru stele.
Conform unui comunicat al președinției, Traian Băsescu a semnat astăzi, următoarele decrete:
• Decret privind înaintarea în gradul de general-maior – cu două stele a domnului general de brigadă – cu o stea Cătănici Avram din Ministerul Apărării Naţionale;
• Decret privind înaintarea în gradul de general-maior – cu două stele a domnului general de brigadă – cu o stea Ioniţă Ariton din Ministerul Apărării Naţionale;
• Decret privind înaintarea în gradul de general-maior – cu două stele a doamnei general de brigadă – cu o stea Lupu Maria din Ministerul Apărării Naţionale, etc…
( http://www.evz.ro/detalii/stiri/sefii-spp-si-sts-inaintati-in-grad-de-general-cu-patru-stele-ilie-botos-general-locoten-955.html )
„Mai mult, referendumul de anul trecut, organizat pe tema mentinerii serviciului militar obligatoriu, a pastrarii acasa a armamentului individual, a relevat suportul public pentru acest sistem, apreciat, cu mandrie (!!!), de cetatenii elvetieni.In concluzie, Armata este si trebuie sa ramana o componenta puternica a natiunii, vitala in conditii conflictuale, cu valente multiple in vremuri de pace.”
Interesanta opinie a unui roman din Elvetia. Mai intai, romanii n-au voie sa pastreze arme in casa ( nu se stie ce ar face cu ele daca le-ar avea ..) . Apoi, nu stiu cum se vad din Elvetia „valentele multiple” ( oare care or fi acelea ??!! ) dar aici citim negru pe alb in vremuri de pace :
„ Președintele Traian Băsescu a semnat azi înaintarea în grad a mai multor generali de armată și servicii, precum și chestori ai poliției. Printre aceștia, fostul șef al Parchetului General, Ilie Botoș (MApN), înaintat la gradul de general-locotenent cu trei stele de la gradul de general-maior cu două stele. De asemeni, au mai fost înaintați în grad Lucian Pahonțu, șeful Serviciului de Pază și Protecție și Marcel Opriș, șeful Serviciului de Telecomunicații Speciale, care din poziția de general-locotenent cu trei stele au devenit generali cu patru stele.
Conform unui comunicat al președinției, Traian Băsescu a semnat astăzi, următoarele decrete:
• Decret privind înaintarea în gradul de general-maior – cu două stele a domnului general de brigadă – cu o stea Cătănici Avram din Ministerul Apărării Naţionale;
• Decret privind înaintarea în gradul de general-maior – cu două stele a domnului general de brigadă – cu o stea Ioniţă Ariton din Ministerul Apărării Naţionale;
• Decret privind înaintarea în gradul de general-maior – cu două stele a doamnei general de brigadă – cu o stea Lupu Maria din Ministerul Apărării Naţionale
( http://www.evz.ro/detalii/stiri/sefii-spp-si-sts-inaintati-in-grad-de-general-cu-patru-stele-ilie-botos-general-locoten-955.html )
In Oslo, Norvegia, la parada de ziua nationala „eroii” principali sunt copii. E ceva foarte vesel si colorat. :-)
Pentru toti „pacifistii” din lume : TREZITI-VA !!!
Voi sunteti aia care au permis inarmarea nepermisa a lui HItler („pace cu orice pret!”) si apoi s-au ascuns in gauri (sau redactii) lasand nevinovatii sa plateasca idiotenia lor. Caci voi nu platiti , voi sunteti intodeauna suficient de „impornati” ca sa fie trimisi altii in locul vostru sa moara…
Marite analist, dar de ce ti se pare ca face Iranul arma nucleara? Dar de ce Omanul, prin care eu am trecut, face aceste cheltuieli ? De ce Qatar-ul isi face centura de platforme de aparare? De ce China investeste atat de mult in inarmare si tehnologizare? Ce stii despre Luna ? Ce stii tu despre tinte si cei care vor sa-si atinga tinta ? Stii tu ca nu esti o tinta ain acest moment? Stii tu ca altii, pe care ii desconsideri, se asigura ca nu esti o tinta TANGIBILA?
Ai auzit vreodata de „Hanibal ante portas” ? Ei , asta ne asteapta , si chiar daca tu o dai cu pacifismul inainte, sunt sute de milioane care ne vor gatul din diverse motive…Daca tu vrei sa mori…iti pot sugera o groaza de destinatii , unde lupta oamenii nostri stiuti si nestiuti ca conflivctele sa se localizeze acolo si nu sa se imprastie…
Civilizatia occidentala cade exact cum a facut-o si imperiul roman , culmea , cam din aceleasi motive. Sa mergi sa-ti tina dl. Djuvara o prelegere despre cine si cum a preluat puterea in spatiul fostului Imperiu roman si in ce conditii si cu ce costuri…
Pacifismul nu poate si nu trebuie sa fie dublat de credulism si prostie…vorba aia , ” vom avea o lupta pentru pace de n-o sa mai ramana piatra peste piatra”…Cine va apara civiliazatia occidentala? Ca de fofilat stiu cine se fofileaza…luptatorii cu pana in primul rand ! De fapt mi se pare ca tot bateti la fundatia si asa mult subrezita a „constructiei europene” , de parca am avea altceva de pus in loc, mai ales in situatia presiunilor demografice externe…
Poate ca n-am inteles eu mesajul , dar senzatia mea este ca faci misto de eforturile unora pe care nu-i cunosti si nu le cunosti nici meritele , le amitesti doar nerealizarile. Pacat , sigur poti mai mult, mai priveste si din unghiul opus, sa vezi ce vad ei si nu vezi tu.
Si inca ceva: la ce-i foloseste Marii Britanii cheltuielile cu invatamantul? Ca ies acum in strada caci statul nu mai are de unde se imprumuta si i-a invatat cu salarii grase?
Daca toto vorbeai de Blair , de ce nu spui ca initea lui Teacher a sopus o chestie mare: „intr-o zi aia care platesc se vor satura…” Se pare ca ziua a sosit si brus ati descoperit ca nu mai aveti ce bani lua…cai in realitate educatia daca nu se reintoarce in societate , n-are nicio valaore…Si realitatea ne arata ca nu se intoarce . Poti sa dai si 10 % educatiei, n-o sa se schimbe nimic caci doar ati ascuns somajul intre tineri prin facultate pentru toti…care e varza , angajeaza tu aia de ies acum „ingineri”…Dar ca sa intelegeti toate astea , ar trebui sa fiti antreprenori, sa faceti ceva, sa dati de lucru altora si apoi mai vorbim.
Churchill : „unii il vad ca o vaca numai buna de muls, altii il vad ca un explotator ce merita sa moara; numai cativa realizeaza ca antreprenorul este calul care trage caruta natiunii…”
Ceea ce vedeti este exact rezultatul plecarii antreprenorului din statele care s-au obisnuit prea mult sa dea , in schimbul voturilor. Fabricile au plecat in Asia iar banii in fonduri de investitii…
Ha ha ha. de mult nu am mai ras atat de bine. Nu ma intelege gresit, nu radeam de termeni ca pace, progres, educatie, ci radeam de:
– R Moldova care este ocupata de o tara straina (Rusia nu a respectat intelegerea prin care se angaja sa-si retraga trupele de „mentinere a pacii” deci are trupe pe teritoriul R Moldova fara aceptul acesteia) pentru ca nu a avut armata
– Georgia care are doua regiuni separatiste finantate si aparate de rusi
– Japonia care a ramas fara Kurile pe sest dupa al doilea razboi mondial si nu le va mai vedea inapoi veci
Trebuie totusi sa te intreb daca atunci cand pleci de acasa sau din masina mai incui usa dupa tine. Intr-o lume perfecta nu ai avea nevoie, dar nu traim chiar intr-una.
va recomand cu caldura urmatorul articol:
http://cristiannegrea.blogspot.com/2011/10/omagiu-armatei-romane.html
Da, din pacate nu sintem in situatia Noii Zeelande si a Islandei „tari relativ izolate geografic, fara granite comune cu alte state si fara adversari internationali” si tocmai din cauza asta Statul Roman trebuie sa se bazeze pe Armata pentru propria existenta.
Este foarte frumos ca citati din Tony Blair si ne spuneti cat cheltuie Marea Britanie pentru educatie raportat la PIB: 5.5%. O un exemplu de urmat, corect? Nu spuneti insa nimic despre bugetul apararii din Marea Britanie de 2.5% din PIB, sau in cifre absolute GBP46 Miliarde in 2010.
Nici de ceilalti „pacifisti”: Finlanda 1.3% (EUR2.8 Miliarde-2006), Canada 1.14% (CAD21 Miliarde-2010), Elvetia 0.9% (CHF 3.9 Miliarde-2006).
Cat despre faptul ca parada militara ar fi profund ne-populara, puteti sa ne dati si niste date statistice in acest sens?
Expediati repede la colt pe cei care s-ar arata interesati de parada: copii, adica – subtil spus – cei fara discernamant si „cativa batranei nostalgici”. Si daca unii dintre batranei ar fi veterani, ati folosi acelasi ton condescendent?
Care ar fi totusi alternativa: o intrecere in popularitate intre o defilare compusa din „cercetători, inventatori români, dascăli, olimpici,etc..” si un concert cu Guta si Piticu’ Minune; care dintre ele ar fi cea mai populara manifestatie si deci cea mai valoroasa, dupa criteriile date?
Este de asemenea interesant cum promovati antagonizarea grupurilor sociale: „mişcări sindicale de protest din învăţământ sau sănătate, care ar genera probleme de trafic coloanei militare” desi nu e clar de ce un buget mai mic la unii rezulta neaparat intr-un buget mai mare la ceilalti.
Nu ati demonstrat nici legatura de cauzalitate intre cresterea bugetului educatiei si rezultatele obtinute, cu cate puncte procentuale ar creste alfabetizarea functionala din Romania luand in calcul o crestere a bugetului educatiei cu un punct procentual din PIB?
Sau asemenea calcule nu se fac, conteaza sa se aloce cat mai mult si dupa asta vedem noi cum ne descurcam la BAC-ul din anul viitor?
Pentru final doua idei interesante:
1.”Războaiele epocii moderne, în partea europeană a lumii, nu se mai poartă ca acum 50 de ani; am ieşit din epoca războiului rece, dar instituţia responsabilă cu cheltuiala se numeşte tot “ministerul apărării naţionale””.
Este interesant cum cei dati ca exemple mai sus, Marea Britanie, Canada, Finlanda etc, nu au aflat inca de chestia asta si cheltuie in continuare pentru aparare nationala.
2.”Uniforma şi tresele militare nu mai sunt de mult o valoare a României, proba utilității strategice a corpului militar a fost picata de statul român. Participarea Romaniei la misiunile internationale de lupta si in campaniile de razboi recente, cât și eforturile vizibile de integrare in trend-ul militar internațional nu ne-a scutit nici de refuzul partenerilor olandezi si finlandezi din NATO de a intra in zona Schengen, nici nu ne-a adus beneficii din punctul de vedere al acesului la pietele muncii din Spania, UK, Franta sau SUA.”
Daca credeti cu adevarat ca utilitatea strategica a corpului militar este de a sigura intrarea in spatiul Schengen sau pe diversele piete ale muncii, atunci am inteles motivul articolului de mai sus: Armata nu a putut face mai mult deci trebuie desfiintata!
Domnule Virgil Paraschiveanu, dumneavoastra faceti o grava eroare de analiza si evaluare strategica, atunci cand afirmati: „Uniforma şi tresele militare nu mai sunt de mult o valoare a României, proba utilității strategice a corpului militar a fost picata de statul român.” Scuipati-va in san, sa nu cobiti, pentru ca nu Armata a picat proba utilitatii, ci politica si antemergatorul ei, diplomatia.
Militarii au dus Romania in NATO, dar nu au putut-o duce si in Schengen si nu o vor putea duce nici in Zona Euro, pentru ca acolo nu se intra cu tancurile, ci prin politica si diplomatie, care sunt „nula la nula”… Si nu o vor putea nici macar mentine in UE, pentru ca si in acest caz intelighentia politica si diplomatica este tot „nula la nula”…
Ceea ce au facut militarii a fost sa-si dea tributul de sange in diverse teatre de operatiuni din lume, sa indeplineasca cu brio toate angajamentele militare ale Romaniei in cadrul NATO, internationale si regionale, singura sursa din care a izvorat, de fapt, bruma de imagine si influenta a statului roman.
Toata politichia si toata scribalimea politrucizata nu au facut decat sa se ascunda dupa militarul infometat, slab echipat si dotat cu armament si tehnica, dar impins la inaintare cu „pieptu-i de arama” si patriotismu-i inepuizabil. Nu trageti in Armata, Domnule, ca maniati pe Dumnezeu…
un articol deosebit.el sigur nu poate placea majoritatzii rumine,care gindeshte altfel.
poate imi vetzi ingadui sa spun:armata rumina a atacat orashul Timisoara.acolo a avut loc o revolta pe care comunistii cu ajutorul armatei au innabushito.la scara mai mica s a intimplat in Cluj.restul o piesa cu participarea spectatorilor transmisa in direct.
si ptr ca 1dec e ziua unirii oficial,mai aduc in memorie;brateanu a oprit trupele rumine la Sibiu!,nu dushmanul,ptr a da timp ardelenilor favorabili unirii cu regatul sa adune mocanii din muntzi la Alba Iulia.asha au putut spune apoi ca ardelenii au vrut unirea,cind de fapt a fost o cucerire.o gramada de analfabetzi adunatzi de nishte natzionalishti ardeleni,au impins Ardealul in miinile regatului.apoi acesta a trecut la purificarea etnica.
A observat cineva că cea mai mare putere militară mondială, SUA, nu organizează paradă militară de ziua naţională? Nu cred că e vreunul printre noi să-şi amintească ultima oară când SUA a defilat cu ICBM-urile pe străzi de 4 Iulie, cum o fac China, Coreea de Nord, Rusia sau Franţa.
SUA nu are nevoie de asa ceva, aceasta tara isi promoveaza armata prin filmele pe care le produce. Cate filme de razboi cu mari eroi sunt realizate despre soldatii americani si cate filme despre oricare alt stat?? sa nu spun Romania sau China
Cred ca orice natiune este indreptatita sa faca o asemenea manifestare (fie ea si militara)… Si SUA si Rusia si Franta organizeaza asemenea evenimente de zilele nationale.
Vedeti mai jos daca armata romana si romanii in general merita un asemenea omagiu:
http://cristiannegrea.blogspot.com/2011/10/omagiu-armatei-romane.html
LA MULTI ANI ROMANIA!
LA MULTI ANI ROMANI!
CINSTE ARMATEI ROMANE!
ESTI UN TRIST STIMABILE SI NICI NU TE PRICEPI.
cel mai stupid articol. in contextul actual, a aprecia faptul ca numai pacifismul si cresterea bugetului educatiei conduc la securitatea tarii demonstreaza prostia unor asa zisi formatori de opinie. dar ce sa spun em ca suntem tara cu profesori care obtin note de 2 si 3 la definitivat, singura tara in care sistemul de invatamant promoveaza un puternic curent antimilitar inducand ideea ca in sistemul militar exista numai betivi, analfabeti, care nu fac nimic. ma intreb daca in acest sistem militar e asa de bine de ce nu se incadreaya prin examen. pentru ca in armata serviciul se desfasoara pe campul de instructie, pentru ca in armata se mai si moare, pentru ca in armata serviciul este permanent si nu 18 ore pe saptamana. daca intradevar domnilor profesori nu le-ar conveni sa lucreze in acest sistem in care anul are 9 luni ar participa la examene de incadrare in sistemul militar.
Interesant argument, cu două rețineri totuși:
1. Islanda nu e tocmai o economie stabilă. În urmă cu câțiva ani a fost prima țară europeană ce a căzut vizibil, criza financiară declanșată în 2008 neîncheindu-se nici azi, după trei ani de inflație, naționalizări de bănci, ștergere de datorii etc.
2. Locul 40 din 153 nu e tocmai rău. Dacă ne uităm la variația indicatorului și la modul său de construcție vedem că practic nu e mare distanță față de locul 30, de exemplu. În plus, nu suntem chiar la coada țărilor UE, referențialul nostru obișnuit. (asta ca să nu zic de soliditatea indicatorului…)
Câte carti despre Basarabia aduc editurile marilor importatori de carte la Bookfest si la Gaudeamus?
22 de ani: timpul de viata al României Regale Mari!
Se compara efervescenta spirituala?
De ce sa investesti in intr-o intelectualitate amatoare de postromânism?
Ader şi eu, un pic la ideea autorului.
1. Puterea militară a unei ţări este dată de alianţe şi de partenerii săi în acele alianţe. Irakul , a 4 armată din lume fără aliaţi, a pierdut în termen extrem de scurt, singura tactică care a mai funcţionat a fost guerilla- insurgenţa.
2.Cheltuielile din armata română gen parade sunt complet inutile atât timp cât România are militari pe teatrele operaţionale şi care ar avea prioritar nevoie de fonduri alocate.
3.Imaginea actuală percepută în media este oarecum desuetă. Se pune accent pe imagine, virtuţile de potenţă, şi mai puţin pe fond. Pregătire,dotare ceea ce are armata şi ceea ce poate să procure ca şi echipament -(incluzând şi încurajarea operatorilor privaţi în inovaţii- un model de referinţă ar fi Israel care deşi o ţară relativ mică, inovează din nevoile reale date de starea permanentă conflictuală), interoperabilitate.
4.Numărul de generali,(referitor la avansarea ieri în grad de către dl Băsescu, ca şi un gest politic şi mecanism de a asigura sprijinul elitei militare)în glumă, depăşeşte numărul de tancuri operaţionale. Meritele de avansare, sunt oarecum interpretabile..sunt puţine teatre operaţionale..alte ţări au alte criterii- experienţa practică directă. S-aevaluat odată sumar impactul asupra pensiilor şi cheltuielilor legate de avansări, s-a folosit un discurs tot decât dl Băsescu asupra necesităţii redirecţionării fondurilor spre cei care sunt la baza structurii ierarhice. Dar….practica demonstrează altceva.
Felicitari pentru articol!
Bine argumentat, punct de vedere clar exprimat, documentat.
DE acord cu cele mai multe din lucrurile spuse, dar pleci de la o premisă greșită. Defilarea armatei de 1 decembrie nu este în niciun caz un mesaj militarist. Este pur și simplu o tradiție. Și apoi, vorbești de parcă doar în România s-ar mai întâmpla lucrul ăsta, ceea ce e fals. Și cele mai democratice state din lume defilează măcar cu regimentul de gardă de ziua națională. Chiar și la Oslo. Și asta nu-i vreo încordare de mușchi militari, ci pur și simplu semnificația desuetă a armatei naționale care, în Europa modernă, a fost unul din instrumentele creării statului național și rămâne simbolic legată de el. Că tradițiile costă, de acord! Și de paști oamenii cheltuie prea mult de dragul tradiției și apoi aruncă mâncarea. Dar asta nu înseamnă să renunți la cozonac sau la ou roșu.
Și mie mi-ar plăcea ca la 1 decembrie să defileze doar regimentul de gardă și detașamentele călare ale jandarmeriei. Și în locul tancurilor care poluează, să defileze liceenii și studenții cerând mai mult din pib pentru educație.
Dar, repet, cred că în povestea asta pleci de la o semnificație greșită acordată paradei militare.
Domnule Paraschiveanu,
Vad ca perseverati in a debita banalitati pe un ton superior. N-aveti nicio idee despre ce inseamna lumea reala. Ca sa nu mai vorbesc despre faptul ca articolul contine destul de multe greseli de gramatica.
Nu-s destule subiecte in tara asta?? Ce-are domnule Paraschiveanu defilarea de 1 Decembrie cu calitatea educatiei si cu targul Gaudeamus?? Credeti ca din cauza ca defileaza militarii pe sub Arcul de Triumf de 1 Decembrie ies generatii de analfabeti cu diploma din scoli?? Era mai bine in primii ani de dupa Revolutie, atunci cand se adunau Iliescu si Vadim la Alba Iulia si debitau tampenii? Cum ati vrea domnule Paraschiveanu sa sarbatorim Ziua Nationala? Cu defilarea colectivelor de oameni ai muncii din institutii??
Educatia inseamna inclusiv insuflarea respectului fata de valorile nationale, iar 1 Decembrie e un bun prilej de a face asta. Macar ca trec prin fata televizorului si vad imagini de la defilare si tot le mai ramane cate ceva in cap copiilor legat de istoria noastra.
Cat despre asa-zisul mesaj violent promovat de defilarea armatei: cu ce e mai daunator acest mesaj decat mesajele promovate de filmele si muzica ce se difuzeaza zilnic la tv si care spala creierele? Sau decat asa-zisele talk-show-uri in care nu se respecta nicio regula a unui dialog civilizat? Sau decat imaginile cu arestatii preventivi luati pe sus de mascati si eliberati apoi dupa trei zile??
Sa fim seriosi, defilarea armatei de Ziua Nationala e cel mai benign lucru pe care il vad copiii la TV. Nu mai creati false probleme, domnule Parschiveanu, doar ca sa aveti audienta la articolele scrise!
V-am mai zis eu cand ati scris acel „Scurt ghid de umilinta scolara” ca aveti idei putine, dar fixe. Iata ca nu va dezmintiti si dati din nou cu batul in balta.
Unele lucruri sunt punctate bine in articol dar altele sunt departe rau de adevar. Imi pare rau sa afirm asta. Vrem sa ne comparau mereu cu SUA, Germania, Franta, etc, ma rog e mult spus comparam, cred ca cel mai corect spun e ne uitam mereu in sus la astfel de tari si visam, noi astia mici p-u-l-i-m-e-a, sa ajungem ca ei. Ce bugete acorda aceste tari apararii??ce bugete declarate si cine stie ce bugete reale??
Sa fim seriosi domnilor sa nu ne furam caciula, armata a jucat un rol deosebit de important de la primele forme de organizare si o sa joace in continuare pana in ultima clipa. Pacat totusi ca au ajuns prea sus unele persoane cu creer mic si minte ingusta si au dus natiunile lumii pana la stadiul in care ar putea distruge chiar pe ce au cladit totul: planeta