duminică, noiembrie 29, 2020

10 cauze pentru care chișinăuenii s-au ales cu un primar pro-rus.

 1. La alegerile locale pentru Chișinău de anul trecut (2018), Andrei Năstase, co-fondatorul blocului ACUM a reușit să cucerească inimile locuitorilor Municipiului Chișinău, datorită luptei sale împotriva lui Plahotniuc, care cocheta pe acea vreme cu Dodon. Practic, ultimii doi reprezentau răul absolut, din cauza atitudinii ostile față de cetățeni, protestatari, societatea civilă, dar și instituțiilor media independente. Din aceste considerente, chișinăuenii au votat împotriva celor doi, susținândul pe Andrei Năstase, din simplul motiv că a luptat vehement cu regimul oligarhic, de asemenea acestui crez s-au alăturat și unioniștii, care au ieșit în număr mai mare la vot. Acum că Plahotniuc nu mai este în țară, idealul de a scăpa de dictator a dispărut, dar în schimb s-a format un val adoptat de Ceban, candidatul Partidului Socialiștilor de punere în prim plan a proiectelor sociale, acesta făcând multe astfel de promisiuni. Totuși, sunt aceste promisiuni electorale realizabile sau nu, rămâne să vedem în perioada tensionată ce urmează.
 2. Absenteismul la vot. În turul al II-lea al alegerilor locale pentru cârma Municipiului Chișinău, electoratul de stânga, pro-rusesc a ieșit la vot în număr destul de mare, cu circa 6000 de voturi mai mult decât în Turul I. Față de alte scrutine ale Turului II (pentru Primăria Chișinău), cel din 2011, cu 59,88% și cel din 2015, cu 48,67%, prezența la vot pentru Turul II al alegerilor din 3 noiembrie a fost de doar 37,78%. La acest abseneism se adaugă și exodul tinerilor (18-25 ani), care au votat doar în proporție de 5,75%, majoritatea acestora fiind plecați la studii sau muncă, în străinătate. Pe când cei de vârsta a doua (41-71+) s-au mobilizat mai mult ca niciodată, însumând circa 68% dintre voturile valabile.
 3. Concubinajul dintre Blocul ACUM și Partidul Socialiștilor, întru formarea alianței de guvernare, l-a costat pe Andrei Năstase, eșecul acestor alegeri. Dacă la alegerile locale din 2018, această alianță încă nu era constituită, iar Andrei Năstase a câștigat fotoliul de primar (mandat nevalidat mai apoi din cauza regimului Plahotniuc), atunci odată cu crearea acestei alianțe de guvernare, electoratul s-a arătat dezamăgit și nu și-a exercitat dreptul de vot conform așteptărilor. Diferența dintre cele două eșchiere ale puterii este faptul că în aceste alegeri locale, Blocul ACUM a jucat democratic, conform regulilor stabilite, iar Socialiștii au trișat în foarte multe privințe.
 4. Interferența Federației Ruse. Ion Ceban, primarul ales al Municipiului Chișinău, candidat din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova a beneficiat de finanțare externă, venind din partea anumitor persoane fizice din Federația Rusă, acest lucru fiind ilegal conform Codului Electoral. Dacă cheltuielile publicate erau de circa 100 mii de euro, în realitate acestea ajungeau la mai bine de un milion de euro. Iar un alt aspect ce ține de neraportarea cheltuielilor îl reprezintă concertul grandios ținut cu scopul de a promova imaginea socialistului Ion Ceban. Cheltuielile pentru acest concert nu au fost înregistrate în raportul de cheltuieli și venituri pentru campania electorală.
 5. Consilierea rusească. La lustruirea imaginii candidatului Ion Ceban au lucrat cei mai buni specialiști, care au venit tocmai din Moscova pentru a-l consilia. Aceștia l-au sfătuit pe Ceban să devină mai flexibil și să se axeze și pe electoratul de centru-dreapta. De aceea observăm mai multe anomalii în discursul socialistului, care i-au adus un beneficiu, și anume: excluderea românofobiei din discursul candidatului (dacă în trecut acesta împreuna cu colegul său de partid Batrâncea, rupeau harta României Mari în plenul Parlamentului, în ultima perioadă acesta nu mai avea un comportament ostil față de românism, ci dimpotrivă punea în prim-plan discuțiile pe care le-a avut cu primarul interimar al Aradului, Călin Bibarț, acesta promițându-i investiții în valoare de 100 mii euro pentru Chișinău). Cu certitudine această chestiune a contat semnificativ, deoarece unul dintre atuurile care îl propulsau pe Andrei Năstase în față, erau relațiile bune pe care le are cu alți primari de succes din România.
 6. Îmbrăcarea hainei de pro-european și excluderea geopoliticiiprintr-un discurs pozitiv față de Uniunea Europeană, dar și excluderea steluței socialiste din programul lui Ion Ceban au declanșat o percepție generală potrivit căreia, candidatul pro-rus a fost perceput ca un candidat care poate fi „primarul tuturor”. Altfel spus, aceeași strategie a fost operată și de Igor Dodon, care a câștigat alegerile prezidențiale datorită excluderii factorului geopolitic din discursul său.
 7. Folosirea resurselor administrative. Este o practică des întâlnită, folosirea de resurse administrative în mai multe campanii electorale din Republica Moldova. Dacă acest lucru era practicat constat de Partidul Democrat, fostul partid de guvernământ, atunci la aceste alegeri, atât cele din turul I, această tactică a fost folosită de candidatul Ion Ceban, unde s-au folosit bani publici pentru promovarea candidatului Socialiștilor.
 8. Neasumarea guvernării de către Partidul Socialiștilor. Este limpede că unul dintre aspectele care au dus la pierderea alegerilor din Chișinău a liderului Platformei Demnitate și Adevăr a fost asumarea guvernării de către Blocul ACUM, fără participarea socialiștilor (decât un ministru, cel al Apărării). Strategia lui Dodon a fost aceea de a nu-și strica imaginea până la alegerile locale, pentru a avea o șansă și mai mare de izbândă.
 9. Moștenirea imperiul mediatic. Odată cu pierderea acoperirii naționale a postului Prime, post TV controlat de Plahotniuc, postul Accent TV, afiliat socialiștilor, primește această acoperire de transmitere a programului pe întreg teritoriul țării. Pe lângă acest canal TV, Igor Dodon, liderul informal al Partidului Socialiștilor posedă și alte canale TV, dar și multe site-uri media cu audiență destul de mare. Pe lângă aceste instrumente, panourile publicitare și reclamele de pe Facebook au fost împânzite cu imaginea socialistului, aspect care nu s-a remarcat și la candidatul blocului ACUM.
 10. Atitudinea neutră a canalelor TV ale lui Plahotniuc față de primarul ales – Ion Ceban. La posturile de televiziune afiliate lui Plahotniuc și Partidului Democrat, care încă au cea mai mare audiență, s-a observat o critică zilnică la adresa lui Andrei Năstase, candidatul Blocului ACUM și o atitudine neutră față de candidatul socialiștilor, Ion Ceban. Mai mult decât atât, cel din urmă a participat la dezbateri electorale la aceste posturi TV, iar Andrei Năstase a refuzat participarea, acest aspect de fapt i-a motivat pe alegătorii tradiționali ai Partidului Democrat să îl voteze pe Ceban în detrimentul lui Năstase.

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

 1. 11. Cei buni alungați din casele lor au plecat, buruienile au ajuns să spurce tot locul, cu cruzimea incăpătanată, cu viclenia stearpă și cu limba bolovănoasă a neamului lor.

 2. Articolul in sine este corect, argumentatia este solida si pertinenta.
  Dar, in opinia mea, dupa cum se spune, ar trebui sa largim perspectiva-expresia Anglo-Saxona -sau sa vedem padurea-expresia ruseasca.
  Votul din Chisinau reflecta situatia din intreaga Moldova. Sub acest aspect se poate spune ca dl. Nastase a decontat esecul Parteneriatului Estic. Acest lucru a fost recunoscut implicit de UE prin patronajul asumat pentru actuala coalitie guvernamentala. Dar iritarea UE s-a vazut inca de la precedentele alegeri pentru Primaria Chisinaului cand a suspendat sprijinul financiar in urma invalidarii alegerilor de catre justitia moldoveana. Pentru unii alegatori cultivati a parut un dublu standard in raport cu cazul similar, zis al referendumului, din Romania, suficient de cunoscut in Republica.Pentru toti alegatorii cultivati si unionisti a fost insa de neinteles sprijinul acordat de UE oligarhului Plahotniuc. Dar aceasta a fost regula in Parteneriatului Estic:la fel au fost sprijiniti presedinti oligarhici in Ucraina sau regimul imprevizibil din Georgia.
  Sa trecem la alegatorii simpli, fara optiuni solide pro sau antiunioniste. Ideea Parteneriatului Estic era in esenta de a crea un showroom in care cei buni, care au aderat, trebuiau sa se bucure de o crestere a nivelului de trai fata de cei rau, care nu au aderat. Acest lucru nu s-a materializat. Emblematic pentru Parteneriat este cazul infrastructurii rutiere:toate drumurile sunt in reconstructie in Moldova insa lucrarile merg in sincope functie de esalonarea finantarii. La final probabil ca Moldova va avea drumuri mai bune decat Romania dar deocamdata am facut drumul de cca. 40 km de la Ungheni la Falesti in cel putin o ora si jumatate, ziua. Finalizarea lucrarilor nu se intrevede.
  Desigur liberalizarea calatoriilor in UE este o realizare dar moldovenii obtineau deja cu un anumit efort-cetatenia romana-acelasi avantaj.
  Electoratul din Moldova nu este nerealist, stie ca Federatia Rusa cu greu sprijina acum Transnistria. Cu atat mai greu Moldova intreaga. Experienta istori ca-de la 1812 s-a schimbat de 8 ori apartenenta statala- ii spune insa moldoveanului ca poate incerca si aceasta varianta. Rezultatele nu sunt predictibile. Intregul edificiu statal trebuie restructurat, nu numai Chisinaul adus la normalitate. Asadar, rabdare si tutun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Laurențiu Pleșca
Laurențiu Pleșca
Laurențiu Pleșca este asistent de proiect în cadrul Fundației pentru Dezvoltarea Societății Civile. Este licențiat în Științe Politice, Universitatea din București, în prezent fiind masterand la aceeași facultate, Programul de Studii Europene. Vorbește 3 limbi străine: engleză, italiană și rusă. Principalele sale puncte de interes în domeniul politic sunt: dezvoltarea economică a României în cadrul UE, securitatea UE, Parteneriatul Estic. De asemenea, îl preocupă  integrarea europeană și analizează politica internă și externă a României, cât și a Republicii Moldova.

Colectia Contributors.ro

Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

“Tradiţia” Sf Andrei, moaştele lui Eminescu şi cruciadele IPS Teodosie Tomitanul

Arhiepiscopul Teodosie de Constanţa, acest Radu Mazăre al BOR, se agită periodic pentru organizarea câte unui carnaval televizabil, în bunul obicei local....

Netflix, Sir David Attenborough și morsele care se „sinucid” din cauza încălzirii globale – Un nou exemplu de fake news și manipulare climatică

Pentru a șoca și manipula cu succes opinia publică naivă și mai puțin informată, o parte a mass mediei recurge la ceea...

… drumul spre iad al Papei Francis

... si-atunci aveti a ma ierta daca nu voi discuta acum nici alegerile din Romania sau din Statele Unite, nici Ziua Recunostintei,...

Țara noastră în termeni de destin*

In interviurile pe care le-am făcut în marginea recentului dialog epistolar cu Andrei Pleșu intitulat Despre destin, am fost întrebat în câteva...

Despre utopia energiei eoliene offshore a României

Actualul articol este generat de faptul că în proiectul de Strategie Energetică generat de MEEMA (aflat încă în discuție), precum și în...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.