marți, iunie 22, 2021

10 măgării de presă din timpul campaniei

Sunt îndejuns de multe probe că presa n-a trecut testul imparțialității, a corectitudinii și a responsabilității în abia încheiata campanie electoarală pentru prezidențiale. Deși CNA a dormit complice în front, totuși câteva monitorizări independente s-au efectuat pe audiovizual. Nu e simplu de ținut sub observație întreaga comunitate media, sunt necesare criterii, oameni care se pricep, finanțare etc. Mass-media din provincie au rămas de multă vreme în afara atenției, cu toate că, o dată cu pauperizarea generală a presei, face și ea compromisuri politico-economice, într-un joc perdant pe termen lung. Din ce s-a putut observa cu ochiul liber pe televiziuni într-o monitorizare Hotnews pe norme profesional-deontologice, finanțață de de Fundația Konrad Adenauer, am selectat exemplele cele mai revoltătoare:

  1. Parintii lui Iohannis la vilă

   În emisiunea de pe RTV din 29 octombrie a lui Ciutacu s-au atătat imagini cu o frumoasă vilă din Würtzburg  atribuită părinților pensionari ai lui Klaus Iohannis. Comentariile au continuat în emisiunea Andreei Crețulescu, România la raport, întărindu-se ideea că este o vorba de o proprietate scumpă din Germania, estimată la 500.000 Euro: ”Iată că după cele șase case o avem și pe a șaptea, cea mai scumpă. Deci o avere imobiliară a lui Iohannis de un milion de Euro”, a conchis  invitatul Mirel Palada –PSD. În fapt, părinții candidatului locuiesc cu chirie în mansarda vilei filmate de RTV.

    2. Elena Udrea și Klaus Iohannis împușcați cu prezumții

     Aflată în studioul de la Timișoara al TVR, Elena Udrea a fost pusă în fața unei întrebări tendențioase în dezbaterea din 19 octombrie, menite să vehiculeze un zvon fără bază factuală. Moderatorii Monica Ghiurco și Radu Rădulescu au întrebat-o pe Elena Udrea dacă este ”iubita” președintelui Basescu, pornind de la un interviu apărut într-o publicație satirică. Candidata a mai fost întrebată dacă nu o deranjează că este ”blondă”. La fel de relevantă s-a dovedit și întrebarea cu tentă subiectivă a Laviniei Șandru în dezbaterea Ponta-Iohannis  jalnic organizată la Realitatea TV. Adresată candidatului liberal, întrebarea conținea acuzația că acesta n-a vizitat Chișinăul și Cernăuțiul, deci nu merită voturile românilor de acolo. În contrast, TVR i-a făcut cadou lui Victor Ponta  un interviu  exclusiv difuzat pe TVR Moldova, cu mesaje darnice pentru alegătorii moldoveni. Deși jurnaliștii trebuie să clarifice aspecte inclusiv biografice din existența candidaților, se recomandă ca întrebările lor să pornească de la fapte, informații, iar nu de la prezumții care discreditează. Un exemplu de ”așa da” este interviul dintre cele două tururi luat lui Klaus Iohannis în emisiunea ”După 20 de ani” de la PRO TV.

      3. Secțiile goale de la Londra și băsiștii

       Antena 3 și RTV au fost campioanele manipulărilor și dejecțiilor televizate. Preluând mesajele liderilor PSD (vezi Gabriela Firea) în intenția de a-l avantaja pe Victor Ponta, televiziunile au acreditat ideea că la Londra, unde erau cozi kilometrice în ziua votului în ambele tururi, ar fi secții goale. Burtierele anunțau în permanență ”Secții goale în străinătate”. Imaginile contrastau flagrant cu cele transmise pe Facebook de românii care stăteau de ore la coadă cu o deteminare extraordinară. Declarațiile de pe cele două posturi, cărora li s-a adăugat și TVR Internațional, conduceau la concluzia că există ”agitatori” fie străini, fie ”băsiști”, care împiedică votul. Ulterior cele două canale au acuzat ambasadorii pentru situația creată, singurul vinovat fiind în fapt guvernul.

        4. Manifestațiile absente

         Manifestațiile de susținere a românilor din străinătate care au adunat zeci de mii de oameni în piețele marilor orașe au fost ignorate sau considerate secundare, atât de unele canale de știri, cât și de TVR. Când manifestațiile s-au transformat în proteste antiguvernamentale, B1 TV a devenit prudent și a dat știri scurte în jurnalele târzii, iar Antena 3, RTV și TVR au ignorat complet subiectul.

          5. Licitația Dracului

           Emisiunea Sinteza zilei a lui Gâdea se califică pentru titlul de cea mai mizerabilă emisiune din campanie. Împreună cu Badea, Ursu, Ciuvică etc. s-a pus la cale o ”licitație” pentru a-l batjocori pe șeful statului, într-o campanie de denigrare furibundă. A fost arătat publicului tabloul „Răutatea pământului”, în care Traian Băsescu apare sub chipul lui Smeagol din Stăpânul Inelelor. ”Pornim de la 10 ani cu executare”, a declarat moderatorul, ca revanșă la pedeapsa primită de patronul său, Dan Voiculescu. Și ca semn al vasalității. Supușii încarceratului Felix au rămas încremeniți în proiectul atacului la ”regimul Băsescu”, ca temă de campanie pro Ponta. Până se termină banii.

            6. ”Legături periculoase”cu societatea civilă

             Alessandra Stoicescu-Antena 3 a descoperit în niște fotografii vechi ale candidatei Monica Macovei, undeva pe o plajă, împreună cu directoarea unei organizații media, ”legături periculoase” între politic și societatea civilă. Răsfățata premiilor APTR s-a întrecut pe sine cu speculații elucubrante  în emisiunea 100 de minute, pentru a o compromite pe Macovei în fața electoratului. Nicio vorbă despre faptul că Monica Macovei a lucrat mulți ani în sectorul ONG.

              7. Omagiu conducătorului potențial

               Antena 3 și RTV n-au economisit fantezia și scenografia pentru a-l omagia pe Victor Ponta, cel de care atârnă contractele d-lui Ghiță și confiscările din dosarul condamnării lui Voiculescu. La sfârșitul lunii octombrie, Antena 3 si Mihai Gâdea ”i-au pregătit o emisiune de gală premierului Victor Ponta, cu invitati care au lăudat permanent realizările și personalitatea „unui premier tânăr excepțional”. Impresie a făcut și atitudinea tandră a premierului care se ținea de mână cu soția, gest suprins din toate unghiurile de cameramanii emisiunii Sinteza zilei”, relatează Hotnews. Pentru mai multă emoție, au fost aduși lăudători profesioniști, ca Florina Cercel, actriță, care a glăsuit suav: ”Domnule Ponta, m-am simțit brusc bine când am dat mâna. Sunt senzitivă  și simt aura oamenilor… Ferice de mama care v-a născut!”. De adulatori în direct a avut parte și Elena Udrea la Realitatea TV și la B1 TV. Invitat special la Realitatea după atacul paparazzi de la Paris, Elena Udrea a fost lingușită live de Lavinia Șandru: ”Credeți-mă, sunteți cel mai bărbat candidat la președinția României”, i-a declarat cu ochii umezi moderatoarea, adăugând mai încolo”Sunteți tânără, sunteți frumoasă, deșteaptă, luptătoare. Nu v-ați plecat capul în fața nimănui”. Iohannis a fost de asemenea în grații, fiindcă același post TV i-a ridicat ”de trei ori mingea la fileu” la prima dezbatere electorală improvizată cu Ponta, așa cum declară Rareș Bogdan, cu seninătatea celui care n-a auzit de echidistanță.

                8. Atac la scaunul gol

                 În maniera circului de la Antena 3 din 2012, când a fost adusă o păpușă gonflabilă în locul unei invitate absente, dezbaterea finală din turul 2 a  avut loc între candidatul Ponta și un scaun gol reprezentându-l pe contracandidat, pe care s-au răzbunat din greu cei din studio. Scaunul a fost acuzat că este nepregătit pentru confruntare, că e laș, că nu se pricepe, dar i-a fost trecut cu vederea că nu e ortodox.”Peste două ore de propagandă horror. Totul s-a terminat într-o apoteoză uleioasă, cu mândria obligatorie de a fi român, imnul național …”, spune jurnalistul Dan Tapalagă care a văzut emisiunea.

                  9. Manipulări cu țigani

                   Cu trei zile înainte de turul  secund, la RTV Ciutacu încerca să convingă electoratul cu ajutorul unui clip cu președintele în exercițiu, că Iohannis este sprijinit de țigani, minoritatea ”mai bronzată”, cum a numit-o moderatorul. ”Adevărul stă însă exact pe dos: Victor Ponta este cel care a bătut palma cu Cioabă, „regele romilor”, care a anunțat public că îl va sprijini în campania prezidentială (alături de Corneliu Vadim Tudor și Dan Diaconescu)”.

                   10. Profesoara și mitocanul

                   Profesoara Carmen Iohannis a trecut testul de rezistență la mitocănia Antenei 3. A ignorant cu grație atacul imund al lui Mircea Badea la gestul ei de a merge pe jos la școala unde predă, imediat a doua zi după ce soțul ei a fost ales președinte. ”Dl. Badea s-a năpustit asupra doamnei Carmen Iohannis ca un tâlhar de stradă, ca să-i smulgă picioarele, nu geanta”, observa cu indignare jurnalistul Cristian Tudor Popescu.

                   Variantă a unui text apărut în revista 22

                   Distribuie acest articol

                   2 COMENTARII

                   1. Ma intreb de ce, in ziua de azi, sunt mai multi menestreli si bufoni decat jurnalisti? De ce informatia e ingropata de „senzational”? De ce educarea (prin presa) e inlocuita cu indoctrinarea?
                    Pentru rating?

                   LĂSAȚI UN MESAJ

                   Please enter your comment!
                   Please enter your name here

                   Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

                   Autor

                   Brindusa Armanca
                   Brindusa Armanca
                   Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

                   Carte recomandată

                   Iata o carte cu un subiect in aparenta simplu: o familie de romani cu un copil mic se muta in strainatate si invata incet-incet sa depaseasca o serie de neajunsuri si sa se impace cu altele. Mihai e scriitor (adica veniturile lui sint subtirele), sotia lui are un job nou de care e foarte multumita… vezi aici continuarea

                    

                    

                   Esential HotNews

                   E randul tau

                   Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

                   Top articole

                   Claudiu Iordache, înlocuit cu Gelu Voican Voiculescu la conducerea Institutului Revoluției

                   Ieri 30 martie 2018, membrii Colegiului Național al Institutului Revoluției Române l-au destituit pe Claudiu Iordache din fruntea acestui institut, numindu-l în...

                   Roexit prin decizia CCR 390/8 iunie 2021?

                   Curtea Constituțională a publicat motivarea Deciziei 390/8 iunie 2021 prin care confirma legalitatea Secției speciale pentru investigarea infracțiunilor din justiție. Nimic din raționamentul CCR...

                   Despre legea Goodhart și efectele ei perverse

                   Există o deosebire esențială între a măsura proprietăți fizice în laborator și a măsura activități umane în societate. Când...

                   Commento ergo sum

                   Progresul frustrează. Iată ideea principală a acestui articol și, la drept vorbind, singura; nu este nevoie de continuarea lecturii, în caz că...

                   Primele concluzii după întâlnirea Joe Biden – Vladimir Putin din Geneva, 16 iunie 2021

                   În articolul anterior, dedicat întâlnirii Biden – Putin, am trecut în revistă o serie de informații legate de contextul inițial de la...

                   contributors.ro

                   Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
                   Contact: editor[at]contributors.ro

                   MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

                   „Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

                   Carti recomandate de Contributors.ro

                    

                   „Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

                    

                    

                    

                   Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro