vineri, decembrie 13, 2024

10 pași pentru a pune la pământ regimul Putinist în energie

Energia este unul dintre sectoarele cel mai greu de sancționat. Pe de o parte, Rusia este puternic dependentă de vânzarea resurselor sale energetice. Pe de altă parte, scăderea livrărilor de gaze rusești va provoca o creștere a prețurilor, în beneficiul Rusiei.
Experții ucraineni au făcut apel de ani de zile în special la adresa Germaniei să înceapă o adevărată diversificare a surselor de aprovizionare cu energie. Acest lucru nu s-a întâmplat. Acum am ajuns în situația de a lua decizii complicate pentru a interzice efectiv Rusiei utilizarea în continuare a energiei ca armă atât împotriva Ucrainei, cât și împotriva țărilor UE.
Există posibilitatea de a limita accesul Rusiei la infrastructură, fonduri, potențiale noi contracte în domeniul energiei, precum și la oportunitățile de a-și continua propaganda. Mai jos, o explicație detaliată.

  1. Giganții petrolieri și de gaze trebuie să continue să iasă din proiectele rusești pentru a nu mai da acces Rusiei la noile tehnologii de exploatare a resurselor naturale. Primele companii, inclusiv ВР, Shell, Equinor, Exxon, au început deja să iasă din afacerile cu Rusia. Este important ca și alte companii mari să facă asta. În special cei care în prezent nu se grăbesc să anuleze cooperarea sau declară doar ”înghețarea” investițiilor – precum Total, Wintershall, Trafigura și altele. Este important să se exercite presiuni și asupra companiilor non-occidentale care dețin acțiuni în proiecte rusești – precum compania indiană ONGC Videsh sau companiile japoneze SODECO, JOGMEC, NEXI, Mitsui și Mitsubishi.
  2. UE trebuie să preia gestionarea depozitelor de înmagazinare de gaze naturale din UE care sunt în prezent controlate de Gazprom. Acest lucru va ajuta să nu se repete situația cu umplerea lor insuficientă după iarna trecută. Gazprom nu și-a umplut depozitele în 2021, ceea ce a devenit unul dintre motivele creșterii prețurilor în Europa. Situația rămâne critică din februarie, iar oficialii ruși amenință cu prețuri și mai mari la gaze pentru UE.
  3. UE trebuie să confiște activele care aparțin companiilor energetice rusești sau să le transfere în management temporar către companiile naționale europene. Acestea includ gazoducte (OPAL, Nord Stream, parte din Yamal-Europe), instalații din industria chimică, producție de energie electrică, rafinării de petrol. Acțiunile companiilor rusești la intermediarii lor europeni trebuie înghețate. Exemplul Moldovei, unde gazul rusesc finanțează de ani de zile separatismul transnistrean, arată cum Rusia își manipulează cu ușurință activele pe care le controlează pe teritoriul altor țări pentru a crea presiune politică în țara respectivă.
  4. Țările din întreaga lume trebuie să înceteze cooperarea cu Rosatom și filialele sale. Dependența de Rusia în energia nucleară este absolut la fel ca dependența în sectorul gazelor. Slovacia a început să refuze o astfel de cooperare și este important ca alte țări să urmeze acest exemplu. Aprovizionarea cu uraniu rusesc trebuie, de asemenea, supusă sancțiunilor.
  5. Marile agenții internaționale de PR trebuie să înceteze cooperarea cu companii energetice rusești, precum Gazprom. Promovarea construcției Nord Stream 2 în Europa este exemplul cel mai la îndemână despre câți bani au fost băgați de oficialii ruși în propagandă, folosind companiile lor energetice. Sprijinul pentru răspândirea manipulărilor trebuie oprit.
  6. UE trebuie să oblige Rusia să aplice legislația europeană și să acorde acces la aprovizionarea cu gaze din țările din Asia Centrală. Comisia Europeană trebuie să elaboreze un model de contract pentru aprovizionarea cu energie din Rusia după regulile Uniunii Energetice. Asta ar ajuta să nu se permită Gazprom să manipuleze fiecare țară individual. Un astfel de contract standard trebuie să includă obligația Rusiei de a se conforma la legislația europeană. Dacă se impune ca astfel de norme să fie aplicate simultan de toți cumpărătorii din UE, Rusia nu va avea altă opțiune decât să fie de acord. Un element suplimentar poate fi reluarea anchetei antitrust de către Comisia Europeană cu privire la impactul Rusiei asupra prețurilor gazelor europene în perioada 2021-2022.
  7. Statele membre ale UE și SUA trebuie să ceară raportări mai transparente companiilor energetice rusești. Lipsa de transparență în funcționarea lor, precum și ignorarea standardelor ESG (de mediu, sociale, guvernanță), au permis pomparea de milioane în pregătirea războiului, îmbogățirea oamenilor de la putere, răspândirea corupției, ocuparea ilegală a teritoriilor altor țări. Raportarea publică a fiecărei licențe, de ex. pe baza standardelor EITI, trebuie să devină o cerință absolută pentru orice dialog cu companiile energetice. Acest lucru nu trebuie să fie opțional pentru Rusia, ci mai degrabă o condiție obligatorie.
  8. Țările cu condiții speciale de desfășurare a afacerilor (zone offshore) trebuie să închidă toate companiile offshore cu beneficiari finali ruși. Offshore-urile sunt o modalitate de a ascunde banii ruși de controlul public în zona „banilor cash negri” care sprijină în continuare corupția, îmbogățirea ilegală, precum și războaiele din alte țări. Distrugerea offshore-urilor rusești va deveni un semnal pentru alte țări autoritare.
  9. Țările importatoare trebuie să reducă la zero prioritatea de a cumpăra energie rusească. Nu toate țările își pot permite să refuze pe deplin petrolul sau gazul rusesc în acest moment. Cu toate acestea, toate țările pot pune Rusia pe ultimul loc în lista producătorilor de la care să cumpere energie. Plățile pentru petrol și gaze pot fi amânate. Având în vedere sancțiunile financiare, din ce în ce mai multe bănci occidentale refuză să transfere plăți. Acest lucru nu va pune o presiune suplimentară pe piață, dar nu va permite Rusiei să fie pe deplin inclusă în vânzarea de petrol și gaze pe piețele globale, și nici să încaseze venituri pentru nevoile războiului agresiv.
  10. SUA, UE, Japonia și alte țări trebuie să interzică băncilor să acorde împrumuturi pentru proiecte energetice în Rusia sau împreună cu companii rusești, precum și să interzică exporturile de tehnologie modernă. Orice inițiative sau tehnologii noi pe care Rusia dorește să le folosească trebuie blocate pentru a nu crea oportunități Rusiei de a manipula și de a ocoli sancțiunile.

Acest articol este o traducere a apelului Dixi Group Ucraina

Distribuie acest articol

51 COMENTARII

  1. „Există posibilitatea de a limita accesul Rusiei la infrastructură, fonduri, potențiale noi contracte în domeniul energiei, precum și la oportunitățile de a-și continua propaganda.”
    Azi Putin devine mai prudent, acceptă un coridor umanitar pentru locuitorii Mariupol cu 400.000 locuitori. Se pare că vrea să depopuleze Ucraina, să elimine cel puțin cetățenii ucrainieni care sunt orientați spre vest. Putin vrea Ucraina dar nu o vrea cu locuitori.
    Va merge probabil mult mai repede și mai extrem în momentul când criminalul de razboi Putin distruge întreaga Ucraina, ocupă Ucraina și instalează un colaborator ca Janucovic la Kiew.
    SUA/NATO/UE și aliații în democrațiile libere pe glob au o armă gigantică împotriva lui Putin: eliminarea totală fără excepții din SWIFT și izolarea completă a Rusiei putiniste de democrațiile libere de pe glob. Nici un fel de comerț, nici un fel de relații cu oficialii putiniști. Numai tratative la firul roșu SUA- Rusia. Evitarea unui conflict nuclear rămâne singura relație cu Putin.
    China mai are ceva de spus lui Putin. China are comerț gigantic (deficitul SUA aproape de 400 miliarde $ pe an) cu democrațiile libere de care depind sute de milioane de jobs în China. China nu va accepta sute milioane de șomeri chinezi pentru piticul economic Rusia?
    RFG a avut „exportul” ca straegie economică și politică timp îndelungat 1949-1989-2022. Nu mai poate fi singura strategie. Unele puncte din text se potrivesc. Grean Deal în UE are cel puțin un rezultat imediat: renunțarea la gaz, petrol, cărbune din Rusia lui Putin cât mai repede, cel târziu în momentul ocupării Ucrainei de criminalul de război Putin.
    Economia stupidă a spus Președintele american B. Clinton/SUA, jobs jobs jobs.
    Aceași problemă „economică” jobs jobs jobs va constrânge pe ruși și chinezi. Mai curând azi decât mâine.

    • AM vazut cum din gura a accepta coridorul umanitar si in fapt NU.

      Asta este regimul dementului – nu poti sa te bazezi pe nici o vorba rostita sau convenita cu dementul asa ca nu stiu de ce se mai poarta negocieri sau in fapt trebuie sa asumam ca este si asta o modalitate de a iti defini mai clar pozitia in raport cu invadatorul

  2. Mai greu de realizat in acest moment(nu stiu cum se pot inlocui 1500-2000 Twh in 6 luni), e o strategie viabila pentru urmatorii 5-10 ani, ocazie cu care se va putea investi cu mai mult creier in dezvoltarea resurselor regenerabile.

    Partea cu confiscarile camuflate e destul de greu de realizat atat timp cat nu e razboi si discutabila dpv juridic. Sa va crea un precedent care poate paraliza investitii masive facute de occidentali in alte tari.

  3. Grozavă enumerare de soluții. Mai ales la punctul 4, ”țările din întreaga lume trebuie să înceteze …”, mi-au dat lacrimile de emoție. N-am fost șoim al patriei, dar numai pe vremea aceea mai auzeam formulări din astea :)

    • Eu am fost ! Am prins multi soareci din avionul meu.
      Am prins si pionieratul, ne-au dus intr-un anume combinat din estul patriei, pe care ulterior anumiti indivizi l-au falimentat intr-un anumit fel – cu spirjinul desigur, al anumitor prieteni din est chemati pe post de evaluatori de catre un anumit individ cu origini nu tocmai dintr-un anumit loc de la noi.

  4. Dar pe planeta sunt alte continente si tari. Situatia prezentate de autoare se refera doar la Europa. Dar Rusia isi va mentine comertul si infrastuctura, bancile cu ajutorul altor state. Si in Europa am avut state din UE care au avut comert cu gaze naturale si alte materii primedin F.Rusa. Existenta acestui conflict o datoram si pozitiei dublicitare a A. Merkel.

    • Merkel a vrut binele nemtilor, nu poti nega asta. si asta e prima ei datorie si si-a facut-o cum trebuie. ca nu e vina ei ca dementul a inceput razboi.

      iar banii multi vin din europa si Sua pt rusi. gazele nu le poti transporta decat in apropiere, prin tevi. degeaba au ei relatii bune in africa ca nu trimit gaze acolo. deci europa si cei de pe langa rusia sunt cei ce le cumpara majoritar gazele.
      ma indoiesc ca masurile alea se pot aplica 100% dar chiar si o parte si aplicate la jumate tot ar fi ceva.

      • @andrei – și Ion Iliescu a vrut binele românilor, nu poți nega asta. Nu e vina lui că s-a dezmembrat Uniunea Sovietică. Analogia o faci tu singur mai departe :)

  5. Masurile sunt clar enuntate
    Sa vedem daca UE va actiona decid in sensul celor prezentate sau altfel.

    Din 2004-5 UE a realizat ca are o vulnerabilitate maxima dar si din cauza Germaniei lucrurile nu au progresat prea mult pentru a se asigura o independenta – hai o reducere semnificativa a dependentei- energetica in UE ci doar business as usual

  6. Doamna, ar trebui sa faceti o lista si a consecintelor pe care le va avea lumea in urma aplicarii acestor masuri….. si (b) exista vreo lege care sa permita confiscarea bunurilor cuiva? Daca-i asa de ce sa nu se confiste si averile baietilor destepti, fie romani fie alte nationalitati, dar mai ales evrei.

    Cum se zice take it easy

    • @Neamtu tiganu „dar mai ales evrei.” Oh, da, chiar ma gandeam cand o sa apara si treaba cu evreii. Cand nu suntem in stare de ceva, cand ne furam caciula singuri, can suntem saraci pentru ca suntem needucati si primitivi, samd, evreii sunt de vina. Neamtu tiganu, a real schmuck .

      • Neamțu Țiganu nu a intenționat un „afront neamului evreu” ,pentru că este un „țigan deștept”, ci s-a referit la pleiada de nume și evreiești, oligarhi la care face referire presa internațională. Cu bune intenții, Neamțu Țiganu, și-a dat jos ochelarii de cal , care vă împiedică pe d-voastră să vedeți întregul context, în dreapta și în stânga, nu numai înainte. Cunoscându-mi sentimentele de dragoste pentru etnia pe care o dezvăluie numele lui, aceleași cu cele pe care le am pentru poporul evreu, neam de la care avem a învăța dragostea de adevăr, dragostea de neam și curajul de a rosti adevărul și a lupta pentru cauza unui popor, – că este evreu sau ucrainean, român, rus etc-, nu îndrăznesc să iau piatra și să arunc în Neamtu Țiganu, pentru ca nu cumva să-l lovesc pe fratele Zelenski. Sper că vă veți gândi la aceia la care s-a gândit și Neamtu Țiganu care, întâmplător au nume evreiești. Mă întreb dacă este întâmplare sau premeditare, faptul că nu v-ați amintit numele unui evreu, azi cel mai bogat ucrainean, care a catadixit recent, să-și amintească că este și „ucrainean”, nu numai oligarh. Schimbați paradigma și veți fi pe cale cea dreaplă. Aruncați jos, piatra pe care ați ridicat-o ca să loviți.

    • sunteti obsedatii unii cu evreii si cu faptul ca au bani. nu ii fura nene. ca se ajuta, ca le plac, e dreptul lor. nu din cauza lor nu avem noi bani.
      consecinta acestor masuri e in primul rand ca nu mai au dementii aia bani. noi ne descurcam. mai cresc preturile dar nu murim. merita pentru o perioada pana dispare dementul.
      oricum nu se pot aplica 100%.

  7. …în care cineva cu bocancul pe cap dă indicații prețioase cuiva cu lațul pe gât. vorba savantului Cîțu: wow.

    Eu cred că multă lume nu pricepe deloc grozăvia pe care o trăim și in care am ajuns pentru că o garnitură masivă de lideri incompetenți sau pur și simplu idioți (utili pentru alții) au sabotat de 2 decenii motoarele economiei europene, crezînd, imaginînd și impunînd o altă Cale a Prosperității…Ulița Verde, in care Energia pica din Cer in gura lui nătăfleață (când in realitate venea pe-o țeavă din iadul asiatic).

  8. Problema nu e SA NU MAI…. Problema este de unde iau europenii gaz ACUM. Ca ce este azi este dovada opacitatii si a vinderii pe nimic a liderilor occidentali intereselor rusesti.
    Ca daca nu e gaz, nu e caldura prin case si nici curent nu pot face centralele.
    Pe termen lung e una, dar ce e azi e alta treaba.
    Acum, cind scriu, in ultimele 24 de ore eolienele alea laudate au dat intre 40 si 450 Mw!!!!!!!! Din peste 3000 Mw instalati!!!! In timp ce carbunele o tine intre 1300 si 1500 Mw.
    De ce se plateste atita subventie la eoliene? Si evident, se importa la greu, chiar si 2200 Mw….
    Auzi, Germania sa importe 40% din gaz de la rusi. Alte genii economice….
    Ce are gazul din Marea Nordului? De ce n-au colaborat cu Norvegienii????
    De ce pina ieri Putin era bun si acum nu? Ca doar face chestii ciudate de multa vreme: Cecenia, Georgia, Crimeea….

    • Putin a spus ca respecta contractele incheiate, gazul curge si este platit in continuare de Europa occidentala, asa a fost si pe vreme Razboilui Rece, s-a schimbat ceva ?
      Poate peste o luna,doua, oricum vine vara, atunci se pot sista complet livrarile de gaze din Rusia s-au luam cu asalt magazinele cumparand haine calduroase, oricum este sellout.
      Si nu este vorba numai de gaze, este petrolul, carbunii si alte resurse atat de necesare industriei din occident.
      Ce mi se pare insa suspect, tarile OPEC n-au anuntat ca vor mari cotele productie contracarand astfel cresterea preturilor, acest conflict umple buzunarele si altora care deocamdata privesc de pe pe margine.
      Sunt curios cand va interveni China pt ca si dansii sunt direct afectati, crestera economica fiind de pe acum pusa in pericol, comunistii chinezi fiind foarte atenti, pana si existenta acestora poate deveni acuta de milioane de chinezi nu vor mai avea de lucru.

      • Tarile OPEC nu pot majora productia peste noapte… si oricum nu cred ca membrii OPEC pot substitui nici macar 30% din cele 4-5 milioande de barili/zi sau cat exporta Rusia. Cresterea pretului la energie, materii prime, cereale, etc contribuie la accelerarea inflatiei (in special daca razboiul si restrictiile se extind pe un termen de mai multi ani). Intreaga economie globala va fi afectata, economiile cu datorii mari insa, vor beneficia prin devalorizarea monedei. In acest scenariu, perdentaii vor fi marii creditori, printre care se numara si China.

    • Asta e politica, se pliază mereu pe așteptările cetățenilor. Opacitatea aia a politicienilor se susține pe lipsa de viziune a beneficiarilor, interesați în primul rând de costuri reduse și mai puțin de sustenabilitatea resurselor. Nu era doar treaba contribuabililor să știe și ce e dincolo de ștecher.
      Dacă Germania n-a făcut mai multe afaceri cu Norvegia, de ce n-a făcut România? Ar fi fost chiar și prețul mai mic în lipsa unui concurent puternic. E absurdă pretenția asta cu opacitatea altora. Nu v-a impus nimeni să faceți eoliene și nu v-a obligat nimeni să nu faceți centrale nucleare sau pe cărbune. Nici să cumpărați gaz și petrol din Rusia nu era o obligație. Si nici să nu cumpărați.
      De ce n-ați cerut acum două decenii să cumpărați gaz norvegian și gepeel american și criticați abia acum? De ce n-ați propus guvernului să vă facă o centrală nucleară la periferia orașului, să împărțiți cu ea apa din râurile din proximitate, să depuneți deșeurile radioactive în subsolul urbei, să instalați un scut antirachetă. Sau să vă facă o centrală modernă pe cărbune, să aveți zilnic de șters praful și tratat silicoza? Ia arătați-le ălora cu Friday for fluture cum le cereți edililor să ia măsuri și ieșiți de azi la câte un marș zilnic pentru susținerea poluării mediului înconjurător și otrăvirea apelor! Și puneți lacătul pe aragaz și pe centrala de apartament!

    • @Stelian
      „Acum, cind scriu, in ultimele 24 de ore eolienele alea laudate au dat intre 40 si 450 Mw!!!!!!!! Din peste 3000 Mw instalati!!!!”
      Asa cum iam aratat recent si camaradului dvs @Harald, definitorie este componenta mixului anual, respectiv capacitatea de valorificare si integrare a surselor regenerabile (ieftine si disponibile pe plan local) in MIX. https://www.contributors.ro/romania-trebuie-sa-se-decida-cu-cine-tine-in-razboiul-energetic-cu-rusia-sau-cu-europa/#comment-486328

      De ce se plateste atita subventie la eoliene? Si evident, se importa la greu, chiar si 2200 Mw….
      Turbinele eoliene montate in Romania (in urma cu vreo 5-7 ani?) au fost scumpe… intre timp insa, s-au ieftinit masiv. Noile parcuri eoliene onshore sunt competitive fara nicio schema de sustinere, cel putin in Germania (dar nu numai) au devenit chiar sursa celei mai ieftine forme de energie. https://ourworldindata.org/cheap-renewables-growth

      Ce are gazul din Marea Nordului? De ce n-au colaborat cu Norvegienii????
      Din pacate, rezervele de petrol si gaze din Marea Nordului, Olanda, etc sunt in declin. Chiar si UK a ajuns sa importe gaze (LNG) din Rusia. Apropo, germanii au fost serviti cu NS1, gazoductul NS2 a fost planificat pentru tranzitarea gazului catre Olanda, Belgia (si mai departe in Franta) si bineinteles catre terminalul Bacton din UK. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d7/Major_russian_gas_pipelines_to_europe.png

      De ce pina ieri Putin era bun si acum nu? Ca doar face chestii ciudate de multa vreme: Cecenia, Georgia, Crimeea….?
      Pe de-o parte, companiile germane si occidentale (vezi Wintershall, OMV, Total, Exxon, Shell, BP, Microsoft, VW, Mercedes, Ford, et al) au incercat sa acapareze piata celor 140 milioane de rusi, iar pe cealalta parte, au incercat sa contracareze initiativa Chinei „Belt & Road” si extinderea influentei lumii libere in aceasta regiune (castigarea mintilor si a inimilor) prin investitii, creare de interese comune /interdependenta, prosperitate, samd. Opinea mea. https://asia.fes.de/fileadmin/user_upload/World-Maps-BRI.png

      • @Florix – tot n-ai spus la ce preț obții energia din panouri fotovolatice la ora 21:15

        Încerci să duci de nas oamenii cu valorile anuale ale producției, însă oamenii au nevoie de energie electrică în fiecare minut. Valorile anuale sunt simplă propagandă încălziristă. Dacă ai închis centralele nucleare, în fiecare zi la ora 21:15 te mai poți baza doar pe gaz sau pe cărbune.

        În realitate, scopul tău e să cumperi de la Putin, despre asta e toată povestea. Cu cât instalezi mai multe eoliene și fotovoltaice, cu-atât îi garantezi lui Putin că vei continua să cumperi de la el. Comentariile în care explicai în urmă cu 2-3 ani de ce e absolut necesar NordStream 2 încă mai sunt publice și azi.

        • 1. „Dacă ai închis centralele nucleare, în fiecare zi la ora 21:15 te mai poți baza doar pe gaz sau pe cărbune” .
          ____
          Mixul poate contine si energie obtinuta din hidro (Romania are un potential hidro de invídiat) eolian, centrale de cogenerare pe gaz si biomasa. Trebuie mentionat si faptul ca la orele 21:15, cererea este semnificativ mai mica in comparatie cu cererea la orele de varf din timpul zilelor lucratoare. In rest, ramane asa cum am stabilit: Mixul-anual, este definitoriu… deoarece ne arata sursele (si consumul combustibililor) pe intreaga durata a anului. Consumul combustibililor la data de 1 Aprilie orele 21:15 este mai putin semnificativ.

          2. „Cu cât instalezi mai multe eoliene și fotovoltaice, cu-atât îi garantezi lui Putin că vei continua să cumperi de la el. ”
          _____
          Sorry, este evident ca nu sunteti corect informat.
          In Germania anului 2010 de ex. componenta mixului-anual a aratat in felul urmator:
          – Energie din fosile 56%, din care energie din gaz 11,8%
          – Energie nucleara 24,8%
          – Energie din regenerabile circa 19%
          Sursa: https://energy-charts.info/charts/energy_pie/chart.htm?l=de&c=DE&interval=year&year=2010

          In Germania anului 2021, componenta mixului-anual a aratat in felul urmator
          – Energie din regenerabile 45,8%
          – Energie din fosile 40,9%, din care energie din gaz 10,4%
          – Energie nucleara 13,3%
          Sursa: https://energy-charts.info/charts/energy_pie/chart.htm?l=de&c=DE&interval=year&year=2021

          Asa cum arata si graficele, ponderea energiei obtinuta din gaz nu a crescut in perioada de referinta (dimpotriva, in anul 2020 a scazut cu circa 10 TWh fata de anul 2010). In schimb a crescut ponderea energiei obtinuta din regenerabile in devavoarea energiei nucleare si a energiei obtinuta din carbune. Avand in vedere evolutia tehnologica si a preturilor la turbine eoliene, panouri solare si alte componete (invertoare, statii trafo, etc), tranzitia energetica isi urmeaza logica.

          P.S. UK a substitut de mult centralele pe carbune cu centrale pe gaz. Astazi, participantii pe piata compenseaza declinul productiei de gaz din Marea Nordului cu investitii masive in parcurì eoliene, instalatii fotovoltaice si in centrale pe biomasa. https://www.pv-magazine.com/2021/07/29/uk-power-generation-in-2020-renewables-up-to-43/

          • ”Tranziția energetică își urmează logica” bolnavă a subvențiilor, ai scris singur de ce prețurile actuale din Germania sunt la nivelul la care sunt:

            Florix 04/03/2022 At 14:36

            ”(…) tarifele germane includ schema de sustinere (EEG) a instalatiilor eoliene, solare, biomasa, montate in perioada 2009-2018.”

            Mix-ul anual e doar un rezultat statistic, iar eolienele au fost subvenționate și prioritizate artificial.

            • ”(…) tarifele germane includ schema de sustinere (EEG) a instalatiilor eoliene, solare, biomasa, montate in perioada 2009-2018.”
              ___
              Mda, in continuare am mai scris, citez: „La fel de bine stiti ca, intre timp, turbinele eoliene si panourile solare s-au ieftinit masiv datorita scalarii productiei (economies of scale).” https://www.contributors.ro/in-noua-era-energetica-se-cer-solutii-de-criza/#comment-486355

              Asadar, lasati-o mai usor cu „capsarea” folosind niste fraze scoase din context, sau cu alte tehnici de manipulare folosite de absolventii facultatiii Stefan Gheorghiu.

              P.S. Repet: Noile parcuri fotovoltaice si eoliene onshore sunt competitive fara nicio schema de sustinere, cel putin in Germania (dar nu numai) au devenit chiar si sursa celei mai ieftine forme de energie. https://ourworldindata.org/cheap-renewables-growth

            • @Florix – da, consumatorul german care plătește 0,43 euro/kWh poate oricând să confirme :)

      • Am verificat pe site-uri de producatori ce puteri au instalate si cita energie au produs intr-un an. Ei spun ca au produs cam 25-28 % din cit ar putea produce.
        Romania a ajuns la un mix de productie prost, extrem de prost, ce nu ii permite sa produca toata energia de care are nevoie.
        De iubsti asa de mult fofezele si celulele solare, pune-ti in curte si pe casa, debranseaza-te de la reteaua de unde iei si mai si da surplus la altii cind ai, gratuit. Dar cind n-ai, stai la luminare.
        Si cu asta am inchis discutia.

        • In Germania si in UK de ex, ponderea energiei solare in mix a ajuns in jur de 10%. Ponderea energiei obtinute din biomasa are o valoare asemanatoare. Ponderea enegiei eoliene a depasit pragul de 25% si se extinde in continuare in spatiul offshore. https://www.youtube.com/watch?v=TgRPjCQn7Tw

          Spre deosebire de companiile „de stat” din Estul-UE, participantii (cu capital majoritar privat) de pe piata din vestul continentului au acces nelimitat la capital, respectiv isi pot finanta cu usurinta investitiile si planurile de afaceri. In concluzie, cetatenii din vestul continentului nu vor sta la lumanare. Spre exemplu, numai RWE investeste circa €5 miliarde pe an in capacitati noi de productie (vedeti care este diferenta?) https://www.rwe.com/en/press/rwe-ag/2021-11-15-rwe-launches-investment-and-growth-offensive

          P.S. in timp ce companiile din vestul continentului demareaza investitiile masive in dezvoltarea sistemului energetic al secolului 21 (integarea regenerabilelor in mix si in cladiri, pompe de caldura, panouri solare, parcuri eoliene offshore, centrale flexibile si inteligente de cogenerare pe gaz si biomasa, modernizarea si extinderea reletelelor, smart-grids, super-grids, etc) companiile cu capital majoritar de stat din estul continentului fac bascalie si „joc de glezne”.

          https://www.youtube.com/watch?v=gacGuWjqKco

          https://www.youtube.com/watch?v=z3YWl1F6caM

          https://www.youtube.com/watch?v=ezD-6zkABwA

            • Bravo, cu extrase din raportul pe „trimestrul 3” poti incerca la femei casnice. Citez „Key headlines” din raportul pe tot anul (vezi pagina nr. 18 din licul postat de tine)

              • UK total electricity generation in 2020 was 312 TWh, the lowest value on the published time series and a decrease of 3.6 per cent compared to 2019. Though electricity generation has been declining year on year since 2015, the larger reduction in 2020 reflected lower demand as a result of the response to the Covid-19 pandemic.

              • Shares of generation and demand by country remained similar to 2019, with England having the largest share. England’s share of demand is larger than its generation share so it continues to transfer electricity from Scotland and Wales as well as import electricity from continental Europe.

              • UK fossil fuel generation fell by 16 per cent between 2019 and 2020. Wales had the largest fall in fossil fuel generation, down by 27 per cent, with England having a 15 per cent reduction. This showed the effect of plant closures, including Aberthaw B in Wales, and Fiddler’s Ferry in England.

              • Renewable generation rose to record levels in all four nations of the UK. This was driven by favourable weather conditions across the year, with UK wide renewable generation increasing by 13 per cent to 135 TWh. This was 43.1 per cent of the total UK generation.

              • UK-wide nuclear generation fell by 11 per cent between 2019 and 2020 with the aging nuclear plants needing more frequent maintenance outages. This accounted for 16.1 per cent of the UK’s total electricity. Nuclear generation fell by 16.0 per cent in England but rose by 9.2 per cent in Scotland where fewer outages took place.

              •The high renewable generation meant that 2020 saw low carbon shares of generation rise to their highest values on the time series for all UK nations, rising to 55.9 per cent in England, 87.6 per cent in Scotland, 36.1 per cent in Wales and 45.6 per cent in Northern Ireland.
              ___
              Cine minte?

            • @Florix – nu ai contrazis nimic din ce scrie în raportul guvernului britanic din decembrie 2021. Scrii tot felul de povești depășite, doar ca să-ți ascunzi minciunile precedente.

              Ce treabă au femeile casnice, scrie în raportul guvernului britanic că l-au redactat ele? :)

            • @Harald
              Las-o asa cum a picat! Titlul raportului la care ai facut trimitere se numeste „Energy Trends UK, July to September 2021” , ceea ce nu ai specificat in postarea ta anterioara (ai lasat loc de interpretare ca ar fi vorba despre un raport anual;) Asadar, umbli cu cioara vopsita, caci, datele se refera la perioada de referinta a celor 3 luni. Key headlines pe anul complet 2020 le-am citat mai sus. Raportul complet pe anul 2020 il gasesti in linkul de mai jos (vezi pagina 28). Raportul complet pe anul 2021 nu l-am gasit (probabil nici nu este publicat la ora actuala). Hai pa! https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/1032260/UK_Energy_in_Brief_2021.pdf

          • @Florix – deci susții că previziunile guvernului britanic din 2020 sunt mai credibile pentru întreg anul 2021 decât raportul interimar din decembrie 2021. Are you for real? :)

  9. Situația actuala cu dependența fata de gazul rusesc se datorează abandonării investițiilor in energie nucleara sau chiar închiderea celor existente. Asta prin propagarea fricii iraționale de către ecologiști absolvenți de arte. Singura tara europeana care n-a făcut prostia asta este Franța.
    Energia este sângele națiunii, mai importanta decât autostrăzile, care sunt un fel de artere. Daca nu exista suficient sânge degeaba ai artere largi si desfundate. In România stam de peste 25 de ani pe ruinele celor doua grupuri neterminate de la Cernavodă. O cărămida pe zi daca punea fiecare roman si tot terminam măcar un grup.
    Abia aștept sa vina ecologiștii de serviciu sa spună ca energia nucleara este periculoasa si scumpa.
    1. Anual circulația cu automobilul face de zeci de ori mai multe victime decât cumulat toată energia nucleara in ultimii 50 de ani si totuși la demonstrații împotriva ei ecologiștii vin cu automobilul si nu pe jos.
    2. Energia devine foarte scumpa când n-o ai de loc. Cea nucleara este scumpa doar la început, cere un capital foarte mare înainte de producerea primului kW-ora (cca 60% din costul unui Kw-ora). Costul de operare al energiei nucleare este insa mic.

    • De acord, sângele națiunii. Doar că și calitatea acestuia este determinantă. Un sânge cu nicotină și gudron provoacă cancer pulmonar, cel cu steroizi o fi bun pe termen scurt, dar cu timpul devine nociv. Personal, prefer energia atomică, dar este clar că nici ea nu poate acoperi necesarul, nu reprezintă soluția perfectă și nici nu pot fi puse rapid la dispoziție tehnologiile necesare. Scopurile energetice sunt una, realitatea este o permanentă tranziție. Nu vom ajunge niciodată în punctul ăla în care să spunem „gata”. Indiferent care ar fi strategia convenită.

    • Ati ramas uimit, n-asa, cand ati aflat ca ucrainenii aveau pe timpuri vreo 20 de reactoare nucleare MARI, care sa le suplineasca potentialul hidro scazut, avand in vedere imensele rezerve de carbuni SUPERIORI din Donbas!
      (ca sa-i ajungem, ca si nivel de dezvoltare, in domeniul nuclear, fara sa putem construi si bombe atomice, 9 ne-ar trebui vreo 10 reactoare nucleare medii! si avem doar doo, de regula, cand nu intra pe rind in reparatii)
      Ucraina era o tara mare comparativ, cu media europeana, in cam toate domeniile, MARE, cu un potential agricol imens comparativ cu noi luati impreuna cu rep.moldova, cu o multime de porturi si O unica Crimee!
      Sunteti inconjurati, predati-va!

    • @Cinicul
      Abia aștept sa vina ecologiștii de serviciu sa spună ca energia nucleara este periculoasa si scumpa….
      Cea nucleara este scumpa doar la început, cere un capital foarte mare înainte de producerea primului kW-ora (cca 60% din costul unui Kw-ora). Costul de operare al energiei nucleare este insa mic.

      Gura pacatosului adevarat graieste! Caci, energia nucleara a devenit intradevar printre cele mai scumpe forme de energie (circa $175 /MWh la turbina). Daca aranjati finantarea diferentei (de circa $100/MWh) nicio problema. Atentie insa, finantarea trebuie sa vina sub forma de „granturi”, ca doar nu vreti sa puneti tineretul amarat sa va plateasca anuitatile, comisioanele, spagile etc. https://ziare.com/saracie/eurostat-tinerii-din-romania-cei-mai-saraci-din-ue-1725170

      Succesuri!

      • Tineretul amarat al României plătea deja anul trecut o energie mai scumpa decât in alte tari, mai scumpa chiar decât in tari mai bogate dar sărace in resurse energetice.
        Daca iți cumperi o casa ți se pare mult mai scump decât daca plătești chirie. Când însa aduni cați bani dai pe chirie iți dai seama ca a investi într-o casa era o opțiune mai ieftina. Cam așa stau lucrurile si cu costul energiei nucleare.

        • Spre deosebire de un imobil, valoarea centralelor nuclearea se depreciaza in timp (in 30 de ani, valoarea ajunge spre zero). Pe langa anuitatile excesive (rata creditului plus dobanzile aferente) trebuie sa mai puneti de o parte si banii pentru demolare. Asadar, analogia cu „chiria vs achizitia casei” nu este tocmai potrivita.

          P.S. nu in mod intamplator, ponderea energiei nucleare in mix nu creste nici macar in economiile dezvoltate, dimpotriva se afla chiar in declin.

          • Ceea ce ignorați este ca prețul energiei nu scade, ci creste. Daca n-o ai plătești cat nu face. Costul electricității in Franța este mai mic decat in Danemarca, the poster child of regenerables.

            • Costul electricității in Franța este mai mic decat in Danemarca,
              _____
              Este valabil pentru centralele nucleare vechi (subventionate la timpul lor din greu) si al caror investitii sunt de mult amortizate. In fine, multe din vechile centrale ale Frantei isi asteapta decomisionarea in urmatorii 10 ani… si sa vedem cu ce vor fi inlocuite. Caci, costul electricitatii in noile centrale nucleare depaseste pragul de 150MWh. https://apnews.com/article/germany-france-65e850616971ecc05027d2e69cb7d189

            • @Florix – cetățeanul german plătește în prezent 430 euro/MWh. Dar tu susții că 150 euro/MWh, costul de producție din cea mai modernă centrală nucleară, e prea mult?! :)

            • Harald, pretul carbunelui s-a triplat si el. Corporatiile germane substituie carbunele si vechile centrale nuke cu instalatii pe regenerabile… si cu cat va integra mai multa energie regenerabila in mix, cu atat consumatorul casnic va plati mai putin.

              P.S. integrati voi energie scumpa (nuke) in loc sa integrati energie ieftina (disponibila pe plan local) caci, important este sa nu cumparati componente de la fraierii neomarxisti, etc, din vestul continetului… si evident. sa nu desfintati companiile de stat (caci, babanii trebuie sa traiasca bine). Fraierii din vestul continentului sa plateasca doar contributiile la bugetul UE, in rest va descurcati voi si singuri;) Ah, birocratii bruxelezi (neomarxisti, etc) s-o lase si ei mai moale cu statul de drept, desfintarile sectiilor speciale SS si eliminarea coruptiei… altfel o puneti de-un exit, nu-i asa? https://www.nytimes.com/2019/11/03/world/europe/eu-farm-subsidy-hungary.html

              PPS. La rata dobanzii platite de Romania, energia nuke produsa in centrale noi, are sansa sa depaseasca chiar marca de $200/MWh. Fudulia costa bani domnilor!

            • @Florix – nu e cazul să duci grija românilor în materie de energie nucleară, se descurcă ei și singuri.

              Independența energetică față de ruși ”e de neprețuit”, cum zice reclama de la Mastercard :)

            • @Harald
              Valorificarea surselor regenerabile (ieftine si disponibile pe plan local) contribuie atat la sporirea securitatii /independentei energetice cat si la atragerea fondurilor europene in combinatie cu investitii din partea sectorului privat. Dar de ce sa se bucure cetateanul de beneficii socio-economice (noi locuri de munca in productie componente, proiectare, montaj, mentenanta, cresterea salariilor medii si a nivelului de trai, samd) in defavoarea bucuriei babanului? Cetatenii sa isi tina fleanca, sa munceasca si sa contribuie disciplinati la buget pentru platile datoriilor guvernamentale, a comisioanelor grase de consultanta si a spagilor babanilor, etc (caci, babanii stiu cum este cel mai bine pentru „popor” ;)

              P.S. pe cand cu desfintarea sectiilor speciale „SS”, consolidarea statului de drept si eliminarea coruptiei institutionalizate? Cat decenii mai aveti de gand s-o lungiti cu „perioada de tranzitie”?

  10. ceea ce spune dna Nutu, este „corect politic”, dupa parerea mea: SUNTEM DEJA IN AL III-lea RAZBOI MONDIAL, cine nu intelege inca (sigur, nu e nevoie neaparat sa si vedem tancuri in Centrul Vechi din Bucuresti)…iar in razboi, nu prea mai sunt regului, justitie si vrajeli despre ce legi sa mai respectam daca confiscam ceva….ne-o zice CE ceva impotriva daca , cele de mai jos:

    1. trebuie sa inchida / preia /nationalizeze Alro, LukOil si ce naiba proprietari rusi, gen Deripaska, mai avem prin Romania (numai iahturile astora confiscate prin UE, fac mai mult decit au platiti ei pt aceste active)
    2. sa nu uitam alte companii gen/chiar OMV – care trebuie lamurita sitiatia lor/actionariatul lor/legaturile lor cu Gazprom, sau Strabag, de exemplu,… (austriecii, oricum sunt cam „buddy type relationship” cu rusii)
    3. de bine de rau, mai avem ceva gaz ramase, ceva gaz in rezerve on-shore neexploatate si, evident, celebra platforma a Marii Negre…deci ?!…(contra exploatarii acestora, insa avem mai multi „oponenti” ascunsi, nevazuti…stim noi de care sunt), deci, teoretic stam mai bine ca altii
    4. Cu BRUA pusa in functiune, am oferi Ungariei 1000 MW (din cicluri combinate pe gaze din Marea Neagra construite urgent in Romania, cu ajutor UE de urgenta), cu conditia ca sa nu mai construiasca centrala de 1000 MW de la Pacs- care „pune in pericol securitatea si mediul din Romania”…si, care, intre noi fie vorba, n-am auzit vreun oficial din Romania sau vreun ONG de mediu din RO sa se opuna…i-am da sansa nesperata si unica lui Orban (nu Loti al nostru), de a-si demonstra atasamentul la politica UE..

    Cele de mai sus, sunt asa, „la o sueta intre noi”, despre ce am putea face o politica (si) energetica, cam „fantezista”, nu-i asa dragi colegi de chibiteala ?!..si, asta e numai asa, ceva, la prima vedere (nu mai vorbesc de energia nucleara)…la urma urmei, acest „razboi”, poate fi privit si ca o oportunitate pentru Romania, sa joace Bridge nu numai Popa Prostu

  11. Gazele din Marea Neagră nu prea le avem, dacă or mai fi, de nu le-au luat turcii. N-a vrut Dracgnea; i s-a părut că redevența este prea mare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Otilia Nutu
Otilia Nutuhttp://expertforum.ro
Ana Otilia Nuţu este analistă de politici publice în energie la Expert Forum și a fost Co-chair al Eastern Partnership Civil Society Forum

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro