marți, iunie 22, 2021

10 Porunci pentru politicieni (o invitație la contribuții)

1. Noi suntem poporul tău, cel care te-am investit cu încrederea de a ne reprezenta.

2. Să ne respecți pe noi, unul câte unul și pe toți împreună. Să respecți interesul nostru, niciodată alte interese. Să nu îți cioplești alte interese, să nu îți cioplești chipul în ceea ce nu ești, să nu abuzezi de funcția pe care o ai ori să te impui asupra voinței noastre. Nu făuri ori ciopli legile in interesul altcuiva decât al nostru.

3. Să nu iei numele acestui popor și interesul lui în deșert. Ești răspunzător în fața lui și în fața legii prin tot ceea faci, prin ceea ce nu faci, prin ceea ce spui, nu spui, prin ceea ce angajezi în numele nostru.

4. Adu-ți aminte în fiecare zi de noi și cinstește-ne pe noi și misiunea pe care ți-am încredințat-o. Muncește pentru noi, pentru dezvoltarea acestei țări și nu te preamări pe tine ori pe alții ca tine.

5. Cinstește în permanență familiile acestei țări. Ele și numai ele contează pentru tine. Cu atât mai mult îngrijește-te de cei fără de familie. Astfel vei respecta pe cei bătrânii și vei păzi viitorul celor tineri.

6. Să nu ucizi. Să nu încurajezi violența în niciuna dintre forme. Să nu lași ori să determini să fim uciși.

7. Să nu fii lacom. Să fii moral și modest.

8. Să nu furi. Să nu corupi și să nu te lași corupt. Respectă legea. Interesul nostru este respectul legii, pe care tu ești primul să-l garantezi. Să fii cinstit, spornic, harnic.

9. Să nu minți. Să nu juri strâmb niciodată și mai ales atunci când ești învestit.

10. Să nu poftești și să nu însușești nimic din ce nu ți se cuvine și din ce este al altuia. Să nu poftești nimic din ce este al nostru sau din ce ar putea să ne propășească.

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

 1. Decalogul se bazeaza pe niste premize viciate: lovitura de stat din 89, mineriadele din 90 si accesul restrictionat la esicherul politic care s-a liberalizat abia in anul acesta.

 2. Dar exact pentru ca sa NU faca toate acestea au intrat in politica!

  DEX online: Politica = […] sferă de activitate social-istorică ce cuprinde relațiile, orientările și manifestările care apar între partide, între categorii și grupuri sociale, între popoare etc. în legătură cu PROMOVAREA INTERESELOR LOR, în LUPTA PENTRU PUTERE […] Tactică, comportare (ABILA) folosită de cineva pentru atingerea unui scop […] (sublinierile imi apartin)

  Dictionarul politic aparut in timpul comunismului era mai direct: Politica = subsistemul societatii in care se desfasoara lupta pentru putere.

  Din intelegerea acestei naturi a politicului s-a nascut conceptul de societate civila – contrapondere la politic, cenzura permanenta in calea abuzului de putere. Definitia era recunoscuta si in comunism – doar ca atunci societatea civila era interzisa sau, si mai rau, inlocuita cu forme fara fond (sindicate). Cred ca singura institutie a societatii civile din comunism era Biserica dar la noi aceasta a fost chiar de la inceput aservita Puterii.

  Si uite asa ajung la Decalogul Dumneavoastra.

  Decalogul (cel original si aceasta adaptare a lui) impune solutii de comportare in situatiile in care instinctul (sau Necuratul!) te-ar indemna sa faci exact pe dos. Stabileste reguli de comportament care sa asigure functionarea si stabilitatea comunitatii. Configureaza raspunsul rational la impulsuri viscerale.

  Cum ar fi Setea de Putere.

  Cred ca Decalogul Monicai Macovei este suficient pentru moment. Este doar un pic dincoace de limita idealismului dar, cel mai important, nu ignora natura politicului. In plus, poate servi ca instrument de lucru pentru societatea civila.

  Dincolo de toate acestea, va felicit pentru acest text incitant care, iata, nu m-a lasat indiferent.

 3. Articol semnificativ pentru delirul revolutionar care pare sa-i fi cuprins pe romani zilele astea. Iluzii, grandomanie, si dupa trei zile gata cu minunea! Daca doriti sa ramana ceva dupa momentul actual propuneti ceva mai concret, ceva care sa sprijine institutii care si-au demonstrat competenta si utilitatea publica. De exemplu, poftim, indemnati manifestantii sa ceara dublarea bugetului DNA, spre a obtine, mai repede decat acum (desi nu de azi pe maine) diminuarea marii coruptii. In atmosfera curenta parlamentul va vota, de frica, o astfel de masura. Acum e momentul pentru a obtine ceva care sa ramana dupa scaderea (inevitabila) a presiunii strazii. Nu ratati ocazia risipindu-va energiile cu wishful thinking precum „decalogul” de mai sus.

 4. Textul asta este exact ceea ce isi doresc politicienii: cereri generale, vagi, interpretabile, nemasurabile si fara deadline.

  Cererile acum trebuie sa fie foarte concrete. De genul:

  – Vrem parlament cu 300 de parlamentari pana cel tarziu la 1 mai 2016
  – Vrem sa plece imediat Tiberiu Nitu din functia de Procuror General
  – Vrem sa plece imediat din viata politica toti penalii, inclusiv Dragnea.
  – Vrem ca Ilie Sarbu (individul cu 1 ou, socrul plagiatorului) sa plece imediat de la Curtea de Conturi
  – Vrem sa plece imediat preafericitul daniel si sa inceapa o reforma a bisericii ortodoxe romane.
  etc.

  • Textul acesta este exact ceea ce ne dorim noi sa inteleaga odata pentru totdeauna cei care vor sa intre in politica, si ceea ce va ramane sa alcatuiasca fibra politica a societatii dupa ce toti cei mentionati vor pleca in protestele strazii.
   Cei concentrati pe concret pot sa-i spuna „wishful thinking” dar in strada acum sunt tineri, cu idealuri si vise necontaminate inca, pentru care sintagma potrivita decalogului de mai sus este mai degraba „must have”.
   Si eu as pune viitorul politician, de maine, sa jure pe Constitutie si pe „decalogul lui Raul”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Raul Radoi
Raul Radoi
Raul Rădoi lucrează de apeste 10 ani în domeniul afacerilor europene, mai întâi în sectorul public, acum în cel privat, la Bruxelles. Făgărăşean, a studiat la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj, Facultatea de Studii Europene (licenta si master) şi Facultatea de Drept (licenta) şi este mândru absolvent al promoţiei a 38-a „Bertha von Suttner” a Academiei Diplomatice din Viena.

Carte recomandată

Iata o carte cu un subiect in aparenta simplu: o familie de romani cu un copil mic se muta in strainatate si invata incet-incet sa depaseasca o serie de neajunsuri si sa se impace cu altele. Mihai e scriitor (adica veniturile lui sint subtirele), sotia lui are un job nou de care e foarte multumita… vezi aici continuarea

 

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Claudiu Iordache, înlocuit cu Gelu Voican Voiculescu la conducerea Institutului Revoluției

Ieri 30 martie 2018, membrii Colegiului Național al Institutului Revoluției Române l-au destituit pe Claudiu Iordache din fruntea acestui institut, numindu-l în...

Roexit prin decizia CCR 390/8 iunie 2021?

Curtea Constituțională a publicat motivarea Deciziei 390/8 iunie 2021 prin care confirma legalitatea Secției speciale pentru investigarea infracțiunilor din justiție. Nimic din raționamentul CCR...

Despre legea Goodhart și efectele ei perverse

Există o deosebire esențială între a măsura proprietăți fizice în laborator și a măsura activități umane în societate. Când...

Commento ergo sum

Progresul frustrează. Iată ideea principală a acestui articol și, la drept vorbind, singura; nu este nevoie de continuarea lecturii, în caz că...

Căderea în trecut: Partidul Comunist Chinez la 100 de ani

Regimul de la Beijing sărbătoreşte în luna iulie centenarul comunismului chinez. Fastul pregătirilor şi intensitatea propagandei sunt fără precedent, doar că exact...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro