marți, ianuarie 18, 2022

10 Porunci pentru politicieni (o invitație la contribuții)

1. Noi suntem poporul tău, cel care te-am investit cu încrederea de a ne reprezenta.

2. Să ne respecți pe noi, unul câte unul și pe toți împreună. Să respecți interesul nostru, niciodată alte interese. Să nu îți cioplești alte interese, să nu îți cioplești chipul în ceea ce nu ești, să nu abuzezi de funcția pe care o ai ori să te impui asupra voinței noastre. Nu făuri ori ciopli legile in interesul altcuiva decât al nostru.

3. Să nu iei numele acestui popor și interesul lui în deșert. Ești răspunzător în fața lui și în fața legii prin tot ceea faci, prin ceea ce nu faci, prin ceea ce spui, nu spui, prin ceea ce angajezi în numele nostru.

4. Adu-ți aminte în fiecare zi de noi și cinstește-ne pe noi și misiunea pe care ți-am încredințat-o. Muncește pentru noi, pentru dezvoltarea acestei țări și nu te preamări pe tine ori pe alții ca tine.

5. Cinstește în permanență familiile acestei țări. Ele și numai ele contează pentru tine. Cu atât mai mult îngrijește-te de cei fără de familie. Astfel vei respecta pe cei bătrânii și vei păzi viitorul celor tineri.

6. Să nu ucizi. Să nu încurajezi violența în niciuna dintre forme. Să nu lași ori să determini să fim uciși.

7. Să nu fii lacom. Să fii moral și modest.

8. Să nu furi. Să nu corupi și să nu te lași corupt. Respectă legea. Interesul nostru este respectul legii, pe care tu ești primul să-l garantezi. Să fii cinstit, spornic, harnic.

9. Să nu minți. Să nu juri strâmb niciodată și mai ales atunci când ești învestit.

10. Să nu poftești și să nu însușești nimic din ce nu ți se cuvine și din ce este al altuia. Să nu poftești nimic din ce este al nostru sau din ce ar putea să ne propășească.

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

 1. Decalogul se bazeaza pe niste premize viciate: lovitura de stat din 89, mineriadele din 90 si accesul restrictionat la esicherul politic care s-a liberalizat abia in anul acesta.

 2. Dar exact pentru ca sa NU faca toate acestea au intrat in politica!

  DEX online: Politica = […] sferă de activitate social-istorică ce cuprinde relațiile, orientările și manifestările care apar între partide, între categorii și grupuri sociale, între popoare etc. în legătură cu PROMOVAREA INTERESELOR LOR, în LUPTA PENTRU PUTERE […] Tactică, comportare (ABILA) folosită de cineva pentru atingerea unui scop […] (sublinierile imi apartin)

  Dictionarul politic aparut in timpul comunismului era mai direct: Politica = subsistemul societatii in care se desfasoara lupta pentru putere.

  Din intelegerea acestei naturi a politicului s-a nascut conceptul de societate civila – contrapondere la politic, cenzura permanenta in calea abuzului de putere. Definitia era recunoscuta si in comunism – doar ca atunci societatea civila era interzisa sau, si mai rau, inlocuita cu forme fara fond (sindicate). Cred ca singura institutie a societatii civile din comunism era Biserica dar la noi aceasta a fost chiar de la inceput aservita Puterii.

  Si uite asa ajung la Decalogul Dumneavoastra.

  Decalogul (cel original si aceasta adaptare a lui) impune solutii de comportare in situatiile in care instinctul (sau Necuratul!) te-ar indemna sa faci exact pe dos. Stabileste reguli de comportament care sa asigure functionarea si stabilitatea comunitatii. Configureaza raspunsul rational la impulsuri viscerale.

  Cum ar fi Setea de Putere.

  Cred ca Decalogul Monicai Macovei este suficient pentru moment. Este doar un pic dincoace de limita idealismului dar, cel mai important, nu ignora natura politicului. In plus, poate servi ca instrument de lucru pentru societatea civila.

  Dincolo de toate acestea, va felicit pentru acest text incitant care, iata, nu m-a lasat indiferent.

 3. Articol semnificativ pentru delirul revolutionar care pare sa-i fi cuprins pe romani zilele astea. Iluzii, grandomanie, si dupa trei zile gata cu minunea! Daca doriti sa ramana ceva dupa momentul actual propuneti ceva mai concret, ceva care sa sprijine institutii care si-au demonstrat competenta si utilitatea publica. De exemplu, poftim, indemnati manifestantii sa ceara dublarea bugetului DNA, spre a obtine, mai repede decat acum (desi nu de azi pe maine) diminuarea marii coruptii. In atmosfera curenta parlamentul va vota, de frica, o astfel de masura. Acum e momentul pentru a obtine ceva care sa ramana dupa scaderea (inevitabila) a presiunii strazii. Nu ratati ocazia risipindu-va energiile cu wishful thinking precum „decalogul” de mai sus.

 4. Textul asta este exact ceea ce isi doresc politicienii: cereri generale, vagi, interpretabile, nemasurabile si fara deadline.

  Cererile acum trebuie sa fie foarte concrete. De genul:

  – Vrem parlament cu 300 de parlamentari pana cel tarziu la 1 mai 2016
  – Vrem sa plece imediat Tiberiu Nitu din functia de Procuror General
  – Vrem sa plece imediat din viata politica toti penalii, inclusiv Dragnea.
  – Vrem ca Ilie Sarbu (individul cu 1 ou, socrul plagiatorului) sa plece imediat de la Curtea de Conturi
  – Vrem sa plece imediat preafericitul daniel si sa inceapa o reforma a bisericii ortodoxe romane.
  etc.

  • Textul acesta este exact ceea ce ne dorim noi sa inteleaga odata pentru totdeauna cei care vor sa intre in politica, si ceea ce va ramane sa alcatuiasca fibra politica a societatii dupa ce toti cei mentionati vor pleca in protestele strazii.
   Cei concentrati pe concret pot sa-i spuna „wishful thinking” dar in strada acum sunt tineri, cu idealuri si vise necontaminate inca, pentru care sintagma potrivita decalogului de mai sus este mai degraba „must have”.
   Si eu as pune viitorul politician, de maine, sa jure pe Constitutie si pe „decalogul lui Raul”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Raul Radoi
Raul Rădoi lucrează de apeste 10 ani în domeniul afacerilor europene, mai întâi în sectorul public, acum în cel privat, la Bruxelles. Făgărăşean, a studiat la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj, Facultatea de Studii Europene (licenta si master) şi Facultatea de Drept (licenta) şi este mândru absolvent al promoţiei a 38-a „Bertha von Suttner” a Academiei Diplomatice din Viena.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

România se joacă de-a școala

Școala ar trebui să fie piatra de temelie a vieții. Rolul școlii nu este doar de a livra informație semestru după semestru...

Planul de refacere a URSS în marș: după ce s-a asigurat de Belarus și Armenia, Moscova a luat și Kazahstanul înapoi

"Kazahstanul este acum într-un joc geopolitic (...) Rusia a intrat deja, a trimis trupe. CSTO este Rusia. Aceasta este o ocupație...

Don’t Look Up: Este schimbarea climei ca o cometă sau ca un diabet?

Difuzat pe 24 decembrie 2021, Don’t Look Up a devenit rapid o alegorie pentru situația curentă a dezbaterilor polarizate despre riscurile existențiale...

Daca e de rău, nu apare în presă!

Exact acum un an scriam un articol despre relația energie și presă. Probabil explicațiile de atunci sunt valabile și în spețele de...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro