sâmbătă, mai 21, 2022

11 noiembrie 1947, procesul Maniu-Mihalache:despre rezistenţă, demnitate şi tiranie

Acum şaptezeci de ani, execuţia judiciară pregătită de regimul democrat- popular împotriva Partidului Naţional-Ţărănesc ajungea la capătul ei. Pentru Iuliu Maniu şi Ion Mihalache, era începutul drumului care se încheia, prin martiriu, în închisorile de la Sighet sau Râmnicu-Sărat. Pentru România, acea zi îndepărtată de toamnă era semnul intrării, definitive, în era republicii populare. Peste o lună şi jumătate, detronarea Regelui Mihai I încununa procesul, agresiv şi premeditat, de lichidare al ordinii “burgheze”. Construcţia socialistă putea debuta, prin sânge şi entuziasm ideologic.

Procesul Maniu- Mihalache este parte din istoria Europei captive, pe cale de a deveni, oficial, imperiu sovietic. Manipularea comunistă a defascizării a însemnat aplicarea unui model a cărui paternitate leninistă poate fi tăgăduită doar de cei care rămân fideli visului marxist. Actul de opoziţie era unul incriminabil penal. Toţi cei care refuză erau pasibili de condamare. “Reacţiunea” trebuia învinsă, cu orice preţ.

Deja, în noiembrie 1947, acest elaborat mecanism al urii era perfecţionat şi în mişcare. Mila, empatia, solidaritatea sunt tot atâtea cuvinte suspecte. Inamicul politic este demonizat, denunţat, dezumanizat. Adunările de oameni ai muncii se întrunesc, spre a cere, cu mânie îndreptăţită, judecarea celor care au trădat poporul. Iuliu Maniu şi Ion Mihalache sunt imaginea acestei Românii care trebuie să dispară, spre a lăsa loc viitorului. Crimele comuniste sunt crime dialectice. Ele au,întotdeauna, justificarea nobilă a ideii ce emancipează umanitatea. Sângele ce curge irigă solul al celei mai drepte dintre lumi.

Procesul Maniu- Mihalache comunică, prin mii de fire, cu România care va veni. El este, în termenii stabiliţi de regimul Groza, o lecţie deschisă de justiţie populară şi un exerciţiu profilactic de înspăimântare. Pedagogia leninistă este însuşită de emulii răsăriteni, iar în centrul ei se află ambiţia de a stabili un standard al ororii în măsură să sfărâme, definitiv, rezistenţa. În ţară sau în exil, opoziţia este un inamic subteran cu care lupta se duce, implacabil. Sentinţa din 11 noiembrie 1947 este o trecere a Rubiconului. Orice scenariu de acomodare, de compromis este eliminat, deliberat.

Procesul Maniu- Mihalache vorbeşte şi despre acea Românie care nu a fost să fie niciodată: o Românie din care închisorile,umilirile, lupta de clasă,ura să fi fost absente. Este acea Românie care ar fi fost capabilă să aşeze demnitatea umană ca temelie a edificiului ei, acea Românie despre care au scris, înainte de moarte sau de exil, Mihail Fărcăşanu sau Grigore T. Popa. Este acea Românie în care am fi putut regăsi patriotismul sudat organic, în sincronie cu o Europă ce redescoperea sensul propriei umanităţi colective. Iuliu Maniu şi Ion Mihalache întruchipau, fără emfază demagogică, trăinicia acestei încrederi în posibilitatea democraţiei constituţionale de a se opune barbariei. Ei erau, în acel noiembrie 1947, Rezistenţa însăşi.

Din acel noiembrie 1947 mai ajung până la noi imagini şi fragmente documentare. Dar ceea ce nu poate să dispară este moştenirea etică pe care o lasă în urma sa sacrificiul de atunci. Cuvintele rostite, în acea boxă a acuzaţilor, sunt cuvintele pe care le rostim, la rândul nostru, în clipele în care ne apărăm libertatea, împotriva asalturilor feseniste. Între comisarii ordinii sovietice de atunci şi apologeţii pesedişti ai şerbiei de acum continuitatea este neîntreruptă şi tragică. Demnitatea nu se poate tranzaţiona, iar sclavia nu este, niciodată, starea noastră naturală. Nu datorăm supunere autorităţii care ne împilează. În faţa ei avem doar o singură datorie, datoria de rezista, paşnic şi până la capăt.

În apărarea libertăţii nu putem şovăi. Cei de dinaintea noastră, din acel noiembrie 1947, nu au şovăit, ci au ales să apere onoarea unei naţiuni în lanţuri. Cei de astăzi,cei de acum nu pot abdica, nu pot capitula, nu pot alege tăcerea. Rezistenţa se confundă, acum, ca şi atunci, cu demnitatea umană însăşi.

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

 1. Laudabila comemorarea acelui proces (evident, nu aniversarea, nefiind un eveniment al bucuriei). Ar fi fost binevenita o citare a cuvintelor unuia din cei mai importanti fauritori ai Romaniei Mari (un nume nobil uzurpat si spurcat de o imunda fituica, al carei potential distructiv de bine social ramane sa fie analizat ) rostite in boxa „acuzatilor”. Asa, referirea la ele, fara exemplificare, parca nu e de ajuns.

  • „nicio jertfa nu e prea mare cand este pentru neam si adevar”
   drumul lui Maniu / Mihalache (si al altora) a sfirsit la sighet / rm sarat, iar al tortionarilor in vilele din primaverii. ce declara progeniturile de azi ale calailor de ieri, in rarele cazuri cind sint condamnati (cu suspendare) ? ca n au furat si n au mintit, ci sint persecutati politic ! oare cit ii va mai tolera Dumnezeu pe aceste canalii ?

 2. Iuliu Maniu, 30 august 1947:

  Armistiţiul din 1944 l-am iniţiat şi pregătit personal şi la săvârşirea lui am contribuit şi conlucrat în mod hotărât tot eu. Era, deci, oarecum datoria mea ca consecinţele lui săfie favorabile pentru ţară şi mulţumitoare pentru naţiune. In acest scop, s-a format guvernul din 1944… din părţile care au luat parte la lovitura de la 23 august 1944… în luna ianuarie s-a ajuns la ideea susţinută de dl Ministru al Rusiei, Vîşinski, de a se forma un guvern sub preşedinţia dlui Petru Groza, pe care eu şi partidul nostru nu am găsit-o potrivită ţării… Am fost chemat la Palat şi întrebat de M.S. Regele, am dat imediat răspunsul categoric că nu suntem de acord cu o astfel de soluţie, dar având în vedere insistenţele dlui Vîşinski, nu a acceptat propunerea mea şi a numit pe dl Petru Groza.

  Dl Petru Groza s-a prezentat ulterior la mine, cerându-mi să particip eu şi P.N.Ţ. la formarea guvernului său. Am spus că înainte de a-mi da avizul este necesar să cunosc programul de guvernământ şi compunerea guvernului. Dl Groza mi-a spus că este aşteptat la o altă adunare şi nu are timp să-mi expună programul, iar în ceea ce priveşte compunerea guvernului, îmi spunea că se va face fără participarea partidului liberal, a dlui Brătianu, dar cu participarea partidului dlui Tătărăscu, la Ministerul de Externe. I-am răspuns imediat că, fără cunoaşterea programului şi cu eliminarea partidului liberal al dlui Brătianu, partidul nostru nu consimte să intre în guvern. Era de faţă şi dl I. Mihalache. De la acea dată, P. N. Ţ. a inaugurat o nouă politică de opoziţie faţă de guvern…

  Motivul pentru care această atitudine opoziţionistă… Poporul român şi opinia publică românească nu simpatizează cu ideea comunistă şi nu aprobă o politică care ar tinde şau ar realiza un regim politic sau economic comunist, am ştiut de la început că scopul dlui Groza, care era comunist… Partidul comunist era mult prea slab ca să poată să facă acest lucru prin propriile sale puteri… Evident că această atitudine a guvernului a provocat imense nemulţumiri în opinia publică şi, în consecinţă, partidul nostru a trebuit să ia poziţie contra acestei directive de guvernământ. În urma acestor împrejurări, partidul şi presa noastră au fost crunt persecutate… între mijloacele de apărare a partidului nostru faţă de ofensiva guvernului Groza au fost diferitele memorii, apeluri, proteste, adresate guvernului, Comisiei Aliate de Control, Majestăţii Sale şi pe urmă opiniei publice civilizate mondiale, care s-a sesizat de situaţia politică din România, ceea ce a avut ca rezultat hotărârile conferinţelor de la Yalta şi Postdam…

  …am adresat diferite reclamaţii şi proteste Majestăţii Sale, Guvernului, Comi¬siei Aliate de Control şi opiniei publice mondiale, dar toate fără nici un rezultat. Guvernul nu a respectat libertăţile promise nici în decursul campaniei electorale, pe care le-au constatat şi gazetarii veniţi anume din străinătate, a falsificat rezultatele alegerilor, a măsluit voturile şi a proclamat rezultatul cu totul altul decât cel care a fost realmente la alegeri. Partidele de opoziţie au obţinut majoritatea, dar Parlamentul a fost constituit cu majorităţi, intenţionat ticluite, în favoarea Guvernului. Partidul s-a refugiat din nou la mijlocul protestelor şi memorandumurilor, care au avut re¬zultatul că Guvernul englez şi american au dat note diplomatice… pe care Guvernul român le-a socotit imixtiune în treburile interne ale României… Guvernul a continuat şi continuă mai departe guvernarea dictatorială… s-a refugiat la mijloace de persecuţie şi la teroare. A arestat aproape 100 de intelectuali pe simplul motiv că sunt membri P.N. Ţ. şi, în general, ai opoziţiei, i-a încarcerat fără temei legal, ţinându-i într-un tratament şi regim deplângere şi de inaniţie, într-un mod cu totul revoltător… România a devenit un tărâm de manevră a tuturor fărădelegilor şi persecuţiilor politice, aruncată pradă propagandei şi influenţei comuniste exercitată de guvernul ţării…

  Această întâmplare de la Tămădău a fost o înscenare pusă la cale de agenţii provo¬catori… Situaţia de drept, adică a dlui Mihalache, este foarte simplă, fiindcă în toate legislaţiile este un principiu bine stabilit, că o încercare de delict nereuşit, dacă s-a săvârşit ca încercare în urma unor operaţiuni de agenţi provocatori, nu constituie un fapt de pedepsit.

  Iuliu Maniu, 10 noiembrei 1947

  Nu pot să dovedesc contrariul. Nu am făcut complot, nu am făcut spionaj, nu am furat acte. Dumnealor sunt datori să facă dovada că eu am făcut aceste lucruri sau un însărcinat al meu.Nici un însărcinat al meu nu le-a făcut şi nici eu. Este o situaţie procedurală imposibilă. Să dovedească dumnealor şi să ne dea posibilitatea să arătăm contra-dovezile, dar nu să ne ceară să dovedim, ceea ce este absolut imposibil”.
  http://www.procesulcomunismului.com/marturii/fonduri/ioanitoiu/maniu2/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

conferinte Humanitas

 

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este banner-contributors-614x1024.jpg

„Despre lumea în care trăim” este o serie anuală de conferințe și dialoguri culturale şi ştiinţifice organizată la Ateneul Român de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Editura Humanitas și Asociația ARCCA.  La fel ca în edițiile precedente, își propune să aducă în fața publicului teme actuale, abordate de personalități publice, specialiști și cercetători recunoscuți în domeniile lor și de comunitățile științifice din care fac parte. Vezi amănunte.

 

Carte recomandată

Anexarea, în 1812, a Moldovei cuprinse între Prut și Nistru a fost, argumentează cunoscutul istoric Armand Goșu, specializat în spațiul ex-sovietic, mai curând rezultatul contextului internațional decât al negocierilor dintre delegațiile otomană și rusă la conferințele de pace de la Giurgiu și de la București. Sprijinindu-și concluziile pe documente inedite, cele mai importante dintre acestea provenind din arhivele rusești, autorul ne dezvăluie culisele diplomatice ale unor evenimente cu consecințe majore din istoria diplomației europene, de la formarea celei de-a treia coaliții antinapoleoniene și negocierea alianței ruso-otomane din 1805 până la pacea de la București, cu anexarea Basarabiei și invazia lui Napoleon în Rusia. Agenți secreți francezi călătorind de la Paris la Stambul, Damasc și Teheran; ofițeri ruși purtând mesaje confidențiale la Londra sau la Înalta Poartă; dregători otomani corupți deveniți agenți de influență ai unor puteri străine; familiile fanariote aflate în competiție spre a intra în grațiile Rusiei și a ocupa tronurile de la București și Iași – o relatare captivantă despre vremurile agitate de la începutul secolului al XIX-lea, ce au modelat traiectoria unor state pentru totdeauna și au schimbat configurația frontierelor europene. Vezi pret

 

 

 

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro