sâmbătă, septembrie 18, 2021

12 observații despre protestul de ieri

1. Am fost mulți aseară. Mult peste 100.000, probabil chiar dublu. A fost un miting al unirii: cei de acasă s-au unit cu cei din diaspora în protestul pentru o Românie europeană.

2. Exact de asta s-au temut: că vom fi mulți. Și că se va vedea că suntem uniți. Și că se va auzi vocea noastră unită cerându-le să plece.

3. Au încercat să saboteze unirea noastră masivă în două feluri: a. Oprind oamenii care se îndreptau spre București (vezi trenurile, vezi mașinile oprite), interzicând metroului să mai oprească la Victoriei etc. b. Planificând spargerea protestului.

4. Orice reacție de asemenea amploare & violență a jandarmeriei se face numai cu ordin de la cel mai înalt nivel.

5. Regimul Dragnea a înțeles că a pierdut lupta în Parlament – a înțeles că legile justiției & cele penale nu vor ieși cum vor ei – și a ales ca, din abuziv, să devină represiv.

6. De azi, a fi pesedist e sinonim cu a fi represiv.

7. Imaginile & filmele de ieri sunt la dispoziția autorităților. Toți autorii violențelor pot fi identificați & pedepsiți grație lor.

8. Imaginile & filmele de ieri vor circula zile, luni, ani de-a rândul. Nimic nu va eroda PSD-ul mai tare. Și, în același timp, nimic nu va șterge impresia îngrozitoare pe care o vor lăsa Europei: aceea că PSD a transformat România într-un stat represiv.

9. De aceea, PSD trebuie să plece de la guvernare. Fiindcă în Uniunea Europeană nu pot exista guverne represive.

10. Doar piețele României pot salva România.

11. Nu ne-au speriat – ba chiar ne-au obligat și mai mult. De acum, chiar e obligatoriu să fim în stradă până la capăt. Seară de seară.

12. Iar singurul nostru capăt e Europa.

Distribuie acest articol

25 COMENTARII

 1. „5. Regimul Dragnea a înțeles că a pierdut lupta în Parlament – a înțeles că legile justiției & cele penale nu vor ieși cum vor ei -” aici m-am cam pierdut. Nu inteleg cum sa piarda, din moment ce au majoritate in parlament. Ce s-a intamplat ieri are o explicatie simpla: le-a fost teama de o lovitura de palat in conditii foarte violente. Lui Dragnea i-a fost teama precum lui Ceausescu in 89 cand s-a baricadat in CC. Interesul acestor lepre este sa scape cu orice pret de proteste. ” Ghinion” , cum ar spune nea Iohannis, protestele nu se vor opri aici pentru ca este singura solutie. In caz contrar distrugerea statului de drept va continua bine mersi.

  • Le-au pierdut fiindcă, atunci când vor intra în vigoare, după runde de contestări la CCR, se vor afla într-o formă mult atenuată față de cea propusă de ei. Au înțeles deja că fără OUG nu au nici o șansă, din punctul ăsta de vedere. Așa că joacă acum cartea cealaltă, a intimidării prin violență. Ei bine, nu ne-au intimidat.

   • Bypassing Rue Descartes

    I descended toward the Seine, shy, a traveler,

    A young barbarian just come to the capital of

    the world.

    We were many, from Jassy and Koloshvar,

    Wilno and Bucharest, Saigon and Marrakesh,

    Ashamed to remember the customs of our homes,

    About which nobody here should ever be told:

    The clapping for servants, barefooted girls hurry in,

    Dividing food with incantations,

    Choral prayers recited by master and household

    together.

    I had left the cloudy provinces behind,

    I entered the universal, dazzled and desiring.

    Soon enough, many from Jassy and Koloshvar, or

    Saigon or Marrakesh

    Would be killed because they wanted to abolish

    the customs of their homes.

    Czeslaw Milosz, Bypassing Rue Descartes (1980)

 2. Am citit in dimineata asta ca prefectul capitalei este tot o femeie. Uau!
  Chiar discutam ieri cum 3 femei: Firuta, Olguta si Viorica apara din prima linie un „barbat” (al carui fiu se muta intr-o casa parohiala, adica tot pe banii prostimii, dar asta este o alta poveste!). Acum si a patra femeie, o Speranta! Ce naiba, au murit toti barbatii din tara asta? Un presedinte gangav care nu a putut iesi pe tv sa indemne la calm si la oprirea brutalitatii in interventia jandarmeriei? O clasa politica ce nu are nici un exponent masculin de urmat in opozitie? Singura speranta in actiune a ramas tot la femei? Uau, jena!

 3. La un Miting de Protest,mi se pare un mare MINUS(-) ca sa nu existe nici o (tribuna) luare de cuvint publica in care sa se exprime nemultumirile,dorintele,indemnurile protestatarilor!!!

 4. Hai ca i-a reusit! Dintr-o data nu se mai vorbeste de politica sau scopul mitingului. Gata, se vorbeste doar despre jandarmi si interventia lor. Eventual marti-miercuri va iesi Liderul sa condamne el insusi interventia jandarmilor. Da, i-a reusit! Nimeni nu mai vorbeste de scopul mitingului! :|

 5. Hmm. Chestia cu galeriile n-am vazut-o venind. Interventiajandarmeriei va fi chiar si partial justificata prin asta. Cu adevarat, drojdia societatii romane. Mi-aduc aminte cand se fugareau galeriile dupa meci, cu batele oe sub geamurile blocului in care stateam. Hehe, stateam la bloc… eh, ale tineretii valuri….

 6. total gresit domnule, eu as fi mers pe latura emotionala, sint 200K de mii? sint 200k de voci, preluati mesajul cu trama si frumusetea lui, inobilati aceasta tara aratind valoare oamenilor. aceste lucruri de vor face mai puternici si de neinvins. ce forta in lumea asta se poate opune cuvintului? aveti o voce, faceti-va auziti, acum.

 7. “Poetic” rezumat al intimplarilor din seara zilei de 10 august!…
  Subscriu intru-totul comentatorilor @Roland si @Stef. Ei sint, in mod real, cu picioarele pe pamint, intr-o situatie si-ntr-o tara-n care baletismele verbale (à la Plesu, in forma lor superioara) nu-si mai au, de mult, rostul. Discursul trebuie adaptat in functie de nivelul partenerului, alfel pare dialogul unei berze cu o broasca bej. In care broasca bej trece de la “Mai, nu vezi ca eu sint o fiinta mica si plapinda!…” la “Ai grija! Eu am 4 picioare, oracai si sar foarte sus!!!”. “Bine – zice barza. Sari cit de sus vrei! Si oracaie cit de tare vrei! Iti fac cadou si 10 rime! Abia ca vei fi mai gustoasa cind te voi inghiti!… Are balta broaste de toate culorile!!!”

  Este de-a dreptul oripilant modul de “comunicare”, verbala sau scrisa, in care abunda – in discursul diversilor comentatori, moderatori, autori de texte – d-alde “dinsu’”, “dinsa” (vezi observatia de bun simt a moldovenilor: “Ai grija sa nu calci in dinsu’”!), “domnia sa” si alte forme derivate, in raport cu niste gunoaie abjecte, analfabete si hipergrobiene in vorbe si fapte, aglomerind salile parlamentului dimbovitean si bagindu-si peptu-n fata doar printr-o singura “CALITATE”: numaru’ de ani de puscarie primiti / numaru’ de dosare penale. S-a facut vorbire despre numarul auto al suedezului roman mai mult decit despre “Manuscrisele de la Marea Moarta”, dar nu s-a comentat neam mirlania topirlanului parlamentar care a-nghesuit, in citeva secunde, un munte de obscenitati – in spatiu public!!! – in ochii holbati ai “colegei de sala”, in acea sinistra adunatura a alesilor-cui-i-a-ales. Nici un fel de zbirleala-n presa, nici macar o “poetica” baletare, nici o dare-n judecata… NIMIC! HIDRA ROSIE a reactionat, insa, imediat (lasa bilbiiala primului moment – reflex de bun simt si… legalitate – a militiei) in cazul numarului soferului suedez, venit, cu familia, sa-si petreaca concediul in patria muma. Reactia a fost in afara oricarei legalitati si imaginatii (europenii – si nu numai ei – n-au inchis nici acum gura dupa ce-au cascat-o larg de uimire la aflarea intimplarii). A fost scoasa maceta ROSIE si… pe creierul bietului suedez repatriat au fost lasate urme care au un mesaj clar: “A doua oara, ai belit-o!!!!”.

  PIATA a venit aseara la-ntilnire cu gindul ca numarul va impresiona! O data-i treaba cu ulciorul!… (deficientele de la momentul “Ponta” s-au repetat si-acum). Chestia cu “milionu’” a iscat doar o stupida palavrageala, in care nici una dintre parti n-a dat dovada de-o minima intelepciune. Ci doar a-ntarit convingerea CIUMEI ROSII ca contra-masurile ante gindite trebuie re-evaluate si, CATEGORIC, ultraradicale!!! STARE DE RAZBOI!!!!

  PIATA n-a venit ca o constructie bine gindita de-un “structuralist” sau “rezistentist”. Cum remarcau si ceilalti comentatori, n-au existat lideri care sa impuna un “program” care, firesc, isi cere dreptul la negociere, intr-o societate democratica (asta, dimboviteana, asa o fi?!?!?). “M**e psd” se striga si la benzinarie, dar asta nu-nseamna (NICIUNDE in lume) ca trebuie sa scada pretul la benzina!!!! Ca psd TREBUIE scos in afara legii (ca pecere si iliescuilici), asta DA!!! Ca PENALII si ANALFABETII n-au ce cauta la conducerea ROMANIEI, asta DA!!! DIZOLVAREA URGENTA A PARLAMENTUUI, asta DA!!! DIZOLVAREA URGENTA A GUVERNULUI, asta DA!!! Dar PIATA n-a vuit de asemenea sloganuri, REPETATE CU OBSTINATIE, asemenea unui PROGRAM!!! Cantonarea discutiei post-festum in modul cum a reactionat “forta de ordine” nu rezolva problemele PIETEI = ROMANIEI, ci chiar distrage atentia, facind jocul HIDREI ROSII!!! Acum se bat cuie-n apa cine a dat ordinul final “Radeti-i!!!” (o fi secretara de Videle, o fi prefectu’… de jăndari sau… – solutia permanent corecta pentru distrugerea Romaniei – odrasla de militian comunist telemormanean, condamnat penal si cu legitimatie de parlament??).

  Mingiierea cu “legile justiției & cele penale nu vor ieși cum vor ei – atunci când vor intra în vigoare, după runde de contestări la CCR, se vor afla într-o formă mult atenuată față de cea propusă de ei. Au înțeles, deja, că fără OUG nu au nici o șansă, din punctul ăsta de vedere. Așa că joacă acum cartea cealaltă, a intimidării prin violență. Ei bine, nu ne-au intimidat.” este mai falsa decit mingiierea c-o perie de sirma. TOATE vor iesi cum vor EI, atita vreme cit insasi CCR emana miazme politice fara nici un fel de dubiu (amageala e cea mai perversa inselatorie), iar parlamentul e unul plin de scursuri penale, care va emana legi fetide concepute de minti fetide, FARA NICI O LEGATURA CU NEVOILE SI ASPIRATIILE ROMANILOR, muncitori si traitori in spatiul carpato-dunarean sau pe alte plaiuri ale planetei. Invirteala dupa băț nu face conditie fizica, ci doar ameteste. Cartea mare s-a jucat in ’89 si s-a pierdut potu’! Scenariul de-atunci isi imprastie sporii toxici – chiar letali – chiar si dupa 30 de ani!!! „Bombele” de-aseara ale jăndarilor au fost doar un mic, foarte mic avertisment!!! Numai TABULA RASA mai poate da sperante tinerilor care n-au ales, INCA, calea exilului.

  Nu, nu ne-au intimidat! DA’ NICI NOI PĂ EI!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Atata osteneala ca sa spuneti, de fapt… ce?
   Ca romanii sunt critici inegalabili si ca orice-ai face/n-ai face se vor gasi imediat nenumarati sa-ti „demonstreze” ca nu e bine, ca de fapt albul nu e alb si negrul nu e negru ci-s toate nuante de cenusiu?
   Asta stiam deja.
   In rest, tot respectul si admiratia mea, dle Vancu, atat pentru articole, cat mai ales pentru activismul dvs.

  • milady (banuiesc acea milady din cei 3 muschetari) aveti dreptate nu c-ar folosi la ceva & va felicit pentru text (!!!)

  • @milady – sa presupunem ca incepem de la baza democratiei: trebuie vot nominal, ca in Statele Unite, aceea e singura varianta autentica si functionala de democratie. Toti marii democrati ai neamului vor refuza indignati, ei vor liste de partid si vor vota exact ca PSD in chestiunea asta.

   Prin urmare, hai sa nu mai pierdem vremea pe dupa piersic: cine vrea democratie autentica va promova modelul american. Cine vrea doar butaforie si un socialism cu fata umana, va gasi scuze alambicate. Eventual pentru a instala din nou guverne „tehnocrate”, fara alegeri.

 8. ce inseamna 100000? sau 200000? hai la vot peste 2 ani si vedem atunci. Logic nu? sa vedem cine castiga atunci ca tot sunteti „multi si uniti”

  • Iar daca si atunci castiga tot PSD ul lasam sa treaca
   efectele secundare democratice o luna
   Dupa aia ne cumparam tricoloare si tricoaie noi si ii luam iar la pietre
   pe muzica lui Voltaj

  • @ maria,
   din pacate ai dreptate sa fii malitioasa: nu stim cit de multi sintem, caci ne e lene sa mergem la vot, iar de uniti, vai si amar.
   Si mai grav, desi vorbim despre lege si legile Justitiei, nu saintem diferiti:
   „Nu-s curios de aplicarea tratamentelor democratice, atunci când vine vorba despre banda asta de nelegiuiți, impostori și imbecili. Dac-ar fi după mine, aș ticsi pușcăriile cu ei fără milă și fără vreun proces amplu. Ci cu unul scurt, rapid și din volé, așa, ca la fotbal.”
   De pe FB.

   • Sa ne unim cu cine, sa votam cu cine? Cu fesene de la sectille PD, PNL si derivatele i.e Basescu, Tariceanu, Catarama, Falca, Scripcaru, Ramona Manescu (vezi Rise Project), Cocosii, Buzaianu, Urdareanu, Andronic, Grupul de la Monaco, primarii si membrii de la baza partidelor corupti si ei pana in maduva oaselor? Votam la nesfarsit Aceasi Marie cu alta Palarie? S-a devalizat destul in ultimii 28 de ani. Mult prea mult! Miscarile civice (pornite la firul ierbii) evidenteaza nemutumirile societatii si neincrederea totala in clasa politica care a dominat scena ultimilor 28 de ani. Romanii isi doresc si ei o normalitate europeana, i.e. democratie, eliminarea coruptiei la nivel inalt, elimnarea nepotismului din institutiile statului, meritocratie si prosperitate. In piata se scandeaza: Hotii, Hotii! Fiti va rog asa de amabili si faceti toti un pas inapoi!

    • Bine, bine, dar atunci cu cine? si tu esti dintre cei care sustin ca „toti sint aceiasi mizerie?”
     Atunci ce mai vrei din moment ce nu mai ai incredere in nimeni?
     NB,
     nu, inapoi voi face pasul, ci voi merge la vot la fiecare tur de alegeri; doar asa vom vedea citi sintem si daca stim ce vrem. PSD-ul e organizat, ca orice Grup Infractional Organizat, pe cind noi sintem cam varza, fiecare se crede mai cu mot, ceva in genul varza de Bxl.

     • @victor L – poti sa mergi linistit la vot, atat timp cat pe buletinele de vot vor fi liste de partid. Si Ion Iliescu era votat pe vremea lui Ceausescu, poti gasi pe Internet afise cu el si indemnul „votati candidatii FDUS” (Frontul Democratiei si Unitatii Socialiste).

      Alegerile sunt o gluma in Romania, mai multe grupari socialiste concureaza intre ele de ochii lumii, dar asta nu le face mai putin socialiste.

  • Ce cauta postacii psd-istipe Contributors?
   Stati pe site-urile voastre, luati-va o suta-doua sau ce firimituri va arunca stapinii pe care ii iubiti si tineti pumnii sa se aleaga si data viitoare, sa va mai arunce niste praf in ochi, sa va faca viata frumoasa cum a fost si pina acum- caci presupun ca sunteti multumiti de cum arata Romania la 30 de ani de la Revolutie.

   • Ai auzit de vaccinuri, anticorpi, chestii de-astea?
    Daca nu te intalnesti cu ei, cum vrei sa aflli de ce si cum sa te aperi?

 9. NU, Politica nu se face în Stradă/Piaţă/Pieţe

  Leader politic NU Există !
  Partid Politic NU Există !
  Program Politic NU Există !
  Intelectualii sînt ….. ceea ce sînt !
  Poporul ţării întregi …… este ceea ce este,
  sau mai exact, ceea ce a ajuns să fie transfomat triumfător
  într-o massă amorfă magiun fleaşcă.
  Societatea românească-Statul
  este SUB Control Totalitar Absolut de 70 de ani,
  şi cu mult mai RĂU în ultimii 28 de ani.
  Din păcate unii nici nu-şi dau seama
  sau fac special pentru a mai amăgi şi mai mult „speranţa”.
  Oare cum de se fac unii că n-au înţeles încă ?!?

 10. Procesul comunismului începe azi.
  Procesul comunismului nu s-a făcut 1990- 2018 de către instituțiile (Basescu) statului. Procesul comunismului se face azi de către societatea civică în spatiul public. Strada face procesul comunismului. Condamnarea politică în sfera publică e momentul procesului comunismului. Refuzarea sălbăticiei cu care se minte și se fură în „statul național unitar centralizat” de 73 de ani e numai începutul începutului. Nu e victoria asupra naționalcomunismului, nu e victoria asupra mârsavilor de la putere. Continuitatea PCR/FSN/PSD nu e înlăturată. Mai rămâne mult de realizat. E numai începutul. Strada, societatea civică, opoziția, noua majoritate … ….
  Academia e de partea penalilor pațrioti ….

 11. 13. Au scufundat Jandarmeria, ca institutie. „Militienii” care au dat ordinele au facut cel mai mare deserviciu, Jandarmeriei: acum este privita ca inamic, nu ca aliat, de o mare parte a populatiei. Coboara langa Politie, d.p.d.v. al imaginii si al increderii populatiei.

  Istoria se repeta. Domnul Dragnea are talentul de a scoate din foc castanele fierbinti cu mainile altora. Docila doamna Dancila a fugit in vacanta (avertizata fiind sau nu), dar inca nu e sigur ca scapa de decontare. Ramane de vazut ce se va intampla, dar senzatia mea este ca si-au dat cu stangu-n dreptu’…

  P.S. Ma mir ca n-am auzit niciun pesedist de frunte amintind de „agenturili” straine. Sau macar de „sorositi”. Da’ chiar, PSD -ul mai are sefi prin tara? Mai apar pe la televizor? Sau sunt prin Costa Rica?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Radu Vancu
Radu Vancu (n. 1978, Sibiu), poet, prozator, eseist și traducător. Conferențiar la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Președinte al PEN România. Membru al Grupului pentru Dialog Social. Redactor-șef al revistei "Transilvania". Redactor al revistei „Poesis internațional”. A publicat douăzeci de cărți, în toate genurile literare, pentru care a obținut câteva dintre cele mai importante premii naționale. A tradus din Ezra Pound ("Opera poetică", volumele I și II, Humanitas; ediție îngrijită de H.-R. Patapievici), din William Butler Yeats (tot pentru editura Humanitas) și din John Berryman ("Cântece vis", Casa de editură Max Blecher, 2013). Împreună cu Claudiu Komartin, a editat antologiile Cele mai frumoase poeme ale anului (Tracus Arte, 2011, 2012, 2013). Ultima carte publicată este "Psalmi" (Casa de editură Max Blecher, 2019).

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

România, septembrie 2021: radiografia unui impas

Septembrie 2021 este, în România, momentul unui alt impas istoric. Scenele de pugilat din Parlament, isteria mediatică, confuzia guvernamentală, toate acestea sunt...

Despre educația morală a copiilor

Motto: V-am dat clasă cu opt clase /S-a terminat șmecheria / Sunt rege pe România! (Abi Talent)

Când plouă în Groenlanda e începutul apocalipsei climatice?

Așa s-ar putea deduce pe baza știrilor alarmiste declanșate de următorul anunț oficial: Pe 14 august 2021, în cel...

Era post-Merkel și soarta est-europenilor: continuarea integrării europene și restabilirea integrității teritoriale

Germania pășește inevitabil în direcția unei tranziții politice de importanță majoră, provocată de sfârșitul guvernării cancelarului Angela Merkel, care a durat neîntrerupt...

Când oamenii mici lasă umbre mari înseamnă că soarele e la asfințit

                                                 Una din acele istorii care se vor adevărate, deşi nimeni nu ştie cât sunt de exacte,...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.