Hora Omizilor
Wikipedia: Omizile sînt vorace, adevărate „mașini de mîncat”. Din punct de vedere economic, produc pagube însemnate.[1]
Notă: Puteți folosi cîntecul pe post de fundal sonor în timp ce citiți articolul. Este vorba de Hora Omizilor din filmul Maria Mirabela.
A venit primăvara. Copacii au înfrunzit, iar mîncarea este din belșug…
Pe 2 aprilie, Dorel Benu – directorul general al Agenției de Plați și Intervenție pentru Agricultură (APIA) – aducea în discuție noile reguli ce urmează sa intre în vigoare în ceea ce privește acordarea subvențiilor agricole. Pina acum beneficiau de fonduri toți proprietarii de terenuri, astfel încît se ajungea la situații paradoxale de genul Aeroportului Otopeni care primea bani pentru „agricultură”. în esență, se dorește ca de acum înainte subvențiile sa fie alocate doar celor care lucrează cu adevărat terenul. Un lucru de bun-simț, nu?
Din păcate, dl. Benu a făcut o greșeală de neiertat pentru un înalt funcționar al Statului Român: a pronunțat o frază ce alătura cuvintele „dovadă” și „document” cu „instituții de cult”.[2]
Brusc, nori negri s-au adunat în vîrful Dealului Patriarhiei, iar stropi grei de agheasmă au început sa sară în stînga și în dreapta în timp ce un cor de heruvimi suspina cu jale din off: Vaaai! O sa sărăcim și mai rău!
Miza? Cele 5 milioane de euro primite de biserici anul trecut pe post de subvenție agricolă.
Dacă citești comunicatul Patriarhiei, mai ca le plîngi de milă.[3] „Mînastiri sărace„, „aşezăminte pentru copii, vîrstnici, persoane cu dizabilităţi„, opera „social-filantropică” – toate puse in pericol de moarte de sataniștii de la APIA; nici Hector Malot nu s-ar fi descurcat mai bine.
Ceva îmi scapă, totuși. De ce această desfășurare de forțe? Nu s-a pus nici un moment problema să se refuze acordarea subvenției unităților de cult. Singura condiție pe care acestea trebuie să o îndeplinească – ca toți ceilalți fermieri de altfel, este „să poată dovedi cu documente că desfaşoară propria activitate agricolă„…
Mda… S-ar putea ca „dovadă” și „document” să nu rimeze cu „instituție de cult”… Cel puțin atunci cînd este vorba de relația cu Statul, altfel Imperiul BOR pare sa fie foarte bine organizat. Ați văzut cum arată un formular de buget pentru o parohie?[4] Au pînă si o rubrică pentru „Venituri din împrumuturi„! À propos, de cînd se ocupă Biserica și cu cămătăria???
E haleală!
Este bine!
A, B, C, tot vitamine!
Așa viață ne convine!
Să mîncăm cum se cuvine!
Apoi, peste doar cîteva zile, Dealul Patriarhiei s-a cutremurat din nou. Tema? Pretinsul „drept exclusiv al Patriarhiei Române [subl. in orig.] în privinţa editării, tipăririi şi difuzării […] manualelor de religie [s.n.]”.[5] Plîngîndu-se că altfel nu ar avea bani pentru „multiplele activităţi cultural-misionare, social-filantropice şi educaţionale„, BOR anunţa din senin că „aprobările (binecuvîntările) și avizele acordate de Patriarhia Română anterior intrării în vigoare în luna ianuarie 2008 a noului Statut […] sînt nule.” Oare de ce?
O precizare pentru neinițiați: pentru a fi folosite în cadrul orelor de religie, manualele trebuie să primească în mod obligatoriu aprobarea prealabilă a Bisericii Ortodoxe sau a celorlalte culte. Cu alte cuvinte, anularea „binecuvîntării” obligă Ministerul Educatiei să retragă aceste cărți din uz.
în ultimul deceniu, societatea civilă a solicitat în repetate rînduri retragerea din circulație a manualelor de religie folosite în școli, reclamînd caracterul violent, intolerant și fundamentalist al acestora; în mod constant Biserica Ortodoxa s-a opus.
De ce BOR retrage „binecuvîntările” tocmai acum? Dacă noul Statut, invocat de Patriarhie, a intrat în vigoare in 2008, de ce Biserica anulează aprobările azi, în 2014, după 6 ani?
Să punem lucrurile în context: cu doar trei săptămîni înainte, Ministerul Educației anunțase că demarează procedura de achiziție de noi manuale școlare.[6]
Piața potențială e uriașă. Sînt aproximativ 3.500.000 de elevi, iar fiecare va primi o carte (doar pentru clasele I și a II-a se vor cumpăra într-o prima fază 923.000 de manuale). La un preț mediu de cel puțin 10 lei[7], înseamna ca 7-8.000.000 euro din bugetul Ministerului vor lua drumul Patriarhiei.
Dacă mai băgăm în ecuație și celebrele Caiete de Religie solicitate de către profesori și plătite direct de către părinți suma creste și mai mult.
Bravo fete, haida mai aproape!
Nici o frunză, una să nu scape!
Nici o frunză, asta ne e programul,
Radem totul, curăţim tot ramul.
Săptămâna trecuta, pe 28 aprilie, prim-ministrul însoțit de cei trei vicepremieri s-au dus la Patriarhie într-o „vizită particulară de binecuvîntare„.[8] Nu s-au dus singuri, ci insoțiți de… Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu!
E haleală!
Este bine!
Să mîncăm cum se cuvine!
Să mîncăm, iar de-o ramîne,
Să mîncăm şi pentru mîine!
„Trebuie să recunoaştem că preafericitul e un tip foarte pragmatic. Are nevoie de bani să-şi termine Catedrala” spunea zilele trecute Preşedintele Băsescu.[9] N-are dreptate?
Rîde lumea, de ce rîde oare?
Că avem 1000 de picioare,
Las să rîdă; rău îmi pare mie
Că n-am şi guriţe tot 1000.
Haida hai!
Hohoho!
Hai!
__________________________________________
[1] http://en.wikipedia.org/wiki/Caterpillar
[2] http://www.romanialibera.ro/bani-afaceri/economie/disputa-apia-bor–cum-poate-fi-biserica-%E2%80%9Efermier-activ%E2%80%9C–331205
[3] http://basilica.ro/stiri/bunitatile-bisericesti-pot-indeplini-viitoarele-criterii-pentru-acordarea-subventiilor-agricoleb_15889.html
[4] http://protopopiatul-baia-mare.ro/wp-content/uploads/2014/01/BUGET-FORMULAR.xls
[5] http://basilica.ro/stiri/noile-reglementari-privind-cartile-si-obiectele-bisericesti_15990.html
[6] http://www.hotnews.ro/stiri-esential-16817498-ministerul-educatiei-nationale-demareaza-licitatia-pentru-manualele-digitale-clasa-clasa.htm
[7] Ca termen de comparatie, Ministerul spera la un cost de 6,10 lei pentru manualul de Religie pentru clasa I si de 7,72 lei pentru cel de clasa a II-a. Pe de alta parte, editorii estimeaza un pret unitar de circa 20 lei (http://economie.hotnews.ro/stiri-it-16499109-istoria-manualelor-digitale-romania-anul-2013.htm). Nu trebuie uitat ca, daca Ministerul va accepta pretentiile de monopol ale Patriarhiei, lipsa concurentei poate face ca preturile finale sa fie mult mai mari.
[8] http://www.hotnews.ro/stiri-esential-17127257-parintele-constantin-stoica-premierul-fost-primit-patriarhul-daniel-intr-vizita-particulara-binecuvantare.htm
[9] http://www.hotnews.ro/stiri-esential-17145838-traian-basescu-trebuie-recunoastem-preafericitul-daniel-tip-foarte-pragmatic.htm
D-le ati gresit titlul .
Ce se intimpla la noi e mai degraba – Hora Lacustelor-. Omizile mai si dorm, lacustele nu. Cum nu le scapa lacustelor nimic asa nici bisericii . In rest subscriu
Amestecati o discutie despre calitatea manualelor cu una despre legitimitatea lor in educatia scolara. E impardonabil. Daca am proceda asa si cu altele, am lasa usor scoala fara manuale. Cat despre restul, cu lectura tendentioasa si grosolana pe care o aveti asupra problemelor, e imposibil sa-si faci o idee. Te ineci in/de atata zeflemea si penibil cu mult inainte de a ajunge la concluzia hotaratoare. Dar asa e la noi, iar dvs sunteti unul dintre noi. Or fara dvs, se intelege, am fi mai putin noi insine. Nu e sigur deloc in schimb daca ar fi mai rau asa :P
Toate cele bune
Exista o limita dincolo de care calitatea manualelor pune in mod obligatoriu problema legitimitatii, nu credeti?
Nu, nu, e periculos sa ne jucam cu limitele asa. Mai ganditi-va.
:)
Domnule Balasoiu, ce parere aveti despre efectul pedagogic al pasajelor slectate de catre autorul articolului?
Astept un raspuns dat din postura de intelectual, nu de sustinator al religiei.
Si o completare la prima „pilda”:
„Costica e si el baiat rau.. Si el chinuieste animalele.
Intr-o zi, voia sa strice cuibul randunicii, si n-a patit-o.
S-a catarat pe o scara. A bagat mana in cuibul randunicii si i-a aruncat puii afara din cuib.
Scara n-a alunecat iar Costica n-a cazut.
Toata vara s-a distrat in tabara cu alti copii.
La intoarcere s-a intalnit cu prietenul sau Vasilica si i-a povestit ce a facut in vacanta.
Costica povesteste voios! El ii multumeste lui Dumnezeu ca l-a aparat de cazatura.
Intre timp, Vasilica se gandeste sa treaca la islamism” :)
Efectul pedagogic? Efectele astea se masoara altfel. Si oricum suntem la cl a II-a. Ii gasiti pe copii prea sofisticati? La cl a VIII-a de ex li se predau teorii despre libertate la Civica. Ar trebui sa vedeti ce rezultate au discutiile astea.
A doua probl vi se pare probabil ca inculca prea mult ideea unei pedepse/recompense in timp real sau ca ignora diversitatea scenariilor plauzibile, daca nu mai plauzibile. Va inteleg provocarea metafizica, dar in povestea de la care am plecat cred ca mai interesanta e morala ei: a face raul inseamna a atrage raul asupra ta. Adevarul e ca experienta noastra cotidiana e plina de asemenea cazuri, indiferent de schema metafizica in care le integram.
:)
1. Ramane deschis aspectul privind proportionalitatea pedepsei cu fapta savarsita. Daca justitia pamanteasca ar fi asemenea celei divine (in fine, asa cum este ea prezentata in manualele de religie si chiar in Biblie) am reintroduce pedeapsa cu munca fortata pentru furtul unei paini.
2. Nu cred ca este util sa-i invatam pe copii ca Dumnezeu pedepseste actiunile rele, nu de alta dar s-ar putea sa inteleaga ca de-alde Visinescu sunt imaculati iar Iuliu Maniu a facut numai rele, drept care a fost pedepsit sa moara in inchisorile comuniste – doar Dumnezeu n-ar fi decis astfel, daca nu era fundamental corect?!
3. Ce-ar fi ca autorul unui accident auto sa se disculpe cu argumentul „Onorata instanta, este adevarat ca l-am lovit pe Ionel, dar acesta mintise deci accidentul a fost voia Domnului”? ;)
Nu credeti ca implicatiile unui astfel de rationament reduc – in mod paradoxal – in loc sa sporeasca responsabilitatea fiecaruia pentru propriile fapte?
Folositi un rationament binar. Si nu manualul e neaparat de vina ptr asta, nu e gandit sa fie complet. Altminteri, suferinta e mult mai volatila in experienta si intuitia religioasa milenara a omului, de ex mucenicia (asta ca sa vedeti cat de ‘conflictuala’ e religia pe terenul unei astfel de logici).
Numai bine
Nu am pretentia ca manualul sa nu fie complet ci doar sa nu fie aberant!
1. Port la gat un medalion din email cu imaginea Fecioarei Maria pe o parte si cu primelul vers din Ave Maria pe partea cealalta. Medalionul este o opera de arta (miniatura franceza din secolul XIX) si este in familie de multe generatii. Nma’ ca BOR ma considera un pacatos, ca n-am crucifixul agatat la gat!
2. Am pacatosul obicei ca in zilele de sarbatoare sa ma „distrez”, mergand in diferite alte locuri decat biserica. E cazul sa declar la spovedanie ca duminica trecuta am licitat 4 FA cand eram vulnerabil, si nu mi-a iesit impasul la dama?
Slujba de dimineata o ascult oricum cap-coada, ca o da biserica din vecinatate „la tot cartierul” prin megafoane, desi incalca cu mult normele de poluare fonica.
P.S. In ultimul timp am ajuns la un acord cu preotul: el ma scuteste de aleluia-aleluia la ore matinale iar eu il scutesc de Mahler in timpul slujbei… nu de alta dar l-am avertizat ca urmatorul „concert public” va fi dedicat repertoriului lui Vali Salam, ceea ce va strange probabil tot proletariatul din zona in jurul bisericii :)
Pardon, la cl a I-a
Oare de ce am impresia ca daca povestea era menita sa ilustreze ideea karmei nu ar fi deranjat? Problema vine doar cand se ilustreaza cuvintele lui Isus, subliniate de domnul Patrascu, meticulos, cu rosu.
Lasati domnule Balasoiu, mai rezistati putintel.
Deocamdata satanistii atei masonici, marxisti si vinduti occidentului homosexual si materialist (ajentii ajenturililor straine) precum A T Patrascu inca pot face zeflemea , misto si panarama de sfinta BOR si mai sfintele ei afaceri banoase cu bugetul statului.
Inca in pic mai rezistati, ca mintenas trecem pe Republica Ortodocsa Romina, terminam catedrala neamului prost…si apoi sa te tii.
Schimbam constitutia, trecem acolo ca glumirea de religie e pacat de moarte, instituim politia religioasa (aducem consultanti din Iran si Emiratele Arabe Unite, ca au experienta) , ardem toate cartile in afara de alea binecuvintate de patriarhie, trimitem muierile la cratita cu naframa in cap, omorim toti homosexualii (pe aia care is si popi nu), bagam in lagare de munca pe toti neortodocsii (eventula mai facem cu ei un canal, ceva manastiri, biserici, palate episcopale), trecem tot terenul tarii in proprietatea BOR ca sa nu mai fie discutii cu fondurile alea pt agricultura….etc etc etc etc .
Eu deja imi las barba lunga si invat catehismul ortodocs, sa fiu pregatit pentru renasterea autentica, pravoslavnica si bi-multimilenara a Romaniei.
PS. Daca mai combateti bine citiva ani prin gazete, poate-poate prindeti in post la viitorul Minister al mirului, harului si moastelor autentice, amin!
Rezistati, luptati! Lumina rasaritului e aproape….
Cam paranoidar si anxios tabloul asta al dvs
Mai mult, autorul se ia şi de activitatea agricolă a BOR. Sau de cea bancară. Cum îşi permite?
Ii reprosez totusi altceva
BOR este o companie axata pe sectorul primar: mineritul prostiei. Si renteaza.
Rezon !
Eu am invatat la biologie despre teoria lui Darwin si era in manual dovedita prin :
1) plansa cu embrioni desenati complet din mintea perversa a lui Ernst Haeckel (un fals ordinar dovedit intentionat cu scop propagandistic)
2) experimentul lui Miller-Urey (e prea lung sa explic complet) dar desi a fost si este intens folosit propagandistic e un esec (pe scurt doar 2 aspecte: atmosfera folosita presuspusa a fi cea de la formarea vietii s-a dovedit complet gresita, prezenta masiva a oxigenului schimba tot, capcana care izola aminoacizii si ii salva de la autodistrugere nu exista in realitate e doar o smecherie specific umana)
3) diverse oase dovedita intre timp catalogate gresit (unele dovedite fraude Piltdown Man altele de exemplu omul de Neanderthal dovedit intre timp 100% uman)
Propun ca folosind logica beton a autorului sa se interzica biologia din scoala.
Dar asa cum a spus foarte bine Constantin Balasoiu este o mare diferenta intre calitatea manualelor si importanta materiei predate. Sunt de acord ca manualele nu se ridica la nivelul asteptarilor.
Religia e ca si democratia – defecte peste defecte peste prostii doar ca nu s-a inventat altceva mai bun. Daca aveti o alternativa valabila vreau sa o stiu si eu.
Domnule Patrascu,
Ce este umanismul dupa parerea dvs?
Ceea ce n-am aflat pana la urma e daca biserica lucreaza pamanturile pentru care primeste subventii, sau totul este doar un scandal mediatic.
Apoi, povestea continutului manualelor care i-a revoltat pe atei e veche de cativa ani. In paranteza fie spus, n-are legatura cu subiectul decat ca este inca un pretext de indignare la adresa religiei. Imi vine geu sa cred ca problema nu a fost rezolvata pana acum, dar nu m-ar mira ca domnul Patrascu si ASUR sa treaca sub tacere acest lucru si sa pomeneasca incidentul in vecii vecilor. Doar cruciadele s-au intamplat acum o mie de ani si inca sunt un subiect predilect al criticilor religiei.
Discutind despre continutul manualelor de religie doar bagatelizam problema fundamentala, adica mezalianta urit mirositoare intre culte si banii publici. Cel mai pregnant exemplu este cel al BOR, asa ca din pacate BOR incaseaza toate criticile (dar si o felie serioasa de bani bugetari).
Prezenta religiei in scolile publice ca materie (optionala dar cumva facuta obligatorie, parintii avind doar optiunnea de opt-out, mult ingreunata de manevre de orar, presiune de gruo, presiune din partea corpului profesoral) este doar o manifestare bolnava si propagandistica a aparatului bisericesc aflat in cirdasie cu partidele cleptocratice ce controleaza statul si alimentata de schimbul pervers bani public contra voturi si indoctrinare…
Nu am discuta despre ce contin manualele de religie daca religia s-ar face asa:
– in biserici/scoli/spatii private ale cultelor – intretinute/construite/finantate din banii comunitatii religioase a cultului respectiv
– manualele s-ar tipari privat- ca si orice alta carte – de catre cultele care finanteaza, concep si verifica canonic continutul acestora – fara nici un amestec al Min. Educatiei sau alta institutie publica.
– copii – si oricine altcineva – ar avea acces la cursuri de religie/catehizare/evenimente misionare si/sau propagnastice din pdv religios in mod liber, in timpul lor liber (simbata, duminica, dupa-amiezele).
In scolile publice ar fi de 1000 de ori mai utila inca o ora de sport in loc de cea de religie – tinerele generatii sunt tot mai sedentare, mai afectate de boli gen diabet, obezitate si malnutritie- fastfood, calculator,…
Daca tot se doreste de catre MInisterul Educatiei o introducere a unei materii…atunci se poate discuta in invatamintul public numai si numai despre Istoria Religiilor, predata de profesori de istorie, cu pregatire pedagogica, nu de absolventi de teologie habotnici si inculti.
Chiar si faptul ca exista sectii de teologie in cadrul universitatilor de stat (de ex UBB Cluj) este necesar de a fi revizuit si pus in discutie.
Statul prin impozitele luate de la cetateni are functii civile, laice si este gestionarul si administratorul investitiilor si fondurilor in sensul de a stimula si sprijini societatea in mod real, concret si da, materialist.
Propasirea , experienta, cunoasterea si trairea religioasa – cerdinta intr-un cuvint- este o experienta personala, privata si asa ar trebui sa ramina si din pdv financiar fata de institutiile statului.
Serios? Exprimati viziunea unui ateu asupra educatiei publice, nu a unui democrat (astia mai sunt si de factura conservatoare si au in genere alta viziune asupra politicii si politicilor publice).
Si ptr ca va considerati castigat cu ore de sport in locul religiei, va propun sa confesionalizati intreaga educatie publica pe criterii metafizice. E mai cinstit asa. Veti termina astfel cu balciul asta religios din educatie si scoli (ale dvs, se intelege) si va asigur ca veti avea nevoie atunci de sport ca de aer
Nu dumneavoastra decideti cit de ateu sunt sau nu.
Exprim mai degraba viziunea unui cetatean contribuabil asupra statului, institutiilor si bugetului acestuia.
Cind Biserica Catolica a devenit prea aroganta, prea puternica si prea avida de bani (acu vreo 500 de ani) s-a trezit cu o mindrete de reforma care i-a scuturat temeliile. Era momentul la care locuitorii Europei au inceput sa faca tranzitia de la conditia de supus/dependent /vasal feudal la cea de cetatean…proces care peste citeva secole a dus la desprinderea statului de biserica, la detasarea dintre instutiile bisericesti si cele laice.
Chiar daca uneori sunt acid si critic la adresa BOR – si a altor culte- daca le-as sti desprinse de mamela bugetara la care sug cu spor ce duce spre simonie si dezmat, investind in piatra si aur in loc de oameni..,,as dona periodic cit si cum as putea acelor culte sau biserici (de ce nu si BOR) care le vad ca isi asuma o misiune sociala – o functie a bisericilor si o caracteristica a lor inca din Evul Mediu.
Dar sa fiu co-platitor fortat via stat la ceva ca masinile popilor, catedrala mintuirii si alte „opere” de prost gust …..multumesc, la revedere.
iar invatamintul religios nu are ce cauta in scolile publice.
Si da, ceva mai mult sport nu le-ar strica copiilor…sa nu uitam de dictonul „mens sana in corpore sano”….