vineri, ianuarie 27, 2023

16 noiembrie 2014 şi mandatul Preşedintelui Iohannis

Niciodată exerciţiile de memorie nu sunt inutile- întoarcerea la ziua de 16 noiembrie 2014 şi la semnificaţia ei este parte din această încercare de a nu lăsa să dispară un sentiment al comuniunii civice şi al energiei identificabil în acel moment special. Căci în acel vot pe care naţiunea l-a dat lui Klaus Iohannis se află rădăcinile mandatului imperativ pe care şeful de stat nu îl poate ignora. Dincolo de dinamica partinică,dincolo de delimitări şi de polemici, se află realitatea unui mesaj pe care votul de atunci l-a conţinut. Evocare acestui mesaj este evocarea unei speranţe, dar şi o manieră de a ne reafirma datoria de luciditate pe care o avem, în calitate de cetăţeni ai unei republici întemeiate pe libertăţile noastre.

Speranţa din 16 noiembrie 2014, speranţă ce a alimentat o mobilizare memorabilă, în spaţiile reţelelor de socializare, ca şi la urne, a fost hrănită de un refuz, de un refuz ce a vizat delimitarea nu doar de o personalitate politică, Victor Ponta, ci şi de un mod de a înţelege şi de a formula relaţia dintre cetăţeni şi stat. Puterea speranţei a fost nutrită de conştiinţa că victoria PSD la alegeri ar fi însemnat consfinţirea unui sistem reductibil la servitute şi subdezvoltare, în limitele trasate de feudele elitelor locale prădătoare.

Votul din 16 noiembrie a însemnat, înainte de toate, refuzul de a accepta că viitorul României este unul al corupţiei şi al sărăciei gestionate populist de stat. A însemnat respingerea ideii că privilegiile decurgând din averea dobândită ilicit şi din calitatea de ales al naţiunii poate înfrânge egalitatea în faţa legii. A însemnat reafirmarea încrederii în capacitatea justiţiei, a curţilor şi a procurorilor, de a demantela un regim al patronajului şi al solidarităţilor subterane. Mesajele de pe facebook nu au fost expresia unui moft pasager,ci vocea unei revolte de adâncime- o naţiune redusă la sclavie îşi cerea înapoi drepturile. Acţiunea DNA, curajul judecătorilor au fost, pentru atâţia dintre noi, reperele de la care ne –am revendicat.

Votul din 16 noiembrie a însemnat şi ocazia de a reaminti că demnitatea unei naţiuni nu se poate negocia. Emoţia provocată de umilirea românilor din diasporă a fost semnul că un prag a fost trecut şi că supunerea în faţa statului omnipotent nu mai este acceptată ca o regulă a pământului, imposibil de înlăturat. Legăturile de cetăţenie au fost redescoperite, dincolo de graniţe, în numele unui patriotism ce privea spre viitor, iar nu spre himerele trecutului.

Mandatul pe care naţiunea l-a încredinţat lui Klaus Iohannis nu este, pe cale de consecinţă, unul care se naşte din acest dublu impuls al refuzului şi al speranţei. În măsura în care a fost un vot acordat lui Klaus Iohannis, el a fost şi un vot destinat să împiedice ascensiunea spre funcţia de preşedinte a unui politician, Victor Ponta. De aceea, valorile acestui mandat imperativ încredinţat noului Preşedinte au fost discernabile fără dificultate, de la început- ocrotirea domnia legii, egalitate constituţională şi luptă împotriva corupţiei, creşterea calităţii guvernării şi formularea unui cadru electoral care să permită tuturor cetăţenilor exercitarea unui drept constituţional fundamental. Era şi este acesta programul minimal al cărui depozitar este Preşedintele Republicii.

În clipele în care Preşedintele Senatului îşi insultă compatrioţii din diasporă, atribuindu-le reflexul de a-şi vinde voturile pe un mic, în clipele în care Senatul sfidează constituţia şi apară privilegiile lui Dan Şova, în aceste momente evocarea votului din 16 noiembrie 2014 este o datorie de la care nu putem abdica. Amnezia noastră, replierea în pasivitate şi în inacţiune hrănesc această ofensivă a PSD şi a aliaţilor săi. Supravieţuirea lui Victor Ponta în postura de Prim Ministru se datorează acestei încrederi în posibilitatea statului de a-i mitui pe cei pe care îi percepe ca pe simpli şerbi, datori doar să se supună. Demisia lui Victor Ponta trebuie să fie, pentru cei care au votat la 16 noiembrie împotriva PSD, un obiectiv care nu se discută şi nu se abandonează.

Votul prezidenţial nu a fost un accident, ci manifestarea deliberată a unei voinţe de afirmare a demnităţii civice. În numele acestei lucidităţi democratice, este misiunea noastră să reamintim Preşedintelui României că autoritatea sa se sprijină pe un mandat imperativ acordat de naţiune. Aşadar, nu o speranţă iraţională, nu o detaşare laşă, ci o continuă reafirmare şi apărare a valorilor care ne definesc, aceasta este calea pe care suntem chemaţi să mergem, până la capăt, pentru a face ca ziua de 16 noiembrie 2014 îşi păstreze sensul, întreg.

Distribuie acest articol

35 COMENTARII

 1. „Evocare acestui mesaj este o datoria de luciditate” pe care trebuie sa o avem si trebuie sa o exercitam zilnic. Nu o poate face altcineva si nici nu poate fi aminata. Este bine ca o reamintiti pentru ca unii din noi o pierdem din agenda. Vrem o tara care sa ne reprezinte? Trebuie sa muncim pentru asta. Nu numai ca buni cetateni, aparatori ai legii ci si ajutind la curatirea societatii, la voluntariat in spitale in administratie, in patrimoniul natural (parcuri, rezervatii, paduri, cursuri de ape…).

  • @Smaranda
   ADEVARAT! „Trebuie sa muncim pentru asta. Nu numai ca buni cetateni, aparatori ai legii ci si ajutind la curatirea societatii, la voluntariat in spitale in administratie, in patrimoniul natural (parcuri, rezervatii, paduri, cursuri de ape…).”

   Trebuie sa muncim… cu curaj :)
   Cum a spus si Nicolae Iorga: „Bun cu adevărat e numai acela care nu lasă a se săvârşi răul împrejurul lui. Adevărata bunătate e vitează.”

   • @CarmenD
    Voluntariatul este o cinste asumata. Din pacate in Romania nu se cultiva. In multe tari occidentale nu poti aborda o functie politica daca nu ai dovedit voluntariat in favoarea societatii. In Londra se pot intilni frecvent voluntari cu ecuson. In timpul jocurilor olimpice din 2012 au ajutat 240 de mii de voluntari. Sa ceri societatii este usor dar sa dai fara sa pretinzi suntem capabili?

    • Bunăvoinţa, corectitudinea, dreptatea, înţelepciunea şi credinţa sunt toate bune si oamenii stiu asta pt ca un om “trăieşte în spiritul valorilor ce sprijină viaţa”, altfel, asa cum ne vor ei, cei care au preluat puterea si care desconsidera aceste virtuti traditionale, ca sa fim asemeni lor… mandri, plagiatori, hoti, mincinosi, corupti, samd, “viata noastra este moarta, chiar daca ne merge numele ca traim” (Pr. Arsenie Boca).
     Asistam la distrugerea unor standarde morale universale, la o demolarea completă a conceptelor de bine şi rău, de onoare şi ruşine, valori păstrate de omenire din vechime… cum le spunea si Eminescu “bunuri morale cu grau castigate in trecut” si care trebuie pastrate, sufletele oamenilor sunt otrăvite, bunăvoinţa dispare, nu se mai face nimic in scopul îmbunătăţirii educaţiei şi conştiinţei oamenilor, iar modul lipsit de scrupule în care cei care guverneaza fura, mint şi înşeală oamenii se prelinge asupra societăţii, corupând-o şi conducând oamenii către ticăloşie.
     In intelegera mea, lucrul bine facut nu este acela de a crede ca pas cu pas vei putea sa mai scoti oamenii din acest abis al coruptiei si degenerarii in care se incerca tot ce-i posibil pt a fi aruncati de catre acesti… cum spunea Petre Tutea “golani care nu-s în stare să conducă nici o gară”, care guvernand cu mijloace necinstite, au esenţial nevoie de o societate coruptă, un mediu în care să poata supravieţui, ci acela de a condamna raul… cu multa galagie si cu scandal.

  • De acord, insa am un (singur!) amendament la „Trebuie sa muncim pentru asta… ajutind la curatirea societatii, la voluntariat in spitale in administratie”: „curatirea societatii” trebuie s-o incepem de la Parlament.

  • Smaranda, un bun voluntar este acela care daruieste din timpul sau LIBER semenilor sai, mai putin norocosi decat el!
   Voluntariatul nu se impune, sensul lui nu este acela de a figura in CV pentru obtinerea de functii, este de dorit sa reprezinte un act liber consimtit, in niciun caz un sacrificiu si nici un gest care se vrea recompensat!
   Pentru aceasta deci, voluntarul si-a rezolvat, in prealabil, propriile probleme!!! – conform proverbului „charité bien ordonnée commence par soi-même”!
   Daca românii nu se inghesuie, deocamdata, la voluntariat, nu inseamna neaparat ca nu sunt generosi si nici empatici, ci DOAR ca reveniturile si timpul de care dispun, nu le permit sa se simta eliberati de propriile lor preocupari… :(

 2. Nealegerea lui Victor Ponta presedinte a fost un prim pas. Urmatorul la fel de impoortant va fi infringerea PSD in alegerile din 2016.de acolo se pot face pasi fermi in asanarea morala atit a clasei politice cit si a societatii..Spre acest obiectiv trebuie canalizate toate fortele latente ale societatii romanesti.

  • alo, domnu’! am 61 de ani, cit sa mai astept? bravo copiilor mei care nu au mai vrut sa astepte de ani buni si au sters-o din tara in care oamenii au prea multi ani de viata sa astepte …

  • @ Calin – ca să putem vorbi despre înfrângerea PSD la alegerile din 2016, ar trebui să vedem încă de pe acum o formațiune politică pregătindu-se să-i ia locul. Ori o asemenea formațiune nu există, deși mai e doar un an și jumătate până la acele alegeri.

   Nu vă puneți speranțe în Klaus Iohannis, el se visează un președinte ca în Germania și probabil nu i-a spus nimeni că electoratul așteaptă altceva de la un președinte pe care îl votează direct.Iohannis va lua cuvântul o dată la 3 luni, ca să mustre părintește guvernarea PSD cam în aceeași manieră în care Ion Iliescu îl mustra pe Adrian Năstase. Părintește.

  • Votul din 16 noiembrie a fost impotriva lui Ponta, sigur daca excludem un „mizilic”de vreo 5 milioane care au fost pro, nicidecum in favoarea unor Blaga, Gorghiu (practic necunoscuta si inexistenta pana la interventia „alesului”), Orban,Videanu, Anastase, Boc, Berceanu,David,Atanasiu, si altii asemenea, care vor sa creeze o confuzie penibila cu care sa amageasca electoratul. Nu s-a votat pentru melanjul sulfuros botezat The new PNL, sa fie clar ! Asa ca, mai vedem in 2016.Pana atunci apa rece exista din belsug pentru cei care vor sa se imbete cu iluzii !

   • „Mizilicul” de 5 milioane este format din 2 mil. de voturi furate,2 mil.de voturi influenta RUSIEI in Romania si 1 mil.voturi reale pt. PSD.De aici poate incepe reformarea social democratiei romanesti.

 3. Buna ziua,
  Eu as vrea sa (re)amintesc faptul ca „Românii din Timoc își strigă disperarea” si ca din luna ianuarie i-au cerut ajutorul presedintelui KI, invitandu-l acolo la ei… iar inaltimea lui a plecat in vacanta in insulele Madeira din Portugalia.

  http://www.stiripesurse.ro/romanii-din-timoc-i-i-striga-disperarea-serviciile-secrete-romane-ti-i-sarbe-ti-sunt-implicate_943720.html

  „Cei 300.000 de români vlahi sunt supuşi unui proces agresiv de asimilare din partea statului sârb şi nu li se asigură drepturile minimale care să le garanteze păstrarea identităţii culturale, lingvistice şi religioase.”
  Nu mai vorbim despre comunistii chinezi care dau tarcoale pe acolo si de Putin care la recenta vizita in Serbia a fost primit cu onoruri militare, samd.

 4. articol manifest, cred ca se cheama ce ati scris, emotionant ptr cei cu pieptul de arama
  ba io zic ca votul a fost un accident
  tovarasii au fost cumva luati pe nepregatite, dar nu i nimic, se repliaza ei repede
  ceva voci de pnl au si spus ; de unde nu i nici dumnezo nu cere
  poporul asteapta ca Johannis sa lucreze si sa vorbeasca mai mult

 5. Se invoca prea mult „sperantele in votul din 16 noiembrie 1014”.
  Si nedrept si nedemonstrabil.
  Votul a fost anti plagiator, anti Puie Monta
  Clar.
  https://www.facebook.com/video.php?v=10152971901988394&set=vb.247828418393&type=2&theater
  Restul sint incercari de eseuri ori sperante deja moarte prin 2012.
  Un Profesor pe care nu il deranjeaza copy/plagiatul, un Presedinte care poate conlucra cu un procuror fost ofiter acoperit, nu merita investiti de sperante.

 6. Acest articol pare doar un inceput a ceva care va sa vie..nimic din ce [nu] a facut si [nu] face atat de controversatul KJ- bine sau rau ! Ca laude desantate din lipsa de caracter sau interese de tot felul lumea e satula..Unul asteapta ca toti sa-l laude si toti asteapta ca el sa faca ceva !Si au trecut mai mult de o suta de zile si nu se intrevede nimic nici in urmatoarele o mie..

  • @n italy
   Mno, apăi aşe’ linistit si fara griji poti sa traiesti si o mie de ani, nu numa’ de zile.
   Treaba asta cu 100 de zile e ca la chinezi/coreeni unde e petrecere mare cand copilul implineste 100 de zile, asta inseamnand ca este suficient de puternic si sanatos ca sa traiasca o viata lunga, sau cand o relaţie de cuplu durează de 100 de zile, fiindca atunci e sigur ca va rezista în timp.

 7. O ce vremuri! Articolul, ca si ocazionalele discursuri de acest tip, imi aduce aminte de avantul necontrolat al editorilor Scanteii Tineretului. Cum era? Elanul! O gramada de elan si aici…
  De la Cuza Voda la rege, la Ceausescu (sa nu uitam ce mare reformator era intaiul, inainte de a-si reclama alte epitete mai nefarioase), la Basescu si acum Iohannis, romanii au avut din totdeauna din plin – speranta, nemultumire si o gramada de vorbarie. Cu faptele si actiunea mai prost, sa faca altii. Poate vine ‘Merica si Iuropa sa ne rezolve si noua o data problemele, domne’! Noi asta vrem – un tatuc cu care sa perindam alternativ iubirea si ura. Da, dormim cu ne-asternem.. Imnul national al romanilor trebuie sa fie cea mai mare ironie – da, domne, desteptarea, da’ nu chiar..

 8. Asa este si asta este prioritatea noastra dar in primul si in primul rand fara negocieri dambovitene ref la asigurarea normala si civilizata a dreptului de vot al celor din diaspora.
  Dar problemele trebuie rezolvate european adica institutional si fara exagerare in personificarea institutiilor.

 9. Aici, ca fost aliat, are si presedintele Iohannis un merit:
  „Bilantul real al autostrazilor dupa trei ani de guverne Ponta: ZERO km inceputi si finalizati de cabinetele Ponta / 300 de km finalizati, dar inceputi de guvernarile anterioare / Multe proiecte ramase pe hartie, tergiversate sau blocate .”

 10. Cum spunea Lenin:
  Ce-i de făcut?
  Asta în cazul lui Iohannis.
  Să îl demită pe Ponta şi guvernul său?
  Nu-i permite constituţia, poate cădea doar prin moţiune de cenzură.
  Iohannis a chemat şi va chema partidele la sfat, în primul PSD care guvernează să-şi exprime nemulţumirile.
  A retrimis spre examinarea legea de finanţare a partidelor şi alte legi.

  Acum contrafactual, ce ar fi făcut TB, ar fi apărut zilnic la televizor să-l bombăne şi suduiască pe VP, ca să aibă păreriştii de tot felul din media să ne obosească cu părerile lor. O face şi acum fără să-l oblige nimeni.

  VP comite erori cu duiumul, dar are o majoritate pe care democraţia ne obligă s-o respectăm, cât ea supravieţuieşte, doar alegerile din 2016 pot să rezolve frustrările noastre.
  Aşa că degeabă îi amintim sentenţios lui Iohannis că a fost ales în 16 noiembrie ca să ne scape de VP.

  • sa astepte alegerile din 2016 o poate face si ţaţa Leana.
   Iohannis (prin partidul sau) trebuie sa faca opozitie activa, doar ca uslamistului Klaus, odata ce s-a vazut cu sacii in caruta, numai de opozitie nu ii arde.
   In plus, PNL odata ajuns la guvernare, ii va crea greutati de imagine presedintelui. Merita sa si-o sifoneze?!
   Nu asteptati prea mult de la Iohannis; el nu vrea sa fie mirlan, prefera sa piarda :P
   Acum e preocupat de institutia Primei Doamne, odata ce un ziarist i-a remarcat genunchii.

   • Ti se pare tie ca Iohannis nu avea ce manca ca sa se vada cu sacii in caruta.. de fapt aici e vb de fantoma lui Base, e sfatiuit ca daca ar fi asa jucator ar fi atacat ca e ca Basescu, desi cei de pe net pot face diferenta majoritatea nu o fac.

    Sa nu uitam ca fara partid nu ajungea in turul 2, se face mare tam tam de cei 1 mil sau 2 care s-au zabatut sa nu iasa Ponta, dar restul e partidul.

    • @ Da,
     trosc, Mariţo!
     – „Ti se pare tie ca Iohannis nu avea ce manca ca sa se vada cu sacii..”
     La asa replica/argument trebuie facute investigatii daca anteriorii presedinti au avut au ba ce „manca” ;)
     Ori, mafiotii care fura cu milioanele; probabil sint lihniti de foame!

    • „Da”, „…fara partid nu ajungea in turul 2…”, insa „partidul” despre care vorbesti atit a putut sa-i dea lui IOHANNIS: 2,9 milioane de voturi (tur I). Diferenta pina la 6,3 milioane (tur II) este substantial mai mare decit „cei 1 mil sau 2” ai tai (daca iti place calculul exact, o poti situa – diferenta – intre 70% si 240%). Si, crezi sau nu, ea, diferenta, nu vine de la „partid” ci de le mine, de la Victor L, de la Ioan STANOMIR si de la restul ca noi pina la 3,4 milioane.
     Total de acord cu ce scrie Victor L.
     Intr-o tara in care saracia pare endemica, in care poporul cere 300 parlamentari dar este cadorisit cu 600, in care acesti parlamentari se apara de mina legii dincolo de apartenenta partinica, in care isi atribuie, ei insisi, pensii si alte drepturi speciale, in care banii publici (deci ai nostri, ai celor multi) dispar fara urma (deci fara speranta de recuperare), sa te preocupe „institutia primei doamne” mi se pare degradant. Dupa ce Klaus IOHANNIS ar fi facut un bine pe care noi, cei 6,3 milioane sa il „simtim”, atunci linistit s-ar fi putut preocupa si de distinsa sa doamna – care, fiindca veni vorba, nu are nici o vina.

   • Johannis a fost ales sa ne scape de VP?! Si de PSD?! Asta e scopul ultim?! E asta cheia de bolta a ideologiei dreptei cele democratice?! In asta consta evitarea nefericirii?! De ce-si inchipuie oare unii ca mandatul pe care l-a primit Iohannis la vot s-ar limita la atata lucru?!

   • @victor L

    „Iohannis (prin partidul sau) trebuie sa faca opozitie activa..”
    „trosc, Mariţo!” :) Se pare ca inca n-ai priceput faptul ca Presedintele ales n-are partid, in afara de cazul in care il confunzi cu „predecesorul”, care avea :) Si de ce trebuie sa faca Ioha „opozitie activa” ramane un mister…

    Dar boroboatzele nu se sfarsesc aici : „In plus, PNL odata ajuns la guvernare, ii va crea greutati de imagine presedintelui.”
    Prima data, ca sa ajunga la guvernare, PNL trebuie sa absolve cu succes testul parlamentar din 2016. A doua oara, Iohannis va nominaliza seful partidului castigator sa formeze un guvern care sa fie validat de noul parlament.
    Unde sunt „greutatile de imagine” ? A, daca presupui apriori ca liberalii nu se vor descurca la guvernare. Dar atunci cine sa fie alesul ?
    Basescu premier :)

    • @ hex,
     ai combinat doua postari ca sa-ti iasa si tie un „trosc, Mariţo!”
     – ” Presedintele ales n-are partid” :P
     dle, de unde o fi venit Klaus? din basmele cu Fat Frumos si Ileana Cosanzeana? nu spunea Klaus imediat dupa alegeri ca trebuie sa preia guvernarea? „sa am un guvern al meu”!
     – „Si de ce trebuie sa faca Ioha “opozitie activa” ramane un mister”. Chiar mister, coane!
     Pai nu spuneam ca EL trebuie sa faca opozitie, ci „(prin partidul sau)”. Pentru ca a fost votat pentru schimbare, impotriva lui Ponta s-a votat, nu pentru colaborare cu plagiatorul.
     Cit despre partea cu „PNL-ul la guvernare”, nu ai inteles.
     Nex :P

     • @victor L
      Te-ai exprimat inexact (la prezent in loc de trecut), iar acum incerci sa dregi busuiocu’.
      Pentru acuratetea povestirii, In loc de „partidul sau” mergea fie „fostul sau partid”, fie „PNL” face opozitie.
      Povestea cu „guvernul meu” e una depasita : atunci cand Iohannis dorea un guvern „al sau”, si-a exprimat o preferinta, insa n-a facut nici cel mai mic pas (neconstitutional) in aceasta directie. Daca in vijelia infrangerii a vazut ca, pardon, „coafura” PSD rezista, a lasat-o mai moale…
      Iar ipoteza ta, „pentru schimbare, impotriva lui Ponta s-a votat, nu pentru colaborare cu plagiatorul”, este una specific basista, pentru a sustine „schimbarea la propriu” a guvernului pesedist.
      In oric e caz, la mai bine de 5 luni de la victoria lui Iohannis, talibanii basisti continua sa mizeze pe un comportament de basescu 2, pentru ca de aia l-au votat.
      Dar cum se zice pe la noi, ghinion :)

  • Cine crede ca la alegerile din 2016 PNL va obtine majoritatea, adica peste 50%, e naiv! Sa fim seriosi, crezi ca lumea uita ca in „noul” PNL sunt pedelistii care ne-au mancat viata? Electoratul s-a mai desteptat, nu e prost deloc, in plus ultimele sondaje arata ca PNL e undeva pe la 435, cu vreo 7 procente in fata PSD.
   Cum niciunul nu va putea obtine majoritatea sa faca guvernul (chiar si cu traseistii UDMR), se prefigureaza o noua coalitie de uniune nationala, la fel ca in 2008! Gorghiu si Blaga, cat dau acum din gura, o sa scrasneasca din dinti si o sa taca si inghita, pt. ciolan! Cum sa-l critici pe ala cu care ai fost 2 ani la guvernare, atunci era bun si acum nu mai e, doar pt. ca Crin a hotarat sa rupa USL? Cata demagogie!

 11. Tot e bine că s-au calmat spiritele şi lumea a înţeles că nu a fost nicio revoluţie ci alegeri prezidenţiale.
  Iohannis nu are niciun mandat imperativ – fiecare alegător crede că factorii care au determinat votul propriu reprezintă un mandat imperativ pentru cel votat – este vorba de un simplu şi omenesc egocentrism. Unii alegători scriu mai mult decât alţii, unii au notorietatea necesară pentru a fi şi citiţi.
  Dacă KWI îşi datorează victoria cuiva în afara electoratului, i-o datorează lui Crin Antonescu şi celorlalţi politicieni din PNL care au rupt USL. Altminteri nu ar fi contat nici cât negru sub unghie agitaţia de pe facebook sau cozile de peste hotare. Aşa că, dacă preşedintele are vreun mandat moral, mandatul vechiului PNL şi al simpatizanţilor este acela.
  În cazul celor care primesc mită electorală măcar „mandatul imperativ” este dus la îndeplinire chiar înainte de vot şi nu mai au alte pretenţii. Ei cer adică plata în avans.
  Au existat în trecut acest gen de mandate „imperative”, dar mult mai clare decât cel al lui Iohannis.
  De exemplu, PSD, Iliescu şi Năstase au ajuns la putere în anul 2000 printr-un vot extrem de clar antireformist şi chiar antioccidental. Cred ca putem spune fără a greşi că mandatul lor a fost de revocare a reformelor din guvernarea CDR. Poate vă mai amintiţi câ în turul II la prezidenţiale au intrat Iliescu şi Vadim Tudor.
  Năstase şi Iliescu doi bani n-au dat pe mandatul primit. Au dus ţara în NATO şi UE (pregătirea aderării din 2007 atunci s-a făcut). În loc de puşcărie, Năstase putea fi azi un Lukaşenko fericit, Iliescu putea fi acelaşi lucru chiar din 1990. Cel puţin pentru Năstase, după anul 2000, şi contextul internaţional o permitea – Rusia tocmai se trezea din beţia elţînistă.
  Aşa încât mai există cazuri de ignorare a „mandatului”, cu rezultate asupra cărora juriul încă deliberează, pentru că istoria nu s-a sfârşit iar la luminiţa de la capătul tunelului încă n-am ajuns, contrar opiniei unora.

 12. Foarte corecta aceasta evaluare :„Încălcând toate regulile publicisticii și politeții, făcând o propagandă agresivă și nu un talk-show, șase indivizi visceral-solidari, asemenea câinilor care atacă în haită, l-au hărțuit pe Traian Băsescu, unul dintre puținii oameni politici de valoare pe care îi avem. Ore în șir, în seara zilei de vineri 17 aprilie 2015, oameni ai clipei, de care peste câțiva ani nu-și va mai aminti nimeni, l-au admonestat, l-au jignit, l-au nedreptățit pe un personaj istoric.Le transmit pe această cale celor de la Realitatea TV că ar fi bine să nu mai îndrăznească vreodată să mă invite la o emisiune de-a lor”, a scris Alex Ştefănescu pe Facebook.

 13. Rostogolita de pe feisbucul presedintelui Basescu:

  „Dle presedinte Traian Basescu referindu-ma si la dvs intr-o postare pe feisbucul PMP o rostogolesc spre stiinta si aici: „Ion Adrian spune: Dle presedinte Eugen Tomac si spre stiinta dlui presedinte Traian Basescu si dlui presedinte Cristian Diaconescu 1)Felicitari pentru cele realizate organizatoric dar va atrag atentia ca un partid are pe langa membri de partid si in primul rand dintre acestia remarc pe activisti pe cei care il voteaza si care chiar daca sunt interesati de modul de organizare si aici in special subliniez ca sunt nteresati in primul rand de persoane in aldoilea rand urmaresc activitatea politica a unui partid la guevernare cand este la putere dar si in parlament mai ales cand este in opozitie si de asemeni ii urmaresc si sunt interesati de reactiile acestuia fata de evenimentele politice interne sau externe. Astept deci o reactie consstenta fata de intalnirea de la Cotroceni tinand cont de agenda acesteia etc (nu e nevoie sa dau eu indicatii) 2) Felicitari speciale dlui presedinte Basescu pentru pozitia adoptata si reeexplicata cu ocazia intrunirii de la Galati si citez ce am inteles ca a declarat acesta referitor la posibila sa apartenenta la PMP dar si la orice alt partid: „Taian Basescu a mai declarat si ca nu se va inscrie in PMP, pentru ca „actorii tranzitiei, la un moment dat, trebuie sa faca pasul inapoi”. Totusi, a adaugat fostul sef de stat, va ramane un partener al PMP atat timp cat partidul va avea nevoie de experienta sa.
  3) Ulterior, intrebat de jurnalisti daca se va mai inscrie in vreun partid, Traian Basescu a raspuns ca nu, fara sa ofere alte explicatii.” Personal nu cred ca motivul principal ar fi „pasul inapoi” ci faptul ca dupa ce conduci o tara inafara dar si deasupra orcarui partid nu mai poti cobora la calitatea de „parte”, caci asa ceva este un partid democratic(doar partidul comunist totalitar s-a declarat prin lege partid unic siluind si semantica limba romana). Adica, rolul sau dupa ce a detinut „puterea temporala” maxima posibila in democratie, acum este de „autoritate spirituala”, asta desigur daca poate si este in stare si eu cred ca este singurul dintre fostii presedinti care poate asa ceva.Cred ca in acest sens trebuie sa intelegem dorinta sa de a nu fi limitat in temporal si de accede in spiritual ca „om orchestra” caci muzica este un element al spiritului. Adaug, pentru a se intelege mai bine la ce ma refer, ca in lume mari detinatori de autoritate spirituala sunt Papa si Dalai Lama, asa cum liderii supraputerilor detin maximum de putere temporala. Desigur ca PMP daca are destula intelepciune il va sprijini in acest demers si va fi rasplatit in planul partial si temporal in care actioneaza . Aici in planul spiritual si Fundatia MP cu dl Cristi Diaconescu in frunte poate fi un colaborator important pentru „omul orchestra” PS.Foarte corecta observatia fata de interventia lui Ponta in raport deziceri rusesti care a fost sub nivelul temporar la care din intamplare sau mai degraba din fatala eroare a fost pus sa actioneze.” „

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro