luni, aprilie 22, 2024

Va fi doctorul Ponta „de-doctorizat”?

Odata zburat de la carma guvernului, mega-plagiatorul mitoman nu mai are, vreau sa sper, protectia asigurata in raport cu decizia Senatului Universitatii din Bucuresti. Sunt convins ca „doctorul” Ponta va fi de-doctorizat. Tine de salubrizarea spatiului public din Romania. Am scris in repetate randuri pe platforma „Contributors” pe acest subiect. Este, sunt convins, la fel de actual ca si in 2012, 2013, 2014. Faptul ca Ponta a renuntat la titlul de doctor nu schimba catusi de putin datele chestiunii. A furat, trebuie sa plateasca.

Public mai jos un articol-sinteza pe subiect aparut in decembrie 2014. Gasiti aici linkuri legate de momentele cheie ale acestui scandal politic, intelectual si moral.

„Victor Ponta a renuntat, in fine, la un titlu obtinut prin furt. Din clipa in care, in iunie 2012, revista “Nature” a demascat plagiatul premierului uselist, am scris fara oprire, uneori si de doua ori pe zi, pe aceasta tema. Am considerat si consider ca Victor Ponta trebuia sa renunte la titlul de doctor inca de atunci. Dar mai ales cand a fost comunicata public decizia Senatului Universitatii din Bucuresti. In locul demisiei, Ponta a declansat atacul impotriva IICCMER si ICR. Principalii sai sustinatori au fost Crin Antonescu, Relu Fenechiu, Dan Voiculescu, Dinu Zamfirescu, Andrei Marga, Andrei Muraru. A urmat Avocatul Poporului. Mult-trambitata “revolutie a bunului simt” era, vorba lui Dan Tapalaga, revolutia borfasilor. Sau, cu cuvintele fostului disident, doctorul Ion Vianu, era asaltul faradelegii.

http://www.nature.com/news/romanian-prime-minister-accused-of-plagiarism-1.10845

Chestiunea plagiatului a fost una din cauzele–probabil cea mai importanta–a atacurilor isterice ale lui Ponta impotriva lui Traian Basescu, socotit culpabil de revelarea infractiunii. Cine va dori sa scrie istoria acelei veri ingrozitoare, nu va putea separa scandalul plagiatului de cascada de abuzuri care a dus la suspendarea presedintelul tarii. Victor Ponta a jurat atunci sa se razbune. A gasit complici, intre care conducerea PNL si pe acolitii acesteia. L-au sustinut ministrul educatiei si comisia ministeriala largita in chip arbitrar, condusa de fostul redactor al “Erei Socialiste”, revista teoretica si politica a CC al PCR, actual profesor la SNSPA, Paul Dobrescu. Din acea comisie care s-a pretat in mod rusinos la “albirea” lui Ponta face parte si nou-numitul ministru al educatiei. Victor Ponta a maculat in onoarea educatiei românesti., a desfigurat tot ce inseamna incredere, cinste, integritate academica. Victor Ponta nu are ce cauta in fruntea guvernului acestei tari. Intreaga cariera din ultimii 11 ani a lui Ponta, nu doar cea politica, dar si aceea de cadru didactic, de jurist, se intemeiaza pe nerusinata minciuna din 2003.

http://blog.itmorar.ro/dottore-ponta-banii-pe-doctorat-inapoi/

Acum doi ani, pe 8 noiembrie 2012, scriam aici: “Acolo unde-i plagiatu-n floare, statul de drept este in primejdie. Romania nu este zguduita doar de efectele puciului parlamentar uselist, ci si de cele ale batjocoririi de catre persoane proeminente ale vietii publice a ideii insasi de onoare intelectuala, de cinste academica. In revista “Nature”, o publicatie de varf a lumii stiintifice internationale, a aparut un nou articol care porneste de la cazul premierului-plagiator Victor Ponta si semnaleaza lansarea unui site (integru.org) construit de cercetatori romani pentru care onestitatea academica este un principiu universal valabil, la fel de non-negociabil pecum libertatea umana.” Nu am de modificat nici macar o virgula.

https://www.contributors.ro/cultura/cunosti-tu-tara-unde-i-plagiatu-n-floare/

https://www.contributors.ro/politica-doctrine/plagiatorul-ponta-versus-dna-pentru-cine-bat-clopotele-un-articol-de-vladimir-tismaneanu-si-marius-stan/

http://www.revista22.ro/megaplagiatorul-ponta-campionul-prapadului-institutional-18398.html

https://www.contributors.ro/cultura/respectul-pentru-adevar-grigore-pop-eleches-alin-fumurescu-si-maria-bucur-despre-plagiatul-lui-ponta/

Public mai jos articolul meu aparut pe “Contributors” pe data de 20 iulie 2012, in plina lovitura de stat. Din fericire, puciul parlamentar a esuat. Acum se termina o alta secventa din cosmarul numit pontocratie.

“Salut aici decizia Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti, o institutie care, in pofida enormelor presiuni vizibile si invizibile, a ales onoarea impotriva infamiei. Orice ar spune din acest moment premierul Victor Ponta, stigmatul unui plagiat demascat dupa toate regulile academice, recunoscute si codificate international, il va urmari intreaga viata. Fofilarea dupa penibile “argumente” de genul ca ar fi o “decizie politica” nu face decat sa probeze faptul ca Victor Ponta nu cunoaste sensul cuvantului cinste. Universitatea nu s-a implicat in niciun fel in dezbaterile politice. Comisa de Etica, perfect legitima, este formata din universitari de prim rang, intre care, cel putin unul, s-a manifestat constant ca un critic al lui Traian Basescu (ma refer la profesorul Adrian-Paul Iliescu de la Facultatea de Filosofie).

In urma acestei decizii, transanta, ne-echivoca si irevocabila, Victor Ponta ar trebui sa-si dea neintarziat demisia. Un plagiator dovedit nu are ce cauta in fruntea Guvernului Romaniei. A promis acest lucru in interviul cu ziarul “El Pais”, este cazul sa se tina de cuvant, sa-si onoreze angajamentul. Fiecare zi de amanare a demisiei este o proba in plus ca omul acesta nu are respect pentru nici o valoare morala, ca respira prin minciuna si ca dispretuieste statul de drept.

Rectorul Universitatii din Bucuresti, profesorul Mircea Dumitru, a aratat ca “pentru ca UB sa emita o diploma de doctorat e nevoie de un ordin de ministru. Pentru a putea retrage diploma, e nevoie de retragerea acelui ordin de ministru. Pe acel ordin de ministru sunt mai multe nume de persoane care si-au luat titlul de doctor.” Mingea a ajuns acum pe terenul Ecaterinei Andronescu, deci pe un teren hiper-politic si prea putin obiectiv. Sugerez aici ideea unei petitii online care sa-i ceara doamnei Andronescu sa semneze cu maxima celeritate retragerea titlului de doctor premierului plagiator. Ce putem astepta de la doamna Andronescu nu este un mister. Iata o declaratie a celei care ar trebui sa-si faca datoria si sa aprobe imediat retragerea titlului de doctor al lui Ponta de catre chiar insitutia care i l-a oferit in 2003: “Sincera sa fiu, daca as fi in locul domnului Ponta, eu l-as da in judecata pe cel care ma calomniaza. Aceasta este, insa, pana la urma, decizia domniei sale”, a conchis Andronescu…

Nu Comisia de Etica a UB este politizata, ci aceea creata intr-adevar ad hoc, prin dictatul fostului ministru interimar Liviu Pop, pentru a-l salva pe premierul plagiator. Pana acum am scris despre presupusul plagiat al lui Victor Ponta, intrucat am asteptat verdictul forului competent de la o Universitate pe care o respect. De azi incepand, pot si putem vorbi despre un plagiat dovedit. Victor Ponta a sfidat o intreaga traditie a integritatii academice, a lucrului bine facut, a straduintei de a excela in plan intelectual. Generatii de doctori in stiinte s-au format prin truda, onestitate, acuratete si creativitate. Nu insa si Victor Ponta. Generatii au lucrat asiduu pentru tezele doctorale, respectand munca altora, citand si discutand critic alte opinii, deci nu preluindu-le ca si cum le-ar fi apartinut. Nu insa si Victor Ponta. Rusinea sa, trebuie adaugat, este si a conducatorului stiintific al tezei, Adrian Nastase, care a inchis ochii la aceasta grava frauda. Comisia care i-a acordat, in 2003, titlul de doctor lui Victor Ponta a cautionat, prin neglijenta ori complicitate activa, aceasta imensa frauda. “Dupa fapta si rasplata” suna un proverb intelept. Victor Ponta a comis o fapta abominabila, rasplata trebuie sa fie pe masura.

Mi-am sustinut teza la Universitatea din Bucuresti in 1980, intre membrii Comisiei de Etica se numara si un fost coleg (mai mare) de la Sociologie. Stiu ce eforturi a facut Dumitru Sandu pentru a-si scrie si sustine teza, mai ales in conditiile unui dosar de cadre care nu-l favoriza in acei ani intunecati. Nici in ruptul capului nu cred ca profesorul Sandu, unul dintre cei mai competenti sociologi ai Romaniei, a fost motivat de ratiuni politice ca membru al Comisiei de Etica a UB. Asemeni colegilor si colegelor din Comisie, a sanctionat, cu deplina responsabilitate, o abatere extrem de grava de la etica cercetarii academice. Despre acest lucru este vorba in propozitie, domnule Victor Ponta, despre onoare, bun simt si responsabilitate intelectuala.

Vocile societatii civile trebuie auzite. Pentru cei care socotesc ca este imperativa retragerea titlul de doctor premierului plagiator, iata linkul la petitia online:

http://www.petitieonline.com/retragei_titlul_de_doctor_al_prim-ministrului_plagiator

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-18848314-victor-ponta-intr-scrisoare-catre-rectorul-universitatii-din-bucuresti-scriu-pentru-notifica-renuntarea-titlul-doctor-drept-acordat-anul-2003-catre-universitatea-bucuresti.htm

Update. Chiar daca gestul mitomanului galactic e histrionic si diversionist (si nu neg ca este), ar putea avea consecinte neasteptate, ceea ce sociologia numeste efecte perverse sau unintended outcomes. Chestiunea plagiatului a revenit puternic in actualitate la cea de-a doua dezbatere dintre Victor Ponta si Klaus Iohannis. Am urmarit cu maxima atentie discutia, a fost limpede ca din clipa in care dl Iohannis s-a referit la cei care copiaza, aluzie uber-stravezie la preopinentul sau, premierul si-a pierdut siguranta de sine, a capatat un rictus speriat. Nu stiu cine l-a sfatuit sa trimita scrisoarea catre rectorul Universitatii, dar in mod cert nu-si va atinge obiectivul ieftin-propagandistic. Iata raspunsul trimis de rectorul Universitatii, dl profesor Mircea Dumitru. Oricum am privi lucrurile, prin renuntarea la titlul de doctor, Ponta admite ca a furat si a mintit. Nu o zi, nu o saptamana, ci ani si ani de zile. Infractorul cabotin nu mai are multe zile ca premier.

Este demna de retinut declaratia presedintelui Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti, profesorul Marian Popescu, legata de scrisoarea premierului-plagiator:

“Citesc scrisoarea dlui Victor Ponta adresată domnului rector al Universității din București prin care anunță că renunță la titlul de doctor în Drept primit în 2003. În 2012, după apariția dovezilor privind plagiatul comis prin teza cu care și-a obținut titlul, două comisii academice dovedesc plagiatul. Domnul Victor Ponta nu le-a luat în seamă atunci. A fost orchestrată o adevărată operațiune de mușamalizare și de “albire” a acestei “afaceri”. În 20 iulie 2012, Comisia de Etică a UB prezenta, în conferință publică, dovezile plagiatului și verdictul fără dubiu. Prima reacție a domnului Ponta a fost: “comisia e politică”. Dânsul dădea tonul la ceea ce astăzi consideră că “a devenit în timp o temă eminamente politică”. Nu mai menționez alte fapte petrecute atunci. În acea conferință de presă, la întrebarea unui ziarist (“Ce-ar trebui să facă acum dl. Ponta?”), spuneam, și nu eram singurul, că ar trebui să facă ceea ce și alții făcuseră la vremea lor (președintele Ungariei, ministrul german al apărării ș.a.), și anume să recunoască faptul indubitabil al plagiatului și să își dea demisia din funcția publică. Nu s-a întâmplat. Se întâmplă acum. Dar parțial. În scrisoarea sa, dl. Victor Ponta nu pomenește odată cuvântul plagiat și faptul că o treime din teză e preluată din alți autori și surse necitate.”

http://www.revista22.ro/exclusiv-22-marian-popescu-presedintele-comisiei-de-etica-a-universitatii-bucuresti-cred-ca-ub-va-cere-anularea-diplomei-de-doctor-a-lui-victor-ponta-51494.html

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-18849656-raspuns-universitatii-din-bucuresti-scrisoarea-lui-victor-ponta-privire-renuntarea-titlul-doctor-universitatea-intreprinde-toate-demersurile-necesare.htm

Distribuie acest articol

15 COMENTARII

 1. Domnule Tismaneanu,

  Ar merita mentionata si petitia impotriva ordonantei de urgenta promovata de dl Cimpeanu Sorin, rector, recent ministru al educatiei si actual premier interimar:

  http://civitas.dogaru.net/nu-modificarii-legii-educatiei-care-va-face-posibil-ca-doctorii-sa-poata-renunta-la-titlul-de-doctor/

  O alta remarca ar fi ca individul viorel e mai putin important in zilele care urmeaza; a venit in schimb timpul de-a lovi fara mila in Mitläufer-ii din asa zisa „comisie de etica”, cei care i-au spalat pe ponta, pe oprea si pe alti citiva potentati ai zilei de ieri. De taiat in carnea acelora care-au distrus cnadtcu, au batjocorit abilitarea, au tinut sus stindardul contrareformei.

  Viorel n-a fost decit o batista murdara, vinovatii adevarati sint inca bine camuflati.

 2. Primul ministru al educatiei numit sub era Ponta a fost Mang, plagiatorul care a copiat dintr-o nota de aplicatii a unei firme americane, pe care a transpus-o cu tot cu engleza din catalog in articolul semnat de el in revista universitatii „cotata”, nu a adaugat decat numele lui la titlu si la sfarsit afirmatia ca lucrarea merge – normal, ca firma nu era sa se faca de ras. Mang este si acum profesor la o Universitate de la Oradea care primeste bani de la stat pentru leafa lui de profesor marita.

 3. Ce simplu si, mai ales, ce linistitor si ce acoperitor ar fi ca Victor Ponta sa fie tapul ispasitor pentru toate neimplinirile ultimului sfert de veac. Sa credem ca l-am descoperit pe impostorul ideologic, pe ideologul fara ideologie. Ar fi, volens nolens, o ironie usturatoare pentru sfarsitul sau nesfarsitul ideologiilor. Sa ne iluzionam ca l-am aflat pe urmasul social-democratilor totalitari. Am oferi, gratuit, un deliciu pentru fascisti si comunisti, care s-ar tavali pe jos de ras sa afle cat de innobilati sunt de o asemenea comparatie sau invecinare. Sa ne involburam ca am dat in vileag progenitura ideologica si dictatoriala a lui Ceausescu, care a platit cu viata, iar Ponta, iata, plateste macar prin demisie, cum ricanam democratic. A mai ramas ca cineva sa scrie cu de la sine putere intr-un act de acuzare, cum a facut Silviu Brucan in decembrie 1989, ca Victor Ponta are miliarde in banci straine si ca se pregatea sa fuga din tara. Pai daca protestele astea din noiembrie au drept cauza declansatoare tragedia de la Clubul Colectiv, ce magician nevazut a potrivit atat de bine toate detaliile macabre, care ele si numai ele au facut ca premierul Ponta sa-si dea demisia? Cand nici motiunile si nici dosarele penale nu au reusit acest lucru? Intelege cineva ce vreau sa spun? Cat de bezmetica este ideea politica, pentru ca nu din civic vine, ci din politic, ca e dinafara sau dinauntru e mai putin important, ca Victor Ponta ar fi vinovat de hazardul sau planificarea evenimentului pentru care si-a depus mandatul de premier? Pentru ca e limpede, fara vinerea arsa Guvernul Ponta ar fi ramas la locul sau, iar pana la urmatoarele alegeri mai era doar o azvarlitura de bat.

 4. O nouă petiție este în pregătire pe platforma Civitas, ce pe care au mai fost și alte petiții, una dintre ele de succes (cea cu OUG pentru renunțarea la titlul de doctorat).

  Aștept să se instaureze noul guvern

 5. Bravo actiunii de curatire a conducerii societatii romanesti de personaje necinstite,cu grave carente de morala, de dreptate; trebuie pedepsiti si cei care au actionat public pt „äcoperurea” plagiatului d-lui Ponta, adica d-na Andronescu-ministru+Comisia de la Min.Edu.,etc

 6. Nicolae Ceauşescu = Victor Viorel Ponta ?

  În luna mai 1978, la o reuniune la care a participat conducerea Ministerului Industriei Constructoare de Maşini, Nicolae Ceauşescu a declarat astfel: „Eu nu am pretenţia ca totul să fie unicat, să fie o creaţie de 100% nouă. De altfel, nimeni nu face aşa! Să ne uităm la ceea ce avem în ţară şi, dacă reuşim să le facem mai bine, cu atât mai bine, dacă putem să le copiem, cel puţin să le copiem, să le facem la fel. Ştiţi bine că trebuie copiat începând din clasa I-a, până când se termină facultatea se tot copiază! Aşa că sunt toţi obişnuiţi! Şi nu numai la noi, în toată lumea, tovarăşi! În toată lumea, aşa se face. Toţi copiază. Să nu credeţi că japonezii au inventat totul! Sau americanii sau alţii. Fiecare a copiat. Dar, când am fost în Japonia, mi-au şi arătat: uite, am luat presa asta din Franţa şi acum am 20. Toate le-am făcut eu. […] Ca să nu mai stea să facă calculul, o ia pe aceea, se uită la ea şi o copiază. Sigur, i-a schimbat ceva, i-a pus denumirea Mi Ci Ci Sin, nu ştiu ce, i-a mai schimbat culoarea şi gata!”.
  Sursa: Luminiţa Banu, Ofiţerul de lângă tine. Consideraţii sumare privind conspirarea ofiţerilor de Securitate în anii ’70, în „Caietele CNSAS”, anul II, nr. 2 (4)/2009, p. 17.

  Exasperat de solicitările miniştrilor, Nicolae Ceauşescu a declarat la 6 iulie 1971, în şedinţa Comitetului Executiv al C.C. al P.C.R.: „Rog ca în sensul acesta să revedem toate problemele. Cu [Ioan] Avram am tot vorbit pe drum. Am spus ce trebuie să facem în construcţia de maşini: autodotarea, copierea, cum face toată lumea. Să nu ne fie frică de nimic. Când o să exportăm, atunci o să vedem ce modificări facem ca să nu zică că am copiat. Ce facem pentru noi, copiem şi pe mama dracului”.

  • Raspunsul la intrebarea din capul comentariului Dvs. este un clar NU ! Pai cum sa punem semnul egal intre Nicolae Ceausescu si Victor Ponta ?!? Ceausescu a spus ca pentru PRODUCTIE se pot si copia , dupa nevoie , tehnologiile si utilajele. Pe Ponta nu l-am auzit vreodata sa incurajeze investitiile pentru a face PRODUCTIE , chiar si cu copycat. La fel din 1990 nimeni din premieri nu a incurajat aparitia unor unitati productive, dimpotriva , au sprijinit importul si imprumuturi pt. import. Si atunci, al cui e pacatul mai mare ? Eu visez la ziua cind RO va avea iar niscaiva unitati productive unde un premier sa stimuleze „furtul tehnologic” .

 7. Bine, pe Ponta il de-doctorizam, dar ce te faci cu rudele mele care, aproape toate, au doctorate destul de proaspete.
  Doar pentru CV, bineinteles, zic eu tendentios si putin rautacios.
  Nu stiu ce si cum, dar toti au firme si job-uri la stat, iar unii dintre ei au publicat si carti.
  Este adevarat ca, mai intai, acestia au dovedit ca sunt afaceristi de succes.
  In cazul meu, este cumva vorba de chestia aia cu capra vecinului?

 8. E vreunul dintre noi original?

  Eu personal m-am chinuit să văd un cuvânt de-al meu, dar n-am găsit nici un gând. Poate este careva dintre dumneavoastră autor al vreunui cuvânt. Asta ca să avem dreptul să aruncăm cu piatra …

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro