miercuri, ianuarie 20, 2021

2010 – Învingători şi învinşi, în general!

Mi-am propus cateva articole legate de acest an, sfarsitul primei decade a primului secol din mileniul al treilea d.Hr. 2010 nu a fost un an usor pentru majoritatea statelor lumii. Pentru o mare parte din omenire a fost inca un an de criza, pe alocuri al treilea, in alte locuri al doilea. Unele state si-au rezovat problemele mai bine, alte state mai putin bine si in sfarsit altele nu si-au rezolvat de loc problemele, fiind dependente de ajutorul unor institutii internationale, care au impus reglementari uneori aspre, alte ori  mai blande, in mai toate cazurile dureroase pentru cetatenii statelor respective.

Pentru a incepe cu “un invins” colectiv multiplu, cred ca invinsii au fost cetatenii tuturor statelor care au fost nevoiti sa ia imprumuturile Bancii Mondiale si Fondului Monetar International. Vina acestor cetateni este indirecta, plina de circumstante atenuante si motivata de un singur lucru – alegerea unor lideri incompetenti si de multe ori  lipsiti de orice atitudine responsabila si civica fata de popoarele care le-au acordat increderea electorala. Boala populismului a molipsit democratiile liberale de tip occidental pana in momentul cand si-a aratat adevarata fata hâdă a rezultatelor ei.

Daca grecii au ajuns in faliment din cauza unei complaceri cetatenesti,  cu ineficienta guvernarilor care au permis “gauri” adanci in finantele publice, Irlandezii trebuie sa suporte una din cele mai mari prostii financiare ale secolului – acordarea de garantii bancare totale (100%)  tuturor celor care au avut conturi si depozite la bancile irlandeze. Greseala singulara in istoria bancara mondiala, cel putin cea pe care o cunosc eu. Preluarea responsabilitatii de la niste propietari privati de catre stat este o masura dementa si fara precedent.

Liderii Spanioli si Portughezi au crezut cu adevarat ca se pot face bani la infinit, cu ajutorul unei clime prietenoase, fara a produce cu adevarat pe masura consumului si nivelului de trai cu care si-au obisnuit cetatenii. Italienii de la “Il sorpasso”, din 1987 cand au devenit a cincea economie a lumii (printr-o ajustare “usoara” a cifrelor), duc o “dolce vita” pana au ajuns in situatia cand orasele ei dau faliment unul dupa altul si datoria suverana a Italiei este egalata numai de cea a Japoniei.

S-a dovedit ca trebuie sa existe o relatie intre bunastare si productivitate. Cand aceasta relatie nu exista, singurele rezultate sunt cele pe care le traim.

Despre romani si Romania ma voi ocupa intr-un articol intreg pe care il voi posta in ultima zi a anului.

Trecand Atlanticul gasim alti invinsi – americanii! Desi ne ocupam de un singur an, onestitatea ma obliga sa nu-i acord numai lui Obama titlul de “invins suprem”. Situatia din Statele Unite se datoreaza in special politicilor deficitare ale celor trei administratii prezidentiale premergatoare, administratia Obama fiind a patra. Aici vina este impartita “political correct” – 50% Democrati versus 50% Republicani.

Administratia Clinton, considerata de multi drept o administratie eficienta, a fost de fapt una dezastruoasa. Parintii crizei actuale sunt cei care sunt in mare parte si oamenii administratiei actuale. Scaparea “din maini” a controlului financiar si toate aranjamentele facute sunt rezultatul sutelor de milioane de dolari platite de lobistii banco-financiari pe timpul Presedintiei Clinton si care au dus la rezultatele de astazi. Presedintii Bush tatal si fiul au reusit prin politica “democratie contra petrol”  sa demonteze tot ceea ce s-a construit de la perioada “Vietnam” si pana in zile nostre.

Singur lucru care i se poate imputa lui Barak Obama este lipsa de experienta si o echipa de guvernare la fel de deficitara ca cea a lui Carter la timpul ei.  America  lui Obama a fost invinsa, ramane de vazut pentru cat timp si care vor fi costurile pentru americani si pentru toata lumea.

O alta mare invinsa in aceasata criza este Uniunea Europeana, care nu a reusit sa-si asigure onestitatea membrilor si care a fost invinsa in primul rand de birocratii ei, care nu au reusit sa anticipeze absolut nimic. In primul rand Uniunea Europeana a fost invinsa de ipocrizie si ineficienta, in al doilea rand a fost invinsa de interesele reprezentate de “Statul National”, care nu numai ca nu s-au diluat in Uniune ci s-au accentuat din cauza acestei crize economice.

Marele invingator al anului 2010 nu este China, nici macar tarile BRIC, ci Rusia lui Putin. Rusia lui Putin iesita dintr-o criza grea, cu preturi ale resurselor din care traieste Rusia la un minim accentuat, cu o infrastructura aproape ruinata, cu un sistem de sanatate catastrofal, cu o depopulare istorica, cu o coruptie endemica la limita statului mafiot, cu un capitalism de stat aproape fascist si cu o retragere masiva a investitorilor straini dupa interventia in Georgia.[vezi nota bibliografica] Rusia a reusit sa-si indeplineasca toate obiectivele strategice si tactice cu un KO  dat tuturor adversarilor sau competitorilor.

Din punct de vedere international, Rusia si-a creat premizele unei colaborari economice si politice pe toate continentele lumii (mai putin Australia). America a re-creat un echilibru militar (pierdut de rusi in 1992) cu ajutorul New START. Rusii si-au creat aliante militare in Sud America cu Venezuela si Bolivia, aliante politice si economice cu Brazilia si Argentina. Rusia a ajuns pentru prima data in istoria ei sa fie un arbitru in Orientul Mijlociu, acaparand o parte din atributele  americane in regiune. Faptul ca au relatii foarte bune si cu tarile arabe, Iranul si mai nou Israelul le da posibilitatea pe care au avut-o inainte exclusiv americanii – de a media!

Despre noile relatii ale Rusiei cu Europa occidentala si cu UE nu cred ca trebuie sa  mai dezvolt. Faptul ca Rusia a reusit sa contracareze orice  incercare Europeana de  a uniformiza preturile energiei importate din Rusia si a gasi alternative energetice din afara regiunii au avut rezultatele pe care le cunoastem.

Al doilea mare invingator al anului 2010 este fara dubiu Germania. Germania a reusit sa devina o putere mondiala prin castigarea hegemoniei  Europene. Dna Angela Merkel a reusit sa faca ceea ce nu au reusit tancurile lui Guderian, nu o spun cu nici o rautate, ci cu apreciere fata de dansa, de politicieni, lideri si profesionisti germani.

China as pozitiona-o pe locul trei in galeria invingatorilor. Din multe motive, dar in special pentru faptul ca am cunostinte destul de amanuntite depre perioadele numite  “Golden Sixties” si “Lost Decade” din istoria economica recenta a Japoniei. Prea multe similaritati ca sa nu-mi atraga atentia si scepticismul.

In postarea viitoare: 2010 – Invingători şi invinşi, pe echipe! Voi continua mica analiza.

Nota bibliografica:

Rusia – Situatia descrisa in articol:

 • Gregory L. White. Russian Rescue Package Expands to $120 Billion. The Wall Street Journal, 19 September 2008.
 • Дмитрий Бутрин. Плесень конспирологии. Gazeta.ru, 29 September 2008.

Comparatia dintre economia japoneza si cea chineza „Golden Sixties si Lost Decade”

 • Akamatsu K.(1962): A historical pattern of economic growth in developing countries. Journal of Developing Economies, 1(1):3-25, March–August.
 • Kasahara S. (2004): The Flying Geese Paradigm: A Critical study of Its Application to East Asian Regional Development, United Nations Conference on Trade and Development, Discussion Paper # 169, April.

Distribuie acest articol

22 COMENTARII

 1. Eu aş inversa locul 1 cu 2. Nemţii au avut vreo două-trei luni criză. Au populaţie cam de două ori mai mică şi PIB de două ori mai mare. PIB muncit, nu tras cu pompele de la mama natură. Deşi, în Germania, cultul muncii e în cădere!

   • @nelucraciun salut si sarbatori fericite!
    De facto rusii au mers cu niste „carti” mult mai slabe decat germanii si au castigat mult mai mult fata de potentialul pe care l-au avut. Rusia a facut niste pariuri care intr-o situatie „normala” nu avau nici o sansa. In situatia de fata au castigat pe toate fronturile cu „putinul” pe care il aveau!

 2. In SUA comunistii (alias liberali, progresivi, democratii radicali) au reusit sa dea o lovitura de moarte sistemului capitalist prin manipularile financiare care le-au facut in timpul presedintelui Bush 2. Celor doi presedinti Bush li se imputa ca au deviat dela linia conservatoare, ceeace a dus la pierderea realegerii primului si scaderii de prestigiu pentru cel de al doilea. Fermitatea lui Bush 2 insa, in lupta cu terorismul islamic si continuarea politicii economice a lui Reagan, in ciuda declinului ecoonomic de la sfarsitul presidentiei pentru care insa nu este vinovat, il face, din punctul meu de vedere unul din cei mai buni presedinti care i-a avut America. Obama este o aberatie politica (nu este cetatean american pana nu este demonstrat oficial).

  • Cred ca ‘opinia” Dvs. vine direct din gura lui Rush Limbaugh, altfel nu se explica schimonosirea adevarului. Cred ca ati trecut cu vederea, sutele de miliarde date bancilor (bailout), contractele de multe miliarde de Dollari, fara licitatie date la Halliburton, inchiderea unor rafinarii (pentru „lucrari de intretinere”) imediat dupa Katrina, lucru care a facut sa explodeze pretul produselor petroliere si mai apoi al petrolului brut, razboiul din Iraq (inceput pe premize falsificate), restrangerea libertatilor civile, etc. Si astea numai in timpul administratiei Bush 2. Nici o guvernare nu a adus America in genunchi asa cum a facut-o guvernarea Bush. Nici macar Carter! S-au folosit de numele lui Reagan si a politicii lui economice, dar atat. Cat despre Obama, chestia cu cetatenia e la fel ca si vapoarele lui Basescu! Daca nu-l poti invinge, defaimeaza-l, zi-i ca el i-a chemat pe japonezi la Pearl Harbor! Trist! Traiesc in America de 30 de ani si imi e rusine sa spun ca am fost republican.
   La multi ani!

 3. Si invingatorii reali?
  Vorbim de datorii suverane. Cineva a facut datoriile si cineva a dat bani pe credit acestor tari.
  Cine? Rusia? Sa fim seriosi… Daca nu Rusia, atunci cine? De ce? Cu ce pret? Cand va fi scadenta?

 4. Fals, Rusia e o umbra a ceea ce a fost, un stat cu economie africana, putred, bazat doar pe resurse minerale. Trebuia mentionata Canada care a trecut la fel de lin ca Germania sau Norvegia prin criza si pe langa resursele minerale detinute are si tot setul necesar unei tari civilizate si moderne sa functioneze, educatie, sanatate, industrie, turism, justitie, infrastructura, capital uman de top.

  • salut :)
   Chiar nu am nimic (vezi mai sus raspunsul meu si graful pe care l-am dat). Titlul articolului se refera la 2010. In acest an, Rusia a reusit sa revina in scena! Asta este fapt! Nu-mi place, poate nici dumneavoastra. Dar asta este, 2010 a fost anul Rusiei.

   • Iarasi gresit. „Asta” este parerea ta cu tot respectul. Din Romania e greu de vazut peste oceane. Poti sa iti indrepti privirea si spre Australia. Dolarul lor e aproape de american si era pe la 80% din USD, acum e frate cu CAD-ul. E boom la ei de vre-un an.
    Sistemele sociale din Europa is falimentare. Putina documentare. Am mai spus, Rusia e putreda si se zburleste ca un caine batran cand isi aduce aminte de tinerete.

    • inchizitorul :lol:
     1. Nu privesc peste oceane din Romania (!)
     2. Despre Australia parerea mea este foarte diferita de cea pe care o aduci tu. Vezi un simplu citat:

     Current areas of concern to some economists include Australia’s large current account deficit, Australia’s current account deficit for the 2007- 2008 financial year was up 4% to $19.49 billion (according to the Australian Bureau of Statistics), the absence of a successful export-oriented manufacturing industry, an Australian property bubble, and high levels of net foreign debt owed by the private sector. Professor Steve Keen has written extensively about consumer/household indebtedness and the level of home prices relative to income. While there is some talk about increasing levels of government debt as a result of increased federal government deficit caused by falling tax revenues and stimulus during 2008 and proposed to continue through 2010.

     Sursa: Tim Dixon & James O’Mahoney, Australia in the Global Economy 2010, Leading Edge Education, Pearson Australia

 5. domnu theophyle, vă rog eu frumos! sînt alergic. mi se umflă limba, nasul, îmi iese puroi din urechi și îmi apar bubiţe pe față. decadă, în limba română, înseamnă încă 10 zile consecutive dintr-o lună. salvaţi viaţa unui biet nenorocit! fie ca miracolul sărbătorilor, etc…

  • Decada este sinonim cu deceniu.
   Pentru un utilizator mai frecvent al limbii engleze in scris este mai normala utilizarea cuvantului ‘decada’. Poate de aceea a folosit acest cuvant. Pentru un utilizator mai frecvent al limbii romane este mai normal folosirea cuvantului ‘deceniu’. HTH

   • CFG, asa este @nedo cusurgiu. probabil o lipsa de somn acuta sau umor gen Blogary :lol:

    Ataca inainte sa arunce o privire pe DEX. DECADA = DECENIU dexonline linia 4

 6. Interesant articolul, l-am parcurs cu mare placere.

  Totusi ceva ma roade: Germania este o invingatoare, cel putin asa pare, dar Europa este invinsa si atunci cum este cu un intreg care nu este intreg, dar care este invins cu un invingator- parte???

  Mie imi da dureri de cap situatia asta, la care se mai adauga si Rusia castigatoare!

  Unde este Franta, tarisoara de pana mai ieri prietena cu noi, pentru ea sa fie scor nul?
  Polonia – oare nu este un mare-mic invingator in Europa – si faptuitor cu sloganul „Yes, WE CAN!”

  Dar ce facem cu Ucraina, Georgia – sa fie numai victime colaterale ale Rusiei?

  Iranul, Afganistanul nici un comentariu??? Maine- poimaine ramane Afganistanul fara trupele militare americane si atunci ce o sa mai fie? Afganistanul a peirdut un general american si a castigat altul, dar una peste alta, a iesit cumva castigator???

  Israelul – Palestina???

  Banca Mondiala – sprijinitorul programelor sociale – nu este oare unul dintre cei mai mari invinsi din 2010?

  Anul 2010 a adus schimbari, unele dintre ele chiar spectaculoase, eu doar am insailat cateva provocari timide…

  Personal: in cursul anului 2010 v-am descoperit si am inceput sa va citesc cu oarecare regularitate articolele. Cred ca mi s-au mai accelerat miscarile neuronilor, erau usor amortiti de o liniste nefireasca, intr-o lume aflata mereu in miscare.

  Sarbatori fericite si numai bine!

 7. 1) Rusia joaca la cacealma cu (aproape) oricine..Si asta pentru ca INCA isi permite. „Pastreaza” enclava Kaliningrad, de unde se uita pe gaura cheii la Polonia si la tarile baltice, a bulversat pe termen lung situatia din (aberanta si halucinanta) „Rep. Moldova”, santajeaza o Europa intreaga prin, iarasi, resursele de petrol si gaze. Coana UE e mai divizata si mai slaba ca oricand. In afara, poate de Germania, restul respira din greu dupa loviturile in plex date de criza economica. Gresesc?

  2) SUA???
  Hmmm…
  Un model pentru multa lume, un exemplu pentru multe tari, subiect de discutii din Niger in Suedia si din Tuvalu in Portugalia. Un jandarm de la care toata lumea asteapta solutii dar si pe care toata lumea il uraste atunci cand intervine, evident, din interes si mai intotdeauna pentru petrol.

  O tara de emigranti veniti din toate colturile lumii. Un imperiu construit in mai putin de 300 de ani. Un garant al prosperitatii Europei de Vest dupa 1945, un artizan al prabusirii comunismului in Europa de Est. Tara cu cele mai puternice universitati, cu cea mai mediatizata metropola, cu cea mai puternica industrie de star-uri!

  O societate care a creat, din plin desert, in mai putin de 100 de ani, o „Mecca a banilor”, unde se pierd si se castiga averi intr-o secunda!

  O tara pe care mai toata lumea o fixeaza in stereotipuri. O democratie in care cetatenii isi aleg inclusiv seful politiei si procurorul districtual. O lume in permanent freamat, pudica si extraordinar de libertina in acelasi timp. Libera si extrem de restrictiva. Pacifista si razboinica. Impartita in 1001 de optiuni personale insa in doar 2 viziuni politice nationale – democrati si republicani – . O destinatie visata de multi, atinsa de putini.

  O lume spectacol care se reinventeaza zilnic. O societate care a creat PR-ul…dar care trece printr-un moment care ii cere sa fie mai „reala” ca oricand.

  Tara care a inventat Internet-ul se afla acum la o rascruce. Recentul discurs al senatorului republican Bernie SANDERS

  http://www.youtube.com/watch?v=H5OtB298fHY&feature=player_embedded

  ma pune pe ganduri. Pentru ca „bastionul” libertatilor si prosperitatii risca sa devina (sau poate ca a ajuns deja!!!) terenul de manifestare al unei plutocratii tot mai flamanda, mai agresiva si mai iresponsabila.

  Nu mi-e clar cum va arata SUA peste 100 de ani! Dar din cele spuse de Bernie SANDERS…

  3) China?
  China tace si face…Isi dezvolta infrastructura http://www.youtube.com/watch?v=lXbR_Ybwwvk profitand de o forta de munca abundenta si de cresterea economica fara precedent de la „deschiderea” spre Occident de acum 31 de ani!
  Ramane de vazut daca planul guvernului cu cei 12.000 km de cale ferata de mare viteza se va materializa…E un target foarte ambitios..
  Interdependenta este cuvantul de ordine astazi. Toata lumea depinde de China, China depinde de toata lumea…Nu mai poate fi exclusa din ecuatie!

  4) Germania? Deocamdata….singura tara din UE http://www.bbc.co.uk/news/business-10962017 a carei economie isi revine rapid prin exporturile industriei auto! Restul tarilor UE….rasufla din greu dupa loviturile in plex date de criza economica.

  5) Romania?
  :Nu intra in ecuatie…e in cadere libera!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Theophyle
Theophylehttp://politeia.org.ro/
Teophyle este autorul blogului Politeía (http://politeia.org.ro/).

Colectia Contributors.ro

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

Navalnîi a fost judecat în secția de poliție. Doar pe vremea lui Stalin se mai putea întâmpla așa ceva. Interviu cu analistul Armand Goșu

Duminică seara, la revenirea în Rusia, Aleksei Navalnîi a fost arestat, la punctul de control al pașapoartelor, din...

De la numerologie la ”România Educată”

Religiozități arhaice în contemporaneitate   O doamnă inspector din Galați a dat o circulară școlilor cu privire la un ”training” (inevitabil, online) de numerologie care...

Cu stiletto pe pârtia de ski sau cum mint politicienii că… depolitizează educația

Politicienii, noi și vechi, vor să… depolitizeze educația cu grația unei doamne care, după șampania de anul nou, o ia pe pârtia de ski...

Ministerul Culturii e gol!

Răspunsul Ministerului Culturii la semnalul de alarmă tras de cineastul Alexander Nanau poate părea năucitor, dar în realitate nimic nu-i nou sub...

Transgenderii, „Dezastru al unor oameni fără Dzeu”?

Îi mai țineți minte pe CpFeii ăia cu mîna pe cruce și familia-n gură care puseseră de-un referendum acum vreo doi ani...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.