luni, mai 16, 2022

2015- rezistenţa democratică împotriva regimului Ponta se cere dusă mai departe

Lecţia anului 2014 este una dublă- a curajului şi a rezistenţei. În numele acestor două valori, ascensiunea lui Victor Ponta a fost oprită. Pe 16 noiembrie, votul popular a marcat triumful acestei Românii pe care Victor Pomta şi-a dorit-o redusă la statutul unei colonii de iobagi. Împotriva valului de propagandă, împotriva barajului mediatic al televiziunilor de casă, împotriva minciunii, românii au reafirmat adevărul modest pe care Victor Ponta nu pare să îl înţeleagă, nici măcar acum- acela că vremea şerbiei a trecut .Unica stare de existenţă a unei comunităţi politice este libertatea. Sclavia are de înfruntat această solidaritate indestructibilă a credinţei în demnitate.

Pot părea, toate acestea, doar simple cuvinte. Şi totuşi, în numele acestor cuvinte, Victor Ponta a fost învins. Şi totuşi, în numele acestor cuvinte, milioane de cetăţeni au formulat, în termenii cei mai clari cu putinţă, mandatul pe care este chemat să îl ducă la bun sfârşit preşedintele Iohannis. Iar acest mandat este reductibil la două imperative: transparenţa guvernării şi fermitatea angajamentului euro-atlantic. Coabitarea care se deschide trebuie gândită având ca punct de plecare aceste imperative trasate de naţiune.Datoria preşedintelui nu este alta decât aceea de fi vocea celor care, pe data de 16 noiembrie 2014, au refuzat cântecul de sirenă demagogic al regimului Ponta.

De aceea, mai mult ca oricând, compromisul în relaţia cu Victor Ponta şi majoritatea pe care îl susţine este unul inacceptabil şi contrar acestui mandat. Conduita lui Victor Ponta nu a fost modificată, în nici un fel, de votul din 16 noiembrie 2014. Aroganţa, suficienţa sunt intacte. Modul în care a fost gestionată tragedia de pe lacul Siutghiol este o probă în acest dosar. În locul răspunderii şi al intrebărilor legitime, Raed Arafat a fost recompensat cu o extindere de atribuţii. Cât despre arta de a confecţiona un buget în pripă, cabinetul Ponta deţine o expertiză dificil de egalat. Mitele electorale vor fi decontate de naţiune- guvernul Ponta va rămâne imaculat şi pur.

Opera juridică şi constituţională a regimului Ponta este una caducă.Decizia Curţii Constituţionale în privinţa ordonanţei de urgenţă legiferând traseismul este, în sine, un argument valid spre a demonstra necesitatea demisiei lui Victor Ponta. Ceea ce domnia sa şi colegii de guvernare au încercat, prin ordonanţa evocată, a fost un asalt frontal împotriva statului de drept, cu două obiective complementare- fraudarea implicită a alegerilor şi consolidarea partidului unic în România. Răspunderea politică revine şefului de cabinet şi preşedintelui PSD. Eschiva este inutilă. Nimeni nu mai poate fi înşelat.

În pragul noului an 2015, bilanţul regimului Ponta este unul dramatic- de la marasmul economic până la atracţia faţă de autocraţiile rusă şi chineză, trecând prin abaterile grave de la regulile democratice. Abuzurile electorale ce au tăgăduit dreptul de vot al diasporei sunt punctul culminant al unei cariere definite prin arbitrariu şi narcisism mediatic. Semnificaţia zilei de 16 noiembrie 2014 este lipsită de ambiguitate. Confruntarea cu Victor Ponta şi cu ordinea girată de PSD se cere continuată. Spre a da alegerii făcute de naţiune înţelesul său ultim- acela de reafirmare a ataşamentului faţă de libertate, domnia legii şi demnitatea cetăţenească.

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

 1. Domnule Ioan Stanomir, imi plac articolele dv. Eu as modifica putin titlul si as spune. Lupta eroica impotriva Mafiei Politice patronata de PSD si Ponta, trebuie dusa mai departe! Pe 16 nov. a fost un vot al disperarii pentru ca Sistemul Ticalosit sa nu acapareze toata puterea! Romanii, ca de obicei se lasa pe tanjala si lasa treaba neterminata. Gata, l-am ales pe Presedintele Johanis, acum el sa-si faca treaba si noi sa traim mai bine. Ei bine, nu este asa! Sistemul Ticalosit controleaza Parlamentul, Guvernul, mare parte din Institutiile Publice si din Administratia Locala, Televiziuni, Economie, etc. Doar noi POPORUL putem sa deblocam situatia si sa impingem reformele inainte. POPORUL trebuie educat sa aleaga oameni CINSTITI SI COMPETENTI! Prima urgenta este REFORMAREA TELEVIZIUNILOR si scoaterea lor din mana mogulilor. 25 de ani romanii au fost dezinformati, dezbinati, ticalositi, manipulati! Cheia progresului consta in educarea corecta a oamenilor!

 2. Denumirea corecta a fenomenului este „Valul lui Traian”. Dupa cel care a inspirat-o. Si, se pare, singurul capabil sa-l intretina. In acest moment, bineinteles.

 3. Sint sibian ca si domnul Iohannis, mutl mai virstnic decit d-sa si traiesc in USA de peste 15 ani. Pentru cei de virsta mea, scapati de obsesia traiului zilnic si a pomenilor pe care trebuie sa le primesti dela ” stat” , este usor sa fii obiectiv,
  Aas este, dle Stanomir, Dl Iohannis, in aceasta etapa, nu are decit sa fie 100% transparent si sa-si respecte 100%, in limita stricta a atributiilor constitutionale ( pentru a nu da nastere la nici o discutie ) programul cu care a cistigat algerile ( program in care adeziunea euro- atlantica a fost un punct de capatii )
  In aceasta situatie
  – toate minciunile si gogosile Dlui Ponta si acolitilor sai se vor desumfla dela sine ca niste baloane sparte
  – majoritatea electorala constituita in jurul Dlui Iohannis va ramine intacta
  – Dl. Iohannis se va afla curind in situatia de a numi un nou prim ministru fie prin demisia lui Ponta fie rpin trecerea unei motiuni de cenzura urmata de constituirea DELA SINE fara niciun deget miscat a dlui Iohannis a unei noi majoritati in parlament ( PUNR, UDMR, ce a mai ramasa din PPDD, dizidentii maimutoiului Tariceanu si grupul minoritatilor, vor vota din proprie initiativa impotriva guvernului Ponta )

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

conferinte Humanitas

 

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este banner-contributors-614x1024.jpg

„Despre lumea în care trăim” este o serie anuală de conferințe și dialoguri culturale şi ştiinţifice organizată la Ateneul Român de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Editura Humanitas și Asociația ARCCA.  La fel ca în edițiile precedente, își propune să aducă în fața publicului teme actuale, abordate de personalități publice, specialiști și cercetători recunoscuți în domeniile lor și de comunitățile științifice din care fac parte. Vezi amănunte.

 

Carte recomandată

Anexarea, în 1812, a Moldovei cuprinse între Prut și Nistru a fost, argumentează cunoscutul istoric Armand Goșu, specializat în spațiul ex-sovietic, mai curând rezultatul contextului internațional decât al negocierilor dintre delegațiile otomană și rusă la conferințele de pace de la Giurgiu și de la București. Sprijinindu-și concluziile pe documente inedite, cele mai importante dintre acestea provenind din arhivele rusești, autorul ne dezvăluie culisele diplomatice ale unor evenimente cu consecințe majore din istoria diplomației europene, de la formarea celei de-a treia coaliții antinapoleoniene și negocierea alianței ruso-otomane din 1805 până la pacea de la București, cu anexarea Basarabiei și invazia lui Napoleon în Rusia. Agenți secreți francezi călătorind de la Paris la Stambul, Damasc și Teheran; ofițeri ruși purtând mesaje confidențiale la Londra sau la Înalta Poartă; dregători otomani corupți deveniți agenți de influență ai unor puteri străine; familiile fanariote aflate în competiție spre a intra în grațiile Rusiei și a ocupa tronurile de la București și Iași – o relatare captivantă despre vremurile agitate de la începutul secolului al XIX-lea, ce au modelat traiectoria unor state pentru totdeauna și au schimbat configurația frontierelor europene. Vezi pret

 

 

 

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro