Am îndoieli că ar fi din cale afară de numeroși cetățenii lumii care să fi fost încercați de mari regrete la despărțirea de anul 2020. Bizar, neprietenos, cu totul altfel, 2020 a fost anul în care aproape totul a fost pus sub semnul întrebării. În primul rând capacitatea omenirii de a-și croi așa cum dorește ea și prezentul, și viitorul.
Dacă facem exercițiul simplu de a pune pe două coloane diferite ceea ce am dorit să facem fiecare dintre noi la începutul anului și ceea ce am realizat aievea, dobândim imaginea neputinței și a zădărniciei. Ne-am văzut suspendate, anulate, puse între paranteze nu numai cine știe ce planuri mărețe, ci însuși elementarul drept la existență în limitele normalității. Ne-am trezit îngenunchiați de pandemie, de așa-numitul nou coronavirus, de Sars- Cov-2. Am devenit de la o zi la alta vulnerabili, însingurați și singuri, obligați să ne reducem la maximum nenumărate libertăți și drepturi. S-au instaurat între noi mari, până mai deunăzi inimaginabile prăpăstii pe care am încercat să le ascundem, să le mascăm prin recursul la monstruoase construcții lingvistice dintre care cel mai ades uzitată a fost distanța socială. Noian de comunicate, de ordonanțe, de regulamente, trecerea de la stări de urgență la stări de alertă ne-au impus îndepărtări nu doar de la planuri, ci și de semeni. De rude, de apropiați, de prieteni cu care am mai păstrat doar legături firave mediate de omniprezentele, de salvatoarele telefoane mobile. Și de măști. Nu ne-am mai văzut normal unora altora chipurile, adesea ne-am recunoscut anevoie unii altora fețele. Nici ochii multora dintre noi nu au mai fost aceiași. În ei s-au putut citi cel mai des graba, teama, disperarea, nesiguranța zilei de mâine, neputința. Am supraviețuit social doar grație tehnologiei. Am fost fiecare dintre noi întruchipări ale unui nou fel de Robinson Crusoe, a trebuit să admitem izolarea pe insulele în care s-au transformat propriile noastre apartamente.
Statele însăși și-au revizuit relațiile, normele de colaborare și de conduită, conducătorii, liderii Uniunii Europene au întocmit la repezeală liste, au împărțit spațiile în zone marcate de culori, au recurs la înspăimântătorul Verboten.
Unii dintre acești lideri nu se vor mai regăsi în peisajul politic al anului ce a început în urmă cu doar câteva ore. Începând cu insul care în urmă cu 12 luni era perceput, și nu doar simbolic, drept cel mai puternic om de pe Glob. Virusul i-a demascat acestuia fanfaronada, votul popular a sancționat-o drastic.
Peisajul politic al României este și el la început de 2021 consistent altul decât era în urmă cu numai 12 luni. Și nu e vorba doar despre faptul că alegerile legislative au trimis în afara jocului parlamentar două partide- PMP și Pro România. Că astfel au fost eliminați din viața publică indivizi nocivi precum Tăriceanu, Ponta, Dăncilă, Șerban Nicolae, Nicolicea, Pleșoianu, Codrin Ștefănescu, Carmen Dan și alții de aceeași teapă, că unii dintre aceștia au fost deja deferiți justiției, că e foarte posibil să le urmeze alții chemați să dea seama pentru ceea ce și-au permis din ianuarie 2017 încoace. Sau că însuși guralivul Traian Băsescu a devenit cu totul invizibil îndată după fatidica zi de 6 decembrie care a adus cu sine înfrângerea unei fiice ce și-a imaginat că ea și familia ei și-ar fi dobândit pe vecie dreptul de a-și bate joc de români. Or, înfrângerea extrem de greu vorbitoarei Eba echivalează, indubitabil, cu un certificat de excludere din viața publică a fostului președinte al României.
După acel 6 decembrie, cu totul altele sunt și poziția, și importanța PNL și ale Alianței USR-PLUS. Procentele obținute de ele în cel mai recent rând de alegeri le-au spulberat iluziile. Le-a pus în față nota de plată pentru greșeli, supra-evaluări și ignorarea realității. De plătit au plătit și președintele Iohannis, și fostul premier Ludovic Orban, Pandemia le-a relevat vulnerabilitățile pe care partide și lideri deopotrivă ar trebui să se străduiască din răsputeri să le limiteze, să le atenueze. Alegătorii au dovedit că nu ajunge să li te adresezi obsesiv cu dragi români. Numai că, din păcate, deratizarea despre care vorbeam mai sus și căreia le-au căzut victime cum nu se poate mai justificat sus-menționații Tăriceanu, Ponta &co a creat locul ocupat inimaginabil de rapid de dementul AUR. De avocata Soșoacă, de George Simion, de până mai ieri atât de adulatul Sorin Lavric. Unde mai pui că nici PNL, nici USR, nici celelalte partide nu au reușit să facă exact ceea ce își doreau mai mult. Să scoată PSD din ecuația politică a României. Cu sau fără Marcel Ciolacu în frunte, cu sau fără Vasile Dîncu în poziția de ideolog șef este indubitabil că social-democrații vor continua să conteze și că au mari șanse să se impună la viitoarele alegeri.
La finele anului 2020 omenirea a primit totuși o veste bună. Grație eforturilor unor minți umane a reapărut speranța. Vaccinul anti-COVID a devenit o realitate. Din păcate, nu s-a inventat încă nici un vaccin împotriva agresivității, intoleranței, extremismului, prostiei cărora le dă azi expresie monstruozitatea numită AUR. Salutată iresponsabil de condeieri care în urmă cu 31 de ani încă îl omagiau pe Ceaușescu, care se duceau și se închinau la mormântul ayatolahului Khomeiny și cărora Revoluția le-a adus creșterea masivă a averilor. Și, pe cale de consecință, a agresivității și tupeului. Ele și cei care la întruchipează în viața politică, economică, în mass-media înseamnă marile primejdii ale anului 2021.
La mulți ani!
In primul rind, un an nou bun tuturor celor carora inca le mai pasa . Ca un facut , tot anul 2020 ,a fost plin de provocari dar si de sperante . sfirstul de an ne-a adus in fata nu numai aparitia si distributia vaccinului , sfirsitul Brexitului , acceptarea , de catre statele membre UE , reglementarii ce tine de statul de drept , accesul la sumele uriase ,granturi sau imprumuturi , de la UE ,semnarea acordurilor comerciale cu China ,plecarea lui Trump de la casa Alba (in curind ) , toate acestea avind legatura si cu sfirsitul de mandat al presidenteiei rotative asigurate de Germania . In Romania , alegerile , ar putea sa fi trezit la realitate partidele de dreapta , ce cu chiu cu vai au reusit sa obtina , pe ultima suta de metri – impreuna un procent ce ii permite sa asigure timp de patru ani gestionarea problemelor tarii . Uriasa greseala (sau poate nu ) urmare a deciziilor guvernamentale nonnecesare si extrem de curios puse in practica , aparute chiar cu citeva zile inainte de alegeri ,au dus la rezultatul stiut .Ne asteapta totusi patru ani mai linistiti ,fara nici un fel de alegeri , fara mari evenimente .
le urez un an mai bun decat cel trecut celor care mai in cred in libertate, libertate care este pusa sub semnul intrebarii si nu datorita pandemiei.
Pandemia este pentru oameni o catastrofa naturala in fata careia numai cu rabdare si multa adaptare putem razbi asa cum s-a trecut si de alte catastrofe de acest gen, vaccinurile care au aparut si vor apare in continuare reusind sa puna capat multor „privatiuni” cum le considera unii fara de care insa numarul mortilor ar fost extrem de mare.
Pandemia a reusit in schimb sa accelereze digitalizarea, volumul de date produs de fiecare dintre noi fiind foarte mare comparativ cu anii precedenti si totul inspre bucuria marilor concerne pt care datele noastre sunt „materia prima” cu care ei isi sustin modelul de afacere, ele devenind si mai prospere decat oricum au fost.
Digitalizarea si mentinerea locurilor de munca industriale, dealtfel incompatibile, vor fi marea provocare, mentinerea libertatii si a democratiei sunt si vor fi puse la mare incercare, menirea digitalizarii find preluarea controlul total supra individului.
Se tot vorbeste de greseli, greselile au fost facuta datorita lipsei de experienta in gestionarea unei pandemii de acest gen cu care lumea moderna nu a fost confruntata pe plan global, globalizarea si interconectivitateta la care s-a ajuns devedindu-se calcaiul lui Achile, poate ati uitat deja de lipsa unor lucruri elementare precum mastile de protectie suficinete din tarile occidentale cele mai dezvoltate.
Nu s-au facut greseli majore, ele au fost ridicate la rangul e greseli de catre cei carora nu le-au convenit multe lucruri datorita masurilor care trebuiau luate, presa fiind in primul rand, megafonul acestor oameni, protectia majoritatii de pandemiei devenind doar ulterior tema de discutie care nici pana astazi nu s-a terminat.
Romania a excelat in debilism si agitatie datorita „greselilor” urmarile fiind resimtite la alegeri prin numarul extrem de redus a alegatorilor, castigarea acestora de catre PSD si numai o coalitie a partidelor de dreapta a putut sa-i opreasca sa ajunga din nou la putere.
Scandalurile si circul au fost toate inspre bucuria nebunilor care au reusit performanta sa induca in randul populatiei un scepticism remarcabil impotriva vaccinarii, fapt nemaiintilnit in alta tara din Europa.
Romania este intr-o agitatie continua, nebunia sustinuta de diferite trusturi de presa fiind doar in interesul unora insa in nici un caz inspre linistirea spiritelor si gasirea acelui echilibru necesar intre critica si aprobare astfel incat o socitate sa poata evolua in sensul dorit.
Deja din primele zile a guvernului Catu si masurilor luate se prefigureaza conflictele care vor urma intre bugetari si guvern, sindicate din mediul bugetar si guvern care ani dea randul au fost obisnuiti cu multe pomeni si alte „cadouri” economic nejustificate si care sper sa fie eleminate inspre avantajul celor din mediul privat care prin taxele si impozitele lor sustin intreg mecanismul de stat.
Sper ca guvernul sa nu se lase „muiat” si se inceapa „curetenia” o data inceputa, este mare nevoie, bugetul pe anul 2021 fiind unul extrem de solicitat provocarilor care ne asteapta.
Din „Îndoieli, temeri, întrebări” facut-am „regăsirea speranței” :D
Speranta nu a fost niciodata pierduta, ea moare ultima, si inca n-a murit.
Sa ne bucuram in Noul An, si in cei ce vor urma, ca pleava s-a vinturat si avem un guvern care are un singur regret: nu mai poate da vina pe „greaua mostenire”.
Asta ne-ar mai lipsi, un vaccin impotriva agresivității, pentru a intra direct în distopie.
În rest, la mulți ani!
Anul 2020 a adus promisiuni neacoperite/goale de la politrucii UE de la Bruxelles si politrucii locali de:
a) „solidaritate” (vezi cazul Italiei si al stoparii la granita a transferurilor de echipamente de protectie intre tari UE – Germania-Austria
b) miliarde de euro pomeni (NICI UN EUROCENT dupa 9 luni de pandemie!) si alti miliarde de euro luati cu dobanzi scazute pentru ca piata este asa in momentul asta, totul conditionat de un asa-zis stat de drept care are ca scop doar rafuielile politice si satisfactia gregara ca unii au fost bagati (meritat sau nu) la inchisoare
Tot in 2020 am vazut:
1) agresivitatea Rusiei, Chinei, Turciei si Iranului in deplina acceptare tacita si colaborare mai mult sau mai putin deschisa cu dictaturile a UE (inclusiv acordul de investitii anuntat cu China – persecutia crestinilor si musulmanilor sau acapararea Hong Kong-ului cu 20 de ani mai devreme ignorate).
2) Brexit – descotorosirea pragmatica a UK de eurocratia UE cu visuri charlegmaniste sarbatorite la Aachen
3) acorduri de pace cu adevarat de dimensiuni biblice (Abraham Accords- Abraham a cumparat locul unde este Cripta Patriarhilor in Hebron) aduse de Trump care nu a fost recompensat cu premiul Nobel pentru pace, dar acordat lui Obama inainte sa fi adus dezastrul si nenorocirile in proximitatea de est si sud a Europei
4) Obisnuitele (de atatia ani de zile) revolte in Franta cu vestele galbene si o politie/jandarmerie cu o agresivitate care pare sa fi fost imitata si in Romania.
5) Romani in bejenie in UE profund nemultumiti de clasa politica din Romania.
La Bruxelles se pregateste EURO 7, este sfarsitul motoarelor cu combustie interna, intreaga industrie auto europeana incl. cea romanesca avand enorm de suferit, se vor pierde sute de mii de locuri de munca.
Proiectul exista, se poate citi pe net, iar daca va fi implementat, inseamna expropiere fortata si cine doreste si are banii necesari isi poate cumpara masini noi electrice care conform specialistilor nu sunt mai ecologice decat un diesel de ultima generatie, din contra.
Sper ca proiectul sa nu treaca in faza inital propusa si cat mai multe tari cu productii de autovehicole sa se opuna acestui proiect, de data acesta il sustin pe premierul ungar Orban care su siguranta va avea destule obiectii de ridicat, din partea romana nu ma astept la asemnea reactii. sper sa ma insel.
Atat Google si cat si Apple vor sa intre pe piata constructoare de autovehicule insa sub o cu totul alta forma, ei se vor ocupa doar de partea digitala, financiara cat si de managmentul acestora ( detin informatiile si datele) productia in sine fiind externalizata datorita „ineficientei economice” catre firme din Asia sau alte zone al lumii, este trendul general datorita digitalizarii care va cuprinde intreg sectorul auto.
Se vor gasi destule curente politice care se vor opune acestor provocari, este ce vedem de cativa ani in mediul politic si social, o neliniste si frica difuza a oamenilor in fata necunoscutului dar se va articula cu cat aceste disruptii vor deveni tot mai vizibile.
„care conform specialistilor nu sunt mai ecologice decat un diesel de ultima generatie, din contra”
Pentru cei care nu au auzit de scandalul Dieselgate – relatarile direct de la sursa website-ului guvernamental oficial german:
https://www.dw.com/en/ex-vw-boss-martin-winterkorn-charged-in-dieselgate-scandal/a-48329492
https://www.dw.com/en/bosch-pays-90-million-euro-fine-over-diesel-scandal/a-48843405
https://www.dw.com/en/vw-settles-australia-suit-over-dieselgate-scandal/a-50443117
https://www.dw.com/en/stuttgart-prosecutors-fine-daimler-big-for-diesel-emissions/a-50563744
Si testele criminale ale industriei germane practicate in America departe de ochii lumii:
https://www.theguardian.com/business/2018/jan/29/vw-condemned-for-testing-diesel-fumes-on-humans-and-monkeys
Stirile astea nu au ajuns si in Romania?
Dieselgate nu are nici o legatura, bilantul ecologic al unei masini electrice pe baza de baterie nu este mai bun decat cel al uneia cu un motor diesel de ultima generatie.
Productia de baterii este extrem de nociva incepand de la exploatarea minereurilor necesare si pana la reciclarea lor , problema reciclarii nefiind rezolvata.
Industria miniera functioneaza pe baza de curent obtinut din arderea de milioane de tone de carbune.
Automobilul electric propagat de politica, impus fara studii serioase de impact este cea mai mare cacialma.
@Hans
In conformitate cu Fraunhofer, amprenta carbonului la vehicule electrice este mai redusa in comparatie cu amprenta automobilelor pe combustible interna. Apoi, mai exista si aspectul poluarii in centrele urbane (emisiile de „noxe” in trafic intens sunt foarte mari) si in opina mea, acest aspect este chiar mai important decat amprenta carbonului. https://www.isi.fraunhofer.de/en/presse/2019/presseinfo-07-elektroautos-klimabilanz.html
Cat despre industria miniera poate functiona la fel de bine si pe curent obtinut din regenerable (PV, eolian). In unele tari precum in Chile, Africa de Sud, Australia, etc, energia necesara poate fi produsa chiar in apropiere, la preturi competitive (nu este necesar sa transporti curentul de la distanta obtinut in centrale pe carbune, etc.)
https://www.youtube.com/watch?v=RJI4SguJ7Wk
https://www.youtube.com/watch?v=LMWIgwvbrcM
Un La multi ani cu sanatate si dorinte implinite autorilor de articole si documentatii, comentatorilor mai cunoscatori ori mai neinitiati, de pe acest portal !. Cert este ca in Romania, noua guvernare are de resetat de la zero multe domenii, multe institutii publice, multe legi. Sper ca din acest an sa inceapa aceste actiuni si sa nu dezmageasca pe cei care iau votat.
Cat timp va exista o complacere in ideea ca noi legi vor schimba fundamental societatea romaneasca, as dori sa reamintesc ceea ce am invatat cu totii – boala numita „forme fara fond”, dupa model galic. Formele in acest sens sunt legile.
Paradoxal sau nu, generatiillor tinere „le-a trecut pe la ureche asta” dar pragmatismul si dorinta de a trai cred o sa continue in Romania.
Am mai multa incredere in poporul roman decat prea multi intelectuali care prefera sa acuze populatia in loc sa vada unde gresesc repetat de zeci de ani.
„Din păcate, nu s-a inventat încă nici un vaccin împotriva agresivității, intoleranței, extremismului, prostiei …”
Se poate lesne observa că, în orice societate, cei care se manifestă precum se menționează în citat sunt o minoritate.
Uneori, atunci când societatea își adoarme simțurile, o parte mai mică sau mai mare a ei permite acestora să ajungă în funcții publice. Istoria a arătat că atunci când partea este mai mare au loc tragedii.
Dacă românii s-ar fi prezentat la urne într-o proporție mai mare de o treime dintre cei cu drept de vot, AUR nu ar fi astăzi în discuția publică, iar cleptocrația ar fi dislocată. Și totuși, de ce nu s-au prezentat?!…
Analiștii, consultanții politici și formatorii de opinie s-a străduit din toate puterile să convingă cetățenii pe parcursul ultimelor luni că „…uite, dom’le, PSD e rău, extremiștii e răi, Ponta, Băsescu și Tăriceanu e răi…dar, o eventuală coaliție de guvernare PNL/USRPLUS ar fi catastrofală, așa că mai bine stați acasă că nu aveți cu cine vota și nimic n-o să se schimbe!”
…Iar manipularea bine făcută (și finanțată) este întotdeauna eficientă.
au mai pus umarul si cei din PNL prin decizii stupide si promovarea unor nulitati, atat inainte cat si dupa alegeri. Mme Anisie inlocuita cu S Campeanu spune destul.
Dupa euforia ,,orei 24 a anului 2020″, va exista temerea ca P.S.Democrat va participa la alegeri in vara anului 2021!Fara un proiect de tara Guvernul Citu va esua in toate punctele cardinale, …economice si financiare” nationale!
Care sa fie proiectul de tara in era digitalizarii ? iar economia reala este, cel putin in tarile economic avansate. pe cale sa fie „desfiintata” si inlocuita cu forme noi pe care nimeni nu le cunoaste foarte bine.
@Hans
Productia noilor componente (panouri solare, invertoare, turbine eoliene, baterii) montaj si mentenenata instalatiilor eoliene si fotovolatice se numara printre activitatile care fac parte din economia reala, sau nu? Reconditionarea stocului de cladiri sau productia agricola bio tot din economia reala fac parte. Asadar, este destul de munca pentru toata lumea, joburile pentru urmatoarele decenii sunt asigurate (multumita inovarii, nu este necesar sa bombardam si sa reconstruim din nou).
https://www.youtube.com/watch?v=E9G6dAXz3j0
https://www.youtube.com/watch?v=kYpVBnFYlFQ
https://www.wall-street.ro/articol/Social/260868/prima-piata-agroalimentara-doar-cu-produse-romanesti-se-deschide-in-bucuresti.html#gref
https://www.youtube.com/watch?v=KEvEiQDDnuY
https://www.youtube.com/watch?v=z3YWl1F6caM
–
Cred ca unii impartasesc intr-un mod prea exagerat opiniile cu privire la lipsa de tinichigii si ospatari. ;)
Si frica de detronarea tinichigeriilor istorice automatizate doar la nivelul secolului XX din Europa. ;)