sâmbătă, ianuarie 18, 2025

2025 – Să ne pregătim mai bine pentru dezastre!

În urmă cu ceva vreme, vorbeam de anii “dionisiaci” care urmează – prăpăstioși, guralivi, belicoși, tulburați, turbulenți, confuzi, extremiști, radicali, setoși de sânge și de lacrimi.

2025 va fi un an dionisiac 100%. Va spori nevrozele, turbulențele, conflictele, comploturile, războaiele dintre idei, oameni, națiuni și viziuni. Va multiplica punctele de nevroză, liniile de conflict, ostilitățile directe și soluțiile “nocturne” (hibride, asimetrice, conspiraționiste etc.). Va accentua dramatic clivajele și neputințele noastre de a păstra actualul sistem de ordine a lumii, care, sub presiunile multiple ale acestor ani dionisiaci, se va prăbuși tot mai mult, tot mai clar, fără șanse reale de reversibilitate.

2025 nu va aduce liniști sau păci pe termen lung, în afara unei soluții tactice de pace în Ucraina care va amâna, de facto, deznodământul actualului război provocat de ambițiile neo-imperialiste ale Moscovei.

Omuleții verzi ai Moscovei sau Beijingului vor sabota harnic orice tentativă de a repune în drepturi ordinea lumii. Însă omuleți verzi apar tot mai des în societățile liberale, în casele noastre, unde lumina tot mai difuză a rațiunii și a moralei noastre publice îi face să pară îngeri. Omuleții verzi din casele noastre se hrănesc din fricile și vulnerabilitățile pe care le-am lăsat să crească în timp.

Analfabetismul funcțional în creștere va crea alienări colective tot mai mari. Vom plăti tot mai scump lenea de a citi și de a ne informa corect. Vom plăti tot mai scump lenea de a construi înțelesuri critice privind funcționarea lumii din jur. Tot mai mult vom recurge la mesajele, temele și conduitele rudimentare, tot mai mult vom aduce în spațiul nostru public extremismul și excesul, barbaria și bădărănia, etica șchioapă și grosolănia. România ultimelor luni ale lui 2024 este elocventă în acest sens.

Peste tot în lume gândirea rudimentară și încătușată se distribuie cu viteze supersonice. Alunecăm ireversibil într-un somn profund al rațiunii, din care riscăm să nu mai ieșim decât apocaliptic; un “somn al rațiunii” care „zămislește monștri”, după rețete culturale ezoterice (gravurile lui Goya) închise în paginile unor cărți rămase necitite în biblioteci.

Anul 2025 va continua accelerat alunecarea noastră în noaptea rațiunii colective. În 2025, farurile noastre etice nu vor putea spori lumina în tenebrele acestor vremuri. Un întuneric tot mai mare cade peste capacitatea noastră de a ține aprinsă lumina așa cum știam de la părinții noștri.

Somnul rațiunii va domina tot mai frecvent relațiile interumane și deopotrivă pe cele internaționale. Va crește tranzacționalismul păcii și al războiului, tranzacționalismul măruntelor acte cotidiene și al marilor soluții globale. Suntem în mijlocul unor crize de proporții, simultane, interconexate, suprapuse, sistemice, deopotrivă etice, culturale, civilizaționale, politice și geopolitice, unde agenții haosului au creat deja largi câmpuri pentru uriașe sinucideri culturale și etice ingenue.

Anul 2025 va deschide noi șantiere pentru agenții haosului și va mări efectul catastrofic al acțiunii lor în lume.

Exemplific cu patru scurte tablouri analitice și totodată cu patru predicții punctuale: “ordinea lumii” (sistemul de relații internaționale la nivel global și regional – regiunea extinsă a Mării Negre), Ucraina, Republica Moldova și, desigur, România. 

1. “Ordinea lumii” (sistemul de relații internaționale la nivel global și regional – regiunea extinsă a Mării Negre): Neptuni dionisiaci greu de îmblânzit.

Noul locatar de la Casa Albă va dinamita unele canoane și cutume ale sistemului de relații internaționale, va adăuga acestuia turbulențe și tensiuni. Unele formate regionale se vor recalibra, de altele se va apropia fitilul exploziei fatale. Impredictibilitatea și tranzacționalismul vor fi polii prin care vor respira putere în lume Statele Unite. În unele regiuni și momente tactice, agenții canonici ai haosului (Moscova, Beijing) vor fi tolerați și favorizați de noua administrație de la Washington. În altele, SUA vor intra ele însele într-o “competiție a agenților haosului” care va genera noi dezechilibre. În fine, pot exista și culoare de acțiune ale Rusiei și Chinei pe care noua politică externă a SUA le va închide.

Este greu de crezut că Putin și Trump pot construi o relație fără fisuri strategice. Este greu de crezut că Trump și Xi pot construi o relație fără fisuri strategice.

Este greu de crezut că ne așteaptă în următorii ani, începând cu 2025, o paradigmă a reconstrucției ordinii lumii după linii ce pot fi convenite în acest “triunghi”. Este greu de crezut că ne așteaptă în următorii ani liniști și construcții. Mai degrabă, tulburările și turbulențele vor spori și mai mult. Se vor arăta reciproc „cartonașe” galbene și roșii, într-un meci geopolitic cu scandaluri, eliminări din teren și decizii în camera cu var.

Anul 2025 va consemna debutul unor surprize majore, pe mai multe direcții în politica externă a SUA, nu doar în relațiile cu Moscova și Beijingul, unde se va arunca reciproc cu bezele și noroi; vor exista multiple reconfigurări și relalibrări cu UE, NATO și statele membre, tatonări și turbulențe în relațiile bilaterale cu Franța și Germania, adâncirea clivajelor actuale din UE privind relația Uniunii cu SUA, personalizarea relațiilor bilaterale cu țările europene, favorizarea raporturilor individuale cu lideri din aceeași “familie” ideologică, inhibarea apetitului UE de a deveni un “actor global” (nealiniat la SUA) etc.

Regiunea extinsă a Mării Negre poate rămâne totuși neatinsă de cutremure suplimentare. Trump cunoaște valoarea strategică a regiunii ca zonă de coliziune directă cu noul proiect imperialist rusesc. Cel mai probabil, Trump va menține politica implicării majore în SUA în realizarea unei arhitecturi regionale de securitate la Marea Neagră care să inhibe noi planuri militariste ale Federației Ruse. Este totuși greu de crezut că noul președinte american va abandona regiunea, că își va reduce politicile, interesul, instrumentele și resursele în regiune. Este greu de crezut că acesta va crea spațiu pentru înaintări convenționale sau hibride ale Rusiei în Europa. Dimpotrivă, va crea mai multă putere a SUA în regiune, impunând totodată creșteri militare corelate ale SUA și ale Europei la Marea Neagră.

O schimbare de accent dinspre Europa spre Asia-Pacific a politicii externe americane este foarte probabilă, însă aceasta va impacta mult mai puțin estul Europei (și regiunea Mării Negre) decât vestul ei. Fluiditatea și inconsistența relațiilor bilaterale ale Statelor Unite cu Franța vor împiedica însă o sudură perfectă a inițiativelor lor strategice în regiune. Un agent suplimentar al fragilității coeziunii euroatlantice în regiune îl vor reprezenta relațiile Washingtonului cu Ankara. Este greu de crezut că SUA, Franța și Turcia pot construi, în regiunea Mării Negre, un design securitar coeziv și pe termen lung.

Nici în 2025, liniștea nu va veni la Marea Neagră, iar furtunile vor bate aici constant, fără porturi sigure și cu Neptuni dionisiaci greu de îmblânzit.

2. Ucraina: cavaleria nu mai vine.

Anul 2025 va aduce o încetare a actualei faze militare active a războiului din Ucraina, o „pace temporară”.

Este cert că uzura resurselor aduce părțile beligerante cu fiecare zi mai aproape de negocierea, convenirea și încheierea unui armistițiu de încetare a focului. La uzura resurselor se va adăuga curând o accelerare stratificată a chemărilor publice (externe și interne) la negociere. Pentru Ucraina, actuala situație pe front (și deopotrivă pe fronturile din spatele frontului) este dramatică. Resursele sunt limitate, moralul descrește constant, populația este obosită, iar cavaleria nu mai vine. Rusia s-a calibrat mai bine pentru un război de durată. Rusia pare a fi câștigat tactic războiul pentru resurse – ajutată de parteneri externi care au depășit fricile mici ale unei implicări directe și masive. Absența cronică a resurselor va amâna proiectele grandioase și iluzorii ale Kievului de a-și recupera teritoriile ocupate. Eliberarea acestora va fi amânată sine die; obiectivul tactic major al armatei ucrainene este acela de a rezista pe actualele aliniamente de contact. Victoria uneia dintre părți este și acum, după eșecul scenariului rusesc inițial (blitzkrieg-ul din februarie-martie 2022), la fel de improbabilă ca în aproape toate momentele tactice ale acestui război. Războiul va rămâne fără învingători și învinși

Absența cronică a resurselor va apropia părțile de decizia de inițiere a unor negocieri privind încetarea focului. Medierea Statelor Unite va crea pretextul cel mai favorabil pentru apropieri reciproce. Presiunile multiple externe vor crește după 20 ianuarie 2025 în sensul accelerării consultărilor și negocierilor de pace. Formatele de consultare se vor dezvolta și augmenta rapid. Este obligatoriu ca România să existe plenar în aceste formate, în pofida situației interne critice și faptelor mărunte care fac din noi, din ce în ce mai des, un exemplu negativ de țară cu potențial masiv irosit.

Cel mai probabil, spre mijlocul anului 2025, absența cronică a resurselor și creșterea accelerată a presiunilor externe vor duce la decizii ale părților de a negocia o soluție temporară de încetare a ostilităților militare. Aș crede că mai degrabă “pacea” se va realiza sub forma unei armistițiu/acord care va lăsa nerezolvate sau în ambiguitate strategică marile teme conflictuale. Cel mai probabil, după consultări multiple și în numeroase formate ale părților și ale partenerilor acestora, SUA vor reuși crearea unui cadru funcțional de negociere a soluției politico-diplomatice între Moscova și Kiev. Va deveni astfel posibilă semnarea unui document (armistițiu, acord etc.) care să înghețe actualele ostilități militare. Semnarea acestui acord poate fi anticipată a avea loc la jumătatea anului 2025.

Convenirea/semnarea unui acord se va realiza prin cedări, compromisuri și concesii reciproce. Documentul va statua/indica, cel mai probabil: (1) „aliniamentele de contact” de-a lungul cărora se va realiza încetarea focului; aceste aliniamente vor fi tratate de facto de către părți, ulterior, ca frontiere temporare; de aici și nevoia fiecărei părți de a realiza avansuri teritoriale cât mai ample până la momentul încheierii armistițiului; până la semnarea documentului, Ucraina nu va avea resursele necesare pentru eliberări de teritorii; (2) crearea unei așa-numite “zone de securitate” / „zone neutre”; zona respectivă poate fi creată în imediata vecinătate a aliniamentelor de contact, de-a lungul acestora; (3) „controlul militar și politic al zonei de securitate”; aici, pot fi identificate numeroase variante care să implice actori externi și un mandat internațional reciproc agreat de părți; (4) „garanții de securitate” ce pot fi aplicate ambelor părți, spre a se preveni încălcarea ulterioară a acordului și/sau, cu atât mai mult, spre a se preveni crearea premiselor pentru o nouă intervenție militară de anvergura similară celei declanșate de Moscova în februarie 2022.

Convenirea/semnarea unui acord va aduce o pace temporară, o încetare/înghețare a actualei faze militare active. Odată cu semnarea acestui document și cu încetarea focului, ampele părți beligerante vor avea neîndeplinite obiective strategice (de exemplu, Rusia – controlul teritoriul total al întregului litoral ucrainean la Marea Neagră; Ucraina – eliberarea teritoriilor ocupate). Realizarea acestor obiective strategice restante va fi amânată de părți pentru o nouă fază militară activă. Fiecare parte va utiliza pauza strategică ce va urma încetării focului pentru a se pregăti deja pentru noua fază militară activă. Acordul din 2025 va aduce astfel cel mult o pace temporară, o „înghețare” a războiului, nicidecum o încetare definitivă a acestuia.  

3. Republica Moldova: aici va lovi uraganul rusesc în 2025.  

Federația Rusă pare a recâștiga unele poziții geopolitice pierdute în regiunea extinsă a Mării Negre. Bătăliile geopolitice recente de la Tbilisi readuc deja Georgia sub influență rusă directă. Moscova pune toate tunurile hibride asupra Erevanului, spre a-l supune și vasaliza din nou. Revenirea Georgiei în sfera de influență rusească redeschide porțile Cauzacului spre lumea rusă și lasă descoperită și singură Armenia.

Simultan cu atacarea porților Caucazului, Moscova joacă din ce în mai brutal în Republica Moldova. Anul 2025 va fi unul decisiv pentru Moscova din perspectiva  creării unor destabilizări majore rusești în Republica Moldova. Tentativele anterioare, din 2024, au eșuat temporar. Rusia se înșurubează însă hibrid tot mai puternic în Republica Moldova. Criza energetică actuală, provocată de decizia companiei Gazprom de a înceta livrările de gaz către Republica Moldova, este menită a crea premisele unui dezastru.

Cel mai probabil, Rusia mizează pe frustrări și proteste sociale care vor inflama raioanele transnistrene și relația acestora cu Chișinăul. Focare suplimentare de criză sunt deja pregătite de Rusia în UTA Găgăuzia. Agenții ruși ai haosului acționează zilnic pe tot teritoriul din dreapta Nistrului, la Chișinău, Cahul sau Bălți.

O oportunitate specială de acțiune hibridă o reprezintă pentru Moscova alegerile parlamentare din Republica Moldova, planificate a avea loc în 2025. Cu ample clivaje sociale interne, cu o criză energetică de proporții, cu soluții limitate de a menține pacea socială în raioanele transnistrene, cu o „lume rusă” care înflorește zilnic la Comrat ajutată de sacoșe de ruble și carduri bancare pentru prieteni, cu agresiuni hibride sistemice împotriva infrastructurii critice și cu agenții haosului care lucrează peste tot în instituțiile din Republica Moldova, cu tancuri rusești care se vor fi apropiat primejdios de mult pe culoarul din sudul Ucrainei, drumul către dezastru al Republicii Moldova poate fi foarte scurt.

În 2025, Republica Moldova va reprezenta alerta maximă de securitate a regiunii. Orice ezitare în a preveni sau contracara agresiunea rusească împotriva Republicii Moldova poate fi fatală pe termen lung. Aici mă aștept să lovească uraganul rusesc în 2025. După ce acesta a lovit, în 2024, în Caucaz.

Republica Moldova are nevoie de prieteni care să înțeleagă exact situația critică în care se află, care să fie apți să construiască garanții de securitate pentru Republica Moldova și care să nu ezite în a sprijini Republica Moldova în cele mai cumplite scenarii ce se pot ivi. România este, ca întotdeauna, primul dintre acești prieteni. România trebuie să inițieze/construiască, rapid, împreună cu partenerii strategici, soluții de sprijin și de securitate pentru Republica Moldova. Liderii politici de la București trebuie să iasă rapid din lenea și obișnuința comodă de a “cârpi” în relația cu Chișinăul. Astăzi, Republica Moldova are nevoie mai mult decât oricând de lideri cu viziune și responsabilitate la București. Deocamdată, aceștia lipsesc.

4. România: Să ne pregătim mai bine, cu bună credință, pentru dezastre.  

Ultimele luni ale anului 2024 au adus România în vecinătatea unor dezastre. Propriile noastre vulnerabilități (conduitele politice reprobabile ale unei categorii de lideri care mimează etica și cultivă antiselecția, coroborate cu analfabetismul funcțional care cere periodic figuri mesianice) ne țin încă aici.

Avem de făcut un singur lucru – să ne pregătim mai bine pentru dezastrele ce pot urma; de la alegerea cu mai multă înțelepciune a liderilor care ne reprezintă la construirea unei înțelegeri critice a lumii din jur prin dialog, toleranță, etică și încrederea în resursele noastre pozitive. Aceste dezastre nu ne vor ocoli. Vor fi deopotrivă dezastre externe și dezastre interne, care vor cultiva în noi deznădejdi și frici.

Cred că ne putem salva din crivățul acestor ani nevrotici prin bună credință, cinste, reasumarea valorilor care ne fac puternici, curajul asumării neclintite a acestora, dragostea pentru rădăcini, forța sisifică de a construi în fiecare zi o viață mai bună pentru copiii noștri și aducerea zilnică în lume a lucrurilor bune pe care le-am învățat acasă.

În plan extern, pregătirea mai bună pentru dezastre se traduce simplu: fără sinecuri în politica externă și în diplomație; promovarea unei politici pro-active și responsabile; mai multă construcție strategică în regiune; asumarea unei politici externe sustenabile și pe termen lung privind Republica Moldova pe baza unui pact național (un nou „pact de la Snagov”); reconstruirea relațiilor cu Ucraina inclusiv prin lecțiile învățate ale războiului actual (sunt semne că procesul de învățare a acestor lecții se derulează cu dificultate la Kiev, în unele domenii, în mod prioritar în dosarul mereu sensibil al drepturilor comunității românești); consolidarea profilului nostru de țară europeană și euroatlantică și a relațiilor cu aliații și partenerii noștri strategici; mai mult lobby pentru o prezență mai mare a partenerilor noștri în regiune; diversificarea și consolidarea capabilităților naționale militare și de securitate.

O pregătire mai bună pentru dezastre le ține pe acestea dincolo de ușă și departe de ea.

Distribuie acest articol

30 COMENTARII

  1. Material pe gustul meu – multumesc.
    Si cum trebuie sa ne grabim cu intelegerea cat mai complexa a lumii si a problemelor cu care se confunta, permiteti sa trimit o dezbatere de acum 6 ani, despre Imperii noi si vechi, acces la resurse, razboi hibrid, geopolitica si harti. Zic eu – cu posibile multe revelatii pentru noi: https://www.youtube.com/watch?v=n-rqKxQT_xI
    Ce retin eu – daca confruntrarea e mondiala, e esential ca Romania sa isi proiecteze politicile si actiunile tot in cadrul acesta. Da, cu masuri locale si regionale, dar partener de discutii pe deplin constient de vremurile pe care le parcurgem.
    Iar acasa – doar o populatie educata care intelege mizele, avantajele, riscurile, pericolele, dezastrele cu care se confrunta, vulnerabilitatile constructiilor sale sociale, economice si politice – poate sa se opuna eficient razboiului hibrid, extremismului, mesianismului, iar la nevoie, si unui atac militar.

    • in completarea comentariului anterior, pentru ca incapsuleaza bine particularitatile regiunii in care ne aflam, trimit o prelegere despre viitorul Rusiei si ordinea globala, sustinuta recent de Stephen Kotkin. Faptul ca prelegerea are loc in India, imi pare ca ii da o savoare deosebita: https://www.youtube.com/watch?v=_2AeQb39Tf4&t=6s
      Sincer, mi-ar placea ca astfel de personalitati sa fie invitate sa isi sustina prelegerile in spatiul public romanesc, Banuiesc ca ar putea evidentia particularitatile Romaniei in diagnosticele lor – ceea ce nu poate fi decat un castig pentru noi, impulsuri sa iesim din capcana viziunilor distorsionate.
      Ucraina are nevoie de ajutor si face toate demersurile sa il primeasca, Cred ca Romania ar trebui sa urmeze exemplul tarii vecine, sa ceara ajutor aliatilor, inclusiv organizand si participand la astfel de dezbateri,
      Sentimentul acut pe care il traiesc este ca Romania, inca pe timp de pace (cand tarile din jur lanseaza atentionari ca in 5 ani Rusia poate ajunge la capacitatea de a ataca Europa si NATO, iar noi suntem localizati unde suntem, cu vulnerabilitati cat casa, nu cred ca ne mai permitem sa luam pacea ca un dat fix), are nevoie de o infuzie de discutii cat mai ample si mai profesioniste (pe langa investitiile in dotarea armateri, infrastructura, impulsionarea economiei, etc).

    • ”sa se opuna eficient (…) mesianismului”

      Cei care au ” … Salvați România” chiar în denumirea partidului, nu cumva practică și ei mesianismul? Sau mesianismul lor e mesianismul bun? 😀

      • Nu. Salvați România nu practică mesianismul. El este practicat de cei cu Dumnezeu în gură și cu icoane la Bruxelles, care se pretind anti-sistem și de fapt sunt creațiile sistemului care să păcălească naivii care au votat sistemul timp de atâția ani și acum sunt dezamăgiți de el… pentru a-l vota din nou sub masca ”suveraniștilor” pro-ruși și pro-sistem.

    • Inainte de orice altceva, Rotrebuie sa evite intrarea in incapacite de plata in 2025 (revedem situatia dramatica a Greciei de acum vreo 15 ani). Ro a dovedit ca are o gramada de politicieni in stare sa bage in faliment state si orase intregi: Tariceanu, Dragnea, Ciolacu, Firea – printre cei mai…priceputi dintre acestia. In schimb, cei capabili sa repare oalele sparte de primii se pot numara pe degete de la o mana. De fapt, cei 4 pe care-i vad in aceasta categorie sunt doar 3: Boc (in echipa cu Basescu) si Nicusor Dan.
      P.S.
      “Wage-led growth”, zicea un economist tare prizat pe aici acum ceva vreme…Acum vedem rezultatul.

    • @abc _ „…doar o populatie educata […] poate sa se opuna eficient razboiului hibrid…”

      Ei, aș! Brexit și Dominic Cummings au demonstrat încă o dată că manipularea bine făcută (și finanțată) este întotdeauna eficientă. N-are a face cu educația.

      (Ca exemplu de marketing, nevastă-mea mă trimite la magazin să cumpăr fix un kilogram de zahăr și un litru de ulei, iar eu mă întorc acasă cu o sacoșă plină de lucruri care nu îmi trebuiesc – exagerez puțin în scop oratoric, desigur.)

      România ar face foarte bine să-și întărească întreaga capacitate de apărare, precum Polonia. …Oricum este forțată în acest sens de dl D Trump, care spune cam așa: „NATO vă apără, dar după ce „plătiți” și demonstrați că vă puteți apăra și singuri”.

  2. Wow, vad ca s-a declansat o adevarata avalanse de previziuni Nostradamus, care de care mai dezastroase.
    Pe undeva e bine, atunci cind te astepti la ceva rau si vine bine, te bucuri, daca vine rau, zici, v-am spus eu?

    Mai ales ca autorul spune atit de plastic „Peste tot în lume gândirea rudimentară și încătușată se distribuie cu viteze supersonice.” Deci asta era cauza, autorul sugereaza ca noi, astia, pulimea, aveam aceasta gindire, ca daca i-am asculta pe ei, tii, ce bine ar fi! Atentie insa, la viteze supersonice se formeaza acel zid care bubuie tare cind cad caramizile.

    • Da, ar fi bine daca prostimea ar asculta de intelectuali, ar fi pace si libertate. Dar e imposibil sa-l convingi pe prost ca e mai bine sa fie pace si libertate, decat dictatura ruseasca ce demoleaza tari intregi. Asa ca prostul voteaza cu elita Securitatii – Georgescu si asteapta miracolele promise de acest sarlatan, care toata viata a locuit numai in vile, a spionat zeci de ani in Austria si ii foloseste pe idiotii utili care il aclama. Pana si Makaveli s-a prins ca Georgescu nu da doi bani pe el, dar dronele care au votat cu rusii de la AURSOSPOT sunt mai grele de cap.

      • Prostimea e tele-educata de smecheri de tot felul si omniprezenti sa venereze de fapt izolationismul, mascat sub inselatorul “suveranism”. Varianta beta a suveranismului de mucava #MandruCaSuntRrrrrroman a fost deja testata cu succes acum vreo 10-15 ani (PPDD, Ponta&Antonescu cu al lor USL, oplosit apoi de Dragnea, Grapini, Diaconu&Puric,…). De fapt, izolationismul urmareste separarea Ro de Occident si in mod ispecial de UE, de directia de dezvoltare si de resursele Uniunii. Metoda principala este dezinformarea la foc continuu: Ro este sclava UE, Ro este colonia UE/US/UK, directia de dezvoltare occidentala este menita sa falimenteze Ro (neomarxismul UE, plandemia, Green Deal, mobilitatea electrica, energia nucleara si SMR, etc…).

        • Despre energia nucleară, realitatea e un pic diferită față de cum o prezintă neomarxiștii: după 2016, a încetat orice exploatare de uraniu în țările Uniunii Europene, pentru a oferi Rusiei controlul strategic și asupra sectorului nuclear. Iar SMR-urile sunt tot baloane de săpun. Soluția corectă o reprezintă reactoarele nucleare mari, cum e cel recent dat în exploatare de Finlanda, însă neomarxiștii nu vor reactoare nucleare mari, ei vor povești cu SMR-uri care să dureze la nesfârșit.

          Odată ce există un sistem energetic național, SMR-urile n-au niciun sens dpdv economic și sunt necompetitive. De asta a și eșuat proiectul din Idaho. Neomarxiștii au impresia că pot să prostească românii în continuare cu SMR-uri, dar ele nu au sens decât pe nave, în mijlocul oceanului, nu în țări cu sisteme energetice funcționale.

          Taxele pe carbon scumpesc energia energia electrică, iar oamenii săraci sunt mult mai afectați de scumpirea ei. Mobilitatea electrică avantajează de fapt China, alt obiectiv strategic al neomarxiștilor, pus magistral în operă de pseudo-elitele de la Bruxelles.

          La modul cel mai serios, toată lumea ar trebui să înțeleagă că distracția cu energiile verzi s-a încheiat. Problema e ”settled”, așa cum le place neomarxiștilor 😀

  3. ”Anul 2025 va continua accelerat alunecarea noastră în noaptea rațiunii colective.”

    Da și nu. Unele politici neomarxiste vor fi inevitabil abandonate, iar asta reprezintă revenirea la rațiune. Plecarea definitivă a lui Obama de la Casa Albă, după ce a campat acolo pe toată durata mandatului lui Biden, iarăși va facilita revenirea la rațiune.

    Plecarea lui Scholz de la Berlin deschide și ea posiblitatea înlocuirii lui cu un cancelar pro-american. Asta va avea repercusiuni și la București. în direcția revenirii la democrație. Realitatea incorectă politic arată cam la modul următor: după ce în perioada 2008-2024 statele și corporațiile au dobândit puteri nemaivăzute asupra cetățeanului, urmează o perioadă în care cetățenii își vor recăpăta drepturile și libertățile confiscate de autorități. E decizia guvernanților, în ce mod vor pleca de la putere, dar vor pleca sigur, la fel cum au plecat și cei din anii ’80. Ceaușescu a preferat să scoată armata pe străzi și să plece cu picioarele înainte 😀

    La București, rămâne de văzut cum se vor împăca securiștii cu pierderea puterii. ”Partida rusă” din serviciile secrete românești și cozile ei de topor suveraniste nu se vor preda fără luptă, însă înlocuirea cancelarului de la Berlin va netezi în mare măsură lucrurile.

    • Nu va faceti iluzii. Neomarxismul va continua, chiar daca unele forme vor deveni caduce. Apar altele. „Creierul” marxist lucreaza non-stop.
      La Bucuresti avem de-a face cu securisti contra securisti. Nu va imbatati cu apa chioara. Nu va castiga o partida curata. Inca 2-3 generatii de aici incolo. Securistii au lasat la butoane oameni de incredere si beizadele…

    • „Unele politici neomarxiste” – care politici? Politica de a ajuta Ucraina impotriva agresiunii ruse, asta va inceta in America. Trump si partidul republican isi vor face datoria fata de stapanul lor Putin, ajutand Rusia in toate modurile posibile, ceea ce va incepe o noua epoca a varsarii de sange.

      • Da. Cine era președinte atunci când a fost anexată Crimeea? Cine era președinte atunci când a fost invadată Ucraina? Neomarxiștii sunt cei care ridică mingi la fileu Rusiei.

        Părinții lui Trump s-au cunoscut la cursuri de limbă rusă sau părinții lui Obama?

    • @Hrald _ „Unele politici neomarxiste…”

      Mama lor de neomarxiști!…

      Sunt sigur că de președinți raționali și echilibrați precum Elon Musk are nevoie omenirea, căci se înțelege din cam toate relatările din zonă că domnia-sa este cel care conduce politica SUA și a lumii în viitorii ani…

  4. Exista si alte opinii, dar nu uitati un lucru: vreti sa preziceti viitorul.
    Nu e foarte sanatos.
    Oricum, situatia e atit de incalcita, incat orice scenariu e bun si total gresit, in acelasi timp.
    Vom vedea.
    Ce ma intriga pe mine: de ce China este in acord cu Rusia? Nu -mai- au acelasi regim. Nu au aceeasi ideologie. China pierde piata mondiala pentru produsele sale. Ar putea castiga cateva insule fara importanta. Dar pierde Siberia. Un teritoriu urias, cu bogatii uriase. Si atunci? Care sa fie interesul real? Sau e vorba de o tradare in ultima secunda?
    Va felicit pentru informatie si logica aplicata realitatilor de azi.

  5. 1. Nu cred că 2025 va aduce dezastre, mai ales în România.
    2. Da, media( mainstream, Internetul, rețelele sociale,etc), preluate de noua ideologie progresistă, vor produce anarhie socială și slăbirea statelor naționale formate în capitalism. Asta înseamnă că statele, chiar și cele democratice, vor lua măsuri în sensul creșterii autoritarismelor( chestie care deja a început…)
    3. SUA+UK sunt mai interesate mai mult de Restul Lumii decât de Europa și Rusia. Asta poate însemna ca SUA să părăsească parțial Europa, până la limita unei separații între Europa de Vest și Rusia, pentru a evita un război sau nu cumva să se alieze cu Rusia contra Americii.
    4. Dacă în 2025 va fi un dezastru, atunci el va fi în Europa de Vest. Fiindcă Europa de Vest fără Rusia, moare.
    5. România este prea mică pentru un război așa de mare. Maxim ce putem câștiga este Moldova, deși principalul oponent este taman „Europa noastră”…

    La mulți ani fără dezastre!…

  6. Un articol cu multe profeții globale. Pe mine mă interesesază acum ce se întîmplă cu legionarii lui Potra. A fost destructurată rețeaua care se pregătea în tabere din munți să facă rebeliunea aia pe care de-abia au oprit-o organele? Da, domne, cînd au organele au oprit în crucea nopții coloana aia formată din mașina lui Potra care se îndrepta spre București înarmat cu bricege, o bîtă de baseball, un pistol cu bile și vreo două unghiere, ca să stîrnească revolte! Cîți spioni ruși/chinezi care au fost implicați în afacerea votului care era să-l scoață prezident pe George Călinescu prezidente au fost prinși? Da’ Bogdan Peșchir, ăla care arunca cu milioane de euro pe tiktok în candidatul Călin, ce mai face? Astea sînt chestiunile presante acum, să lăsăm pe mai tîrziu cum oprește Trump războiul într-o zi, a doua zi îi bate pe chinezi și în a treia zi îl înhamă pe Putin și pe Kim la săniuță și ocupă Groenlanda, Canada și ce-o mai găsi el pe drum.

  7. ”Partida rusă” din serviciile secrete românești și cozile ei de topor suveraniste

    Eu nu-mi pot imagina ca ar exista romani care sa fie prorusi. Pur si simplu nu cred asa ceva. De ce ar fi prorusi? Ce avantaj ar avea? Nici nu se potrivesc la nimic cu romanii! Doar daca te gindesti la lb rusa si te apuca amocul. Cred ca nici nu platesc prea bine, mai bine ar plati occidentalii, sau chiar chinezii.

    Frica de rusi, sau frica de razboi, sau chiar de probleme economice ar putea insa, sa-i impinga pe unii la o atitudine mai putin razboinica contra rusilor, doar, doar, nu vor veni peste noi, sau ne vor cruta daca iese o mare catastrofa.

    • ”De ce ar fi prorusi? Ce avantaj ar avea?”

      Accederea la putere, ce alt avantaj ar putea avea?! Ion Iliescu n-ar fi ajuns președinte, dacă nu l-ar fi crescut rușii. Nici Merkel n-ar fi ajuns cancelar, dacă n-ar fi crescut-o rușii.

      Occidentalii nu plătesc. Cu ce poți să plătești nulități ca Ponta sau ca Ciolacu? Doar rușii pot aduce la putere astfel de oameni, în țări ca România.

      • Harald, io nu vorbesc de politicieni de top, ci de masa pulimii, masa care poate prin votu ei sa influenteze cit de cit mersul politic. Repet, nu cred ca aceasta masa, care-si aminteste de povestile bunicilor cum a fost prigoana rusa, mama povestea ca seara cind venea de la munca, se bucura daca vedea un soladt neamt, se simtea in siguranta, cu totul altfel era chestia cind au ajuns soldatii rusi.

        • Am discutat cu oameni simpli care au votat cu Georgescu, șoferi români care livrează pentru Amazon și pentru Domino’s. Ei nu sunt neapărat pro-ruși, dar ar vota cu oricine exprimă nemulțumirile lor cu privire la starea de lucruri din România. Ar fi votat cu Șoșoacă, dacă i s-ar fi permis să candideze. Dacă nici după anularea alegerilor prezidențiale nu înțelegi că starea de lucruri din România e inacceptabilă, nimeni nu te poate ajuta.

          Încearcă să înțelegi că Georgescu nu e teleportat de la Moscova, Georgescu e în serviciile secrete românești încă dinainte de ’89. PNL i-a plătit campania pe tiktok, PNL-ul acela care e plin de oameni ai rușilor încă de la Tăriceanu și Patriciu. Iar Crin Antonescu făcea parte din grupul care a orchestrat a doua suspendare a lui Băsescu. Chiar crezi că Băsescu era omul rușilor, iar Crin Antonescu era pro-occidentalul în povestea aceea? Chiar crezi că Dan Voiculescu era pro-occidentalul în povestea aceea?

          Poveștile bunicilor tăi nu mai au relevanță astăzi. Cei care au votat pentru Georgescu s-au născut după 1958, după plecarea trupelor sovietice din România. Unii dintre ei sunt în jur de 30 de ani, pentru ei rușii sunt complet sunt complet nerelevanți, în relația cu România. Rezumatul rezumatului este că toate alegerile din România sunt o glumă proastă, în ultimii 10 ani, iar ei ar vota cu oricine spune asta deschis.

        • De masa aia care sta sa fie violata de cine s-o gasi dispus si macane post factum? Care masa nu sint niste oameni ci sint doar macanitorii cei vizibili la un moment dat, prin fapte sau doar prin presa dar vorbind chipurile in numele unei mase de oameni? Citiva vagabonzi cu boxe umbla prin tara in autobuze colantate aiuriu indemnati de hirca politica numita Simion? O cutra avocatiala sub forma de aratare obeza care face titluri de prima pagina? (Cica izolata in Palavramentul Evropenesc. Hai, sictir, ramin destui liberi si neizolati, habarnisti de de toate dar iute datatori de legi proaste, daca faci o admitere n-ar ramine o zecime dintre toti escrocii, da, escrocii astia!). Fara presa care sa-i sustina astia ar fi zero, i-ar sti cel mult aia de pe strada lor sau din galeria nu stiu carei echipe. Idiotul ala la moda care vinde baliverne, cg, ala e mult mai periculos? Serios? Ala nu e in stare sa mearga singur pe strada. Ce/cine e in spatele lui? Si ce-o fi acolo de e atit de periculos? Niste vipusti naclaite, niste generali de popota, niste jamesbonzi de Dambovita? O oculta care va sa zica? Care ce, oculta asta? Nu cumva e vorba despre niste nene care crede ca kestii si-si inchipuie ca sperie pe cineva, nu spui cine, persoane importante, editorialisti, neica, ca trebuie sa manica si gura lor o piine, ca-s viteji. Nici sa fure nu sint in stare shpionii astia, vai steaua lor.

          Si-n toata vremea asta niste oameni tin in spate tara asta: buticarul din colt, camionagiul care-si vede copiii la 2 luni, micul intreprinzator, niste investitori straini si economia nefiscalizata – zau ca-mi vine sa-i zic economia libera. Da’ musai trebe sa se palavrageasca despre ceva marionete politice, de vreo fosila vie ca Crin ala, ba vad ca prinde glas pina si Tuca! Vasile Secares lipseste si ne-am scos!
          Nu exista vreun motiv pentru care politicianul european sa fie diferit, acelasi tip de sicofanti, jagardele similare, doar potai de dat la reforma se ocupa de asa ceva, oamenii normali au vieti proprii poluate de mlastina asta!

        • Asa-i si la mine in familie. Mama-mi povestea ca soldatii nemti i-au dat ciocolata, si era mica tare. Cum de si-a pastrat in minte imaginea, probabil contrastul cu rusii care au furat tot din gospodariile oamenilor.

    • @neamtu tiganu _ „Eu nu-mi pot imagina ca ar exista romani care sa fie prorusi.”

      Spnea Giovanni Papini…

      „Cristos, prototipul divin al creştinului, a vorbit cu Satana vreme de patruzeci de zile şi a acceptat sărutul aceluia în care Satana se încarnase pentru a-l conduce la moarte. Şi mai periculoasă decât teama este indiferenţa, care sfârşeşte, de cele mai multe ori, prin a deveni complicitate vinovată la ofensivele diabolice. Cine nu stă de veghe este copleşit şi capturat mai uşor.

      Şi de această dată tot un poet a ghicit adevărul: „Cea mai reuşită viclenie a Diavolului – a scris Baudelaire – este de a ne convinge că nu există.“ ”

      …S-ar putea să existe și unii români dați naibii.

  8. ” În 2025, farurile noastre etice nu vor putea spori lumina în tenebrele acestor vremuri.”

    În primul rând, aș vrea să menționez că apreciez de obicei textele publicate de dl. Dorin Popescu în cadrul acestei platforme. În cazul acstuia, în kod particular, mărturisesc că sunt surprins de exactitatea predicțiilor. În celelalte texte domnia-sa mi s-a părut a fi ceva mai prudent/rezervat în preziceri. În fine…

    Citatul de mai sus îmi amintește de spaimele generate de AI. Nu înțeleg cum cei care se înfioară de tragediile care ar putea fi determinate de AI nu își imaginează deopotrivă că AI poate fi folosită într-un mod similar pentru a combate aceste tragedii.

    Cum adică, AI poate fi folosită doar pentru a face rău? Doar în direcția aceasta merg gândurile lor? Adică, de ce AI nu poate fi utilizată în exact aceeași măsură pentru a contracara răul, adică, pentru a face bine? …Teoria cuțitului…Poate fi folosit ca o armă, sau ca o unealtă.

    Așadar, de ce „farurile noastre etice” se sting atunci când este nevoie să se pună în slujba binelui? Ce mijloace ne lipsesc pentru a promova binele cel puțin în aceeași măsură în care anticipăm că va fi promovat răul?

    În lipsa răspunsurilor la aceste întrebări,se pare că de fapt ne punem în serviciul celor care promovează răul, acceptând „mioritic” că nu mai avem nimic de făcut în apărarea noastră, resemnându-ne fatalist.

    Cred că, dimpotrivă, societatea românească are nevoie de mesaje ceva mai mobilizatoare. …De tipul „Deșteaptă-te române..”, dacă nu cumva ne place doar linia melodică.

  9. Cel mai dur articol care l-am citit pe Contributors in ultimii 20 de ani.Cu părere de rău o spun insă că era necesar chiar și in ultimii 25 de ani cînd ar fi avut și atunci răsunetul necesar.Pare foarte decepționist la prima vedere,foarte pesimist.Cu toate aceste inconveniente psiho emoționale la lecturare este un articol profund și cu îndemnuri la reflectii rodnice. Multe idei din repertoriul înșirat le-am simtit si eu la fel (de pildă BASARABIA cu cele 4 zone nevralgice și agitate – Gagauzia,Transnistria,Bălți -Edineț și Taraclia,puternic rusificate)

  10. Referitor la punctul 4:
    Sfârșitul anului 2024 a marcat o rupere brusca si neașteptată a Ro de statutul de “pilon de stabilitate regional”. Funcționarea însăși a democrației din Ro si orientarea euroatlantica sunt puse azi la îndoială, ceea ce a dus la carantinarea Ro in interiorul NATO&UE si eliminarea de la reuniuni importante unde au fost discutate subiecte strategice si sensibile ale NATO, UE si grupului de la Weimar. 20 de ani de eforturi de integrare euroatlantica a Ro au fost practic anulați in ultimele doua luni ale lui ‘24. Din acest motiv, este imperios necesar ca 2025 sa fie un dus rece real pentru societatea si clasa politica a tarii, nu o simpla făcătura digitala ca georgismanelele chicioase care au strangulat civismul romanilor. Singura soluție rămasa la îndemână in 2025 este anchetarea rapida a fraudelor electorale din turul întâi al alegerilor anulate, pedepsirea hoțomanilor politici si instituționali, reprogramarea rapida a alegerilor prezidențiale si găsirea unui Președinte capabil sa refacă rapid încrederea aliatilor occidentali ai Ro. Adică: un om hotărât, educat, serios si cu adevărat patriot prooccidental. Adică: fără georgesti, siemioni, cacarai si greble, ponti si gus(ter)i; alegeri fără instituții puturoase, oarbe, complice sau trădătoare; partide fără combinatori inepți si subversivi, care sa mute voturile oamenilor dupa algoritmi ridicoli si miopi. Cortina s-a ridicat si spectacolul oferit de Ro a fost un dezastru. Marionetele si roboțeii stangaci, partitura lor generata de AI si scălâmbăielile grețoase trebuie toate inlocuite complet, pentru ca nu numai spectatorii fluiera in sala, dar pana si criticii internaționali au fost exasperați de impostura regizorului si falsitatea scenariului. Un alt spectacol de pomina oferit de Ro in premiera mondiala, parca am vedea continuarea de la “prima revoluție televizata din lume” din ‘89.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Dorin Popescu
Dorin Popescuhttp://contributors
Președinte fondator și în exercițiu al Asociației “Casa Mării Negre / Black Sea House” (think-tank de politici publice la Marea Neagră), din iulie 2017. Este vicepreședinte al Asociației “Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană” / ICDE, fost diplomat (cu misiuni diplomatice efectuate la Moscova, Cernăuți și Sarajevo), analist politic, eseist, critic literar și cadru universitar (fost lector la Universitatea “Andrei Șaguna” Constanța, Facultatea de Științele Comunicării și Științe Politice). A absolvit cursurile Facultății de Litere și Teologie a Universității “Ovidius” din Constanța și este doctor în filologie, din 2012, cu teza “Paradigma constituirii discursului literar la Constantin Noica”. Este autorul volumelor “Noica. Bătălia continuă” (Editura Ideea Europeană, București, 2013, debut în volum), “Figuri ale textului anteic” (Editura Ideea Europeană, București, 2016), “Răzbunarea barbarilor. 2000 de ani fără Ovidiu la Tomis” (Editura Ideea Europeană, București, 2017) și “Captivi la Pontul Hibrid” (Editura Ideea Europeană, București, 2021). A publicat cca 200 de lucrări, studii, eseuri, recenzii, articole tematice, în diferite reviste culturale și științifice din România şi din străinătate, este coautor de programe tematice şi cursuri universitare în domeniul relaţiilor publice si al istoriei şi discursului presei româneşti și deține premii naţionale de eseu şi critică literară. Principalele preocupări sunt legate de politică externă, studii politice, eseistică, studii culturale, istoria culturii, critică literară etc.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro