vineri, septembrie 22, 2023

Atacul asupra tuturor. Jurnalistul de investigație slovac Ján Kuciak asasinat

Douăzeci de mii de cetățeni au ieșit să protesteze în Bratislava împotriva incapacitații autorităților slovace de a gestiona ancheta asasinării tânărului jurnalist Ján Kuciak, împușcat mortal acum o săptămână în apartamentul său, împreună cu logodnica, Martina Kuśnirová.Un atac asupra jurnaliştilor este un atac asupra noastră, a tuturor”, scria pe o pancartă, subliniind solidaritatea societății cu jurnaliștii care dezvăluie corupția la nivel înalt. Ján Kuciak lucra la o investigație pentru Aktuality.sk despre relațiile dintre cabinetul premierului socialist și Mafia calabreză.

Situată pe locul 17 din 180 de țări în clasamentul World Press Freedom Index realizat în 2017 de organizația Reporteri fără Frontiere, un loc privilegiat în comparație cu țări din regiune ca Ungaria situată pe locul 71, Polonia pe 54, România pe 46 sau Cehia pe 24, Slovacia se confruntă azi cu o situație fără precedent, care a determinat mai multe demisii și o mare neliniște în rândul cetățenilor obișnuiți. Asasinarea prin împușcare a jurnalistului de 27 de ani, în locuința proprie împreună cu logodnica sa, creează o stare de insecuritate nu doar în rândul jurnaliștilor. Indexul libertății presei notase totuși o vulnerabilitate care, iată, devine realitate: relația tensionată cu presa a premierului Robert Fico, un social-democrat din partidul Smer-SD, calificat de comentatori ca lider populist.„În Slovacia calomnia se pedepsește cu până la opt ani închisoare, cea mai gravă sancțiune din Uniunea Europeană. Numeroase procese au fost intentate jurnaliștilor de către oameni de afaceri, politicieni și oficiali din justiție. Premierul Robert Fico, care a initiat multe din aceste procese în mandatul său, își pierde adesea firea în relația cu jurnaliștii… Această conduită este tipică pentru ostilitatea în creștere arătată de politicieni jurnaliștilor”, subliniază Indexul.

Ján Kuciak lucra pentru Akuality.sk, o publicație online din portofoliul companiei Ringier Axel Springer, la o anchetă despre relația unor membri ai Mafiei calabreze ‘Ndrangheta, cu înalți oficiali ai statului, un caz de corupție în care erau sifonate fonduri europene. Kuciak colabora cu Centrul Ceh pentru Jurnalism de investigație, cu Investigative Project of Italy (IRPI) și Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), care îi oferiseră sprijin pentru obținerea unor informații greu de obținut. Jurnalistul primise amenințări cu câteva luni înainte de la un om de afaceri implicat și el în acte de corupție. Se știe că Mafia calabreză este activă în Europa în traficul de droguri și în alte afaceri murdare. Investigația neterminată arată că asistenta personală a premierului Fico, fermecătoarea top model Mária Trošková, avea relații de afaceri cu un membru conectat la‘Ndrangheta, iar un om de încredere al premierului, Viliam Jasan, fost deputat socialist și secretar al Consiliului de Securitate, era conectat prin fiul său cu un membru al mafiei, Pietro Catroppa, ca partener de afaceri. Suspiciunile urcau până la ministrul de interne.

Deși s-a plâns că tragedia este utilizată în scopuri politice, primul ministru nu a putut nega legăturile asistentei și ale apropiaților cu mafioții. Mária Trošková și Viliam Jasan au bătut în retragere demisionând, iar premierul a ieșit cu un milion de Euro la televiziune, recompensă pentru oricine livrează informații care să ducă nu doar la prinderea autorilor crimei, ci și la condamnarea lor. Un gest de prost-gust pentru a-și salva cariera politică, criticat de elita slovacă. Ministrul culturii a demisionat, președintele statului, Andrej Kiśka, a cerut demisia întregului guvern pentru a ieși din criza de încredere:„Am așteptat o ptămână să văd cesuri și hotărâri politice va lua guvernul în încercarea de a aplana tensiunile și de a restabili încrederea. Nicio soluție nu a fost evocată. Unii au demisionat, dar nu văd vreun plan pentru a scoate țara din criza de încredere”, a declarat președintele. Lumea a ieșit în stradă după ce șapte suspecți anchetați au fost eliberați. Europol și-a oferit sprijinul pentru a ajuta autoritățile slovace care par depășite. Asasinarea jurnalistului și a logodnicei sale devine pe zi ce trece teren de bătălii politice. Primul ministru îl acuză pe președinte că e de partea opoziției. Partidele se răstesc unele la altele, iar corupția și crima organizată jubilează.

Ján Kuciak a fost înmormântat în satul Stiavnik, de unde provenea familia sa, iar Martina Kuśnirová la Bratislava, în rochie de mireasă, relatează BBC. Este al șaselea asasinat în rândul jurnalștilor în ultimele douăsprezece luni, cel mai recent fiind cel al jurnalistei Caruana Galizia din Malta.

„Se vede clar este că dublul asasinat are un efect de șoc atât asupra jurnaliștilor, cât și asupra autorităților. Procurorul General al Slovaciei a declarat public că, dacă există un motiv legat de profesia jurnalistului în spatele crimei, atunci va declanșa iadul. Este o declarație dură care confirmă că asasinatul este văzut de toți ca un atac asupra fundamentului statului de drept. De asemenea, premierul a oferit un milion de Euro pentru orice pont care ar duce la prinderea și condamnarea criminalilor. Toate aceste declarații au venit în ultimele 48 de ore după asasinat și s-a alcătuit o echipă de investigație care include și ofițeri de informații. Nu-mi amintesc să fi văzut așa ceva în viața mea. Este o stare de panică la nivelul autorităților și de indignare la nivelul societății”, ne-a declarat Andrej Školkay, director al School of Communication and Media din Bratislava.

Alți doi jurnaliști au fost dați dispăruți, cazurile lor rămânând nerezolvate până în prezent. Palo Rypal, jurnalist de investigație, a dispărut în 2008. Deși există suspiciunea că s-a sinucis departe de ochii lumii, totuși cerectările nu au confirmat ipoteza. Miroslav Pejko a dispărut fără urmă în 2015.

„Acest asasinat este un atac la principiile de bază ale statului de drept, la libertatea expresiei și a presei, ca drepturi constituționale ale cetățenilor slovaci. Trebuie spus clar că este totodată o consecință extremă a atacurilor verbale agresive și de lungă durată asupra jurnaliștilor din partea unor reprezentanți din conducerea statului. În același timp, punem întrebarea cum îi protejează Slovacia pe cei care riscă să dezvăluie activități antisociale?”, se arată într-un comunicat al Secției slovace a Asociației Europene a Jurnaliștilor-AEJ, care  cere autorităților și poliției o investigație completă și temeincă a crimelor și aducerea făptașilor în fața justiției. Demersurile sunt susținute și de Asociația Ziariștilor Independenți din România, Secția românească a AEJ.

Articol apărut în revista „22”

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. Asta imi aduce aminte de asasinarea jurnalistei Anna Politkovsakaya. Nu cred ca mafia are frontiere si limite, indiferent ca vorbim de UE sau alta regiune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro