luni, decembrie 6, 2021

25 martie 2015- sfidarea

Ziua de 25 martie 2015 merită să fie reţinută. Pentru cei dintre noi care mai posedă un instinct civic al memoriei şi al lucidităţii, votul în cazul lui Dan Şova este clipa din care măştile ipocriziei onctuoase au căzut. Este vremea ca adevărul să fie rostit, până la capăt, este vremea să ne reamintim de sensul unei lupte pentru demnitate pe care am purtat-o, în anii din urmă,este vremea să evocăm semnificaţia votului pe care l-am dat, fără ezitare ,pe 16 noiembrie 2014, spre a înlătura un regim al privilegiilor şi incompetenţei, întruchipat de Victor Ponta.

Pe 25 martie 2015, inegalitatea şi privilegiile au invins, din nou. În pofida acelei stări de graţie a panicii generalizate resimţite imediat după alegerile prezidenţiale, reflexele de protecţie şi de solidaritate s-au reactivat. Victor Ponta este, astăzi, în continuare, premier. Memoria momentului în care românii au fost umiliţi în secţiile de votare pare să se fi şters. Majoritatea din Senat de acum este majoritatea căreia îi datorăm politica programatică de tăgăduire a unui drept constituţional nenegociabil.

Pe 25 martie 2015 înţelegem că 16 noiembrie 2014 este un doar o etapă o dintr-o confruntare pe care suntem obligaţi să o ducem mai departe. Este confruntarea cu o elită ce refuză să ne accepte statutul de cetăţeni, este confruntarea cu un PSD care se obstinează să ne trateze ca pe o masă de şerbi inerţi , este confruntarea cu un regim economic şi social care se fondează pe spoliere, corupţie şi complicitate.

Pe 25 martie 2015 avem datoria de a ne elibera de iluzii şi de a îmbrăţişa luciditatea şi vigilenţa democratică. Ordinea pe care o ocrotesc prin vot senatorii nu este ordinea noastră. Cedarea în faţa acestui asalt frontal echivalează cu o capitulare. Cei ce au dat un vot împotriva solicitărilor DNA astăzi pot fi , mâine, cei care sprijină rescrierea legislaţiei penale şi procesual-penale. Precedentul din cazul Şova nu trebuie ignorat sau subestimat.

Pe 25 martie 2015, Senatul a sfidat, prin votul membrilor săi,principiile pe care se ridică un viitor al demnităţii şi egalităţii. Devenit curte de judecată si pavăză împotriva puterii judecătoreşti, Parlamentul condamnă naţiunea întreagă la un statut de sclavie constituţională. Deasupra noastră se află ei, această castă definită prin impunitate.Rolul nostru este de a ne supune, fără să crâcnim.

25 martie 2015 este un prag care ne invită la o opţiune lipsită de ambiguitate. Alegerea care ni se înfăţişează este clară- între somnolenţa sclaviei şi curajul rezistenţei democratice nu mai există cale de mijloc. Civismul este stindardul sub care suntem chemaţi să ne aşezăm, spre a ne apăra drepturile noastre.

Distribuie acest articol

26 COMENTARII

 1. Așa este. Cu tunurile pe ei!

  Înțeleg că în cazul Șova este la mijloc o hotărâre desprinsă dintr-un regulament al Parlamentului neconstituțional. PNL va sesiza CCR despre hotărârea respectivă.

  Sper că CCR va declara articolul respectiv neconstitutional și crea un precedent prin care toate respingerile de imunitate să poată fi răsturnate de CCR.

  Singurul lucru pe care îl poate verifica Parlamentul și respinge o cerere de ridicare a imunității este un abuz asupra libertății de exprimare a parlamentarului sau ministrului, nu protejarea de potlogării.

  Potrivit Constituției, numai declarațiile politice sau abilitatea de a promova inițiative administrative sunt supuse la imunitate, nu fapte de corupție.

  Procurorul nu poate aresta pe nimeni mai mult de 24 de ore. Orice fel de reținere trebuie validată de o instanță de judecată.

  Dacă PNL are succes de data asta, poate sesiza CCR și pentru celelalte cazuri respinse de Parlament și obliga Parlamentul să se conformeze.

 2. Doar ca „pe 16 noiembrie 2014” am fost in impasul mai vechi, „Iliescu-Vadim”.
  Am ales un om care ne-a spus ca nu vrea sa fie mirlan, chiar daca pierde.
  Ca atare, nu va reactiona la mirlania parlamentarilor.
  Sperantele nu vor fi in Iohannis si Gorghiu, parte a uslamismului; si nici in Blaga.

  • „În calitate de garant al respectării Constituției și principiilor statului de drept, nu pot să trec cu vederea faptul că astăzi Parlamentul a blocat din nou o cerere a justiției. Într-un stat de drept nimeni nu este mai presus de lege. Calitatea de deputat, senator sau ministru nu ar trebui să confere nimănui imunitate în fața justiției. Parlamentul nu se poate erija în instanță. Justiția este singura în măsură să-și spună cuvântul, pornind, desigur, de la prezumția de nevinovăție. Numai un Parlament cu principii ferme în ceea ce privește integritatea, capabil să răspundă prompt și corect la cererile justiției, poate recăpăta încrederea cetățenilor.”

   -Klaus Iohannis

   Vadim vs. Iliescu?

   • daca ai fi fost atent, postarea mea era dinaintea reactiei „garantului Justitiei”.
    Iar daca memoria te ajuta, Klaus a participat , ca uslamist, la destule ghionturi date legalitatii si Constitutiei :P

    • Si-apoi, ce a constatat presedintele a vazut o tara intreaga, plus ambasadorii.
     Dl Iohannis are o reactie de agent constatator.

     • Defel! Face exact ceea ce îi permit prerogativele prezidențiale. Ce ar trebui să facă? Să intre în Parlament și să îi urecheze pe cei care l-au protejat și miruit pe Șova?

      Scăpați de scenariile USL-iste si treceti peste faptul că Băsescu nu mai e presedinte. E mai bine pentru toata lumea.

      • Exact. Sa faca scandal, sa se duca la o televiziune, sa dea cu ei de pamant. Asa, ce face? A dat un comunicat care nu are nici un efect. Absolut nici unul. Aia, in frunte cu Ponta, cred ca-si dau „hi five” prin birouri ce presedinte „cool” avem acum. Iar dumneata o dai inainte cu prerogativele. Penibil.

      • cum sa nu aiba efect? doar toata Romania sta pe FB sa-l citesca pe dl Klaus :P

      • @gheorghe/gheorghieni – Klaus Iohannis nu este Traian Basescu. Reactiile dvs „sa faca scandal la televiziune” reprezinta reflexe pavloviene caracteristice unei perioade politice care a apus odata cu iesirea din scena a lui Traian Basescu. Trebuie sa incepeti sa va obsinuiti cu normalitatea cand vine vorba de comunicare in mediul politic. Este inevitabil ca procesul sa fie dificil celor ramasi orfani de presedinte, fanilor marlaniilor si badaraniilor marinaresti. Dar orice are un inceput si atat timp cat mai exista apa si sapun in Romania exista o speranta.Stati pozitiv! :-)

  • pina in 90 nu am cunoscut regateni ; apoi am avut diverse contacte si mi am dat seama ca exista o diferenta culturala in aprecierea aceleiasi realitati.stiam ca sintem frati si ca in noi doi un suflet bate,da cu un ungur sau neamt puteam relationa mai usor
   chiar am citit pe unu moise guran care le zice ca dvs,iar in piata or iesit pina amu 100 !
   io cred ca Johannis ar trebui sa aduca minerii ! asta nu i bun daca nu actioneaza repede.noi vrem dimocratie !

   • cu 100 de oameni crezi ca plagiatorul are remuscari si ii tremura genunchii?
    Dar sa plagiezi o teza de doctorat, sa fii ofiter acoperit in acelasi timp cind erai procuror, e democratie?
    Iar Ponta stie ca Iohannis nu are dreptul moral sa le tina discursuri de legalitate: au participat impreuna la destule ilegalitati.
    NB,
    cred ca ti s-au strepezit dintii de atita acreala la adresa romanilor.

    • acreala ma apuca nu la adresa unui individ, fie el si bundeskistan , ma apuca la prostie si infatuare. amu ce i drept se afla mai multa in anumite parti ale terei

    • ministrul finantelor si a ascuns prada intr un sat din Oltenia , de unde probabil provine ; acum ca satenii au aflat ei spun „Sătenii au o singură certitudine: s-ar fi făcut oameni dacă ar fi fost „aleşii” lui Vâlcov pentru a-i ţine comoara. ”
     io asta inteleg : sa fii om acolo, trebuie sa fii hot sau asociat cu hotu !
     cum io nu inteleg asa , ma apuca acreala !

   • Majoritatea oamenilor carora le pasa nu pot iesi in cursul saptamanii la miting. Slujbe care se termina la 7-8-9 seara, copii, responsabilitati, stiti, e partea societatii care munceste 9-10-11 ore pe zi + drumul catre serviciu.
    Cat despre cine a fost aseara in Piata Universitatii, e un grup de oameni cu portavoci care se comporta ca si cum ei ar fi miezul de la gogoasa, mai puritanisti decat puritanii, care nu au nevoie de nimeni si de nimic ca sa curete societatea. Sloganurile pe care incercau sa le imprime erau un pic spre anarhism, gen „jandarmeria si jurnalistii protejeaza coruptii”, total gratuit si in nelegatura de cauza cu motivul protestului. Nimic nu e perfect si vor ca sa fie totul perfect pana maine. Si sunt vocali, foarte vocali, desi nu sunt decat 15-20 fata de cei 1-200 care au fost aseara, stiti cum e, cine striga mai tare are dreptate.
    In rest, grupuri de cate 2-3-4 persoane, oameni linistiti care protestau pasnic, discutand despre situatie. Nimic ce poate coagula multimea, gen un grup bine inchegat de 15-20 de persoane care sa nu vorbeasca aiurea si prostii, ci mesaje la obiect, cu bun simt si cu priza la un public numeros. Ma refer la lideri reali.
    Asa ca se pleaca din piata fara sentimentul ca nu esti singur si ai cu cine iesi la manifestatie si pe viitor, si nu mai vii a doua sau a treia zi.

  • Vad replici tipizate, aici si peste tot. Probabil ca dispecerii s-au mai schimbat , dar in CARNETEELUL LOR TIP SORINA MATEI este clar ca astazi scrie ”De insistat pe ideea Klauss se rezuma la Facebook”. Acum 3 zile, in dimineata zilei cu Sova a fost chiar mai col cand trei minti de ziaristi , de la trei publicatii diferite au fost strafulgerate de ideea PSD PREGATESTE ALTA MARTE NEAGRA.

 3. Nici nu cred că este nevoie ca dl președinte Johannis să protesteze public. Are totuși suficientă autoritate pentru a media silențios .
  Vom vedea; în orice caz, astăzi voi fi în Piață. Nu îmi pun spranțe în nimeni, din principiu. Încerc să reacționez, după puterile mele, la o imensă ticăloșie. Nu mai vorbim de imensul ridicol al miruirii.

  • Sa inteleg ca medierea silentioasa ar fi o coabitare netransparenta?
   Tocmai bine ca ne inchipuim cu totii ca USL traieste. De fapt eu sunt convins ca nu a murit.

   Apropos, de ce comunica prin feisbuc?

 4. Ştiam că postacii de partid sunt îndeobşte anonimi, dar iată mai sunt şi excepţii.
  Articolul este un exemplu de exploatare politică a justiţiei. Regimul privilegiilor şi incompetenţei este întruchipat de Victor Ponta, dar de Elena Udrea, nu! (Nu cumva aţi fost şi dv. pe posterul ăla în blugi, îndăratul doamnei?). Băsescu era cu tăierile de 25% din veniturile bugetarilor, doamna tăia doar 10% din veniturile celor ce făceau afaceri cu ministerul dumneaei.
  Iar libertatea dumneavoastră este indisolubil legată de încarcerarea lui Şova (înainte de proces). Logic.
  Ieşirea în strada pentru a cere încarcerarea unui om înainte de proces este nu doar ruşinoasă, este la un pas distanţă de a ieşi în stradă pentru a cere condamnări, iar orice implicare a străzii în justiţie este mult mai periculoasă chiar decât implicarea politicului.

  • http://inliniedreapta.net/copiii-abandonati-de-ieri-alegatorii-de-azi/

   Dr. Maria-Emanuela Zaharia:
   „Simplul fapt al instituționalizării precoce a copiiilor, practicate pe scară largă la noi în țară până prin anii ’97-’98, a făcut ca adulții rezultați din aceste generații să aibă, în marea lor majoritate, grave întârzieri mintale și să fie greu de integrat în societate. Ca să nu mai vorbim de trecutul plin de privațiuni nutritive, de instruire și educație etc.”

  • Postarea Dvs mi-a reamintit o lozinca anticeausista funny din timpul Revolutiei Timisoarei: SA FIE JUDECAT – AICEA IN BANAT ! Se cam subintelegeea ce verdict ar fi urmat – cel pe care l-a cerut la Targoviste dll Procuror militar care acum fiind ONG free lancer zice ca nu a fost el ci liescu. Si apropo, multi ani dupa aceea, cand s-a raspandit zvonul ca Iliescu ar fi grav bolnav si necesita o interventie chirurgicala a aparut si o caricatura senzationala cu un grup de medici care scandau: SA FIE OPERAT – AICEA IN BANAT. Evident – revoltatii Timioarei din decembre 1989 au toate meritele si ne-au dat atunci tuturor o lectie de demnitate. Lipsa de educatie democratica din acel moment explica si justifica cumva cerinta lor pentru o judecata populista. Acum nu mai exista insa nici o scuza. Ii poti numara pe degete – Tariceanu, Frunda si liderii UDMR – pe cei care inca nu se incovoaie sub umilitorul suvoi de mesaje de la ambasadori. Ponta si Dragnea nu indraznesc nici ei sa mai articuleze adevarul. Totusi Klauss Johannis care a apucat sa spuna adevarul la prima sedinta cu CSM, are de departe in cea mai trista pozitie.

 5. 14 zile mai devreme, in 11 martie a fost respinsa de catre o camera a Parlamentului cererea in ceea ce il priveste pe L. Borbely. Nu am sesizat nici proteste, nici reactii si nici intentii de contestare etc.. Ce anume diferentiaza cele 2 situatii?

  • In cazul lui Sova, cei 67 de senatori care au votat PENTRU erau mai putini decit jumatate din numarul total al membrilor Senatului; degeaba au fost mai multi decit jumatate din numarul senatorilor PREZENTI.

   Ideea e ca Parlamentul este suveran – daca decide sa-l ocroteasca pe Sova este liber sa o faca, doar ca trebuie sa o faca respectind Constitutia si deciziile Curtii Constitutionale. Or, in cazul de fatza nu a respectat regula ca hotaririle de acest fel se adopta cu jumatate + 1 din numarul senatorilor prezenti, nu din numarul total al senatorilor. Numai legindu-se de acest detaliu au putut CSM si Presedintele sa conteste hotarirea.

 6. o singura obiectie am Domnule Stanomir, si anume una legata de folosirea cuvantului „elita” in legatura cu aceste personaje. Cine sunt „o elita”: d-na cu Wolwo (professor si magistrat!!!), d-l cu „auto” („sunt de meserie auto”), dl. cu” o #*lim toti boss”? Sau d-na cu „panarama”, si ea tot magistrat???

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Dimensiunile teritoriale ale depopulării țării în anul 2020

Populația rezidentă a țării era la începutul anului 2021 de aproape 19,2 milioane locuitori. Declinul din anul 2020 a fost deosebit de...

Egalitatea și economia de piață

Narațiunea obișnuită despre egalitate în România este că acest „vis de aur” al poporului este pe cale să se destrame. Bogații devin...

Neamțu’ Țiganu’ citește Coranu’

Hafsa, Akif, Azra, Suleymen, Neyla, Dzina, Aisha... și multe alte nume. Eu nu știu cine sunt acești copilași, nu-i recunosc după fețe,...

De ce majoritatea modelelor climatice sunt „fierbinți”?

O bună parte din articolele mele publicate pe această platformă discută modele (simulări) ale variațiilor unor parametri climatici precum concentrația de CO2,...

Noi, chinezii

            Cu mulți ani în urmă am fost surprins să aflu că, în limba română (ba chiar în cea veche) există un...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro