miercuri, decembrie 8, 2021

9 iunie 2015: sfidarea

Ceea ce anticipam că se va intâmpla a avut loc, în cele din urmă. După refuzul de a demisiona, Victor Ponta beneficiază, din ziua de 9 iunie 2015, de protecţia acordată de colegii săi din Camera Deputaţilor. Solidaritatea complice a învins, încă o dată. Ca şi în cazul lui Dan Şova, disciplina politică a noului USL se confirmă. Privilegiile sunt reafirmate prin vot, în contra decenţei, a justiţiei şi a naţiunii înseşi. Ca şi în vara lui 2012, statul de drept se află sub asediu. Ca şi în vara lui 2012, democraţia înseamnă, pentru majoritatea din parlament, dreptul suveran de a încălca principiile europene, în impunitate. Ca şi în vara lui 2012, ceea ce se afirmă este voinţa de domestici puterea judecătorească şi de a învinge, o dată pentru totdeauna, opoziţia celor care nu se împacă cu statutul de şerbi dominaţi de partidul – stat.

Ziua de 9 iunie 2015 este aceea a sfidării, dar şi a clarificărilor ce înlătură ficţiunea de respectabilitate a regimului Ponta. De acum înainte, pentru partenerii europeni şi americani, ca şi pentru acei dintre noi care refuzăm să cedăm intimidării, Victor Ponta va fi doar politicianul ce împiedică cursul justiţiei,spre a se proteja, pe sine şi puterea sa. Coincidenţele nu sunt niciodată întâmplătoare. În aceeaşi zi de 9 iunie 2015, se dezbat amendamentele la legislaţia penală. Scopul lor: acela de a îngenunchea justiţia, definitiv.

Începând cu ziua de 9 iunie 2015, ideea de egalitate în faţa legii nu mai are nici un fel de semnificaţie în această ţară. Viziunea despre democraţie a domnilor Ponta şi Călin Popescu- Tăriceanu este uşor de decodat. Nimeni şi nimic nu poate afecta suveranitatea ilimitată încredinţată lor de către Parlament. Insolenţa cetăţenilor şi a procurorilor trebuie să înceteze. Ordinea naturală a lucrurilor trebuie restabilită. Aleşii din Camere decid, fără a fi intimidaţi de investigaţii obraznice, în vreme ce noi, supuşii, acceptăm cuvântul lor, fără crâcnire. În această Românie, nu este loc nici pentru independenţa magistraţilor şi nici pentru libertatea de a critica. Binevenită este doar adularea celor care se află în fruntea statului.

9 iunie 2015 este un punct de cotitură ce nu trebuie subestimat. Vara lui 2015 poate aduce atingerea mizelor strategice ratate de USL în vara lui 2012. Reversibilitatea reformelor din România este evidentă. După cum la fel de clar este şi riscul ca această majoritate să atace, frontal, instituţiile care îi limitează exerciţiul arbitrar al puterii. Este nevoie, în pofida tentaţiei resemnării, de luciditate, de încăpăţânare şi de rezistenţă. Justiţia şi egalitatea in faţa legii nu pot fi abandonate. De ele depinde însăşi demnitatea noastră.

Distribuie acest articol

16 COMENTARII

 1. Parerea mea, doar de simplu observator al scenei romanesti: persoane din Justitie si persoane din Servicii au format doua tabere care se implica in politica. Si se bat pentru taberele lor. Daca episodul Melescanu e uitat, nu e bine. Se vorbeste, pe la colturi, ca Alina Bica trage ponoasele nesupunerii: nu a vrut sa-l salveze pe securistul Tender. Iulian Vlad este chemat la SRI pentru a le impartasi experienta, cum e chemat si Nastase la ministeriatul dlui Aurescu.
  Daca in 16 noiembrie 2014 au cistigat unii, se pare ca ceilalti isi iau revansa; a pierdut doar plagiatorul presedintia, dar tabara lor e puternica. Cine i-a dat o mina de ajutor pentru acuza de ofiter acoperit? parca era cineva de la SIE.
  Stiu, pot fi banuit ca atac Justitia sau Serviciile, dar am precizat „persoane din”.
  Chiar trebuie neglijata declaratia generalului Dumbrava care spune ca SRI-ul se implica pina la finalizarea dosarelor?
  Nu doar in Parlament sint marii escroci care se acopera cu legi. Au ajutoare de nadejde in Institutii cheie ale Statului
  Ori in mass media, sa n-o credem iesita din spuma marii.

  • Implicarea SRI pina la finalizarea dosarelor nu inseamna obligarea judecatorilor sa dea o sentinta dorita de SRI, ci impiedicarea judecatorilor corupti sa dea o sentinta nelegala si netemeinica, care sa-i favorizeze pe infractori.

   • E si mai grav ce spui tu: „ci impiedicarea judecatorilor corupti sa dea o sentinta nelegala si netemeinica, care sa-i favorizeze pe infractori.”
    Unde scrie ca asta ar fi menirea SRI? deci SRI-ul este organ suprem in Justitie?
    Apoi, asa cum crezi ca exista judecatori corupti, dece nu crezi ca si printre sereisti pot fi oameni corupti?
    Ori, asa cum se tot zvoneste, ca printre magistrati ar fi oarece ofiteri acoperiti, implicarea SRI-ului mai este pentru a opri judecatorii corupti?
    Grea dilema, pe care daca tot o ocolim sintem in situatia celui ce isi fura caciula si se intreaba cine i-a manglit-o :P

 2. Nu e nici un punct de cotitura, nu e nimic nemaintalnit. Este un alt episod din filmul in care, de la stanga la dreapta (sau invers) si-au dat mana in bataia de joc generalizata, sfidarea, umilirea si spolierea unui popor intreg.
  Sunt excelenti in a organiza hotia, sunt foarte buni in a ambala cu fundita pentru a atrage sustinatori. Toti.

 3. Cred ca este favorabila nevotarea arestarii lui v.p.
  Poate fi un test de maturitate al DNA (ca sa nu ne mai imbatam imreuna cu ei, cu apa rece), si un test al dlui. Uncheselu.
  Dl. VP, trimis in judecata, audiat ca inculpat, intrebat despre toate documentele, confruntare cu CDSova, cu ceilalti martori din proces, cu cei de la Lignitul Vesel, … reaudiere, expertize, explicatii in timpul expertizei, … iar reaudiere.
  Asta se balbaie si e incoerent, cand este odihnit. Minte ca si cand respira; credeti ca sub stres, nu va spune 2-3 prostii si alte 10000 de minciuni?
  Numai sa vina la proces … Parca vad ca isi tatueaza si el o urma de glont pe gat … .
  Sa vezi vaiete pe Ciutacu, vituperatii pe Gadea si sfaturi pe Avraham, Savaliuc si Alice din Tara Minunatiilor lu’ Ponta .

 4. „Un popor cre isi alege politicieni corupti, impostori, hoti si tradatori, nu este victima, ci COMPLICE” (George Orwell) Nu stiu de cind poporul roman este complice – dar AVEM DOVADA, cel putin de pe timpul Scrisorii Pierdute a lui Caragiale! De 150 de ani, cel putin, Poporul roman este COMPLICE! Nu cred ca se va trezi in 2016… deci, Istoria continua!

    • Da, este singura solutie, dar din pacate nu ne va schimba prea mult conditia si nu ne va scoate din marasm, caci tot ce face bun azi PDL-PNL este de sorginte basista si ei nu recunosc asta si asta este un schelet mare cat casa la un partid din care jumate l-a adus pe Ponta la putere si jumate l-a tradat in 2012 pe MRU si deci si pe Basescu desi la referendum au facut ce a trebuit(macar atat)

 5. Buboiul era spart de mult, degeaba am stat cu capu-n nisip sau ne-am consolat ca si a lor e moarta. Acum ca ne-a si stropit in fata, ce abureli mai putem cauta sa ne linistim constiintele incarcate? Da, am aflat! Cum ca „ceilalti isi iau revansa”! Carevrasazica, e absolut normal sa furi, atat ca ti se da in cap atunci cand vin ceilalti la putere.

  Cat de aburite pot fi mintile romanilor ca sa nascoceasca asemenea aiureli?! Ne purtam ca natiune fix ca-n bancul ala „no pai daca nu i-o intrat tromfu…”

 6. Parlamentul care pt Udrea e ciuma si pentru Sova si Ponta e muma e clar defect . O institutie a statului trebuie sa produca rezultate consecvente . De fapt de cand cu ignorarea votului 300 de catre toata clasa politica noi nici nu mai traim practic intr-o democratie .Toata speranta e in vest , altfel dorinta romanului majoritar exprimata prin conducatori ne-ar duce spre un stat ca fostii sateliti sovietici .I-as trimite sa-si faca concediile acolo , mama lor de imbecili .

 7. PNL ala de se trage din Bratieni, asa crede el dar tot din FSN moralmente provine , ala care a facut USL si ala deci care tradand ideea noastra antitotalitara de baza a permis revenirea la putere a hidrei nascuta din puroiul comunist – mafiots, sa-si puna cenusa in cap. Daca azi PNL face ceva bun este doar ceva facut in linia Basescu-Boc.
  Doamne ocroteste Romania si pe romanii care nu stiu ce fac..

 8. Penelistii sunt tot in fratie cu Ponta, nici o grija. Ati vazut cum l-au facut scapat pe Sova. Acum macane fiindca stiau ca nu e nici un pericol pentru Ponta. Trebuia sa declare in fata camerelor ca sprijina justitia, macar de amorul artei. In fond, sunt la fel de corupti si de putrezi ca pesedeii.

  • Chiar mai grav: pesedeii nu se ascund, astia sintem, asta vrem.
   Dar liberalii semnalizeaza (vocal) ca vor la dreapta, dar de trezit se trezesc in brate tot cu stinga.

  • Si ce naiba facem dle make?
   Doar presiune de strada ca sa nu se bage legi ticaloase si altele de acest fel? Dar suntem in stare ? Nu obosim prea repede?

 9. Istoria spune, ca din cand, in cand, se pune mana pe par.
  Peste cateva zeci de ani, se cer scuze … .
  Tot statistic, isoria arata ca mana pe par se pune cand prostimea nu mai are ce sa „gainareasca” (furat, e prea mult spus).
  Se pare ca acum mai au ce sa „fenteze” pe la fisc, pe ca asigurari, pe la asoc de propriet, pe la ajutoare si somaj, pe la biserici, … etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Neamțu’ Țiganu’ citește Coranu’

Hafsa, Akif, Azra, Suleymen, Neyla, Dzina, Aisha... și multe alte nume. Eu nu știu cine sunt acești copilași, nu-i recunosc după fețe,...

Dimensiunile teritoriale ale depopulării țării în anul 2020

Populația rezidentă a țării era la începutul anului 2021 de aproape 19,2 milioane locuitori. Declinul din anul 2020 a fost deosebit de...

Când nu știi că nu se poate

Dacă aș avea câte un leu pentru fiecare ocazie în care un “specialist” din România mi-a explicat savant și superior că “în...

Lărgirea Uniunii Europene. Serbia, Bosnia-Herțegovina, Muntenegru, Macedonia (de Nord) și Albania

Scriu aceste rânduri la Novi Sad, în Serbia. Nu sunt pentru prima dată în această țară, am mai străbătut-o de câteva ori...

Noi ipocrizii climatice și criza energetică

În decembrie 2020, Adam Anderson, CEO-ul companiei Innovex Downhole Solutions din Houston, Texas, a încercat să facă un gest frumos pentru angajații...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro