miercuri, aprilie 14, 2021

A doua petitie catre Avocatul Poporului

Subsemnata Popa Carmen, cetatean roman, domiciliata in Craiova, str. …..,   de profesie avocat,  va adresez  aceasta a doua petitie prin care va solicit din nou ca in temeiul art.146 din Constitutie sa sesizati   Curtea  Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate  a Ordonantei de Urgenta nr.41/05.07.2012 privind modificarea Legii nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului.

Sunt nevoita sa va adresez a doua petitie intr-o singura saptamana, deoarece Guvernul Romaniei a adoptat, in doua zile consecutive – 4 si 5 iulie-  doua ordonante  de urgenta care incalca flagrant Constitutia Romaniei.

Inainte de a ma referi la  modul in care Ordonanta de Urgenta 41/05.07.2012 incalca Constitutia Romaniei,  ma simt nevoita, domnule Valer Dorneanu,  sa va reamintesc cateva dispozitii legale care va reglementeaza activitatea.

Conform articolului 2 din Legea 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei  Avocatul Poporului

“ (1)Instituţia Avocatul Poporului este autoritate publică autonomă şi independentă faţă de orice altă  autoritate publică, în condiţiile legii.

(2)În exercitarea atribuţiilor sale, Avocatul Poporului nu se substituie autorităţilor publice.

(3)Avocatul Poporului nu poate fi supus nici unui mandat imperativ sau reprezentativ. Nimeni nu îl  poate obliga pe Avocatul Poporului să se supună instrucţiunilor sau dispoziţiilor sale.”

Ceea ce vreau sa subliniez este faptul ca, dumneavoastra nu sunteti un subordonat al Guvernului si trebuie sa va exercitati atributiile  in mod independent si in slujba cetatenilor.  Acest obligatie  va impune sa ignorati orice  ordin  ati fi primit din partea formatiunii politice care v-a nominalizat pentru aceasta functie, sa examinati petitia mea cu profesionalism si onestitate si  sa dati curs cererii de sesizare a  Curtii Constitutionale sau sa imi transmiteti un raspuns motivat.

In calitate de slujbas al poporului si in conformitate cu art. 13 din lege

“Avocatul Poporului are următoarele atribuţii:

(f)poate sesiza direct Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a legilor şi ordonanţelor”

In conformtate cu art. 14 din aceeasi lege  “(1) Instituţia Avocatul Poporului îşi exercită atribuţiile din oficiu sau la cererea persoanelor fizice, a societăţilor comerciale, a asociaţiilor sau a altor persoane juridice.”

Desigur ca “cererea” mea nu are aceeasi forta ca “mandatul puterii politice”, nu pot decat sa sper ca, in calitate de functionar public aparator al drepturilor cetatenilor  veti actiona in litera legii, fara a considera ca aveti un drept discretionar in aprecierea caracterului fondat al petitiei asa cum Guvernul a apreciat ca are un drept discretionar de a legifera, incalcand Constitutia.

Desi sunteti jurist  si v-ati fi putut sesiza din oficiu ca Avocat al Poporului, regulile imi impun sa imi  motivez  Petitia:

i) In conformitate cu art.73, lit. (d) din Constitutia Romaniei,  prin lege organica se reglementeaza  “organizarea şi desfăşurarea referendumului”

ii)    In conformitate cu art.115 din Constitutia Romaniei – Delegarea Legislativa “Ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică. “.

Prin urmare:

– Referendumul vizeaza drepturi electorale, organizarea si desfasurarea lui fiind reglementata prin lege organica.

– prin ordonanta de urgenta nu se poate legifera in domeniul drepturilor electorale.

Adoptand Ordonanta de Urgenta nr.41/05.07.2012, Guvernul Romaniei a incalcat Constitutia (art.72,  art.115)

Prin adoptarea unei Ordonante de Urgenta ce modifica Legea refendumului, Guvernul a incalcat urmatoarele  principii constitutionale prevazute la articolul 1:

alin. (3) România este stat de drept,

alin.(4) Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor – legislativă, executivă şi judecătorească – în cadrul democraţiei constituţionale, a

(5) În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.

In fine, vatamarea care mi se aduce prin adoptarea Ordonantei de Urgenta nr.41/05.07.2012   o motivez prin prisma articolului   16 din Constitutie:
“(1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.

(2) Nimeni nu este mai presus de lege. “

In fata  legii, eu sunt egala cu dumneavoastra si cu domnul Prim Ministru Victor Ponta.

Asa cum eu  ma duc la serviciu in fiecare zi, ma straduiesc sa fiu un cetatean  onest  si platesc impozite anuale echivalente cu salariul unui parlamentar, al unui ministru sau al unui ministru secretar  de stat,  asa cum eu  respect legile tarii, pretind  – in baza principiului egalitatii in fata legii – ca orice  inalt demnitar sau functionar public,  sa se comporte la fel.

Dreptul si intresul pe care il afirm, este acela de a trai intr-un stat in care Constitutia,  legea  sa fie respectate, in primul rand de catre cei care ne-o impun.

Avocat,

Carmen Popa

Distribuie acest articol

13 COMENTARII

 1. Buna ziua,

  Fiind avocat imi puteti raspunde la urmatoarea intrebare? Care este min si max ale atributiilor executive prezidentiale? Se tot spune : a facut prea putin….. si prea mult….., nu inteleg la ce se raporteaza, la nemultumiri?, la faptul ca-i vrea altcineva locul?, ca nu-i simpatic? In cazul acesta orcine poate fi dat afara din servici arbritrar. Eu nu am gasit o standardizare in aceasta problema. Multumesc

  • Eu inteleg prin „fapte grave” actiuni sau inactiuni care reprezinta o incalcare a unor norme de drept pozitiv de o insemnatate deosebita pentru ordinea constitutionala, pentru ordinea de drept. Opiniile critice, chiar daca sunt exprimate intr-un limbaj mai abrupt, raman doar opinii.

   Daca citesti declaratia cu motivele de suspendare, constati ca nu este vorba despre critica unor actiuni sau inactiuni, ci critica declaratiilor politice sau critica unui anumit tip de comportament politic, pe care l-am putea considera drept „hiperactiv”.

   Intr-adevar nu exista precedente, in afara de cel din 2007, ocazie cu care Curtea Constitutionala a fost explicita.

   In cele din urma, aprecierea comportamentului politic al unui Presedinte tine foarte mult si de filozofia juridica a judecatorilor constitutionali si de rigurozitatea analizei.

   Indignarea mea are alta cauza: nu poti sa legiferezi prin ordonanta de urgenta in domeniul institutiilor fundamentale ale statului, in domeniul drepturilor electorale. Acesta este precedentul cu adevarat periculos, pe care spec ca judecatorii il vor sanctiona. Ei trebuie sa se gandeasca ca mai au multi ani de mandat si astfel de situatii se vor putea repeta.

   • Multumesc pentru raspuns. Sustin petitia dv, dar si intrebarea mea. Consider ca nu exista un motiv real pentru demitera lui TB. Si nu neaparat ca este vorba de dansul, cu toate ca observ ca mai toata lume se dezice de el, dar aparam ce s-a nascut in timpul acestor ani si avem si ce apara, altfel era liniste si pace. As sustine pe orcine care este dat afara din servici in mod abuziv, asa cum observ. Pentru ca nu exista normata aceasta functie si a-i imputa unui om ca nu este mai mult ca perfect sau mai putin, este o incalcare a drepturilor omului, parerea mea. Fiind un presedinte ales in urma unui program politic si nu numit, conform Constitutiei, nu trebuia sa-si puna in aplicare programul? acestea nu inseamna fapte si nu vorbe?? Da, am citit actul la care va referiti, in el nu se fac precizari clare la ce trebuia sa faca si ce nu, raportat la ce??

 2. As dori sa va cer permisiunea de a folosi textul scrisorii dumneavoastra pentru a redacta o alta petitie, in acelasi spirit.

  Cu deosebita consideratie.

  • Plagiatorule! Baga sama ca advocatu poporului intervine doar pentru persoane fizice. Doamna cu petitia are ceva proces cu autoritatile sau doar manipuleaza si ea, ca ” tot ramane ceva”.

 3. Am preluat textul (adaptat persoanei mele) si l-am trimis in nume propriu.
  Va multumesc pentru formatul legal al textului.
  Sper ca din ce in ce mai multi cetateni sa trimita petitii direct autoritatilor. Petitiile on-line sunt ok dar nu au nici o finalitate juridica. Petitiile trimise autoritatilor in nume propriu devin sarcini de serviciu pentru functionari.

  • Vasile, chiar daca deserveste regimul SATANEI, legea trebuie respectata. Aici nu se pune probleme de preferinta politica ci de LEGE!

   • Perfect de acord. Si de acord si cu aceasta petitie. Dar sa ne spuna doamna avocat cate petitii a depus sa zicem din 2005 pana acum, timp in care constitutia a fost incalcata de zeci de ori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Carmen Popa
Carmen Popa
Absolvent al Facultatii de Drept Universitatea Bucuresti, diploma de Studii Superioare Europene - Universitatea Nancy II, Franta, cursuri de specializare postuniversitara la Institutul International de Drept al Dezvoltarii, Roma, Italia, cursuri postuniversitare de drept european la Institutul Henri Capitant de pe langa Colegiul Franco Roman, Facultatea de Drept Bucuresti.

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro

Top articole

Cum produce scoala tampiti

I.  Învăţământul preuniversitar Pentru a nu pune la încercare răbdarea potenţialilor cititori, o spun de la început: şcoala românească produce tâmpiţi industrial şi cu metodă....

Ucraina. Alinieri ideologice toxice la narațiuni (post-)sovietice

Un “amănunt” picant și toxic a tulburat grav liniștea comemorării împlinirii a 80 de ani de la masacrul din poiana Varniței, de...

U.S. and E.U. shoulder to shoulder

"Parte din strategia lui Donald Trump ținea de rezolvarea problemelor prin escaladare. Acum rezolvăm problemele coborând temperatura, prin de-escaladare, căutând un...

Invitarea Ucrainei în NATO – marea lovitură strategică a SUA în Estul Europei şi scenariul care dă fiori regimului Putin

Agitaţie mare în estul Ucrainei, de ambele părţi ale frontierei cu Rusia. Informaţii contradictorii, acuzaţii reciproce de escaladare a conflictului, masarea trupelor...

Despre protestele antivaccin, anxietatea tehnologică și tehnofobia. De ce ne este teamă de cipare (I)

Privim îngroziți la cei din jur care îmbrățișează teorii conspirative, le susțin impetuos pe rețelele de socializare, ți le aruncă în față...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.