marți, martie 19, 2024

Acțiunile de lobby remunerat ale d-lui Rudolph Giuliani și procesele în justiție ale liderilor PSD

Să facem un exercițiu de memorie și să ne întoarcem în timp la începutul anului 2017. Un început care coincide cu acela al guvernării PSD-ALDE. Una dintre cele mai nefaste din istoria României.
Atunci, în ianuarie 2017, președintelui PSD, dl. Liviu Dragnea, nu i-a fost, pesemne, suficientă, covârșitoarea victorie în alegeri a partidului pe care îl conduce și a vrut să dobândească un plus de credibilitate, chiar de onorabiliate pozând în persoană care chiar contează în contextul marii politici internaționale. Cu mare trecere la Casa Albă, băgat în seamă, respectat, amic la toartă cu noul locatar al acesteia, dl. Donald Trump.
Drept pentru care dl. Dragnea a umblat la pușculița partidului, și-a cumpărat bilete de călătorie și și-a procurat contra-cost o invitație la una dintre recepțiile cu sute de invitați, recepție onorată cu prezența de noul președinte al Statelor Unite. Astfel de recepții făcând parte din cutuma vieții politice americane, sunt considerate perfect legale, sunt încadrate în ansamblul operațiunilor de strângeri de fonduri de care au nevoie partidele politice americane, dar și în setul exercițiilor de socializare făcute de orice președinte la început de mandat și nu numai.
Să reamintim detaliul că în Statele Unite președintele țării nu este obligat sub nici o formă, de nici o lege, cu atât mai puțin de Constituție, să-și abandoneze apartenența la partidul care l-a învestit cu încrederea de a-l reprezenta în alegeri. Să mai reamintim și faptul că nu doar pe meleaguri americane, ci și în alte țări occidentale, cu democrații consolidate, activitățile de lobby sunt strict reglementate și din punct de vedere moral și juridic, dar și fiscal.
Cert e că dl. Dragnea a făcut mare caz mare de prezența domniei-sale la sus-menționata recepție care s-a întâmplat să aibă loc în chiar zilele în care la București guvernul condus de dl. Sorin Grindeanu se pregătea să dea ordonanțele privind amnistia și grațierea. Fotografiile ne arătau un Donald Trump cum nu se poate mai preocupat de felul în care se simte ilustrul său oaspete din România, mai-mai că nu îl întreba dacă i-a plăcut ciorba și dacă nu cumva ar dori o porție dublă de desert.
Mi-am reamintit toate acestea la începutul săptămânii, atunci când o anumită parte a presei bucureștene a dat publicității cu mare pompă și exces de respect, mult peste cel cuvenit poziției actuale deținute de expeditor, textul unei scrisori trimise președintelui Klaus Iohannis de dl. Rudolph Giuliani. Dl. Giuliani a expediat o scrisoare asemănătoare și președintelui Senatului, dl. Călin Popescu-Tăriceanu, dar chiar și d-lui Liviu Nicolae Dragnea.
În scrisoare, dl. Giuliani critică protocoalele secrete care au fost semnate de-a lungul vremii de felurite instituții ale Statului român implicate în actul de justiție și în lupta anti-corupție cu serviciile secrete, condamnă efectele perverse ale unor excese din lupta anti-corupție și aduce osanale aministiei și grațierii. Cam în același stil și cu aceleași vorbe și argumente cu care o fac comunicatorii PSD și ALDE, televiziunile apropiate, prietene ori supuse respectivelor partide sau așa-zisa „ cea mai deșteaptă femeie din România”, nimeni alta decât d-na Alina Mungiu-Pippidi.
Primul personaj scos la înaintare spre a supra-evalua importanța scrisorii d-lui Giuliani a fost nimeni altul decât senatorul Titus Corlățean. Despre care nu știam nici măcar că mai există după lamentabila lui prestație în calitate de ministru de Externe în zilele primului tur al alegerilor prezidențiale din toamna anului 2014. Ne vorbește dl. Giuliani care sigur că o face dând expresie gândurilor președintelui Donald Trump, ne vorbește America însăși, așa că deschideți larg urechile!, ne îndeamnă fără teama de a părea ridicol dl. Titus Corlățean.
Fost procuror federal, fost primar al New York-lui în chiar perioada în care au avut loc celebrele și tragicele atacuri teroriste din 11 septembrie, dl. Giuliani este, la ora actuală, avocat personal al președintelui Statelor Unite, dl. Donald Trump. Poziție în care are foarte mult de lucru căci dl. Trump e acoperit de multe pete negre, dar are și de făcut față multor acuzații care, în cazul în care sunt probate în justiție, l-ar putea costa chiar declanșarea procedurilor de impeachment. Și cu toate acestea, dl. Giuliani își află timp să scrie scrisori oficialilor români.
De fapt nu e vorba decât despre acțiuni de lobby, remunerate ca atare și fiscalizate în consecință, cu evidente legături cu faptul că toamna care se apropie va aduce cu ea scadența și sentințele finale într-o seamă de procese în justiție pe care le au mulți dintre liderii PSD, în frunte cu dl. Liviu Nicolae Dragnea. Scrisoarea/ scrisorile d-lui Giuliani trebuie puse în oglindă cu masa comună la care și-a cumpărat bilet dl. Liviu Nicolae Dragnea. Dar și cu atacurile interminabile la care guvernarea PSD-ALDE supune esența Statului de drept din România. Dl. Giuliani este un instrument. O sculă. Atât și nimic mai mult.
Text apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

12 COMENTARII

  1. MAaAre scuLă! Însă, părerea mea e ca a semnat si el ca Primari pe o scrisoare băgata de baetzi da la Sie prin rețeaua lor ceaușistă de acolo care probabil l a împușcat in cap pe Culianu, daca pe Pacepa l a ratat.

    • „MAaAre scuLă!”

      Dl Giuliani a fost precum ziceți.
      Apoi, ceea ce a semnat a semnat și a fost transmis în numele societății comerciale din care face parte, o firmă [de avocatură] , carevasăzică, nu în nume personal.
      Așadar, ar putea oricând, întrebat fiind de cineva din România, bunăoară, să spună că n-are nicio responsabilitate pentru prostiile pentru care firma a fost plătită să le scrie la solicitarea clientului.

      • Are reponsabilitate pentru prostiile pe pentru care firma sa a fost plătită să le scrie la solicitarea clientului. Ca doar clientul n-a platit doar pentru tehnoredactare, ci si pentru angajarea numelui si a responsabilitatii personajul respectiv.

        Ce-i drept, pare nasol este sa-ti vinzi numele pentru scopurile murdare ale unui client, but hey daca asta e modelul sau de business e treaba lui.

  2. Banii n-au miros pentru lobby-isti, nu-i asa? Indiferent ca provin de la politicieni importanti sau de la rahati cu ochi din PSD, precum Dragnea. Vocea lui Giuliani nu reprezinta insa si vocea Americii, iar aici putem sta linistiti. Scrisoarea platita trimisa de Giuliani nu face decat sa-i dea lui Dragnea apa la moara si sa „legitimeze” distrugerea in continuare a statului de drept de care acesta.

  3. Somewheres, Anywheres

    Locuitorii rurali „teleormanizați“, protocroniştii … somewheres?
    Civilizația urbană, „Vă vedem“/ Sibienii …… anywheres?

    Lipseşte încrederea între locuitorii țării. Lipseşte încrederea în instituțiile statului din partea cetățenilor. Lipseşte încrederea în statul de drept 1938-1989-2018 de 80 de ani. Minciuna şi hoția „penalilor patrioți“ în locul legii?

    … „… protocoalele secrete care au fost semnate de-a lungul vremii de felurite instituții ale Statului român implicate în actul de justiție și în lupta anti-corupție cu serviciile secrete, condamnă efectele perverse ale unor excese din lupta anti-corupție și aduce osanale aministiei și grațierii.
    … „….

    Aderarea la UE 2007 înseamnă intrarea în spațiul european UE, al „principiilor normative“, al legilor comunitare: Aquis Communautaire.
    S-a discutat inainte de aderare 1990-2006 despre aceste „principii normative comunitare“ în sfera publică românească? S-a discutat după aderarea 2007 despre aceste „principii normative comunitare“ în sfera publica românească mult şi bine?

    Feedback american azi:

    … „… ”Vă scriu ca să îmi exprim îngrijorarea în legătură cu prejudiciul continuu adus statului de drept în România, comis sub pretextul aplicării cu eficienţă a legii. Acest prejudiciu afectează negativ, în mod direct, cursul investiţiilor străine directe în România, deoarece niciun investitor raţional nu ar investi într-un loc în care domnia legii şi sistemul legal fac subiect al manipulării făcute de cei de la putere”, scrie Giuliani…. „…..

    Cum se poate ajunge la investiții masive în industria 4.0 în țară cu penali în guvern, în parlament, în instituțiile publice? Democrația originală autohtonă înseamnă legislația în slujba lui Dragnea/PSD?
    Cum ve decide electoratul la algerile 2019 / 2020? Va prefera din nou „originalul“?
    Anual emigrează 140.000 locuitori… ..
    Brain drain … …

    • Sa inteleg ca acest Giuliani este un fel de legatura intre Kremlin si diverse organizatii, guverne si lideri politici din state unde Rusia are interese pentru a le destabiliza si pentru a le distruge sistemele de justitie. Este un fel de „stat paralel american”. Este incredibil la ce-l duce mintea pe acest Dragnea: sa lase impresia falsa ca administratia SUA este de acord cu politicile PSD-ului. Este o actiune care aduce aminte de practicile KGB-ului in anii 80, de discreditare a unor guverne (falsa impresie ca administratia SUA este de acord cu ideile lui Dragnea) si de creearea unei imagini false privind democratia din Romania. Practic , Romania este folosita in acest joc tot in scopul discreditarii SUA.

      • Nu ştiu.
        Giulani, fostul primar republican NY o unealtă? Nu cred.
        Speculațiile geopolitice dâmbovitene sunt o boală veche. Malurile Dâmboviței (la fel am auzit de la Greci, etc) nu sunt buricul pământului. Nu cred că D. Trump ştie unde e Bucureşti. SUA e şi rămâne scutul nuclear pentru NATO şi UE. Cuvântarea recentă solemnă a lui E. Macron despre apărea UE e floare la ureche. UE nu are potențial militar nuclear propriu asemănător cu SUA. Trei dulăi, SUA, China, Rusia şi doi cătei, UK şi Franța sunt în consiliul ONU cu veto. România nu e nici măcar un „ciot“ pentru Putin.

  4. In SUA, FBI urmareste, inregistreaza si furnizeaza datele procuraturii.

    Ba mai mult, FBI provoaca politicienii la coruptie si daca aia musca, s-au ars.

    Numai in Romania exista pretentia ca fiecare institutie sa aiba propriile servicii de urmarire – o prostie care costa bani si resurse umane.

    Protocoalele sint necesare.

    Cred ca Giuliani habar n-are ce-a semnat: daca e adevarat ca a primit 5 milioane, astia investiti si aducind 10% / an, sint o gramada de bani (furati poporului roman)

  5. Cui ii pasa?

    Reducerea cheltuielilor statului, privatizarea extinsa, rezolvarea situatiei juridice a terenurilor, reducerea ajutoarelor social, reducerea planului cadru scolar, reducerea la sfert a functionaries, reducerea numarului de minister la 7, disciplina fiscala.

    Asemenea subiecte pot conduce la dezvoltare tarii nu discutiile a trei troli tampiti despre un papagal si o duzina de tantalai.

    Eu nu cunosc vreun lider autoritar card sa nu didn’t sfarsit altfel decat bolnav la puscarie, sarac SI injurat de toata lumea.

    Interesanta mi s-ar parea perceptia membrilor ALDE despre toata povestea cu justitia si protocoalele. ALDE a fost la un pas de a nu intra in Parlament. La viitoarele alegeri va intra? Nu cumva electoratul dur va vota PSD si gata? Cine si de ce ar aai vota ALDE?

  6. Stimate Dl.Profesor,

    Admir promptitudinea cu care reactionati la mai toate evenimentele din viata politica romaneasca.
    Sintezele sunt totdeauna clare ,directe si nu sunt concepute la comanda,exceptie notabila in presa vremii.
    Va doresc in continuare mult succes !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro