luni, iunie 17, 2024

Academia salvează România

Dacă n-ați auzit încă de Academia Română (mulți români o confundă cu Academia generalului Oprea sau cu Academia de Poliție) vă asigur că veți tot auzi de ea de acum înainte. Academia s-a pus pe treabă. Țelul urmărit e nobil: salvarea neamului. Dușmani ai țării, luați aminte și vă înfricoșați. Nu mai e de glumă: Academia salvează România.

Nici nu v-ați dat seama, dar acum câteva săptămâni, țara era în pragul dezmembrării. În mod curios, nici SRI, nici SIE, nici CIA, și nici Mossadul, nu observaseră ce se pregătește României. Complotul a fost identificat și denunțat într-un Apel, devenit deja istoric, semnat de cam jumătate din membrii Academiei și lansat sub titlul, ”Identitate, suveranitate și unitate națională”. Simțindu-se descoperiți, conspiratorii au fugit care încotro, nu li se mai dă de urmă, ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Noi știm că era cât pe ce să se întâmple, scrie negru pe alb în Apelul academicienilor.

Printre acțiunile îndrepate direct ”împotriva statului și poporului român”, Apelul identifică, pe primul loc, ”rescrierea tendențioasă, lacunară sau chiar mistificatoare a istoriei”. Li se cere ”instituțiilor abilitate” ”să vegheze și să acționeze pentru a preveni, pentru a contracara și atunci când se încalcă legea, pentru a pedepsi toate diversiunile și agresiunile la adresa identității, suveranității și unității naționale a României”.

Cum s-ar zice la pușcărie cu istoricii mistificatori! Dacă afirm, de pildă, că Burebista nu avea pe deplin o conștiință națională românească, cine știe să citească printre rânduri înțelege imediat unde bate o asemenea afirmație: minimalizând coeziunea națională a statului dac, lovesc în fapt în unitatea de azi a României. Și atunci? Atunci, stați și veți vedea. Vor interveni ”instituțiile abilitate”. Să prevină, nu mai au cum. Să contracareze, poate, nu știu în ce fel, treaba lor. Și mai potrivit fiindcă, orice s-ar zice, calomnia e gravă, ar fi să mă pedepsească. Ce spuneți: doi ani, cu suspendare? La fel ca domnul Dragnea, mă simt onorat. Spre deosebire însă de renumitul om politic, promit că nu voi recidiva. Gata, mi-am băgat mințile-n cap. Aveți dreptate: Burebista a fost un mare Român!

Nu știu însă dacă domnii de la Bruxelles vor scăpa atât de ieftin. Este clar că se fac vinovați de știrbirea suveranității României. Domnule Junker, domnule Tusk, și toți ceilalți, ați cam încurcat-o. Patru ani, fără suspendare, asta vă prezic. Dacă nu vă plac închisorile noastre, puteți alege să-i petreceți într-o închisoare belgiană.

Încă nu s-au stins ecourile celebrului Apel, că Academia lovește din nou. De data asta, ni se livrează un proiect de dezvoltare a României sau cam așa ceva. Punctul central al chestiunii (cel puțin așa am văzut la televizor) este impiedicarea tinerilor de a mai ieși din România. Foarte bine, să se coacă puțin la minte și apoi mai vedem dacă le dăm sau nu pașaport. E vorba, mai precis, despre absolvenții diverselor facultăți, care, după ce își încheie studiile, nu știu cum să fugă mai repede din țară.

Academicienii susțin că odată ce statul român a cheltuit pentru școlarizarea lor, ar trebui să fie obligați să rămână aici. Să fie dați în consemn la frontieră! Sau, ca măsură alternativă, dacă vor cu tot dinadinsul să plece, ducă-se pe pustii, să nu mai auzim de ei, însă nu înainte de a-și achita școlarizarea până la ultimul bănuț.

Soluția asta mi se pare echitabilă și aș propune generalizarea ei. Să se aplice nu doar absolvenților de facultate, ci tuturor românilor, trei milioane sau câți or fi cei ce au plecat sau vor mai pleca din țară. Toți și-au făcut studiile în România, dacă nu o facultate, măcar liceul sau clasele primare. Să plătească fiecare tot ce e de plătit. Dacă nu, să facă bine și să se întoarcă în România, fiindcă și așa avem șomajul destul de scăzut.

Mor de curiozitate: ce ne-o mai pregăti Academia pentru săptămâna viitoare?

Distribuie acest articol

47 COMENTARII

 1. Libertatea cuvîntului e un principiu suprem. Nu stă la dispozitie (excepție… ce e permis tigrului nu e permis boului… D. Trump contra CNN, BBC si NY Times..). Prostiile la nivel înalt par echitabil împărțite pe glob.

  …”…. . Complotul a fost identificat și denunțat într-un Apel, devenit deja istoric, semnat de cam jumătate din membrii Academiei și lansat sub titlul, ”Identitate, suveranitate și unitate națională”. Simțindu-se descoperiți, conspiratorii au fugit care încotro, nu li se mai dă de urmă, ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Noi știm că era cât pe ce să se întâmple, scrie negru pe alb în Apelul academicienilor.
  Printre acțiunile îndrepate direct ”împotriva statului și poporului român”, Apelul identifică, pe primul loc, ”rescrierea tendențioasă, lacunară sau chiar mistificatoare a istoriei”. Li se cere ”instituțiilor abilitate” ”să vegheze și să acționeze pentru a preveni, pentru a contracara și atunci când se încalcă legea, pentru a pedepsi toate diversiunile și agresiunile la adresa identității, suveranității și unității naționale a României”.
  … „…..

  A scăpat țara /societatea civică română de trecutul recent? A rămas o umbră din cei 50 de ani de dictatură 1939 -1989, în care de sus/ la București s-a decis ce e valabil, ce e permis, ce trebuie eliminat (epurarea etnică)?

  „Glasul patriei” a găsit colaboratori (șantajați) ilustri în naționalcomunism. Apelul celor „84 academicieni” 2017 o reînviere a propagandei de ieri?
  Colaboraționismul (La trahison des clercs.- Julien Benda 1927) intelectualilor interbelici și în naționalcomunism e o tristă realitate românească & pe continent.

  Cînd se pun istoricii români pe treabă și aduc lumină în bezna /vidul impus de PCRisti/Securiști -FSNiști/SRI prea mult timp în spațiul public. Reviste, cercetări din exterior /lume în anii 1982-1989 studiate de acesti ”84 academicieni”? E ceva de văzut/citit? Colaboraționismul 1939 – 1989 ca singura cale sigură spre laurii de „academicieni” români?

  Pericol … regionalizare (descentralizare?)… „tărișoara (plînsete)”?
  Curat murdar….. …

  Imi place ironia decentă a autorului. Zîmbim?

 2. Domnule Boia,

  Ma simt vinovat. V-am citit cartile si ele ar trebui conform acestui apel sa fie pe masa „institutiilor abilitate”, la studiu si probabil „la studiu” Dv., editorii de la Humanitas , si noi cititorii poate filmati cand iesim din librarie cu cartea Dv. sub brat, sau inregistrati de camerele din aeroport, caci vai, cartile Dv se gasesc si acolo si nu cele scrise de academicienii care au initiat acest apel.
  Acest apel nu face decat sa fie confirmata afirmatia lui Gabriel Liiceanu ” am iesit din comunism, dar nu si comunismul din noi”. I-am vazut intr-o seara la Realitatea TV pe initiatorii acestui apel. Niste domni in varsta rosi de ambitii nemasurate, de ranchiuni vechi si noi, aratau si se exprimau ca intr-o sedinta PCR din anii 80. Academia Romana este unica instituie din lume unde cei mai ilustri membri ai sai au fost alesi post mortem.Asta spune tot despre aceasta institutie si tarele elitelor din Romania.

  • Au fost uitate, probabil cu intenție urâtă, următoarele: Academia Oamenilor de Știință, creată de adevărații români, cei din PSD=partidul slugilor lui dragnea, ca replică la Academia Română care duce lipsa oamenilor de știință, Academia Infractorilor, creată de PSD simultan cu Academia de Informații(care cuprinde adevărații oameni de știință dinPSD și formațiunile adiacente, adică cei informați), Academia lui Hagi pentru fotbalagii în devenire, Academia de Științe Economice, plină de laureați rrromâni ai premiului Nobel pentru economie, Academia de Teatru și Film, în care sunt cuprinși toți românii posesori de premii Oscar, urmând a fi creată la insistențele domnilor Ponta și Dragnea, Academia Pușcăriașilor, mândria nației rromâne.

 3. Acum câțiva ani am întâlnit o englezoaica intr-o sala, făcând cercetare istorică, care mi-a spus ca nu i se pare nimic rău in ideologia comunista pentru ca, spre exemplu, școala era gratuită; ea nu a beneficiat de gratuitate in școlile engleze … desigur, nu a uitat sa-mi spună ca nu i se pare corect ca statul roman scolarizeaza gratuit si nu cere nimic in schimb…

  • Fata ceea, englezoaica, poate a invatat numai in sistemul privat. In UK, tot invatamantul de stat preuniversitar este gratuit.

  • stau de cativa ani in Anglia si afirm cu toata responsabilitatea: de la cinci ani pana la 18 ani inclusiv orice copil din aceasta tara are asigurat gratuit nu numai invatamantul dar si caiete si manuale , absolut tot, plus pentru cei din clasa pregatitoare si clasa 1 o masa gatita gratuita la scoala, iar pentru cei de la gradinita si clasele primare fructe si lapte zilnic. Toti acesti copii stau la scoala zilnic de la 9 am pana la 3 pm. Daca au parinti bogati pot sa urmeze o scoala particulara, unde platesc, e adevarat, foarte mult. Dar asta este optiunea lor. Iar dupa ce termina clasa a treisprezecea, daca vor sa intre la colegiu si au rezultate bune sunt sprijiniti printr-un sistem de burse si ajutoare asa de consistent incat numai cei care nu vor – si foarte multi dintre englezi nu vor – nu urmeaza cursurile invatamantului superior.

  • Nu școlarizeaza gratuit. Toate facultățile au locuri cu taxă (dacă ar fi învățământul gratuit, ar fi totul fără taxă), orice re-examinare de plateste, înscrierea la facultate costa, înscrierea in fiecare an de studiu se plateste. Nimic nu e gratuit în învățământul din Ro. Doar aparenta.

 4. …context în care, iertată-mi fie impietatea, parcă m-aş încumeta să postulez că în aproape fiecare mare academician, ar putea sta la o adică pitit, şi câte un mic… manelist.

 5. Paradoxul societatii romanesti este ca, acele institutii care ar trebui sa modernizeze tara fac opusul: o tin captiva intr-o forma de subdezvoltare pentru a-si perpetua pozitia dominanta (academic) in societate.

  Noroc cu ronanii care isi implinesc carierele profesionale in Occident si care ne ofera o oglinda a decrepitudini profesionale a majoritati academiciienilor autohtoni.

 6. Corect, d-le profesor. Academia Romana este infestata de politruci si securisti, nedemni de calitatea pe care o poarta.
  As indrazni sa ofer solutii pentru Romania:
  – lege care sa oblige demnitarul sa aleaga intre demnitati: parlamentarul / primarul propus ministru sa renunte la calitatea de parlamentar / primar, nu sa se intoarca la adapost in Parlament, dupa ce a dat gherla (vezi cazul Florin Iordache)
  – lege care sa stopeze traseismul politic: parlamentarul care isi da demisia din partid sa piarda calitatea de parlamentar; in fond, a ajuns in Parlament pe lista partidului din care doreste sa plece, nu? Poate asa scapam si de „fratiile” reconfigurabile „la cerere/oportunitate” din Parlament, si care au dat jos aiurea diverse guverne.
  – reforma Constitutiei: forma de guvernare, structura Parlament, legi fixe ale functionarii Guvernului (de exemplu, stabilirea numarului si structurii ministerelor prin lege, nu sa apara/dispara ministere peste noapte) s.a.m.d.
  – reforma Codului Penal: insumarea pedepselor, nu comasarea lor; masuri clare pentru confiscarea averilor ilicite, reguli clare de aplicare s.a.m.d.
  – reforma Curtii Consititutionale: persoane propuse exclusiv de societatea civila, Academie si CSM, pe baze profesionale solide si moralitate impecabila
  – reforma CNA: sa vegheze asupra tuturor media, nu doar tv si radio; sa aplice legea fara intarziere si fara dubla masura; la fel ca in cazul CCR, persoane propuse exclusiv de societatea civila si Academie
  Dezbatere, dezbatere, dezbatere…

  • Total de acord – plus o anexă fiscală ce să prevadă – limita maximă de taxare a unei persoane sau întreprinderi – 20-30% (incluzând toate taxele fiscale și parafiscale, exclusiv cele locale), limită de împrumut a guvernului (limită de deficit și reguli de depășire în caz de urgență sau alte cazuri, investiții, etc.); circumstanțe agravante pentru funcționarii publici ce comit fapte penale (+10% pentru fapte penale obișnuite, +30% din pedeapsă pentru corupție, abuz în serviciu, etc.)

 7. Chiar m-am gandit la dvs cand am citit faza cu „rescrierea tendențioasă, lacunară sau chiar mistificatoare a istoriei”. Poate ar trebui sa cereti de pe-acum azil politic undeva prin Kiribati sau alt teritoriu care n-are conventie de extradare cu Romania. In caz ca reuseste cumva Dragnea sa -si faca un stat de sine statatoriu, national si vertical pentru Romani Liberi, Demni si eliberati de jugul bruxelez.

  Iar lui Ioan Aurel Pop i s-ar putea incredita eventual un Minister al Adevarului Adevaratei Istorii Unice, Nationale si Tricolore, vechime garantata 2050 de ani. Sau macar o Comisie de purificare si anihilare a boismului, acest cancer din trupul istoriei patriei.

 8. Ştiam că BOR şi PSD sunt două pietre de moară care împiedică dezvoltarea României.Acum a mai apărut şi o a treia,Academia Română.Probabil următoarea idee creaţă va fi că protestele din Piaţa Victoriei sunt provocate din exterior de duşmanii României.

 9. Va multumesc sincer pentru modestia, rabdarea si staruinta (inclusiv efortul asociat acesteia) dumneavoastra in a demonstra ca bunul simt si ratiunea nu s-au stins. Va rog sa ramaneti la fel. Va multumesc din suflet pentru „De ce este Romania altfel”.

 10. Nu va faceti griji domnule Boia; acesti „oropsiti ai sortii” (numiti „academicieni”) sunt, oarecum la pixul domnului Dragnea. Au fost incitati de „jupan” sa latre; o fac fara sovaire pentru ca trebuie sa „justifice” .banii primiti (oare pentru ce merite?) Sa speram ca le-au cazut toti dintii ca sa nu si muste si ca vor ramane doar cu latratul.
  As fi curios sa aflu cati dintre acesti zisi academicieni au fost pusi acolo in timpul regimului ceausescu ? Se pare ca le este dor de „epoca de aur” si prin latratul lor ar vrea sa o reinvie.

 11. Interesant cum povestea cu ”rescrierea tendențioasă, lacunară sau chiar mistificatoare a istoriei” va făcut instantaneu să vă gândiți la propria persoană! Să fie oare proverbiala muscă..?

  • pai domnule garret; nu era greu sa ne dam seama nici noi astia mici spre cine se indreapta ”rescrierea tendențioasă, lacunară sau chiar mistificatoare a istoriei” !!
   stiti dvs cumva mai multi care rescriu istoria glorioasa a rominilor care incepe de la rominul Burebista ?
   in tara rominilor n a disparut nici frica si prea putini au caracter acolo ! si cei care il cunosc bine pe rominul Burebista, asteapta cuminti pe margine sa vada cine cistiga ! in caz ca se afla ca Burebista nu stia ca romini e mindri, schimba si astia tabara si intorc armele ! da pina atunci stau cuminti si maninca o piine calda

 12. Acum vreo 3 ani am avut un proiect personal – am făcut un program care a analizat automat definițiile din DEX (luate de la DEX Online) și le-a importat în Wiktionary pentru limba română. Ocazie cu care am descoperit o serie de definiții inconsistente – gen numerotare incorectă, abrevieri greșite, referințe la alte definiții inexistente etc.
  Le-am trimis un e-mail cu aceste definiții greșite (Inst. de Lingvistică este parte a Academiei Române) – bineînțeles că n-am primit nici un răspuns nici până în ziua de astăzi.

  Academia Română este o instituție mare și anchilozată care există numai pentru ea însăși, ca niște oameni ancorați în trecut să primească niște beneficii de la stat.

 13. Mulțumesc, domnule Boia! Un articol excelent!
  Ar fi de spus, în completare/continuare (?) că această (c)academie va postula un fapt, deja „cunoscut”: mult înainte de „facerea lumii” EXISTA „poporul r(rrrrrrrrr)omân” (nu „traco-dac). Acest mare popor, buricul-buricului Universului, l-a „creat” pe Dumnezeu și, cu marea îngăduință a aceluiași mare popor (din care fac parte, dacă nu știați, și cetățenii Adam și Eva), a putut acest Dumnezeu să creeze și restul Lumii…
  Ce fac acești așa-ziși „academicieni” ar fi de râs, de nu ar fi de plâns!…

 14. În 1986 am cerut pasaport sa ma duc o luna în California cu o bursa, si 3 zile în RDG la un congres. Ca invitat! Desi am înercat unele pile , raspuns negativ la ambele. Un coleg mai în v^rsta, responsabil cu protocolul, face: „înteleg ca nu ti-au dat grumul în America, dar de ce nu ti-au dat voie sa mergi în RDG?ovarasul întelegea ca nu meritam sa merg în USA. Acum aceeasi persoana semneaza chemarea academicienilor.

 15. A propos de tendentios, lacunar si mistificator: consultati DEX, e savuros :) !
  Veti afla multe noutati, de ex. ca ” habitat” provine din franceza, la fel ca „hematie” si chiar ca „tetraedru”! Desigur, „tetrahidronaftalina” e tot de origina franceza, se vede de la o posta!!!
  Latina sau greaca sunt prea…departe, zicem ca-i franceza, ca doar „multi vad, putin pricep”…
  Intr-adevar e curat „idiot”, adica din limba greaca.
  Maine, poimaine, vom afla si ca off course este, de fapt un oeuf corse :D
  Au secours!!!

  • Va dau un exemplu in spiritul „principiului dezintegrarii oilor”: cuvantul romanesc „site”, pronuntat „sait” si care vine tocmai din … engleza. Acest cuvant nu are nimic in comun cu cuvantul de origine latina „sit”, sau cu cel frantuzesc „site” (hopa …), care absolut intamplator au acelasi inteles.

 16. nu doar Burebista a fost un mare romin ! cam toti cei pe care copii rominilor ii invata in scoala ca fiind stramosi, sint mari romini ; si asta o auzi si aci deseori de la uni autori ; iar daca ii intrebi nu cumva exagereaza !?, iti taie comentariul !
  mai ieri la un filozof tare apreciat pe aci, i am spus ca nasterea romaniei mari, inseamna moartea Transilvaniei ; daca el spune ca clasa politica romineasca e hoata, io i am zis ca majoritatea rominilor e hoti ( uni ptr a supravietui), iar el m a taiat ! da e dimocrat ! stie ce inseamna libera exprimare, doar ca i articolul lui.
  uni vorbesc de 84 de academicieni rominesti ! s au delimitat ceilalti si au ripostat ? s au asteapta sa vada daca va fi cazul sa intoarca armele !?
  statul rominesc a fost construit de asa maniera ca academicieni rominesti sa arate asa, politicieni rominesti sa arate asa, oameni de afaceri rominesti sa arate asa

  • frati romini ! in acceptiunea mea nu sint hoti doar cei care sustrag de la celalalt ceva, atunci cind el nu se pazeste ; sint la fel de hoti cei care intra in fata la o coada unde altii asteapta respectuos, sint hoti cei care masluiesc un medic(care n ar trebui sa fie medic) ptr a primi rinichiul pe care alti il asteapta de ani(si care probabil vor muri astfel) , sint hoti cei care s au inscris in pcr ptr a primi un apt sau avansa in cariera,sint hoti cei care veniti din alte parti intr un oras sint alesi de ai lui,care tot asa au venit de curind, si cu puterea ce le confera statul rominilor interzic folosirea denumiri orasului in limba celor care l au construit si care au mosi si stramosi de veacuri in el, sint hoti cei care ptr a ocupa un loc de ministru se inhaiteaza cu criminali,iar azi fac morala, sint hoti cei care folosindu se de pile ,relatii s au privatizat(ha ha) din „averea noastra a tutulor”
   Hotia este o insusire caracteristica a culturi rominesti, doar ca romini e jmekeri , n are rusine si daca ii areti cu degetul se uita in alta parte

 17. Articol grozav, dar prea scurt. Tema ar trebui mai pe larg abordată, cel puțin de dimensiunile lui „Ca și”. Aveți un umor de același calibru cu al dlui Andrei Pleșu. Ar trebui să produceți mai multe texte umoristice. Asta nu înseamnă că nu am citit mai toate cărțile dvs apărute în țară.

  • NU cred ca articolul d-lui Boia trebuia sa fie mai scurt. Mai bine o serie de articole scurte ca sa trezeasca oamenii si sa invete sa gandeasca in mod independent. Cat despre „academicieni” lasa-i in naftaline sa continue agonia lor quasi-intelectuala.

 18. va e teama ca s-ar putea da o lege care sa interzica si sa condamne negarea sau punerea in discutie a romanismului lui burebista? vi se pare ridicol? stupid? aberant?

  de ce? ar fi ceva inedit in legislatia romaneasca? sau ceva nemaivazut in vreo tara europeana? romanismul lui burebista de ce nu ar putea fi (si el) postulat prin lege, iar negationistii aruncati in puscarii, amendati, lasati fara job si interzisi de la publicare?

  precedentul a fost creat si nu imi amintesc sa fi citit vreun text de-al dvs., la fel de sarcastic ca acesta, in momentul comiterii respectivei aberatii istorico-juridice.

 19. 1. Academia pute de canalii si lichele.
  2. Ar trebui repopulata de indivizi cu merite si caracter.
  3. Multi dintre „academicieni” ar pleca, dar nu le-ar da nimeni de lucru, pentru ca nu sint buni de nimic…

 20. Nici mie nu mi se pare corect ca statul sa plateasca de la nasterea individului pana la sarsitul scolarizarii, fara sa primeasca nimic in schimb. Deoarece acestea s-au facut cu sacrificiile altora care nu au avut sansa individului in cauza!
  Parintii lor nu au avut cum studia, nu au primit apartament or spatiu intr-un loc in care ar fi avut perspectivele deschise – nu au deci cine stie ce dezv umana si studii dar trimit anula bani acasa, lucrand aiurea, mai ales prin UE- bani care se regasesc in buget! – deoarece aceiacare au avut conditii nu-si platesc nicio datorie!
  Daca era pe-asa pasoptisti nu facau in veci nicio ROMANIA!

  • Nici mie nu mi se pare normal ca romanii sa plateasca toti contributii la pensie, desi unii din ei o sa emigreze sau sa moara inainte de a ajunge sa primeasca pensie. E aceeasi logica ca a dvs.

 21. Numai ce ne anunta domnul Sigfried Muresan aflat cu treburi la Bruxelles ca tinerii vor fi sprijiniti direct de catre UE sa poata calatorii in UE asta tocmai pentru a isi putea implini visurile de a lucra in UE sau intr-o alta mare corporatie multi-nationala.

  Curat ghinion nenicule!
  UIte cum este lovita nemilos si crunt insasi maretea si temeinica institutie a Academiei Romane.

 22. Eu zic ca masura asta cu fortatul sa rmana sa munceasca in tara sau banii inapoi e o masura buna. Prea multi ingroasa aiurea randurile stundentimii din fabricile autohtone de diplome. Cu amenintarea asta deasupra capului, poate mai multi tineri deschid ochii si observa ca e la fel de usor sa faci o facultate serioasa cum e sa te duci sa faci un ASE sau o Poli la Bucuresti. Doar ca ramai cu ceva util la sfarsit. Eu chiar cred ca multi tineri rateaza o oportunitate imensa din simpla comoditate.

  • si io m am gindit sa cer fratilor romini, statului rominilor, sa mi dea si mie contravaloarea unui apartament, ca si io am participat la bugetul statului si n am primit aproape pe gratis un apartament ; ii drept ca io nu ma incadram in grupul ce a votat in”duminica orbului”cum manipularea rominilor o numeste

 23. S-ar putea să fiu combătut puternic, dar eu cred că, în aceste momente tragice ale istoriei României, nu trebuie să fim foarte critici cu mesajul Academiei. Într-o perioadă în care o adunătură de hoți conduc România, eu cred că un grup de oameni (cu inima pentru tara asta îmi doresc să cred) își transmite convingerile, acest fapt nu e de contracarat din start (fie ei academicieni, economiști, agricultori, fotbaliști etc). Eu cred că anumite idei, venite din partea unor oameni care simt românește si care au o moralitate, trebuie să pătrundă în societate, că prea s-a răsturnat scara de valori. Cu cât mai multe voci apolitice (sau măcar mai puțin politice) cu atât mai bine. Nația asta trebuie să înțeleagă, pentru a se putea salva, că orice model, în afara PSD-ului, poate fi luat calcul.

 24. academia romana nu mai exista cam de pe vremea cand comunistii i-au pus capastru si i-au dat jos fustele!!
  politruci, sclerozati si alte specimene care nu au nimic in comun cu spiritul vechilor academicieni de dinanintea sosirii ciumei rosii in aceasta tara!bieti lingai obisnuiti sa linga fundurile rosii in schimbul mentirnerii privilegiilor! sa nu uitam ca si tovarasa codoi a fost membrana de seama a acestei institutii ajunsa de rasul curcilor!!
  Rusine ademicienilor din ziua de azi! nu au facut si nu vor face nimic care sa trezeasca acest popor ne-desteptat inca!!

 25. Uitati-va la anonimii astia de „academicieni” – v. http://www.acad.ro/sectii/sectia14_informatica/sti_membri.htm, care habar n-au de IT!!! Cu Manole zece, care-i si intrece!!! Trantori la Stat sau/si la Manastirea Secu. Cu exceptia a doi dintre ei (unul din strainatate), ar muri de foame in lumea reala… Habar n-au sa scrie un program, rade breasla IT de ei.

  Cine din tinerii IT-isti cu mintea brici da doi bani pe ei? Cine din adevaratii IT-isti nu-i dispretuieste? Niste neica-nimeni.

 26. Din cate stiam eu, academicienii erau alesi pe viata si nu putea intra unul nou, decat prin trecerea in nefiinta a unuia vechi. Unul singur a fost exclus din randul academicienilor datorita/din cauza/ca urmare a „schimbarii regimului” in 89 : tovarasa codoi. Dar nici pentru ea nu s-a facut exceptie; a parasit academia prin deces; este discutabil doar modul cum a survenit decesul…
  Toti ceilalti au ramas, bine mersi acolo. Cum acesti tovarasi academicieni fusesera admisi in ultimii 45 de ani, fiind compatibili cu criteriile trasate de partid, nu avem cum sa ne asteptam la schimbari ametitoare. S-au grabit sa schimbe diacriticele, doar ca sa se spele de vopseaua sovietica, fara sa se spele de nationalismul comunist.
  Si, din 89 incoace, evident admiterea noilor intrati s-a facut cu acordul celor existenti la 22.12.1989. NU se pot schimba, asta e!

 27. ACADEMIA. Sunt marcat de un singur subiect, care a schimbat viata multor oameni valorosi: distrugerea institutelor de proiectare si de cercetare, urmata de un exod al specialiatilor si de schimbarea profesiilor .Impactul asupra dezvoltarii Romaniei a fost deosebit de grav, iar indiferenta unor factori ce puteau impiedica aceasta tragedie va ramane in istorie. Am fost inginer proiectant automatist la IPROMET, printre primele vizate de lantul de distrugeri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Lucian Boia
Lucian Boia
Istoric, nascut in 1944 in Bucuresti. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat prin lucrări teoretice privitoare la istorie şi la imaginar şi prin investigarea consecventă a unei largi game de mitologii (de la viaţa extraterestră şi sfârşitul lumii până la comunism, naţionalism şi democraţie). A adus, de asemenea, noi interpretări privitoare la istoria Occidentului, a Franţei şi a Germaniei.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro