joi, iulie 9, 2020

Academia second hand

Nu ne ajungea că avem o Academie Română în care își fac veacul tot felul de personaje lipsite de orice urmă de relevanță științifică. Inși în al căror cv  opera de bază este reprezentată de notele informative date Securității, de desenarea planurilor caselor foștilor directori ai „Europei Libere”, desene conștiincioase făcute tot la comanda și pentru uzul serviciilor secrete, al fostei poliții politice din RSR, și de laudele scrise la adresa lui Nicolae Ceaușescu.
Acestei Academii neepurate, așa cum s-ar fi cuvenit să fie la începutul anului 1990, dar care nici după acea dată nu a făcut dovada că ar pune prea mare preț pe criterii de eligibilitate reale, celor științifice trebuind să li se adauge, firesc, și cele morale, i s-a alăturat de ani buni o așa-zisă Academie a Oamenilor de Știință. Care, la rândul său, mustește de non-valori, de profitori, de inși arondați pe față sau doar mascat PSD, de turnători la fosta Securitate și de persoane cu dosare penale. Ba chiar cu consistente stagii de formare petrecute după gratii.
Academia Oamenilor de Știință (ASOR) a primit prin Legea bugetului de Stat pe anul 2020 o grea lovitură. Pur și simplu i s-a luat ciolanul. I s-au tăiat sursele de finanțare. Un act de dreptate. Academicienii aceștia, gen Vasile Burlui, Gheorghe Mencinicopschi, Alexandru Papari, Valeriu Tabără, Ecaterina Andronescu și alții asemenea lor, plus Ion Cristoiu, zis Coroiu, în calitatde de membru de onoare, dar și nesătulul Răzvan Theodorescu, pe post de cumulard (octogenarul face parte din ambele Academii) nu puteau să se împace cu statutul de nefurajați. Drept care traseistul politic Sorin Cîmpeanu, devenit din toamnă membru PNL, a inițiat un proiect de lege de așa-zisă repunere în drepturi a falsei Academii. Proiectul a fost susținut, firește, de d-na senatoare Ecaterina Andronescu. Cea care pare să o aibă pe mai departe drept model de viață pe repauzata întru Domnul Elena Ceaușescu. Ține morțiș și fostul ministru al Educației să semneze acad. dr. ing. Și să mai pună niște bani la o parte, doar atâția cât să aibă pentru înmormântare. Cum declara ea însăși că are. Facă- i-se voia!
Legea a fost votată săptămâna trecută. Alți bani, altă distracție, altă cheltuială neprevăzută cu care aleșii neamului împovărează tot mai debilul, mai fragilul buget de Stat al României.
Nu au girat această nouă lege ticăloasă, lege a imposturii retribuite și onorate din banii românilor, doar cei de la PSD ori parlamentarii care au mai rămas din ALDE. Nici vorbă. “Și-au adus aportul” la nouă bătaie de joc la adresa însăși ideii de valoare și parlamentarii PNL. Ba chiar, o cucoană de la Bihor, pe nume Florica Cherecheș, care e liberală cam tot la fel cum sunt eu Dalai Lama al Tibetului, a contribuit cu un amendament bizar. Pe care l-a argumentat cu larga recunoaștere științifică de care s-ar bucura academicienii second hand. Cu toții savanți de renume mondial.
Acum, din două, una. Ori dl. Ludovic Orban nu mai controlează defel partidul și predică precum Moise în pustiu atunci când le cere parlamentarilor să nu mai voteze legi de natură să împovăreze bugetul, fiindcă numai astfel se explică de ce primii care-i nesocotesc solicitările sunt aleșii peneliști, ori PNL face un mizerabil joc dublu. De data asta ținând morțiș să-i facă hatârul d-lui Sorin Câmpeanu. Căruia se pregătește să îi plătească din banii românilor trădarea.
Asta dacă nu cumva președintele Klaus Iohannis va face ceea ce trebuie să facă. Să respingă de la promulgare legea ticăloasă. Cea care duce la creșterea numărului de academicieni pe metrul pătrat. Dar și să le ceară peneliștilor să nu mai mintă. Și-au dat până azi suficient arama pe față.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

10 COMENTARII

 1. Oricum s-ar spune românii au, indiferent de pregătire, o enormă lipsă de caracter, de bun simț și un împătimit dar al parvenirii. Pare-se că acest popor, cu excepțiile care confirmă regula, este un popor lipsit de rasă. Oameni cu pretenții coboară demnitatea mult sub limita normalului. Este și cauza pentru care românii se îndreaptă către o fundătură greu de ocolit.

  • „…românii au, indiferent de pregătire, o enormă lipsă de caracter”.

   Probabil, dumneavoastră fie v-ați inclus între excepții, fie v-ați exclus, fiind în prezent parte a unui alt popor, dar ați păstrat numele românesc. În fine…

   Generalizările sunt întotdeauna riscante, iar cartea profesorului Daniel David m-a deazmăgit tocmai din pricină că premisele (datele statistice) s-au aflat mult în spatele concluziilor, care au prevalat.

   Eu, spre exemplu, cunosc numeroși oameni care „au caracter”, iar asta conduce în mod firesc către concluzia că depinde în foarte mare măsură de expriența personală, de mediul pe care îl frecventezi, locul în care trăiești. Fără vreo legătură cu cazul acesta, spre exemplu, o persoană care trăiește printre infractori, va spune că toți oamenii pe care îi cunoaște sunt lipsiți de caracter și va generaliza cu ușurință.

   Nu cred că românii sunt cei mai mari hoți de pe Pământ și, după cum arată istoria, nici nu au inventat ei hoția.

  • Poate tu ai „o enormă lipsă de caracter, de bun simț și un împătimit dar al parvenirii”.
   Eu, si muuuulti altii, nu ne gasim printre caracterizarile tale.
   Tu unde te situezi de arunci cu noroi?

 2. „Academia Oamenilor de Știință (ASOR) a primit prin Legea bugetului de Stat pe anul 2020 o grea lovitură. Pur și simplu i s-a luat ciolanul.”

  Într-adevăr, în urma unui amendament și prin eforturile USR.
  După cum în mod corect observă autorul articolului, risipa din banii publici se face acum prin actul de benevolență asupra ASOR al PNL. De ce se face asta, de ce sunt numiți în funcții oameni controversați?!

  Este vorba exact despre ceea ce spuneam înainte de guvernarea actuală. Dacă avem în cele mai înalte funcții persoane vulnerabile, despre care diverse organisme, organizații, ori persoane private dețin dovezi că s-au urcat cu mașina peste pietoni în Dealul Cotrocenilor, sub influența băutirilor alcoolice fiind, spre exemplu, ele pot fi șantajate.

  În acest context, sunt aplicate presiuni pentru ca în funcții publice să fie numite de asemenea persoane vulnerabile, care au datorii, ori trebuie să răspundă comenzilor unor alte persoane cu vulnerabilități. În acest mod se alcătuiește o piramidă a puterii de tip mafiot, cu numiri și alocări bugetare aparent inexplicabile.

  Așa se creează vulnerabilități la securitatea națională, inclusiv prin devalizarea averii publice, când cei aflați în funcții publice înalte se află la dispoziția, sub comanda, diverselor organizații ori persoane care îi șantajează. Încă suntem departe de reforma social-politică de care România are nevoie.

  • Guvernul PNL este minoritar.

   Cu misiunea (acceptata?) de a netezi revenirea in forta a PSD.

   Istoria se repeta- Guvernul Ciolos.

   ==

   USR refuza sa se pozitioneze, PMP e prea mic.

   Rezultatul e ca din cand in cand, PSD ia cate o vacanta de la guvernarare. Dar nu si de la robinete.

   La robineste sunt conectate grupuri transpartinice – toate stiute bine in fiecare domeniu.

   Statul capturat.

   • @ Dedalus _ „Statul capturat.”

    Da, dar cu unele observații…

    NUu cred că PNL dorește revenirea în forță a PSD. Nici unii dintre membrii PSD nu cred că mai poate reveni în forță, motiv pentru care se orientează spre ProRomânia (noul PSD). Sprijinul PNL pentru PSD este conjunctural, dar nu face bine nici PNL, nici democrației românești, atâta câtă este.

    Spre deosebire, guvernul Cioloș avea doi viceprim-miniștri, d-nii Dîncu și Borc, de la PSD și PNL, care guvernau de fapt, iar PSD și PNL îl amenința permanent (realmente!) cu demiterea, atacându-l și făcând astfel campania electorală. Situația actuală este esențial diferită.

    USR a cerut în repetate rânduri să participe la guvernare, dar a fost respins de PNL. Cu privire la Academia de Carton USR nu doar că s-a poziționat, dar este partidul care a depus amendamentul prin care i s-au luat banii.

 3. Cand vezi asemenea comportamente din partea unor indivizi lipsiti de caracter,apartinatori ai unor curente politice diferite facand insa parte din ceea ce numim „clasa politica” a Romaniei devine mai usor de inteles de ce o parte a alegatorilor obisnuiti au tras concluzia,exprimata simplu si pe intelesul tuturor :

  – PNL si PSD = aceeasi mizerie !

  Astept din partea PNL ( in apararea propriilor membri lipsiti de bun simt ) o explicatie de genul :

  – Ai lor sunt mai lipsiti de bun simt decat ai nostrii !!

 4. Dle. Morariu, cred ca a venit timpul sa admiteti ca PNL-ul nu se deosebeste cu nimic de PSD. Nu mai este cazul sa incercati sa le „scuzati” actiunile. Stiu, e greu, nu sint partizan al PSD dar sint profund dezamagit de ce face PNL.Tot asa inainte si ne vom trezi din nou cu PSD la cirma tarii.

 5. D-ul Orban, nu numai partidul nu-l controleaza, nimic nu controleaza, a devenit trompeta lui Johanis, precum Boc al lui
  Basescu, pe vremuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

Antifragil

de

Nassim Nicholas Taleb

recomandată de contributors.ro

 

Top articole

Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Recunosc din start faptul că îmi este destul de greu să scriu despre volumul Isus al Meu, editura Humanitas, 2020. În primul rând, din cauza intimidantului autor, un monument al culturii românești contemporane, adulat şi contestat ȋn (aproape) egală măsură.

Refuzat la export. Schimb de scrisori cu un prieten maghiar

Dragă Miklós, îți amintești de expresia „refuzat la export” din comunismul nostru românesc; subliniez „nostru”....

Când șahul devine rasist…

Credeați că numai statuile sau hărțile (1) pot fi rasiste? Aflați că, pe fondul actualei revoluții BLM (Black Lives Matter), în curs de desfășurare în...

Frauda în educaţie e viol la adresa copilului

Cu câteva zile în urmă, o studentă mi-a trimis – ca răspuns la examenul de “Etică şi integritate academică” – un text...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)