duminică, mai 22, 2022

”Accidentul” Liviu Dragnea se poate repeta oricând

Motto:

”E curios cum sub regimurile de libertate oamenii cad sub o tiranie: cea a locului comun. Și mă întreb dacă nu e mai tristă decât oricare alta.”

Constantin Noica – Jurnal filozofic

Când scriu aceste rânduri se prefigurează o mare dezamăgire pentru o mare parte a societății românești; UDMR tocmai a anunțat, cu pragmatismul ce a caracterizat mereu această formațiune politică (și etnică), că își va realiza scopurile politice urmând pilda oferită de Liviu Dragnea: se vor da deoparte pentru a lăsa să se vadă că opoziția nu are cum să mobilizeze o majoritate în Parlament.

Cu alte cuvinte, partidele noastre politice, inclusiv PSD, înțeleg foarte bine că acest guvern condus de premierul V. V. Dăncilă, care nu a reușit să fie mai performant decât cea care-l conduce, este o mare primejdie pentru România, pentru stabilitatea sa economică și socială, dar preferă să continue să-l cauționeze pentru că este singura formulă care poate livra ceea ce majoritatea politicienilor așteaptă: accesul la resursele publice și protecția în fața legii penale.

Astfel de policieni în căutare de impunitate formează baza deciziei în sfera politicii atât în PSD, cât și în ALDE, PNL, PMP, UDMR etc.; de nou-renăscutul UNPR nu mai vorbesc. Ori, în atare condiții, vă puteți lesne imagina cum vor fi decurs negocierile pe marginea moțiunii de cenzură depusă formal de PNL: dacă votăm căderea guvernului V. V. Dăncilă, dacă îl aneantizăm pe Liviu Dragnea și dacă, în fine, am forma un guvern de uniune națională, cine ne asigură că procesul de modificare al legilor justiției va continua?

Vei fi tu, Ludovic Orban, cel care îți asumi că vei continua, ca premier în guvernul de uniune națională, procesul de schimbare a legilor justiției, astfel încât primarii noștri, consilierii noștri județeni, parlamentarii, miniștri și secretarii noștri de stat, șefii deconcentratelor și managerii noștri care vor conduce societățile de stat nu vor mai fi hăituiți pentru că aduc bani partidelor și clientelei lor în baza unor articole de lege penală ca abuzul în serviciu sau traficul de influență?

Ne garantezi tu, Victor Ponta sau Eugen Tomac, că președintele va admite să o concedieze pe Laura Codruța Koveși, va permite o reformă a serviciilor secrete care să garanteze că nu vor mai interfera cu Ministerul Public și ne va garanta modificarea Codului Administrativ, a legii Curții de Conturi (inițiativă PNL!), a legii privind numirea șefului Consiliului Concurenței, a legilor privind lobby-ul, achizițiile publice ori a parteneriatului public-privat?

Ne garantează un guvern de uniune națională că nu se va reveni la sistemul electoral în două tururi de scrutin pentru primari? Dar programul privind mituirea pensionarilor înainte de alegeri sau a primarilor prin sprijinirea cu credite de angajament astfel încât să pară că demarează investiții în folosul comunităților, vor mai fi ele garantate? Și cine le va garanta: Dan Barna, Kelemen Hunor?

Răspunsul este evident nu chiar și pentru un observator foarte puțin avizat în politici dâmbovițene. Și chiar dacă răspunsul ar fi da, tot rămâne valabil setul de întrebări formulat de Kelemen Hunor: atunci ce plan concret aveți și cine va pune în practică acest program, cu ce formulă de guvern și cu ce majoritate?

Cu alte cuvinte, nu se poate gândi schimbarea guvernului V. V. Dăncilă și îndepărtarea din funcții a lui Liviu Dragnea, așa compromis cum este (tocmai faptul că este complet compromis este acum argumentul care-l face indispensabil deocamdată), pentru că:

(i) nu există un lider sau un grup credibil de lideri care să garanteze că, odată demisă V. V. Dăncilă și guvernul său fantoșă, președintele va achiesa la o formulă de guvern de uniune națională care să continue, chiar dacă mai puțin vizibil, politica actualei coaliții de guvernare în privința justiției și reorganizării unor instituții cheie ale statului;

(ii) nu există garanția că președintele nu va juca la cacealma în nominalizarea premierului, pentru a provoca în final dizolvarea Parlamentului și alegeri anticipate, care să-l ajute indirect să se poziționeze optim pentru a obține al doilea mandat de președinte.

Situația actuală, un fel de meci nul pe seama electoratului, convine (aproape) tuturor. Coaliția PSD-ALDE va ieși întărită și va putea accelera adoptarea tuturor legilor pe care le vizează, inclusiv prin organizarea unei sesiuni parlamentare extraordinare. Vara și vacanțele vor șterge o bună parte din frustrarea opiniei publice, după ce coaliția își va fi atins scopul.

Opoziția parlamentară își va consolida imaginea și se va putea poziționa în pregătirea anului electoral 2019. USR, în calitate de stindard al opoziției vocale, poate câștiga imagine și încă ceva electorat dezamăgit de un PNL total neconvingător în acțiunile sale. RO+ nu s-a înființat încă și, prin urmare, nu are niciun interes să susțină accelerarea unor procese politice (de exemplu alegeri anticipate) la care nu ar putea lua parte, dar își clamează totuși interesul, pentru a se legitima ca viitor pol al opoziției.

Pro România nu ar avea nici el de câștigat dacă ar cădea guvernul V. V. Dăncilă, pentru că ar ajunge în situația de a cerși poziții și funcții într-un guvern de uniune națională și să nu le poată primi, ori ce va primi să nu fie absolut deloc relevant. PMP este, probabil, în disoluție, pe măsură ce UNPR, prin mijloace specifice, se va trezi din nou la viață.

Cel mai probabil la toamnă se vor număra bobocii. Toamna și noua sesiune parlamentară vor găsi taberele gata de confruntarea pe care toată lumea o anticipează, dar care – degeaba și-o dorește națiunea – nu va fi tranșată astăzi.

Chiar dacă Liviu Dragnea va fi atunci lipsit de griji penale, mult mai mulți lideri PSD nu-i vor mai vedea rostul. Și vor îndrăzni să-l înfrunte, dar nu pentru a ajuta la trasformarea PSD într-un partid european, ci pentru că guvernul pe care l-a patronat nu va mai fi un argument ci o povară, iar Dragnea va trebui să deconteze această realitate în solidar cu protejata sa V. V. Dăncilă.

PSD va avea probabil un nou lider în acel moment, care nu va fi nicidecum diferit de Liviu Dragnea. El poate fi oricine, Nicolicea, Țuțuianu, Bădălău, Șerban Nicolae, Olguța Vasilescu, Codrin Ștefănescu sau Oprișan. Până își va consolida putea în partid, măturând din CEx aripa Dragnea, noul lider va vedea într-un guvern de uniune națională cea mai bună soluție.

Guvernul de uniune națională va avea musai un premier ”nealiniat”, care să organizeze alegeri, să rezolve problema deficitelor și a banilor de pensii și salarii, va trebui să fie criticabil și atribuibil adversarilor politici. Premierul poate fi oricine poate îndeplini criteriile: Mugur Isărescu, căruia i se va ”oferi” astfel ocazia potrivită pentru a se retrage de la BNR; Mariana Gheorghe, ce va fi mereu de necomparat cu V. V. Dăncilă și prețuită pentru profesionalismul său, sau, de ce nu, actualul comisar european Corina Crețu, despre care toată lumea va uita că i-a fost apropiată lui Ion Iliescu.

Și iată cum ”accidentul” Liviu Dragnea se va repeta.

Liviu Dragnea știe acest lucru și știe că nu se poate opune la o atare desfășurare a evenimentelor, dar o mai poate întârzia pentru a deveni liber să plece în Brazilia pentru o lună de miere lipsită de griji și apoi pentru o viață întreagă de nabab.

Și noi știm acest lucru, dar încă nu am găsit cheia cu care să deschidem o altă poartă pe care să intre viitorul României. De ce? Pentru că nu suntem consecvenți ca națiune. Calea este aceea de a pune presiune asupra partidelor, să le forțăm să se schimbe[1]. Dacă nu știm cum să facem acest lucru, dacă știm dar nu o facem pentru că nu vrem să ne asumăm această responsabilitate, vom trăi mereu și mereu într-o buclă pe care o detestăm. Dar o și merităm.

NOTE____________


[1] Vezi ”Politică și delicatețuri dâmbovițene” (https://www.contributors.ro/administratie/politica-%c8%99i-delicate%c8%9buri-dambovi%c8%9bene/)

Distribuie acest articol

21 COMENTARII

 1. Un guvern „de uniune națională” ne garantează altceva: ne garantează că PSD va câștiga din nou la scor următoarele alegeri parlamentare. La fel ca în 1992 după guvernul Stolojan, la fel ca în 2000 după guvernul Isărescu și la fel ca în 2016 după guvernul Cioloș. Chiar nu învățăm nimic. niciodată?

  A ajuns Ludovic Orban alternativa la Liviu Dragnea? La fel cum Victor Ciorbea a fost alternativa la Nicolae Văcăroiu, iar Călin Popescu-Tăriceanu a fost alternativa la Adrian Năstase? Chiar nu învățăm nimic. niciodată?

 2. Deși poate părea contraintuitiv, soluția cea mai eficientă este tocmai menținerea PSD la guvernare, numai așa se poate obține erodarea maximă a partidului în preferințele electoratului.

  Acțiunile PSD trebuie sancționate în permanență și contrate în permanență, dar trebuie lăsat să guverneze până la alegerile din 2020. Își va face singur cele mai mari deservicii tocmai prin faptul că se va afla la guvernare, singura grijă pentru oamenii decenți este ca PSD să aibă destulă funie :)

  • Ai dreptate, trebuie lasati sa o faca lata si economic si cu legile justitiei ( daca vor avea totusi curajul necesar) pentru doar atunci se va forma masa critica, valul, tsunami-ul, care sa mature, poate definitiv, acest partid de pe scena politica romaneasca.

   Am avut un astfel de moment astral, din pacate ratat, imediat dupa alegerea lui Basescu in 2004, dar defectiunea lui Tariceanu si mai apoi scoaterea PDL-ului de la guvernare a impiedicat disolutia PSD-ului in niste alegeri anticipate. Si atunci dominatia lui Adrian Nastase asupra partidului era totala, reteaua clientelara la fel de bine dezvoltata si eficienta, presa si televiziunile aservite prin publicitate de stat, etc… Dar chiar si pentru pomanagii de la stat era evident ca astia furau imens si nu s-a mai putut rabda. Azi vedem ca principala preocupare este sa se scape pe ei de parnaie si sa-si protejeze averile dobandite din spaga sau din afacerile cu statul.

   De atunci a aparut inca o generatie de tineri, mai moderni poate, mai conectati intre ei prin retelele sociale, n-am inteles de ce a stat lumea acasa la votul in 2016, poate ca de data asta vor catadicsi sa iasa la vot. Este in joc tara in care isi vor trai maturitatea. Din pacate cei formati in vremea Romaniei Socialiste, cei care au in sange termenii : „sa se dea..”, „s-a bagat carne la alimentara din colt,” si alte asemena ticuri verbale, azi majoritatea lor pensionari ( adevaratele victime ale acestor ani de tranzitie) sunt irecuperabili deoarece voteaza sistematic cu cei care le dau ceva, oricat de putin. Trist.

   • Pai chiar asa; nimeni n-a inteles, la fel ca Dumneata, de ce n-au iesit romanii la vot in 2016 !? Si era atat de simplu de marginalizat PSD-ul. Nu-i vorba, eu nu cred nici astazi ca ALDE a facut peste 5% „pe bune” dar asta-i situatia ! Oricum era mai simplu si mai eficient decat demonstratiile unei minoritati (pana la urma) constiente, educate, active, absolut responsabile si respectabile.
    Dar a miza pe erodarea PSD si pe catastrofa economica ce i-ar astepta pe romani e cam cinic si excesiv de optimist/pesimist, cum vrei s-o iei. Am citit zilele trecute o ancheta in „CAPITAL’ printre economisti de vaza, in privinta politicilor economice ale guvernului. Parerile erau impartite si – zic eu – dat fiind trendul regional pozitiv (uitati-va la aconomiile vecinilor) s-ar putea ca economia Romaniei sa mai creasca, chiar daca la cifre mai modeste, inca niste ani !? Si-atunci, nu stim cum vor vota oamenii simpli. Chiar daca romanii educati stiu ca pe termen lung sa fii condus de hoti si incompetenti nu poate duce decat la catastrofa !

   • Ioan, cred ca e vorba de interese, mult mai putin de inteligenta sau cultura. Din putinii votanti prezenti la alegerile trecute, PSD a castigat la toate categoriile sociale si de varsta (sper ca am inteles bine), ceea ce confirma ca „interesul poarta fesul”. Daca nu se prabuseste economia sau nu se intampla ceva care sa cutremure sensibilitatile electoratului tanar, PSD va castiga si viitoarele alegeri. A reusit sa mituiasca o parte semnificativa din electoratul roman: angajatii statului sub toate formele, pensionarii, oamenii fara serviciu. Mai dispune de un procent semnificativ din zona privata (oricum firava), acolo unde se fac afaceri cu statul – toate aranjamente deghizate. Toti astia au interese directe ca PSD-ul sa continue, se vor duce la vot in orice conditii. Asa ca nu e vorba de prostie sau incultura (care se pot schimba prin educatie), ci de ceva mult mai periculos, e vorba de interes. Interesul acestor categorii de populatie impinge Romania catre dezastru.

 3. O apa cam lunga pentru o chestiune evidenta: motiunea de cenzura n-are sanse sa treaca. O „motiune de cenzura” eficienta nu poate depune decit o parte din popor. Daca se enerveaza suficient.

 4. Iar atunci poate va fi pre tarziu pentru noi, pentru ca tot acest dezastru va atrage dupa sine ruperea legaturilor diplomatice cu UE, activarea articolului 7 la fel ca in cazul Poloniei si Ungariei, scoaterea de pe orbita UE a Romaniei, o economie pusa pe butuci, un exod al oamenilor competenti. Si iata cum acest „tsunami” numit Dragnea va sterge orice urma de normalitate si stat de drept din Romania. Traim si asistam in aceste zile la schimbarea configuratiei geopolitice in lume si in Europa, sau ce a mai ramas din Europa, la o reasezare a sferelor de influenta intr-o configuratie asemenatoare cu cea dinainte de 89. Iar toti acesti lideri de partide politice nu sunt decat niste rotite care deplaseaza intregul mecanism geopolitic.
  Poate ca acum niste ani nimic nu prevestea tot ce se intampla astazi, insa nimeni nu a anticipat asa ceva.

 5. Pragmatism? Nu, UDMR dovedeste ca politicienii romani de origine maghiara nu sunt altfel decat politicienii romani, ci sunt la fel de alunecosi, de putrezi si de corupti. Eu nu aveam asteptari de la UDMR, asa ca am scapat de deziluzie. :) UDMR este o struto-camila politico-etnica care, conform Constitutiei, nici n-ar trebui sa existe, asa ca nu poate fi de partea legii.

  Indiferent de culoarea lor politica, oamenii politici din Romania sunt de doua feluri:
  1. Cei „clasici”, de sorginte comunist-aparatcica, cocotati in frunte pe baza unor calitati pe care lumea civilizata le considera defecte. Astia sunt majoritari si, indiferent de culoarea lor politica, viseaza la marire, capatuire si impunitate.
  2. Cei moderni, de inspiratie occidentala – oameni educati, cu un caracter mai puternic, civilizati, mai morali, mai aplecati catre nevoile cetatii. Astia sunt minoritari si, in consecinta, trebuie sa fie cat se poate de activi si de incisivi.
  Domnul Dragnea si ai lui stiu ca, atata vreme cat le promit o Justitie cotrolata si impunitate, vor gasi sustinatori (pe fata sau mai discreti) in politicienii „clasici” din toate partidele. Si pe asta se si bazeaza.
  Neparticiparea la vot, la fel ca votul impotriva motiunii de cenzura, inseamna acelasi lucru: „noi sustinem acest guvern, ne reprezinta si este alcatuit din cei mai buni dintre noi”. Punct.

 6. Presiunea care ar determina selectia naturala a actualelor partide ar fi unul nou si drept, alternativa la mai tot ceea ce este criticabil si ne ocupa vietile inutil.

 7. social democratia sau modelul suedez (al bolsevicului bolnav de putere) salveaza romania ! acea falie dintre „alesii neamului” si putorile care le dau votul pentru niste firimituri, si care tine romania captiva de 30 de ani, s a adincit nu s a risipit. ma tem ca cei ce voteaza hotii nu sint doar asistatiii si pensionarii ci toata pleava administrativ / bugetara supradimensionata, inutila si inepta, functionarime, militienime , justitierime si toti ceilalti. cind esti o piata de desfacere (vinzi lemn si importi scobitori), sau un buffer de securitate (cumperi arme si construiesti baze militare) de ce si ar dori altcineva („vestul moral si prosper”) sa schimbe situatia actuala ? ati vazut sa emigreze toate aceste ciurucuri politice, ciomagari sau dependenti de buget ? nu. emigreaza tinerii / forta activa, care se simte inutila si batjocorita intr un stat cleptocrat si militienesc, dominat de lepre analfabete lipsite de coloana vertebrala. ce rezerva viitorul cetateanului harnic si onest ?

 8. next El Jefe is most probably 22ianu / e cel mai cabotin & frustrat dintre toti membrii de top/ liderii psd dinaintea domniei sale

 9. Una dintre greselile mele de abordare, care ma ducea la exasperare a fost sa consider, asa cum am fost invatat , romanii, sau poporul roman, ca fiind un organism, sau un tot, o natiune. Am avut brusc revelatia ca nu este deloc asa, daca o fi fost vreodata. El este insa gresit asimilat in mintea noastra ca fiind ceva/cineva unitar,( fara o forma bine definita), o entitate care este vie si care are dureri, nazuinte, idealuri comune , pe care le traieste asemenea unui organism, asemenea unei persoane. Nu este. Tot ce s-a intimplat pina acum si ce traim intens zilele astea demonstreaza ca nu este altceva decit o suma de indivizi asemanatori, care sint constrinsi sa traiasca in acelasi spatiu si timp, dar pe care nu-i leaga nimic. Care intimplator comunica intre ei in baza unei matrici numite limba romana si la care pot renunta devenind italieni sau germani. Care intimplator s-au nascut si crescut intr-un leagan crestin ca sa poata abdica cu nonsalanta devenind comunisti sau profitori ordinari. Ca organismul asta idealizat de catre noi astia mai chinuiti de tot felul de idei, e de fapt un animal primitiv ce-si isi poate scoate un ochi fara sa-i pese, care isi taie bratul rizind , timp in care restul organelor sale fac aceleasi lucruri cu seninatate fara sa se sinchiseasca sau le pese unele de altele. Ca este ceva ambiguu, depersonalizat si plat , o inchipuire consecvent intretinuta. La care nu ii poti gasi un nume potrivit si la care Dumnezeu insusi nu poate descoperi un nume pe care sa-l cheme la realitate. Cum s-ar putea distinge de aici onoarea, credinta si respectarea principiilor ?

 10. Pentru a castiga alegerile generale trebuie sa fie castigate alegerile locale. Pentru ca oamenii sa participe la vot in numar mai mare este nevoie de partide serioase, nu de niste facaturi gen PNL-Orban, PMP-Udrea / Basescu / Tomac etc. Pentru ca alegerile sa fie castigate de o alta formatiune politica (sau alianta de partide) decat PSD-ALDE este nevoie ca sa nu se mai fraudeze votul, asa cum s-a intamplat fara exceptie din 1990 (alegerile din Duminica Orbului) pana in 2016. Pentru ca oamenii sa isi dea seama ca democratia este preferabila tiraniei, scoala romaneasca trebuie sa redevina o institutie puternica, de instructie temeinica si de educatie pe masura, cu mare autoritate, cum a fost in perioada dinaintea instalarii comunismului. Acum Romania este colectie de mase destul de largi prost educate („trepanati”), iar o minoritate de calitate nu poate singura sa-i transfiorme pe vacari si pe analfabeti in cetateni cu simtul onoarei, al datoriei si al raspunderii. Cam multe conditii de indeplinit…, dar pana nu se schimba macazul radical, Romania va continua sa fie periferia multilateral inapoiata a Europei.

 11. cinstiti boieri, accidentul nastase se poate repeta, acum in persoana lui dracnea. atunci, am avut un salvator cu nume de Traian, care a stricat jocurile, apoi acest gang ticalosit si sigur sprijinit de afara, a pus laba jegoasa pe Romania de maniera dezbina si conduce.crin antonescu, ponta si chiar iohanis sint tentaculele aceluiasi sistem. ati uitat cum era romania? ziaristi batuti, dati afara (parca tocmai de la tv a fost dat afara un jurnalist deunazi), sau agresati (familia altuia de la realitatea) , crime, vinzarea tarii, schimbari de legi, protejarea infractorului, numaratul oualelor. …dar retineti am avut un Traian. nu au cedat, si au tirit romania in zona confruntarilor care ne-au marcat 14 ani din viata din cei 28 ‘in libertate’ sau ‘democratie’. bagati la cap voi cei ce cititi, acum, nu mai avem un personaj de calibrul lui basescu, asa ca o sa ne ia dracnea. sistemul actual e mai mult decit mafie, e gang criminal. oameni de slaba calitate nici nu-si dau seama ce sustin sau pasiv se uita pe geam, zicind, miine va fi o alta zi, poate mai buna….sigur, cu o cruce la cap.

 12. Motto ul din Noica este exceptional – ar putea fi adoptat ca deviza pentru intreaga platforma
  Contributors.
  Din pacate insa Constatin Noica a fost originar din județul Teleorman.

  • Teleorman este un județ al României. Are oameni vrednici si a oferit tarii minți luminate.
   Astăzi ni i-a dat pe Dragnea si Dancila, dar acest lucru nu poate fi definitoriu sau relevant pentru un întreg județ.
   Dimpotrivă, exemplul Noica trebui sa le dea speranță teleormănenilor si să-i ajute sa contribuie la înlăturarea oamenilor mici din funcții mari, iar in viitor sa fie atenți pe cine votează.

 13. Dragnea nu-i singular, face parte din accidentul în lanț în care ne-au implicat toți idioții ăștia care au condus România fără carnet, începînd cu Iliescu, Năstase, Băsescu și terminînd cu Dragnea și gașca lui de săteni din Teleorman. Au furat mașina și s-au pus pe făcut drifturi și liniuțe fără să știe să țină măcar drumul drept sau că pe șoseaua care merge spre prosperitate se circulă pe dreapta, nu pe stînga. D-aia am ajuns în șanț și acu’ degeaba așteptăm să vină cineva cu descarcerarea.

 14. Faină vorbă „să punem presiune pe partide”. Asta nu înseamnă că nu ești chiar de acord cu partidul respectiv? Nu înseamnă că vrei să tragi mai încolo sau mai încoace „linia partidului”?

  Activez în mediul virtual de ani buni. Și-am fost foarte des și repede categorisit ca „inamic politic” (adică cenzurat), dacă nu m-am încadrat în linia partidului.

  Un exemplu. Consider că discuția despre abuzul în serviciu este o chestie de politică penală în care să se ignore faptul că e vorba de un politician care nu ne place. Cu acela dacă avem o dispută politică, o tranșăm pe căi politice. Asta înseamnă să acceptăm ca opoziție că trebuie să existe un prag valoric, ba chiar (punctul meu de vedere) că abuzul respectiv trebuie dezincriminat, fiind vorba de încălcări ale legilor care trebuie pedepsite după caz.

  Suntem capabili să ne gândim la politica penală altfel decât PSD, adică fără să ne gândim ce opțiune politică are un inculpat sau altul? Răspunsul este evident „nu”.

  • imi place cum dintr-odata, voi , postacii PSD-isti, sunteti deschisi, impartiali, vreti sa fiti corecti sa ne gandim logic nu inima etc . Dragul meu, nu prostiti pe nimeni. Ce doriti voi e o aberatie, un nonsens.
   Una e ce ziceti si alta e ce urmariti. Pai daca punem limita de abuz in serviciu 200000 euro cum vrea seful vostru , de ce nu punem limita la furat 200000 euro , atata timp cat se face fara violenta?
   Sau unii sunt mai egali in fata legii decat altii ? Pe de alta parte abuzul ca abuzul, dar ce e cu restul modificarilor: limita la urmarirea penala, limitarea denunturilor la 6 luni, distrugerea dovezilor care nu au legatura cu cazul, anularea sentintelor nesemnate de judecator, limitarea accesului la informatiile din cazul procesului penal, posibilitatea infractorului de a sta fata in fata cu denuntatorul/victima, informare in prealabila in cazul inceperii urmaririi penale , scaterea miilor de infractori din inchisoare pentru a scapa o mana de politicieni etc
   Va rog nu mai pozati in oamenii normali cand sefii vostrii ignora complet dorinta oamenilor de a avea access la o Romanie normala si ii intreseaza doar sa fure cat mai mult din buzunarul oamenilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Cristian Felea
Doctor în ştiinţe inginereşti, domeniul: „Mine, Petrol şi Gaze” - Universitatea din Petroşani. Ofițer SRI în rezervă Colaborator al publicaţiei „Revista Minelor”

conferinte Humanitas

 

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este banner-contributors-614x1024.jpg

„Despre lumea în care trăim” este o serie anuală de conferințe și dialoguri culturale şi ştiinţifice organizată la Ateneul Român de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Editura Humanitas și Asociația ARCCA.  La fel ca în edițiile precedente, își propune să aducă în fața publicului teme actuale, abordate de personalități publice, specialiști și cercetători recunoscuți în domeniile lor și de comunitățile științifice din care fac parte. Vezi amănunte.

 

Carte recomandată

Anexarea, în 1812, a Moldovei cuprinse între Prut și Nistru a fost, argumentează cunoscutul istoric Armand Goșu, specializat în spațiul ex-sovietic, mai curând rezultatul contextului internațional decât al negocierilor dintre delegațiile otomană și rusă la conferințele de pace de la Giurgiu și de la București. Sprijinindu-și concluziile pe documente inedite, cele mai importante dintre acestea provenind din arhivele rusești, autorul ne dezvăluie culisele diplomatice ale unor evenimente cu consecințe majore din istoria diplomației europene, de la formarea celei de-a treia coaliții antinapoleoniene și negocierea alianței ruso-otomane din 1805 până la pacea de la București, cu anexarea Basarabiei și invazia lui Napoleon în Rusia. Agenți secreți francezi călătorind de la Paris la Stambul, Damasc și Teheran; ofițeri ruși purtând mesaje confidențiale la Londra sau la Înalta Poartă; dregători otomani corupți deveniți agenți de influență ai unor puteri străine; familiile fanariote aflate în competiție spre a intra în grațiile Rusiei și a ocupa tronurile de la București și Iași – o relatare captivantă despre vremurile agitate de la începutul secolului al XIX-lea, ce au modelat traiectoria unor state pentru totdeauna și au schimbat configurația frontierelor europene. Vezi pret

 

 

 

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro