duminică, noiembrie 28, 2021

Aceeași Mărie cu altă pălărie?

Avem relativ multe indicii că guvernul ce urmează să fie condus de d-na Viorica Vasilica Dăncila nu s-a conturat chiar foarte simplu. S-a jucat, cum se zice, „la rupere” până în ultima clipa, numai astfel explicându-se, de pildă, știrile contradictorii ori faptul că d-na Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educației în mai multe guverne controlate de PSD, care, de altminteri, nu a făcut nici un secret că își dorește revenirea în guvern pare să fi pierdut lupta chiar în disputele din cadrul CEX-lui de vineri. Aici făcându-și numărul însuși Liviu Dragnea care l-a impus pe un favorit al său, de puțină vreme intrat în PSD
Ar fi însă cu totul greșit să credem că începând de vineri, 26 februarie, așa, cu ocazia sau în cinstea Centenarului lui Ceaușescu, s-ar fi instaurat complet democrația, discuțiile contradictorii „la liber” la vârful social-democraților români.
Se prea poate ca dl. Liviu Dragnea să fi fost obligat să mai cedeze pe ici-pe colo, însă nu în punctele esenţiale, să fi făcut mici concesii, să fi trebuit să dea ascultare glasului baronilor locali care și-au primit astfel recompensa că l-au ajutat în câștigarea luptei cu fostul premier Mihai Tudose. Plecarea din guvern a d-lui Ilan Laufer, care, chiar dacă nu are carnet de pesedist, este cunoscut drept un apropiat al d-lui Dragnea spune multe. E vorba însă doar de mici cedări, nicidecum de pierderi esențiale. Liviu Dragnea se dovedește că deține încă un control deplin asupra acestui for de conducere al partidului, câtă vreme toți cei ce erau recunoscuți ca aparținând grupării fostului prim-ministru Mihai Tudose au primit ordinul de lăsare la vatră. Aceasta dacă nu și-au dat chiar ei, preventiv, demisia. Unii vor primi alte însărcinări. Exact ca pe vremea lui Nicolae Ceaușescu.
PSD a înlăturat din noua formulă guvernamentală cel puțin două, dacă nu chiar trei pietre de moară. Încă nu știm ce hram poartă noul titular al ministerului Educației, dl. Valentin Popa, rectorul Universității Ștefan cel Mare din Suceava, deşi internetul a scos la iveală nişte înregistrări care ne dovedesc că şi dl. Popa are mari probleme cu limba română. Știm doar că Moldova câștigă patru ministere, d-lui Popa alăturându-i-se doamna Ana Birchall, reprezentând Vasluiul, dl. Dănuț Andrușca de la Neamț, care preia portofoliul Economiei și dl. Lucian Șova care primește cadou Transporturile. Nu știm prea multe nici despre d-na Sorina Pintea, noua titulară de la Sănătate. Însă e mai bine să nu ne facem prea mari iluzii. La Cultură enigmaticul și total nepotrvitul domn Lucian Romașcanu i-a făcut loc actorului George Ivașcu, despre care nu am, pentru moment, decât cuvinte bune, ținând seama de performanțele Teatrului Metropolis pe care l-a condus. Numai că una e un Teatru, alta ditamai Ministerul, cu povara Centenarului în spinare.
Nu înseamnă însă nicidecum că, după plecarea domnilor Pop și Bodog, PSD ar fi devenit peste noapte mai ușor, mai suplu, mai fără schelete in dulap. Domnii Paul Stănescu, vicepremier și Ministru al Dezvoltării, dl. Ștefan Radu Oprea, nou responsabil cu Mediul de Afaceri, d-na Rovana Plumb și ea cu condicuță și d-na Sorina Pintea cu un fiu cunoscut că ar fi avut probleme cu drogurile au restabilit balanța. Fiindcă PSD-ul poate! La escrocherii nu îl întrece nimeni, este fruntaș pe ramură.
Tot din tabăra pesedistă se cuvine marcată plecarea inenarabilului domn Ionuț Mișa. Surprinzătoare e însă desemnarea drept înlocuitor a d-lui Eugen Teodorovici care, în mai multe rânduri, s-a pronunțat deschis împotriva așa-zisei „revoluții fiscale”. Bizară e și revenirea în formula guvernamentală, pe o poziție de vicepremier, a fostului ministru de finanțe Viorel Ștefan despre care știm că a avut adesea raporturi nu tocmai tandre cu dl. Dragnea. În fine, Clujul capătă o mică satisfacție prin numirea d-lui Nicolae Burnete în fruntea Ministerului Cercetării.
Interesant e că, deși ALDE declarase că este în totalitate mulțumit de toți reprezentanții săi în guvernul Tudose și îi dorește transferați cu arme și bagaje (pare-se că și cu lipsa de activitate a d-lui Teodor Meleșcanu de la Externe), în ultimul moment invizibilul domn Toma Petcu i-a cedat locul d-lui Anton Anton. Să ne reamintim că doar cu două zile în urmă circula zvonul că PSD și-ar fi dorit respectivul portofoliu, așa că nu e exclus ca dl. Tăriceanu să fi fost silit să îi tempereze poftele amicului său, Dragnea-Trei Dosare, acceptând plecarea d-lui Petcu despre care nici măcar presa afiliată guvernării nu avusese cuvinte prea bune.
S-a anunțat un nou program de guvernare. Citindu-l, am avutimpresia că el intenționează doar să liniștească lumea, să spună că situația este sub control, că totul a fost bine și o să fie și mai bine. Iar exact ca pe vremea lui Ceaușescu. Că nimic nu e clar pentru doamna Dăncila și echipa o dovedește faptul că, dacă joi se vorbea despre reîntoarcerea fanteziei cu impozitul pe gospodărie, vineri dl. Tăriceanu a readus în discuție o posibilă resuscitare a impozitului global.
Aceeași Mărie cu altă pălărie să fie oare?

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. Daca in alte tari, cu un sistem de asigurari de sanatate stabil si verificat ori cu un sistem de stat bine organizat si rodat pentru a conduce Ministerul Sanatatii nu e nevoie decat de un bun administrator, in Romania, unde sistemul de sanatate publica nu a ajuns, dupa iesirea din comunism si abandonarea sistemului de organizare medicala Semasko ( de inspiratie sovietica) la o „cristalizare”, la o filosofie proprie, general acceptata, in care e nevoie de o reforma bine gandita si calibrata de catre niste profesionisti in sanatate numirea unui economist – chiar cu oarecare experienta in managementul sanitar de importanta locala – surprinde. Repet : nu e suficient ca Ministrul sa fie un bun administrator – presupunand ca Dna Pintea, cu experienta si in silvicultura ar fi – ci de o viziune si o expertiza „din interior”. Surprinde numirea aceasta cunoscand ca PSD are afiliate personalitati de prima mana a medicinii romanesti. Si atunci ?

  2. Toti ministrii sunt praf, slugi pesediste fara experienta si fara minte.

    Cat o mai dura mascarada asta guvernamentala? Pana la iesirea din UE? Pana ce Romania se goleste de toti oamenii muncitori? Pana la secesiunea Transilvaniei?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Echipa câştigătoare a Preşedintelui Iohannis

La un an de la alegerile parlamentare, România are, în fine, o echipă câştigătoare : alianţa  social-liberală  şi-a definitivat lista de miniştri...

Opinie-răspuns la opinia vicepreședintelui PSD: putem aboli cota unică, dar cu asta ce-am rezolvat?

Percep opinia prezentată zilele trecute în ZF de dl. Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD, ca o binevenită deschidere la dialog privind oportunitatea renunțării...

In chestiunea scandalului MTR, despre toleranta si corectitudine politica

Nu se mai termina povestea cu MTR. Unii vor sa vada nu stiu ce film tezist, din acelea cu tema corecta politic la care...

De-democratizarea regimului politic din România. Interviu cu politologul Alexandru Gussi

Președintele l-a desemnat pe Nicolae Ciucă din nou ca premier, după o criză politică îndelungată. Cum s-a ajuns la această criză și...

De ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat în ultimele luni în România

Cele mai vizibile probleme din ultimele luni în România au ținut de 3 crize – criza în sănătate (Valul 4 de Covid...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro