miercuri, iunie 16, 2021

Aceeași Mărie cu altă pălărie?

Avem relativ multe indicii că guvernul ce urmează să fie condus de d-na Viorica Vasilica Dăncila nu s-a conturat chiar foarte simplu. S-a jucat, cum se zice, „la rupere” până în ultima clipa, numai astfel explicându-se, de pildă, știrile contradictorii ori faptul că d-na Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educației în mai multe guverne controlate de PSD, care, de altminteri, nu a făcut nici un secret că își dorește revenirea în guvern pare să fi pierdut lupta chiar în disputele din cadrul CEX-lui de vineri. Aici făcându-și numărul însuși Liviu Dragnea care l-a impus pe un favorit al său, de puțină vreme intrat în PSD
Ar fi însă cu totul greșit să credem că începând de vineri, 26 februarie, așa, cu ocazia sau în cinstea Centenarului lui Ceaușescu, s-ar fi instaurat complet democrația, discuțiile contradictorii „la liber” la vârful social-democraților români.
Se prea poate ca dl. Liviu Dragnea să fi fost obligat să mai cedeze pe ici-pe colo, însă nu în punctele esenţiale, să fi făcut mici concesii, să fi trebuit să dea ascultare glasului baronilor locali care și-au primit astfel recompensa că l-au ajutat în câștigarea luptei cu fostul premier Mihai Tudose. Plecarea din guvern a d-lui Ilan Laufer, care, chiar dacă nu are carnet de pesedist, este cunoscut drept un apropiat al d-lui Dragnea spune multe. E vorba însă doar de mici cedări, nicidecum de pierderi esențiale. Liviu Dragnea se dovedește că deține încă un control deplin asupra acestui for de conducere al partidului, câtă vreme toți cei ce erau recunoscuți ca aparținând grupării fostului prim-ministru Mihai Tudose au primit ordinul de lăsare la vatră. Aceasta dacă nu și-au dat chiar ei, preventiv, demisia. Unii vor primi alte însărcinări. Exact ca pe vremea lui Nicolae Ceaușescu.
PSD a înlăturat din noua formulă guvernamentală cel puțin două, dacă nu chiar trei pietre de moară. Încă nu știm ce hram poartă noul titular al ministerului Educației, dl. Valentin Popa, rectorul Universității Ștefan cel Mare din Suceava, deşi internetul a scos la iveală nişte înregistrări care ne dovedesc că şi dl. Popa are mari probleme cu limba română. Știm doar că Moldova câștigă patru ministere, d-lui Popa alăturându-i-se doamna Ana Birchall, reprezentând Vasluiul, dl. Dănuț Andrușca de la Neamț, care preia portofoliul Economiei și dl. Lucian Șova care primește cadou Transporturile. Nu știm prea multe nici despre d-na Sorina Pintea, noua titulară de la Sănătate. Însă e mai bine să nu ne facem prea mari iluzii. La Cultură enigmaticul și total nepotrvitul domn Lucian Romașcanu i-a făcut loc actorului George Ivașcu, despre care nu am, pentru moment, decât cuvinte bune, ținând seama de performanțele Teatrului Metropolis pe care l-a condus. Numai că una e un Teatru, alta ditamai Ministerul, cu povara Centenarului în spinare.
Nu înseamnă însă nicidecum că, după plecarea domnilor Pop și Bodog, PSD ar fi devenit peste noapte mai ușor, mai suplu, mai fără schelete in dulap. Domnii Paul Stănescu, vicepremier și Ministru al Dezvoltării, dl. Ștefan Radu Oprea, nou responsabil cu Mediul de Afaceri, d-na Rovana Plumb și ea cu condicuță și d-na Sorina Pintea cu un fiu cunoscut că ar fi avut probleme cu drogurile au restabilit balanța. Fiindcă PSD-ul poate! La escrocherii nu îl întrece nimeni, este fruntaș pe ramură.
Tot din tabăra pesedistă se cuvine marcată plecarea inenarabilului domn Ionuț Mișa. Surprinzătoare e însă desemnarea drept înlocuitor a d-lui Eugen Teodorovici care, în mai multe rânduri, s-a pronunțat deschis împotriva așa-zisei „revoluții fiscale”. Bizară e și revenirea în formula guvernamentală, pe o poziție de vicepremier, a fostului ministru de finanțe Viorel Ștefan despre care știm că a avut adesea raporturi nu tocmai tandre cu dl. Dragnea. În fine, Clujul capătă o mică satisfacție prin numirea d-lui Nicolae Burnete în fruntea Ministerului Cercetării.
Interesant e că, deși ALDE declarase că este în totalitate mulțumit de toți reprezentanții săi în guvernul Tudose și îi dorește transferați cu arme și bagaje (pare-se că și cu lipsa de activitate a d-lui Teodor Meleșcanu de la Externe), în ultimul moment invizibilul domn Toma Petcu i-a cedat locul d-lui Anton Anton. Să ne reamintim că doar cu două zile în urmă circula zvonul că PSD și-ar fi dorit respectivul portofoliu, așa că nu e exclus ca dl. Tăriceanu să fi fost silit să îi tempereze poftele amicului său, Dragnea-Trei Dosare, acceptând plecarea d-lui Petcu despre care nici măcar presa afiliată guvernării nu avusese cuvinte prea bune.
S-a anunțat un nou program de guvernare. Citindu-l, am avutimpresia că el intenționează doar să liniștească lumea, să spună că situația este sub control, că totul a fost bine și o să fie și mai bine. Iar exact ca pe vremea lui Ceaușescu. Că nimic nu e clar pentru doamna Dăncila și echipa o dovedește faptul că, dacă joi se vorbea despre reîntoarcerea fanteziei cu impozitul pe gospodărie, vineri dl. Tăriceanu a readus în discuție o posibilă resuscitare a impozitului global.
Aceeași Mărie cu altă pălărie să fie oare?

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. Daca in alte tari, cu un sistem de asigurari de sanatate stabil si verificat ori cu un sistem de stat bine organizat si rodat pentru a conduce Ministerul Sanatatii nu e nevoie decat de un bun administrator, in Romania, unde sistemul de sanatate publica nu a ajuns, dupa iesirea din comunism si abandonarea sistemului de organizare medicala Semasko ( de inspiratie sovietica) la o „cristalizare”, la o filosofie proprie, general acceptata, in care e nevoie de o reforma bine gandita si calibrata de catre niste profesionisti in sanatate numirea unui economist – chiar cu oarecare experienta in managementul sanitar de importanta locala – surprinde. Repet : nu e suficient ca Ministrul sa fie un bun administrator – presupunand ca Dna Pintea, cu experienta si in silvicultura ar fi – ci de o viziune si o expertiza „din interior”. Surprinde numirea aceasta cunoscand ca PSD are afiliate personalitati de prima mana a medicinii romanesti. Si atunci ?

  2. Toti ministrii sunt praf, slugi pesediste fara experienta si fara minte.

    Cat o mai dura mascarada asta guvernamentala? Pana la iesirea din UE? Pana ce Romania se goleste de toti oamenii muncitori? Pana la secesiunea Transilvaniei?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

Iata o carte cu un subiect in aparenta simplu: o familie de romani cu un copil mic se muta in strainatate si invata incet-incet sa depaseasca o serie de neajunsuri si sa se impace cu altele. Mihai e scriitor (adica veniturile lui sint subtirele), sotia lui are un job nou de care e foarte multumita… vezi aici continuarea

 

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Claudiu Iordache, înlocuit cu Gelu Voican Voiculescu la conducerea Institutului Revoluției

Ieri 30 martie 2018, membrii Colegiului Național al Institutului Revoluției Române l-au destituit pe Claudiu Iordache din fruntea acestui institut, numindu-l în...

Reinventarea Occidentului, ultima șansă

Rezumatul în 10 puncte: Turneul european al președintelui Biden începe sub semnul unei târzii și, probabil, ultime speranțe....

Commento ergo sum

Progresul frustrează. Iată ideea principală a acestui articol și, la drept vorbind, singura; nu este nevoie de continuarea lecturii, în caz că...

Istanbul Kanal. So what?

"Vom pune fundația la Canal Istanbul la finele lunii iunie. Vom construi două orașe pe cele două...

Amnezia Gell-Mann și efectul ei

Boala din titlul articolului nu se studiază în facultățile de medicină. Iar în România, sunt aproape sigur, numele...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro