marți, septembrie 21, 2021

Achitarea în primă instanță a d-lui Tăriceanu și viitorul coaliției PSD-ALDE

La puține ore după ce scrisesem comentariul referitor la capitolul prezidențiabili , așa cum poate fi intuită situarea acestora prin prisma datele sondajului de opinie efectuat de CURS la sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai, comentariu publicat ieri dimineață pe site-ul contributors.ro, a sosit vestea achitării în primă instanță a președintelui Senatului, dl. Călin Popescu-Tăriceanu.
Veste primită cu chiote de bucurie, comentarii răutăcioase și tendențioase, în afara oricăror norme deontologice, de televiziunile Puterii și care a fost împănată cu nepermise tușe îngroșate la tot mai antinaționala Televiziune publică.. Care nu mai e demult nici chiar foarte publică, cu atât mai puțin națională. Deși funcționarea îi este pe mai departe plătită din bani publici TVR a devenit mizer și pe față o nerușinată oficină de propagandă a coaliției PSD-ALDE. Lucrul acesta se vede cu ochiul liber. Îndeosebi din cauza și în cazul respingătoarei emisiuni România 9 TVR a dobândit un tot mai accentuat caracter și un miros pestilențial de bodegă de cartier.De bombă puturoasă unde niște exaltați, aflați în stare avansată de ebrietate, se dedau unui spectacol jalnic nebăgat în seamă nici de șefii TVR (la ce să te aștepti la niște oameni de calibrul intelectual și moral al Doinei Gradea ori al lui Eduard Dârvariu, și unul și altul recuperați și implantați la TVR din groapa lui Ouatu?), nici de tot mai compromisul CNA, acolo unde fac legea lor strâmbă inși de genul unor Radu Herjeu, Răsvan Popescu sau Radu Călin Cristea, cu toții puternic tincturați pesedistic.
Este de așteptat că aceasta achitare să fie în zilele următoare puternic exploatată politic în lupta deschisă împotriva DNA în care s-a angajat încă de la începutul guvernării coaliția PSD-ALDE. Atâta doar că în lunile din urmă lupta împotriva DNA a ajuns să se suprapună cu tot mai pronunțata ofensivă împotriva președintelui Klaus Iohannis.
Este, așadar, cât se poate de probabil ca tot mai repetatele și curioasele achitări pronunțate de ÎCCCJ, asimilate și interpretare ca tot atâtea înfrîngeri ale DNA, să fie folosite în campania electorală pentru viitoarele alegeri prezidențiale drept muniție împotriva candidatului Klaus Iohannis.
Verdictul pronunțat marți a fost salutat și de conducerea social-democrată. Și fiindcă e foarte posibil ca el să fi fost interpretat drept un semn bun de însuși dl. Liviu Dragnea care, ce să vezi? ce bizar, ce ciudat și ce coincidență, vorba lui Ionesco, urmează să primească pe 29 mai sentința din partea unui complet format exact din aceiași judecători care l-au achitat marți, în primă instanță, pe dl. Tăriceanu.
Bucuria de acum două zile a d-lui Dragnea este însă una, indiscutabil, cu dus-întors. Dacă verdictul pronunțat marți se va menține, el îl întărește pe dl. Tăriceanu și îi întărește și pretențiile de candidat unic al coaliției PSD-ALDE la prezidențiale. Lucru care, așa după cum susțineam în comentariul publicat ieri, nu va fi în ruptul capului admis nici de PSD, nici de dl. Liviu Dragnea. Un motiv în plus de tensionare a relațiilor din interirorul coaliției. Care devine, din ce în ce mai clar, că nu sunt tocmai bune.
Dacă până mai ieri-alaltăieri o atare realitate era fie negată, fie admisă doar cu jumătate de gură atât de PSD cât și de ALDE, în ultimele zile ea a fost recunoscută. Odată cu disputa la viitorul Pilonului 2 de pensii. Dl. Varujan Vosganian, senator ALDE, recunoscut drept apropiat al d-lui Tăriceanu, dar și în calitatea lui de principal strateg al politicii economice a partidului, a refuzat categoric orice negociere politică pe această temă. Dl. Vosganian și-a ieșit atât de tare din fire încât a folosit cuvinte extrem de dure care, în mod firesc, nu se utilizează între aliați politici. Dl. Vosganian a admis la scenă deschisă că sunt deja multe luni de când nu a mai existat o consultare pe teme economice între PSD și ALDE.
Ce poate să însemne asta? Ori că ALDE se pregătește să arunce în spatele PSD eventualul eșec în domeniul economic nu doar al așa zisei revoluții fiscale, ci chiar al întregii guvernări, ori că ALDE se gândește să fie tot mai puțin cuminte în coaliție, ori chiar că ia în calcul părăsirea guvernării.
În astfel de condiții, situația PSD în Parlament se subrezește. Sunt deja indicii că unii parlamentari ai partidului s-ar pregăti să sară în barca reprezentată de partidul d-lui Victor Ponta.
În funcție de cât de mare va fi în viitor hemoragia,PSD va ajunge în situația de a încerca să identifice noi aliați politici. Vor face oare social-democrații români o ofertă clară UDMR? O vor accepta liderii maghiarilor din România? Sau d-na Viorica Dăncilă va fi silită să părăsească guvernarea chiar și fără brânciul pe care ar vrea să i-l dea d-nul Ludovic Orban, brânci la care s-a alăturat tot marți întregul PNL?

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

 1. Eu am spus si ieri – ACHITAREA LUI TARICEANU ESTE UN DEZASTRU PENTRU PUTERE. Ma gandesc cu groaZa ca se putea intampla invers – cei de la inalta Curte sa il CONDAMNE PE TARICEANU – ceea ce ar fi fost un IMENS SUCCES AL PUTERII.

  • La care dintre puteri va referiti?
   Se accepta ca sunt patru puteri in stat (daca socotim si presa) iar daca tinem cont si de statul paralel descoperit de Tariceanu, ar fi opt.
   Care va fi in dezastru?

   • Eu am scris in spiritul articolului – achitarea lui Tariceanu este un dezastru deoarece conduce in perspectiva la spargerea aliantei PSD – ALDE.(la ea ma refeream cand spuneam despre Putere) Nu mi se pare doar o speculatie a autorului articolului – ci o ipoteza logica , in special daca ne gandim ca respectiva alianta si-a cam consumat mandatul parlamentar …un an si jumatate ….deci cat mai au ? doi ani si jumatate ….la care se adauga apropierea alegerilor prezidentiale la care sigur Tariceanu va candida ,,.situatie in care nu imi pot imagina cam cum ar coabita cu PSD ul care va avea si el un candidat ….Dragnea, Firea sau unul nou noutz ….sa nu-i subestimam …..unul gen Oprescu sau Mircea Diaconu….din aceia care nici nu sunt inscrisi formal in PSD ca stiu ei care e parerea Poporului majoritar despre PSD la prezidentiale. Corolarul ar fi ca daca la completul de 5 judecatori achitarea lui Tariceanu se transforma in condamnare , el se va intoarce cu coada intre picioare la pesedisti sa le ceara din nou prietenia macar pana la expirarea actualului Parlament – deci Puterea (PSD + ALDE) s-ar re-consolida -si ar fi un succes pentru ei – nu chiar IMENS, evident am exagerat , dar paradoxal ar fi totusi un scucces. Chiar si un neraspandac ar trebui sa admita ca in cazul lui Tariceanu ar suna cam bizar ca si achitarea si condamnarea sa fie considerate mari succese ale lui Johannis. chiar daca dansul este nu doar un politician și un adevarat OMOM DE STAT cu un imens potențial de succes.

  • „ACHITAREA LUI TARICEANU ESTE UN DEZASTRU PENTRU PUTERE”

   Păi, ca să dăm o lovitură grea Puterii, haideți să-i susținem cu toate forțele candidatura la președinție… Nu cumva anti-pesedismul ne cam îmbată de cap?! Eu îmi doresc ca toți cei care fură din averea mea să fie condamnați, nu mă interesează din ce formațiune politică fac parte (poate alcătuiesc o nouă majoritate, cine știe(?!) etc.), ori dacă este ori nu favorabil acest lucru d-lui Dragnea.

  • E official: nici puterea nu stie care putere este. Parafrazand (daca se poate spune asa) un jurnalist idiot (sau altul).

   In tara de idioti care am devenit predomina latratul bucuriei inchipuite, acelasi cu cel al tatelor de la combinate din anii ’90.

 2. Regret profund convingerea mea fiind ca pentru raul facut Romaniei dl Tariceanu
  merita ani multi de inchisoate cu executare.

 3. „…repetatele si curioasele achitari ale ICCJ…”; pai, atit ? Nicio analiza, nimic ? Gata? Pai daca avem incredere in justitie si iesim cu pieptul gol in strada s-o aparam, trebuie sa acceptam faptul ca ponta, sova, tariceanu, etc. sint nevinovati. Daca si dragnea va fi declarat nevinovat, va rog acceptati si asta si atunci lasati-o mai moale cu coruptia lui dragnea & co. Acceptati deci ca poporul are dreptate sa voteze psd si guvernul lor de cinstiti. Sau nu puteti concepe asta? Sau poate protocoalele incheiate cu sri si propriile lor pacate le denatureaza deciziile celor de la iccj ? Sau poate „elita” din dna a d-nei kovesi e cam incompetenta atunci cind instrumenteaza dosare intr-adevar „grele” ? Poate e timpul ca si apostolii dreptatii care ies si rezista in strada sa aiba flexibilitatea sa vada realitatea asa cum este, in gri si nu in alb-negru. Trebuiau sa iasa in strada cind se dadeau loviturile de stat impotriva lui Traian Basescu. Acum e cam tirzior….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Când plouă în Groenlanda e începutul apocalipsei climatice?

Așa s-ar putea deduce pe baza știrilor alarmiste declanșate de următorul anunț oficial: Pe 14 august 2021, în cel...

De ce se scumpește energia? – întrebarea la care vrea să răspundă comisia parlamentară propusă de PSD

Înființarea acestei comisii care trebuie să "ancheteze" creșterea prețurilor la energie este una dintre cele mai mari ticăloșii pe care am văzut-o,...

Despre educația morală a copiilor

Motto: V-am dat clasă cu opt clase /S-a terminat șmecheria / Sunt rege pe România! (Abi Talent)

Când oamenii mici lasă umbre mari înseamnă că soarele e la asfințit

                                                 Una din acele istorii care se vor adevărate, deşi nimeni nu ştie cât sunt de exacte,...

Dl Iohannis recomandă golful

"Criza guvernamentală in Romania? Nu știu despre ce vorbiti. Guvernul iși face treaba." Nu fac decat să parafrazez o replică recentă a...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.