joi, aprilie 18, 2024

Activitatea CNSAS în primejdie?

Pe măsură ce promisiunile electorale se dovedesc, vorba Elenei Ceaușescu, „minciuni în falș”, iar situația economică a țării se deteriorează din ce în ce mai vizibil (să ne reamintim în grabă creșterea cursului de schimb, creșterea Robor, avertismentele tot mai categorice referitoare la posibile surprize economice neplăcute formulate de economiști redutabili și de stafful BNR, devenit el însuși ținta unor atacuri politice furibunde) PSD își intensifică plantarea în funcții a fidelilor.
Au primit în zilele din urmă job-uri importante, substanțial remunerate, inși care aveau nevoie de o sinecură cu care să își completeze pensia ori celelalte venituri. Sinecură plătită din tot mai secătuitul buget al țării. Puțin contează că personajele respective au un trecut cum nu se poate mai controversat, mai discutabil, câteodată chiar dosare penale pe rol ori condamnări răsunătoare. PSD le face cadou dregătorii, sfidează oamenii cinstiți, calcă în picioare valorile morale și aceasta pur și simplu fiindcă „poate”.
Numai în ultimele zece-cincisprezece zile au fost readușe în actualitate, votate, instalate în posturi cheie o seamă de personaje sumbre. Bătrânului bolșevic Ion Iliescu i s-a îndeplinit dorința ca dl. Gelu Voican Voiculescu, o caricatură a lui Che Guevara ori a lui Fidel Castro, să fie numit director al Institutului Revoluției Române, aceasta în disprețul dorinței revoluționarilor autentici, dl. Cazimir Ionescu, altă fantomă din partea tulbure a Revoluției, a fost propus de PSD membru în CNSAS, aceasta în pofida faptului că și unul, și altul sunt trimiși în judecata în Dosarul Mineriadei din iunie 1990, iar vadimistul Constantin Buchet a ajuns chiar președinte al organismului însărcinat cu administrarea și să cercetarea dosarelor fostei Securități.
Reamintesc că dl. Buchet a mai fost membru în CNSAS. În primii ani de după Revoluție a reprezentat în Consiliu Partidul România Mare. I-a făcut pe față, fără nici o jenă, jocurile și interesele. I-a îndeplinit dorința ca CNSAS să nu se atingă de foșții granguri și tartori ai Securității comuniste, mulți dintre ei deveniți membri ai PRM, protejați ori familiari ai președintelui de atunci al partidului, între timp repauzatul întru Domnul Corneliu Vadim Tudor.
Dl. Buchet s-a numărat printre aceia a căror misiune evidentă era nu de a dinamiza, cum ar fi fost firesc, ci de a pune tot felul de piedici activității CNSAS. Nu se poate ca astăzi, când dl. Constantin Buchet este reactivat, scos de la naftalină, pomădat, prezentat drept trufanda, să nu se insinueze temeri că guvernul condus de d-na Viorica Vasilica Dăncilă, în care se găsesc și foști membri ai PRM, apropiați ai lui Corneliu Vadim Tudor, l-a ajutat pe dl. Buchet să obțină postul tocmai cu scopul ca respectivul să-și reia opera de mistificare, de ascundere a uneia dintre cele mai odioase perioade din istoria României.
La aproape 30 de ani de la Revoluție, de la abolirea formală a comunismului, la mai bine de zece ani de când fostul președinte al României, dl. Traian Băsescu, a dat citire, de la tribuna Parlamentului, a actului care condamna definitiv comunismul nu prea avem motive să fim mulțumiți de felul în care țara noastră și-a încheiat socotelile cu trecutul. Foștii securiști și mari activiști ai PCR fie că beneficiază pe mai departe de pensii consistente, fie că sunt proprietarii unor afaceri cum nu se poate mai prospere, SRI nu a predat încă întreaga arhivă a fostei Securități către CNSAS, invocând pretextul existenței unor obiective ce ar ține de securitatea națională, totul în vreme ce arhiva DIE este pe mai departe ferecată cu zeci de lacăte.
Implantarea în fruntea CNSAS a unei persoane cu un trecut mai mult decât discutabil, așa cum este, din păcate, dl. Constantin Buchet, ridică semne de întrebare în ceea ce privește viitorul Consiliului. Sunt voci care avertizează că s-ar insinua primejdia ca activitatea CNSAS să fie compromisă, iar Consiliul să se întoarcă la blocajul din anii ‘90.

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. In cursul acestui an s-a vorbit deocamdat cam in soapta despre unificarea celor doua Corei. Acesta unificare trebuie oprita cu orice pret – pentru ca e clar ca daca se face – nu se face sub drapelul rosu , ci sub sigla capitalista SAMSUNG. Consecinta ar fi ca Romania ar ramane unica tara din lume in care se mai lupta cu comunismul. Desigur asta ar dezvolta o anumita ramura a turismului superexotic -lumea fiind plina de ciudati – insa cred ca si cu Dracula putem opera in aceeasi nisa si fara sa ne mai expunem ridicolului global.

    • Daca tot suntem la capitolul comentarii non-sens, sa nu mai punem la socoteala ca s-a gasit si bosson-ul lui Higgs. Asta impreuna cu posibila unificare a celor doua Corei sub sigla SAMSUNG imi da fiori reci pe spate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro