luni, ianuarie 17, 2022

Activitatea CNSAS în primejdie?

Pe măsură ce promisiunile electorale se dovedesc, vorba Elenei Ceaușescu, „minciuni în falș”, iar situația economică a țării se deteriorează din ce în ce mai vizibil (să ne reamintim în grabă creșterea cursului de schimb, creșterea Robor, avertismentele tot mai categorice referitoare la posibile surprize economice neplăcute formulate de economiști redutabili și de stafful BNR, devenit el însuși ținta unor atacuri politice furibunde) PSD își intensifică plantarea în funcții a fidelilor.
Au primit în zilele din urmă job-uri importante, substanțial remunerate, inși care aveau nevoie de o sinecură cu care să își completeze pensia ori celelalte venituri. Sinecură plătită din tot mai secătuitul buget al țării. Puțin contează că personajele respective au un trecut cum nu se poate mai controversat, mai discutabil, câteodată chiar dosare penale pe rol ori condamnări răsunătoare. PSD le face cadou dregătorii, sfidează oamenii cinstiți, calcă în picioare valorile morale și aceasta pur și simplu fiindcă „poate”.
Numai în ultimele zece-cincisprezece zile au fost readușe în actualitate, votate, instalate în posturi cheie o seamă de personaje sumbre. Bătrânului bolșevic Ion Iliescu i s-a îndeplinit dorința ca dl. Gelu Voican Voiculescu, o caricatură a lui Che Guevara ori a lui Fidel Castro, să fie numit director al Institutului Revoluției Române, aceasta în disprețul dorinței revoluționarilor autentici, dl. Cazimir Ionescu, altă fantomă din partea tulbure a Revoluției, a fost propus de PSD membru în CNSAS, aceasta în pofida faptului că și unul, și altul sunt trimiși în judecata în Dosarul Mineriadei din iunie 1990, iar vadimistul Constantin Buchet a ajuns chiar președinte al organismului însărcinat cu administrarea și să cercetarea dosarelor fostei Securități.
Reamintesc că dl. Buchet a mai fost membru în CNSAS. În primii ani de după Revoluție a reprezentat în Consiliu Partidul România Mare. I-a făcut pe față, fără nici o jenă, jocurile și interesele. I-a îndeplinit dorința ca CNSAS să nu se atingă de foșții granguri și tartori ai Securității comuniste, mulți dintre ei deveniți membri ai PRM, protejați ori familiari ai președintelui de atunci al partidului, între timp repauzatul întru Domnul Corneliu Vadim Tudor.
Dl. Buchet s-a numărat printre aceia a căror misiune evidentă era nu de a dinamiza, cum ar fi fost firesc, ci de a pune tot felul de piedici activității CNSAS. Nu se poate ca astăzi, când dl. Constantin Buchet este reactivat, scos de la naftalină, pomădat, prezentat drept trufanda, să nu se insinueze temeri că guvernul condus de d-na Viorica Vasilica Dăncilă, în care se găsesc și foști membri ai PRM, apropiați ai lui Corneliu Vadim Tudor, l-a ajutat pe dl. Buchet să obțină postul tocmai cu scopul ca respectivul să-și reia opera de mistificare, de ascundere a uneia dintre cele mai odioase perioade din istoria României.
La aproape 30 de ani de la Revoluție, de la abolirea formală a comunismului, la mai bine de zece ani de când fostul președinte al României, dl. Traian Băsescu, a dat citire, de la tribuna Parlamentului, a actului care condamna definitiv comunismul nu prea avem motive să fim mulțumiți de felul în care țara noastră și-a încheiat socotelile cu trecutul. Foștii securiști și mari activiști ai PCR fie că beneficiază pe mai departe de pensii consistente, fie că sunt proprietarii unor afaceri cum nu se poate mai prospere, SRI nu a predat încă întreaga arhivă a fostei Securități către CNSAS, invocând pretextul existenței unor obiective ce ar ține de securitatea națională, totul în vreme ce arhiva DIE este pe mai departe ferecată cu zeci de lacăte.
Implantarea în fruntea CNSAS a unei persoane cu un trecut mai mult decât discutabil, așa cum este, din păcate, dl. Constantin Buchet, ridică semne de întrebare în ceea ce privește viitorul Consiliului. Sunt voci care avertizează că s-ar insinua primejdia ca activitatea CNSAS să fie compromisă, iar Consiliul să se întoarcă la blocajul din anii ‘90.

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. In cursul acestui an s-a vorbit deocamdat cam in soapta despre unificarea celor doua Corei. Acesta unificare trebuie oprita cu orice pret – pentru ca e clar ca daca se face – nu se face sub drapelul rosu , ci sub sigla capitalista SAMSUNG. Consecinta ar fi ca Romania ar ramane unica tara din lume in care se mai lupta cu comunismul. Desigur asta ar dezvolta o anumita ramura a turismului superexotic -lumea fiind plina de ciudati – insa cred ca si cu Dracula putem opera in aceeasi nisa si fara sa ne mai expunem ridicolului global.

    • Daca tot suntem la capitolul comentarii non-sens, sa nu mai punem la socoteala ca s-a gasit si bosson-ul lui Higgs. Asta impreuna cu posibila unificare a celor doua Corei sub sigla SAMSUNG imi da fiori reci pe spate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

România se joacă de-a școala

Școala ar trebui să fie piatra de temelie a vieții. Rolul școlii nu este doar de a livra informație semestru după semestru...

Don’t Look Up: Este schimbarea climei ca o cometă sau ca un diabet?

Difuzat pe 24 decembrie 2021, Don’t Look Up a devenit rapid o alegorie pentru situația curentă a dezbaterilor polarizate despre riscurile existențiale...

Planul de refacere a URSS în marș: după ce s-a asigurat de Belarus și Armenia, Moscova a luat și Kazahstanul înapoi

"Kazahstanul este acum într-un joc geopolitic (...) Rusia a intrat deja, a trimis trupe. CSTO este Rusia. Aceasta este o ocupație...

Daca e de rău, nu apare în presă!

Exact acum un an scriam un articol despre relația energie și presă. Probabil explicațiile de atunci sunt valabile și în spețele de...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro