miercuri, iunie 19, 2024

Actorii și putregaiul din țara lui Dragnea și Tăriceanu

Preț de o săptămână, până în ziua de 25 iulie, la inițiativa unuia dintre ce mai talentați și mai cu notorietate actori aparținând tinerei generații -l-am numit pe Marius Manole- câțiva dintre slujitorii Thaliei strâng semnăturile necesare pentru a da o șansă transformării în lege, în normă constituțională a dezideratului Fără penali în funcții publice.
Cei mai mulți dintre actorii cu pricina nu sunt implicați politic, nu au carnete de partid, nu fac parte in USR- formațiunea care a inițiat campania- însă, convinși că este vorba despre un necesar act de igienă morală și socială, au decis să își sacrifice vreme de șapte zile zilnic câteva ore din viață pentru a-și îndemna concetățenii să se alăture oamenilor cinstiți din România care nu vor ca la butoane să se afle persoane cu musca pe căciulă. Corupți, hoți, bandiți care au profitat de funcții, de tot ceea ce le-au pus la dispoziție ele- influență, expunere, bani, relații, putere de decizie- spre a comite fapte reprobabile. Și care după ce le-au comis și au fost prinși asupra faptului continuă să conducă, să facă, să dreagă și mai cu seamă să încurce, să legifereze, să țină discursuri patetice ori mobilizatoare, să se prezinte drept indispensabili, drept inși providențiali, salvatori de instituții, drept victime ale procuraturii, ale DNA-ului, ale invenției fantasmagorice denumite cu sintagma Statul paralel. Rămân, cum se zice în stand by, invocând pervers prezumția de nevinovăție, continuând să viermuiască și să paraziteze ba guvernul, ba primăriile, consiliile locale și județene, ba deconcentratele unde au căpătat dregătorii eminamente în numele apartenenței la partidele care au astăzi pâinea și cuțitul. Stau și trimit în derizoriu demnitățile academice de decani, de rectori, de directori de departamente, conduc, girează doctorate dubioase. Find ei înșiși girați de Senate universitare ai căror componenți sunt mulți de aceeași teapă, foști complici ori persoane cu spinarea de gumilastic. Aceasta după ce au avut grijă să-și securizeze funcțiile universitare, dând frumusel din coadă și semnând în vederea susținerii în postul de ministru al Educației a unui agramat în lege.
Cu toții o fac fără să le pese că astfel aduc grave prejudicii de imagine instituției unde rămân pe mai departe să decidă, să le conducă spre dezastru, mânați eminamente de dorința de a se căpătui pe mai departe pe ei înșiși. Plus întreaga familie din dotare. Știu foarte bine că cei de aceeași condiție morală cu ei, pitulați în continuare în Parlament legiferează astfel ca în cazul în care, Doamne ferește!, se vor alege totuși cu un an sau doi de închisoare, la ieșire să își găsească averea intactă, neatinsă ca și cum ar fi fost făcută pe căi cinistite.
Cum era de așteptat, fiindcă mașina de propagandă și dezinformare a Puterii, a coaliției PSD-ALDE funcționează la turație maximă, actorii care au aderat la inițiativa lui Marius Manole nu au scăpat de insulte, de puneri la zid, de scotociri murdare ale biografiei lor ori a familiei. S-a spus că au timp, că se plictisesc, că nu joacă, că ar fi netalentați, că nu figurează în distribuții, cu toate că știe o lume întreagă că mulți dintre ei, așa cum sunt bucureștenii Victor Rebengiuc, Oana Pellea, Maria Obretin, Dragoș Stemate, Șerban Pavlu, Alex Călin, Alex Bogdan, Ada Galeș, Nicoleta Lefter, Natalie Ester, Florentina Țilea, Florin Călinescu, Istvan Teglaș, Liviu Lucaci, Marius Manole însuși, se află pe scenă seară de seară. S-a spus chiar că ar fi oamenii lui Soros. S-a cerut opinia ministrului Culturii doar-doar acesta va inventa vreo directivă care să le interzică actorilor implicarea civică. Deocamdată nu se poate, așa că ministrului i-a ieșit pe guriță o lozincă despre libertatea de opinie, după emiterea căreia a dat bir cu fugiții în clipa în care a fost întrebat dacă nu își pune și el prețioasa-i semnătură pe o astfel de listă de susținere a inițiativei.
Asemenea lui au procedat și procedează și alți demnitari, mai mari sau mai mici, ai coaliției PSD-ALDE. Recunoaștere implicită a realității că ceva e putred în Danemarca administrată de Dragnea și Tăriceanu. Că pe acolo se află grosul penalilor. Și că putregaiul acesta nu este deloc pe placul electoratului. Că situația aceasta s-ar putea să aibă un cost pipărat la alegerile viitoare.
Text publicat concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

 1. Bun articolul si succes actorilor.
  Dar daca si ei considera „prezumtia de nevinovatie” un suterfugiu („invocând pervers prezumția de nevinovăție”), atunci e grav.
  Prezumtia de nevinovatie, nu este niciodata perversa, ci o sintagma care vrea sa ne spuna ca e nevoie de un proces corect.
  Il poti banui, tu si inca 100.000 de oameni pe X de ceva, dar e nevoie de dovezi clare, indubitabile, si in urma carora judecatorul sa dea cu ciocanelul in masa, „vinovat”. Altfel e vinatoare de vrajitoare.
  Daca cei ce sint insufletiti de lupta impotriva penalilor din guvern si administratie, vor o altfel de Justitie, nu stiu care va fi rezultatul.
  O vorba populara spune clar: „hotul neprins e negustor cinstitit”. Prezumtia de nevinovatie.

 2. Cei care au votat ,,coalitia ,, trebuie tratati cu spatele . Scosi la marginea societatii . Indiferent ca ne sint frati , parinti , bunici , ……

  • Curat democratie, da` umflati-i! asa zici ca ar trebui procedat? Adica cine nu-i cu noi e impotriva noiastra :P
   Nu ar fi mai simplu sa mergem la vot sa vedem citi sintem si daca stim ce vrem?
   Ca daca ei sint majoritari la vot (desi nu cred), ce mai chichirez gilceava!

  • Nu e cam prea mult? Va ganditi, in perspectiva apropiata, la niste pogromuri si executii publice, doar avem o experienta consistenta din prima anii ’30-’40 ai secolului trecut, ceva gen Odessa in 1942? Sau, poate, sugerati si un razboi civil, ca tot nu prea avem ce face si ne plictisim….

 3. In legislatia penala ex. art 66 care face referire tocmai la acest aspect. Adica judecatorul, in infinita lui inamovibilitate, hotaraste ce si cum despre un condamnat, ce pedepse complementare i se aplica etc!
  Deci, onorata instanta, nu marius fasole si oana pielea si 2 manute care-a luat multi bani de la ProTV-ul scutit de 20 milioane E TVA, ca ierea firma straina si sa-i pupam in kur pe americani, dar pe romani ii rupem cu taxele si impozitele!
  Deci, mai, deontologule, reglementarea exista,si e aplicata cand e cazul, de instanta, nu de nimeni pe strada, comprende la tine??

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro