joi, martie 28, 2024

Actorii și putregaiul din țara lui Dragnea și Tăriceanu

Preț de o săptămână, până în ziua de 25 iulie, la inițiativa unuia dintre ce mai talentați și mai cu notorietate actori aparținând tinerei generații -l-am numit pe Marius Manole- câțiva dintre slujitorii Thaliei strâng semnăturile necesare pentru a da o șansă transformării în lege, în normă constituțională a dezideratului Fără penali în funcții publice.
Cei mai mulți dintre actorii cu pricina nu sunt implicați politic, nu au carnete de partid, nu fac parte in USR- formațiunea care a inițiat campania- însă, convinși că este vorba despre un necesar act de igienă morală și socială, au decis să își sacrifice vreme de șapte zile zilnic câteva ore din viață pentru a-și îndemna concetățenii să se alăture oamenilor cinstiți din România care nu vor ca la butoane să se afle persoane cu musca pe căciulă. Corupți, hoți, bandiți care au profitat de funcții, de tot ceea ce le-au pus la dispoziție ele- influență, expunere, bani, relații, putere de decizie- spre a comite fapte reprobabile. Și care după ce le-au comis și au fost prinși asupra faptului continuă să conducă, să facă, să dreagă și mai cu seamă să încurce, să legifereze, să țină discursuri patetice ori mobilizatoare, să se prezinte drept indispensabili, drept inși providențiali, salvatori de instituții, drept victime ale procuraturii, ale DNA-ului, ale invenției fantasmagorice denumite cu sintagma Statul paralel. Rămân, cum se zice în stand by, invocând pervers prezumția de nevinovăție, continuând să viermuiască și să paraziteze ba guvernul, ba primăriile, consiliile locale și județene, ba deconcentratele unde au căpătat dregătorii eminamente în numele apartenenței la partidele care au astăzi pâinea și cuțitul. Stau și trimit în derizoriu demnitățile academice de decani, de rectori, de directori de departamente, conduc, girează doctorate dubioase. Find ei înșiși girați de Senate universitare ai căror componenți sunt mulți de aceeași teapă, foști complici ori persoane cu spinarea de gumilastic. Aceasta după ce au avut grijă să-și securizeze funcțiile universitare, dând frumusel din coadă și semnând în vederea susținerii în postul de ministru al Educației a unui agramat în lege.
Cu toții o fac fără să le pese că astfel aduc grave prejudicii de imagine instituției unde rămân pe mai departe să decidă, să le conducă spre dezastru, mânați eminamente de dorința de a se căpătui pe mai departe pe ei înșiși. Plus întreaga familie din dotare. Știu foarte bine că cei de aceeași condiție morală cu ei, pitulați în continuare în Parlament legiferează astfel ca în cazul în care, Doamne ferește!, se vor alege totuși cu un an sau doi de închisoare, la ieșire să își găsească averea intactă, neatinsă ca și cum ar fi fost făcută pe căi cinistite.
Cum era de așteptat, fiindcă mașina de propagandă și dezinformare a Puterii, a coaliției PSD-ALDE funcționează la turație maximă, actorii care au aderat la inițiativa lui Marius Manole nu au scăpat de insulte, de puneri la zid, de scotociri murdare ale biografiei lor ori a familiei. S-a spus că au timp, că se plictisesc, că nu joacă, că ar fi netalentați, că nu figurează în distribuții, cu toate că știe o lume întreagă că mulți dintre ei, așa cum sunt bucureștenii Victor Rebengiuc, Oana Pellea, Maria Obretin, Dragoș Stemate, Șerban Pavlu, Alex Călin, Alex Bogdan, Ada Galeș, Nicoleta Lefter, Natalie Ester, Florentina Țilea, Florin Călinescu, Istvan Teglaș, Liviu Lucaci, Marius Manole însuși, se află pe scenă seară de seară. S-a spus chiar că ar fi oamenii lui Soros. S-a cerut opinia ministrului Culturii doar-doar acesta va inventa vreo directivă care să le interzică actorilor implicarea civică. Deocamdată nu se poate, așa că ministrului i-a ieșit pe guriță o lozincă despre libertatea de opinie, după emiterea căreia a dat bir cu fugiții în clipa în care a fost întrebat dacă nu își pune și el prețioasa-i semnătură pe o astfel de listă de susținere a inițiativei.
Asemenea lui au procedat și procedează și alți demnitari, mai mari sau mai mici, ai coaliției PSD-ALDE. Recunoaștere implicită a realității că ceva e putred în Danemarca administrată de Dragnea și Tăriceanu. Că pe acolo se află grosul penalilor. Și că putregaiul acesta nu este deloc pe placul electoratului. Că situația aceasta s-ar putea să aibă un cost pipărat la alegerile viitoare.
Text publicat concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

  1. Bun articolul si succes actorilor.
    Dar daca si ei considera „prezumtia de nevinovatie” un suterfugiu („invocând pervers prezumția de nevinovăție”), atunci e grav.
    Prezumtia de nevinovatie, nu este niciodata perversa, ci o sintagma care vrea sa ne spuna ca e nevoie de un proces corect.
    Il poti banui, tu si inca 100.000 de oameni pe X de ceva, dar e nevoie de dovezi clare, indubitabile, si in urma carora judecatorul sa dea cu ciocanelul in masa, „vinovat”. Altfel e vinatoare de vrajitoare.
    Daca cei ce sint insufletiti de lupta impotriva penalilor din guvern si administratie, vor o altfel de Justitie, nu stiu care va fi rezultatul.
    O vorba populara spune clar: „hotul neprins e negustor cinstitit”. Prezumtia de nevinovatie.

  2. Cei care au votat ,,coalitia ,, trebuie tratati cu spatele . Scosi la marginea societatii . Indiferent ca ne sint frati , parinti , bunici , ……

    • Curat democratie, da` umflati-i! asa zici ca ar trebui procedat? Adica cine nu-i cu noi e impotriva noiastra :P
      Nu ar fi mai simplu sa mergem la vot sa vedem citi sintem si daca stim ce vrem?
      Ca daca ei sint majoritari la vot (desi nu cred), ce mai chichirez gilceava!

    • Nu e cam prea mult? Va ganditi, in perspectiva apropiata, la niste pogromuri si executii publice, doar avem o experienta consistenta din prima anii ’30-’40 ai secolului trecut, ceva gen Odessa in 1942? Sau, poate, sugerati si un razboi civil, ca tot nu prea avem ce face si ne plictisim….

  3. In legislatia penala ex. art 66 care face referire tocmai la acest aspect. Adica judecatorul, in infinita lui inamovibilitate, hotaraste ce si cum despre un condamnat, ce pedepse complementare i se aplica etc!
    Deci, onorata instanta, nu marius fasole si oana pielea si 2 manute care-a luat multi bani de la ProTV-ul scutit de 20 milioane E TVA, ca ierea firma straina si sa-i pupam in kur pe americani, dar pe romani ii rupem cu taxele si impozitele!
    Deci, mai, deontologule, reglementarea exista,si e aplicata cand e cazul, de instanta, nu de nimeni pe strada, comprende la tine??

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro