marți, septembrie 27, 2022

Acuzele nefondate aduse președintelui Traian Băsescu

1. Starea de sărăcie a unei importante părți a populației

Președintele nu are prerogative în determinarea politicii economice. Poate întoarce, o singură dată, legi emise de Parlament si poate sesiza Curtea Constituțională. Consultările cu diferite instituții ale statului nu înseamnă că decizia îi aparține. Și alte țări, Grecia, Spania, Italia, Irlanda, Portugalia, se află în criză profundă, fără președintele Băsescu. Economia cu piețe globalizate nu ascultă de președinți. Daca președinții ar avea capacitatea să apere popoare de saracie, n-ar mai exista popoare sarace.

2. Tăierea unor venituri în mai 2010

S-a produs ca parte a înțelegerilor cu FMI-Banca Mondială-Uniunea Europeană, de la care am primit împrumuturi ieftine, ce ne-au permis ieșirea din riscul încetării totale a plăților statului. România nu putea să susțină un nivel de trai mediu, cel puțin, în absența unei producții importante de bunuri și servicii vandabile și cu valoare adăugată mare. Chiar și Germania a majorat salariile  cu 21% în 12 ani, iar România cu 80% în trei ani, în guvernarea Tăriceanu. Fără bază economică reală.  De unde bani să fie plătite, odată cu venirea crizei economice mondiale? Iar faptul ca le-a anuntat Traian Basescu si nu altcineva tine de greutatea functiei sale in stat.

3. Traian Băsescu s-a substituit guvernului

Nu putea s-o facă, nu-i permitea Constituția. S-a consultat cu Guvernul Boc, iar în problema creșterii TVA la 24%, crucială pentru dezvoltarea econmiei, guvernul Boc n-a ascultat propunerea președintelui.

4. Nu a găsit soluții la principalele probleme ale țării

Președintele singur nu poate face mare lucru, că nu este dictator. A reușit, în parteneriat cu Guvernul, să elibereze  instituții importante, inclusiv din justiție, să funcționeze fără amestec politic. Așa a fost posibilă condamnarea lui Adrian Nastase. A inițiat comisii prezidențiale, cum a fost în educație comisia condusă de Mircea Miclea, care au propus soluții de modernizare a unor importante domenii. Nu președintele a trecut legi prin asumare, ci guvernul și majoritatea parlamentară, lucru de salutat pentru multe domenii sociale și economice.  Economia, cu piețe globalizate, nu se supune nici președintelui nici guvernelor, situație evidentă în foarte multe țări democratice. A adus țării un prestigiu binemeritat în Uniunea Europeană.

5. Nu a stopat corupția din PDL

Ce arme avea președintele pentru asta, altele decât cele câteva întâlniri cu activul acestui partid? De ce l-ar fi ascultat? În schimb, DNA, parchetele și tribunalele, eliberate de control politic,  au „mușcat” adânc din elita PDL, obligând-o să suporte consecințele propriului comportament. Dovadă că „eliberarea” a avut efect.

6. Păcatele lui Traian Băsescu

Ca orice om, înjurat și criticat mai mult decât orice alt român, Traian Băsescu a avut și răbufniri nefericite. Pe care le-a recunoscut și pentru care și-a cerut scuze. Nu există om care supus unui stres extrem să nu aibă și astfel de reacții.

În schimb, contribuția sa la eliberarea justiției de sub controlul politic, prestația României în Uniunea Europeană, înțelegera riscurilor care planează permanent asupra României și măsurile de prevenire a acestora, cinstea și corectitudinea, au compensat de mii de ori scăpările și ieșirile necontrolate.

7. Traian Basescu n-a fost un negociator eficient.

Cu hotii nu se poate negocia. Ei stiu doar sa fure, cum au si facut 20 de ani, spoliind bruma de active ramasa de la comunisti. Cinstea nu poate fi negociata

Nu există alternativă la Traian Băsescu, in momentul de fata. Actualul regim, Ponta-Antonescu, îndreaptă România spre scoaterea din Uniunea Europeană, cu perspectiva de a ajunge rapid în situația Greciei.

Actuala guvernare, Ponta Antonescu, este destinată apărării penalilor și plagiatorilor din parlament și din propriile partide.

Distribuie acest articol

227 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Stefan Vlastonhttp://stefan-vlaston.blogspot.com/
Candidat din partea ARD la Camera Deputatilor la alegerile din decembrie 2012 Profesor de liceu, director de liceu in perioada 1990-2008, Presedintele asociatiei EDU CER- Educatie si Cercetare. Preocupari in domeniul politicilor educationale, in privinta calitatii educatiei, a managementului educational. Contributii in media scrisa si audiovizuala, pe temele privind educatia, formarea profesionala si cercetarea.

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro