luni, mai 17, 2021

Adevarata bombă cu ceas din noua lege a partidelor

In Romania orice propunere buna poate fi deturnata. Ideea de a finanta de la buget (fie in suma forfetara, fie in cuantum stabilit prin raportare la numarul de membri) partidele politice care trec de un anumit prag electoral, sa zicem 3%, nu este proasta, daca este bine incadrata de sanctiuni severe pentru orice tentativa de fraudare (atat a sumelor decontate, cat si a numarului de membri).

In felul acesta, ca posibilitate teoretica, se elimina finantarea oculta a partidelor, adevarata conducta neagra subterana, prin care curg banii luati ca spaga  (a se vedea dosarul Microsoft). Azi, degeaba ai partide care raporteaza cheltuieli de sihastru frugal, dar modul lor de functionare sugereaza ca au venituri de manelist, provenite din sacose ori genti aduse la ceas de seara, ori din off-shoruri.111

Insa cand vine un politician de la PNL si ne spune ca onor comisia de Cod Electoral a stabilit ca partidele pot primi imprumuturi de la persoane fizice si juridice, abia acolo avem de-a face cu o imensa bomba cu ceas, anume spalarea banilor, prin „imprumutarea” lor catre partid si apoi recuperarea lor de la stat (caci partidul i-a cheltuit „legal”). Daca aceasta prevedere se va pastra, nu va mai fi nevoie sa se aduca bani cu sacosa la partid, ci doar sa se gaseasca un simplu particular care nu este supus legii ANI (nefiind functionar public) si nu are obligatia de a-si declara veniturile; acesta va „imprumuta” sume fabuloase partidelor (ANI nu poate verifica provenienta averii, nefiind functionar public) iar apoi le va recupera, transparent si legal de la partid, care le va primi drept cheltuieli rambursate de stat.

Personal, prevad aparitia unor persoane fizice-de tip suveica, un fel de „sageti” ale partidelor, care vor imprumuta in stanga si in dreapta (impartial, monser, precum Dinu Patriciu in vemurile lui de glorie), recuperand apoi acei bani in mod legal. Diversi neica-nimeni fara față si fara notorietate vor imprumuta discret bani care sunt de fapt luati ca mita de diversi politicieni si care apoi vor reaparea  albiti, intai in conturile partidelor, apoi in conturile suveicilor si de acolo, dupa un comision gras lasat in urma, ajung inapoi (ca „donatie”) la politicienii de unde au plecat.

Nu candidatii la demnitati publice sunt problema, cum considera Dan Tapalaga (acestia vor avea grija sa fie curati), ci creditorii care nu vor candida, ci vor sta in umbra, vor colecta bani murdari de la candidati, spalandu-i apoi prin imprumuturi. Iar candidatii si imprumutatorii vor imparti  frateste banii albiti.

222Insa mai e ceva: prevad si aparitia unui imens potential de santaj asupra partidelor din partea celor care ii imprumuta. Cel „darnic”, in schimbul amanarii datei de rambursare a imprumutului sau in schimbul prelungirii liniei de credit (mai ales daca partidul respectiv a intrat in Opozitie si e seceta mare de functii si contracte), se poate arata doritor sa primeasca ceva la schimb; poate nu un post sau un contract (astea sunt deja  mizilicuri!) ci, de ce nu, o lege cu dedicatie?! Sau o abtinere la vot la o anumita lege? Sau un amendament la o lege? (vezi cazul Chiuariu)

Se pot imagina fel de fel de situatii in care icreditorul poate face presiuni si poate santaja un partid imprumutat. Ba, ce zic, eu, poate bate cu pumnul in masa sa impuna un sef anume la partid, care ii este dator vandut si care apoi il va servi toata viata! Vreti un caz real? Daniel Constantin, santajat de Voiculescu zilele astea. Intre ei exista nu doar o frumoasa relatie de „prietenie”, ci si o vila si un imprumut de 300.000 de euro acordat de Varan lui Constantin.

333Solutia radicala si sigura pentru evitarea unor astfel de situatii e simpla: interzicerea oricarui fel de imprumut intre partide si persoane fizice/juridice.

Legea viitoare nu trebuie sa prevada aceasta forma de finantare care invita la spalare de bani si la santaj. Regulile pentru a beneficia de finantare publica trebuie sa fie drastice si sa excluda din start orice imprumut din partea persoanelor juridice sau fizice. Altminteri partidele devin nu doar finantabile, ci si santajabile de persoane  imprumutatoare, caz in care rolul constitutional al partidelor ar fi deturnat.

Reamintesc un articol din Constitutie (art. 8, alin. 2)

„Partidele politice se constituie şi îşi desfăşoară activitatea în condiţiile legii. Ele contribuie la definirea şi la exprimarea voinţei politice a cetăţenilor, respectând suveranitatea naţională, integritatea teritorială, ordinea de drept şi principiile democraţiei”.

Cand partidele se imprumuta, exista pericolul ca ele sa exprime doar vointa politica  a camatarului care le da bani si apoi le santajeaza!

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

 1. 1- Fianantarea publica (de la stat) nu trebuie sa existe in paralel cu cea privata . Ori una , ori alta .
  2- Statul nu trebuie sa ramburseze imprumuturile partidelor. Sub nici o forma . Devine „o vaca de muls” dar cu legea in mana ,
  3- Finantarea publica inseamna a acorda bani activitatii politice . In ce masura , pe care criterii , se poate discuta mult dar propunerea de lege actuala e identica cu atitudinea drogatului care declara cu mana pe inima : „da bani sa ma drogez azi ca de maine ma las . Jur” Maine va zice aceiasi fraza . :(

 2. Si ce putem face daca nu avem lideri capabil sa ne adune pe zecile, pe sutele de mii care suntem de aceiasi pate a baricadei si care sa dam de-a berbeleacul cu acesti parlamentari. Chiar numai DNA -ul trebuie sa o faca?

 3. Atât timp cât partidul e o organizație legal înregistrată la tribunal, de ce n-ar putea primi împrumuturi?

  De unde rezultă că statul ar avea obligația rambursării acestor împrumuturi? Din articol reiese că e doar ideea autorului, nu apare nicăieri menâionat vreun paragraf de lege care să prevadă așa ceva.

  • Partidele sunt organizatii inregistrate la tribunal, dar nu cu scop lucrativ. Nu au sau nu trebuie sa aiba activitati economice. Deci nu au de ce sa se imprumute la banci.
   In Romania exista aceasta institutie a imprumutului intre privati, ce nu poate fi probata legal. O simpla hirtie intocmita intre 2 persoane fizice, fara notar, ridica multe probleme de credibilitate si moralitate.
   In Romania nu sunt decit partide de tip PCR, cu organizatii locale, judetene, cu sedii, telefoane faxuri, cu sefi sefuti, secretare si soferi si salarii bunicele.
   Nimeni pina acum nu a infiintat un alt tip de partid sau nu a incercat sa infiinteze un alt tip de partid, pe model occidental, fara atita infrastructura.
   Pe unde s-a mai vazut partid cu sef de partid si o tirla de vicepresedinti???

   • Un partid nu are de ce să aibă activități economice gerneratoare de profit, într-adevăr. Însă în situația în care nu veți convinge membrii cotizanți să presteze diverse activități pe bază de voluntariat, măcar un portar și o secretară care să răspundă la telefon tot trebuie salarizați de către instituția înregistrată ca partid. Asta ca să luăm doar cele mai simple exemple. Același partid trebuie să plătească niște energie electrică, niște abonamente de telefon (măcar fix) etc.

    Deci partidul se poate trezi în situația de a împrumuta bani pentru a plăti utilități și salarii, iar dacă are cu ce garanta, îi poate primi chiar de la bancă. Însă cu sau fără bancă, unii oameni ar putea fi dispuși să împrumute niște bani partidului, dar să nu facă acei bani cadou.

 4. Personal n-am incredere in gasca de politicieni cind e vorba sa dea o lege democratica.
  SUnt tare abili in a lasa capcane si a omite lucruri esentiale prin multitudinea de articole, paragrafe si plimbatul spre o alta lege.
  Se poate ilustra incepind cu decretul lege 92/1990 (parca), denumit si Mica Constitutie in baza caruia urmatoarele alegeri au fost duse pina hat in 1992, desi se spunea „clar” undeva ca Adunarea Constituanta este pentru 9 luni.
  Se poate continua cu actuala Constitutie, in care sunt o multime de ciudatenii…
  In opinia mea, finantarea partidelor poate fi atit de la buget, in functie de numarul de voturi adunate. Sa zicem 2 lei pe an si vot pentru cele parlamentare si 1 leu pe an si vot pentru cele neparlamentare. (Finantare pe ciclu electoral, adica timp de 4 ani un partid are bani in functie de voturile adunate la alegerile parlamentare)
  Problema va fi cu aliantele…
  Si finantare prin donatii ale persoanelor fizice, finantare ce nu poate fi mai mare de 1 salariu minim pe economie pe an… pe fiecare persoana.

  DIn pacate astfel de legi se fac mereu in spatele usilor inchise, fara nici o dezbatere publica reala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Cetatean
Cetatean
Cetatean este administratorul platformei Politeía (fostul blog Theophylepoliteia).

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Încălzirea globală, acidificarea oceanelor și moartea peștilor tropicali – acuzații de fraude științifice de mari proporții

Pe 6 mai 2021, revista Science a publicat o amplă anchetă intitulată Acidificarea oceanelor modifică comportamentul peștilor? Acuzațiile de fraudă creează o...

Ierusalim. Există conflicte fără soluții sau doar conflicte pentru care soluția încă nu a fost găsită?

Rezumatul în 10 puncte: Începând din noaptea de vineri spre sâmbătă (7/8 mai), în...

Sfârșitul emigrației

Au emigrat din România spre Europa occidentală peste trei milioane de români, din 2000 încoace. O parte au emigrat spre Italia și...

De ce a pierdut USR în sondaje după criza de la Ministerul Sănătății

Un studiu Avangarde a prezentat zilele trecute câteva date extrem de interesante. 52% dintre cei intervievați consideră USRPLUS drept...

Îl mai poate salva războiul/Hamas pe Netanyahu de pierderea funcției de prim ministru?

Știm, teroriștii de la Hamas au atacat iarăși Israelul iar statul Israel are tot dreptul să se apere. Niciun dubiu în această...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro