luni, ianuarie 13, 2025

Adevărata victorie a lui Călin Georgescu. Cum s-a închis cercul democrației originale și ce soluții rămân

Democrația nu ar fi fost « salvată » așa cum a fost « salvată », dacă fructul nu era, instituțional vorbind, copt. Deciziile și toate bâlbele CCR din 2024 nu sunt cauza, ele sunt rezultatul unui lung proces de degradare instituțională. Acțiunea CCR de oprire a votului și anulare a alegerilor a fost ultimul glonț tras de elitele acestor instituții în chiar inima procesului de legitimare a regimului politic.

Această inimă era bolnavă, dăduse semne mai mult decât îngrijorătoare, dar avea șansa să funcționeze. I s-a luat această șansă, inima a fost oprită deși mai pâlpâia. Acesta a fost gestul așa-zișilor salvatori. Chirurgul a devenit măcelar. Fără inimă funcțională, pacientul e pe aparate, în medicină asta se numește circulație extracorporală. În aceste cazuri speranța de viață e mică, probabilitatea infecției generalizate crește cu fiecare zi.

Un regim politic poate trăi mult și bine fără o inimă democratică, dar natura sa se schimbă radical. Dacă salvatorii democrației românești din 2024 erau ceea ce pretind că sunt, nu s-ar fi răstit mediatic la toți cei care se îndoiesc de corectitudinea discursului oficial și vor probe la înălțimea gravitații gestului suprimării expresiei poporului suveran.

E trist că oamenii sunt grav manipulați și votează în consecință, dar răspunsul la pericolul putinist a fost acela al unor gesturi de tip putinist, ca să-l parafrazez pe Armand Goșu. Niciodată regimul nostru politic nu va mai fi același: fie urmează o nouă tranziție spre democrație, fie dimensiunea autoritară va crește până la a deveni evidentă și celor care încă mai sărbătoresc decizia CCR de vinerea trecută.

Acum atât varianta democratizării, cât și cea a democraturii par improbabile, dar asta este numai din cauza inerției cognitive în fața istoriei accelerate. Băltirea e cea mai improbabilă și procesul e în plină desfășurare.

Imediat după turul 1 și accentuat după desecretizarea unor documente venite de la serviciile de informații, discursul mediatic obsedant a urmărit, exact ca în decembrie 1989 și ianuarie-iunie 1990, două efecte principale la nivelul emoției colective: frica și ura.

Frica de un pericol imens, exagerat în așa măsură încât să se piardă orice rațiune atunci când sunt înghițite soluțiile salvatoare.

Și ura față de cei care pun în discuție soluțiile și buna credință a salvatorilor.

Frica și ura sunt mamelele de la care sug liderii autoritari. Strategia de comunicare a puterii politice nu va duce la scăderea pericolului denunțat, ci la creșterea lui. Spectacolul dat de conducătorii noștri politici ar fi doar unul caragialesc dacă, dincolo de ridicol, nu ar exista această pretenție de a fi felicitați pentru curajul lor,  această satisfacție de a primi (false) aplauze la nivel internațional, această dorință de a-și transforma ca prin magie uriașul malpraxis instituțional în capital politic. Ei și numai ei sunt pro-europeni, asta după ce au pus umărul la renașterea național-ceaușismului.

Pentru a ieși din groapa ridicolului politic pe care și-au săpat-o singuri, Președintele, Primul-ministru și partidele lor, utilizând instituțiile statului și panoplia de influențe mediatice pe care, în momente de gravă criză, acestea le au la dispoziție, vor să-și construiască soclul de eroi ai unei lupte din care David-ul național îl înfrânge pe Goliat-ul putinist. Modelul a funcționat în eroizarea lui Ion Iliescu în lupta cu teroriștii care « trăgeau din toate pozițiile », dar nu în el.  Însă povestea din decembrie 2024 este atât de puțin credibilă încât nu numai că eroizarea aceasta nu poate funcționa, dar riscă să creeze efectul invers.

Au fost în istorie destule socluri de statui pe care s-au perindat mai multe personaje istorice. Se spune chiar că o întreagă statuie, cea a lui Caragiale din fața Teatrului Național, e ea însăși un fost Lenin căruia s-a schimbat doar capul. Poate e o legendă, dar ar ilustra perfect sursa de inspirație a « salvatorilor » noștri.

Vestea proastă, pentru ei și pentru toată lumea, e că au concurență serioasă: Călin Georgescu însuși este noul « salvator », nu numai auto-proclamat, nu numai recunoscut de o parte din electorat, dar la victimizarea căruia, implicit la « eroizarea » sa contribuie chiar situația în care a ajuns întregul sistem politic.

Cei care se pregăteau să-l voteze pe Călin Georgescu nu o făceau din extremism sau putinism, din legionarism sau neoceaușism, în marea lor majoritate o făceau ca vot de protest, ca gest venit din neîncredere. Cauzele acestui tip de vot anti-sistem continuă să fie alimentate în aceste zile mai mult ca oricând.

Paradoxul e că cei care au ghidonat politic anularea alegerilor trebuie să hrănească și ideea că Georgescu ar fi câștigat. Asta deși ultimul sondaj public indica contrariul, deși opinia generală despre NATO și UE indica contrariul. Dar o eventualitate improbabilă a trebuit să fie transformată în inevitabilitate. Și ceea ce le legitimează lor gestul instituțional dramatic, legitimează infinit mai mult în ochii unei părți importante din electorat o adevărată legendă a lui Georgescu-adevărat câștigător. Un Georgescu nu numai nedreptățit, în ciuda campaniei ilegale, dar un fel de președinte ales, dar niciodată încoronat.

Ce uită adesea cei care conduc state unde dimensiunea militarizată e dominantă este nu atât forța socială, ci forța planului simbolic, forța miturilor politice. Georgescu are acum mari șanse să devină victima-simbol a unui curent politic anti-sistem care se poate înrădăcina, care va schimba în mod durabil spectrul politic. Aceasta e adevărata victoria a lui Călin Georgescu. Povestea Trump e aparent diferită, dar e legată de o socializare politică pe rețele sociale atunci când mass-media nu mai sunt credibile. Soclul de « salvator » este deci construit și oferit cu inconștiență celui împotriva căruia aparent s-a dus o lupta.

Acesta este mecanismul clasic la care se ajunge utilizând logica scopurilor care scuză mijloacele. De fapt mijloacele fie spun adevărul despre scopuri, fie ajung să le corupă.

Ce poate fi mai imoral decât demersul celor care vor să capitalizeze politic promovând discursul anti-UE și anti-Ucraina? Cred că demersul celor care, dorind să câștige capital politic, reușesc să compromită, în ochii unei părți a românilor, discursul pro-UE e cel pro-Ucraina.

Ce poate fi mai grav decât gestul celor care ar miza pe un atac hibrid al Rusiei  pentru a lua puterea? Cred că ceea ce fac cei care, dintr-o combinație de egoism și erori, ar putea să compromită capacitatea noastră de a rezista împotriva unui adevărat atac hibrid al Rusiei lui Putin.

Care este soluția? Să spunem întâi de unde nu poate veni ea. În acest moment există două discursuri antidemocratice care, deși aparent se opun, ele se compun. În fruntea statului se caută diverse mijloace pentru a încadra neconstituțional votul românilor, iar o parte din societate a fost convinsă de acest demers sau îl acceptă din pur conformism. O altă parte se simte umilită, crede că i s-a furat victoria, se radicalizează. Din aceste zone nu putem aștepta nimic bun, se luptă între ele, dar prin acțiunile lor se hrănesc reciproc.

Soluția nu poate veni decât din două direcții. Una din interiorul sistemului, alta din exterior.

Un început de soluție, constituțională, legală și morală, vine de la candidata care a intrat în turul al doilea și nu este acuzată de campanie ilegală. Ea poate reface un fragil fir al legitimității democratice de la care o nouă democratizare poate începe. E necesar, dar insuficient.

Poate Elena Lasconi și cei care o susțin să răspundă acestei sfidări? Nu știu. Vedem cât este de atacată de pescuitorii în ape tulburi. Dezbaterea despre viitorul candidat la președinție al unei alianțe pro-europene nu face decât să ecraneze necesara discuție despre cei responsabili de situația actuală. Aceștia nu pot face parte dintr-o alianță demnă de acest nume. Vorbind despre candidatul la președinție ca și cum nu ar fi deja unul legitim, nu se poate face un pas către relegitimarea democratică a regimului. Discuția în sine e o diversiune nedemnă de un demers sincer în logica binelui comun în care fiecare încearcă să câștige ceva dintr-o criză din care, pe fond, pierdem cu toții. 

Mai vedem și că provocarea istorică e redutabilă. Vladimir Tismăneanu observa zilele acestea că « S-a reconstituit CPUN. Iohannis e Ilici. Ciolacu e Roman. Bolojan e Câmpeanu ». Esențial. Da. Parcă cercul istoric se închide. USR pare că face eroarea PNȚcd. Stă la masă cu cei care îl demonizează, cu cei care vor să-l înghită. Eroarea politică din 1990 a lui Corneliu Coposu a fost acceptarea participării partidului pro-democratic, pro-european, la CPUN-ul condus și dominat de Iliescu.

Acel CPUN a produs abuzul care stă la originea situației în care ne aflăm. Nu numai a pregătit alegerile de la 20 mai, libere, însă nu democratice. Dar mai ales  a decis organizarea de alegeri prezidențiale pentru ca « salvatorul » Iliescu să primească o legitimitate prin vot. Asta era în flagrantă contradicție cu alegerea unei Adunări Constituțională care ar fi trebuit ea să decidă atât asupra formei de guvernământ, republică sau monarhie constituțională, cât și asupra regimului politic, parlamentar sau (semi)prezidențial. Iliescu și-a organizat practic propriul plebiscit, apoi oamenii lui au scris textul constituțional, inclusiv prin Marian Enache, șeful CCR de acum, care atunci când s-a scris Constituția era vicepreședinte al Camerei Deputaților din partea FSN. Păcatele sistemului de putere piramidal conceput de și pentru Iliescu, în continuitate cu cel de dinainte de 1989, se răzbună azi. Cercul plecat de la laboratorul democrației originale chiar se închide bine! Cei care au urechi de auzit, să audă!

A doua parte a soluției depinde de partenerii noștri occidentali. Ei au intervenit în 2012. Dar de atunci România merge cu cârje democratice și, iată, se dovedește incapabilă să meargă fără ele. România este parte a unui supra-sistem politic, Uniunea Europeană, și a unui supra-sistem de securitate, NATO, condus de americani. Contextul dramatic de pe front, multiplele conflicte de la nivel global, dar și tranziția puterii de la Washington, au permis regimului Iohannis în tot anul 2024, dar mai ales în ultima perioadă, să facă cam tot ce a vrut. Slăbiciunea Administrației americane de acum și atitudinea anunțată discursiv a viitoarei Administrații Trump sunt o oportunitate pentru toți cei care acționează fără-contra puteri, interne sau externe.

Participarea la UE ne permite în continuare să fim liberi, dar nu e suficientă pentru a fi democratici. Iar pierderea democrației e primul pas către pierderea libertății. UE la cel mai înalți nivel, precum și principalele puteri democratice europene, nu vor sta pasive la nesfârșit. Ce poate fi mai periculos pentru UE decât o putere care se agăța de pro-europenism ca să justifice anulări de alegeri și prelungiri de mandate prezidențiale? Degeaba domnul Iohannis e poate prieten cu președinta Comisiei, el însuși devine o vulnerabilitate pentru Uniunea Europeană în ansamblul ei. Mâine toți anti-europenii și euroscepticii vor denunța ceea ce va fi considerat un precedent le nivelul UE. Unul antidemocratic. Europa e prea concentrată pe alte subiecte ca să acționeze acum rapid și eficient, dar e prea fragilă ca să-și permită să închidă ochii.

Distribuie acest articol

90 COMENTARII

  1. domnule pt salvarea democratiei sunt permise si chiar obligatorii orice fel de metode, de la minciuna, la exagerare, la manipulare, chiar pina la crima si moarte si chiar masuri nedemocratice.

    Cel mai tare m-au impresionat aplauzele intelectualilor cu mot! Dacsi dezavuarea sotiei luo Georgesu a fost tare, ca-n spatele unui barbat sta o femeie, d-aia!

    • @Neamtu tiganu _ „pt salvarea democratiei sunt permise si chiar obligatorii orice fel de metode…”

      Nope!

      Criminalii noștri nu pot fi mai buni decât criminalii lor.

    • comentariul dvs imi aduce aminte de „logica” lui Hitler: „pentru salvarea Germaniei este necesara distrugerea Europei si exterminarea evreilor” sau de „logica” comunistilor”: pentru salvarea muncitorului este necesara exterminarea claselor superioare, interzicerea religiei, proprietatii private, dreptului de vot, presei care are alte opinii, etc”. Este inspaimantator ca nu observati cat de stricata este ‘logica” dvs., mai ales ca nu faceti altceva decat sa reactionati la niste speculatii despre Georgescu care pana acum s-au adeverit toate false… Pe scurt, sunteti „idiotul util” a lui Lenin, prin urmare nu aveti nimic de a face cu logica justitiei si democratiei…

    • Las’ dom’le ca deocamdata nu-i face nimeni rau Reincarnarii Capitanului;daca il apuca pofta sa candideze din nou atunci sa vezi distractie, circ si balamuc.
      Si totusi chiar NU remarca nimeni faptul ca toti viitorii candidati ar trebui supusi ( si sa se stipuleze in constituie asta) unui riguros examen psihiatric facut de o comisie de specialisti fara afiliatie politica?!Altfel nici o grija, ne intoarcem iarasi de unde am plecat.
      PS: lasa ca doamna Georgescu are si ea parte de audienta de catre poporul tik tokar sau utubar; ar trebui sa lanseze si dinsa o candidatura separata cu sloganul”JOS pantalonii femeilor, doar fuste ca nu intra energiile care trebuie,deci femei FARA PANTALONI” eventual s-o puna de un partid..
      PS: faimosul Cleopa interzicea femeilor evlavioase ortodoxe sa poarte pantaloni, dar el o facea cica din considerente de estetica crestina, purtatul de pantaloni de catre femei nu e cica pe placul Domnului din punct de vedere estetic.Dar uite ca doamna Georgescu stie si mai multe decit stia saracul staretz demult decedat, e vorba de energii…mare e Gradina Ta, Doamne….
      Si mai ales vai de noi!!!

  2. Nu, adevărata victorie a fost câștigată de Rusia. Corăbioara Kelin Djordjescu a eșuat pe stâncile tribalismului. Salvatorul escroc și mincinos este istorie! Însă, dacă e să fim lucizi, cât timp vor exista aici păduchii Kremlinului, va exista posibilitatea ca un alt int-rus mesianico-populist să-i ia locul.

    • @Sandu _ „Salvatorul escroc și mincinos este istorie!”

      Rusia râde de noi și profită de o situație favorabilă ei pe care românii înșiși au creat-o.

      Marcel este în continuare prim-ministru, PSD guvernează fericit în continuare alături de PNL, iar noi ne mințim că am rezolvat problema anulând în mod cu totul discutabil alegerile, fără vreun arestat/suspect de activitate în folosul Rusiei.

      Strategii politici români au dorit să confecționeze cu ajutorul „serviciilor” o sperietoare (extremist-naționalistă de tip Simion/georgescu și AUR, SOS, POT), pentru a candida în turul al doilea alături de Marcel, precum Iliescu-Vadim în anul 2000, dar le-a ieșit un monstru.

      De aceea Vlase s-a dus la Formula 1, scenariul cerat de oamenii săi se desfășura conform planului, situația era sub control.

      Rusia a profitat un pic și a plusat în pariul pe Georgescu. Dar…

      Românii care l-au votat pe Georgescu în semn de protest nu au dispărut. Ei vor vota din nou, curând. Iar Marcel și PSD/PNL sunt tot acolo.

  3. “Într-o lume a amăgirii universale, a spune adevărul e un act de curaj.”
    George Orwell
    Felicitări pentru a doua oară într-o săptămână, domnule Gussi.
    Am încercat în ultima săptămână, de la abuzul CCR, în discuțiile cu prietenii și cunoștințele, dar și pe internet, să atrag atenția faptului că anularea alegerilor, anularea voturilor a 9.000.000 de oameni e incredibil de dăunătoare. Mai ales pe termen lung, prin precedentul creat.
    Mă lovesc de creiere spălate expuse la ceea ce ar trebui să fie presă. Care încearcă prin “frică” și “ură” să legitimeze abuzurile și să intimideze pe oricine are curajul să o contrazică.
    Articole ca ale dumneavoastră sunt ca o picătură de apă rece pe arșiță.
    Mulțumesc încă odată și felicitări pentru curaj!

    • Reprosati toate astea baietilor de la servicii, domnule Sibisan;se pare ca aparitia candidatului X,asa zis Marele Necunoscut Mesia si Salvator de Neam si Tara a fost f bine gindita mai ales in contextul reusitei lui Trump.Nu stiu daca baietii de la butoane de sus sunt chiar atit de divizati intre pro euroatlantici si pro-rusi dar deocamdata au reusit sa intoarca tara pe dos.

      „Mă lovesc de creiere spălate expuse la ceea ce ar trebui să fie presă” deocamdata sunt destule intrebari fara rapsunsuri iar presa hmm;pai n-ati observat ca unii il sustin pe CG pina in pinzele albe si-l descriu ca fiind „marele nedreptatit”, „adevaratul patriot” si ‘luptator iubit de D-zeu pt. binele patriei” in timp ce altii il denunta ca fiind „agent de influenta si destabilizare rus strecurat prim manipulari de internet tipice unui razboi hibrid”;deci,pina la urma si presa e divizata,ca si mass media.
      Nu stiu cum dar chiar daca aveti in mare masura dreptate, adevarul ramine undeva la mijloc si e cam greu de identificat ca fiind „absolut”;suferiti cam de un pic de miopie ca si multi altii.
      UNA la mina:insasi aparitia lui Georgescu ca si cistigator surpriza (ma asteptam de ex. la un tur 2 intre Ciolacu si Simion, pionul de sacrificiu deja „fumat”) -asta apropo de „frica” si de „ura” a dus la divizare si la un val de frica si de ura.
      Apropo de miopie si candidatul Georgescu in sine:ce SCAPA multora (sau nu stiu, nu stiau)tocmai am re afirmat mai jos faptulca dinsul era bine cunoscut de catre cei din cercul batrinului filolegionar Ion Coja(binecunoscut la rindul lui in anii 90 ca apologet al lui CZC si a miscarii legionare de sub comanda acestuia si facind parte din tabara neolegionara care il acuza pe Horia Sima de toate relele miscarii) cind la un moment dat, prin 2014 sau 2015 se vorbea pe site-ul respectivului despre CG si acesta era etichetat de catre unii camarazi ca fiind „agent globalist infiltrat in miscarea neolegionara”;deci nu era deloc Marele Necunoscut aterizat ca prin miracol in turul 2 trimis de D-zeu si protejat de catre extraterestri, ci se stia bine cam in ce cercuri se invirtea.
      Asa ca, din pacate, chestia asta cu legionarii si legionarismul NU e o facatura mass-media.
      Dar, ca de obicei dreapta radicala se cearta cu stinga radicala(ceva de mijloc,se poate?!?!) dreapta radicala acuza stinga tot radicala ca-l face pe CG neolegionar, in timp ce dreapta radicala(sau ma rog,anumiti trumpisti) preia teoria domnului Georgescu deja bine cunoscuta ca anularea candidaturii sale va duce la intrarea NATO direct in razboi impotriva Rusiei si,prin declararea starii de urgenta impiedicarea lui Trump sa preia puterea in ianuarie 2025.
      Acum, daca trageti o linie cine sunt mai…nebuni?!?
      Si apropo DA, ati avut dreptate referitor la faptul ca multe din ce ni se intimpla se trag direct de la neocomunistii si neosecuristii care l-au dat jos pe Ceausescu in dec. 89.
      Dar problema de baza ramine: ce solutii? Domnul Gussi propune o solutie interna eleganta dar imposibila cea a doamnei Lasconi.Cred ca ramine doar cea externa.
      Pe de alta parte -daca tot m-ati acuzat cica de superficialitate (oauu!!)- marea problema pina la urma va ramine nu atit decizia controversata si atit de disputata a CCR ci efectul de tip reactie in lantz declansat de candidatul C Georgescu.
      In rest macar sper sa recunoasteti (sau daca aveti argumente contra le puteti nota,cred ca putem totusi purta o polemica decenta) ca demonizarea USR pina la urma a fost in mare parte nedreapta,ca domnul Gussi are dreptate in ceea ce priveste URS si doamna Lasconi (votat) ca s-a exagerat mai ales acum cind lupii si hienele binomului toxic PSD PNL pot sa-l sfisie lejer daca nu se supune cerintelor coalitiei cica pro europene..Vai de noi!!!

      • @Lamuritor
        „a fost f bine gindita mai ales in contextul reusitei lui Trump“
        Nu pot să înțeleg obsesia dumneavoastră vis-avis de Trump referitor la articolul la care discutăm! E pur și simplu pueril ca orice se întâmplă în după alegerea lui Trump să fie interpretat ca fiind direct corelat cu alegerea lui. Nu pot să pun comentarii de genul acesta decât pe seama frustrări sau a relei voințe. Sau a amândurora.
        Ne alintăm sau delirăm precum Georgescu dacă credem că suntem așa importanți încât soarta Americii sau politica americană se împiedică de ciotul românesc. Astfel de raționamente nu sunt cu nimic mai penibile decât perorațiile lui Georgescu despre daci și conductele ce vor fi construite prin Carpați pentru transportul apei vii.
        “ca demonizarea USR pina la urma a fost in mare parte nedreapta,ca domnul Gussi are dreptate in ceea ce priveste URS si doamna Lasconi (votat) ca s-a exagerat “…
        Nu cred că USR merită mai multe voturi decât a obținut. Sunt o formă fără conținut. Oamenii ăștia trăiesc din lozinci UE și ca majoritatea parlamentarilor UE trăiesc într-o lume paralelă, unde realitatea trebuie ignorată în detrimentul ideologiei. Cât o privește pe nefericita doamnă Lasconi, fie-mi cu iertare, e o combinație de neputință și penibilitate. Lingușeala care răzbate din scrisoarea adresată lui Trump produce o greață de nici măcar un camion de lămâi nu te face bine!
        “marea problema pina la urma va ramine nu atit decizia controversata si atit de disputata a CCR ci efectul de tip reactie in lantz declansat de candidatul C Georgescu.”
        Ba exact asta e cea mai mare problemă: decizia CCR. Că personaje ca Georgescu au fost și au să mai fie pe scena politică românească. Dar decizia CCR rămâne ca o pată de neșters creând precedente periculoase exact pentru democrația pe care vezi-doamne o apără!

        • Va multumesc pt. raspuns domnule Sibisan, da, s-ar putea sa aveti dreptate in privinta USR, eu nu prea le-am urmarit activitatea doar am considerat ca ar putea fi o alternativa la binomul toxic bine cunoscut, PNL-PSD.N-am citit scrisoarea doamnei Lasconi; daca asa este atunci aveti dreptate.
          Problema insa cu paralela legata de Trump ramine; dincolo de problemele legate de obsesii:Georgescu s-a declarat ultra fan Trump (de parca nu era suficient la cite declaratii face omul).Si in societatea americana exista o profunda divizare apropo de Trump, si asta e o realitate dincolo de fixatiile strict ideologice.Spre deosebire de toti cei care judeca si analizeaza totul prin prisma diferentelelor ideologice mai ales dihotomia clasica stinga vs dreapta negru vs alb,etc NU cred ca multi dintre cei contra Trump(INCLUSIV alegatori republicani sau cu simpatii republicane) sunt motivati de ratiuni care tin strict de diferentzele de ideologie,adica stingistii cei rai contra lui Trump care vor sa distruga faimoasele valori americane vs drept-istii (he,he,he termen nou) cei buni preocupati doar de adevaratele probleme ale poporului si care vor..stim lozinca MAGA.Adica lucrurile sunt MULT mai complexe si mai nuantate.Plus ideile tot mai consecvente in mentalul colectiv ca adeptii MAGA se comporta asemenea membrilor unei secte dubioase, extrem de radicalizate si de fanatice.NU stiu daca d-voastra ati citit, ati facut asta,dar eu am citit o gramada de comentarii postate pe youtube de catre sustinatorii si fanii lui CG si asemanarile sunt izbitoare cel putin daca privim campania Trump vs Harris.Ca si Trump CG e proclamat, e ridicat la nivelul unui mesia anti sistem, salvator si aparator al poporului care nu vrea ca Romania sa fie irita intr-un razboi contra Rusiei alaturid e NATO, in timp ce Lasconi e asemenea lui Harris.Poate nu are rost sa insist pe aceste comparatii dar oricum ele sunt izbitoare.Si,asemenea intrebarilor pe care o sa le adresez mai jos (chiar daca o sa ma repet) cui foloseste asta si de ce?!E F GRAV faptul ca una la mina multi dintre fanii lui Georgescu au ajuns sa identifice UE si NATO cu problemele legate de coruptia balcanica de la noi, cu binomul toxic PSD PNL si ca de fapt Rusia NU e cica atit de rea precum ni se tot spune, ca asta ar fi de fapt adev. propaganda menita sa ne tina sclavii UE si ai NATO;AICI este un mare pericol, tocmai aceasta masiva radicalizare si succesul partidelor populist extremiste.E oare o intimplare faptul ca tocmai acum, dupa victoria lui Trump a aparut (cica ca din senin) un anume CG ca sa adune toate aceste nemultumiri si sa simbolizeze exact ca si Trump „omul antisistem in lupta pe viata si pe moarte cu sistemul pt. binele poporului”?! Doar intreb!!!
          Dar sa lasam aceasta paralela, daca va supara prea tare imi pare rau, dar e vorba despre niste lucruri concrete, nu despre fabulatii si obsesii.
          „Că personaje ca Georgescu au fost și au să mai fie pe scena politică românească. „De acord,aveti dreptate insa sa fi ajuns sa repetam cazul similar din 2000 Iliescu vs Vadim adica sa fi votat raul cel mai mic?! Problema esentiala e ca nici Vadim in 2000 cind hai sa spunem altul era contextul (nu existau social media si internetul) nu a sustinut si declarat atitea timpenii crase (cum altcumva sa le numim?!) cum declara si sustine domnul Georgescu, in contextul in care s-a dovedit ca biografia dumnealui e destul de… sulfuroasa, ca are (ca si Vadim, in trecut) un anumit trecut cel putin dubios din toate punctele de vedere legat de Securitate ( si numai) ca si faptul ca se discuta despre el in cercurile neolegionare din jurul profesorului I Coja.
          Plus sustinerea de pe retelele sociale intens dezbatuta;si iarasi revin la dilema: spre deosebire de Vadim acum 24 de ani, Georgescu CHIAR AVEA sanse sa cistige si atunci ce s-ar fi intimplat?!Intram in blocaj, intr-o profunda stare de instabilitate, probleme economice si mai serioase si atunci decizia CCR in acest caz mi se pare raul cel mai mic.
          Da, personaje au fost si o sa mai fie DAR cu asemenea sanse de cistig?Pt. ca eu nu cred, spre desoebire de altii ca doamna Lasconi ar fi avut sanse sa cistige turul al doilea.Si, atunci, despre ce vorbim?!
          F INTERESANT: cei de pe canalul Recorder de pe youtube au creat pe controversatul tik tok sapt. trecuta un cont ION VASILE candidat AUR (parca, nu-s sigur) la postul de prim ministru (iarasi nu-s sigur, cred ca asta era varianta oferita) folosind un actor si inregistrind citeva filmuletze ca sa para cit mai credibil si in citeva ore (in 2-3 ore parca) contul respectiv a atras sute de mii de vizualizari si o gramada de comentarii de genul”da, votam”.Asta pt. cei care continua sa subestimeze importanta retelelor sociale de tipul internet media.
          Pe linga asta iarasi avem o problema serioasa:cine, de ce a dorit aceasta destabilizare masiva?!(fara sa cadem in capcana raspunsurilor mai mult sau mai putin stereotipe si predictibile de tip stinga vs dreapta.)Pt. ca oricum era clar ca, in primul rind, tot pesedistii vor ramine la butoane, cum se spune.Si atunci, DE CE?(one million dollars question).
          Adica,ma repet: desigur ca vor exista personaje de tipul Georgescu dar daca era clar (sau aproape clar,ma rog) in 2000 ca Vadim va pierde, acum ce este clar?!
          Va multumesc pt. dialog!!

    • decizia era deja luata. hartiile erau un pretext. au mai bagat 15 pagini de IT-ology ca sa-i abureasca pe speriati, ca primele se vedea ca-s apa de ploaie. Au fabricat „agenturili straine”, de data asta rusesti, si-au tras o decizie CC al PCR (pe scurt, CCR). Dar nu s-a terminat. Filmul asta prost continua. Pe vietile noastre…

    • Iohannis, prostit cu măiestrie de servicii, a mai bifat o „performanță”, iar presa, acea entitate „vigilentă”, a decis că e mai comod să se uite în altă parte. Marele trofeu? Câteva luni sau ani de mandat în plus. Culmea ironiei, PSD nu va găsi niciodată un președinte mai loial decât Iohannis.

      Cât despre viitor, când un „Georgescu” își va face apariția – și o va face, fără îndoială – nici măcar nu va mai trebui să reducă presa la tăcere în numele securității naționale. De ce? Pentru că presa e deja parte din „marele mecanism” al statului.

  4. Ce lipsește în România este democrația reprezentativă autentică. Membrii Parlamentului trebuie aleși individual, ”pe persoană fizică”, indiferent dacă sunt sprijiniți de vreun partid sau nu. PRM-ul lui Vadim Tudor nu a mai intrat în Parlament atunci când alegerile au fost nominale.

    În România, partidele sunt cele care au confiscat democrația. Nu e treaba lui Drulă să decidă în privința Elenei Lasconi, dacă are sau nu voie să candideze pentru Parlamentul European, dar în urmă cu doar câteva luni, exact asta s-a întâmplat. Listele de partid trebuie să dispară, inclusiv cele pentru Parlamentul European.

    Revenirea la democrație se va petrece inevitabil prin decizie politică, iar a-l mai blama acum pe Ion Iliescu e doar un mod de a abate atenția de la responsabilii pentru situația actuală. Nu am votat niciodată pentru el, dar am remarcat, inevitabil, capacitatea lui de a înțelege democrația. Într-o discuție din CPUN, în primăvara lui 1990, cineva a propus: ”ne declarăm Adunare Constituantă, pentru că trebuie să dăm țării o Constituție”. Iar Ion Iliescu a respins ideea: ”nu ne-a investit nimeni cu rolul de Adunare Constituantă, numai viitorul parlament ales poate da țării o Constituție”.

    Discuțiile despre monarhie nu își au nici ele sensul, Radu al României Duda (așa scrie în cartea lui de identitate) avea ”ochi albaștri” încă de când era student, dacă nu cumva chiar de prin clasa a XI-a. Exact asta lipsește în România, un rege securist, în rest le-am rezolvat pe toate 😀

    • Subscriu, și eu cred că partidele românești sunt cele mai toxice instituții din țară. Au corupt ideea de democrație reprezentativă în România. Niște mafii care propun alegătorilor liste de marionete. Alegerile arată și neîncrederea unei mari părți din populație în partidele de sistem. Cale liberă populiștilor și autoritarismului…

  5. Cred ca aceasta critica e excesiva si bazata pe anumite preconceptii.
    In miezul democratiei exista un fond ´decizionalist´, activat mai ales in situatii de urgenta, cand mecanismul legal devine prea greoi si chiar contradictoriu. Ceea ce se vede foarte bine in doctrinele realiste ale ´Dreptului international´ si in comportamentul decizionalist al hegemonului care, teoretic, ar trebui sa fie garantul legalitatii. E un fel de cerc vicios, e nevoie, in ultima instanta, de o autoritate suprema, neconditionata, adica decizionala. Aceasta e Curtea constitutionala, ce ia locul suveranului. Dar e ea insasi conditionata politic, de aceea cercul vicios al interconditionarii si neutralizarii ´puterilor´, democratiile se misca greoi in situatii de criza. F.D.R a ramas patru mandate, in Marea Britanie nu au existat alegeri in timpul razboiului !
    L-au vazut pe C.G., foarte probabil l-au ajutat sa creasca, iar motivul e mai simplu decat in conspiratiologia jurnaliera. De mult timp strategia ( ´de tensiune´, ar putea adauga carcotasii, am invatat si noi de la alti democrati, cu mai multa experienta ) controlului miscarilor extremiste e aceea de a le infiltra, dezbina si faramita, de a le intoarce unele impotriva altora. Simion, Sosoaca, Georgescu. Electoratul extremist, care in conditii relativ normale se duce undeva la 30 %, trebuie fixat, coagulat, defulat, altfel boala risca sa devina cronica, o radicalizare difuza, cum tindea in PSD sau cum e cazul in GOP, o adevarata tumora sociala. Georgescu era contraponderea lui Simion, cam asa cum Goga a fost pt. Codreanu, sau invers, nu conteaza, daca trebuie sa fortam un pic ( mai mult ).
    Cineva care pune in discutie democratia si statul de drept nu poate fi lasat sa beneficieze de acestea, sa candideze la functia suprema si la orice functie democratica pe care cauta sa o distruga. E foarte simplu, cine eludeaza acest principiu de baza dovedeste doar cecitate, mascata de purism democratic. Daca totusi s-a facut greseala, ea trebuie reparata, cand e un pericol extrem, acela ca bolnavul sa ´sucombe´ (ah!). Acesta e falimentul ´medicinei´, vom salva principiile democratice, dar bolnavul, democratia e moarta. Eu cred ca situatia era foarte incerta si exista posibilitatea reala ca C.G. sa castige, in conditii total anormale si, orice s-ar spune, au existat ilegalitati si ´ingerinte´ externe. Probabil ca ´autoritatile´ etc. aveau date foarte concrete in acest sens. Pericolul era mult prea mare, era o stare de urgenta, chiar daca nu a fost expres enuntata si anuntata.
    Daca aceasta instabilitate nu face decat sa amplifice starea de spirit anti-sistem, acelasi lucru se poate spune si despre acest gen de comentarii , inflatia de hipercriticism original si ´calificat´, dedesubtologie, cum bine spunea dnul Toader Paleologu. Moda contestarii totale, ´anti-sistem´, e un adevarat spirit al vremii, de la subcultura social media la expertii politologi pe post de oracole.
    Preconceptii, a propos, care sunt stravezii, de ex., din simpatia abia mascata fata de, cel putin posibilitatea unei victorii, a unor lideri europeni ´suveranisti´ aparent mai spalati si frecventabili , ca Le Pen, Meloni sau Salvini …

    • Dupa mine, marea slabiciune a democratiei e ca se bazeaza pe cetateni (mai in gluma, mai in serios). Definitia cetateanului a suferit mari schimbari, in cursul istoriei, astazi e suficient sa ai 18 ani si gata, esti bun sa votezi. Ar trebui sa existe cursuri si sa dai examen, sa inveti si sa rezolvi probleme, daca vrei sa votezi. E cea mai grea meserie, comparabila, cumva, cu cea a medicului. Deseori pe muche de cutit!

    • Dacă este consolidat cadrul democratic, suveranismul se va compromite. Dacă se atentează la cadrul democratic, se vor compromite ideile de europenitate și de democrație.

      Cam asta e și ideea autorului articolului.

    • „Eu cred ca situatia era foarte incerta si exista posibilitatea reala ca C.G. sa castige, in conditii total anormale si, orice s-ar spune, au existat ilegalitati si ´ingerinte´ externe. Probabil ca ´autoritatile´ etc. aveau date foarte concrete in acest sens”.

      Eu sunt ÎNCLINAT să cred că au existat ingerințe externe. Dar, deocamdată avem indicii, nu și dovezi solide. Iar dacă autoritățile române au astfel de dovezi și le țin pentru ele (secretomania statului român…) fac foarte rău. Dacă dvs. sunteți împăcat cu asta, foarte mulți concetățeni nu sunt. Încrederea lor în democrație ca sistem dezirabil și viabil s-a dus de râpă.

  6. „Cei care se pregăteau să-l voteze pe Călin Georgescu nu o făceau din extremism sau putinism, din legionarism sau neoceaușism, în marea lor majoritate o făceau ca vot de protest, ca gest venit din neîncredere.”

    O opinie greu de argumentat. Un vot în favoarea unui candidat ce susține alinierea cu politica unui stat tradițional ostil României nu poate fi justificat plauzibil printr-o atitudine „anti-sistem” în condițiile în care Georgescu e un exponent al sistemului, chiar în iterația sa de dinainte de 1989. Fie vorbim de opțiuni politice clar orientate spre Răsărit, fie de credința că soluția la o infestare cu dăunători este incendierea casei. Ceea ce în limbaj comun poartă un nume deloc măgulitor.

  7. Daca iesea Georgescu nu mai citeam, evident !, articolul acesta, poate citeam altele, in regim samizadat, care se lamentau ca Arturo Ui trebuia oprit. Tot e bine ca putem critica liberi ´dictatura Iohannis´. E incorect, ca sa ma exprim gingas, ca intelectuali care l-au sustinut pe dnul Basescu pana in panzele albe si inca sunt nostalgici, sa acuze acum dictatura si serviciile, nu am uitat defilarea (doar) anumitor politicieni in catuse, nici afacerea O. Haysam, Mondialu, inventarea generalilor, Coldea et comp, proliferarea coruptiei de curte, Lupeasca, afacerea Petrov, chiar si neclaritatile din alegeri, etc. Muuult mai multe ! Atunci s-a semanat. Antipatia fata de Iohannis are ca motiv si resentimentele elitei ce s-a bucurat de prestigiu in era Basescu. Maruntele orgolii mondene …

  8. Am doua intrebari:
    1. Care era probabilitatea ca pe 8 decembrie. sa castige papusa gonflata Georgescu?
    2. Ar fi reflectat o victorie a lui Georgescu maturitatea democratiei din Ro?
    PS.
    Sunt curios care ar fi fost continutul contributiei dvs. aici daca azi, 14 decembrie, Calin Georgescu ar fi fost Alesul Presedinte al Ro. Ar fi fost vreo contributie?

  9. Inca o analiza a situatiei politice complexe de la noi. Usr e acum exponentul principal al democratizarii si progresului Romaniei, dar uite ca nu prea se doreste asta. Din diverse cauze. Pnl s-a jucat cu Psd si a sfarsit f.sifonat. Iohannis a dormit in front si a dat puterea Psd ca sa nu-l deranjeze din calatorii de lux pe banii romanilor si sin jucatul de golf si ski. Un sas arogant si prost, lenes si auto-suficient cat cuprinde. O loaza pompoasa, cu alte cuvinte. Nu a facut nimic 10 ani, desi ar fi putut face multe. Nu doar atat, dar a si distrus Pnl, a promovat numai nulitati precum catu, ciuca, rares bogdan, bode, etc.
    Chiar din Usr au iesit multi, scandaluri, certuri, orgolii, Reper, Sens, Drept au facut un fas la alegeri, mai bine ramaneau in Usr.
    Noua ne trebuie un presedinte o personalitate de marca, si o alianta intre partidele vechi pentru parcursul european al tarii si pentru reforme.
    Altfel extremistii vor castiga din ce in ce mai mult teren; e multa frustrare in societate dar si multa propaganda toxica din afara care exploateaza asta.

  10. „Adevărata victorie a lui Călin Georgescu”
    e si acesta un punct de vedere, dibaci alcatuit.
    deci nu raspunzi la pericolul putinist cu gesturi putiniste.
    asta imi aminteste de observatia unui sef de serviciu secret britanic (sau american) catre subalternii sai spioni: un gentleman nu deschide scrisorile altui gentleman.
    deci pentru noi, iohannis e iliescu 2.

    solutii pentru anul 2025 nu prea exista.
    deci la intern: „Un început de soluție, constituțională, legală și morală, vine de la candidata care a intrat în turul al doilea și nu este acuzată de campanie ilegală. Ea poate reface un fragil fir al legitimității democratice de la care o nouă democratizare poate începe.” si inca: „USR pare că face eroarea PNȚcd. Stă la masă cu cei care îl demonizează, cu cei care vor să-l înghită. ”
    „A doua parte a soluției depinde de partenerii noștri occidentali […] Ce poate fi mai periculos pentru UE decât o putere care se agăța de pro-europenism ca să justifice anulări de alegeri și prelungiri de mandate prezidențiale?”
    bingo! groaza ca klaus sa se eternizeze la cotroceni e motorul acestui articol.
    nu degeaba o distinsa jurnalista i. dogioiu a scris un articol vitriolant in care cerea demisia lui klaus dupa data de 21 decembrie, vazandu-l ca pe o piedica in calea redemocratizarii

    tarisoarei.

  11. Iohannis nu are stofă de dictator. Omul e prea comod până și pentru trezitul de dimineață.
    Sistemul lucrase la variantele cu Ciolacu vs. oricare dintre țăcăneii psihotici în turul doi iar alegătorii l-au pus pe bizonul buzoian al treilea. Asta i-a lăsat mască pe scenariști.

    Au improvizat mai întâi o pseudo-renumărare, abandonată după ce s-a văzut că Ciolacu ieșea și mai rău.

    Atâta s-a putut, anularea. Fantezia GIO psd e limitată, dar decât să ajungă dușmanul de moarte de la usr să pună șefii la parchete si la servicii, merge.

    • Mai ca-mi vine sa spun ca aveti dreptate, astazi „sorosistii” sunt atacati „din toate pozitiile” pe postul securistului refugiat in Serbia, prieten la catarama cu Dnul fost sef PSD Victor Ponta.

      • Mi-am pus o singură întrebare ajutătoare: ar mai fi anulat CCR un tur doi Georgescu – Ciolacu? Răspunsul a venit imediat, clar nu! Și atunci înseamnă că nu de Georgescu le era lor teamă, ci de ce daune ar fi putut face sistemului adevăratul candidat anti-sistem.

  12. De fapt, lor nu le convenea Lasconi.
    Si atunci, au aruncat vina pe Georgescu si Putin.
    Vedeti ce candidat unic vor propune. Va veti lasmuri.
    Normal, ar fi fost ca Lasconi sa fi fost candidata unica. L-ar fi spulberat pe Georgescu.
    Dar ei, tocmai asta nu voiau. (Vedeti ca nu au anulat parlamentarele, unde au urcat „suveranistii” si FD a fost eliminata… Tik-Tok nu a functionat pentru SOS, POT si AUR?)
    Alianta PNL/PSD/UDMR se afirma ca forta dictatoriala unica. Noul partid-stat. Si vor veni cu Pinnocchio si KKRau, campionii democratiei… Sau altii de aceeasi teapa.

  13. Unul din putinele daca nu chiar singurul punct de vedere lucid in toata aceasta nebunie. Asa e, ne aflam intr-un puct critic, poate cel mai inportant din 89 încoace. Din pacate orice drum pare ca duce la ruptura. Nimic nu va mai fi la fel in societatea românească, pe zi ce trece se contureaza doua tabere ireconciliabile. La noi antinomia asta progresism, tradiționalism, suveranitate, federalism manifeste in multe alte locuri cred va lua forme greu de prevazut tocmai dupa cele întâmplate.

  14. Cum tot aniversam din nou tragica rev.din 89 cum ar fi fost daca legea lustratiei sr fi fost aplicabila din 90,punctul 8 de la Timisoara…..Frumoase amintiri!!!!

  15. In primul tur al alegerilor votasem C. Diaconescu. Mi se parea unica solutie. Evident, stiam ca nu are sanse. La putin timp aud pe Diaconescu dezlantuit afirmand ca ar accepta sa fie parte dintr-un guvern condus de Ciolacu si ca Ciolacu are ‘credbilitate europeana”. Mi-am muscat unghiile la cat de prost am fost sa votez Diaconescu care considera pe Ciolacu, un analfabet cu liceul abia terminat, un nimeni corijent la liceu, „pro-european”. PSD/PNL/USR/UDMR nu pot vota si nu mai pot vota pe nimeni propus sau sustinut de ciuma rosie-glabena pe care nu am votat-o niciodata. Nu mica mi-a fost mirarea sa aud ca Funeriu sau Daniel David ar accepta sa voteze din partea acestei coalitii monstruoase. Ingrozitor. Asta-i descalifica moral pe ambii. In ce priveste pe Georgescu, in afara de scenarii inspirate din propaganda sovietica pe care o pompeauza coalitia „pro-europeana” prin presa de casa, nu am vazut nicio dovada ca ar fi agentul lui Putin, nu am vazut nicio dovada ca ar fi incalcat legea. vad, repet, minciuni dupa minciuni lansate de presa, ieri era Putinist, dupa aceea Trumpist, dupa aceea legionar, etc. Afirmatii dupa afirmatii fara nicio baza reala. Singura dovada este ca socialism rosu-galben a distrus democratia in Romania .. mai precis, ultima impresie de democratie pe care o mai aveam despre Romania, o tara cu peste 4 milioane de pensionari, peste un 1 milion de bugetari si peste 1 milion de asistati social. O tara in care totul se face pe pile si pe jumatate. O tara socialista deci care a ajuns in faliment ca orice tara socialista si asta in principal din cauza lenei si inculturii majoritatii alegatoriilor care se gandesc doar la pensii si salarii si abia apoi din cauza „pro-europenilor” al caror proiect unic a fost servitul de pensii si salarii la stat.

    • „…Diaconescu dezlantuit afirmand ca ar accepta sa fie parte dintr-un guvern condus de Ciolacu”

      Diaconescu a fost vicepresedintele PSD, cum să nu iubească poartidul care l-a dat prim-ministru pe Adruian Năstase (condamnat penal) în guvernul căruia a funcționat?!

    • Si eu voiam sa-l votez pe Diaconescu, dar am inteles un lucru elementar; daca ne ducem dupa Diaconescu, Geoana etc, Marcel intra in finala; pentru ca votul nostru se risipeste pe tinte false; asa ca am votat pe Lasconi, desi nu am incredere in ea; era raul cel mai mic si cel mai bine plasata in sondaje.
      Pe viitor, faceti astfel de calcule. Votul, politica -in general- se face cu capul, nu cu inima. In plus, toti oamenii scosi in fata, pot avea deraieri serioase. De mai bine de 30 de ani, serviciile politice au lucrat…
      Azi, la o emisiune (DIGI 24), un moderator il intreba pe Liiceanu ce sa spuna celor care nu cred ca o femeie poate conduce. Nu am auzit raspusul, o urgenta ma reclama in bucatarie. Dar nu ma intereseaza.
      Din punctul meu de vedere, depinde de femeie. Sunt femei care nu pot sa poarte de grija pa………. familiei lor si femei care conduc firme, localitati, tari si chiar continente. (Vezi UE)
      Nu mai vorbiti la general!
      Numiti femeia si vom sti. De exemplu VVD, Ridzi, Plumb etc. nu fac fata. MM, LCK, Lasconi fac fata.

    • Vrajeli, domnule dracul;despre Georgescu se stia mai demult (si s-a mai afirmat asta pe aici) ca e un individ problema din moment ce, la un moment dat se vorbea pe site-ul batrinului filolegionar cu renume, Ion Coja,prin 2014 sau 2015 despre CG ca fiind (aprecierea unor batrini legionari,mai cunoscatori cica in ale problemelor..nationale si globale) ca fiind cica „agent infiltrat in miscarea neolegionara”.NU mai dezinformati domnilor!!Se pare ca (desi dracul stie multe) nu prea sunteti la curent cu ceva informatii esentiale despre deja faimosul candidat.
      Asta de la cei care cunosc cit de cit datele problemei.Iar pro Trump sau ma bine zis ULTRA fan Trump s-a declarat domnule Georgescu himself.Cit despre teorii, aia lansata de candidatul Georgescu si preluata din zbor de unii trumpisti cum ca anularea candidaturii sale a a vut ca scop activarea articolului 5 pt. ca sub pretextul ca Romania e atacata intr-un razboi hibrid de catre Rusia NATO sa intervina direct impotriva Rusiei pe frontul din Ucrainia, sa se declare starea de urgenta in SUA astfel incit Trump sa fie impiedicat sa-si preia mandatul,TOATE ASTEA CE SUNT?! De noaptea mintii dar asa se intimpla cind vezi doar o anumita latura a problemei si ignori in stilul selectiei observationale(adica observi doar ce-ti convine si ignori restul) o alta latura cu adevarat dementa.
      Ori cineva sus de la servicii rid de noi, ori unii sunt chiar atrasi de „miracolul” Georgescu ori…nu mai continui ca nu are rost.Un lucru clar e ca Georgescu era bine cunoscut de baietii destepti din servicii de ani de zile;nu a fost un mister X aterizat ca din senin pe plaiiurile mioritice, marele necunoscut protejat de catre extraterestrii.

      • hmmm.. teorii ale conspiratiei despre teorii ale conspiratiei: „baietii destepti din servicii de ani zile”… Chestia care ma „amuza” cel mai mult este ca nu doar avem ocazia sa vedem cat de corupto/incompetente sunt „serviciile” dar si felu in cei care conspira despre conspiratii se impiedica in conspiratii despre conspiratii. Sa lamuresc: nu am afirmat ca am votat Georgescu, am spus ca se afirma despre omul asta o gramada de conspiratii despre conspiratii care nu au nicio baza… nu mai stim cine conspira: Georgescu, Servciile, Presa, Cititorii, ceva intre toate? Un fapt e clar totusi, conform legii orice candidat are dreptul sa afirme orice. That’s the law. Dar nu poti elimina un candidat din alegeri pentru ca nu-ti place ce afirma. That’s the law. Romania s-a pus in situatia urmatoare: ori „serviciile sunt fundamental tampite pentru ca nu au reusit sa identifice un „putinist”, ori Romania e o dictatura pentru ca nu stie altceva decat sa reseteze alegerile daca partidele la putere nu sunt de acord cu cine iese. In ambele situatia situatia sta fenomenal de prost…

  16. Bun articol

    Cam asa este. Intr-un fel sau altul turul 2 trebuia sa decurga in conditii normale si fiecare sa voteze cum simte. Alianta fortata (PSD, PNL, USR, UDMR) oricum nu o sa reziste la nesfarsit. Si cu fiecare zi care trece slabesc din putere. Asta doresc, si sfarsitul este aproape

  17. Nunai revenirea la Constitutia din 1923 este solutia logică a continuității statului şi a democrației.
    Restul sunt improvizații… de 77 de ani mergem din improvizație în improvizație.

    Partenerii euro-atlantici vor accepta şi această improvizație, cum le-au acceptat pe toate în ultimii 35 de ani.

  18. Apariția lui Georgescu pe piața devenită bâlci este ca un meteorit de mari dimensiuni care orbitează deasupra plaiurilor noastre și luminează puternic în bezna nopții.
    Acest flash/blitz asupra scenei teatrale a pus in lumină mari regizori și actori cu decorurile ei și efectele speciale de lumini și umbre. In decoruri apar case, străzi și autostrăzi, fabrici și tractoare, cadouri … (din carton sau placaj) și o mulțime de oameni fericiți. Actori care prestează numere de magie și prestidigitație din pix. Mass media implicată joacă rolul de a crea efectele speciale de jocuri de lumini și umbre.
    Însă, odată aprins becul toți marii regizori și actori s-au năpustit către întrerupător ca să i-l comute pe poziția OFF, dar constată că nu mai au cum. Acum încearcă să deșurubeze becul dar se prăjesc, au încercat să-l acopere cumva dar totul se topește și se risipește mirosind și tot mai urât.
    Se încercă cu rearanjarea acelorași decoruri și noi efecte speciale, dar au constat că s-au aprins milioane de alte becuri ce le „strică” toată regia lor.

  19. Din nou, o luare de atitudine neapărat necesară în actualul context de uriașă manipulare și confuzie, în care două mari felii de populație se întâlnesc intr-o potcoavă a credulității și ignoranței: exasperații de PSDNL votând un șarlatan psihopat simetrici în simplitate cu bine-intenționații mulțumiți de cum ne-a salvat PSD/Johannis de ruși și legionari.

    Texte ca acesta ne fac să luptăm mai departe.

  20. Atat Georgescu cat si cei care l-au votat pe el si pe Simion sunt produsele politicienilor din ultimii 35 de ani. O tara cu multi oameni cu educatie precara, fara prea mari calificari, de obicei fara niciuna, prin mintea carora zumzaie manele. Retelele sociale nu au facut decat sa amplifice ignoranta, si prostia la cote uriase. Politicienii seamna leit cu ei: multi sunt agramati, inculti, marlani si plini de bani obtinuti prin smecherii nu prin munca.
    Asta ca Georgescu e candidatul ideal al acestor oameni, care sunt majoritari.

    • Georgescu este si omul / farul stralucitor al frustratilor cu facultate/facultati.
      Al celor care au incercat dar n-au reusit, al celor cu diplome dar fara vreo pircepere sau dorinta de munca, al celor care cred ca avem nevoie de un Tepes sa ne scape de „ei”, nu de o justitie puternica, al celor care sunt ferm convinsi ca homosexualii din UE le vor corupe copiii si ca UE nu ne-a adus nimic bun, al celor care stiu ca ni s-a furat industria infloritoare si ni s-a vandut flota cea mareata. etc….
      Pe mine astia ma oripileaza: oameni cu minti teoretic exersate, care isi niveleaza zilnic si voluntar creierul cu sloganuri nationalist-triumfaliste si cred ca instaurarea unui securici cu pantaloni rosii le ca schimba viata in bine si frustrarea in bucurie.
      Dar, pe de alta parte, regimurile populiste se instaureaza cu cei „flamanzi” si frustrati, coordonati atent de cei carora le repugna democratia.

  21. Eu cred, dimpotriva – si multi cred la fel, din cite vad – ca CG ar fi cistigat. Manevra CCR, dubioasa, a fost salvatoare. Lucrurile nu stau bine in democratia romaneasca, dar mi se pare ca nu dam atentie suficienta glontului care ne-a trecut pe la ureche.

  22. un articol exceptional, felicitari.
    in acelasi timp un articol la fel de bun al dlui S. Voinescu concluzioneaza astfel:

    „Dar sînt și critici realmente atașați ideii democratice și statului de drept. Lor, mai ales, le vorbesc acum. Unul dintre cele mai bune filme despre democrație pe care le-am văzut este Lincoln, realizat de Steven Spielberg în 2012, cu un Daniel Day-Lewis genial în rolul președintelui Abraham Lincoln. Așteptînd finalul deja previzibil al Războiului Civil, președintele Lincoln se gîndește că trebuie să se grăbească să treacă prin Congres cel de-al 13-lea amendament al Constituției SUA, prin care urma să fie abolită sclavia. Cu doi ani înainte, Lincoln emisese Proclamația prin care elibera sclavii din statele confederate, dar se temea că instanțele de judecată o vor anula și că, revenite în Congres, statele secesioniste o vor îngropa definitiv. Așa că se angajează în procesul laborios și complicat al amendării Constituției. Presat de timp și de fel de fel de decizii politice, inclusiv de aceea de a face cît mai repede pace cu confederații cărora trebuia să le dea unele concesii deși era clar că pierdeau războiul, Abraham Lincoln a manevrat politic între facțiunile propriului său partid, dar tot mai avea nevoie de voturi pentru a trece amendamentul. Partizanii săi din Congres s-au decis să abordeze congresmeni din partidul de opoziție pentru a-i aduce de partea amendamentului, țintindu-i pe cei pe care-i știau, politicește, mai vulnerabili. În final, mai trebuiau cîteva voturi, timpul trecea, momentul oportun pentru vot se apropia de sfîrșit și republicanii lui Lincoln au decis să recurgă la corupție. Lincoln, un exemplu de cinste și de curățenie morală de-a dreptul ireal pentru politica de azi, s-a opus categoric să dea bani celor din opoziție pentru a vota amendamentul, dar a acceptat să dea democraților dispuși să-și tranzacționeze votul funcții de conducere în diverse structuri federale, unde aceștia urmau să-și rotunjească binișor veniturile. În final, jocurile au fost făcute, s-a bătut palma, socotelile au ieșit bine și amendamentul a trecut. În film, Thaddeus Stevens, liderul republicanilor loiali lui Lincoln din Congres, inimos partizan al aboliționismului, meditează după votul final:

    „Și astfel, cea mai importantă lege a întregului secol al XIX-lea a fost adoptată prin corupție, cu sprijinul și chiar cu complicitatea celui mai curat om din America”.

    Una dintre cele mai importante legi ale libertății, pilon fundamental al actului constitutiv al republicii care se definește drept „țara libertății” și care va deveni liderul și promotorul libertății și democrației în lume, a fost adoptată prin corupție. Asta spune ceva important, chiar dacă greu de acceptat, și despre modul în care democrația se păstrează și despre felul în care libertatea se protejează.

    Cam asta ni s-a întîmplat. Neplăcut și îngrijorător. Dar un nimic față de ceea ce ar fi putut să ni se întîmple.„
    extras din Dilema 12.12.2024

    sa reflectam, zic.

    • multumiri de postare, nu stiam de articolul din Dilema! Reflectarea la care invitati poate indica limitarea implicita a democratiei reprezentative, respectiv faptul ca deciziile politice se iau prin votul reprezentantilor poporului (si nu direct de votanti, cazul democratiei directe din unele cantoane elvetiene).
      Alegerea reprezentantilor respectivi este un proces „imperfect” (am fost socat sa citesc ca in viitorul Parlament al Romaniei, doar 34 senatori au fost alesi direct prin vot, iar 100 prin „redistribuirea” voturilor – asta nu mai are legatura nici cu votarea nici cu democratia).
      Dincolo de asta, modul in care voteaza acesti reprezentanti ai poporului de multe ori nu reprezinta interesul celor care i-au votat, iar ca „pedeapsa/repsonsabilitate” in cel mai bun caz „reprezentantul” pierde mandatul, dar nu si ce a dobandit prin coruptie, inclusiv o pensie care reprezinta dublul unui salariu mediu.

    • Lincoln nu era corupt si nu era in nici un fel vinovat de existenta sau persistenta sclaviei. In Romania de azi vinovatii sunt cei care clameaza ca sunt eroi pentru ca ne salveaza dintr-o situatie in care ne-au aruncat! In al doilea rand, nu stim de cine ne „salveaza” domniile lor, de Georgescu sau de Lasconi?

  23. Din când în când popoarele se îmbolnăvesc, chiar înnebunesc. Așa a fost cu Revoluția Franceză, cu războiul civil american, cu războiul civil spaniol, cu nazismul, cu comunismul, etc.
    În 2024 poporul român a trecut printr-o, sper, scurtă criză de nebunie. De ce s-a ajuns aici este dificil de constatat. Aș vrea să spun numai că nu poporul este vinovat ci TOATE elitele lui politice, instituționale, media și chiar cele culturale.
    Nu cred că CCR era singura metodă, situația nu era așa de gravă. Ce a făcut CCR a fost să dea o lovitură de copită poporului român și democrației românești. Nu, decizia CCR va avea urmări negative de lungă durată.
    Nu despre C. Georgescu trebuie să fie vorba ci despre Viitorul pe care și-l dorește poporul și statul român.
    Este un punct de inflexiune al Istoriei în care trebuie să ne hotărâm ce vrem pentru Viitor.
    Din nenorocire, elitele românești tac sau nu înțeleg, sunt incapabile de a articula o soluție.
    Eu aș considera votul popular din noiembrie un vot de maturitate al poporului român, dar pe care elitele nu-l înțeleg, ba chiar vor să reîncălzească acea ciorbă goală pe care ne-au servit-o până acum.
    Bă, treziți -va, poporul nu mai poate fi mințit!

    • Ignoranta nu te absolva de raspunderea juridica, se cheama ca e „din culpa”.
      La fel si la vot: nimic nu poate justifica alegerea unui sarlatan … ca votezi la nervi impotriva „sistemului” sau ca te razbuni pe cei care te-au adus in halul in care esti (adica PSD fiind vinovatul principal , de zeci de ani).
      Nu cred ca democratia poate supravietui unui tzunami de prostie si lipsa de discernamant. Nu prea mai e timp sa tratam cauza, daca se mai poate trata …

      • Este o indecență să consideri că o majoritate este formată din proști. Nu de prostie este vorba ci despre manipulare și/sau fanatism, pe fondul unei nemulțumiri generale. Dacă era vorba despre prostie era bine, când e vorba despre fanatism este rău.

  24. Toate multumirile autorului acestei analize extrem de echilibrate, la obiect, si extindere chiar si sumara peste intrega perioada post-decembrie1989. Evidentierea unei „necesara discuție despre cei responsabili de situația actuală”, evitand astfel „hranirea reciproca” a celor „două discursuri antidemocratice care, deși aparent se opun, ele se compun”, reprezinta concluzia majora privind posibilitatea unei „solutii interne” pentru situatia respectiva.
    In acest sens poate nu ar trebui trecuta cu vederea si opinia unui istoric exprimata in emisiunea „Piata Victoriei” de joi 5 decembrie 2024. Considerandu-l pe Calin Georgescu numai o „holograma”, s-a subliniat ca si pentru un aspirator s-ar fi exprimat votul care a fost prezentat in mod voit denaturat ca fiind anti-EU, anti-NATO, si legionar/extremist. Aspectele si cauzele reale ale acestui vot, perfect creionate de autorul articolului de fata, poate ar trebui completate de apartenenta efectiva la ‘sistem’ a ‘hologramei’ C, Georgescu, devenit peste noapte – chiar si de catava anisori – personaj ‘anti-sistem’. Astfel, nu a prea fost subliniata (chiar si de catre opinia publica) personalitatea cat-de-cat cunoscuta a candidatului CG. Pana la caracterul extremist descoperit in ultimii ani, sunt de remarcat pozitiile detinute chiar si de tanarul CG in aparatul de stat. Cea mai edificatoare este pozitia de secretar general al unui minister. Cine a avut de-a face cu astfel de personaje, stie ce calitati profesionale si umane le permiteau acestora accesul la functiile de inalti-functionari-de-stat. Ca exemplificare, personal am avut de-a face cu detinatorul aceluiasi post in Ministerul Cercetarii, intr-o perioada (1991-1996) in care nu mai intra nicio revista din fluxul principal in biblioteci de institute din Bucuresti, iar in minister nu aveai cu cine discuta. Si la fel a fost si este in continuare, acesta fiind principalul produs institutional al clasei politice post-‘revolutionare’. Chiar daca intretimp au aparut criterii profesionale de tip vestic (e.g., vs. conducatorii de doctorat), aplicarea acestora este evitata cu grija atat de factorii guvernamentali cat si cei parlamentari, incluzand pe cei ai partidelor de opozitie. Concluzie (cum ii place mai nou lui KWI sa spuna): ‘holograma’ actuala nu are deloc un caracter singular in actuala clasa politica si administrativa – decazuta pana la nivelul incalificabil al guvernului administratiei KWI, instalata in urma cu 10 ani cu sperante neegalate din perioada CDR (1996) – astfel incat aceasta clasa evita cu grija sa atinga subiectul personalitatii reale a lui CG. ‘Solutia interna’ ar trebui sa plece de la aspectul contrafacut al unui personaj chiar emblematic al ‘sistemului’, prezentat ca vector anti-sistem, si calificarea inacceptabila a unui vot anti-sistem ca unul eminamente extremist.

  25. Autorul are dreptate in multe privinte dar afirmatia „Asta deși ultimul sondaj public indica contrariul” e cam aventuroasa. Sondajele romanesti sint cit se poate de imprecise si in plus e greu de stiut ce vor vota PSDistii, din moment ce unii dintre capii partidului se declara clar de partea mitomanului.

    Pt mine e clar ca Iohannis ar trebui sa-si dea demisia iar Ciolacu sa se retraga asa cum a facut-o Ciuca. Vazind componenta partiala a noului guvern imi vine in minte „Toate-s vechi si noua toate”. Se pare ca oamenii astia nu au deloc rusine si sint la un pas sa-si taie craca de sub picioare. Credeti ca electoratul va fi multumit sa vada aceeasi loseri in pozitii de virf?

  26. Chapeau! domnule Gussi! Aș mai adăuga ca o mare vulnerabilitate pentru UE este însăși președinta Comisiei Europene împreună cu toți comisarii, nu doar Iohannis, dar ei încă nu realizează acest lucru.

  27. Trimiterile la primii ani de după revoluție sunt nepotrivite aici. Cred că o paralelă adecvată aici ar putea fi făcută cu anul 1937, când ne-am omorât ultima dată democrația, în numele salvării libertății nației, tot așa, bătându-ne joc de rezultatele nepotrivite ale unor alegeri. Despre asta a fost vorba, de la bun început: n-a ieșit cum trebuia. După atâta muncă, de 3 ani de zile, ca să iasă bine alegerile de anul ăsta, poporul a dat cu băta-n baltă și votă greșit. Nu e vorba că ar fi câștigat Georgescu, mult mai important era că ar fi câștigat oricum cine nu trebuia. Așa că le-au anulat și apoi ne-au cerut să le mulțumim, pentru că ne-au salvat de fasciști. Și în 1937 tot așa au spus: vreți să vină legionarii și să ne rupă de alianțele noastre cu Europa? Urmează 38 și formarea Frontului Renașterii Naționale, condus de Ciucă și Ciolacu, cel mai probabil, cu noua Siguranță și vechea Securitate manevrând din spate. Ca și atunci, o bună parte a populației, burghezia respectabilă și pro-europeană, aia care ar avea cel mai mult de pierdut, dintr-o schimbare a direcției, va susține ce fac indivizii aflați acum la conducere, acceptând ideea că nu trebuie să băgăm în seamă votul poporului prost și, la o adică, să o dăm dracului de democrație, că nu poate să fie pentru toți nespălații. Așa că să așteptăm Renașterea Națională. Urmează ca inamicul să se ivească la granițe, moment în care toată șandramaua se va duce de râpă și vom plonja în negura anilor 40. Marele mister este cine o să joace rolul regelui Carol, dar poate Klaus Werner va accepta să depună și acest mic efort, că tot n-am fost în stare să-i găsim alt post și facem și pe nebunii cu noul palat, construit în București. Să nu spună nimeni că n-am meritat-o, că istoria e nedreaptă, că vai, bieții de noi. Nu e nedreaptă, suntem doar niște loaze repetente, care nu vor să învețe nimic din ea. S-ar putea să iasă mult mai rău acum, decât atunci, dar, din nou, pe bună dreptate.

  28. „USR pare că face eroarea PNȚcd. Stă la masă cu cei care îl demonizează, cu cei care vor să-l înghită.”
    Cred ca sunteți singurul autor de pe Contributors care faceți aceasta observație fundamentală. Brusc Ciolacu a devenit un mare lider european și atlantist, care salvează democrația. Te apuca durerea de cap.
    Cei din USR, singurul partid speranța a Românie, întra în alianța cu PSD și PNL ca să gestioneze dezastrul pe care aceste doua partide îl lasă in urma.
    Liderii USR, dacă ar avea un pic de creier, ar trebui sa stea în opoziție și sa-l lase pe Ciolacu si pe marele primar de Oradea sa crească taxe, sa taie pensii și salarii, sa reducă numărul de birocrați, etc. In fond au împreuna cu UDMR si nelipsitele așa zise minorități au peste 50%. Atunci se va vedea adevărata fata a apărătorilor democrației.
    Dar nu, niște smecheri din USR vor 3 ministere, sa sugă si ei un pic la bugetul de stat. Vor discredita si ultimul partid cat de cat necorupt al tarii, după care va urma o alianță PSD-AUR si înmormântarea pe veci a unei țari care s-a numit România. RIP.

  29. Se implinesc 35 de ani de la Revoluția din decembrie 89. Idealurile au fost și rămân întipărite ferm in Proclamația de la Timișoara.
    Pentru cei care incă nu știu de această proclamație o pot găsi în integralitatea ei aici:
    https://ro.wikisource.org/wiki/Proclamația_de_la_Timișoara

    O istorie a ceea ce a fost și a revoluției neîncheiate încă, înăbușită de ideologiile puternic înrădăcinate și în prezent!

    Pct. 13
    „Astfel, copiii, nepoții și strănepoții noștri vor celebra curajul poporului de A INFRUNTA OPRESIUNEA, și nu căderea unui tiran nemernic. Cu excepția ziarului România Liberă, presa, radioul și televiziunea din București. Evenimentele comentate ca revoluționare sunt numai cele din 21-22 decembrie. Ne închinăm cu pietate în fața eroilor bucureșteni, ca și în fața eroilor din Lugoj, Sibiu, Brașov, Târgu Mureș, Cluj, Arad, Reșița și din toate celelalte orașe care au avut nevoie de martiri pentru a cuceri libertatea. Ne doare și ne revolta însă politica centrală de minimalizare a Revoluției noastre, evident și prin efortul de diminuare a numărului morților. ” ….

    … „A fost o revoluție făcută de popor și numai de el, fără amestecul activiștilor și securiștilor. A fost o revoluție autentică și nu o lovitură de stat. A fost categoric anticomunistă și nu doar anticeaușistă. La Timisoara nu s-a murit pentru ca activiști comuniști din rândurile doi și trei să treacă în frunte și unul din participanții la genocid să fie numit de către aceștia ministru de interne. Nu s-a murit pentru ca DEZBINAREA SOCIALĂ ȘI NAȚIONALĂ, cultul personalității, CENZURA MASS-MEDIEI, DEZINFORMAREA, AMENNINȚĂRILE telefonice și scrise și toate celelalte metode comuniste de CONSTRÂNGERE să fie practicate în văzul lumii, în timp ce nouă ni se cere PASIVITATE ÎN NUMELE STABILITĂȚII SOCIALE.” …

    „Noi, autorii acestei Proclamații, participanți la evenimentele dintre 16 și 22 decembrie 1989, NU CONSIDERĂM REVOLUȚIA ÎNCHEIATĂ. O vom continua PAȘNIC, DAR FERM. După ce am înfruntat și am învins, fără ajutorul nimănui, UNUL DIN CELE MAI PUTERNICE SISTEME REPRESIVE DIN LUME, nimeni și nimic nu ne mai poate intimida.”

    Votul anulat pentru prezidențiale a pus în lumină situația actuală, iar votul le readuce aminte aleșilor actuali că nu au murit toți și au mai rămas unii care strigă: „NU CONSIDERĂM REVOLUȚIA ÎNCHEIATĂ”
    Revoluția continuă și nu v-a fi așa cum și-ar dorii ei „vajnicii” continuatori ai sistemului securist de partid,
    NU, NU VA MAI FI CUM VOR EI, ci:
    „O VOM CONTINUA PAȘNIC, DAR FERM.”

  30. Ce articol, domnule Gussi. Ce palme le-ați tras. Dar nu vor reacționa. Oamenii de stat (hmm, glumesc) fac ce știu să facă, în afara înavuțirii. Să bage gunoiul sub preș. Tot gunoiul. Și de unde credeam că în 2025 guvernul „stabilității” ne va băga în insolvență, iată că finele lui 2024 ne-a arătat adevărata față a unor politicieni (mult spus) departe de democrația adevărată, ținându-se la braț cu cea originală a altui perfid personaj ahtiat după putere. Mă tem că oficialii NATO și UE au cam obosit să călăuzească niște orbi dezorientați care de 20/17 ani îi mint ordinar, fără rușine.
    Un articol pe măsura importanței evenimentelor în desfășurare.
    Domnule Gussi vă mulțumesc, mă descopăr și mă înclin.

    Un septuagenar

  31. Domnul Gussi ne-a oferit două articole excelente. Le găsesc așa și pentru că reflectă in mare parte ceea ce gândeam și eu, deci tare mă bucur să aflu că nu sunt singurul nebun. Mă bucură desigur și comentariile.

    Am să scriu puțin despre scenariul de groază „CG președinte-dictator” pe care o cabală de politruci și alți cuvântători elitari și misogini ni l-a vârât sub ochi ca justificare pentru o succesiune de acțiuni anti-democratice finalizate cu distrugerea dreptului de vot.

    Este CG mai radical, mai extremist decât Vadim Tudor sau Ion Iliescu? Nu știu, e posibil. Dar decât G Simion? Ar fi capabil oare de gesturi extreme și riscante pentru el precum cele încercate recent de președintele sud-corean? Poate, însă orice demers de instaurare a unui regim autoritar se va lovi instant de 2 opoziții puternice: una internă compusă din societatea civilă și toate partidele pro-democrație și una externă, recte cam tot blocul occidental. CG ar fi lipsit de un partid solid care să-i susțină la nivel parlamentar puseurile autoritare și proiectele fantasmagorice, și nici măcar AUR nu ar accepta aberații precum naționalizările companiilor străine (și au lăsat de înțeles acest lucru incă dinaintea turului 2). Cine anume, ce oameni politici, ce instituții, ce personalități relevante ar fi favorabili și ar pleda sau participa la întemeierea unui regim autoritar neo-pășunist? Nici Armata nici Biserica nu vor mișca un deget când mulțimea va ieși in stradă să dărâme un guvern minoritar numit prin forțarea Constituției de CG. Nicio instituție nu va mișca un deget când Parlamentul va vota pentru suspendarea nanodictatorului CG. Nimeni nu o să-i sară in ajutor, nici măcar șarlatanii lui favoriți și nici gărzile lui ‘fidele’ (dar compuse din mercenari). Nici măcar creatorii lui -aripa retrogradă, eurofobă, xenofobă, patriarhalistă și conspiraționistă a securității- nu vor fi alături de el, ci se vor dezice de el imediat (…ceea ce de altfel deja se întâmplă).

    Ș-atunci? Un eventual președinte CG ar fi fost mai degrabă acea ipostază mofluză, opărită, veșnic nemulțumită a multipolarului Georgescu. Ar fi încercat să conducă țara (și lumea, cum altfel) prin discursuri bombastice emise pe tiktok (că presa, deja sătulă de baliverne, l-ar fi ignorat). Ar fi încercat să continue manipulările de 3 lei pe internet, insă fără audiența pricinuită de alegeri, el și câteva sute de țăcăniți s-ar fi manipulat de zor intre ei (căci restul țării, sătui de aiureli, l-ar fi ignorat). Ar fi convocat CSAT de câteva ori până să înțeleagă că de fiecare dată își lua palme după ceafă și că nimeni nu-i obligat să-i asculte prostiile. Ar fi încercat să-și pună niște oameni in diverse funcții, dar de fiecare dată se va fi trezit lovit peste dește cu rigla de niște securiști (care îi aminteau de diverse detalii biografice rămase necunoscute publicului). Ar fi fost cel mai jenibil reprezentant al țării in organismele internaționale, depășindu-l chiar și pe Ceaușescu, ar fi fost ignorat și de toți liderii statelor din Alianță (inclusiv de Orban), ‘uitat’ undeva in subsolul unei note oficiale. Ar fi fost un episod rușinos, un pocinog politic continuu, o pagină urâtă in istoria noastră. Acum înlocuiți CG cu Ciolacu. Ce diferențe majore credeți că există?

  32. La aflarea veștii că alegerile vor fi reluate, am fost dezamăgit: am avut senzația că românii au ratat șansa de a respinge prin vot un candidat neconform. Sau, dacă n-ar fi făcut-o, s-ar fi ales cu o lecție bună pentru viitor.
    În situația creată de decizia CCR românii nu (mai) au posibilitatea să-și asume responsabilitatea pentru alegerea, bună sau rea, a turului 2. Iar Georgescu are șansa de a fi martirizat și văzut mai ales de votanții săi cu adevărat drept un denunțător al „sistemului“.

    Dar de câteva zile mă încearcă întrebări:
    Oare susținătorii săi anti-sistem l-ar mai vota dacă ar fi siguri ca este un agent al lui Putin? S-ar mai lăsa ei seduși de aura lui de luptător anti-sistem?
    Este permis riscul ca o marionetă a unei puteri străine și „neprietenoase“ să ajungă în mod democratic la Cotroceni?
    Desigur, Constituția prevede suspendarea mandatului în caz de trădare, dar de ce să încerci să repari, când prevenția este mai bună, mai sigură și mai ieftină?

    • Eu stiam ca prezumptia de nevinovatie este cea care primeaza intr-o democratie autentica. Toate semnele indica faptul ca noi NU suntem o democratie.

      • Prezumția de nevinovăție este o conventie juridică. Într-o democrație sunt funcții pentru care se cere integritate absolută. Asta nu contravine prezumției de nevinovăție, dar excluderea unui candidat suspect poate fi asemănătoare cu reținerea preventivă a unui acuzat considerat periculos încă înaintea procesului.

    • Si pe mine mă încearcă 2 întrebări:
      1. Se poate apara democrația folosind metode totalitare demne de statele africane cele mai corupte și nesigure?
      2. Sunt probe reale ca Georgescu e agent de-al lui Putin sau vorbim de presupuneri? Ca raportul CCR e mai mult o compunere scolareasca, nu prea convinge.

      • 1. Nu, democrația presupune consecvență metodică, nu variabilitatea procedurala pentru atingerea unui scop presupus aprioric corect. Care ar fi fost în cazul nostru acele metode totalitare? Intreb pentru că bănuiesc că la acest caz vă refereați când le-ați pomenit.
        2. Nu știu dacă probele existente, documentate de servicii, îl încriminează pe candidatul dumneavoastră, dar asta nu schimbă întrebarea mea: „Este permis riscul ca o marionetă a unei puteri străine și „neprietenoase“ să ajungă în mod democratic la Cotroceni?” Nu mă refeream neapărat la candidatul dumneavoastră, ci în mod general la un candidat asupra căruia planează astfel de suspiciuni. Încercați să răspundeți la această întrebare altfel decât cu contra-intrebari!

        • A anula votul a milioane de români este o practica abuziva și totalitara nemaintalnita in Europa; oamenii au facut sacrificii sa voteze, unii venind din orașe îndepărtate (cazul diasporei) la secțiile de votare. A fost, poate, cel mai corect vot exprimat, fără a fi aduse acuzații de fraudare a votului. Scopul anularii e evident: nu trebuie sa iasă cine e votat de majoritatea ci cine trebuie și e uns cu pretextul induiosator de salvare a democratiei. Ori, tocmai asta e totalitarismul.

          Dar de ce sa riscam? Cu toate ca nu exista nicio proba serioasa despre relația lui Georgescu cu puterea de la Kremlin și s-a format o întreaga isterie, apare întrebarea de ce sa riscam, bazata pe presupuneri și vociferari media. E ca și cum am tăiat cuiva un picior pentru ca exista riscul (despre care nu prea știm mare lucru) ca sa dezvolte o cangrena și viata individului sa fie pusa în pericol. Nu știm dacă e necesar dar hai sa o facem ca exista un risc ipotetic. Aveți un mod de argumentare evaziv și superficial, oricât de bine ați prezenta formal lucrurile.

          • Damian,
            Nu a fost anulat niciun vot. Toți alegătorii au dreptul să voteze din nou, probabil în primăvară.
            Nu este niciun abuz, Constituția obligă CCR la supravegherea alegerilor și îi permite să le anuleze în cazul unor nereguli. O situație similară a mai fost în 2016 în Austria.
            Parchetul General s-a autosesizat și probabil CG va fi pus sub urmărire penală. Cei care l-au ajutat au părăsit România. Indiciile sunt prea multe pentru a le ignora. Nu aveți dumneavoastră competențe în a decide care sunt sau nu probele „serioase“, dar înțeleg că in cazul ca ele există ați considera decizia de reluare a alegerilor îndreptățită și îmi este suficient.
            Pacientul decide cu propriul cap amputarea unui membru. La fel a făcut și statul român prin instituțiile sale acreditate.

            • Sa luam un pic scenariul de la capat: s-a votat, nu au fost suspiciuni de frauda, au ieșit Georgescu și Lasconi. După câteva zile se decide renumararea voturilor, care nici măcar nu a fost dusa pana la capăt și brusc, se anulează toată treaba pe motivul unor suspiciuni care sunt ele însele suspecte și puse la indoiala chiar de contestatarii lui Georgescu. În bunul mers al lucrurilor, urmează scoaterea lui Georgescu din cursa în careva săptămâni, cel mult luni.
              Nu trebuie mari competente si studii pentru a vedea ca astfel de compuneri și stangacii marca CCR sunt, frumos spus, putin credibile și nu fac altceva decât sa stirbeasca și mai mult (dacă-i era necesar) încrederea romanilor în aceste instituții care fac jocul politrucilor.

              În Austria a fost alta treaba, au fost constatate cateva nereguli la o secție de votare daca nu ma înșel. Aici nu s-a constatat nimic de genul, pur si simplu nu a iesit candidatul care trebuie, asta e realitatea.

              „În cazul in care…” Da! Dar pana acum nu exista un astfel de caz în care. Pentru un caz simplu justiția amana ani de zile și pentru un caz de o asemenea complexitate totul e soluționat în 2-3 zile. Cam ciudat.
              Statul roman reprezinta totalitatea cetățenilor romani care au votat cum au considerat de cuviință. Treaba statului e sa respecte acest vot, nu sa inventeze scenarii.

        • deci nu stiti „dacă probele existente, documentate de servicii, îl încriminează pe candidat” dar considerati ca e in regula ca „un candidat asupra căruia planează astfel de suspiciuni” sa fie scos din alegeri chiar daca nu stiti „dacă probele existente, documentate de servicii, îl încriminează pe candidat” Observati cat de absurda e logica dvs!? Iata ce e de fapt in mintea dvs: „domle nu imi place Georgescu pt ca am citit eu in presa ca e putinist iar eu cred asta indiferent daca exista dovezi sau nu pentru ca sunt inclinat sa cred ce scrie presa decat sa caut adevarul…”… cam asta e …Iar daca maine aceeasi presa care v-a convins ca Georgescu e putinist va spune ca de fapt Georgescu nu e putinist o sa credeti pt ca de fapt nu aveti nici cea mai vaga idee daca e sau nu si cred ca nici nu va pasa … Va dau un indiciu: cititi explicatia CCR. Acolo se spune clar ca nu exista dovezi ca actori statali sau non-statali straini au fost implicati in procesul electoral…

          • Dumneata ai decupat incomplet două afirmații din contexte diferite și le pui împreună. Artificiul, deși ingenios, nu dovedește nimic în afară de faptul că nu sunteți în stare să analizați cele scrise de mine. Mai încercați! Sau mai bine, nu. Să nu vă fie fatal.

            • Iata ca incerc. Se pare ca PNL a finantat o campanie pentru Georgescu pe Tik Tok acolo unde si restul candidatilor au cont, foarte probabil cu scopul de a crea impresia ca Georgescu ar fi pro-rus. Deci in spatele rusilor se afla de fapt PNL (posibil PSD si altii) care, pare-se si din nou spun, a facut o campanie falsa de tip rus pentru a-l compromite pe Georgescu… Va spun asta pentru a va argumenta din nou ca parerile dvs sunt in totalitate formate de articole din presa care se schimba si ele cata vreme cei care scriu aceste articole habar nu au ce se intampla in realitate… Va spun asta ca cineva care nu a votat Georgescu…. Fapt e ca CCR nu a prezentat nicio dovda serioasa pentru anularea alegerilor tot asa cum nu vad de ce actualul presedinte mai e in functie.. Mia vedem ce informatii apar si pana unde merge bataia de joc… la adresa noastra, a celor care postam comentarii incercand sa intelegem ce se intampla cu Romania ..

    • „dar de ce să încerci să repari, când prevenția este mai bună, mai sigură și mai ieftină?”
      Sunt de acord cu dumneavoastră, prin urmare mă întreb de ce Curtea Constituțională nu l-a eliminat din cursă pe CG la pachet cu șoșo, adică înainte de primul tur. Toate informațiile prezentate CC (de CSAT și onguri) și folosite ulterior ca argumente ale Deciziei erau disponibile incă din acel moment: manipularea masivă cu tiktokul, cheltuielile electorale mascate și declarate zero, atitudinea pro-putin, aberațiile anti-NATO și anti-UE, lipsa de respect față de valorile constituționale (in special vizavi de democrația reprezentativă, partide și proprietatea privată a companiilor). Îndrăznesc să susțin că de fapt CG este mai extremist/totalitarist decât Șoșoaca și la modul fără perdea.

      • Bună întrebare! Nu pot răspunde în locul CCR, dar mă gândesc că ar putea exista cel puțin două motive:
        1. eu nici nu am știut că există un CG. Tot astfel se prea poate ca jurii constituționali să nu-l fi luat in seamă, iar din partea autorităților să nu fi venit nicio sesizare.
        2. caracteristicile pe care le enumerați sunt, oricât ar fi de bizare, legitime în baza dreptului liber de exprimare. Dacă in cazul Sosoaca vizitele domniei sale la Ambasada Rusiei erau cunoscute, in cazul lui CG detaliile despre finanțarea campaniei electorale au fost dezvăluite abia recent prin declasificarea documentelor de către Iohannis. Ori aceste informații arătau abia acum evidente interese ale unor terțe părți într-o campanie electorală națională. Ingerințele respective nu mai pot fi ignorate sau tratate ca presupuse.

  33. Lumea usor de manipulat accepta orice comportament nazist, putinist, comunist, leninist, legionar, fascist, dar sa nu le zici in fata ca esti nazist, putinist, comunist, leninist, legionar, fascist, de la caz la caz.

    Deși democrația se manifesta prin vot democratic, prin legi democratice dar și prin decizii ale curții constituționale de anulare a alegerilor și de a cere reorganizarea lor de la zero, deci nefavorizând niciun candidat, când procesul de campanie, alegerile sau rezultatele lor sunt fraudate sau corupte, mai ales în cazul când aceasta se face de către partide și mișcări extremiste și autoritare, chiar dacă această decizie e contraproductivă pe termen scurt și poate fi interpretată ca abuzivă, există voci care încă pretind viguros nu doar că curtea constituțională nu are ce căuta în a anula alegeri, ci că doar poporul poate decide pe cine alege, chiar daca alegerile sunt corupte.

    Tonul textului critic față de decizia CCR este unul indignat și alarmant, plin de pesimism față de starea actuală a democrației în România. Autorul își exprimă convingerea că anularea alegerilor de către curtea constituțională reprezintă o deviere periculoasă de la principiile democratice, echivalându-se cu un gest simbolic de „măcelărire” a democrației. Se folosește de multe metafore medicale și anecdote din istoria recentă a României pentru a descrie procesul de degradare instituțională domestică și pentru a sublinia riscurile asociate cu, în viziunea sa, obscurele manevre cu fals pretext de democrație care pot eroda democrația însăși. În general, tonul este sumbru, sugerând că acțiunile curții constituționale nu doar că subminează legitimitatea autorităților democratice, dar și că ele pot conduce la o erodare a valorilor democratice pe termen lung, prin radicalizarea populației.

    Se observă că abordarea autorului este una patetică, mult prea metaforică, alarmantă și halucinantă, fără a se concentra pe numirea concretă, ci nu doar abstractă, a problemelor generate de decizia curții constituționale sau pe propunerea de soluții practice, ci nu doar schematizarea superficială de genul ”e nevoie de soluții”. Acest tip de discurs, bazat pe emoție și reacție la șoc, accentueză căderea în reacții de moment, dezechilibrate, și canalizează atenția de la aspectele fundamentale care necesită o analiză detaliată și acțiuni ferme.

    Autorul exprimă o opinie critică față de cei care acceptă deciziile CCR legate de alegerile recente, etichetându-i ca „conformiști”. Această etichetare sugerează că oamenii care se supun fără ezitare acestor decizii ar fi lipsiți de gândire critică, insinuând că tipul și direcția criticii sale este singurul tip de critică de acceptat în aceste momente. Acest discurs este tipic celor care critică de dragul criticii și consideră că doar a lor critică este critica demnă. Autorul mai sugerează că, în loc de a accepta pasiv deciziile CCR, societatea ar trebui să se opună și să conteste aceste acțiuni, care, în viziunea sa, sunt contrare voinței populare și principiilor democratice.

    În loc să treacă în revistă implicațiile directe ale deciziilor legislative și judiciare asupra democrației și integrității instituțiilor, autorul pare să se piardă în descrieri apocaliptice sau evocări emoționale, ceea ce diminuează gravitatea și complexitatea situației actuale. O abordare mai practică ar necesita o evaluare clară a efectelor specifice ale acestor decizii, precum și propunerea de soluții tangibile.

    Minimalizarea și normalizarea privind infiltrările externe de ideologie extremistă, subliniază o lacună semnificativă în discursul public, prezentă și în acest text. Există încă o tendință masivă de a minimaliza amenințările externe, considerându-le ca fiind ceva ce nu afectează profund stabilitatea internă, invocându-se ceva ce acestor critici le place să numească ”anticorpi” ai democrației care se exprimă automat doar prin vot popular, care sunt de fapt nici mai mult nici mai puțin decât o aberație similară cu aberațiile esoterice ale fostului candidat Georgescu și ale soției sale. Aceasta poate duce la o subestimare a realității și a pericolelor pe care le prezintă influențele externe, lăsând astfel societatea mai vulnerabilă.

    Presa națională, dar și societatea în sine, s-a concentrat intensiv de mult, și o face chiar și acum în ochiul furtunii, pe scandaluri de telenovelă interne, cu mafii și hoți, și, ca și autorul textului, ignorând complexitatea provocărilor externe care au influențat profund contextul politic, economic și social. Noi toți, prin deciziile noaste zilnice, colaborăm direct sau indirect la permisiunea de subminare a democrației de către mișcări extremiste, prin subestimarea lor. La fel o facem și pentru crizele climatice, de biodiversitare, de sănătate și de resurse naturale. Această abordare poate da impresia că problemele internaționale sunt marginale, când în realitate, ele cer o atenție serioasă și acțiuni coordonate.

    Este esențial ca dezbaterile referitoare la democrație să includă o discuție despre cum reacționăm la amenințările externe și cum protejăm nu doar integritatea instituțiilor interne, ci și legimitatea alegerilor democratice și suveranitatea și stabilitatea societății în fața unor presiuni externe. Acest aspect ar trebui să fie parte integrantă a conversației despre reforma politică și despre instaurarea unei democrații mai reziliente, care să fie capabilă să facă față provocărilor venite din afară, dar și din interior.

    Este important ca autorul și ceilalți care discută despre aceste teme să abandoneze o abordare pur retorică, în favoarea unei analize mai riguroase a problemelor concrete și să propună soluții eficiente pentru a face față provocărilor atât interne, cât și externe.

    Acțiunea proactivă din partea societății în ceea ce privește protejarea democrației nu se face doar pe timp de alegeri ci prin dezvoltarea unei culturi civice robuste. În România, s-a pierdut mult timp cu discuții și analize retorice, fără a se concretiza performant și de lungă durată în inițiative tangibile care să ajute societatea să dezvolte mult numiții „anticorpi” împotriva influențelor externe extremiste.

    O vulnerabilitate majoră în democrația românească este lipsa unor think-tank-uri puternice de democrație și stat de drept și a unui nivel adecvat de educație de competențe de democrație (democracy literacy) care să le permită cetățenilor să recunoască și să răspundă amenințărilor, inclusiv celor de tip extremist din afara țării. După cum se vede, nici măcar mulți profesori universitari și jurnaliști nu au un minimum de competențe de democrație, și eventual de administrație și politică. Construirea unei societăți reziliente la totalitarism, fie comunism sau fascism, necesită nu doar o educație formală în domeniul democrației, ci și o conștientizare activă a contextului internațional și a provocărilor cu care România și UE se confruntă.

    Este important să existe platforme de dezbatere și de acțiune care să ofere cetățenilor instrumentele necesare pentru a înțelege nu doar structurile instituționale, ci și cum pot contribui oamenii înșiși la fortificarea democrației. În loc să ne concentrăm exclusiv pe criticarea reprezentaților, fie ei președinte sau parlament, ar trebui să ne asumăm responsabilitatea individuală și colectivă de a avea o societate informată, capabilă să recunoască și să contracareze orice încercare de infiltrare sau manipulare.

    Îngrijorarea față de influențele externe, inclusiv cele rusești sau ultranaționaliste, trebuie să devină parte integrantă a discursului civic, nu doar o reacție episodică la evenimente curente. Cetățenii trebuie să fie educați și mobilizați pentru a înțelege cum aceste influențe pot afecta stabilitatea și coeziunea societății. Acest lucru presupune nu doar educația formală, ci și promovarea unor inițiative civice și colaborative care să aducă oamenii împreună pentru a discuta, analiza și acționa.

    În concluzie, modernizarea societății românești necesită un efort concertat din partea tuturor actorilor. O abordare mai proactivă ar facilita o înțelegere mai clară a mediului internațional și a provocărilor interne, evitând astfel exacerbarea vulnerabilităților. Este esențial ca cetățenii să nu aștepte soluții de la liderii politici, ci să își asume un rol activ în construirea unei democrații participante și informate. Numai astfel va putea România să dezvolte anticorpi eficienți în fața amenințărilor externe.

    SUPERFICIALA ÎNȚELEGERE A PRIORITĂȚILOR

    Casa arde și noi ne certăm cum decorăm a mia oara holul.

    Autorul punctează o problemă reală a corupției în politica românească, dar este important să înțelegem că, într-un context geopolitic tot mai complex și influențat de regimuri autoritare externe, problema securității democratice devine o prioritate esențială, a cărei înțelegeri autorul nu o stăpânește. Corupția internă, deși extrem de problematică și care necesită reforme concrete, nu poate fi separată de influențele externe care amenință integritatea democrației, care sunt prioritatea esențială în acest moment.

    În acest sens, este esențial să recunoaștem câteva aspecte:

    – Legătura între corupția internă și vulnerabilitatea la extremisme externe: Corupția domestică poate slăbi instituțiile statului și poate favoriza intrarea unor influențe externe. Un stat cu un anumit grad mare de corupție devine vulnerabil la manipulări din partea actorilor străini care pot profita de dezechilibrele interne. De exemplu, în contextul alegerilor, intervenția străină a fost foarte eficientă în campaniilor de dezinformare sau prin infiltrarea agenților străini în sistemul politic intern.

    – Importanța stabilității domestice: Fiecare democrație are nevoie de un cadru stabil și predictibil pentru a funcționa corect. Când un sistem democratic este destabilizat, fie prin corupție, fie prin atacuri externe, capacitatea acestuia de a rezista și de a răspunde în mod eficient provocărilor interne și externe se reduce semnificativ. Astfel, democrația devine țintă ușoară pentru forțele autoritare care urmăresc să o submineze. Când stabilitatea domestică e fragilă, e nevoie de cordoane sanitare, bazate pe compromisuri, pentru a face față subminării democrației.

    – Pericolul autoritarismului străin: Actuala situație geopolitică, în care state precum Rusia își exercită influența prin metode autoritare, cum ar fi dezinformarea, manipularea alegerilor sau promovarea de narațiuni populiste și extremiste, constituie un factor alarmant. În fața acestor atacuri, salvarea democrației locale devine o prioritate mai urgentă decât soluționarea corupției domestice. Când democrația este amenințată de măsuri autoritare externe, o reacție rapidă și decisivă din partea statelor membre ale Uniunii Europene și a partidelor pro-europene este esențială. Ceea ce s-a și întâmplat.

    – Colaborarea internațională: În fața provocărilor externe, este esențial ca partidele pro-europene să colaboreze cu aliații internaționali pentru a consolida democrația. Acest lucru include nu doar sprijin economic și politic, dar și măsuri împotriva corupției care afectează reputația statelor și relațiile internaționale. Prioritizarea democrației și a integrității în fața amenințărilor externe poate atrage, de asemenea, sprijinul și angajamentul partenerilor internaționali.

    Pentru a aborda problema corupției interne și totuși a proteja democrația românească, este esențial să recunoaștem interdependența acestor chestiuni. Salvarea democrației de influențele autoritare externe ar trebui să devină prioritatea principală, iar reformele interne pot fi implementate într-un cadru democratic stabil, care să reziste mai eficient la atacuri externe.

    Autorul, ca multe alte voci fără înțelegere profundă a complexității actuale, pare să fie mai preocupat de corupția internă și de derapajele democratice pe care le consideră a fi cauzate de elitele actuale mai mult decât de influențele externe autoritare și de interdependența lor. Mai mult, autorul nu este un bun expert în a anuliza situații de urgență, unde prioritățile se calculează la rece, fără pierderi inutile în detalii, care pot fi analizate după ce urgența a trecut.

    Indignarea din text sugerează o viziune adversativă asupra priorităților, care se concentrează pe corectarea problemelor interne ca fiind esențiale pentru refacerea democrației, fără a pune suficient accent pe amenințările externe de moment și de criza de ordin temporal. Astfel, autorul pare a nu conștientiza, sau a ignora, interdependența acestor două dimensiuni – corupția internă și influențele externe extremiste – și cum ele se pot influența reciproc.

    De asemenea, autorul critică deciziile instituțiilor precum curtea constituțională, pe care le consideră abuzive, și susține că votul popular ar trebui să fie respectat chiar și atunci când acesta este corupt. Această poziție sugerează o viziune limitată și superficială, chiar dăunătoare având în vedere istoria regimurilor dictatoriale care s-au născut din democrații, asupra modului în care democrația poate fi susținută și apărată în fața atacurilor externe, cum ar fi cele venite din partea Rusiei.

    Așadar, autorul nu pare să fie de acord cu ideea că ar trebui să existe o abordare integrată în care protejarea democrației de influențele externe să fie prioritizată în fața problemelor interne de corupție. În schimb, el își exprimă o solicitare pentru o reformă care să abordeze, în primul rând, aceste deficiențe interne, fără a conștientiza pe deplin implicațiile mai mari ale contextului internațional și influențelor externe. El se concentrează pe criza internă de legitimitate și corupție și cere o restabilire a democrației din interior, iar acest lucru poate să îi limiteze capacitatea de a vedea întreaga imagine a provocărilor cu care se confruntă România. Astfel, nu se pricepe pe deplin importanța unei abordări strategice în fața insuficienței democratice interne, care să includă și un răspuns rapid și activ la amenințările externe.

    SOLUȚIILE

    „Soluția nu poate veni decât din două direcții. Una din interiorul sistemului, alta din exterior.” este o pretențioasă platitudine. Această formulare este vagă și nu oferă o soluție concretă sau specifică pentru problemele discutate.

    Soluțiile sugerate de autor sunt de fapt nu doar platitudini pline de anecdote și analogii nepotrivite cu geopolitica de moment dar și investite cu un mare sentiment de incertitudine. La o atentă citire, ele sunt pline de contradicții și ambiguități. Auspiciile sunt pesimiste, cu afirmația că atât direcția internă, cât și cea externă sunt pline de obstacole și că nu este clar cine va reuși să genereze un proces de reînnodare a democrației. Aceste non-soluții nu fac decât să accentueze superficialitatea și sentimentul de critică de dragul criticii al textului întreg.

    Soluția din interior, pentru care autorul menționează că ar putea veni sub forma candidatei care nu a fost acuzată de campanie ilegală, începe prin cu miros promițător de validitate, deși, în același timp, este totuși insuficientă și vagă, și se termină cu marea contrazicere ca nu ar fi o soluție. Afirmația denotă o speranță mai degrabă decât o observație a unei desfășurări sociale, culturale sau politice.

    Soluția din exterior, pentru care autorul discută despre rolul partenerilor occidentali, cum ar fi Uniunea Europeană și NATO, în sprijinirea României, e construită și demolată identic cu cealaltă. Afirmația că soluția depinde de intervenția externă este problematică. Aceasta sugerează o dependență de forțele externe, fără a oferi o viziune sau un plan pentru cum România ar putea să-și consolideze democrația pe cont propriu.

    Cu toate acestea, pe un ton pesimist se sugerează că nici aceste soluții nu sunt insuficiente și se intervine din nou cu platitudini, că exista o nevoie urgentă de acțiune pentru a evita o deteriorare și mai mare a democrației. Per total, soluțiile care nu pot veni decât din două direcții, conform autorului, sunt niște non-soluții, doar de dragul de a scrie ceva, de a crea impresia că autorul s-a gândit și la soluții, după ce a consumat majoritatea textului pe reacții emoționale.

    Astfel, după ce textul prezintă o analiză superficială a unei crize politice cu valențe naționale și internaționale, vopsite de autor într-o criză de democrație închipuită, el se termină cu non-direcții de soluționare, pentru că autorul nu pricepe natura complexă și dificilă a situației descrise.

    OMITERE COLOSALĂ

    Omiterea de extremism istoric și contemporan a autorului este semnificativă, având în vedere că exemplele vizând alegerea democratică a regimurilor totalitare, cum ar fi Adolf Hitler în Germania și Vladimir Putin în Rusia, sunt relevante în contextul discuției despre legitimitatea votului popular. În ambele cazuri, aceste personaje au fost alese prin mijloace democratice, iar urcușul către autoritarism a fost gradual, implicând manipulări ale procesului democratic și erodarea instituțiilor statului de drept. Hitler a preluat puterea și a accelerat apoi demersurile de distrugere a democrației, consolidându-și puterea prin politicile de represiune ce au urmat. Putin, pe de altă parte, a câștigat alegerile inițial cu o viziune mai relaxată decât cea prezentă, dar a îmbrățișat rapid tactici autoritare pentru a-și menține controlul. Temerile profund pertinente despre existența și apariția altor asemenea specimene în politica internă și internațională sunt minimalizate și subestimate de autor.

    Sprijinul pentru Hitler a provenit din diverse grupuri, inclusiv naționaliști, conservatori, clasa de mijloc și persoane deziluzionate de instabilitatea economică și haosul politic. De asemenea, naziștii au folosit eficient propaganda și agitația și au câștigat sprijinul chiar anumitor segmente ale populației care nu susțineau ideile lor. În anii ce au urmat, toți susținătorii lor, direcți sau indirecți, au fost vânați. Chiar nu vrem să învățăm din istorie? Când prea târziu devine fatal de târziu?

    Omiterea unor lecții istorice relevante ar trebui să fie un motiv de reflecție suplimentară pentru autor și cititorii săi, subliniind complexitatea și fragilitatea proceselor democratice, unde nu doar votul popular este important pentru menținerea democrației.

    ”SALVAREA DEMOCRAȚIEI CU MIJLOACE NEDEMOCRATICE”

    Se tot rostogoleste persistent sintagma „salvarea democratiei cu mijloace democratice” care n-are nicio legatura cu situatia de fapt din Romania, iar in schimb marea problema „distrugerea democratiei cu mijloace democratice” nici macar nu se atinge cu varful degetului, nici macar acum cand ciorba fierbe si da pe-afara. Toti anarhistii si extremistii de toate culorile, comunistii si fascistii, folosesc mijloace nedemocratice pe care le spala dibace cu alura democratica, ba chiar si mijloace democratice, pentru a dezbina si submina democratia insasi, se tace malc.

    În primul rând, democrația nu e perfectă. Democrația nu e utopie. Măcar profesorii universitari ar trebui să știe asta.

    Într-un sistem democratic, protejarea integrității procesului electoral este crucială pentru a asigura că voința poporului este respectată și că reprezentanții aleși îndeplinesc democratic majoritatea. Dacă alegerile prezidențiale sau oricare altele sunt fraudate, corupte sau exista si cel mai mic dubiu de inconsistenta, de infiltrare a unor subminatori, asta subminează baza democrației insasi.

    Curtea constitutionala este garantia statului de drept intr-o democratie. În aceast caz, dacă curtea constituțională anulează rezultatele alegerilor corupte, actul este încă democratic pentru mai multe motive, printre care:

    – Aplicarea legii: Curtea Constituțională respectă datoria sa de a asigura respectarea legilor și Constituției. Acest principiu este fundamental în democrație, unde legea prevalează asupra intereselor individuale. CC are datorie sa vegheze asupra indeplinirii legilor electorale democratice, care duc la niste rezultate electorale pentru care CC trebuie sa se exprime prin confirmare sau anulare.

    – Protecția integrității electorale: Prin anularea alegerilor corupte, Curtea Constituțională protejează integritatea procesului electoral. Acest lucru asigură că viitoarele alegeri vor fi libere și corecte, și că cetățenii au încredere în sistem.

    – Păstrarea încrederii cetățenilor: Anularea alegerilor fraudate poate ajuta la restaurarea încrederii publicului în sistemul democratic. Cetățenii așteaptă ca liderii să fie aleși onest și corect, și când frauda sau coruperea este detectată, asta poate duce la o largă deziluzie.

    – Restaurarea legitimității: Prin invalidarea alegerilor corupte, Curtea Constituțională poate ajuta la restaurarea legitimității procesului electoral. Acest lucru asigură că guvernul sau oficialii nou aleși, prin repetarea alegerilor, sunt văzuți ca legitimi și răspunzători față de popor.

    – Prevenirea influenței statelor inamice: Dacǎ în timpul alegerilor s-au încercat influențele statelor inamice pentru a modifica rezultatul, atunci anularea alegerilor este un mijloc de a preveni acest tip de influențare a procesului electoral.

    Totuși, de remarcat este că această scenariu poate ridica și preocupările urmatoare, care se pot gestiona mai usor sau mai greu, de la tara la tara:

    – Instabilitate politică: Anularea unei alegeri poate duce la instabilitate politică, deoarece asta poate crea incertitudine cu privire la cine ar trebui să guverneze sau să conducǎ un țarǎ.

    – Posibilul conflict ulterior: În unele cazuri, anularea unei alegeri poate duce la un conflict ulterior sau chiar la violențǎ, în special dacǎ unul dintre părți simte că a fost tratat nedrept sau crede că drepturile sale au fost violate.

    Este crucial de observat ca CCR a anulat alegerile în întregime, fără a favoriza un candidat sau un partid, și a cerut relansarea procesului electoral de la zero. Actul e o decizie neutrală și în conformitate cu principiile democrației. În acest caz, anularea alegerilor nu este o acțiune politico-ideologică, ci o măsură necesară pentru a asigura respectarea legii și integritatea procesului electoral. CCR a evitat astfel orice aparență de influențare a rezultatului alegerilor, s-a bazat pe dovezi concrete și obiective pentru a lua decizia de anulare si a cerut relansarea alegerilor de la zero.

    În concluzie, chiar dacǎ anularea alegerilor corupte din cauza lipsei de legitimitate pare a fi contraintuitivǎ pentru unii, ea este încǎ o acțiune democraticǎ în măsura în care ea asigurǎ aplicarea legii, protejează integritatea electoralǎ, pǎstrează încrederile cetǎtenilor și restaurǎ legitimitatea procesului electoral.

    În cazul în care curtea constituțională este coruptă și anulează alegerile cu pretextul de fraudă, pentru a elimina opoziția politică democratică, atunci această acțiune este, de fapt, o violare gravă a democrației și a principiilor ei. În astfel de cazuri, anularea alegerilor este, de fapt, o manevră autoritară și totalitară, care încalcă libertatea cetățeanilor și împiedică exprimarea voinței lor. Această acțiune este contrară spiritului și principiilor democrației și poate duce la destabilizarea întregului sistem politic și economic al țării. În această situație, este important ca societatea civilă și partidele politice să se organizeze și să lanseze apeluri pentru respectarea democrației și a drepturilor omului. De asemenea, este necesar ca organizațiile internaționale să monitorizeze situația și să emită declarații de condamnare a acestei acțiuni.

    Nu exista condamnare internationala, nu exista condamnare nationala, ci doar voci stridente alarmante care se uita la drobul de sare.

    SUSPENDARE, DEMITERE SAU DEMISIE

    Nu i s-a prelungit mandatul președintelui, pentru ca nu i s-a terminat mandatul. Alegerile au fost anulate, conform constituției, care combinată cu legea electorala si cu data la care au fost anulate, iese matematic ce-a iesit si presedintele, conform constitutiei, e inca in mandat.

    Nu exista motiv de suspendare conform legii, doar intentii de dezbinare si revolte, plus o dezamagire colosala a extremistilor ca nu le-a iesit nici planul A sa fie Georgescu ori Simion ori Sosoaca presedinte, nici planul B sa iasa majoritate parlamentara extremista la alegerile parlamentare ca sa incerce sa sa puna interimar un presedinte extremist, si nici planul C sa trezeasca revoluta ca presedintele in functie sa demisioneze. Dar extremistii tot incearca…

    In plus, presedintele, asa cum e sau cum nu e, si niciun politician sau oricare altcineva, poliție, școală, universitate, vecin, n-a fortat pe nimeni sa voteze cu unu pe care l-au gasit pe WC cu o zi inainte de vot, fara sa-i citeasca programul, cel putin. Fiecare alege după capacitatea sa mintală, indiferent de educație, profesie, poziție geografică și așa mai departe. Există țări atât cu sisteme mult mai avansate de educație decât în România cât și mai slabe unde situația e mai gravă sau mai bună.

    IPOCRIZIE CRONICĂ

    În general, nu doar în acest text, mișună mai direct sau mai coafat, pretențiile că anularea alegerilor legitimează acțiunile Rusiei împotriva oponenților politici, ca e lovitura de stat, că sunt decizii tipice dictaturilor, că președintele României nu mai e în termen dar insistă să rămână ca un dictator, că dacă se dau noi sancțiuni Rusie pentru infiltrare în alegeri se face mai mult rău decât bine, și per total se ajunge să se radicalizează și mai mult masele și oricând un extremist și mai periculos.

    Aceste afirmații reflectă raționamente de apel la ipocrizie și denotă tactici argumentative în care cineva sugerează că criticile sau acțiunile împotriva comportamentului ilegal, imoral, în acest caz chiar apararea democrației în sine, sunt echivalente cu represiunile politicilor autoritare istorice sau contemporane.

    Sunt și o formă de victimizare, în care persoanele care comit acte ilegale cât și cele care ar prefera să le facă își asumă rolul de victime pentru a destimula criticile și pentru a-și justifica comportamentul.

    În cazul în care un astfel de argument este folosit pentru a respinge discuțiile despre responsabilitate legală sau morală, cu atât mai mult în cazuri urgente de interes național, pentru apărarea democrației, statului de drept și legimitatea alegerilor libere, aceste afirmații sunt și un exemplu de manipulare discursivă pentru victimizarea chiar a mișcărilor extremiste însele.

    Conceptul poate fi întâlnit în mai multe contexte, chiar și în familii și mediul școlar.

    – În familie sau la școală, în cazul în care un copil se comportă agresiv sau perturbator, exista părinți, rude și prieteni care argumentează că sancționarea acestuia va crea un mediu stresant sau agresiv pentru toți copiii, justificându-se astfel absența disciplinei.

    – La locul de muncă, când un angajat care nu își îndeplinește sarcinile sau care perturbă activitatea colegilor este protejat de colegii săi sau de superiori prin argumentul că luarea de măsuri disciplinare ar putea crea un climat de teamă sau neîncredere, se justifică iar absența codurilor etice și legale.

    – Există și mișcări sociale, activism social, unde lideri sau susținători pot folosi argumente similare pentru a justifica comportamente care pot fi considerate inadecvate sau chiar ilegale, afirmând că reprimarea lor ar duce la represalii și mai severe din partea autorităților sau că autoritățile ar abuza de toți ceilalți oricând dacă ei ar fi sancționați.

    – În politică, când politicienii suspectați sau chiar condamnați pentru acte de corupție sau alte ilegalități susțin că orice sancțiune aplicată împotriva lor este un atac asupra democrației însăși, ei sugerează că aceasta ar putea conduce la precedentul unor acțiuni represive împotriva opoziției.

    – În cultură și mass-media, când în discuțiile despre comportamentele deviante sau ilegale reprezentate în filme, cărți sau emisiuni radio, TV și în mediul online, criticii care se opun sancțiunilor pentru persoane sau personaje cu caracter ilegal sau imoral, argumentează că aceste aceste sancțiuni și controale legitimează cenzura și creează un climat ostil pentru exprimarea liberă a ideilor, justificând comportamente problematice.

    A CUI E VINA?

    Ne permitem luxul sa vedem mai intai a cui e vina si apoi sa gasim solutii?

    Daca am avea acest lux, noi toti suntem de vina, unii si altii, la un loc, de la cetateanul de rand pana la cetateanul presedinte, ca am lasat asta sa se propage. Fiecare am participat pentru ca nu am luat in serios extremistii si am facut bascalie sau am ”filosofarat” aiurea. Ba unii au si ”curajul”, dupa cum se mandresc ei, sa urle ca CCR da legi ilegale si nedomocratice de cand cu cazul Sosoaca incoace.

    ”Curajul” acesta sa se critice orice, oricand, e comfortabil in democratie, ca de n-ar mai fi fost, cu castigul extremistilor, era curaj de agent strain.

    Au aparut acum ca ciupercile, reactionar, articole sa aminteasca oamenilor ce e legionarismul si comunismul si toate ororile si evident ca sunt percepute ca linsaj mediatic de catre mai putin competentii functionali si mediatici, pentru ca e prea mult prea repede prea deodata. Se iau in sfarsit interviuri figurilor controversate, ca sa se vada clar ce le bubuie mintea. Poate se mentine trend-ul si se bate moneda pe extremism, sa fie expus.

    ÎNTREBĂRI

    Pentru că vă ocupați cu întrebări ipotetice în loc de soluții, iată câteva care să vă dea un pic peste lung nas de ipocrizie:

    1. Tur 1: Georgescu și Simion. Ce urmează?
    2. Tur 1: Georgescu și Ciolacu. Ce urmează?
    3. Tur 1: Ciolacu și Simion. Ce urmează?
    4. Parlamentare: Majoritate parlamentară și coaliție AUR+SOS+POT. Ce urmează?

    • Daca imi permiteti un comentariu,
      Am ´prostul´ obicei sa caut mai din urma, sa vad cam de pe ce pozitii se pronunta un autor. Vorbeam de politologii pe post de oracole. Iata doua texte in care se prevedea, foarte argumentat si cu date statistice, desigur, adica ´stiintific´, victoria lui Le Pen asupra lui Macron, in doua randuri de alegeri. Ingrijorare sau wishful thinking ?

      Prezidențiale 2017: Franța în zona crepusculară
      https://www.contributors.ro/preziden%c8%9biale-2017-fran%c8%9ba-in-zona-crepusculara/
      ´În acest context dominat de scan­da­luri, devine din ce în ce mai clar că Marine Le Pen va avea acces în turul doi la un electorat care în mod normal nu ar vota-o. Deși bine plasat în son­daje, Macron va fi strategic unul dintre cei mai comozi adversari ai celei care e văzută ca reprezentând extrema dreap­tă, dar care pe fond concentrează o paletă mai largă de sensibilități politice antisistem.
      Le Pen mizează oricum și pe dreapta eu­ro­sceptică, pe dezamăgiții de Fillon, dar și pe susținătorii cu orice preț ai ace­luiași Fillon și care s-au radicalizat an­tisistem. Împotriva lui Macron, can­di­data FN poate deci coaliza toți dez­a­măgiții mondializării și ai UE, ceea ce ar însemna jumătate din electorat´ …

      Revoluția franceză din urne. De ce Marine Le Pen e acum favorită https://www.contributors.ro/revolutia-franceza-din-urne-de-ce-marine-le-pen-e-acum-favorita/
      ´cron pare că-și leagă speranțele de vechiul discurs despre imperativul de a “stopa extrema dreaptă”, un discurs care istoric este din ce în ce mai puțin eficient. ´ …

      Am mai citit texte ale dnului A. Gussi si stiu ca se situeaza pe o pozitie conservatoare dura, pe linia T. Baconschi, pro-U.E. dar nu fara ambiguitati sau, daca se prefera, P. Manent, care e notoriu euro-sceptic. U.E. , dar conservatoare si crestina ! Aceeasi antipatie si retorica anti ´progresism´ etc. ce face ca pozitia acestui tip de Conservatorism sa fie foarte echivoca si, cel putin in Franta, intrepatrunsa ( ´neoreacs´, ´Maoccident´ ) cu retorica Dreptei populiste si ´suveraniste´ de tip F.N. Lucrurile s-au separat din cauza conditiilor geopolitice, pro- sau anti-Putin, atlantism etc., dar ideologic si ´existential´ raman intr-o zona gri. E suficient sa ne amintim cine erau sustinatorii referendumului pro-familie, referendum care a dat mare parte din electoratul extremist de azi. De asemenea, relatiile cordiale, afisate pe ecranul Trinitas Tv, ale conservatorilor respectabili pro-europeni cu ´lumini´ ale suveranismului neaos ca R. Codrescu, S. Lavric, C. Tarziu sau, de ce nu ?, M. Neamtu.
      Am dat intr-un comentariu, mai sus, o interpretare ´schmittiana´, deoarece stiu ca e f. gustata de aristocratii spiritului. Dnul Gussi, ca si alti conservatori romani resperctabili, din cate cunosc, are oi formatie ´manewntiana´, Manent e pt. neo-conservatorismul francez/continental ceea ce e L. Strauss pt. cel american. Dar P. Manent a devenit din ce in ce mai ´revizionist´ si reactionar, in sensul propriu, mai ´teolog-politic´, e aproape un discipol al lui J. de Maistre si C. Schmitt. De sceea, cred ca acest tip de discurs se afla in zona de ambiguitate, intre antipatia, viscerala, fata de progresism, globalism etc. , o pro-U.E. foarte reticenta si oarecum alternativa – si distanta fata de populism si suveranism, adica aceeasi ambiguitate a Dreptei mai respectabile fata de extrema dreappta, cu care impartaseste teme si fobii, diferentele fiind mai mult ´stilistice´ si de grad …

      • Am urmarit cu mare interes si alte comentarii de-ale tale. Foarte interesante conexiunile si observatiile! Multumesc pentru extindere. Felicitari pentru perspectiva de ansmablu dar si profunda a unei cascade de superficialitate incrucisate cu intentii dubioase ale autorului.

    • „Nu i s-a prelungit mandatul președintelui, pentru ca nu i s-a terminat mandatul. Alegerile au fost anulate, conform constituției, care combinată cu legea electorala si cu data la care au fost anulate, iese matematic ce-a iesit si presedintele, conform constitutiei, e inca in mandat.”

      E misto ca va dati cu parerea fara a face vreo referinta la ce spune de fapt legea.

      „Curtea, având în vedere complexitatea și durata în timp a operațiunilor electorale necesare ulterior pronunțării prezentei hotărâri, constată
      aplicabilitatea art. 83 alin. (2) din Constituție, potrivit căruia Președintele României în
      funcție „exercită mandatul până la depunerea jurământului de Președintele nou-ales“.”
      Ce zice Art. 83 din Constituție – durata mandatului președintelui:
      ” (1) Mandatul Preşedintelui României este de 5 ani şi se exercită de la data depunerii
      jurământului.
      (2) Preşedintele României îşi exercită mandatul până la depunerea jurământului de
      Preşedintele nou ales.
      (3) Mandatul Preşedintelui României poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de
      război sau de catastrofă.”

      Vedem aici cit de prost a fost scrisa legea, 1 si 3 batindu-se cap in cap cu 2.

      Dar nu asta e problema majora a celor scrise de dv. Nu sintem toti de vina ci in primul rind institutiile corupte/incompetente ale statului.

      Daca CG nu ar fi iesit pe primul loc nimeni nu ar fi zis nici pis, nici CCR, nici serviciile, nici presedintele. Toti ar fi tacut milc si s-ar fi felicitat pentru bunul mers al alegerilor si rezultatele scontate, Ciolacu presedinte. Cum altfel va explicati ca ingerintele externe invocate au iesit la iveala dupa primul tur al alegerilor? Nu stiau serviciile noastre multe de campania lui CG?

      Nu ma intelegeti gresit: Dupa parerea mea CG trebuia eliminat din cursa de mult timp, ca si Sosoaca de la alegerile europene (eliminata de la cele parlamentare cu o decizie macar partial absurda).
      Zice in motivatie:
      „Diana Șoșoacă nu poate candida pentru funcția de președinte al României deoarece convingerile sale nu sunt compatibile cu valorile democraţiei, iar dacă ar deveni președinte ar pune în pericol apartenența României la UE și NATO – scriu judecătorii Curții Constituționale (CCR) în motivarea deciziei prin care i-au respins candidatura.”

      E o prostie enorma. Orice cetatean are voie sa-si exprime opiniile cu privirea la apartenenta la UE (si as zice si cu privire la NATO). Cei care au votat pt Brexit in UK nu mai au dreptul sa fie alesi?

      Decizia e corecta dar argumentatia idioata. Cind Sosoaca striga „Traiasca Garda” intre sub incidenta altei legi, aceeasi care ar fi trebuit aplicata si la CG pentru multiplele sale afirmatii de sustinere a Garzii de Fier.

      Vezi Art. 5: „Promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unei infracţiuni contra păcii şi omenirii sau promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propagandă, săvârşită prin orice mijloace, în public, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi.”

      E vreun sustinator al Garzii in inchisoare? Articolul nu spune „amenda sau inchisoare” ci clar inchisoare. Oricum, la justitia pe care o avem toate pedepsele sint cu suspendare pt cei favorizati de sistem …

      Ce e si mai periculos e ca PSDul continua cu Ciolacu care a renuntat si apoi a renuntat la renuntare, nedindu-si seama ca lumea e satula de PSD-PNL. Nu ca Romania nu ar progresa indiferent de politicieni dar pina si electoratul din diaspora care traditional era in opozitie fata de PSD a ajuns de data asta sa fie in opozitie fara de PSD-PNL si din pacate a votat CG. A fost un vot de protest pe care PSD il ignora total, sperind ca lucrurile vor merge ca inainte si acum noua coalitie va fi vazuta ca salvatoarea natiei.

      • cititor critic
        mandatul presedintelui ales
        interpretate cu bun simt, paragrafele art. 83 au miez.
        1. stabilirea duratei mandatului: 5 ani.
        2. incheierea mandatului, nu dupa trecerea celor 5 ani, ci doar prin predarea stafetei noului presedinte care devine efectiva doar dupa ce acesta depune juramantul.
        daca din diverse cauze obiective care nu cad sub incidenta paragrafului 3 (razboi sau catastrofa), depunerea juramantului intarzie, presedintele actual isi continua mandatul.
        3. prelungirea mandatului prin lege organica.

        haterii actualului presedinte pe care-l vor mutat cat mai urgent de la cotroceni, pretind ca noul parlament sa aleaga dupa 21 decembrie (la un mandat de fix 5 ani) un presedinte interimar care sa stea (ca prea multe nu poate face) pana ce viitorul presedinte isi intra in paine.
        intrebare: este interesul romaniei si al democratiei (ca tot ne place sa dorim asta) ca sa fie reprezentata de un presedinte interimar (desi actualul presedinte e bine mersi)?

        • „Dacă funcţia de Preşedinte devine vacantă ori dacă Preşedintele este suspendat din funcţie sau dacă se află în imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile, interimatul se asigură, în ordine, de preşedintele Senatului sau de preşedintele Camerei Deputaţilor.”

          Asa ca nu ramine tara fara conducator.

          Prelungirea mandatului se refera la inca un mandat (precum Roosevelt din motive de razboi)? Nu pare deloc clar.

          Oricum, asta e cea mai mica problema fata de toata lucratura legata de inactivitatea institutiilor pe care am mentionat-o.

          Si o chestie minora de care mi-am adus aminte acum: Hotarirea 32 a fost publicata in Monitorul Oficial in aceeasi zi dupa emiterea ei. In cazul hotaririi de anulare a „arestului la domiciliu” automat la intrarea in tara din timpul covidului a durat cel putin 5 zile pina sa fie publicata. Sa nu credeti ca sint vreun anti-vaxxer, departe de mine gindul …

          PS Uitati ce spune Liviu Avram:
          Renumărarea voturilor: autopsia unei mârșăvii politico-jurisdicționale
          Curtea Constituțională a publicat motivarea hotărârii prin care a dispus renumărarea voturilor la turul întâi al alegerilor prezidențiale, astfel că acum suntem în măsură să autopsiem cu acuratețe cadavrul lăsat în urmă de CCR.
          Un prim aspect care trebuie remarcat este că hotărârea nu s-a bucurat nici pe departe de unanimitatea care a fost clamată în comunicatele Curții. Există două opinii disidente, ale judecătoarelor Simina Tănăsescu și Iulia Scântei, care aduc numeroase amănunte de culise privind modul în care a fost judecată această cauză.
          Așadar joi, 28 noiembrie, CCR a luat în dezbatere cererea candidatului Cristian Terheș de anulare a alegerilor prezidențiale. Terheș invoca mai multe motive, dar singurul luat în seamă de Curtea Constituțională a fost acela care spunea că voturi exprimate pentru Ludovic Orban (retras din cursă) ar fi fost atribuite Elenei Lasconi.
          Singurele „dovezi” prezentate Curții erau trei perechi de procese verbale, în care se vedea că, în urma unor rectificări legale, un număr de voturi dispăreau din dreptul lui Ludovic Orban – dar nu treceau la Elena Lasconi, ci la alți candidați.
          În acea primă ședință, judecătorii au decis, cu unanimitate, să amâne cu 24 de ore pronunțarea verdictului. Totodată, CCR a dispus ca în acest interval de timp Biroul Electoral Central să dispună renumărarea voturilor din toate secțiile de votare, deși știa că fizic aceasta este o imposibilitate.
          Rațiunea pentru care toți judecătorii au fost de acord cu amânarea cauzei cu 24 de ore, așa cum reiese din opiniile disidente, era aceea că în aceeași zi urma să aibă un alt eveniment important: președintele convocase faimoasa ședință CSAT în care a analizat fraudarea alegerilor prin implicarea unor agenți statali sau non-statali externi. Iar judecătorii au vrut să vadă în ce măsură constatările din CSAT ar fi adus elemente noi în cauza cu care erau investiți.
          În plus, data limită impusă de lege pentru validarea turului întâi era vineri, 29 decembrie, deci amânarea nu ar fi afectat în niciun fel calendarul electoral. În opinia judecătoarelor disidente, cererea lui Terheș trebuia respinsă fie pe 28, fie pe 29 noiembrie, pentru simplul fapt că aceasta nu era nici motivată, și nici nu aducea vreo probă în susținerea fraudării alegerilor.
          Cu toate acestea, majoritatea CCR decide vineri să amâne din nou verdictul, pentru luni, 2 decembrie – adică până după alegerile parlamentare. În comunicatul emis în acest scop CCR nu mai spune dacă a fost unanimitate, dar acum vedem bine că nu: ambele judecătoare disidente s-au opus bulversării calendarului electoral și au cerut respingerea cererii cel mai târziu vineri, 29 noiembrie.
          Un alt aspect bizar în această hotărâre este modul în care Curtea s-a raportat la cerința legală că „cererea trebuie motivată și însoțită de dovezile pe care se sprijină”. La alegerile prezidențiale din 2009 și 2014, în fața unor contestații similare formulate de Mircea Geoană și Monica Macovei, CCR a înventariat cu atenție, în motivare, fiecare capăt de acuzare, a evaluat soliditatea probelor și abia apoi a dispus sau a respins renumărarea.
          În cazul de față, judecătorii CCR au luat de bune alegațiile lui Terheș fără a efectua minime verificări și au dispus renumărareea doar așa, ca să fie siguri. Citez: „Curtea a dispus această măsură pentru înlăturarea oricăror îndoieli cu privire la corectitudinea alegerilor antereferite”.
          Mai aflăm din opiniile disidente un lucru tulburător: CCR nici măcar nu trebuia să ceară clarificări de la Biroul Electoral Central. Întreaga documentație a alegerilor era deja la CCR, fijnd trimisă acolo de către BEC, în vederea validării alegerilor.
          Rezultă de aici că judecătorii CCR nu aveau nevoie de motive și dovezi privind fraudarea alegerilor, ci doar de un pretext ca să amâne validarea primului tur până după alegerile parlamentare. Și Terheș le-a furnizat acest pretext.
          Dovadă că luni, 2 decembrie, au sistat renumărarea, fără să mai aștepte rezultatul final, și au respins cererea lui Terheș. Tot cu unanimitate, dar nici nu se putea altfel: toți au fost de acord că cererea trebuia respinsă, diferențele au fost în ceea ce privește momentul: vineri sau luni.
          Așa se face că alegerile parlamentare s-au derulat sub incertitudinea finaliștilor la prezidențiale, activul PSD a rămas mobilizat de speranța că Marcel Ciolacu va prinde în cele din urmă finala, și totuși partidul a reușit cel mai slab scor din istorie: 22%. Un scor derizoriu, obținut cu un preț uriaș: compromiterea încă o data a Curții Constituționale.
          Adăugăm la asta alte două hotărâri CCR care au lucrat în favoarea PSD: scoaterea din cursă a Dianei Șoșoacă, în speranța că umflă scorul lui Geroge Simion și-l trimite în finală cu Marcel Ciolacu, și anularea întregului scrutin prezidențial în afara intervalului în care se putea face acest lucru, pentru a-l readuce pe Ciolacu în joc la masa verde.
          Sunt prea multe și într-un interval prea scurt de timp ca să-și mai facă cineva iluzii privind locul și rolul Curții Constituționale în arhitectura statului roman. Așa stand lucrurile, pentru că tot se negociază acum majorități în Parlament, ar trebui ca toate celelalte formațiuni politice să ia seamă la adevăratul procent pe care îl are PSD: 22% + Curtea Constituțională.

        • Evident, autorul nu face o analiza obiectiva, ci se face purtatorul de mesaj al candidatei USR. Daca Lasconi are dreptate sa acuze CCR/statul de interventie antidemocratica (din perspectiva pur politica a candidaturii sale la viitoarele alegeri), autorul greseste pentru ca nu a afisat “publicitate pre-electorala pentru Elena Lasconi”. Un analist obiectiv ar fi observat ca avantajul electoral al lui Georgescu – obtinut fraudulos- parea insurmontabil in T2, unde Lasconi era o victima aproape sigura. In aceeasi barca cu democratia in Ro.

      • „Vezi Art. 5: Promovarea cultului persoanelor vinovate…”
        intreb pentru un prieten:
        unde gasim Lista persoanelor vinovate, sa ne conformam normei ? sa zicem ca pe aia de la Nurnberg ii putem identifica pe baza deciziei unui tribunal a carui legitimitate nu a fost contestata, dar sub regimuri diferite aceleasi persoane pot fi in acelasi timp si eroi si criminali; iar manualele de istorie nu stabilesc vinovatii in sensul juridic; apropo, instanta care a stabilit vinovatia Ceausestilor a fost una legitima, incat orice nostalgic care ii cultiva personalitatea sa poata fi condamnat penal, cu inchisoare ?

      • Mult si nimic nou in directia de superficiala sau rau intentionata intelegere a textului.

        Tot ce e luat in discutie e (2) Preşedintele României îşi exercită mandatul până la depunerea jurământului de Preşedintele nou ales. PLUS data calendaristica la care a fost data hotararea, de unde rezulta ceea ce e. Restul nu mai conteaza. Mergem cu noi alegeri cu rabdare si echilibru si dorim sa aflam ce s-a intamplat de a dus la necesitatea anularii alegerilor, pentru ca a fost o necesitate.

    • Apreciez acest lung eseu explicit al autorului DXDX, care cred ca are tangenta directa cu Curtea Constitutionala.. Ceea ce pot sa remarc pe scurt este faptul ca daca unii dintre noi am inteles mersul si provocarile democratiei, am fost huliti si injurati de majoritate care nu nicio perceptie in acest sens. De vina sunt in primul rand existenta unei Constitutii 1991, depasite totalmente, o educatie precara, o legislatie si justitie deficitara pe toate planurile de actiune, o mass media lipsita de orice etica. Am votat de fiecare data sa fie o schimbare reala, dar jocurile politice au aratat altceva si de aici o lipsa de entuziasm si optimism.

  34. Cand „anexezi” un adjectiv democratiei
    este ca si cum / ca si cand
    relevat de adevaratul geniu al „limbii si literaturii romane”
    pui camere la bac… si te caci pe tine c-ai facut re-f/voma
    (ulterior, te dai si mai mult in stamba,
    clamand ca… in avioanele unei companii private…
    trebuie sa se vorbeasca-n romana…
    iar ca si cand / ca si cum…
    n-ar fi fost suficient ca lumea sa-nteleaga
    ca musiu/gospodinu-n cauza este „decat” un impostor/politruc
    s-a si auto-propus catindat la prezidentiale (eliminand oricare dubiu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Alexandru Gussi
Alexandru Gussi
Alexandru Gussi are un masterat și un doctorat în științe politice la Institut d'Etudes Politiques din Paris, a publicat La Roumanie face au passé communiste. Mémoires et cultures politiques, Paris, l'Harmattan, 2011, predă la Facultatea de Științe Politice a Universității București

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro