marți, decembrie 3, 2024

Adevaratul mesaj al presedintelui: in Romania nu mai functioneaza decat serviciile de informatii si coruptia!

Daca imensele operatiuni declansate in vamile patriei in ultimele zile au fost posibile numai ca urmare a unui document depus de serviciile de informatii pe masa presedintelui “in vara acestui an” (?), concluzia nu poate fi decat una: TOATE institutiile guvernementale abilitate cu supravegherea trecerii frontierelor si controlul activitatilor comerciale nu au facut nimic pentru a eradica infractiunile, iar DNA mai intervine doar la sesizarea serviciilor secrete.

Daca presedintele constata acum public “cat de cangrenat era sistemul”, concluzia e numai una: am vrut mortis sa ducem aceasta cangrena a mai multor institutii de stat in spatiul Schengen, afirmand sus si tare ca ne-am indeplinit obligatiile tehnice si dand vina numai pe atitudinea dispretuitoare a Frantei, Germaniei, Olandei, etc. Ce mai are acum de declarat ministrul de externe?

Daca presedintele acuza sindicatul vamesilor ca nu are minima decenta sa spuna pana unde se intinde filiera baneasca, deoarece “stie mai multe decat organele de ancheta”, concluzia e tot una singura: “se pare” ca unii lideri sindicali sunt si ei implicati – o afirma tot presedintele.

Daca doctorii n-au voie sa hotarasca in locul judecatorilor si procurorilor fara a avea un certificat de “moralitate” in buzunar (dat de cine?), inseamna ca medicii nostri sunt doar o tagma care opereaza dupa alte criterii decat cele pentru care au prestat juramantul lui Hipocrate.

Daca opozitia coagulata este condusa de un trio comic si aglutineaza doar moguli si mafioti, iar de la PDL presedintele “nu mai asteapta de azi nimic, treaba lor ce fac!”, inseamna ca lipsa de vointa politica anticoruptie a devenit singura politica de stat in Romania si nici nu mai ai de la cine sa astepti sa indrepte lucrurile.

Daca “n-am iesit din criza, ci doar din zona de risc” dupa ce am acumulat datorii imense, iar marile regii ale statului, “jumatate din economia Romaniei”, au si acum pierderi uriase pe care trebuie sa le suporte toata populatia, inseamna ca “managementul prost” se datoreaza exclusiv incompetentei guvernului, care doar mimeaza masuri anti-criza.

Daca o moderatoare de televiziune isi permite sa-l intrebe cu nonsalanta pe presedintele tarii despre “propriul dumneavoastra partid”, iar intervievatul se lanseaza imediat intr-o analiza de detaliu a PDL, cu nume si prenume si cu indicatii precise privind criteriile statutare, inseamna ca si prevederile constitutionale despre pozitia presedintelui fata de politica sunt doar vorbe-n vant.

‘Am luat nota”, spune presedintele Romaniei. Am luat si noi, nu de la servicii, ci chiar de la cel mai inalt demnitar, despre tara noastra in care nu mai functioneaza niciunul din mecanismele publice si vizibile ale competentei si autoritatii statului. Good bye Schengen, auf Wiedersehen, au revoir, etc si sa fim fericiti doar ca nu exista inca un mecanism de excludere a vreunui membru din Uniunea Europeana!

Distribuie acest articol

61 COMENTARII

  1. Domnu Ciocirlie, am si eu citeva nelamuriri
    1. . Consideri ca problemele de coruptie din vami au aparut in 2009? O fi bine sau rau ca s-au pornit aceste actiuni la vami?
    2. Consideri ca toti cei marii smecheri care in ziua arestarii preventive sau a termenului de judecata se imbolnavesc subit si obtin certificate medicale o fi o coincidenta, sau unii doctori chiar ii acopera?
    3. oare administratia din romania nu e corupta dintotdeauna? O fif fost totul perfect pina prin 2004 si dupa aia a venit basescu si au aparut problemele? Oare nu cumva actiunile astea ale procuraturii se datoreaza fix faptului ca s-au facut schimbari majore in DNA? oare faptul ca serviciile secrete au fost in mare parte curatate de aia vechi n-o fi ajutind la sparegerea zidului format de mafia din Romania?
    4. oare e asha de greu de inteles ca administratia din romania este o mare mafie in care s-a reusit crearea unor brese care acum au ca rezultat toate procesele grele aflate in drulare?

    • Eu am o singura intrebare pt. dl. autor: cunoasteti diferenta intre cuvintele particular si general?
      …daca nu, pot sa va spun ca o problema particulara NU este intotdeauna una generala. Poate fi, dar nu obligatoriu. Va rog sa nu presupuneti atatea fara probe, si nici sa nu faceti metafore care luate ca atare pot fi gresit intelese.

    • bogdane, titlul articolului spune ceva. Iar in text autorulisi motiveaza alegerea titlului respectiv. Poti sa nu fi de acord cu titlul sau cu argumentatia dumnealui, insa mata faci altceva: incerci sa motivezi, destul de pueril, niste afirmatii dubioase ale presdintelui in exercitiu.

  2. daca doar asta ai inteles, auf Wiedersehen, au revoir si matale, da’ mai rar, ca nu merita citite imbecilitati din astea, E suficient sa deschid programul pe antene si pe irealitatea ca ruleaza programul asta non stop.
    Ce esti nene, ziarist? ca asa s-ar putea explica simplitatea gandirii si prezentarea drept concluzii de netagaduit a parerilor puerile de celor scrise in articolasul asta.

  3. Domnule Ciocarlie,
    v-as fi aplaudat daca ati fi scris despre coruptia din vami si inainte de februarie 2011, dar nu gasesc nimic in arhiva. In ceea ce priveste serviciile de informatii, mi se pare normal sa functioneze, daca tot le platim din bani publici.
    Va amintesc ca, in primul an de mandat al guvernului Adrian Nastase, mult laudatul Ioan Rus a anchetat vilele politistilor, care facusera obiectul unor campanii de presa, si a descoperit ca erau toate obtinute legitim! Unde erati atunci?

    • ai un cap neted rau !

      adica nu te intereseaza ce e acum in momentul in care tu traiesti …
      nu mai conteaza cine ce fura acum, pentru tine e mult mai important ce sa intamplat acum 8-10 ani ….

      asta e mentalitate de rac , deaia ne merge asa bine .
      cautam totdeauna cauzele in trecutul indepartat fara sa rezolvam problemele de acum !!

      • Pai Adriane, nu e vorba de ce s-a intimplat acu 8 ani, ci despre ce se intimpla in mod constant de vro 5-6 ani, de cind au inceput sa se bage accize pe tigari. Avind in vedere ca la fel de multe tigari fara timbru gaseai de cumparat in orice perioada, lasa-ma sa presupun ca problema asta se intimpla in forma continuata din momentul in care s-au bagat accizele.

        Si atunci te intreb cine e mai vinovat, ala care n-a facut nimic timp de 5-6 ani, sau ala care acum incearca sa-i opreasca? Da’ pentru unii toate relele incep si se termina cu Basescu. Si peste vo 2-3 ani, cind basescu nu va mai fi in politica, se vor intreba ca prostii cum de lucrurile nu s-au rezolvat.

        Asta apropo de cit de neted e creierul fiecariua…

  4. Esti prost: pai e singura data cand simt ca nu platesc serviciile de informatii degeaba. daca pot sa faca munca sub acoperire si sa prindsa coruptia mare, in retea, ce vrei mai mult?
    Era mai bine sa mergem inainte cu ea sub pres?
    Era mai bun Iliescu in 1994 sau 2003, crezi ca Iliecsu nu se baga in PSD, nu se interesa cine a numit si unde, ce sustine? Doar ca nu se vedea.

    • Ai dreptate, domnule! Si Iliescu facea la fel ,,, si noi la fel … si-atunci la ce ne-a folosit sa-l schimbam cu altul la fel ca el?!

  5. Nu am inteles domnule Ciocarlie, aici de obicei scriu si vorbesc ”telectualii” si/sau ciripitorii presedintelui, dumneavoastra ce sunteti?
    Pareti cazut intre ”ei”,,,

    • ‘Aici’ este un loc pentru cei care vor sa gandeasca. Rational, nu emotional. Sa gandeasca, schimbe idei, sustina si argumenteze idei, … :)

      • ‘Sa gandeasca, schimbe idei, sustina si argumenteze idei’ …
        ce rost are ?
        mai bine sa injuram si sa scriem propaganda de partid .
        ca oricum nu am evoluat mai de loc (ca popor) de pe vremea cand cand aduceam ode eroului natiunii .

  6. Spuneţi „nu _mai_ functioneaza niciunul din mecanismele publice si vizibile ale competentei si autoritatii statului” (sublinierea mea). Când anume au funcţionat ele?

    Că mie mi se pare că abia acum încep să funcţioneze şi o grămadă de trepăduşi au intrat de-a dreptul în panică.

  7. pai uite si un articol bun. dar intrebarile despre basescu sunt inutile, omul e complet pe langa situatie. rolul lui nu era sa fie prim-ministru, ministru de externe ad-hoc, comentator si ce naiba mai face el de te doare mintea, ci presedinte si atat – adica ala care asigura echilibrul intre forte, ala de gaseste calea de mijloc, compromisul acceptabil politic, etc.

    dar in loc de un mediator ne-am trezit cu un smardoi prost, cu gura mare care ii pune el la punct pe toti, face el, drege el, se baga ca musca-n ciorba tuturor. a plecat cu pnl-ul si pc-ul dupa el acum 6 ani si sa vedem ce a reusit: s-a certat cu aia ca la usa cortului, a ajuns la cutite cu ei si s-a „retras” in pdl. dar nici in pdl nu i-a mirosit bine si a inceput sa se bata si cu astia. daca omul e lasat pe drumul asta, va sfarsi singur-cuc pe un varf de munte, certat cu toata lumea. probabil madam udrea o sa-i duca mancare luptatorului astuia fara obiect si directie…

    pe extern a reusit sa certe cu franta si germania – ma mir ca nu i-a dat un cap in gura lui sarkozy cand ala il impingea si n-a injurat-o pe merkel. inca unul-doi ani si nenea asta smucit ne va certa si cu marea neagra probabil.

    omul trebuie sa mearga acasa.

    • sa medieze presedintele in tre vamesii corupti si cine? intre retelele de prostitutie si cine? intre frauda fiscala a fratilor Negoita si cine? intre sex-shopul de la Tineretul Social-Democrat si cine? intre Dan Pasat si cine? intre Gratiele Iordachje si cine? intre SOV si cine? intre pagubitii de la FNI si cine? intre burtoshii sefi de sindicat si cine? PS. Casele vamesilor au fost toate construite in ultimele trei luni? cand s-au inaltat si cand s-au acumulat banii pt.ele? sa medieze presed. intre structura mafiota si cine?

      • intre mafia care a aduso el la putere , care a preluat toate structurile mafiote ale PSD-ului (pe care le-a ‘upgradat’ major) , si pagubiti (adica acest popor .

        de fapt poate fi zis ca el mediaza acest aspect … cand iese pe trotuarul televiziunilor si lauda puterea sau ataca opozitia .

        • vezi ca au inceput sa apara documente de la cei ce „ciripesc”. Incep sa apara date despre 2008 si inainte. Se pare ca mafia nu e numai a PDL. PS. Mafia a existat de la inceputul sec.XX in USA. Pana in 1960 (Joe Valachi) nici FBI nu s-a ocupat de mafie. Inseamna ca toti presedintii americani, inclusiv Roosevelt si Eisenhower au fost corupti??? Inseamna ca nu trebuia facuta curatenie?

  8. Adevaratul sens al subiectului: in Romania nu mai functioneaza decat serviciile de informatii, pentru uzul si folosul presedintelui, iar coruptia este cunoscuta, acceptata si intretinuta de toata lumea! La mai departe!
    Aceasta e Romania, tara tuturor.

  9. adevaratul „tata omida” al sociologilor…lasa ca vine USL si rezolva tot;
    si cu Antenescu presedinte, toata lumea rade, canra si danseaza, se pupa pe gingii …
    ce bine va fi atunci si pentru d-l Ciocarlie…cu sau fara ciocarlan!!!

  10. Foarte slab articolul.
    Pleaca de la niste premise corecte dar ajunge la concluzii eronate.
    In chestiunea medicilor implicati in cazul de la Pitesti sunt 100% de acord cu presedintele.Asa am sitmtit si eu din prima clipa.Omul respectiv avea problemele astea de mult timp si a trebuit operat fix in momentul arestarii.
    Iminentei arestari.
    Venele inimii nu s-au ingrosat in doua zile ci in ani. Pacientul unde a trait, in pestera ? Nu a consultat si el medici pana la 50 si ceva de ani cati o fi avand ?

  11. Stimate Domn,

    Sa le luam pe rand:

    1. Basescu ii impinge cat mai departe pe vamesi si pe sindicalisti pentru a spune cat mai multe ca sa curete cat mai multi dintr-o singura operatiune. Sigur o sa vezi operatiunea reluata peste cateva vreme, pentru simplu motiv ca baietii astia cand se vad acolo isi pierd capul si innebunesc! De aceea pe ei nu ii face bine decat SRI-ul, DNA si justitia – daca are vana.

    2. Am vazut cum doctorul ginecolog a eliberat adeverinta medicala pentru „pasarica” SOV si asta nu in Romania, ci in Austria.Oare ce interese sunt ascunse acolo? S-ar putea sa fie inrudite cu cele din Rusia? Ca matale iesti di pi la Iesi, stii mai ghine!
    Cat despre domnii Nicolaescu, Nastase si Ponta am cateva surprize, dar mai astept ca sa isi descarce bateriile grele baietii frumosi…

    3 Bai ce vreti daca iese in fata toate floarea cea vestita: Voiculescu – turnatorul, Nastase – fara matusa, saraca, moarta fara vina- Costiniu – procurorul traficant de influenta, Voicu, Ponta- procurorul care indeamna la miting in fata tribunalului???? Despre CA – Crinisorul nostru – cred ca dosarul lui spune multe si repede il vom vedea disparut de pe scena politica. Asta este opozitia care se vede. Poate o sa fie reprezentata si de altii, dar nu ii vedem. Boc este obosit, unii ministrii pierduti, altii insa se misca natural, ca asa este in tenis!

    4. Nu, nu am iesit din criza, ci doar din zona de criza, Asta este problema! Daca a trecut atata timp si s-au cheltuit atatia bani este si pentru ca astazi ce se zidea de Boc, noapte, opozitia darama, pana s-au apucat sa o puna pe Ana, fata de la Justitie, si sa o zideasca acolo! Doare tare, dar face bine!

    5. Propriul Dvs.partid? Nu am urmarit emisiunea, dar poate sa fie partidul care l-a sustinut in realegerea celei de al doilea mandat pentru presedentie. Poate ma insel. O sa verific daca exista vreo inregistrare.

    Pe curand, si nu fiti suparat sau temator de ce va aduce viitorul!

  12. Bai, ce s-au aruncat aici sa-l infiereze pe autor, cu sfanta manie capitalista, toti aia pe care, cu o inocenta demna de o cauza mai buna, Sorin Ionita ii numea „…postacii organizaţiilor de tineret ale partidelor care îngroapă orice nucleu de dezbatere online sub o mare de noroi şi trag la ţintă..”. Tineti-o tot asa, baieti si fete, in curand o sa va cititi unii altora comentariile si cam atat.

  13. Pai ce spune d-l Ciocarlie e adevarat,iar faptele din vama demonstreaza ca romanica nu a fost stat de drept din 89 incoace,iar nu-i vina ziaristilor ca n-au vorbit despre ele,ci a institutiilor”democratice”ale statului,ca nu le-au rezolvat,cum de altfel nici prin gand nu le trece nici acum.cu toata”desfasurarea de forte”,ce e facuta de ochii lumii.In fond statul bashitlerist pe banii din evaziunea fiscala se bazeaza si pe serviciile lui speciale,astfel ca nu poate renunta la sursa de imbogatire din vami,cu nici-un chip.

  14. Domnule Ciocarlie, daca maine va intreaba cineva ce parere aveti de „propria dvs anturanta”, si incepeti sa povestiti, cu nume si detalii, inseamna ca toti prietenii va sunt sclavi? Evident ca nu, este o aberatie, dar este o aberatie la care am ajuns urmarind acelasi rationament ca si dvs. Tot articolul este scris in acelasi ton. Luati o declaratie politica si o interpretati cu o doza de subiectivitate semnificativa, apoi trageti o concluzie.
    Concluzia este insa rezultatul ingredientelor, si anume o opinie personala. Pana aici nu-i nici o problema, din contra, este un demers normal.
    Dar nu ne ‘vindeti’ concluzia asta ca pe o analiza obiectiva pentru ca nu este.
    Basescu face ce stie mai bine, politica. Pentru majoritatea celor care au urmarit ce se intampla in ultima vreme, este evident ca el ne serveste jumatati de adevar. Asta e politica interna, nu diplomatie externa.
    Membrii Schengen au propriile servicii de informatii si analisti care urmaresc ce se intampla la noi. Ei nu iau deciziile pe baza declaratiilor facute de Base, la fel cum nu ne-au invitat in UE pentru ca aveau incredere in echipa Iliescu-Nastase care conducea la acea vreme si toate discursurile politice erau numai miere.
    Da, Basescu ne serveste mesaje cu care el crede ca isi pastreaza capitalul
    electoral. Are consilieri care ar putea scrie niste discursuri mult mai echidistante, mai elevate si mai diplomate. Basescu nu e prost, stie asta.
    In realitate discursul sau este pe masura nivelului populatiei. Daca s-ar adresa doar celor care stiu ce inseamna ‘echidistant’ n-ar fi avut nici o sansa in peisajul politic romanesc. Asta nu inseamna ca il apreciez sau il felicit, dar ma bucur ca mi-a dat in 2004 sansa sa votez si altceva decat fostii membri pcr din clanul Ilici. Ma bucur ca in 2009 am evitat un Catalin Voicu la ministerul de interne. Cu totii visam si speram ca se poate si mai bine. Dar nu putem evita realitatea. Romania este o tara in curs de dezvoltare cu milioane de pomanagii, cu zeci, sute de mii de functionari corupti, cu contrabandisti si evazionisti, cu analfabeti, cu legume imbecilizate de 6 ore de tv pe zi. Asta este realitatea.

  15. Contributors,

    corect fata de citittori ar fi sa adaugati si cateva vorbe la „despre autor”, domnul care semneaza articolul nu-i tocmai picat din neant, nici strain de politica.

  16. Buna seara,

    Cateva opinii privitor la postarea dumneavoastra.

    Juramantul lui Hippocrate nu se refera la semnarea unor documente, ci la îndatoririle morale ale unui medic în exercitarea profesiunii sale. Unii dintre medicii nostri sunt mediocritati umane. Nu toti!

    Daca opozitia nu are un program face rau tuturor, atat simpatizantilor cat si oponentilor lor. Ce pot sa gandesc rational despre bataia de joc a USL in aceasta chestiune? Subliniez, rational pentru ca de emotional este plina piata de parca am fi intr-o revolutie.

    Criza. In lumea de astazi tarile sunt interconectate mai mult sau mai putin. Romania face parte dintre cele legate mai mult. De iesit din criza o sa iesim dupa ce o sa iasa cei carora le exportam ce producem. Nu inainte. Adica depinde mai putin de ce facem aici. (mai putin!)

    Este bine sa identificam prostul management. Al acestui Guvern. Ce se poate spune despre al Guvernelor precedente? A fi este a fi relativ. Cum este actualul Guvern, in privinta managementului, comparat cu Guvernele PNL/PSD sau PDL/PSD? Au dat afara? Au redus din cheltuieli? Vor sa o faca si o si fac? Trebuia mai devreme? Vreti sa-i dea pe toti afara odata sau pe etape?

    Nu va convine ca se fac lucruri abia acum? Nici mie. Dar macar se fac.

  17. Pai daca a fost bagat la zdup cel care bloca serviciile, au inceput si el sa isi faca treaba, daca era o dictatura adevarata si la noi, era curatenie deja in tara

  18. „Alin Theodor Ciocârlie este un senator român în legislatura 2000-2004 ales în județul Iași pe listele partidului PSD.”

    Scriu si psdeii pe Contributors???

  19. Între 2000 si 2004 când ati fost senator al României din partea PSD, nu era corupție in vami? Sau era, dar foarte putina si oricum funcționa bine guvernul, justitia, medicii, presa, toate mergeau ca unse. Ati folosit un liant atât de bun ca funcționează si astăzi si noi nu știm de unde ni se trage.

    Aveți o idee gresita despre cei care acceseaza acest site, credeți ca sunteți la casa de pensii sau la caminul cultural.

  20. Jeffrey Franks spune că avem nevoie de un sistem corect în domeniul energetic. „Băieţii deştepţi” care cumpără energie ieftină nu mai trebuie protejaţi.

    „Am convenit cu guvernul faptul că problema reală nu este preţul energiei plătit de populaţie, este preţul pe care-l plătesc companiile. Şi acesta este primul aspect pe care trebuie să-l rezolvăm. Ei bine, unii ,,băieţii deştepti” au preţuri sub acelea ale pieţei şi asta scumpeşte preţul pentru restul lumii. Deci avem nevoie de un sistem corect şi deschis, transparent în care fiecare plăteşte preţul corect pentru energie”, a declarat Jeffrey Franks.

    • la toti daca ai dvs eu am un raspuns mai din romania decat din ue:
      Dupa parerea mea , Basescu s-a ticnit de-a binelea!
      Daca povestea cu Petre Roman mi s-a parut rezonabila, spre binele partidului, acum istoria cu Vasile Blaga mi se pare monstruoasa, incredibila si distrugatoare pentru partidul din care provine presedintele.
      De douazeci de ani se ia spaga la vama.Toate partidele au profitat de sistem.Dintre toate felurile de contrabanda cea cu tigari mi se pare cea mai nevinovata.Mai exista cea cu prostituate, cu stupefiante si chiar si cu arme.
      De acestea, care sunt mult mai inumane , mai cinice si mai banoase, inca nu se atinge nimeni, observ eu.
      Ultimile iesiri publice ale presedintelui arata degringolada unui om prost sfatuit de loazele de la Cotroceni si care isi doreste neaparat sa moara cu Blaga de gat si cu PDL-ul in carca. Mai mult chiar ,Basescu se comporta ca un presedinte care vrea sa iasa din istorie mai penibil decat Emil Constantinescu.
      In loc sa renunte la a controla guvernul si sa decida sa colaboreze si cu un premier competent si respectabil, domnul Presedinte incearca acum sa distruga definitiv PDL… dupa ce nu a fost in stare sa termine cu nici unul din dusmanii sai, care sunt toti bine merci si folositi doar ca manipulare in campanie, pentru a castiga voturi de frica pericolului ce-l reprezinta mogulimea romana.
      Eu cred ca indifernt cat de putina putere mai are in PDL ar fi putut negocia cu partidul ca Boc sa ramana presedinte iar congresul sa se mai amane vreo sase luni. Intre timp numind un premier si ministri adevarati sa isi fi propus ca prioritate absoluta sa aduca in tara macar cateva miliarde de euro din fondurile europene ,
      Presedintele insa decide sa propuna un miel spre sacrificare, Negoita, adica sa-si bage nasul in PDL spre fericirea noii coalitii care sta la panda si isi pune televiziunile sa jubileze.
      Daca in loc sa oferi tarii o buna guvernare te ocupi sa-ti termini partidul si pe cel mai bun prieten politic care ti-a fost alaturi la greu si te-a ajutat sa ajungi presedinte, inseamna ca toti care te-au sprijint si votat nu au decat sa-si planga de mila la cat s-au insealt si sa regrete amarnic.

      • Prea multa televiziune strica, Gabriela Filip :(

        Nu exista contrabanda mai nevinovata. O vila doua si cateva masini nu au alt miros daca banii au provenit dintr-o specie mai nevinovata de incalcare a legii!

        Sa aduci cateva miliarde fonduri europene, prin vorbe si la modul general insemna sa vorbesti vorbe. Concret, ce proiecte sunt romanii capabili sa propuna. Nu ma gandesc la inventarea de proiecte din care sa dai si la apropiati ceva, vezi doamne un astfel de furt fiind acceptat.

        Privitor la partide, fiecare pasare pe limba ei piere. Daca in aceste partide sunt parlamentari care refuza sa permita ridicarea unor imunitati in cazul unordosare penale, atunci acele partide isi merita soarta. Toate, fara exceptie!

        Agitatia celor care apar la televiziuni este pentru a distrage atentia. La fel cum fac scamatorii sau circarii. Rezultatul este show, nu politici, nu planuri, nu argumente rationale ci din cele emotionale.
        Presedintele este parte a Executivului, iar lipsa activitatii acestuia ceruta de agitatori este pentru a fi lasati in pace sa-si faca de cap cum au facut sub Iliescu si Constantinescu. Asta vor, sa continue ca si pana acum. Blaga in particular, la Congresul de unire cu PLD a spus clar de la tribuna: „are sa fie ca si pana acum”.

        Daca este evident ca avem o clasa politica mediocra uman, mai putin evident, pentru unii, este ca exista inafara politici oameni care accepta furtul, care voteaza hoti, voteaza avocatii hotilor si nu procurorii care acuza, etc.
        Si care pentru a-si motiva comportamentul considera ca exista contrabanda mai nevinovata.

        Opusul este intransingenta fata de contrabandisti, hoti, banditi cu papion sau cravata, avocati ai hotilor sau profesori universitari impostori. Pana cand nu vom fi intransingeti fata de toti acestia INDIFERENT din ce partid apartin o sa avem in continuare parte de acestia.

        Daca Blaga a incalcat legea trebuie sa raspunda in fata legii, in tribunal. La fel si Nastase, Patriciu, Vantu sau Becali …

  21. Mie mi se pare mai degrabă că această campanie este comandată din afară, cam tot ce s-a făcut bun în România a venit la comandă politică sau de interes economic din sfera UE şi a puterilor lumii, între care ţara noastră a fost mereu un simplu pion, un cal de bătaie, o vacă de muls. Că sistemul este corupt, mafiot, de la vlădică la opincă o ştie toată lumea, nu e nevoie de dovezi. Problema cea mare este că sistemul s-a umplut de incompetenţi la toate nivelurile. Deringolada provocată de exacerbarea luptei politice şi politizarea excesivă a tuturor mecanismelor sistemului, ne-a adus în halul în care resuscitarea fără „înaltă tensiune” nu mai este posibilă. Lozinca cu „avem politicienii pe care îi merităm” este demult o caricatură grotescă, atâta vreme cât alegerile sunt câştigate prin manipulare, fraude, maşinaţiuni şi atâta vreme cât candidaţii independenţi şi bine intenţionaţi n-au nicio şansă în faţa caracatitei politice.
    http://www.votdeblam.ro/perspective/editorial/110113-cum-s%C4%83-ne-maturiz%C4%83m-politicienii-i

    • „stie toata lumea” e buna pt. 1948 si secu de atunci. Ca sa condamni in justitie pe careva iti trebuie dovezi!! ca sa agati un sef de tura la vama iti trebuie dovezi, iar flagrantul il incrimineaza numai pe „pion”. „Stie toata lumea” cum e cu impuscaturile din 25 dec 1989, cu mineriadele, cu… Iar Ilescu e bine mersi. „Stie toata lumea”dintr-un ospiciu ca doar medicul ospiciului e nebun????

  22. Actiunile nu au fost pregatite de serviciile secrete. Offf… nu tot ce este sub acoperire este facut de servicii secrete. Acelasi DGA despre care ziceam mai devreme. Acesta structura a MAI este o urmare a MCV si a strategiilor anticoruptie.

    Contextul este putin mai complex si nu se reduce la obsedantul Basescu, chiar daca o fi impulsionat sau sustinut proecesul.

    Trebuie acum sa ma apuc sa scriu un articol si sa incerc sa mai lamuresc din neclaritatile acestea.

  23. Gresit Domnule Ciocarlie,

    In romania SERVICIILE NU FUNCTIONEAZA… cel putin nu in interesul cetateanului de rand! De ce? Pentru ca:

    1. Sunt politizate.
    2. Incalca legea.
    3. Practica abuz de putere.
    4. Interceprteaza ambiental si telefonic conversatiile multor cetateni in afara cadrului legal.
    5. Masluieste evidenta in special digitala pentru a folosi in scopuri mas media si juridice.
    6. Nu investigheaza adevaratele mari crime economice ce afecteaza profund majoritatea populatiei sarace din Romania
    7. Au angajati incompetenti selectati pe criterii politice si nepotistice.
    8. Sunt penetrate de grupuri de interese interne si externe.

    Cat cheltuieste oare Romania anual cu serviciile? Cred ca nimeni nu stie. dar hai sa folosim o suma rotunda, un miliard de euro, intrebarea este ce beneficii primeste contribuabilul de rand pentru taxele ce le plateste pentru a sustine serviciile? Care sunt beneficille quantificabile fie prin sume castigate fie prin riscuri evitate, totul este quantificabil! Ma indoiesc profund ca eficienta serviciiloar noastre depasteste MINUS 80%!

    Ce actiuni au intreprins ele astfel incat sa aduca la veniturie statului economia neagara, sume aferente coruptiei etc? Ce riscuri majore au fost evitate care altfel s-ar fi materializat prin pierderi grele economiei? Cum au ajutat serviciile firmele autohtone sa faca fata competitei neloiale din partea multor firme vestice? Ce spionaj economic au facut serviciile noastre pentru a pune la dispozitie firmelor romanesi tehnologii noi si avansate pentru a le creste competitivitatea? Ce spionaj economic au facut serviciile ca sa aduca beneficii tarii cu privire la imbunatatirea ratigului de tara, cresterea de fonduri vestice destinate romaniei in special pe timp de criza, informatii brute cu privire la directii ale variatelor preturi de resurse, monede, dobanzi internationale de care sa beneficieze sistemul bancar – financiar romanesc? Ce actiuni de filaj au intreprins pentru interceptarea bancherilor din romania ce au colaborat si colaboreaza pentru mentinerea ecartului ridicat intre dobanzi credite versus depozite? Ce actiuni de filaj au intreprins pentru interceptarea si obtinerea de probe cu privire la monopolurile de pret de la industria petroliera la cea a cimentului, a medicamentelor si a telecomunicatiilor?

  24. O tara nu se conduce numai cu serviciile secrete , Tiganu !
    Mai trebuie si vamesi , si doctori, si profesori si muuulte alte categorii !

  25. Romania e o tara bolnava. Ca cetatean responsabil, salut orice actiune care o indreapta spre insanatosire. Nu ma aflu in pozitia sa am pretentia ca cel care mai agita mustele de pe rahatul de la vami sa fie Fecioara Maria. E ca si cum ai fi pe moarte si nu te-ai lasa tratat decat de un doctor care arata ca Brad Pitt si a fost sef de promotie la Harvard. Daca felcerul satului, un betiv notoriu si cam nespalat e singurul care ma poate ajuta la acest moment, asta e. Important e sa apuc ziua de maine, sa-mi pot face planuri pentru poimaine.

    Nu putem sa facem totul peste noapte, ci doar pas cu pas, pentru orice pas inainte va trebui sa facem un compromis. La inceput, va trebui sa fim impinsi de la spate, ca suntem cam needucati. Dupa ce vom prinde tot mai multi gustul vietii civilizate, cinstite si linistite, vom face noi restul.

    In Romania nu a functionat NIMIC in afara de servicii secrete si coruptie, de zeci de ani. Asta e adevarata mostenire a comunismului. Fiind fost senator PSD de Iasi, ar fi trebuit sa stiti asta. PDL e doar aripa mai reformista a FSN-ului, stim asta. Cuvantul cheie e „reformista”.

    Eu zic sa nu va mai faceti de ras si sa va limitati la televiziuni. Nu aveti nici o sansa sa convingeti pe cineva pe Internet. Fara sa va dati seama, am devenit mai destepti decat v-ati fi asteptat vreodata, nu mai suntem usor impresionabili, am devenit mai realisti si mai ales, am invatat sa traim fara tatuca STATUL. Succes la a convinge pensionarii ca le vreti binele. Cam mor pe capete, fiindca nu v-a dus capul sa le asigurati batranetea. Asta e marele nostru noroc, ca nu prea ati invatat istorie.

  26. Ar mai fi sanse de a face ca din multe aletele, cate ceva sa mai mearga:

    Cum putem ‘repara’ Justitia….

    Filozofii spun / cred ca ” Intelegerea Necesitatii = Libertate „! Cred ca noi nu putem spune ca suntem ‘liberi’ cu o asemenea Justitie, de fapt cu asemenea magistrati [evident nu toti…].

    Singura solutie, inocenta de fapt, care poate sa-i faca sa devina rezonabili pe toti cei care ‘impart / despart’ Dreptatea…. este solutia folosirii unui mecanism bolsevic numit generic – asesorii populari.

    Evident ca asesorii nostri nu vor face ce-au facut odiosii prin anii’50 cand turnau la partid si la secu pe acei magistrati care, aplicand legea, dadeau solutii favorabile si celor din vechea garda… dar mecanismul ramane acelas – aidca, introduci, alesii din societatea civila care se dovedesc a fi fara ‘pacate’…. si-i bagi in salile de judecata, intr-un loc neutru dar privilegiat.

    Simpla lor prezenta acolo, un fel de ‘martori ai poporului’…, ii vor determina pe domnii juristi, treptat, sa renunte la practicile lor ilicite [daca exista…] si de ‘frica’ unor posibile relatari sau luari de atitudine ferma in ‘piata publica’ se vor ‘autocontrola’ ceea ce va fi spre binele nostru.

    Asta-i singura solutie punctuala si care va da roadele asteptate.

    ==============

    Cum ne aparam vamile….

    legat de vama si controlul eficient (mai ales la aia cu drogurile);
    pe asta le-am tot scris+trimis de mult, inca de pe vremea lui
    Emil Constantinescu [kanci]…., si este rezumat astfel:

    noi avem multi elevi militari si politisti

    acestia, ca elevi trebuie sa faca ceea ce se numeste ‘
    practica pedagogica’

    la ei aceasta practica ar fi asa:
    fiecare camion, tir, tren etc. care intra in tara, inmediat
    dupa ce au fost facute formalitatile vamale respective
    va fi ‘escortat’ de cate un ‘elev aflat in acea minunata practica
    pedagogica’;

    acesta va insoti camionul, tirul etc. pana la punctul unde lasa
    marfa, asista la predare vede ca totul este Ok si pleaca inapoi frumusel;

    in cazul celor care insotesc masinile in tranzit este si mai simplu – ii conduce pana la vama si poate de acolo se intoarce cu alt ‘transport’

  27. Domnule Ciocarlie, un articol/comentariu corect si onest ( jurnalistic) pleaca de la fapte (verificate de la sursa in prealabil) si informatii fruste (neprelucrate de mestecatorii de posmagi).
    Am banuiala ca d-voastra nu ati vazut/urmarit/ di prima persona, interviul luat presedintelui, ca atare, il citati doar „pe o latura” ; operatiunile declansate in vamile patriei in ultimele zile au fost posibile numai ca urmare a unui document depus de serviciile de informatii pe masa presedintelui, este o parte a faptelor, consecinta documentului cu pricina a fost insa decizia CSAT-ului de a include/asimila evaziunea fiscala crimei organizate, pe cale de consecinta, din acel moment s-au putut (legal si procedural) opera anumite tipuri de investigatie ( exemplu, infiltrarea ofiterilor sub acoperire, supraveghere electronica,etc.)) si organiza grupe mixte de lucru a mai multor structuri de control si investigatie.
    Bref, daca in perioada 2005-2010 DNA-ul cu sprijinul DGA -ului, a reusit obtinerea probatoriului necesar pentru inculparea si trimiterea in judecata a doar 162 de lucratori vamali si politisti de frontiera, datorita schimbarii/reincadrarii faptelor survenita in CSAT ( plecand de la faimosul raport al serviciilor) acum s-a reusit strangerea unui probatoriu stufos si consistent, ca atare si numarul persoanelor prinse in plasa este semnificativ.
    Tot din interviul cu pricina ati fi putut afla ca ” imensele operatiuni” nu s-au derulat de catre serviciile secrete ( ele doar au asigurat informatizarea operatiunilor) ci de „TOATE institutiile guvernamentale ?!!! abilitate cu supravegherea trecerii frontierelor si controlul activitatilor comerciale plus DNA”. Daniel Morar, cu ocazia unei discutii despre anchetele legate de infractionalitatea in vama a marturisit ca numarul dosarelor in care s-a inceput urmarirea penala fata de coruptia in vama, in ultimii 6 ani, este foarte mare ( mai mult de 200) dar, datorita incapacitatii de a colecta probatoriu, majoritatea au fost puse in conservare, adica, Domne’ toata lumea stia, cunostea dar nu ii putem prinde cu matza in sac.
    Finalul articolului este apoteotic ” in tara noastra in care nu mai functioneaza niciunul din mecanismele publice si vizibile ale competentei si autoritatii statului” ???!!! ei, nici chiar asa domnule Ciocarlie, nu trebuie sa intrati in trepanatii, nici sa va panicati, „mecanismele publice” ale demolarii/demonizarii/anatemizarii puterii de catre institutii media foarte bine organizate si finantate functioneaza uns

    • e trist cand vezi ca exista astfel de persoane … si probabil ca mai are si drept de vot … :(

      deci dupa neuronul tau , singuri responsabili de problemele din tara asta sunt antenele , rtv si opozitia ? cat de mult lucreaza neuronul ala ….

      adica idolul tau are in mana : guvernul si parlamentul (prin majortatea parlamentara) , servicii , etc . DAR , daca lucrurile nu merg e tot vina opozitiei … penibil .
      sau poate lucrurile merg foarte bine si de fapt antenele + realitatea ne dezinformeaza si noi credem ca viata e din ce in ce mai grea , ca preturile cresc si salariile scad , ca nu mai ai servicii de sanatate (decat private) , ca ideea de pensie dupa zeci de ani de munca este deja o gluma buna , ca traim intro taza care sa degradat in ultimul hal si am regresat cu mai mult de 20 de la revolutie in coace ….. NU?

      sincer ori esti o propagandista cu lectia invatata , ori ai un IQ de max 5 ani .

  28. Mi-e teama ca strigam „Imparatul e gol!”.

    Eu nu vad nici un stat roman, nici un guvern, nici o justitie.

    Romania e o jungla europeana in care functioneaza mecanisme tribale, diverse triburi numite „partide politice” se bat intre ele pentru a stapani cat mai multe „capre” (adica parale).

    Partidele asetea (adica „triburile”) fac aliante pentru a jumuli cat pot pe aia care au ramas in afara triburilor, facand asta cu ajutorul unor unitati de lupta dedicate razboliului civil, organizate ierarhic: „Guvern”, „consilii judetene” etc. Mai avem si unitati de lupta speciale, ale triburilor respective – se cheama SRI si justitie. Ele lupta impotriva poporului si a adversarilor „politici”.

    Mai avem niste cladiri in care stau copii si tinerii , pentru a se adaposti de ploaie cat timp prnitii sunt la servici (numite „scoli” sau „universitati”), o serie de asezaminte imbacsite, unde se duc cei bolnavi pentru a krapa fara sa-si derajeze rudele (astea se numesc „spitale”).

    In curand cred ca fiecare va fi nevoit sa se apere singur.

  29. Cateva comentarii la „daca”-urile dvs:
    1.Primul daca:concluzia,(ca nu functioneaza decat serviciile si coruptia)desi este evident o simplificare,putea fi facuta in orice an din 1989.Era insa obligatoriu sa adaugati ca ceva a inceput totusi sa functioneze in plus:DNA..Nu trebuie sa va decredibilizati cu „in vara acestui an” pentruca evident era vorba de 2010
    2.Al doilea daca:concluzie gresita;ancheta dureaza de aproape un an si rezultatele s-au suprapus peste perioada proiectatei admiteri;meritul este ca n-au fost bagate sub pres de dragul admiterii,merit pe care „uitati ” sa-l subliniati
    3.Al treilea daca:subscriu.Invitatia presedintelui adresata celor care”stiu” fara sa dea nume
    sa puna totul pe masa este elocventa
    4.Al patrulea daca:este evident ca la Floreasca s-a practicat o medicina politica de catre un doctor manjit de coruptie(si scapat de justitie).Diagnosticele comice(lesin,stop cardiac) au alternat cu cel real(insuficienta vasculara cerebrala tranzitorie) si cu cel folosit pentru a face bypassul(care nu are indicatie de urgenta decat in cazul semnelor acute de ischemie cardiaca,clinice(angina)sau EKG.Si aici presedintele are dreptate
    5.Al 5-lea daca:opozitia este exact asa cum e caracterizata in articolul dvs ,citandu-l pe Presedinte:inafara de jos Basescu nimeni nu a vazut sau a auzit de un program coerent,certificat ca valabil de economisti de prestigiu fie ei neaosi sau strainiDe exemplu Dvs stiti
    daca acesti comici ar prelua puterea am avea cota unica sau progresiva sau daca am continua acordul cu FMI sau l-am denunta?
    6.Al 6-lea daca:Diagnostic corect (am iesit din zona de risc,nu am iesit din criza).Concluzie falsa:am stabilizat tara macroeconomic DATORITA guvernului,incepem cresterea economica tot datorita guvernului
    7.Al 7-lea daca:cu putina buna credinta vorbele moderatoarei este clar ca se refera la partidul din care a plecat presedintele.Analiza pertinenta facuta de presedinte este o dovada de acuitate politica si nu de amestec politic si ar trebui sa bucure pe toti obsedatii anti-PDL ,caci a spus lucrurilor pe nume intr-un fel in care nimeni nu este in stare sa-l spuna
    Ar fi foarte bine daca nu ati amesteca analiza cu partizanatul

  30. 1. Când după cinci de ani de preşedenţie te trezeşti că în vămi se fură şi iei măsuri nici măcar nu mai rezultă un show de calitate. De fapt nu văd vreo motivaţie gen Schengen, e doar un şut dat lui Blaga. Cred că dacă nu ameninţa cu candidatura la şefia PDL vameşii stăteau şi azi liniştiţi.

    2. Pariu că vor fi lăsaţi discret acasă când se gată termenul arestării pventive? Şi că vor primi nişte condamnări cu suspendare, ori judecătorii se vor împotmoli în vicii de procedură treizeci de ani de-acum încolo? Şi că vor rămâne liniştiţi cu banii – în conturi în străinătate, ori aici pe numele nevestei, odraslelor, mătuşii, soacrei, cumnatului?

    3. În România, având în vedere distracţia cu infractorii betegi, NU ar trebui eliberat nimeni pe criterii medicale. Ai bani – îţi duci trei doctori vienezi în penintenciar, nu ai – beneficiezi de asistenţa medicală asigurată de statul român în cadrul bulăului.
    Nu putem avea şi noi nişte infractori mai zdraveni? Orice inculpat important cum dă cu ochii de mandatul de arestare duce mâna la inimă, la ficat sau la splină, ba şi neamurile se apucă să leşine, din solidaritate.

    • Constati ca ai PREA MULTI soareci in pod. Ce alternativa alegi: A. faci o dezbatere publica (cu experti consacrati si cat mai multi „pareristi”pe sticla) asupra POSIBILELOR cauze care au dus la …. B. faci o dezbatere publica a motivelor pt. care pisica nu a fost eficienta cu 6 ani in urma si eventual il infierezi pe cel ce nu i-a dat calciu pisicii ca sa creasca mai repede C. lasi pisica sa-si faca treaba, o si ajuti sa faca treaba si poate mai aduci o pisica. D. cauti in CV-ul pisicii ca sa descoperi daca nu cumva proprietarul bunicii pisicii furase ciorapi in hypermarket si sa revelezi ca asta ar fi cauza primordiala a ineficientei pisicii PS. poti sa dai un raspuns simplu? si tacerea poate fi un raspuns

      • Cand constati ca ai prea multi soareci in pod dupa ce locuiesti de 5 ani in casa, poate e mai bine sa incepi cu explicatii de ce te-ai ferit pana acum sa urci pana in pod. Eventual sa explici si de ai adus gunoaie in pod si in casa, ca doar se stie ca gunoaiele sunt atractii pentru soareci!

  31. Chestiunea trebuia sa ne fie clara inca de la declaratiile lui Ion Iliescu despre,,democratia originala” si economia sociala de piata. Ne-am procopsit apoi cu o constitutie gaunoasa , schweizer mai mult gaura decit brinza deasupra careia avem un cotet legislativ cu legi care apara infractorii.Daca nu vom demola acest cotet si nu-l vom inlocui cu un edificiu clar si coerent, vom lalai mult si prost ca pina acum. Pentru ca orice decizie publica de orice natura trebuie sa aiba temei legal(elementar draga Watson!). Si ar mai fi necesar un pas, Iesirea unei majoritati consistente din mintea de lemn, pentru an nu se mai putea interpreta orice si oricum. Cu un termen mai paisan avem nevoie de gindire teafara. O zi buna !

  32. Prea multa filozofie. Din momentul in care am aflat ca autorul este din Iasi, si mai ales din PSD, interesul mi-a scazut brusc.Ce le dati asa multa atentie la acesti travestiti este de neinteles

  33. Pe fond sunt de acord cu autorul. Institutiile statului nu functioneaza bine. Intradevar, nu au fuctionat bine niciodata, dar e din ce in ce mai rau. Iar actuala putere (presedinte+ partid) a promis ca rezolva aceasta problema. Dar nu am vazut nimic serios. Normal, e bine ca se aresteaza corupti si e penibil sa le iei apararea, dar „Modernizarea statului” nu inseamna arestarea vamesilor si a catorva politicieni. Inseamna crearea unor legi si institutii care sa vegheze la asta, ceea ce nu e cazul. ANI si PNA au fost create de mult, de atunci, din pacate, nimic. Ar fi trebuit referendum pt curtea constitutionala, pt CSM, Colegiul Medicilor, Procuror general, etc nu pentru frectia cu numarul de parlamentari. Dezbatere publica despre sistem de sanatate si de educatie public sau privat, etc. Doar nuste carpeli de legi gen coplata care sa acopere niste deficite. „Ad-o banii”, ca [e vremea fanariotilor. Pe scurt, nu distrugem sistemul ticalosit, ci il punem sa lucreze pentru noi. Care e diferenta fata de PSD ? Ca pe vremea lor s-a furat mai mult, ce-i drept, dar erau si mai multe de furat. Cum credeti ca ar fi functionat marea provatizare (cupoane, SIF-uri, etc) cu Ridzi,Anastase si Elena Udrea ? Faceti un exercitiu intelectuale si o sa faceti crampe la burta. Dragii mei postaci, toti aveti dreptate, dar pe fond autorul are dreptate: ni s-a promis un tratement cu lasere si cobalt dar am primit o clisma.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Alin Th. Ciocarlie
Alin Th. Ciocarlie
Inginer (UPB – Mecanica fina, 1977) si absolvent al primei promotii a Programului Canadian MBA (1994-1995), dupa cursuri intensive de economie si management la universitatile Québec si McGill din Montréal (sept.-dec. 1992). Ziarist – sef al sectiei Economice la Adevarul (1991-1993). Director Executiv al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (1996-1999). Senator in grupul parlamentar al PSD (2000-2004). Fondator (1994) la Ager Press SA.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro