vineri, ianuarie 27, 2023

Adio, Europa? Pontocratie si demagogie

Orice ar spune domnii Ponta si Antonescu, statul de drept a suferit grele lovituri in ultimele saptamani in Romania. Nu accidentale, ci atent planificate. O ofensiva de acaparare cu orice pret a unor institutii care au un rol crucial in apararea libertatilor civice si in sanctionarea coruptei s-a derulat si continua sa se desfasoare dupa regulile unui Blitzkrieg fara precedent in Europa post-comunista. Tactica salamului este aplicata perfid si perseverent, se urmareste nu doar emascularea acestor institutii, dar si neutralizarea pana la extinctie a tot ce tine de reala decomunizare a tarii.

Memoria comunismului, parte a unei memorii comune europene, este practic ignorata, atunci cand nu este de-a dreptul falsificata si desfigurata in chip manipulativ. Suspendarea Presedintelui tarii, formal legala, are scopul de a vida de continut demersul anti-coruptie. La Bucuresti se testeaza scenariul unei de-democratizari a tarii sub camuflajul unei propagande desantate menite sa-l prezinte pe Traian Basescu drept marele inamic al statului de drept. Ne aflam in plin basm cu hotul care tipa din rasputeri „Prindeti hotul!” Tandemul Ponta-Antonescu, patronat de Dan Voiculescu, pare interesat sa stabileasca un recod mondial in ceea ce priveste cinismul. Un premier cu indubitabile probleme de credibilitate intelectuala si morala da lectii etice Cetatii. Se fac presiuni asupra membrilor comisiilor care urmeaza sa discute plagiatul lui Victor Ponta (mai exact plagiatele sale, pentru ca, in acest caz, se pare ca vorbim despre un plagiator in serie, a serial plagiarist).

Cred ca Ion Cristoiu pune degetul pe rana deopotriva in modul cum caracterizeaza actuala echipa dominanta (ceea ce-as numi echipa baietilor cu ghiul) si in diagnosticarea marii batalii: fortele tinere, deschise spre valorile europene, interesate in transparenta, responsabilizare (accountability) si responsabilitiate, pe de o parte, si cele legate de apasatoarea, irespirabila, fetida mostenire a coruptiei economice, sociale si morale a comunismului si a ceea ce H.-R. Patapievici a numit regimul Iliescu.

„Adio, Europa!” este titlul unui roman al admirabilului dramaturg, prozator si eseist, I. D. Sirbu, detinut politic in anii lui Dej si tinta permanenta a prigoanei securiste in perioada Ceausescu. La ora actuala, sunt milioane de romani care nu vor sa spuna „Adio, Europa!”, care nu accepta resurectia turpitudinii autoritariste, care nu sunt dispusi sa taca atunci cand pontocratia bicefala face tot ce poate pentru a compromite si a intimida institutiile statului de drept.

Sa nu uitam: atacurile impotriva IICCMER si Arhivelor Nationale fac parte dintr-un efort concertat de rescriere a istoriei tarii in intreaga perioada de dupa 1944. La fel, tentativa de inregimentare a ICR este une de natura politica, cu virulente accente autarhic-patriotarde. Formarea Initiativei Civice este un semnal cat se poate de incurajator venind din partea unor oameni de autentica formatie liberala, in sensul cel mai cinstit al acestui concept. Este suficient sa compari stitul politic al lui Mihai Razvan Ungureanu cu acela al lui Crin Antonescu pentru a-ti da seama, fara nicio problema, cine este liberalul veritabil si cine este impostorul. Demagogia dezlantuita nu poate ascunde fatuitatea si vacuitatea, aroganta, narcisismul si tupeul. Ranjetul permanent al discipolului lui Adrian Nastase, bascalia „voioasa si stenica” (cum ar spune Radu Calin Cristea), nu pot ascunde enormele minciuni ale unui plagiator in serie, mai putin un Che Guevara cat un baron Munchausen din Balcani.

Distribuie acest articol

70 COMENTARII

 1. traim intr-o societate bolnava.

  un prim ministru plagiator, un guvern incapabil de masuri anti criza, un ministru al educatiei de toata jena, un presedinte jucator suspendat, un fost prim ministru cu o tentativa discutabila de suicid, cu un curs leu euro la cote maxime, cu niste senatori si deputati traseisti (daca fostii parlamentari pdl nu treceau la psd si pnl, usl-ul nu putea sa faca toate acestea). o situatie de haos si incertitudine.

  oare se mai cauta ingineri in canada? ma gandesc din ce in ce mai mult sa plec.

  m-am trezit in aceasta dimineata de iulie cu un singur slogan: „usl si pdl aceeasi mizerie”!

  • Nu poate fi comparat un partid care a respectat legile si constitutia, care a salvat tara de la faliment, in care sunt maximum 10% posibil corupti, despre care se spune ca au furat zeci sau sute de mii de euro, cu partidele din usl, care au incalcat legile si constitutia, in care cel putin 90% sunt sigur corupti, despre care se stie precis ca au furat milioane, zeci de milioane, sute de milioane si chiar miliarde de euro si impotriva carora exista mii de dovezi zdrobitoare, sute de dosare penale grele si zeci de procese penale pe rol, dar pe care justitia noastra corupta le tergiverseaza de ani de zile. Daca justitia si-ar fi facut datoria, infractorii din parlament ar fi ajuns de mult acolo unde le este locul, iar averile le-ar fi fost integral confiscate, nu a mai fi putut vota motiunea impotriva guvernului Ungureanu, nu ar mai fi putut vota investirea guvernului Grivco, al Derbedeului plagiator incompetent si impertinent, nu ar mai fi putut vota legile care incalca flagrant constitutia, nu ar mai fi putut vota suspendarea Presedintelui, fara ca acesta sa fi incalcat in niciun fel constitutia.

  • CITEZ: http://www.mondialisation.ca/index.php?context=va&aid=31789
   „Ponta est aussi actuellement accusé d’allégations de plagiat et de corruption. …Maintenant, il est accusé, entre autres, d’avoir plagié la moitié de sa thèse de doctorat en droit, à partir de passages d’autres publications scientifiques”.
   „De vastes structures de corruption de type mafieux se sont développées en Roumanie sous les yeux des commissaires et des représentants du Fonds monétaire international (FMI)”

   SEMNATI „Apelul pentru sesizarea M. Public pt. cercetarea guvernului Ponta”!
   http://www.petitieonline.com/apel_pentru_sesizarea_procuraturii

   SEMNATI „APELUL PENTRU INDEXAREA VENITURILOR POPULATIEI (SALARII, PENSII, ALOCATII DE STAT PENTRU COPII, INDEMNIZAŢIE PENTRU CREŞTERE COPIL) SI PENTRU CRESTEREA SALARIULUI MINIM PE ECONOMIE!”
   http://www.petitieonline.com/apel_pentru_indexarea_veniturilor_populatiei_salarii_pensii_al

 2. As face pariu ca dl Ponta nu va fi declarat plagiator. Comisia de Etica stie de ce… Deocamdata Comisia tergiverseaza ca sa-i dea dlui Ponta timp… Dar oricum ar fi, si orice decizie va lua Comisia de Etica, dl Ponta se va agata de functie cu orice pret pana la alegeri pentru a asigura 75% pentru PSD. Vezi ordonanta de urgenta cu votul uninominal. Se vor debarasa insa de PNL rapid dupa alegeri. Ma tem ca PNL a jucat totul pe o carte: Antonescu presedinte. Daca nu va ajunge presedinte, si are sanse sa nu ajunga, va disparea din politica dar tarand PNL dupa el. Si asa va mai disparea un partid istoric din cauza orgoliului unui singur om… Si a prostiei celor cativa care il inconjoara… Vom ramane cu un partid-stat PSD, cam ca in Ungaria dlui Orban, cu deosebirea ca in Ungaria politicienii mai au din cand in cand si ceva urme de bun simt…

  • Prin mediile uiversitare se aude ca i se reface teza de doctorat a lui Ponta iar noua varianta (mai curata, mai uscata) va fi prezentata comisiei de etica, ce vezi Doamne va apela la experti straini.

 3. Domnule Tismaneanu,
  Milioanele acelea de romani de care vorbiti, care nu vor sa spuna „Adio, Europa!” si nu sint dispusi sa taca, sint cu mult mai putini, de fapt. Eu traiesc in Brasov, un oras, oarecum, cu pretentii (desi cu coloana vertebrala postbelica muncitoreasca). Cunoscutii mei sint oameni care cistiga bine, in firme de top. Nimeni nu a protestat vehement si pe fata la dezastrul democratic intimplat in ultimele 10 zile (ca sa nu mai povestim de inceputul sfirsitului, cu actiunile indreptate impotriva ICR etc). Intelectualii de care vorbiti, caci despre ei e vorba, in mare masura, sint si ei putin sedati. Basescu e devenit sinonim cu „raul”, incet, incet, printr-o spalare subtila a creierelor. Replica „si ailalti au facut la fel cind au venit la putere” e pe buzele unor oameni de la care ai avea alte pretentii. O incercare de a protesta in strada impotriva lui Ponta si a imposturii intelectuale pe care o practica s-a soldat cu o picodemonstratie de 5-6 oameni in centrul orasului. Aseara, la auzul scorului obtinut in parlament (cu „p” mic) oamenii strinsi in fata TN din Bucuresti, au incins o hora de bucurie. Grotescul a pus stapinire pe Romania complet. E de neinchipuit ce se petrece aici. Bucurestiul are vreo 2 milioane de oameni. Acum 2 seri au iesit in strada sub 3000 de oameni (simpatizanti PDL) si citeva sute, separat, „neinregimentati”. Asta e tot… Unde sint oamenii carora le mai pasa de tara asta? Si atunci sa nu-ti para rau ca ai ramas in Romania, ca ai sperat ca poti face ceva din interior?

  Cu stima,
  Eugen Andronic

   • Domnule, nu toata lumea merge la vot.

    Mai bine, sa vedem cum merge treaba peste 4 ani de guvernare FSN-PSD+asa-zisii liberali, uitandu-ne la Antena 3 in fiecare seara

    Noapte-buna!!

   • Corect.

    Noi, romanii, suntem mult prea civilizati si demni sa iesim in strada, sa aparam statul de drept si democratia.

    Nu ne coboram noi la astfel de umilinte, noi.

    Nu,…asta, cu iesitul in strada, sa o faca tarantocii si prostii din alte tari mai inapoiate: nemtii, francezii, englezii.

    Noi, nu, dom’le, nu ne pretam la asa ceva… noi suntem cu diploma si firma privata, cu excursii in Thailanda si copii la gradinita privata americana.

   • nu-ti face iluzii, alex !
    usl 65% !
    e prosti da e multi !
    asa ca, noi , ne vom supune „majoritatii” !
    adica : „mucles, telectualilor” !

  • sunteti sigur ca aceia care jucau nu erau revolutionarii-pomanagii ai lui Dorin Maior? tocmai li se dadusera bani! ce, Parpanghel nu joaca de bucurie cand primeste o shpaga?

  • Domnule Andronic,

   Nu voi iesi in strada pentru a-l sustine pe TB din tot felul de motive.
   De unde pana unde idea ca daca ies in strada am coloana vertebrala, daca nu ies in strada atunci fac parte din multimea celor ce „sint si ei putin sedati”?

   Sa kuam un exemplu. Din punct de vedere fiscal, PDL- Guvernul Boc au facut un talmes-balmes care a mai stors niste bani. Ordonanate de urgenta infirmate de propriile instructiuni de aplicare, apoi anulate dupa trei luni?
   Nu sunt deloc sedat, ii dispretuiesc pentru sansa ratata si nu vreau sa fiu alaturi de ei.

   Nu sunt de acord cu distrugerea sistemului democratic de catre USL dar ceea ce a cedat a fost sistemul LOR de regulamente si legi prost carpite.

   Si ca sa inchei, „vocea poporului”- de care are nevoie PDL-ul astazi- nu a fost auzita NICI MACAR atunci cand a fost exprimata in cel mai democratic mod: referendum de reducere a numarului de parlamentari.

   Asa ca imi voi exprima opinia la viitorul referendum. Adica un vot si NIMIC ALTCEVA.

  • Domnule Tismăneanu,
   Sunt total de acord cu aprecierile dumneavoastră referitoare la legăturile între acțiunile actualului guvern și practicile regimului comunist.
   E bine să ne amintim că ofensiva asupra democrației din România a început, deloc întâmplător, cu atacul asupra a două instituții cu mare valoare simbolică IICCMER și ICR.
   Motivul?
   Să fi fost Guvernul deanjat de „politizarea excesivă”? Nu cred, din moment ce în câteva săptămâni a impus cu rapidate proprii oameni în toate structurile pe care a putut pune mâna. Un lung șir de demiteri și numiri peste noapte sunt martore felului în care USL înțelege să se despartă de practicile atât de blamate la fosta guvernare.
   Să fie vorba de îngijorarea pentru cheltuirea banului public? Ideea a fost abordată cu mare aplomb în cazul ICR, dar abandonată la fel de repede după ce a devenit evident că faimoasa Curte de Conturi nu a găsit nimic de reproșat administrării banului public deși a zăbovit cu asiduitate asupra fiecărei chitanțe tăiate de amintita instituție. Deci nu.
   Să fie vorba despre persoanele numite în fruntea respectivelor instituții? Prin ce au deranjat Tismăneanu și Patapievici buna guvernare a USL?Puteau ei să împidice guvernul să adopte politicile economice care să aducă bunăstarea pentru români? Se opuneau creșterilor salariale și nu doreau ca pensionarii să o ducă mai bine? Obstrucționau buna funcționare a Guvernului, Parlamentului sau Curții Constituționale?NU
   Activitatea lor profesională nu era corespunzătoare în fruntea acestor instutuții? Consider că nu se poate comenta nici măcar în glumă.
   Atunci?
   Cine a ordonat domnului Ponta această răfuială? Poate unii dintre prietenii domniei sale deranjați de raportul comisiei prezidențiale pentru analiza dictaturii comuniste din România? Întrebare retorică desigur.
   Mărturisesc că mă număr printre cei care protestează zilnic în Piața Victoriei, și nu o fac pentru x sau y. Nu mă obligă să merg acolo nimic altceva decât faptul că, în virtutea meseriei pe care o am, știu ce s-a întâmplat în România comunistă și știu că fiecare dintre noi are obligația să nu lase să se mai întâmple așa ceva. O datorăm generațiilor care au murit la Canal și în alte închisori comuniste, celor care au ieșit în stradă în 1989 și care au pus libetatea lor și a celorlalți deasupra vieții lor, studenților bătuți de mineri în 1991 și milioanelor de români plecați din țară pentru că nu mai pot trăi aici.
   Citeam unul din comentariile la articolul dumneavoastră în care un domn din Brașov spunea că suntem puțini. Unul dintre participanții la mitingul din Piața Victoriei era de aceeași părere zilele trecute: “Nu faci miting cu intelectualii domle’!!! ”
   Lor îmi permit să le aduc aminte că nu contează neapărat cifra celor care se adună ci calitatea lor. Vorbesc din proprie experiență. În anul 2010, mă aflam în același loc împreună cu 30.000 de oameni care strigau împotriva Guvernului care tăiase salariile bugetarilor. Mă simt mult mai bine cu cei 100-200 de astăzi.

 4. Tocmai pentru ca sunt atat de mici si fara substanta, nu le faceti, Domnule Tismaneanu, onoarea sa creati concepte din numele lor. Pe de alta parte, cred ca nici nu este corect: Ponta nu patroneaza nimic, nu se poate vorbi de o pontocratie. Vasile Blaga, cred, a avut o formulare reusita la adresa lui Ponta: sclavul vasalului Antonescu.
  Daca tot avem nevoie de termeni tehnici pentru a denumi realitatea imediata, eu as folosi termenul de pseudocratie, chiar daca nu este foarte original, tocmai pentru a sublinia faptul ca nu reprezinta de fapt nimic in afara interesului lor fundamental de a ascunde sforile care-i misca.

 5. Sunt increzator in ratiunea majoritatii poporului roman dintr-un simplu motiv: niciodata oamenii de bun-simt nu si-au pus poalele in cap si nu au iesit in strada sa raspunda unor atacuri primitive cu ciomege mai mari si mai noduroase, dupa cum se asteapta unii. Daca la anuntarea rezultatelor referendumului de suspendare iliescu si ai lui vor castiga din nou dreptul de a stapani Romania, inseamna ca pentru foarte multe zeci de ani de acum inainte, tara mea nu mai poate fi o optiune pentru cetatenii onesti.

 6. Pina sa il vad, ieri-alaltaieri, pe gen. Vasile Clark la Buciuresti, eram convins ca dezinvoltura cu parfum de tembelism juvenil a pucistilor, atacul frontal, mineresco-bolsevic, lipsa oricarei masuri si a oricaror complexe vis-a-vis de statul de drept, constitutie, cod penal ori macar bun simt elementar reprezinta expresii ale prostiei, iresponsabilitatii si imaturitatii celor doua marionete impinse pe scena de Dan Voiculescu si ceilalti penali milionari cuprinsi de panica din cauza neverosimilei incarcerari a pretiosului vinator, colectionar si gainar Adrian Nastase.

  Dar, cind l-am vazut pe gealu’ Vasile tinindu-i spatele lui Ponta, mi-am dat cu palma peste frunte: „blestemul petrolului”(*)! Asta inseamna ca depozitele alea de gaze din Marea Neagra (identificate, probabil, de satelitii specializati americani inca de pe vremea lui Ceausescu) trebuie sa fie uriase.

  Mare ghinion pentru un popor mic, prost si sarac sa aiba in subsol rezerve mari de hidrocarburi. Istoria recenta arata ca asta e o adevarata belea, din care populatia se alege cu praful de pe toba si doar citiva bastinasi, cei mai violenti si mai corupti, impreuna cu niste miliardari reprezentati de generali ca Vasilica Clark, fac sume uriase. Cad, in schimb, guverne, presedinti, se dau lovituri de stat, infloreste violenta. Cam asta e scenariul la care trebuie sa se astepte cei care inca nu au plecat din Romania la cules de capsuni pe alte meleaguri daca, intr-adevar, sint rezerve mari de gaze pe linga litoralul romanesc.
  ______________________________
  (*) The Oil Curse.
  Countries that are rich in petroleum have less democracy, less economic stability, and more frequent civil wars than countries without oil.

  Oil-rich countries are 50 percent more likely to be ruled by autocrats–and twice as likely to descend into civil war–than countries without oil. (dintr-o carte de Michael L. Ross)

  • Nu .
   Nu are legatura cu petrolul si in plus satelitii nu se folosesc pentru descoperirea camprilor petroliere . Ce am gasit noi e dragut dar de-abia ar acoperi teoretic consumul intern pe o perioada , nici vorba de exporturi . E doar „socul si groaza” pe care l-au simtit parlamentarii si mai ales seful antenelor cand au vazut sfarsitul (seriei 1) ale telenovelei Nastse .

 7. Imi dau si eu cu parerea, sper ca primiti cu uratu’. Au mai spus-o si alti comentatori, o reiau si eu: faptul ca aia-s rai, nu-i face pe ailalti mai buni!
  Ca Romania a devenit incet-incet (nu ca n-ar fi fost si mai inainte, istoric vorbind), un teritoriu al Grotescului in stare pura, core-mockery, basacalie, se pare ca nu va mai indoiti nici dvs.!!
  Va apreciez ca va asumati riscul de a prelua mesaje ca cel de fata, dar cu regret, inclusiv domnia voastra ati pus umarul la starea actuala de confuzie politica si institutionala din tara, prin sustinerea pe care i-ati acordat-o actualului bi-Suspendat.
  N-are rost sa se mai supere unul sau altul, in Romania zilelor acestora [2012] decid exact cei care voteaza, din nefericire deciziile lor provenind dintr-o situatie desprinsa parca direct din Insula Doctorului Moreau: cine mai merge azi la vot? Raspuns/ Activul de partid, asistatii si retarzii.
  Cu stima,

  • Domnule esti confuzat rau de tot.
   Basescu e primul ales al poporului care a atacat clanul asta mafiotic transpartinic. Daca nu vezi asta din varii motive ai o singura prognoza negativa.

   • Sunt tot atat de confuzat pe cat e de confuza Constitutia lui Iorgovan, regulamentele “acestui clan mafiotic transpartinic” cu care se lupta dl. Presedinte si nu-i iese, si pana la urma insusi statul de drept roman in 2012. Pana la urma care dintre institutii ar fi trebuit sa sanctioneze ilegalitatile mentionate? CC -ul? In cat timp? Cum a fost posibila ascensiunea politica a tandemului P&A sau echivalentilor?

 8. Javra ordinara sâ plece definitiv de la cotroceni,finanțarea campaniei pentru europarlamentare a lui Eba verificatâ impreuna cu cazul Ritzi deasemenea verificarea cheltuirii fondurilor de câtre E.Udrea. Tismâneanu = o viperâ

 9. Cand a traversat desertul, Moise a asteptat 40 de ani sa dispara generatie celor nascuti sclavi (in mentalitati). La noi au trecut doar 22, iar cei crescuti sclavi voteaza. Si danseaza… se bucura… aplauda minerii, inalta ode lui Paunescu si-si plang tineretea trecuta, de parca tineretea nu era a lor ci primita in dar de la bolsevici.
  Unii imbartranesc urat. Altii s-au nascut gata imbatraniti urat.
  Mereu se va gasi cineva sa-l indrageasca pe calau. Nu am crezut ca sunt atat de multi.

  • CE SE POATE FACE CU MONITORUL OFICIAL ? UN EXEMPLU DIN ANUL 1999

   Domnule preşedinte de şedinţă,

   Doamnelor şi domnilor colegi,

   Vă informez că textul Legii privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea securităţii ca poliţie politică, publicat în Monitorul Oficial nr. 603, din 9 decembrie 1999, conţine texte diferite faţă de cele votate de Camera Deputaţilor în ziua de 7 octombrie şi, respectiv, de Senat în ziua din 14 octombrie.

   De asemenea, solicit secretarului general al Camerei Deputaţilor să-şi prezinte astăzi, în scris, scuze faţă de declaraţia de presă pe care a făcut-o ieri în legătură cu această lege, şi în aceste scuze să recunoască că textul publicat nu reprezintă ceea ce am votat noi în Cameră.

   Vă mulţumesc.

   Domnilor colegi,

   Publicarea în Monitorul Oficial nr.619/17 decembrie 1999, a eratei la Legea privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea securităţii ca poliţie politică, a dat curs intervenţiilor unor deputaţi privind neconcordanţele dintre textul publicat şi cel votat de Parlament. Astfel, legea a devenit mai bogată cu o jumătate de pagină, dar şi în acord cu voinţa Parlamentului.

   Cred că este necesar ca Biroul permanent al Camerei Deputaţilor să informeze deputaţii de rezultatul anchetei administrative asupra acestui incident. Se pare că firul incidentului este întortochiat ca un nod gordian. Materialul pus la dispoziţia comisiei de mediere a conţinut erori grosolane. Erorile au fost remediate la vremea respectivă de comisie prin elaborarea unor texte comune. Textul trimis spre semnare preşedinţilor de şedinţă ale celor două Camere de către aparatul tehnic conţine, de asemenea, greşeli. Vicepreşedintele Senatului, domnul Ulm Spineanu, a refuzat semnarea textului, trimiţându-l spre verificare aparatului tehnic. Cu această ocazie a fost făcută o singură corectură, cea semnalată de domnul senator Ulm Spineanu.

   Legea transmisă de Parlament spre promulgare Preşedintelui României conţine abateri de la textul votat de cele două Camere. De asemenea, textul publicat în Monitorul Oficial nr.603 din 9 decembrie 1999 nu coincide întru totul cu textul promulgat de Preşedintele României.

   În concluzie, pentru a elimina astfel de evenimente nedorite în activitatea Camerei, consider că este necesar ca un exemplar din textele de legi, hotărâri, moţiuni, mesaje, declaraţii, rezoluţii ori alte acte politice ale Camerei care se transmit Senatului, se trimit preşedintelui României spre promulgare, ori sunt destinate direct publicării, să fie puse de îndată la dispoziţia grupurilor parlamentare pentru depistarea eventualelor manipulări ale textelor şi corectarea lor în timp util.

   Vă mulţumesc.

   ACTORII ACESTUI INCCIDENT SUNT IN PREZEN PERSONAJE IMPORTANTE.

 10. „Tandemul Ponta-Antonescu, patronat de Dan Voiculescu, pare interesat sa stabileasca un recod mondial in ceea ce priveste cinismul.”

  Unde l-ati uitat pe Ion Iliescu? Chiar daca a stat in umbra, pute de la o posta stilul! Voiculescu a fost doar cu resursele materiale, creierul nu poate fi decat Iliescu. Scopul imediat este eliberarea lui Nastase si nu prin gratiere, chiar daca, initial, asa s-a dorit. Dar si scaparea lui Voiculescu si a altora aflati in situatii similare. L-as include aici chiar si pe Iliescu!
  Sunt doar ipoteze, dar mie imi par plauzibile!
  Mi-e teama sa merg mai departe cu ipotezele. Singura scapare posibila ar putea veni din partea partenerilor euroatlantici. Pentru ca populatia Romaniei nu mai este un popor, oricum i-a fost amputata cea mai activa parte a sa, care a ales exodul.

 11. Domnule Tismaneanu,

  In privinta titlului articolului aveti dreptate! Dar in opinia mea, titlul este valabil pentru toti prim-ministrii si toate partidele care s-au perindat la putere!

  In privinta continutului articolului iarasi aveti dreptate! Dar actiunile intreprinse de actuala putere – dupa unii actiuni ilegale, dupa altii actiuni la limita legalitati – fac parte din jocul/lupta politica, si atata timp cat nu ataca viata privata/intima a combatantilor si a familiei lor „pot” fi acceptate! Suspendarea presedintelui Basescu se datoreaza in mare parte lui Crin Antonescu care nu a putut, si nu va putea uita niciodata (oare cati dintre noi am putea uita daca am fi in locul lui Antonescu) cum Traian Basescu in anul 2009 in fata a milioane de romani l-a invinuit (chiar si daca in mod indirect) de sinuciderea sotiei dumnealui! Si din acel moment in sufletul si in inima lui Antonescu s-a cuibarit o URA uriasa impotriva lui Basescu! Acesta a fost si unul din motivele pentru care nu l-am mai votat pe Basescu in 2009!

  Si daca este adevarat ca la referendum voi vota pentru suspendarea lui Basescu, tot la fel de adevarat este ca alegerile prezidentiale nu-l voi vota pe Antonescu – un om care poarta in el in ura (chiar daca este indreptatita) nu poate sa conduca si sa asigure linistea si bunastarea a milioane de oameni!

  O zi buna in continuare!

  • Nu este necesar sa asteptam si nici sa votam negativ, adica USL. Avem in jurul nostru 3 elemente/poli ce indica normalitatea si imi permit sa le enumar:

   NICUSOR DAN – ca si concept de viitor politician
   Partidul NOUA REPUBLICA – ca mod de coagulare online
   Mihai Razvan UNGUREANU – ca om onest provenit din sistem

   Daca fiecare din romanii, ce ne consideram drepti, am fi injurul acestor 3 idei ar fi altceva. Ce ma sperie e ca ori nu vom merge la vot in toamana ori vom vota anti PDL, anti Basescu, adica USL. Asta ma sperie cel mai tare.
   Suntem o natie, chiar nici de elite nu ma plang, ce avem talentul de a boci pe tema: cat de rau e cu cei actuali sau cu fostii, dar nu avem puterea de a ne agata de o NOUA SPERANTA. Spun ca oricare din cei 3 poli, de mai sun, sunt solutii bune si pot acoperi intregul spectru politic UTIL al natiei romane pentru urmatorii ani. Nu e nevoie sa ne uitam la partide istorice (recente sau trecute) deoarece ele trebuie sa fie istorie si nimic mai mult.
   Eu unul am ales NOUA REPUBLICA, deoarece au fost primii ce au inceput o coagulare si mi-am regasit in platforma lor anumite elemente de dreapta, catre care eu inclin. Decat sa votez negativ mai bine VOTEZ DANDU-MI O SANSA. Da, voi vota contra demiterii pe 29, dar nu inseamna ca-l iubesc pe base’, ci doar ma leg de un principiu – socialismul nu poate aduce nimic bun omenirii. Derivatele socialismului au adus nazismul si comunismul – plagile omenirii moderne.

  • E posibil sa fie adevarat ce spuneti despre ura dlui Antonescu impotriva dlui Basescu. Totusi dl Antonescu nu ar trebui sa faca uz de toate instrumentele statului roman pentru a se razbuna pe dl Basescu, e prea mult. Ura e ceva personal, iar daca nu a inteles asta si razbunarea o face pe spinarea mea, a omului de rand, atunci ma tem ca merita sa fie presedinte inca mai putin decat dl Basescu…

 12. Domnule profesor,
  La investirea guvernului Ungureanu am crezut ca Victor Ponta este un politician de alta factura decat cei din randul carora provine si ca o sa poata coabita cu presedintele Traian Basescu. Chestiunea cu plagiatul l-a transformat, pentru mine, intr-o mare dezamagire, dar cred ca presedintele stia de plagiat inainte de a-l numi. Spun asta pentru ca nu se putea ca presedintele comisiei de acreditare a titlurilor si diplomelor, ma refer la Andruh, sa anunte plagiatul unor publicatii straine inainte de a da ei un verdict si inainte de modificarea comisiilor respective si asta pentru ca in tara un plagiat nu este vazut ca ceva foarte grav. Referitor la incetarea detasarii la Arhivele Nationale a lui Dobricu orice ministru ar fi procedat la fel. Sa nu consideri necesar sa dai niste explicatii ministrului de care apartii si sa-i spui ca si altii au incercat sa-l dea afara si n-au reusit este culmea obrazniciei.
  Suspendarea lui Traian Basescu nu este o lovitura de stat. este un act democratic asa cum chiar presedintele a spus. Eu cred ca dupa referendum Traian Basescu va ramane presedinte chair daca procentul celor care sunt de acord cu destituirea va fi mai mare de 50%. Referendumul nu va fi validat datorita numarului participantilor.
  Intr-o interventie anterioara va spuneam ca am fost la mitingul organizat de PDL. Am fost din curiozitate si m-am convins ca cei cca 3.000 de participanti s-au manifestat foarte diferit. Unii erau revoltati de ce i se pregateste presedintelui, iar altii absolut indiferenti si se vedea ca au o sarcina de partid de a participa.
  Referitor la cei ce au urcat pe scena am unele comentarii. M-am convins de ce grupul Preda, Macovei etc s-au retras din competitia pentru sefia PDL : n-au nici cel mai mic talent de a vorbi convingator si de a mobiliza pe cei ce participa sa adere la o idee. Din pacate Monica Macovei care a fost procuror si avocat a ramas numai cu atitudinea procurorului de dinainte de 1989 si n-a invatat nimic din pledoaria unui avocat. Pacat. Mihai Neamtu cred ca a ajuns intamplator acolo dupa ce-si facuse piata. Parca vroia un partid alternativa la dreapta romaneasca si nu unul de circ. M.R. Ungureanu se vede deja un viitor presedinte si se va imlica numai daca va fi nevoie. Ciudat.
  In concluzie am slabe sperante ca vom avea prea curand o clasa politica de nivel european. N-as zice „Adio Europa”, dar Europa este foarte departe. Intelectualitatea ar trebui sa renunte la rolul partizan, interesat si sa contribuie la formarea unei clase politice cu o moralitate ridicata si interes pentru natie. Credeti ca se poate ?

  • Pe ce lume traiti? Referendumul va fi validat indiferent de numarul participantilor. Vin 3 oameni la vot in toata tara, 2 voteaza suspendarea, Basescu pleaca. Asta e problema, ca au fost schimbate toate legile peste noapte.

   Referendumul cu reducerea numarului de parlamentari nu a fost validat, asta pentru Basescu va fi!

 13. Noua puterere joaca cartea izolarii prin distantarea fata de Europa si America.
  Poate este o miscare fara carti care sa acopere consecintele dar s-ar putea sa fi numai reluarea tezei lui Ion Iliescu de la inceputul primei lui presedentii si anume o ”democratie originala” izolata in politica externa dar cu deschidere economica spre Asia a carui sistem il va imbratisa.
  Putin probbil sa existe o putere care sa cocheteze cu noua putere dar foarte devreme va abandona noua Albanie al noilor Hodja.
  Intrebarea imediata este:
  -Cine este de vina ?
  hotul cu un pacat, pagubasul cu zece.

 14. Domnule Tismaneanu, „Adio!” ati spus Dvs. Europei si Romaniei, in 1981, iar Basescu a obligat peste 3 milioane de romani sa spuna acelasi lucru propriei lor tari. Dvs. nu ati plecat de bine, dar credeti ca pentru ceilalti romani fuga de basescocratie si pribegia au fost o fericire?! Dvs., de bine de rau ati gasit un loc caldut, dar cei obligati sa se dezradacineze, pentru a nu ajunge muritori de foame intr-o tara bogata, continua sa umble „din poarta-n poarta”, vorba poetului nepereche. De ce mistificati si de ce considerati ca ceea ce vi s-a intamplat Dvs. este o tragedie, in timp ce pentru o multime este doar un fapt statistic?! Au ajuns ceva fosnitori sau zanganitori portocalii si la Domnia Voastra? Nu astept un raspuns, pentru ca am observat ca nu mai faceti acest lucru, desi publicati pe o platforma interactiva (singurul lucru care de altfel motiveaza scrierea intr-un astfel de topic), ci doar am vrut sa exprim amaraciunea si nedumerirea acelor milioane de oameni fata de cei care vorbesc in numele lor, desi nu-i reprezinta.

  • Domnule, sunteti pribeag cu mintea daca credeti ca majoritatea romanilor care au plecat in strainatate au plecat din cauza lui Basescu!

   Noi am plecat ca ne-am saturat de hotia neo-comunista, de Mineriadele lui Iliescu, de partidul-stat al lui Nastase, de CURUPTIA generalizata a clasei politice, de afaceristii-de-stat parlamentari, de faptul ca Nasase, Voiculescu, Vantu, Patriciu, etc. nu mai intrau la puscarie, iar pe Basescu, noi romanii din strainatate, l-am re-confirmat pe Basescu in proportie de 4 la 1, chiar daca nu ne placea de el, fiindca asa cu bube cu tot cum era, fost comunist si el, facator de gafe, dezbinand, cu EBA cu tot, era singurul care se lupta cu mafia neo-comunista pentru independenta justitiei!

   Deci, lasati-o mai moale cu manipularea. Luati-va cei 30 de lei de la USL si strigati ,,Jos Dictatoru’ ” in P-ta Universtitatii, ca pe noi, romanii din strainatate nu ne reprezentati.

   -Roman din Anglia.

   • Ionut, daca esti cu adevarat unul dintre pribegi si nu vezi cauzele situatiei tale si ale milioanelor de romani pentru care nu a mai existat un loc de munca la ei in tara, ori ai creierul spalat de propaganda basista, caz in care meriti compasiune, ori esti unul dintre cei stipendiati din banii contribuabililor de catre retelele de influenta portocalii din strainatate, situatie prin care nu faci decat sa te expui oprobriului celor pe care i-ai lasat acasa, pentru ca nu le dai sansa unei schimbari pe care si-o doresc, care sa le asigure in primul rand un loc de munca si, prin acesta, un trai decent pentru ei si familiile lor. Poate ai o scuza ca esti printre straini si nu auzi decat ce ti se spune, dar daca ai fi in tara ai vedea ce tzunami popular anti-Basescu este, care se va vedea si la referendumul de demitere. Oamenii isi vor salariile si pensiile inapoi, s-au saturat de saracie, vor ca resursele naturale ale Romaniei sa fie folosite pentru relansarea economiei si crearea de locuri de munca, nu vandute in afara pe nimic, pentru comisioane care ingrasa conturile private ale clientelei basiste si pedeliste. Este absurd sa atribui fostei opozitii, de pana acum doua luni, faradelegile comise de regimul Basescu in ultimii opt ani de zile. Romania are nevoie ca de aer de investitii productive nationale, singura sursa de locuri de munca, pentru a se smulge din starea de inapoiere, de tara de consumatori, lucruri pe care politicile clientelare basisto-pedeliste, de inspiratie neoliberalista, nu le pot asigura romanilor, de aceea a fost nevoie de schimbare, reprezentantii din parlament ai alegatorilor si alegatorii insisi nu au putut si nu pot ramane mutzi si orbi la declinul socio-economic al tarii. Voteaza la referendum pentru consolidarea schimbarii, care cu siguranta iti va aduce si tie un loc de munca, aici, la tine acasa, in tara ta.

    • Nota Bene: Apropos, Ionut, de invectiva ta, „Domnule, esti pribeag cu mintea”, Domnul Tismaneanu a respins si condamnat intotdeauna atacurile ad hominem, care nu sunt altceva decat un substitut la criza de argumente. Nu am niciun motiv sa cred ca autorul ar denunta astfel de abuzuri de limbaj doar cand ii sunt adresate…

    • Fiecare are dreptul la o opinie, chiar daca este in contradictie cu realitatea sau cu parerile celorlalti. Din pacate toti politicienii au incercat sa-si traga focul doar la oala lor. Eu n-am plecat din tara si nu-s muritor de foame aici. Nici stralucit n-o duc. Dar pot gasi loc de munca relativ usor (in 3 luni imi gasesc alt serviciu daca doresc), Si asta pentru ca nu umblu cu pile si cu interventii si nu lucrez la stat. Si ca roman care a ales sa ramana in tara pot sa spun ca perceptia mea este ca de bine de rau s-au schimbat multe in romania referitor la institutiile statului. Inca mai e mult de lucru pentru ca toti cei care au furat in domnia PSD mai au inca suficiente resurse financiare pentru reinstaurarea lor la putere si actioneaza ca atare. Si Basescu manipuleaza – sunt convins de asta fara a fi schizofrenic – dar totusi reuseste sa miste ceva institutii prin declaratii publice. Si PDL are corupti destui dar macar au incercat sa managerieze o situatie de criza. Cine critica cel mai tare guvernarea Boc? Toti cei din Bucuresti care s-au vazut clar amenintati in modul in care manipulau afacerile si administrarea resurselor statului. Si-a dus Boc consilieri de la Cluj – au strigat „Nepotism!”… Adevarul e ca nu puteai avea incredere in oamenii deja „unsi” din sistem. Sunt multe de spus, dar deocamdata ultimii 8 ani au adus pentru muncitorii din Romania (aia 3 milioane de la privati nu aia de la Stat) mult mai mult decat USL. Partea proasta ca votantii PSD is multi si prosti (doar cativa inteligenti si interesati de profit) si ne depasesc numeric de cateva ori….
     P.S. Guvernarea de 1 luna m-a aruncat din punct de vedere financiar intr-o groapa mai mare decat criza in 2008.

 15. Suntem o tara de imbecili, de infractori si de lichele ? Acestia sunt majoritari in tara ?
  Cum sa fie suspendat Presedintele, daca nu a incalcat deloc constitutia ?
  De ce nu s-a pronuntat clar Curtea Constitutionala ca Presedintele nu a incalcat grav constitutia, iar parlamentul nu se poate pronunta pentru suspendare ?
  Este ca si cind parlamentul voteaza ca tara este monarhie, ca limba oficiala este rusa sau engleza sau ca presedintele este ales de parlament si nu de popor.
  Parlamentul nu a fost chemat sa aprecieze daca Presedintele a incalcat constitutia, nu a fost chemat sa vada daca Presedintele se mai bucura de increderea majoritatii alegatorilor.
  Curtea Constitutionala nu trebuie sa valideze votul din parlament.
  Curtea Constitutionala trebuie sa ceara imperativ revenirea la situatia dinaintea ordonantelor si hotaririlor ilegale, adoptate de parlament si de guvern.
  Parchetul trebuie sa-i aresteze imediat pe toti cei care au comis aceste abuzuri. Nu este vorba doar despre declaratii politice in parlament, pentru care au imunitate, ci pur si simplu de fapte penale extrem de grave, de o lovitura de stat (fapte pentru care ar trebui reintrodusa pedeapsa capitala). [La partea sirbeasca a Centralei de la Portile de Fier, directorul sirb a fost intrebat de ce nu a retehnologizat partea lor din centrala, cu firma elevetiana folosita de partea romana. Raspunsul directorului a fost ca in Serbia nu a fost abolita pedeapsa capitala.]
  Trebuie sa fie clar pentru toata lumea ca Presedintele nu trebuie sa se intoarca la popor de cite ori parlamentul crede ca acesta nu mai are sustinerea majoritatii alegatorilor. Mandatul cistigat in 2009, ii asigura Presedintelui dreptul de a conduce tara cinci ani, cu exceptia cazului in care Presedintele incalca grav constitutia. Dar, chiar si in acel caz, prin referendum, poporul se poate pronunta ca, in ciuda faptului ca a incalcat grav constitutia, trebuie sa ramina, in continuare, in functie.
  Aceste lucruri trebuie sa fie clar explicate, in fiecare zi, si magistratilor Curtii Constitutionale si palamentarilor si alegatorilor.
  In plus, Presedintele trebuie sa explice ca masurile de austeritate au fost corecte si absolut necesare, pentru a salva tara de la faliment, de la dezastru, de la colaps economic, de la incetare de plati. Fara acele masuri, astazi tara ar fi fost in faliment, salariile si pensiile ar fi fost mult mai mici, nu s-ar fi putut plati cu lunile, somajul ar fi fost foarte mare, inflatia ar fi fost scapata de sub control, moneda nationala s-ar fi prabusit (lucruri care se vor petrece foarte curind, daca guvernul Grivco, al Derbedeului plagiator, incompetent si impertinent nu va fi demis).

 16. felicitari ptr ca sunteti consecvent si ii sustineti pana la capat pe travestitii portocalii si faceti parte dintre sustinatorii lor mincinosi si nesimtiti…

  • Nu intelegeti ca aici NU este vorba de PDL si BiSuspendatul?
   Aici este vorba ca in 4 zile legi si regulamente (ale camerelor) BUNE sau RELE au fost grav incalcate. Ca justitia fragilizata de amestecul politicului a fost iarasi supusa presiunii.

   Ce puteau face dupa mine (nu am legatura cu dreptul, doctoratul meu „pe bune” este in cu totul alt domeniu):
   1. schimbau regulamentele camerelor si apoi presedintii.
   2. Nu se atingeau de AV. Poporului
   3. Nu shimbau compotenta managementului de la Statistica (acum este posibil sa devina un instrument in mina acestor escroci, pina acum era doar o sinecura pentru „intelectualii” partidelor de guvernamint, cu mici exceptii, mai trebuie pe ici pe colo si un profesionist care insa trebuie sa poata fi controlat).
   3. Nu schimbau prin OU legi organice. Chiar daca nu am competente in drept inteleg niste lucruri esentiale.
   4. Pe mine ma pune pe ginduri modul in care CCR a decis ca „presedintele nu si-a exercitat cu maxima..”. Exista vreo unitate de masura care sa spuna cit este minim si cit maxim? Este clar ca din aceasta sintagma razbate FRICA.

   That is about.

 17. Dvs. scrieti :

  ” …plagiatul lui Victor Ponta (mai exact plagiatele sale, pentru ca, in acest caz, se pare ca vorbim despre un plagiator in serie, a serial pagiarist).”

  In afara de lucrarea de doctorat ,suspectata de palgiat (nu am vazut inca o decizie definitiva si irevocabila a unei instante care ,in cadrul unei actiuni in constatare ,desfasurata dupa CPC , sa stabileasca aceasta ) la ce alte lucrari va referiti ?

 18. Si sa nu uitati, asa cum am citit astazi:

  „Din punct de vedere organizatoric, cred că lucrurile sunt mult mai simple : este un singur buletin de vot, o întrebare foarte simplă «Da» sau «Nu», se poate vota în toată ţara, nu mai există obligativitatea de a vota doar în circumscripţia electorală”, a spus Ponta, în şedinţa de sâmbătă a Guvernului, conform mediafax. (sursa Adevarul)

  Cu alte cuvinte nu conteaza ce votam, pentru ca oricum unii „tovarasi” vor vota de mai multe ori.
  Adio, Europa cu adevarat

 19. Vom bifa după referendum calitatea umană a electoratului autohton. Verdictul plebiscitar – esențialmente democratic – va funcționa ca index valabil al actualului chip al României. Bernard Shaw avea dreptate: Democracy is a device that ensures we shall be governed no better than we deserve.

  Nu-mi (mai) place Băsescu de ani buni. Nu dezvolt: omul a afișat o agendă politică remarcabilă, dar și o conduită prezidențială necorespunzătoare, cu dominantă umorală. A promis reforma Statului și, simultan, a patronat ascensiunea politică a câtorva trepăduși, clănțăi și dudui pempante. Zic, așadar, că m-a dezamăgit prestația lui Traian Băsescu, că nu-i savurez nimbul actual. Dar… Liderul PNL, Crin Antonescu, a anunţat de la tribuna Parlamentului că va părăsi pentru totdeauna scena politică dacă Băsescu nu va fi evacuat din fotoliul de Președinte ( Dacă nu veţi fi demis la referendum eu, Crin Antonescu, mă retrag definitiv din viaţa politică ). Prin urmare, pe 29 iulie nu-i voi da un vot de simpatie lui Băsescu, ci îi voi cere lui Antonescu să se reinventeze departe de treburile Cetății.

 20. M-am documentat asupra Venice Commission si am trimis un e-mail scurt si concis cu problemele Romaniei care ar tine de aceasta comisie (cu numele meu real,sper ca mina lunga a USL nu ajunge si acolo).
  Sper sa nu fiu naiv, dar daca mai multi cetateni neimplicati politic i-ar „inunda” pe responsabilii din diverse structuri ale Europei, poate le-ar spori vigilenta si dorinta de a se informa mai bine (nu de la Ponta&Co).

  E-mail-ul lui Swoboda nu-l gasesc. I-as scrie cum este poreclita Dna Macovei, nu de oamenii de rind ci de oficialitati!

  Unde mai putem scrie ca nu ne doare tastatura?

  Ce se intimpla cu Carmen Valica, trimisa Radio Romania Actualitati, careia i-a pus gind rau Sova (ca domn nu-l pot numi)? Acum inteleg de ce fostul director al Radioului si-a dat demisia!!!

 21. d nule Tismaneanu,oare cum ar sta lucrurile daca s ar fi spus adevarul despre 89?si dvs numitzi revolutia furata!
  stiu ca nu detin eu adevarul,dar sa spui ca in ro a fost revolutie,mi se pare deplasat.poporul acela iubeste comunismul.amintitiva,ceausescu s a folosit de olteni ptr a inabusi rascola din Timisoara.
  stiu,sint subiecte care ar pune in discutie,insasi existenta acelui stat.dar minciuna ,cred eu face mai mult rau.
  daca s ar fi spus,citeva focare de revolta au fost in citeva zile reduse la tacere si apoi comunistii au organizat o revolutie fantoma,n ar mai exista dispute sterile care e mai rau:pdl sau usl.

 22. Ce putem face?
  Eu am scris la Venice Commission un scurt e-mail la obiect (am citit cite ceva despre competentele comisiei). Mi-am dat numele real sperind ca mina lunga a USL NU ajunge acolo.

  Am cautat fara succes e-mailul lui Swoboda. I-as trimite invectivele pe care i le adreseaza Monicai Macovei parlamentari ai Romaniei .

  Sint naiv sau ar fi bine ca mai mute persoane neimplicate politic sa-i „inunde” pe diferiti responsabili ai diverselor structuri europene.

  Aveti idei? Postati-le aici ca nu ne doare tastatura!

  • Se pare ca ne aflam intr-un mediu populat doar de teoreticieni, asa ca initiativele practice sunt ignorate… Totusi, cred ca daca fiecare ar fi permanent atent cu ce se intampla in imediata sa apropiere, si-ar rezolva problemele corect, nu ar da spaga si nici n-ar primi, ar reactiona pe loc la nedreptati de orice fel folosindu-se de drepturile legitime, nu ar fi ajuns niste berbeci netrebnici sa ne administreze tara si sa calce cu maxima aroganta toate regulile.

 23. De fapt, ce joc joaca astia doi (Ponta & Antonescu), Sunt la putere. In toamna ar fi avut o victorie zdrobitoare. Basescu le-a propus chiar sa-si dea demisia in toamna cu conditia sa se reduca mandatul de presedinte la 4 ani si sa se reduca nr de parlamentari conform referendumului trecut (auzi blasfemie…). Si atunci, in liniste, puteau sa faca ce le trece prin cap (presupunand ca au asa ceva). Atunci, de ce nene Zahario? Nu cred ca doar deliciul scandalului ii mana in lupta. Doar din orgoliu nemasurat de a-l umili pe Basescu, indiferent cat incalca legile pentru asta si ce se intampla cu tara? Sau poate ca intre psd si pnl exista o asemenea neincredere incat totul trebuie rezolvat cat mai repede pana sa nu se strice caruta intre ei? E clar ca nu s-au gandit o clipa la consecintele posibile in haosul creat: izolare externa, razboi civil, dezmembrarea tarii. Mie aici mi se pare ca este mana rusilor… este de departe stilul lor si interesul lor. Sau vor sa ne tina ocupati acum cand vor sa rezolve in interes propriu situatia din Basarabia. Dar numai viitorul ne va arata careeste adevarul…

 24. Stimate domnule Tismăneanu,

  Dumneavoastră ați descris un (d)efect. Da, în ultima săptămână s-au întâmplat multe schimbări. Sunt acestea neapărat rele pentru democrație în general, pentru România și cetățenii ei- în special ? Nici dna. Anastase , nici dl.Blaga- nici necunoscutul avocat al poporului nu erau exact paragonii democrației din România, acele exemple morale pentru care poporul să fi ieșit cu pieptul gol în stradă ca într-un film prost. Nici pe departe. Și dacă au fost schimbați, ce ? Dvs. sugerați- mutatis mutandis- că era bine când elevii erau bătuți cu muchia riglei peste mână sau când Jack cel cu șapte cozi însemna spatele marinarilor englezi pentru că nu-i așa- și acestea erau legi.
  Credeți că USL are măcar 1 singur membru comunist ? Haideți să fim serioși. Ce să vrea comunistul respectiv- naționalizarea averilor, puterea poporului, moartea burjuilor ? Iarăși haideți să fim serioși. Comunismul a murit- ca ideologie- cu moartea lui Stalin. Restul de 35 de ani- atât pentru România cât și pentru celelalte țări fost socialiste- au însemnat exhibarea bătrânului mort la balcon- ca să-i mai creadă cineva și să le aducă pensia. Era Ceaușescu comunist ? Nici pe departe. Era un naționalist cu accente populiste- poate- dar comunist în nici un caz.
  Revenind la articolul dvs. sunt perfect de acord că puteți fi neliniștit de schimbări. Dar…acum vreo 10 ani- dacă nu mă înțel- Brazilia- țara unor dictaturi militare feroce și-a ales ca președinte un socialist- pe Lula. A fost Lula rău pentru Brazilia ? Dimpotrivă. Au urlat megafoanele că Brazilia va deveni un stat comunist, etc., etc. ? Au urlat. Este acuma Brazilia B-ul din BRIC- statele cu cea mai rapidă dezvoltare din lume ? Este.. Există vreo deosebire între Lula și Ponta ? Aștept un răspuns – interesant- de la dvs.

  • Nu, acum zece ani Brazilia nu era tara unei dictaturi militare feroce. Presedintele Braziliei a fost un mare sociolog, pretuit in intreaga lume (Cardozo). Regimul democratic brazilian dura de-acum de decenii. Lula era un lider sindical stangist, cu un discurs populist, dar nu un exponent al unei mafii transpartinice obsedata de acapararea evutiei nationale si de incalecarea si incalcarea sistematicca a justitiei. Ceausescu a fost comunist, cum comunisti au fost si Mao, Enver, Kim Ir-sen, Honecker, Jivkov, Andropov etc

   • Stimate domnule Tismăneanu,

    Dacă vorbim de Mafie- parcă-l văd pe dl.președinte Băsescu- cum declara dumnealui că a avut 1 milion de dolari- înainte de revoluție- din CONTRABANDĂ. E cumva CONTRABANDA vreun mijloc democratic de a submina din interior regimul comunist ? N-aș prea crede.
    Revenind la oile noastre- de ce credeți că ne va fi mai rău fără Băsescu, cu o republică parlamentară ?? ”Justiția cea imaterială” cu care se laudă atâta susținătorii dlui. Băsescu că acesta i-ar fi făcut nu știu ce nu ține nici de foame, nici de sete și nici măcar nu aduce niște foloase palpabile pentru țară- din recentul scandal imens stârnit în Anglia de ascultarea telefoanelor făcute de subordonații dlui. Murdroch (exemplu de capitalism luminat, precum dl. SOroș)- s-a văzut foarte clar că nu prea avem etaloane de morală, referențiale pentru o adevărată democrație. Că în final interceptările au ajuns la Casa Regală și s-a pus batista pe țambal- e doar o chestiune de conjunctură. Altfel, în țara democrației din vremea Magna Carta telefoanele erau ascultate într-o veselie doar pentru că dl. X- care nici măcar nu era șeful statului- era bogat. Probabil că realizați cât sunt ascultate telefoanele în România, acolo unde cred că nici măcar dvs. nu puteți justifica cei 13.000 de angajați ai serviciilor secrete SRI, SIE, SPP…există democrație acolo unde cineva (cine trebuie, evident) îmi ascultă telefonul pe baza unei simple suspiciuni- fără ca eu să am habar de acest lucru- iar dacă descoperă că nu sunt nici șeful AL Qauida și nici măcar un mărunt importator de zeci de tone de heroină- nu-și cer scuze oficial ??

 25. Referendumul nu are legatura cu PDL si Base.

  Pur si simplu vom vota daca e bine sau nu sa devenim republica parlamentara.

 26. Partidul liberal-comunist :D

  Asta e, Romania a ramas o tara comunista. Revolutia din 1989 n-a fost decit ceva de fatada, partidul comunist si-a gasit un tap ispasitor si a condus tara mai bine de 20 de ani dupa aia.

 27. @Costica
  Daca si poporul, indiferent cati participa la referendum, da un verdict, atunci acela trebuie aplicat. Ce altceva se mai poate face daca lumea nu este interesata de referendum?
  @Monica
  N-ati vrea sa propuneti ca oricine se pronunta sau critica puterea , oricare ar fi ea, sa fie arestat si tinut la racoare, fara judecata pana isi revine? Sau si mai bine : cine a reusit sa fie ales sa ramana cat vrea el sau chiar pe viata, indiferent ce face. Santem in 2012. De ce regretati timpurile de acum 60 de ani?

 28. Dle. Tismaneanu, faptul ca exista politicieni dornici sa ia puterea cu mijloace nedemocratice este grav dar, chiar si in conditiile astea, democratia poate supravietui daca tara are minime deprinderi democratice. Din pacate, politicieni ca Ponta si Antonescu sint perfect reprezentativi pentru un mare numar de romani, supravietuitorii actiunii de producere a „omului nou” la care s-a lucrat asiduu o jumatate de secol de comunism. Pentru ei, abuzul conducerii e un fapt de viata normal, coruptia – o solutie la indemina pentru toate problemele, democratia – o vorba goala, libertatea – un moft de vacanta. Uitam ca, pentru multi, comunismul a fost sistemul in care s-au instalat definitiv, fara retineri sau rezerve. Sint multi oameni pe care evenimentele din 1989 i-au ingrozit, s-au simtit amenintati de o minoritate zgomotoasa si s-au aruncat, cu panica, in bratele tov. Iliescu, care le-a promis ca va avea grija de „linistea lor”. In toate evenimentele ce au urmat au reactionat isteric, ca niste oameni ce trecusera printr-un soc de neuitat. Sa nu uitam ca, daca a curs sange pe strazile din Romania, ei l-au facut sa curga. Si asta pentru ca in 1989 au tras o spaima cumplita, spaima care cere razbunare. Aparenta soliditate a sistemului Iliescu – Nastase i-a facut sa creada ca totul s-a terminat, ca au trecut peste ce era mai rau si se pot destinde intr-un sistem pe care il intelegeau si in care se puteau adapta. Apoi a venit mandatul lui Basescu si spaima a reaparut mai intensa. Au tipat, au complotat, au imposcat cu injurii, apoi, cind au aparut „sacrilegii” precum arestarea lui Nastase, au explodat. A fost o situatie de maxima urgenta, asa ca au renuntat la disimulare, si au actionat decisiv si brutal. De 22 de ani, acesti oameni traiesc cu revolta ca o minoritate le distruge „linistea”, ca ii atrage pe cai nedorite, ca ii sileste sa mimeze valori care ii lasa indiferenti sau, mai rau, ii dezgusta, ca adversarii lor nu se satura niciodata: „Ati vrut Europa, poftim, noi v-am dat Europa ! Ce mai vreti ?!”. Dle. Tismaneanu, acesti oameni va citesc cu ura si cu teama, cu hotarirea de a nu va ceda nimic, nici un cuvint macar. E suficient sa cititi comentariile lor. Poate va intrebati de ce va mai citesc. Pentru ca se tem si vor sa stie ce le pregateste „dusmanul”. Asta e Romania de azi. Sintem o natie bolnava, care se teme de doctor si uraste medicamentele.
  In rest, va doresc toate cele bune.

  • „Sintem o natie bolnava, care se teme de doctor si uraste medicamentele.” Un comentariu de o dogoritoare, deprimanta exactitate, mi-e teama…Si totusi, exista o mare parte dintre romani care nu vor sa spuna adio valorilor europene.

   • da, acesta i adevarul, chiar daca crud.
    uitati va la trepadusii de partid (n are importanta spectrul, oricum stinga/dreapta sint golite de sens), isi asuma titluri doctorale si calitati pe care nu le au. de ce ? pentru ca desi anacronica, tendinta a ramas aceeasi : nu primeaza calitatea, ceea ce stii sa faci pentru a crea adevarata plusvaloare pentru tine si societate ci mai degraba statul protector din care capusele isi trag seva, iar plebea primeste frimituri cit sa nu moara de inanitie.

  • Nu pot să fiu… miop să nu văd adevărul celor scrise şi pertinenţa diagnosticului. Dar nu fac parte dintre cei care sunt gata să vadă „sfârşitul istoriei” pe la orice colţ de stradă în oricare după amiază mai tembelă. Unele bătălii se câştigă, altele se pierd, războiul Binelui cu Răul, însă, e fără răgaz şi endless (nu end of history). Nu agreez festivismul roz al lui Fukuyama (lasă că astăzi nici el…) şi nici bocetul catastrofic şi resemnarea în faţa resurecţiei Răului. Ştiţi, pe mine mă inspiră mai puţin greaţa faţă de discursurile unor Antonescu, Ponta, Şova, Tăriceanu etc. etc. şi mai mult fermitatea şi optimismul lucid al Discursului de la Fulton, ca să nu mai zic de spiritul şi cuvintele extraordinare ale Declaraţiei de Independenţă. Dacă în 1946 (şi nu numai atunci) Churchill a putut rosti acele cuvinte, ce ne împiedică pe noi, azi, aici, să ne hrănim sufletul cu ele ? Vorbe mari ? Poate. Dar vorbele mari au de multe ori, neaşteptat, corespondent în realitate. Poate că ăsta este „secretul” optimismului, nu credeţi ? Chiar şi în cele mai negre şi îngheţate momente…

 29. Legat de condamnarea comunismului.O actiune doar de imagine si fara urmari,la fel ca mai toate actiunile presedintelui.
  Strabunicul meu a fost detinut politic, dus la canal 4 ani ,familia i-a fost impartita pe ici colo cu domiciliul fortat si….cu toata agoniseala lui de-o viata confiscata. Era vorba de o casa din Cluj unde visa el ca va imbatrani alaturi de familia lui.Omul cat a mai fost in viata ,fiind avocat in perioada interbelica ,a facut petitii pe care le-a trimis statului comunist pt a repara nedreptatea ce i se facuse.(Normal ca degeaba)
  dupa revolutie copiii lui, bunicii mei si-au facut sperante desarte deoarece presedintele de atunci Iliescu a facut una din cele mai mari nedreptati de dupa 89
  A venit epoca lui Nastase…..si la presiunile externe (romania fiind in proces de a adera la diverse institutii europene ) lucrurile au inceput sa se miste.
  Prea tarziu insa pt . Bunicii mei….murisera deja.
  Ca sa recapitulez….din nedreptatea facuta cu 50 de ani in urma ,pe vremea lui Nastase s-a facut un prim pas…familia a primit un apartament din casa respectiva.
  surpiza nu la mult timp dupa primim o decizie de evaluare si suma pe care o datoreza statul roman familiei mele !!!!!!!
  dar surpizasi mai mare…noul guvern portocaliu…pe care il votasem cu totii…ce face? Creaza ANPR un organism mafiot si au ingropat mii de dosare si nici azi nu am primit un raspuns de la ei dupa petitii si petitii …ca iti vine sa o lasi balta….
  Vina lui Basescu e ca nu poti condamna comunismul doar declarativ ,fara sa ai legi reparatorii, si sa girezi un organism mafiot ca ANRP….stia ce se intampla acolo…mi se pare o actiune superficiala,de imagine fara fond..deci apa de ploaie.

 30. Benny: „Daca si poporul, indiferent cati participa la referendum, da un verdict, atunci acela trebuie aplicat. ”

  Da, corect. De ce nu s-a aplicat referendumul privind reducerea numarului de parlamentari?

  Si hai sa mai facem un referendum, acum cu Basescu: sinteti de acord ca primul ministru sa fie un plagiator? Sau mai multe:

  Sinteti de acord ca un parlamentar cercetat penal sa beneficieze de imunitate si de indemnizatie de parlamentar?

  Sinteti de acord ca ordonantele date de guvern sa incalce Constitutia?

  Sinteti de acord ca un parlamentar sa primeasca un salariu net de 2000 de euro?

  Ce ne facem insa daca se aproba un referendum de genul urmator: sinteti de acord cu executarea imediata a tuturor tiganilor din Romania?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro