joi, decembrie 5, 2024

Adio unei artiste de excepţie!

A incetat din viaţă, la vârsta de 107 ani, pictoriţa Medi Wechsler Dinu. Impreună cu soţul ei, poetul Stephane Roll (Gheorghe Dinu), Medi a trait intens experienţele avangardei din România si nu doar de-acolo. Plecarea ei dintre noi semnifica despartirea de ultimul martor crucial al acelei formidabile aventuri care a fost avangarda estetica din Romania interbelica. Nu doar martor, penru ca Medi Wechles Dinu a fost ea insasi o participanta pasionata la cautarea noului si sfidarea tabuurilor incremenite.

Absolventă a Şcolii de Belle Arte din Bucureşti (1932), la clasa lui Jean A. Steriadi şi Ipolit Strâmbulescu, unică supravieţuitoare a generaţiei interbelice, a revenit în viaţa artistică după mai bine de o jumătate de secol de absenţă, în 2003, în cadrul expoziţiei „Seniori ai picturii româneşti contemporane”, organizate de Fundaţia HAR în cadrul programului „Restituiri”. De atunci şi până în prezent, artista a fost protagonista mai multor expoziţii personale deschise în Bucureşti, Constanţa, Tulcea, Râmnicu Vâlcea şi Brezoi, judeţul Vâlcea. Fiecare nouă apariţie publică a prilejuit cunoaşterea unei opere valoroase, aproape necunoscute, dar şi întâlnirea cu o personalitate aparte a culturii noastre, cu o pictoriţă care a lucrat în celebra colonie artistică de la Balcic şi care i-a cunoscut pe pictorii şi scriitorii grupului de avangardă. In decembrie 2015, galeria „Conceptual” a organizat o expozitie retrospectiva Medi Wechsler Dinu. Curatorul expoziţiei a fost criticul de artă Luiza Barcan.

http://www.mixofideas.ro/…/dublu-eveniment-la-conceptual-g…/

http://www.dela0.ro/timpul-si-margareta

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

  1. Acum putine luni a participat la o manifestare artistica la Hanul Gabroveni. Ca intotdeauna, era foarte tonica. Ma gandesc cat de greu o fi sa-ti domini sentimentele atunci cand ramai ultimul martor al vremurilor; o multime de chipuri dragi si de clipe unice mai supravietuiesc doar in si prin fiinta ta, Pe cei mai multi dintre noi ne-ar coplesi emotiile, am fi ”jupuiti de vii de amintiri”, cum spunea Roa Bastos.
    Odihneasca-se in pace!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. In 2024 editura Humanitas i-a publicat un nou volum cu titlul „Aventura ideilor".Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro