marți, noiembrie 30, 2021

Adrian Mutu si democratia locala

Adrian Mutu se pregătește să revină în România: va juca la Petrolul Ploiești pentru un salariu anual de 400.000 de euro, plus bonusuri. Este posibil să apuce să joace în competițiile interne împotriva unei alte vedete la final de carieră. Sunt zvonuri că Cristian Chivu ar avea o ofertă de la CSU Craiova, un salariu de 750.000 de euro pe an. Petrolul și CSU au un lucru în comun: pot face astfel de oferte pentru că se bucură de sprijinul financiar al municipalităților.

Consiliul Local Ploiești a hotărât, la propunerea primarului, să finanțeze activitatea clubului local cu 3 milioane de euro, ca urmare a rezultatelor bune înregistrate anul trecut; amintesc că vorbim de un club privat (poate că banii nu merg direct la salariul lui Mutu, dar existența finanțării publice permite deblocarea din alte surse a fondurilor necesare). La Craiova, pentru că primăria nu s-a înțeles cu patronul clubului Universitatea, Consiliul Local a decis să facă o echipă nouă. Așa s-a născut CSU. Nu știm exact câți bani a „investit” până acum municipalitatea în club, dar știm că o echipă de liga a doua cochetează cu ideea plății unui salariu uriaș pentru a aduce un jucător.

Să presupunem că unii ploieșteni nu ar fi de acord cu deciziile autorităților. Că s-ar întreba de ce în 2013 orașul cheltuiește mai mult cu finanțarea clubului (privat) de fotbal decât cu ordinea publică. De ce salariul anual al lui Mutu este mai mare decât bugetul alocat spitalului municipal sau decât bugetele tuturor creșelor din oraș luate la un loc. Cum ar putea acești cetățeni să schimbe ceva?

Teoria ne spune că ar fi putut să participe la dezbaterea dinainte de decizia de a aloca cele trei milioane de euro (căci decizia de a-l achiziționa pe Mutu aparține clubului, nu finanțatorului, cel puțin aparent). În practică, o astfel de dezbatere nu a avut loc. Nu a existat o analiză de oportunitate („dăm banii pentru spital sau pentru fotbal?”), nici un schimb de argumente. Primarul a propus, iar Consiliul a votat conștiincios. La Ploiești, ca în majoritatea marilor orașe, participarea la ședințele Consiliului este o aventură, iar cetățenii care ajung să ia cuvântul sunt rareori ascultați, ce să mai vorbim de un posibil răspuns. În general, atunci când vine vorba de alocarea banilor, aplicarea legii privind transparența decizională se face cu sincope și pur formal, fără a exista din partea autorităților locale un minim interes pentru dialogul cu cetățenii.

Ar fi apoi opțiunea de a interacționa cu aleșii locali, de a cere consilierilor să ia atitudine. Însă consilierii puterii sunt soldați disciplinați ai propriilor partide, pentru simplul motiv că mandatul lor încetează de drept atunci când pierd calitatea de membru al partidului. Ideea de a fi contra propunerii primarului – de obicei fie baronul local, fie un apropiat al acestuia – cade din start. Nici abordarea opoziției nu are prea multe șanse de izbândă; nu doar pentru că opoziția nu are suficiente voturi, ci și pentru că nu e foarte interesată de cetățeni, exceptând campania electorală. Într-o situație precum cea de la Ploiești, clubul de fotbal a primit exact același tip de sprijin financiar și pe vremea când actuala opoziție era la putere, ba chiar există un raport al Curții de Conturi care constată nereguli cu această finanțare.

După ce au epuizat opțiunile partidelor actuale, dacă ploieștenii nemulțumiți sunt chiar hotărâți să schimbe ceva, ar putea dori să își facă propria formațiune politică, una care să pună sănătatea sau educația înaintea fotbalului profesionist. Acest lucru este însă practic imposibil. Conform legislației actuale, nu poate exista un partid al ploieștenilor, care să activeze doar la nivel local, pentru că toate partidele trebuie să aibă minim 25.000 de membri care provin din cel puțin 20 de județe; de asemenea, trebuie să participe la toate tipurile de alegeri, pentru a evita desființarea. Costurile unei astfel de organizări sunt prohibitive. Un partid local este de neconceput în politica românească, iar condițiile pentru unul național sunt suficient de aspre încât să nu permită lesne apariția unor formațiuni naționale.

Nici varianta unor candidaturi independente nu este mai bună. Fiecare cetățean are un singur vot, pe care îl poate da fie unei liste de partid, fie unui independent. Nu poate alege mai mulți independenți. Apoi, criteriile pentru candidaturile independente sunt prohibitive. Amintiți-vă de Nicușor Dan, cel care a strâns mai multe semnături decât au luat voturi cei mai mulți dintre candidații partidelor, și asta doar pentru a se înscrie în competiția pentru primar. Mai mult, nu a ajuns consilier local la București pentru că i s-a aplicat același prag de 5% care este valabil și pentru o întreagă listă de partid, cu 55 de candidați.

Pe scurt, competiția politică este închisă. Actualele partide și-au votat o legislație ce le apără cu consecvență oligopolul asupra deciziei politice. Încercarea de a aduce pe scena politică noi nume este condamnată să treacă prin mecanismele lor, adică prin semnătura aceluiași baron local.

Rămași fără pârghiile politicii partizane, cetățenii ar putea spera să pună presiune pe aleși prin intermediul organizațiilor non-guvernamentale sau al mass-media. Din nefericire, la nivel local situația ambelor este foarte proastă. În afara celor câteva orașe foarte mari care sunt și centre universitare, organizațiile civice și mass-media independente sunt puține și suferă de sub-finanțare cronică. În schimb, mult pomeniții baroni locali au avut grijă să își facă propriile organizații și organe de presă.

Ar mai rămâne soluția protestelor de stradă. Dar chiar așa, să protestăm împotriva venirii lui Adrian Mutu la echipă? Nu se face, domnule, suntem oameni serioși. Lăsând la o parte hazul de necaz, sunt puține cauze care ar putea aduce în stradă suficienți oameni încât să facă diferența. Nu e un lucru nefiresc, în fond protestul trebuie folosit atunci când celelalte căi nu funcționează. E nefiresc că nu există o altă cale pentru a limita cheltuielile exotice ale aleșilor. Democrația locală suferă între limitele artificial stabilite ale sistemului de partide, apatia cetățenilor și interesele nu tocmai curate ale baronilor și curților lor.

E important să ne amintim de aceste lucruri acum, când proiectul de descentralizare crescut sub bagheta vicepremierului Dragnea a trecut și de Parlament. Descentralizarea administrativă și fiscală va trece puteri și resurse în mâinile Consiliilor Județene și ale Președinților acestora. Decizii importante pe plan local vor fi luate de aceste instituții. Negocierile, dezbaterile și controlul reciproc vor deveni vitale pentru ca prin aceste decizii resursele să fie alocate în beneficiul cetățenilor și nu în cel al clienților politici.

Nu vreau să spun că descentralizarea este o idee rea în sine. Fără îndoială că proiectul acesta are hibe (simplă constatare: în doar cele trei zile alocate, parlamentarii au descoperit peste 500 de inadvertențe în listele instituțiilor și bunurilor supuse descentralizării, rezultând tot atâtea amendamente acceptate de guvern. Câte astfel de erori au rămas oare nedescoperite?). Dar mai devreme sau mai târziu tot va trebui să ne confruntăm cu problemele structurale ale democrației locale. Să notăm însă că cel puțin o parte dintre probleme, precum înființarea partidelor noi, candidaturile independenților și îmbunătățirea procedurilor privind transparența, sunt rezolvabile pe termen scurt. Întrebarea este cine va avea voința politică să ia măsurile necesare.

Până atunci, să ne bucurăm împreună de talentul lui Mutu, așteptând vremurile când cetățenii își vor dori mai mult victoria împotriva baronilor locali.

Articol aparut pe Blogul Fundatiei Soros

Distribuie acest articol

25 COMENTARII

 1. daca nu confunzi, atunci strambi adevarul !

  adica, banii aia, 3 mil sunt dati drept premii pentru jucatori, nu pentru bugetul clubului.
  din banii aia vor fi premiati jucatorii si staff’ul clubului, pentru rezultatele obtinute in cammpionatul trecut, nu va fi platit mutu, caci el nu juca atunci.

  clubul petrlolul se autofinanteaza din incasari pe bilete, se joaca cu stadionul plin, chiar si cu echipe retrogradabile
  tot ploiestiu este imbracat in tricourile si fularele promotionale ale clubului.
  clubul s’a clasat pe locul 3 si a luat cupa, deci a luat drepturi de televizare, destul de consistente.
  deasemenea, a avut incasari de la uefa pentru participarea in liga Europa.
  plus vanzarea a doi fotbalisti cu peste 2.5 mil euro.

  deci, mai draga, mutu va fi platit din banii clubului, nu ai primariei din Ploiesti.
  o parte din aia 4 sute de mii, mai exacact 16$ vor merge la impozit. iar el, va cheltui niste bani, va plati tva in ro. deasemenea, tricourile cu numele lui mutu se vor vinde bine, in folosul clubului. plus o crestere a sanselor sa ocupe un loc bun in clasament si sa faca meciuri mai bune in Europa league.

  si, apropos, din aia 3 mil, consililul local a achitat mai putin de jumatate, urmand ca diferenta sa fie achitata in rate.
  premierea s’a aprobat prin votul consilierilor locali.
  niciun ploiestean nu se plange, ploiestiul fiind un contributor major la bugetul de stat.

  • Corect.
   S-au facut clarificari oficiale. Salariul lui Mutu este suportat de club si nu de Consiliul local.
   Si cele 3 milioane au insemnat premiere, asa cum ai spus.

  • Petrolul Ploiesti este unul dintre brandurile importante ale fotbalului romanesc si este sustinut de unii dintre cei mai multi si frumosi suporteri, jos palaria! Si nu sunt singurii, asta-i bine, dar insuficient deoarece lipseste cadrul legal care sa permita sustinerea sportului de performanta din surse nebugetare. Din aceasta perspectiva sportul a ramas in socialism.

  • „mai draga”,

   Te-ai ostenit sa apesi de 1388 de ori pe niste taste si ai scris 236 de cuvinte.

   Intelesul cuvintelor iti scapa, din pacate.

   Zici tu:”clubul Petrlolul se autofinanteaza din incasari pe bilete, se joaca cu stadionul plin, chiar si cu echipe retrogradabile”
   Autofinanțare inseamna… autofinantare. Care autofinantare se traduce, simplu cam asa: Clubul premiaza jucatorii din fondurile obtinute din autofinantare, nu Primaria trebuie sa premieze jucatorii!

   PS. Daca ai nevoie de vreo internare la Judetean, ia-ti cu tine o icoana cu Mutu. Vei avea nevoie, te asigur, de minunea Sfantului!

   • esti sigur ca ai numarat bine ?

    premierea este din partea cetatenilor urbei, pentru merite deosebite.
    daca nu se clasau in primele 3 locuri, nu primeau.
    asta e premiere, o practica si guvernul romaniei pentru castigatorii pe la diferite competitii internationale.

    normal ca alte prime si bonusuri, pentru meciur, goluri, vin din banii clubului.

   • @io

    „Premierea este din partea cetatenilor urbei, pentru merite deosebite”.

    Cetatenii urbei sunt liberi sa premieze clubul Petrolul in fiecare luna, cu tot salariul lor.

    Primaria poate sa premieze si ea daca are un surplus. Pana una alta iti rupi masina pe Cuza Voda, in spate la „sindicate”, ca vezi doamne „cetatenii” isi premiaza eroii dar cand este sa repare o strada o data la 10 ani, nu mai sunt bani!

    Mai terminati cu alba-neagra asta! Primaria nu plateste salariul lui Mutu, nu finateaza Clubul, doar da bani Clubului! De ce ii ia Clubul, daca tot se descurca finaciar si singur?

  • Admitind ca acei bani se impart egal si gindind ca in club sunt 100 de jucatori si oficiali ce vor fi premiati, vor primi 30.000 euro. Pentru ce? Ce mare competitie au cistigat?
   Admitind ca domnia ta ai avea acea 1000 euro pe luna salariu, cistigi cei 30000 de euro in 2 ani si jumatate.
   Personal nu cred ca vreunul din jucatori plateste impozit. Sigur exista portita de scapare. La fel si pentru prime.
   Orasul pune la dispozitia clubului stadionul si cred ca il mai si ingrijeste. Ca nu cred ca vreun club a cumparat stadionul. Daca-l cumpara trebuie sa aiba grija de el: gazon, iluminat, scaune, etc…. Adica bani scosi din buzunare, nicidecum bani intrati in buzunare…
   Si in plus, nici un oras din Romania nu este pe plus la buget. Are nevoie mereu de bani de la bugetul central. Deci premiaza jucatorii si din banii celui de la Cluj sau Iasi, Braila…
   Iar clubul (de fapt patronul) face bani buni din drepturi de televizare si din vinzarea jucatorilor fara a se omori sa plateasca taxe.
   Nu e de ajuns ca biletele la ceea ce se numeste acolo meci de fotbal sunt scumpe in raport cu calitatea jocului si aranjamentele de culise?
   3.000.000 euro creati in burse scolare!!!!!!
   A! Pai daca se invata carte lumea se trezeste si pune intrebari. Mai bine la stadion si la mincat de seminte.
   Daca a fost asa de stralucit clubul are bani, deci cei 3 milioane de euro pot fi folositi de municipalitate mai bine. Poate la spital, ca doar un medic protesta vis-a-vis de instrumentar…
   Si idei bune cred ca ar mai fi. Chiar reducere de impozit pentru locuitorii orasului.

  • Nici un ploiestean nu se plange, asta este tare de tot. Pai tocmai de asta era indignat si autorul articolului, ca nici un ploiestean nu se plange, pentru ca ne doare mult mai mult de fotbal decat de spitale si de scoli. Evident ca atunci cand trebuie noi sa mergem la spital si e jale mare, atunci incepem sa-l injuram pe basescu, pe ponta, pe fmi, pe care o fi. Dar nu mergem niciodata la primarul nostru sa-l intrebam: cum dracu ai dat 3 mil de euro la clubul de fotbal in loc sa-i dai la spital?

  • Ba uite ca cel putin unul se plinge: ma numesc Florin Oprea si am fost membru sustinator al Petrolului (cu carnet) din 1958 pina in 1972 cind au „cistigat” un meci (a se citi circ) lasat de Dinamo ca sa ramina Petrolul in A. Este o hotie ca sa se plateasca (atentie legea interzice expres) atit salarii cit si premiere jucatori. Nu e de ajuns ca le suportam cheltuielile cu stadionul! Nu asta e sportul adevarat, sportul care trebuie sprijinit de stat este sportul de masa si pentru copii. Daca tie iti convine te invit ca sa platesti tu si cei care sunt asa de darnici cu banii altora aceste sume. Banii primariei trebuie sa mearga pentru dezvoltare urbana, sanatate si scoala. Nu pentru muhaiele de doi bani ca Mutu

 2. dece ploiestiul, care este un oras cu contributie mare la bugetul de stat, si nu alte orase care au echipe de fotbal, baschet sau handbal in proprietate.
  dece nu chiajna, un satuc, navodarii, un orasel pe litoral, dece nu voluntarii care construiesc stadion pentru echipa lui king gica hagi ?

  municipalitatea Ploiesti a reconstrui stadionul, pe care petrolul plateste chirie pentru meciurile jucate.
  daca faci socoteala cat venit intra la oras de pe urma clubului, cred ca primaria nu este in pierdere, pe terman llung.

  dece sa mai facem sport, ca tot suntem saraci.
  dece sa construim spitale, daca tot nu avem medici, daca nu’s bine platiti si pleaca ?
  dece sa facem scoli, cand multe sunt goale, din lipsa de copii, sau de interes ?
  dece nu plecam toti din tzara asta ?!

 3. Daca lupta cu morile de vant nu da roade sau nu e posibila, ramane de apelat la bunul simt a lui Mutu. E om si el, are suflet, plus ca i se iveste unica ocazia sa ramana o legenda cu adevarat in fotbalul romanesc. Si anume, sa accepte oferta petrolului, dar cu conditia ca salariul de 400K de euro sau cat acolo, sa fie transferate in budgetul gradinitilor, scolilor, spitalelor sau ce mai este acolo. Nu se va gasi niciun carcotas sa mai pomeneasca de droguri sau sa zica, uite cum a decazul Mutu ca joaca in „liga” lui mitica. E valabil si pentru Chivu. Sunt convins ca baietii astea nu mor de foame, in schimb au nevoie de popularitate ca aerul la sfarsitul carierii lor, si nu cred ca au vre-o alta sansa sa stea alaturi de „rege”, cu atat mai mult sa-l detroneze. Nu mai zic ca o sa stearga nasurile baronilor si acolitilor lor! Numai bine!

  • bine zis.
   poate incepi matale cu donarea lefii.
   cred ca si mutu are familie, are bugetul familiei, dari si datorii de platit, casa de achitat, ca oricare.
   dece si’ar dona leafa ?
   io zic sa inceapa politicienii, ghise de exemplu :))

 4. Domnule Voicu, chapeau! Dumneavoastra descrieti situatia grava a democratiei si toti comentatorii anteriori se leaga de fotbal. Cred ca cei 70 la suta exista. E grav si fara viitor…

  • Extrem de corecta observatia dvs. Si felicitari d-lui Voicu pt incercarea de a lumina mintile unora ce gandesc cu inima…

  • Democratia este in afara discutiei, la modul realist se poate vorbi despre cleptocratie, iar in contextul precizat despre o probabila narcocratie.

  • pentru ca de acolo s’a plecat cu …analiza.
   daca originea e falsa, atunci toata constructia e falsa.

   si mai e ceva, daca petrolul era pe locul unde este corona, navodarii, sau chiajna, n’ar fi fost subiectul atator articole vaicarete despre necazurile romanilor.
   dar, se pare ca alte echipe nu deranjeaza.
   petrolul a fost, cativa ani in urma, in b si apoi in a, mult mai mult pe stipendiile orasului, pana s’a gasit solutia privatizarii clubului.
   atunci nu era un par in ochii nimanui.

   dupa gazeta varanului, gsp, unde au aparut mai multe asemenea lurari de…pozitie, cea mai vehementa fiind a lui tudor Octavian de la otv ghita, inca una pusa pe hn.
   credeam ca hn se ocupa de chestii mai serioase.

   • @io

    De fapt faceti o analiza a „caprei vecinului”.

    Va deranjeaza ca cineva ar putea gandi ca nu este bine ca primarul sa rupa x milioane din bugetul INSUFICIENT, oferindu-le ca premiere unor eroi ai urbei.
    Iar discutiile nu au ca fundament saracirea bugetului printr-un jaf „democratic”… nu, discutiile au legatura cu corona, navodarii, chiajna, timpurile cand petrolul a fost in b si apoi in a,- inainte de privatizarea clubului, gsp, tudor Octavian de la otv ghita, etc.

    Ce sa mai zicem? Doamne ajuta, Doamne fereste!

  • Chiar asa! Unde sunt comentatorii contributors? Au sarit numai lupii galbeni la un articol care pune frumos in lumina marsaviile autoritarilor locale care au luat ostatica democratia. Asta dupa ce un alt articol despre alta fateta a aceleiasi marshavii – conditiile preistorice din spitalul judetean unde va ajunge desigur Mutu daca sufera ceva pe teren – a trezit un prea firav ecou. Problema nu e daca banii merg precis in conturile consuelo-ei (scuzati, nu prea vad cum se formeaza genitivul) ci ca 3 milioane puteau creste semnificativ demnitatea personalului medical si a pacientilor spitalului. Dar de vreme ce s-a constatat ca denuntatorul spitalului e doar un doctor obosit care urmeaza sa fie tras pe dreapta, drumul autoritatilor e netezit spre noi victorii. Viitorul suna bine. Spor lupilor la urlat la luna plina!

 5. Sunt uimit ca si aici sunt suporteri din categoria „gaina fara cap” care apara sistemul mafiot al cheltuirii banilor comunitatii locale pe proiecte fanteziste, gen „aducerea briliantului Mutu”. Ploiestiul e un oras vai mama lui, comparat chiar cu alte orase din Romania, nu mai vorbim de orasele din vest. Dar na, idiotii utili precum „suporterii” (apropo, sunt curios cati dintre ei platesc taxe si impozite si cati sunt intretinuti de parinti sau de ajutoarele statului paternalist) gasesc justa jefuirea bugetului local de trei milioane cu care sa fie premiati niste neica-nimeni. Adica niste no-name-uri aterizati la Ploiesti din ligile inferioare africane, sud-americane sau iberice. As intelege daca jucatorii echipei ar fi copiii localnicilor, academia de fotbal a „lupilor” ar produce pe banda rulanta talente vandute pe bani buni cluburilor bogate, dar asa ?… S-au asfaltat toate ulitele in orasul negru, reteaua de apa si canalizare e reabilitata total, scolile, spitalele si caminele de batrani sunt la standarde occidentale ? Cata usurinta si indecenta in decizia primariei locale, cata prostie in gandirea „suporterilor” !

 6. Dle Voicu, cred ca e cam tardiva interventia dvs. Galacticele de la Oltchim au fost platite din bani publici – de catre o companie de stat falimentara si inglodata in datorii – ani de-a randul. Katarina Bulatovici si danezul Vestergaard aveau, cred, la un moment dat fiecare cate 200.000 de euro, iar combinatul Oltchim „dadea” in fiecare an (vorba vine, „dadea”, ca nu avea de unde – dadeam noi toti, dar fara sa ne intrebe nimeni daca vrem…) cam 3 milioane de euro catre echipa de handbal.
  Eu n-am nimic cu cluburile sportive, dar as prefera sa nu fie suportate din bani publici. Daca totusi se intampla acest lucru, as prefera sa existe niste criterii clare de acordare a banilor iar aci bani sa fie mai degraba directionati catre copiii/juniorii din acele cluburi sportive. Un soi de investitie in viitor…

 7. Domnule, ati comis o dezinformare care schimba complet sensul faptelor. Consiliul Local nu a aprobat finantarea clubului Petrolul Ploiesti. A aprobat cu totul altceva, anume premierea unor performante care, daca se obtin, fac cinste urbei.
  Finantarea clubului, asa cum spuneti dvs., ar fi insemnat aport din bani publici la bugetul clubului, lucru interzis de lege in Romania. Nu e nici macar o nuanta, e o dezinformare care schimba total faptele si face fals restul articolului.

  • Domnule Macarie, indiferent de destinatia acestor bani, ei provin din taxele si impozitele platite de catre ploiesteni! Sunteti convins ca daca ar fi fost intrebati, acestia ar fi decis, in marea lor majoritate, ca suma respectiva sa fie alocata premierii fotbalistilor in loc de a fi folosita pentru modernizarea spitalului municipal si eventual, in conditiile permise de catre lege, pentru acordarea unor prime personalului care lucreaza acolo?

   Din cate stiu, justificarea taxelor locale este necesitatea de a finanta serviciile prestate de catre municipalitate in favoarea locuitorilor, nu acordarea de premii. Sau altfel spus, ploiestenii au dreptul sa vada ca de banii lor s-au reparat/modernizat nistre strazi, s-a refacut canalizarea sau reteaua de iluminat stradal, s-a eficientizat traficul, s-au reconditionat si dotat unitatile de invatamant sau cele medicale etc. Nu ca s-au premiat fotbalistii!

 8. Dragi, con-comentatori, finantarea Petrolului este un pretext pentru a ilustra starea democratiei locale.

  In rest, articol cristal, ca de obicei.

 9. O veste „buna” pentru toata lumea.
  Aseara, la o reuniune ce avea legatura cu EximBank, domnul primar a declarat ca are nevoie disperata de un credit. Nu pentru el, pentru primarie.
  Aproape ca-mi doresc sa nu-l obtina.
  Nu de alta dar Clubul oricum se autofinanteaza, asa ca nu are mare nevoie de banii Primariei.

 10. Interesant articol.
  In Canada exista partide la 3 nivele: local (oras), provincial si national. Independente unul fata de altul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ovidiu Voicu
Absolvent al cursurilor universitare de știința calculatoarelor și științe politice. A urmat cursurile școlii naționale de statistică organizată de FSR și s-a specializat în statistică socială, devenind coordonatorul programelor de cercetare ale Fundației pentru o societate deschisa, dintre care cele mai vizibile au fost seriile Barometrul Opiniei Publice și Studii Electorale Românești. Din 2012 este directorul Departamentului de Politici Publice al Fundației pentru o societate deschisa. Autor al mai multor articole și capitole în studii pe teme precum educație, implicare civică, migrație. Domenii preferate de lucru: democrație și alegeri; educație și resurse umane

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Echipa câştigătoare a Preşedintelui Iohannis

La un an de la alegerile parlamentare, România are, în fine, o echipă câştigătoare : alianţa  social-liberală  şi-a definitivat lista de miniştri...

De ce majoritatea modelelor climatice sunt „fierbinți”?

O bună parte din articolele mele publicate pe această platformă discută modele (simulări) ale variațiilor unor parametri climatici precum concentrația de CO2,...

Despre felonie si sperjur

Domnule Klaus Iohannis, Cand Marius Manole si Radu Paraschivescu v-au returnat decoratiile, a fost vorba de o despartire lipsita de orice ambiguitate....

Metroul la Otopeni – marele eșec al unor politicieni mărunți

Eșecul magistralei de metrou M6: 1 Mai – Aeroportul Otopeni este eșecul politicienilor preocupați să dovedească faptul că nu se poate, în...

De ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat în ultimele luni în România

Cele mai vizibile probleme din ultimele luni în România au ținut de 3 crize – criza în sănătate (Valul 4 de Covid...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro