luni, iunie 17, 2024

Adrian Severin trebuie sa plece

Nu este pentru prima ora cand numele lui Adrian Severin este mentionat in presa britanica intr-un context nu tocmai favorabil  Prin 2008, unul din blogerii Financial Times se amuza citand pasaje dintr-o conversatie  cu fostul nostru ministru de externe in care acesta explica sobru de ce Irlanda este neesentiala pentru Uniunea Europeana si cum, la o adica, se poate renunta la ea.

Acelasi blogger se intreba mai spre finalul textului cam cat de importanta este tara din care provine dl Severin date fiind problemele cu justitia care tocmai faceau obiectul unui raport publicat de Economist.  Raspunsul nu l-am aflat inca, dar, trei ani mai tarziu, realizam inca o data de unde vine scepticismul unora dintre europeni atunci cand numele Romaniei e rostit in diverse imprejurari.

Inabil sau prea sigur pe el, dl Severin tocmai a fost prins cu mana in borcanul cu miere de ziaristii de la Sunday Times. Om serios, europarlamentarul nostru a emis factura de consultant pentru a impune pe agenda parlamentului un amendament oarecare la cererea unor presupusi lobbysti (ziaristi sub acoperire ai ST). E irelevant despre ce anume era vorba, nu conteaza daca amendamentul avea vreun rost sau nu sau daca putea chiar sa duca la o imbunatatire in viata europenilor. E neimportant. Ceea ce conteaza e gestul incalificabil al europarlamentarului roman care a pus pe masa de negociere propria onoare (cata o avea) cat si pe cea a grupului politic din care face parte, a partidului care i-a acordat incredere si, mai grav,  a electoratului care l-a trimis in Parlamentul European.

E greu sa nu te intrebi acum pe ce considerente a votat Severin rezolutii  ale PE care privesc politica externa (nu-i asa, aria sa de expertiza), securitate sau drepturile omului. A votat asa cum i-a dictat constiinta? Si-a petrecut timpul cautand cea mai buna solutie sau verificandu-si conturile inainte de vot?
Veti spune ca exagerez, poate. Dar v-as aminti ca europarlamentarii  nu sunt vamesi romani de pe viitoarea granita Schengen platiti cu 200 de euro pe luna iar importanta lor, macar simbolica, daca nu altfel, este infinit mai mare.  Pe umerii unora ca ei se construieste Europa iar daca Parlamentul European exista pentru un motiv atunci acela este nevoia de a da o reprezentativitate aceste constructii. O aparenta democratica pentru o birocratie acuzata adesea ca ia decizii peste capul cetatenilor, fara consultari, fara legitimitatea necesara.  Vi se pare mai legitim dl Severin negociindu-si votul?

Or daca birocratii sunt inlocuiti de spagari, care-i rostul? De ce ne mai obosim cu alegeri europene si platim salarii deloc mici acestor oameni?  Ultimul lucru de care avem nevoie e ca intrebari de felul asta sa devina centrale in dezbaterea despre Uniunea Europeana. Si daca vrem sa limitam pagubele, atunci Adrian Severin trebuie lasat singur sa isi infrunte soarta (si legea penala romaneasca dupa cum sugereaza Monica Macovei). Atat grupul socialistilor din Parlamentul European cat si Partidul Social Democrat din Romania trebuie sa se desparta fara ezitare de dl Severin.

Atunci cand se prezinta unui ziarist de la Financial Times drept  „Omul secolului XX” (titlu obscur obtinut cine stie cum de la o asociatie la fel de obscura), Adrian Severin e ridicol. Cand cere bani pentru a modifica agenda Parlamentului European, e toxic. Adrian Severin trebuie sa plece. Din Parlament, din PSD si din viata publica de aici si de aiurea. Numele lui a devenit sinonim cu umilinta si dezonoarea. Nu va fi regretat

Aparut si pe romaniacurata.ro

Distribuie acest articol

16 COMENTARII

  • Pai acolo (la iRealitatea tv) e renumita si „prestigioasa” spalatorie de cadavre politice si nu numai. Asadar nimic surprinzator in ceea ce face iRealitatea tv. Ma intreb totusi… Oare carei categorii de oameni cred ca se adreseaza „deontologii” de la iRealitatea tv? Cu certitudine imbecililor. Totusi, oricat de fanatic pesedist ar fi cineva nu cred ca este posibil sa nu observe ceea ce jurnalistii de la Sunday Times au dezvaluit despre tovarasul Severin in media. Trebuie sa fii realmente un imbecil notoriu ca sa refuzi sa accepti ceea ce orice om normal a inteles ca este personajul Adrian Severin.
   Precizez ca as fi avut aceeasi atitudine critica indiferent cine ar fi fost personajul politic roman implicat in acest scandal. Ticalosia nu trebuie aparata si scuzata chiar daca in afacerile necurate sunt implicati politicieni din partide politice cu care simpatizam si cu care chiar votam in ciclurile electorale.

 1. Aceasta este clasa politica romaneaca. De la stanga la dreapta nu ai ce alege. Oameni a caror absenta o simti ca pe o usurare. Oameni care au ajuns acolo datorita serviciilor facute sefilor lor. Toti, dar riguros toti ministrii de externe au fost oameni slabi in cel mai bun caz, puscariabili in cel mai rau. Dar nici unul nu avea habar despre ce vorbea. Se observa numai din platitudinile emise cu atata emfaza. Unii chiar si’au publicat memorii. De un ridicol absolut.

  Singurul care a avut o imagine mai decenta a fost Andrei Plesu. Dar nu a fost o persoana de asa natura care sa imprime un stil sau o scoala diplomatiei romanesti. Dimplomatia romaneasca ramane inca in stadiul de „la malai” pe maidan. Si ieri si azi… din pacate. Azi mai ales cand avem atat de mult nevoie de reprezentare, de idei si idealuri. Nu avem decat oameni mici animati de dorinta teribila de posturi mari.

  • Nu, nu sunt toti la fel. Daca macar unul e altfel a se vedea Mr. Bodu, atunci nu sunt toti la fel.
   De ce nu s-au dus la Bodu sa-i dea banii? Poate pentru ca s-au dus si el a refuzat?

 2. PLesu spunea ,citez din memorie, ,,fiecare avem intr-un domeniu si prostie,dar e foarte grav cand acesta coincide cu profesia”.Sa fie numai prostie la acest sever_in.Cand a fost treaba de compozitia apei am inteles, era prostia la mijloc.Ar trebuii vazute deciziile luate cand a fost ministru.

 3. Sunt de acord ca Severin trebuie sa plece. As fi vrut sa vad pe cineva la Realitatea tv ca se ridica de la masa si pleca, refuzand sa fie invitat la aceiasi emisiune cu spagarul.

 4. Pai ziaristii englezi trebuiau sa plateasca factura din moment ce Severin i-a consiliat atat de bine incat cererile lor au fost puse pe rol!
  Sa privim cu atentie si la ce propuneri „utile” romanilor, si Europei in general, cuprindea amendamentul consiliat de Adrian Severin. Cica „pentru a se restitui mai greu banii din depozitele bancare” !!! Sigur, in aceasta problema ziaristii au nimerit la unul dintre cei mai buni consilieri, din moment ce guvernul la care a lucrat domnia-sa a reusit sa faca legala intarzierea restituirii banilor depusi la SAFI, FNI, Banca Albina, Banca Turco-Romana, …
  Totul e sa nu-i fi consiliar atat de bine incat sa se inteleaga ca la noi, … anume ca intarzierea poate dura o vesnicie :-) :-) :-)

 5. Cred ca cel mai bun raspuns il va oferi ancheta interna de la PE, nu tu dupa ce ai vizionat un fimulet pixelat. A oferi consultanta, chiar si unei firme care face lobby, nu este acelasi lucru cu a vinde un vot. Judeci prematur

 6. De ce trebuie sa demisioneze neaparat Severin?asta ceri tu ?dar daca cineva ti-ar cere sa nu mai scrii cam cum ar venii?Severin a fost lucrat pt afirmatiile facute cu ani in urma,perfidul albion iarta dar nu uita.Daca intentia este dovedita poate fi sanctionat dar nu cu demiterea asa cum sugerezi tu.

 7. Din pacate titlul pe care l-ati ales nu se poate transforma in fapt.Comunistii nu pleaca decat daca li se da un picior in cur.Macar pe plan extern,pentru ca aici au grija sa se protejeze,transpartinic,unii pe altii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro