joi, mai 13, 2021

Afacerile Dragnea și Mazăre și scenariile aferente

Nefiind de felul meu prea iubitor al modei scenariilor și al scenaritei, nici în presă, nici în politică, am privit cu mare reticență zvonul în conformitate cu care ziua de 20 mai nu ar fi fost aleasă chiar întâmplător în vederea aducerii în țară a fugarului Radu Mazăre.
S-a spus că ministrul Ana Birchall care, trebuie să recunoaștem, s-a dovedit și promptă, și eficientă în coordonarea operațiunii de extrădare (probabil că d-lui prof.univ. dr. Tudorel Toader i-ar fi trebuit un cincinal) ar duce la îndeplinire un ordin primit de la șeful ei de partid, Liviu Nicolae Dragnea. Acesta, șiret din cale afară, dorea ca revenirea în țară a circarului ce și-a bătut joc mulți ani nu doar de constănțeni, ci de o țară întreagă, să dovedească faptul că în România statul de drept funcționează, dar și ca astfel atenția opiniei publice să nu fie eminamente concentrată asupra a ceea ce se va întâmpla la Curtea Constituțională, dar și la Înalta Curte de Casație și Justiție. Ambele întâmplări fiind strâns legate de ilustrissima lui persoană.
Curtea Constituțională ar fi trebuit să ia, în fine, o decizie în privința specializate, răspunzând astfel solicitării altui pesedist, pe nume Florin Iordache, în vreme ce la ÎCCJ urma să se joace ultimul act din procesul angajărilor fictive de la Consiliul Județean din Teleorman. Angajări comandate de însuși Dragnea.
Curtea Constituțională a făcut ceea ce știe ea mai bine. A amânat decizia pentru data de 5 iunie, atunci când datorită schimbărilor din componența ei numărul membrilor pe față în favoarea lui Dragnea va crește considerabil . Și aceasta fiindcă în iunie își vor intra în pâine cei doi noi judecători mai mult decât controversați pe nume Cristian Deliorga și Gheorghe Stan, zis Giani, cunoscut în calitatea lui de gestapovist șef la așa-numita Secție specială, acolo unde a făcut tandem cu numita Florea Adina. Or, o a patra amânare spune cât de fără coloană vertebrală, cât de neindependenți și cât de încatenați politic sunt cei ce fac azi parte din respectivul organism.
ÎCCJ a respins cererea de amânare a ultimei ședințe din proces și a anunțat că pe data de 27 mai își va face cunoscută decizia. Adică la numai o zi după alegeri și după referendum, atunci când Dragnea și PSD ar putea fi la propriu spulberați de votul popular, vom afla dacă Dragnea merge sau nu la închisoare. Un loc unde ar fi trebuit să se afle demult. Numai că, iată, juriști calificați au atras atenția că pronunțarea sentinței ar putea fi amânată, dar și că CCR ar putea să dea o decizie care într-un fel sau altul ar lăsa o portiță retroactivității. Ce s-ar putea aplica dosarelor în cazul cărora încă nu s-au pronunțat sentințele.
Am urmărit în cursul zilei de luni felul în care mai multe televiziuni au reflectat cele două, de fapt, trei evenimente la ordinea zilei. Afacerea Dragnea încheindu-se cum s-a încheiat, adică în coadă de pește și la foarte puțină vreme după ora prânzului aproape că nu și-a mai găsit loc în economia talk-show-urilor de seară. În schimb, despre aducerea în țară a numitului Mazăre Radu s-a discutat masiv. S-au făcut transmisii live, iar falșii jurnaliști de la Antena 3 au denunțat abuzuri și i-au plâns de milă șnapanului care urmează să își petreacă următorii 9 ani din viață acolo unde îi este locul. La închisoare.
Concluzia? Aproape că sunt pe punctul de a le da dreptate adepților scenariilor. Fiindcă despre Mazăre s-a vorbit mai mult decât despre Dragnea. Chiar dacă afacerea Dragnea privește însuși viitorul României, Mazăre nemainsemnând, din fericire, nimic. Mazăre însuși devenind un nimic. Așa cum a fost, de fapt, o viață. Și cum s-ar putea să devină din 27 mai și Dragnea Nicolae Liviu.

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

 1. Pe 27 sau pe 28 sau pe 29 sau pe 30 ori chiar pe 31 mai o SOLUTIE trebuie data in Dosarul lui Dragnea, de la Inalta Curte , deoarece pe 1 iunie se pensioneaza una dintre judectoare.

  Exista deci posibilitatea TEHNICA de a se amana pronuntarea de la 27 pana cel mai tarziu la 31 mai.Acesata varianta ar putea functiona in eventualitatea in care PSD ul ar obtine un scor foarte bun …judecatorii prudenti ar fi probail tentati sa mai lase cteva zile ca sa treaca entuziasmele Ciumei Rosii.

  Daca insa rezultatul PSD va fi mediocru ori dezastruos … pe 27 seara Dragnea va fi cu siguranta cazat la Stat.
  Iar daca Dragnea apuca sa INTRE atunci este foarte probabil ca amicii de la Curtea Constitutionala sa il abandoneze si sa respinga sesizarea referitoare la completele de 3 / ne-specializate care depaseste cu mult nivelul de penibilitate cu care chiar si ei sunt obisnuiti

  Va semnalez ca pe 20 mai Dranea a convocat o galerie de partizani care lansau strigaturi In fata inaltei Curti.Va mai semnalez ca ieri omul a zis ca in realitate trebuiau sa vina vreo 15 mii , dar i-a oprit el.
  Astea sunt , clar, semne de nesiguranta – si incercari de a intimida neortodox judecatorii.

  Anticiparea intrarii sale in cursa prezidentiala incepand de duminica seara – miroase si ea de la o posta a cacialma de aceeasi factura.

  Iar anuntul lui Dragnea ca NU MAI VREA SA EXISTE PENSII SPECIALE – intra in categoria REPRESALII si ii tinteste direct pe pensionarii cu pensii speciale cumulate cu salariile care alcatuiesc Curtea Constiturionala , dar si pe judecatorii //ingrati // de la Inalta Curte care aflandu-se la maturitatea lor profesionala nu prea mai au alt proiecte decat pensia speciala. Acesta ultimul nu intra la categoria MANEVRE PSIHOLOGICE ci este pur si simplu o SCAPARE plina de naduh care ii tradeaza frica deoarece isi vede inexorabilul final politic de saptamana viitoare.

 2. „Curtea Constituțională a făcut ceea ce știe ea mai bine.”

  …Adică, a contrazis o decizie proprie dată anterior. Delegarea competenței de sesizare a CCR, care acum a fost acceptată în cazul Iordache-Completuri de 5 judecători, a fost anterior respinsă pentru prim-ministru. S-a demonstrat astfel că CCR reprezintă în prezent un simplu instrument politic al oligarhiei, iar regândirea funcționării sale, inclusiv prin revizuirea Constituției, este un imperativ.

  Nu știu dacă este vreun scenariu, sau dacă este, el seamănă cu cel propus de dl Mircea Morariu, deși nu-i deloc exclus. Mai degrabă, dacă tot speculăm pe marginea scenariilor, mi-aș aminti de traiectoria pe care a cunoscut-o cariera politică a d-nei A Birchall (nu o reamnintesc pentru că parcursul politic al vasluiencei este extrem de „colorat”), cu „penumbre” care se suprapun pe cele din istoria d-lui Geoană, mai apopiat de „aripa PSD” pro-americană, având în comun cu dl V Ponta acele facțiuni din „servicii” care l-au recuperat cu sprijinul d-lui A Năstase din „rătăcirea” pariziană șamd. Desigur, doar speculații și scenarii, precum zice autoirul articolului… Dar astea arată că nu-s deloc apropiați de „curentul politic” și de interese Dragnea-Mazăre-Nicușor Constantinescu, care pur și simplu „sunt din alt film”.

  „Chiar dacă afacerea Dragnea privește însuși viitorul României, Mazăre nemaiînsemnând, din fericire, nimic.”

  Mă tem că se face în continuare aceeași greșeală…”Spulberarea” d-lui Dragnea, ba chiar și a PSD, NU reprezintă nicicum izbăvirea poporului român!

  Dl Dragnea este o marionetă a oligarhilor, care a ținut să rămână în prim-planul scenei politice și după ce a făcut pasul spre intrarea în cleptocrație. Dispariția sa după definitivarea arhitecturii statului de tip mafiot și capturarea de către cleptocrație a tuturor instituțiilor legitime ale statului de drept era/este firească, de așteptat, previzibilă. Dar și fără dl Dragnea cleptocrația se menține în continuare la putere.

  Haideți să fim realiști, vă rog.
  Un PSD avându-l președinte pe dl C Ștefănescu, spre exemplu, sau pe d-na LO Vasilescu etc., aliat cu ProRomânia d-lui V Ponta după alegerile europarlamentare, poate obține un scor bun, în funcție și de rezultatele la alegerile prezidențiale, desigur, la alegerile locale și poate forma următorul guvern împreună cu ALDE și UDMR după viitoarele legislative naționale. Adică s-ar putea să fie confirmați la guvernare exact cei de-acum, dar fără dl Dragnea și cu un PSD cu nume schimbat.

  După „spulberarea” d-lui Dragnea și PSD nimic nu se modifică dacă nu se schimbă cu adevărat „trendul” în voința politică a electoratului. Adică, dacă nu este contracarată în mod eficient manipularea finanțată de cleptocrație [inclusiv] din banii mei.

  • De acord.
   Despre contribuali și redobândirea încrederii cetățenilor în instituțile publice, în serviciile publice trebuie discutat.
   Dacă nu dispare “sistemul Dragnea/PSD”, dacă cei mulți care au furat ca el continuă să frâneze țara nu se mai poate recâștiga încrederea tinerilor. Fără tineri bine educați despre ce să mai discutăm? Despre noul val de emigrare dacă “sistemul” dăuător va birui la 26 Mai? Copii sunt tezaurul României. Fără ei?

   Facem prognoze: 2019-2024 trebuie reindustrializate câteva nuclee industriale cu industria 4.0, cu specialiști IT, digitalizare, integrare europeană în lanțurile de producție cu salarii mari ca în vest și la noi. Condițiile de viață pentru familiile tinere în aceste metropole –regiuni din țară trebuie să fie “europene”, mult mai bunde decât în ultimii 29 de ani. După eliberarea din naționalcomunismul ceaușist au profitat colaboratorii de ieri, de azi și de mâine. Complicitatea lor e “sistemul Dragnea/PSD”, aici trebuie spus la 26 Mai: NU.

   Peste 10 ani suntem în plină revoluție de “fizica cuantică” cu calculatorul pe bază de Q-biți. Această nouă tehologie va veni din SUA, nu va veni din UE. Nu avem azi în UE nici măcar independență la samortfone, nu avem software european, depindem de concernele americane și Huawei chinez. UE nu va reuși nici măcar cu acest salt în software? Q-biți aplicați înseamnă o revoluție tehonlogică de proporții gigantice. Sunt mărimi de 1000 sau un milion mai repede cu acest calculator decât cu cele mai mari supercomputere (puține le număr azi pe glob) de azi. Nu vom avea un “proiect de țară național” Q-bit calculator. Vom avea măcar tineri bine educați și familii tinere care se simt bine acasă în țara lor?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

PNRR for dummies. Sau planul cincinal cu MCV ataşat

Luni 10 mai premierul Cîţu şi ministrul Ghinea merg la Bruxelles pentru a discuta o formă finală a Planul Naţional de Redresare...

Povestea ursului și gestionarea ciudată a crizei

Toți știm povestea celui mai mare urs din România, ucis de un prinț din Liechtenstein. Opinia publică a reacționat...

Conferința privind Viitorul Europei s-a reluat. Cine vorbește pentru România europeană?

Pregătirile pentru ”Conferința privind Viitorul Europei” s-au reluat după o pauză impusă de situația sanitară a Europei. Această inițiativă franceză preluată în...

Încălzirea globală, acidificarea oceanelor și moartea peștilor tropicali – acuzații de fraude științifice de mari proporții

Pe 6 mai 2021, revista Science a publicat o amplă anchetă intitulată Acidificarea oceanelor modifică comportamentul peștilor? Acuzațiile de fraudă creează o...

Școlile și epidemia

Numărul zilnic al deceselor este cel mai bun indicator al mersului epidemiei. Față de numărul cazurilor detectate, care depinde de numărul de...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro