joi, decembrie 12, 2024

Aflockalypse – apocalipsa animalelor

Un nou termen apocaliptic se alatura zecilor pe care ii cunosteam pana astazi – Aflockalypse. Construit din combinatia intre termenii flock- stol sau turma si apocalypse – apocalipsa,  termen care este mult mai “pasnic” decat cel atribuit initial si inseamna de fapt ridicarea voalului (devoalarea), adica trecerea unui eveniment din domeniul ezoteric la cel exoteric. Termenul isi gaseste originea in Apocalipsa lui Ioan (Revelaţia, dezvăluirea lui Ioan), ultima carte în canonul Noului Testament şi singura carte biblică aparţinând în întregime literaturii apocaliptice.

Noul termen ii apartine unei jurnaliste de la “The Washington Post”, Melissa Bell, care l-a folosit prima, exact acum 3 zile intr-un articol care semnala generalizarea  fenomenului din Arkansas unde au murit 500 de pasari, Chesapeake Bay unde au murit foarte multi pesti, 40 de mii de crabi in Marea Britanie si alte locuri cu victime animale in America Latina, Scandinavia si Italia.  Tot Melissa Bell semnaleaza faptul ca intr-o comunitate neo-Protestanta,   destul de numeroasa, se preconizeaza o “apocalipsa totala”, datand-o pe 21 mai 2011.

Deoarece in afara crizelor de tot felul numai o apocalipsa nu ne lipsea, am incercat sa inteleg fenomenul, cel putin prin cele doua elemente care-mi stau la dispozitie. Primul ar fi citind sau discutand cu specialisti in ornitologie si al doilea incercand o cautare istorica a evenimentelor de acest gen. Toti specialistii citati si cei care au indraznit sa se pronunte, on sau off the record, considera fenomenul ca unul trivial, amintind o istorie apropiata destul de incarcata, cu evenimente de acest gen. De fapt au fost mentionate 16 cazuri (in ultimele 2 decenii), mult mai grave, cu sute milioane de victime in populatiile cu aripi sau in pestii de apa dulce. In majoritatea cazurilor a fost vorba de molime avicole sau piscicole.

Primul caz de acest gen (mult mai dramatic) a fost semnalat la inceputul secolului XX, cand in doua zile, intre 13-14 martie 1904 au murit mai mult de 750 de mii de pasari migratoare originare din Lapland pe teritoriul statului american Minnesota. Pasarile si-au gasit moartea pe o suprafata de 2000 de km in acest stat, in mare parte din cauza unei “sinucideri” in masa – pur si simplu s-au zdrobit de zidurile unor case, in special in localitatea Worthington, Minnesota. Evenimentul a stat la baza celebrului film “The Birds” al lui Alfred Hitchcock, care a fost consacrat ca unul dintre cele mai infricosatoare filme de acest gen.

In fine, trei cauze plauzibile pot fi gasite in “presa serioasa” a ultimelor zile. Prima cauza ar fi o reizbucnire a gripei aviare, avand insa in vedere ca au fost gasite si cateva noi focare ale virusului respectiv. Ciudat este insa faptul ca focarele nu se afla pe teritoriile in care s-a manifestat fenomenul despre care discutam. A doua cauza este poluarea masiva si deseurile toxice aruncate / ingropate pe traiectoria migratiei pasarilor sau a pestilor de apa dulce. A treia, poate putin cam conspirativa dar prezenta in presa, ar reprezenta unele experimente cu arme de distrugere in masa fonice sau biologice.   Bineinteles ca nici nu mi-a venit in cap sa citesc miile de articole care prevestesc sfarsitul lumii sau apocalipsele apropiate. Mai avem pana in 2012!

Promit sa va mai informez daca voi gasi si alte date relevante in acest subiect, sper ca nu va fi nevoie, avem necazuri suficiente, nu ne trebuie noi!

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

  1. Sfirsitul lumii va fi cind va ploua cu cirnati , caltabosi . Asa vom avea parte de raiul pe pamint si inevitabil ne vom omorii intre noi pentru un cirnat in plus ! :)

    • Salut Stefan :)
      Inteleg ca si pe coclaurile voaste au fost semnalate elemente ale Aflockalypsei. Cat despre alimentele respective nici macar nu vreau sa mai aud pana la Craciunul viitor. Sunt plin!

      • La noi a promis SB ca rezolva problema !
        Recomand multe zarzavaturi in alimentatia zilnica .
        Las ca peste putin timp , tot la McDonald ajungi ! :lol:
        Sper ca pricepi de gluma azi . :)

      • Dac-am inteles eu bine, la noi au raposat niste grauri de prea multa pileala… s-au lacomit la niste borhot de la o fabrica de alcool, sau cam asa ceva. Deh, la asa tara, asa grauri…
        Altminteri, eram convins ca scenariul filmului lui Hitchcock are la baza nuvela omonima a lui Daphne du Maurier…

  2. „Melissa Bell semnaleaza faptul ca intr-o comunitate neo-Protestanta, destul de numeroasa, se preconizeaza o “apocalipsa totala”, datand-o pe 21 mai 2011.”

    La naiba, ziua mea e pe 26 mai. Astia vor sa imi strice peterecerea. Poate muta si ei pe 27, 28…

  3. Lapland e Laponia
    „Pasarile si-au gasit moartea pe o suprafata de 2000 de km in acest stat” – ori e suprafata ori e distanta

    • Andrei Salut :)
      multumesc pentru atentionarile pertinente.

      OK pierdut in traducere, Lapland este chiar Laponia si 2000 de kilometrii sunt de fapt aproape 1500 de mile ambele la patrat (suprafata, nu?)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Theophyle
Theophylehttp://politeia.org.ro/
Teophyle este autorul blogului Politeía (http://politeia.org.ro/).

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro