luni, octombrie 25, 2021

Aflockalypse – apocalipsa animalelor

Un nou termen apocaliptic se alatura zecilor pe care ii cunosteam pana astazi – Aflockalypse. Construit din combinatia intre termenii flock- stol sau turma si apocalypse – apocalipsa,  termen care este mult mai “pasnic” decat cel atribuit initial si inseamna de fapt ridicarea voalului (devoalarea), adica trecerea unui eveniment din domeniul ezoteric la cel exoteric. Termenul isi gaseste originea in Apocalipsa lui Ioan (Revelaţia, dezvăluirea lui Ioan), ultima carte în canonul Noului Testament şi singura carte biblică aparţinând în întregime literaturii apocaliptice.

Noul termen ii apartine unei jurnaliste de la “The Washington Post”, Melissa Bell, care l-a folosit prima, exact acum 3 zile intr-un articol care semnala generalizarea  fenomenului din Arkansas unde au murit 500 de pasari, Chesapeake Bay unde au murit foarte multi pesti, 40 de mii de crabi in Marea Britanie si alte locuri cu victime animale in America Latina, Scandinavia si Italia.  Tot Melissa Bell semnaleaza faptul ca intr-o comunitate neo-Protestanta,   destul de numeroasa, se preconizeaza o “apocalipsa totala”, datand-o pe 21 mai 2011.

Deoarece in afara crizelor de tot felul numai o apocalipsa nu ne lipsea, am incercat sa inteleg fenomenul, cel putin prin cele doua elemente care-mi stau la dispozitie. Primul ar fi citind sau discutand cu specialisti in ornitologie si al doilea incercand o cautare istorica a evenimentelor de acest gen. Toti specialistii citati si cei care au indraznit sa se pronunte, on sau off the record, considera fenomenul ca unul trivial, amintind o istorie apropiata destul de incarcata, cu evenimente de acest gen. De fapt au fost mentionate 16 cazuri (in ultimele 2 decenii), mult mai grave, cu sute milioane de victime in populatiile cu aripi sau in pestii de apa dulce. In majoritatea cazurilor a fost vorba de molime avicole sau piscicole.

Primul caz de acest gen (mult mai dramatic) a fost semnalat la inceputul secolului XX, cand in doua zile, intre 13-14 martie 1904 au murit mai mult de 750 de mii de pasari migratoare originare din Lapland pe teritoriul statului american Minnesota. Pasarile si-au gasit moartea pe o suprafata de 2000 de km in acest stat, in mare parte din cauza unei “sinucideri” in masa – pur si simplu s-au zdrobit de zidurile unor case, in special in localitatea Worthington, Minnesota. Evenimentul a stat la baza celebrului film “The Birds” al lui Alfred Hitchcock, care a fost consacrat ca unul dintre cele mai infricosatoare filme de acest gen.

In fine, trei cauze plauzibile pot fi gasite in “presa serioasa” a ultimelor zile. Prima cauza ar fi o reizbucnire a gripei aviare, avand insa in vedere ca au fost gasite si cateva noi focare ale virusului respectiv. Ciudat este insa faptul ca focarele nu se afla pe teritoriile in care s-a manifestat fenomenul despre care discutam. A doua cauza este poluarea masiva si deseurile toxice aruncate / ingropate pe traiectoria migratiei pasarilor sau a pestilor de apa dulce. A treia, poate putin cam conspirativa dar prezenta in presa, ar reprezenta unele experimente cu arme de distrugere in masa fonice sau biologice.   Bineinteles ca nici nu mi-a venit in cap sa citesc miile de articole care prevestesc sfarsitul lumii sau apocalipsele apropiate. Mai avem pana in 2012!

Promit sa va mai informez daca voi gasi si alte date relevante in acest subiect, sper ca nu va fi nevoie, avem necazuri suficiente, nu ne trebuie noi!

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

 1. Sfirsitul lumii va fi cind va ploua cu cirnati , caltabosi . Asa vom avea parte de raiul pe pamint si inevitabil ne vom omorii intre noi pentru un cirnat in plus ! :)

  • Salut Stefan :)
   Inteleg ca si pe coclaurile voaste au fost semnalate elemente ale Aflockalypsei. Cat despre alimentele respective nici macar nu vreau sa mai aud pana la Craciunul viitor. Sunt plin!

   • La noi a promis SB ca rezolva problema !
    Recomand multe zarzavaturi in alimentatia zilnica .
    Las ca peste putin timp , tot la McDonald ajungi ! :lol:
    Sper ca pricepi de gluma azi . :)

   • Dac-am inteles eu bine, la noi au raposat niste grauri de prea multa pileala… s-au lacomit la niste borhot de la o fabrica de alcool, sau cam asa ceva. Deh, la asa tara, asa grauri…
    Altminteri, eram convins ca scenariul filmului lui Hitchcock are la baza nuvela omonima a lui Daphne du Maurier…

 2. „Melissa Bell semnaleaza faptul ca intr-o comunitate neo-Protestanta, destul de numeroasa, se preconizeaza o “apocalipsa totala”, datand-o pe 21 mai 2011.”

  La naiba, ziua mea e pe 26 mai. Astia vor sa imi strice peterecerea. Poate muta si ei pe 27, 28…

 3. Lapland e Laponia
  „Pasarile si-au gasit moartea pe o suprafata de 2000 de km in acest stat” – ori e suprafata ori e distanta

  • Andrei Salut :)
   multumesc pentru atentionarile pertinente.

   OK pierdut in traducere, Lapland este chiar Laponia si 2000 de kilometrii sunt de fapt aproape 1500 de mile ambele la patrat (suprafata, nu?)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Theophylehttp://politeia.org.ro/
Teophyle este autorul blogului Politeía (http://politeia.org.ro/).

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Cine sunt adevaratii „crizatori”?

Din toata aceasta costisitoare, frustranta, murdara, dar, vai, pilduitoare tevatura, remarc cateva lucuri precise: 1. Criza a avut...

Democrație, decizie colectivă, raționalitate, știință, medicină

Mă tem că numele Nongqawuse nu e prea cunoscut. Era o fetiță din tribul Xhosa, din Africa de...

Criza de carburanţi din S.U.A. şi România din anul 1979 şi limuzinele utilizate de politicienii comunişti de la Bucureşti în perioada 1957-1979

În cursul şedinţei din 25 iulie 1979, Nicolae Ceauşescu a propus şi membrii Comitetului Executiv al C.C. al P.C.R. au aprobat majorarea...

Când sursele de energie care ar trebui să stopeze schimbarea climei nu mai funcționează din cauza schimbării climei…

Toleranța va atinge un asemenea nivel încât oamenilor inteligenți li se va interzicesă mai gândească pentru a nu-i ofensa pe imbecili.Autor...

Preşedintele unui stat eşuat

Preşedintele Iohannis a trecut de la plimbările cu bicicleta şi recomandările practicării terapeutice a golfului la gestionarea crizei sanitare. Ca de atâtea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.