marți, ianuarie 18, 2022

Ai naibii “deontologi”!

Nicăieri în Europa corectitudinea, onestitatea, etica nu sunt atât de disprețuite public ca în România. Cei care fac apel la principii sunt considerați idioți utili. Politicienii susțin că în politică totul e permis – traseismul, minciuna, plagiatul, abuzul de demnități, manipularea etc.- fiindcă politica este ”arta compromisului”, dacă nu e pur și simplu o târfă. Decidenții, de la primarul de comună la miniștri, au instituit peste tot nepotismul, corupția și privilegiile, dând cu tifla cetățeanului din mașini negre, cu sau fără coloană oficială, după rang. Presa a inventat un termen de batjocură pentru moraliștii care îndrăznesc să atragă atenția asupra unor derapaje din accidentatul teritoriu al mass-media. Ei sunt taxați ca ”deontologi”, o specie anacronică, ruptă de realitate, care croncăne a proasta.”Deontologul”este categorial antipatic și nerealist, fiindcă soloicită corectitudine în jungla presei, unde șantajul, manipularea, propaganda sunt instrumente favorite. Rebelii rămân fără job, alungați cu un picior în dos de patron. Încurcătura vine din faptul că jurnaliști cu vederi diferite își aruncă aceeași înjurătură peste gard:”băi, deontologule!”. Nu mai departe Antena 3, care îi gratula pe jurnaliștii de la Realitatea, B1 TV, Evenimentul zilei ș.a. cu nesuferitul apelativ, referindu-se cu satisfacție la e-mail-urile de promovare a Elenei Udrea, trimise la presa favorabilă ei, în vremurile de ascensiune. Dar tot ca ”deontologi” au fost înjurați la rându-le Gâdea et Co. atunci când au făcut emisiuni de înfierare a gropii ucigașe pentru a-l spăla pe generalissimul Gabi Oprea. Rămâne antologică perorația lui Mircea Badea „Ce anume l-a omorât (pe polițist)? Groapa l-a omorât”. N.C.Munteanu, celebra voce a Europei libere, a taxat astfel de prostii jurnalistice ca fiind”neocultul personulității”.

Acuma, ce să mai zici de Centrul pentru Jurnalism Independent-CJI și de ActiveWatch care își tot bat gura, împreună cu niște naivi de la Convenția Organizațiilor de Media-COM, vorbind despre etica profesiei, despre reglementările și bunele practici ale presei? Sau ce să spui despre Freedom House și Apador-CH care susțin că justiția trebuie să râmână legată la ochi? Niște ”deontologi”! Tragedia de la Clubul Colectiv din capitală, cu zeci de morți și aproape două sute de răniți, a scos la iveală carențe profesionale nu doar la autorități, ci și la presă. S-au prezentat la televiziune, dar și în publicațiile online, orori cu trupuri carbonizate. Chiar dacă se avertizează asupra impactului emoțional, se încalcă demnitatea omului după moarte. CJI și COM au difuzat un apel în acest sens către jurnaliști și CNA: ”Amintim instituțiilor mass media că momentele de criză sunt cele care dau măsura profesionalismului și a respectului pentru standardele deontologice și personale. Este foarte ușor să transformi o tragedie într-o mașină de făcut rating. Este mult mai greu să tratezi editorial astfel de subiecte, cu decență și responsabilitate. Facem apel către toți jurnaliștii și persoanele cu răspundere editorială din redacții să respecte codurile deontologice și legislația. Recomandăm jurnaliștilor care lucrează pentru publicațiile tipărite sau online ca, în astfel de situații, să aplice prevederile cele mai stricte – cele prevăzute de legislația audiovizualului – chiar dacă nu au obligații legale în acest sens... Solicităm C.N.A să verifice modul în care televiziunile și radiourile respectă legislația audiovizuală și să ia toate măsurile legale pentru sancționarea încălcărilor legii. Astfel de situații sunt cruciale pentru trasarea limitelor și impunerea standardelor legale Sunt invocate art.45 din Codul Audiovizual și art.10 din Codul Deontologic Unificat, care prevăd protecția imaginii și respectarea victimelor unor dezastre.

De când rețelele de socializare au liberalizat comunicarea, pe Facebook, pe Twitter, pe Instagram etc. s-au postat alte orori, desigur, pe lângă mărturii emoționante și mesaje de solidaritate. Profitând de imensa expunere, anteniștii au organizat un teledon, producând consternare în rândul unor ”deontologi”:”Cum naiba se întreabă publicistul Tudorel Urian, observând în studio ciudata alăturare de oameni distruși, caractere alese, comici vestiți, simpli oportuniști și gunoaie sadea – să dai bani tocmai trustului lui Voiculescu?”. Dar publicul este cum este: ușor de impresionat, tolerant cu manipularea și hoția, neglijent cu interesele sale cetățenești. Oameni buni, fiți un pic mai ”deontologi”!

P.S. Luni seara, la emisiunea lui Gâdea, s-a jucat din nou piesa amintită, cea a disprețului pentru omul de pe stradă. Invitatul apelat cu prenumele de Mihai a încercat să spună că politicienii poartă o responsabilitate pentru ce se întâmplă în țara asta. N-a apucat să zică două fraze, că a fost întrerupt de lătrăul Ciuvică cu observația dezvoltată pe larg că nu se face să generalizezi, apoi de ”domnul senator” Șerban Nicolae, care a abordat problema ca să se înțeleagă că poporul e de vină, apoi de pastorul Gâdea care a dat în patetism contrafăcut, în fine, de alt domn senator, Ben-Oni Ardelean, alt pastor, care a ținut și el o predică așa încât rebelului să-i dispară complet maul. Ceea ce s-a și întâmplat: intimidat, invitatul Mihai și-a cerut scuze, apoi a tăcut până la capăt. În acest timp, Antena condamnatului Voiculescu cerea în continuare 3 Euro sau 5 Euro de trimis în neant. Să vedem socoata la final și să se prezinte situația, să știm unde se duc banii miloșilor.

Articol apărut în revista ”22”

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. Un adevar crud: ” Dar publicul este cum este: ușor de impresionat, tolerant cu manipularea și hoția, neglijent cu interesele sale cetățenești.”

  2. Mass media romaneasca traditionala (ziare, televiziune si radio), ca si dinozaurii care jefuiesc tara, au ramas in trecut. Acum se trezesc incoltiti de justitie, impinsi spre azil de noua generatie si sint disperati si agresivi. Am vazut aseara exact momentul in care invitatul a spus ca de la Monta in jos toti ar trebui sa demisioneze, dupa care hienele au sarit la atac, violenti, perversi, marunti. Ma intreb cum isi ambaleaza acest comportament in fata copiilor lor? Cum adorm noaptea cind sint singuri cu gindurile lor?
    Demonstratiile din ultimele zile mi-au redat speranta…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

România se joacă de-a școala

Școala ar trebui să fie piatra de temelie a vieții. Rolul școlii nu este doar de a livra informație semestru după semestru...

Planul de refacere a URSS în marș: după ce s-a asigurat de Belarus și Armenia, Moscova a luat și Kazahstanul înapoi

"Kazahstanul este acum într-un joc geopolitic (...) Rusia a intrat deja, a trimis trupe. CSTO este Rusia. Aceasta este o ocupație...

Don’t Look Up: Este schimbarea climei ca o cometă sau ca un diabet?

Difuzat pe 24 decembrie 2021, Don’t Look Up a devenit rapid o alegorie pentru situația curentă a dezbaterilor polarizate despre riscurile existențiale...

Daca e de rău, nu apare în presă!

Exact acum un an scriam un articol despre relația energie și presă. Probabil explicațiile de atunci sunt valabile și în spețele de...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro