duminică, mai 26, 2024

Aisbergul mizeriei sau Prea Sfânta Nerușine

Dezgustător! Ce universităti si edituri isi dau girul intelectual pentru borfasi? Care să fie pretul injosirii? Ce poti spune când un profesor de stiinte politice de la principala universitate din capitala Romaniei il creditează academic pe „razboinicul luminii”? Ce-ti rămane sa spui cand un profesor de la ASE garantează „stiintific” incontinenta productie de după gratii a lui Felix? Cand un altul, de la SNSPA, devine, la rândul sau complice la această farsă sinistră? Universităti obscure, dar si unele prestigioase, y compris a mea alma mater, participă la acest sport al nesimtirii absolute. Ne mai mirăm că există atâta cinism in România? Că intelectuali de prim rang abia reusesc să supravietuiască in vreme ce impostorii, canaliile si sarlatanii jubilează fără urmă de jenă?

Fie-mi îngăduit să citez din superbul poem “Sfânta sfintelor” din volumul Hanibal de Eugen Jebeleanu:

“Și cine-i cel care ne ia la țintă?
O, Doamne! Atâtea întrebări…
Cine-i acel? Ei bine, …
e cea mai sfântă dintre toate sfintele,
Prea Sfânta Nerușine…”

Un comentariu care merită citit de cât mai multa lume, din partea domnului Gr Arsene, directorul general al Curtea Veche Publishing si presedintele Asociatiei Editorilor din Romania: „Vladimir, astea trei sute si ceva de titluri sunt doar vârful unui urias aisberg de mizerii. Noi spunem de mult un lucru usor de verificat: apar in România aproape 25.000 de titluri noi pe an (dupa cate ISBN-uri da Bibl. Nat), dar in reteaua de distributie nu sunt mai mult de 9-10.000 de titluri noi. Ce-i cu restul? Tot felul de pseudo-carti pentru avansari in grade didactice preuniversitare si universitare, tot felul de veleitari ce isi fac CV-uri pompoase si cate altele”.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20714763-document-profesorii-universitari-care-coordonat-lucrarile-stiintifice-ale-puscariasilor-lista-editurilor-care-publicat-cartile-scrise-puscarii.htm

Distribuie acest articol

45 COMENTARII

 1. Ceea ce as vrea sa zic nu se face sa scriu pe Contributors, dar e dezolant de dezolant ce se intimpla.
  Nu stiu daca are o legatura (dar ceva putregai s-a extins): incepind cu plagiatul lui Ponta, nepedepsit nici dupa 3,5 ani, „lucrarile stiintifice”, premiate cu 30 de zile scutire de pedeapsa, scrise de penali au luat amploare:311 numai anul trecut.
  Adevaratii oameni de stiinta din libertate au scris atitea lucrari? cite una la doua luni?

  • Ei vedeti?! Romanul isi descopera talentul de carturar doar la zdup :-) :-) ;-)

   Sa speram ca un numar cat mai mare de demnitari ai natiei vor avea ocazia sa stea in gazduirea patriei cu masa, casa, zabrele la geamuri gratis si mai ales tihna si timp ca sa-si poata produce si desavarsi operele nescrise in libertate. :-)

  • Lecturand lista am descoperit un caz foarte interesant:
   Prof.dr.ing. Amza Gheorghe, fost decan al facultatii IMST, din Politehnica Bucuresti, condamnat pentru luare de mita, scrie in perioada 20.07.2015-19.11.2015, cinci carti. Cinci carti in 120 de zile. Haideti sa facem demersuri pentru eliminarea prevederii reducerii pedepsei pentru lucrarile publicate. Este calea corecta de a elimina aceasta impostura care afecteaza puternic societatea.

 2. Domnule TIsmaneanu,
  Ce ar trebui sa facem noi, simplii cetateni pentru ca acesti impostori de profesori sa dispara din invatamantul romanesc? Va pun aceasta intrebare citand din Pruteanu: ” pe vremuri voi, sub vremuri noi ( stiut fiind faptul ca legile sunt facute de ei , si pentru ei.
  Va dau un simplu exemplu, prof. Iancu Anica. Are ( inca) una dintre cele mai valoroase pensiuni de pe clisura Dunarii, este ultramilionara, nu are copii, preda la facultatea apendice a Universitatii Craiova din Turnu Severin. Am ramas inmarmurit sa o vad figurand pe lista, in viata cotidiana e asa cumsecade….MA ia cu greata. Niste nesimtiti notorii, cica astia educa generatia tanara.Aferim!

  • Simpli cetateni pot face enorm de mult bine, dar aleg sa faca rau cat incape. Pentru moment se pare ca prefera raul. :-) Doar un singur exemplu: Alegerile locale si parlamentare din 2012 au adus in administratia locala si parlament cele mai hidoase, fetide si corupte dejectii de la fanarioti incoace. Oamenii care au votat monstruozitatea numita USL stiau foarte multe din trecuturile tenebroase ale penalllor ce o compuneau, dar asta nu a contat. Acum vine timpul scadentei. Atata tot.

   Nu ca anterior ar fi fost mari diferent. Raul nu a inceput in 2012. . De fiecare data procentul dejectiilor alese de natie a fost imens. Pur si smplu in 2012 el a depasit orice recorduri anterioare.

   Evident ca odata ce poporul dovedeste toleranta si dragoste pentur mizerabili, acestia ajung sa prolifereze peste tot, nu numai in politica.

   Deci vina e a natiunii si doar natiunea poate sa dreaga situatia. Atata doar ca natiunea pare cat se poate de multumita de starea de fapt…

   • sa nu uitam vina „televiziunilor” care au inoculat foarte multa ura in mintea alegatorului!in 2012 s-a votat cu URA!

    • Fără îndoială că rolul televiziunilor în imbecilizarea nației nu trebuie neglijat. Însă nu cred că e o scuză. La o adică daca A3 și RTV declara 24/7 că rahatul e cel mai bun înlocuitor au puree-ului de cartofi, credeți că vajnicii acefali ce voteaza cu ură în loc de creier se vor apuca să înfulece automat rahat?! :-) :-)

   • @Josef Svejk (09/01/2016 la 22:39)

    N-ar fi oare mai bine sa dam drept de vot celor din diaspora si la alegerile locale in localitatile in care au avut ultimul domiciliu din Romania? In special ca suntem in NATO, UE si mai ales avem un parteneriat strategic cu USA.

    • Avand experienta din tari democratice cei din diaspora ar putea chiar sa si candideze. Daca vor castiga cred ca vor fi mai buni decat unii alesi (si realesi) de la „inceputurile democratiei” in Romania.

     • Cu tot respectul, ideea acceptării la alegerile locale a voturilor oamenilor ce nu (mai) trăiesc în comunitățile respective mi se pare o prostie cât China. Oamenii ce trăiesc în acele comunități trebuie să învețe să fie responsabili sau să suporte consecințele propriei nerozii. Va dura ani sau generații până la asanare. Sau poate că acele comunități vor pieri înainte de a se însămătoși din cauza propriei iresponsabiliăți. Asta e. Ăsta e unul din riscurle democrației.

      În definitiv nu e mai simplu să vină un baiat deștept și să numească primarii și consiglierii locali cei mai competenți în locul alegătorilor iresponsabli?! :-) Ce să ne mai încurcăm cu diaspore care se altereze întențiile de vot ale localnicilor ce vor cu tot dinadinsul să fie prădați și umiliți?!

      Winston Churchill spunea ca democrația e cel mai prost sistem de guvernare posibil, dar că din nefericre nu cunoaștem nici unul mai bun. Avea perfectă dreptate. Orice contorsionare a democrației a făcut mai mult rău decât cele mai absurde și revoltătoare monstruozități ce răsar ocazional (alteori consecvent :-) ) de pe urma alegerilor libere. Totalitarismul are desigur atractivitatea sa, numai că experiența istorică ne arată că el eșuează lamentabil întotdeauna…

      • @ Josef Svejk (11/01/2016 la 4:47)

       Cu to respectul, cred ca n-ai inteles ca Vasile M a scris o ironie mare cat USA, ca urmare a postarilor tale (@09/01/2016 la 22:39 si 11/01/2016 la 4:31) in care critici cu “avant revolutionar” si dai “indicatii pretioase” alegatorilor din comunitatile locale si in general romanilor (care inca mai locuiesc in Romania)’

       Le spui CE si CUM sa voteze (sau sa emigreze, in alte postari) dar ei cu siguranta acestia nu citesc povețile tale, din diverse motive si de aceea a propus acea solutie!

 3. In legatura cu avansarea in preuniversitat si universitar pe baza „lucrarilor” publicate la edituri „acreditate” CNCSIS (sau alt organism de genul asta):

  Oamenii raspund la stimulente. Nu au nici o vina cei care scriu, ci cei care au inventat reguli de promovare idioate. Asa ca sa nu-i mai acuzam pe profesori, ci sa spunem raspicat ca regulile sunt gresite. Am facut asta? Nu, cu toate ca stiam ca regulile sunt gresite.

  Iar organismul asta care „acrediteaza” trebuie urgent luat la intrebari.

 4. Domnule Tismaneanu,

  Din nefericire multe lucruri in Romania sunt la vanzare si se gasesc cumparatori.

  Ma gandesc la vremurile cand eram proaspa absolvent era un sport national chiar si la universitatile de varf romanesti sa gasesti pe cineva sa iti lucreze proiectul de diploma la facultatile de inginerie. Era o intreaga industrie.

  Ce mai mai mira azi ca se gasesc unii sa vanda carti scrise de ei sa ajute borfasii sa iasa mai repede de la racoare?

  Ma indoiesc ca ridicarea standardelor o sa rezolve ceva. Puscariasii doar o sa impinga mai multi bani ca sa aiba carti mai bine scrise, sau daca cartile or sa dispara or sa cumpere inventii cu banul jos.

  Parerea mea este ca recompensarea cu iesirea din puscarie pe motiv de lucrari stiintifice si inventii nu merge si ar trebui anulata. In felul ei genereaza alte forme de coruptie.

  Ca dovada, in SUA nici nu exista o astfel de recompensa. Puscariasii ies mai devreme numai pe motive umanitare (sunt bolnavi pe patul de moarte) sau prin buna purtare. Mai e si varianta cu supraaglomerarea inchisorilor care reduce pedepsele in aceeasi masura.

  • Si ca sa mai adaug la lista, daca tot se merge pe directia stimulentelor de carti scrise si inventii, poate exista si o solutie mult mai simpla legislativa de rezolvat situatia.

   Puscariasii sa isi prezinte inventiile in fata unor comisii independent alese pe criterii de competenta si integritate. Daca or sa reuseasca sa ii convinga pe ei ca au scris cartile respective, cartile sunt stiintific valoroase sau inventiile sunt facute de ei, pot sa ia credit pentru ele.

   Asa o sa se reduca impostura si or sa dispara savantii de la racoare.

   • Ehei, iata că realitatea tocmai o luă înaintea imaginației dumneavoastră. ;-)

    În fapt tocmai ideea de comisie e buba. Cine stabilește gradul de indepenedență al comisiei?! Cine îi stabilește nivelul de competență?! Mai ales când un pușcariaș scrie un tratat despre foraibăre și ghiventuri, altul memorialistică sindicală de la curtea lui iliescu, iar altul poate colocește ditai simfonia pentru orgă, țambal și saxofon?! Păi vedeți?!

    Singura soluție onestă e ca pușcăriașii să poată scrie după pofta inimii, să poată publica dacă își găsesc editori, să se bucure imediat de tantiemele lor și cam atât. Adică să-și ducă pedepsele la capăt.

 5. apropo de remarca domnului de la Curtea Veche. Pentru a participa la concursurile pentru postul de conferentiar sau profesor una din conditii este publicarea lucrarii de doctorat. Cu toate acestea, desi concurentii declara ca au lucrarea „publicata” , tezele coplesitoarei majoritati a „doctorilor” sunt de negasit in librarii, imposibil de cumparat. O alta smecherie si josnicie.

  • Nu cred ca exista o astfel de conditie. Dar ar trebui sa existe o platforma on-line pe care toate tezele de doctorat sa fie publice. Vad ca noul ministru merge in directia aceasta.

   • Intenția o fi existând. :-) Să nu uitați să ne anunțați atunci câd tezele de doctorat din ultimii 15-20 de ani vor fi disponibile on-line si mai ales vectorizate, deci nu ca poze.

    Sper ca eu să greșesc și dumneavoastră să aveți dreptate. Numai că genul ăsta de dorințe mi se împlinesc foarte rar. :-)

   • Intenția o fi existând. :-) Să nu uitați să ne anunțați atunci câd tezele de doctorat din ultimii 15-20 de ani vor fi disponibile on-line si mai ales vectorizate, deci nu ca poze.

    Sper ca eu să greșesc și dumneavoastră să aveți dreptate. Numai că genul ăsta de dorințe mi se împlinesc foarte rar. :-)

 6. Absolventii Facultatii de Istorie a Universitatii din Bucuresti isi aduc aminte, desigur, ca talentatul domn Stelica Brezeanu era ,,zmeul zmeilor” si ca cei mai multi studenti picau examenul la Istoria Bizantului. Daca treceai de el, terminai facultatea. Invatai mai mult decat la alte discipline, stiai pana si greutatile monedelor din vremea diferitilor imparati bizantini (cu ce folos?), dar stimabilul era exigenta intruchipata, desi n-avea mare cercetare stiintifica si se putea lauda doar cu volumul (inspirat masiv dupa surse externe) de istorie cronologica a Bizantului. Si astazi ii gireaza (gratuit, banuim noi) carti despre societatea medievala romaneasca lui Copos. Mai mare rasul…

 7. Ceea ce vedem acum sunt 68 de ani de impostura in educatie. Atentie, nu 26 de ani cum se spune ci 68 de ani. Totul a inceput in 1948 cand s-a facut prima „reforma” in educatie in timpul comunismului. Cand in Universitati au aparut impostorii care nu aveau nimic de a face cu educatia. Si a culminat cu anii 80 cand toata lumea avea un liceu, chiar nu mai conta ce fel de educatie se facea in acel liceu, si anii 90 cand erai cel mai mare fraier daca nu-ti cumparai bacalaureatul ca sa ai o diploma. In invatamantul universitar situatia a fost mult mai grava. Cei mai buni din universitati nu ramaneau in cercetare, sau ca preparatori. Pentru ei nu mai erau locuri. Ramaneau doar cei care aveau dosar si PILE MARI la partid sau faceau parte din structuri. Mai vedem 68 de ani de umilire a dascalilor si de dispretuire a scolii. In anii 80 deja un profesor de liceu facea parte din patura saraca si umilita a societatii. A fi educat nu mai reprezinta de mult timp o valoare in societatea romanesca. „Domnii” care au talharit si furat aceasta tara, cu un tupeu si o obraznicie, la care restul societatii este cutremurata, cred ca a scrie o carte este la fel de simplu cum ne-au mintit, talharit si manipulat. Cum a fost batjocorit sistemul de invatamant de 68 de ani, cu siguranta se gasesc „profesori” care sa semneze pe acele carti. „Profesori” cu ghilimele, pentru ca au ajuns acolo nu pe lungul si greul drum al celor corecti ci pe calea cea scurta si usoara a celor „initiati” nu in competente educationale ci in mituire si pile.

  • Da, asa cred si eu. De la perioada interbelica – atunci profesorii de liceu aveau un nivel de facultate – s-a ajuns la perioada post ’89 – cand profesorii ”universitari” – majoritatea celor pe care-i cunosc eu , in fine – nu mai sunt nici macar la nivelul profesorilor de liceu din Lazăr, din anii ’70. O degringolada care continua!
   In plus, doua universitati (din cele pe care le cunosc eu) sunt conduse de mafii certate cu cartea si chiar cu legea, care nu au decat dispret pentru cunoastere si deplina admiratie pentru ambitie, obraznicie de talhar si parvenire (una de altfel e si cercetata de parchet pentru organizarea talhareasca de concursuri).
   Sansa ar fi fost poate, universitatile particulare, dar unele (foarte onorabile, mai presus ca eforturi decat cele de stat si stiu ce spun) nu au pur si simplu ce sa faca cu ceea ce soseste ca „marfa” din scoli. Tineri care nu pot CITI si deosebi nici macar la momentul citirii (necum sa inteleaga deosebirea de inteles) cuvintele „reprezentant” si „reprezentat”. Ce poti face cu asa o materie prima? Alte facultati particulare nici nu si-au propus sa fie altceva decat „fabrici de diplome”. Jalnic e ca se joaca viitorul unei tari europene care, in lipsa calitatii bune a vietii intelectuale, artistice, e sumbru de tot.

  • Eu propun ca pe langa eliminarea acelui articol din lege, pentru echivalarea celor 30 de zile (pentru ca oricum vor gasi portite de a iesi mai repede din inchisoare acesti smecheri) sa urmeze cateva cursuri la care sa sustina examene. Un fel de formare profesionala, pe credite. La un numar de credite sa li se echivaleze un numar de zile. Anumite cursuri sa fie obligatorii cum ar fi: Educatie cetateneasca, Educatie sexuala (cu siguranta nu o au). Codul bunelor maniere etc. Prezenta sa fie obligatorie, iar formatorii sa nu poata fi corupti. Eventual voluntari sau personal din sistemul judiciar. Daca un anumit examen nu este promovat, cursantul sa fie obligat sa reia participarea la curs. Este clar ca acesti „scriitori” au nevoie si de astfel de forme de educare, fiind o cauza a faptului ca acum „scriu” de dupa gratii.

 8. Lista aia cu diferenta intre titlurile care apar si cele care sunt publicate poate fi facuta publica [anual] de catre cineva si sa o vedem si noi in toata splendoarea ei?
  Sau poate exista si un link ar fi binevenit…

  Cine ar putea sa faca lumina in aceasta chestiune mocirloasa, sulfuroasa si extrem de mirositoare? Cine sa aiba curajul asta?

  Macar sa stim si sa ne ferim de ipochimenele alea + sa ii afle intreaga suflare ca sa stie cu cine are de-a face (ocazie cu care putem sti si cine pe cine mai plagiaza asa de-a va-ti ascunselea….nu??)

 9. Maculatura cat Himalaia -sau intelectualii de carton.

  Toti acesti domni profesori sunt experti in a scrie si publica maculatura la diverse edituri obscure. Asa au promovat de la nivelul de lector pana la cel de profesor sau IPS , au ajuns in Academia Romana, scriind maculatura la edituri de care nu a auzit nimeni,pe bani, fara nici un control stiintific,sau unul facut de maintuiala de un coleg binevoitor. Asta este mediul universitar din Romania in mare parte, oamenii de stiinta valorosi sunt coplesiti de numarul mare al acestor mediocritati poleite cu un perete de carti scrise ,dar a caror valoare stiintifica este nula-simple compilatii. Ei nu sunt simple nulitati universitare, au spate, sunt in partide, si de multe ori chiar conduc catedre,facultati si chiar universitati.Sunt o ramura a sistemului corupt si ticalosit al Romaniei de azi membra UE si NATO.Si atunci ce ne mira ca coordoneaza carti scrise de marii „intelectuali” Becali, Voiculescu, Dinel Staic, Borcea …
  Toti sunt o mafie, se intalnesc in viloaiele nesimtite construite recent, in restaurantele elegante, la receptii in ambasade firme. Iti vine sa vomiti !
  Iata insa ca si marii „profesorii” IPS Laurentiu Streza, Mitropolit al Ardealului, membru al Academiei Romane dar si pe IPS Teodosie ii dau lui Gigi Becali recomandari pentru carti stiintifice. BOR, Academia Romana si Gigi Becali? Da , ce nu se poate pentru aceasta mafie fara rusine ,fara limite!Oare cei doi IPS nu cumva au pacatuit! Ce rusine! Ce nerusinati toti acesti intelectuali,piloni ai mafiei din Romaniei.

  • Cred ca singura solutie pentru starpirea acestei boli letale pentru intreaga societate romaneasca este implicarea Uniunii Europene. Personal lucrez la asta, dupa ce am dat cu capul de sistemul mafiot (dar si ei dau acum de DNA).

 10. Nimic nou sub soare! Business as usual în stil mioritic. Cu un sistem de educațional la pământ, cu pramatii care supra-populează sistemul universitar (construit pe puncte, relații, plocoane) unde se mimează de decade „școala” (nu mă refer la minoritatea de profesori universitari dedicați, fără voce și fără pârghii pentru a schimba lucrurile în bine) viitorul națiunii este „aranjat”.

  Îmi aduc aminte de o melodie pe care am ascultat-o la radio, într-o țara „bananieră” cu resurse umane si nu numai la 0.1% cât are România.

  Higher-higher education, it’s the healing of the nation!

  • nu mi aduc aminte studiul ? zicea ca romini vor mai exista vreo 300 ani;
   patrioti sa nu dispere, vecini vor avea cam aceeasi soarta

   • E dificil să faci prognoza pe următoarii 300 de ani. Există prea multe variabile pentru a trage astfel de concluzii (e doar o opinie și nimic mai mult).

    Ce găsesc trist este faptul că după 26 ani de libertate poporul nu se poate lepăda de obiceiurile dobândite sau exacerbate în perioada totalitară. Există o pătură de români scoliți si umblați care s-a schimbat ireversibil. Ieși cu ei pe unde vrei și nu ți-e rușine. Îi inviți în casa ta și chiar îți face plăcere. Îi poți avea prieteni. Dar grosul continuă cu aceleași „datini și apucături fine” – ca să pomenesc o rubrică din Academia Cațavencu din anii ’90. Nu există energie si leadership, oamenii de calitate sunt puțini (atât cât au rămas în țară), „arestați” de masa sub-mediocră care continuă să îsi fure singură căciula.

 11. Domnule Tismaneanu,
  Abordați, iar comentatorii sunt la unison, despre imoralitatea coordonatorilor acestor lucrări ale pușcăriașilor. Ați militat pentru modificarea legii care le acorda acest drept celor condamnați la închisoare cu executare? În jurul cui gravitează perfidia?

  • Uuf si ooff, @ alexandra,
   ca bine le zici.
   Daca mai scormonesti un pic vei gasi ca dl Tismaneanu a militat chiar pentru apararea plagiatorilor si autorilor de lucrari stiintifice scrise in puscarii.
   Unde ai fost pina acum, ca sa-l fi deconspirat mai demult pe dl Tismaneanu?

  • Slavă Domnului că ați găsit vinovatul principal pentru proliferarea cărturarilor din pușcăriile românești: Un universitar român din SUA, care a plecat din România acum treizeci și nu știu căți de ani pe când eu eram în școala elementară… Bravos! Felicitări pentru vigilență și civism! :-)

   Sunt stupefiat că nu ați reușit încă să identificați responsabilitaea capitală a autorului în incediul de la clubul Colectiv sau măcar în ăla de la maternitatea Giulești… :-) :-) :-)

    • „Pasivitatea” e o notiune foarte subiectiva, @alexandra…Nimeni, niciodata, nu va fi unanim considerat ca a facut „tot”!
     De aceea, este util ca fiecare sa-si aduca contributia, sa faca ceva, atat cat poate, fara sa astepte de la altii sa-i rezolve propriile probleme…

 12. In timp ce noi discutam, ordonantele care au modificat legea educatiei in ultimii patru ani isi produc in continuare efectele, cu guvern tehnocrat de doua luni instalat. Daca ar exista vointa politica, lucrurile s-ar schimba in bine. Se poate!

 13. Cam peste tot in Ro. numele institutelor si resultatul lor au fost denaturate, de la academii si institute culturale la scoala superioara si universitati. O ceat,a s-a intins prin Educatie si cultura si vor mai trece ani pana cand aceasta se va risipii, dar mentalitatea romanilor se va schimba (asa sa ne ajute Europa).
  Nu ar trebui sa fim mandri de ctitorii: Augustin Buzura, Nicolae Breban; Ecaterina Andronescu; Vasile Secares, Paul Dobrescu; Doru-Viorel Ursu; Nicolae Mischie. Poate ca in 2016 ne lepadam de Iulian Vlad, Aurel Rogojan, Filip Teodorescu dar si Vasile Milea si Stefan Gusa.

  Poate ca in 2016 o sa incepem sa fim mandri de numele: Ministerul Educatiei, ~ Justitiei, MAI, MApN, Externe, Academia Romana, ICR, SNSPA, Alexandru Ioan Cuza, Carol I, Spiru Haret, Dimitrie Cantemir, Constantin Brancusi si altele.

 14. Si in timp ce noi discutam si discutam si … discutam , salariile din invatamant au mai crescut cu 25 % si cel mai mult leprelor ce-si zic profesori universitar. Si care batjocoresc „pan’si numele tau … tara”!
  Voi sunteti urmasii Romei? Niste rai si niste fameni!
  I-e rusine omenirii sa va zica voua oameni!
  Si aceasta ciuma-n lume si aceste creaturi
  Nici rusine n-au sa ieie în smintitele lor guri
  Gloria neamului nostru spre-a o face de ocara,
  Indraznesc ca sa rosteasca pân� si numele tau… tara!

  • Spuma asta-nveninată, astă plebe, ăst gunoi
   Să ajung-a fi stăpână şi pe ţară şi pe noi!
   Tot ce-n ţările vecine e smintit şi stârpitură,
   Tot ce-i însemnat cu pata putrejunii de natură,
   Tot ce e perfid şi lacom, tot Fanarul, toţi iloţii,
   Toţi se scurseră aicea şi formează patrioţii,
   Încât fonfii şi flecarii, găgăuţii şi guşaţii,
   Bâlbâiţi cu gura strâmbă sunt stăpânii astei naţii!

 15. Si acuz cel mai tare profesorii universitari, pentru ca ei stiu cel mai bine cum e cu putregaiul din universitati, l-au exersat pe propria piele si nu fac nimic. Se complac in aceasta mizerie.Pe care o sustin prin atitudinea lor duplicitara.
  Afirm cu toata taria ca sistemul universitar eomanesc nu este decat o conspiratie a tuturor, de la vladica la opinca, in sifonarea banului public!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. În curând îi va apare la editura Humanitas un nou volum cu titlul „Aventura ideilor”. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Cumpara cartea de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro