vineri, iulie 23, 2021

”Ăla cu decontările false”. Normalitatea păguboasă

De obicei facem ceea ce vedem în jur. Vedem oameni corupți, facem ca ei. Întocmai precum Cicikov, intri într-o instituție cu un bagaj moral normal, însã funcționând într-un mediu toxic, contagios ajungem la fel de corupți. Rezistența înseamnã ostracizare și/sau eliminare. Ori faci ce fac ceilalți, ori pleci. În acest sens, normalitatea a devenit pãguboasã. Se spune: ‘pãi ce, eu sunt mai fraier? Dacã nu fac eu, face altul, tot aia e!’ Care-va-sã-zicã, comportamentul normal înseamnã slãbiciune de caracter. Nu mai ești un om de apreciat, fiindcã te-ai ferit de ilegalitãți, ci ești un fraier care nu știe sã se descurce.

Iatã mecanismul de pervertire a minții prin care oameni cu o staturã impresionantã, de la care am avea pretenții îndreptãtite, ajung sã facã cele mai mari ilegalitãți si sã se compromitã iremediabil. Tot astfel, printr-o inversare perversã a valorilor, ajungem sã votãm condamnați penali. Într-un asemenea mediu e greu  (ba chiar sisific) sã pãstrezi o minimã verticalitate moralã.

Deschid telefonul: un nou caz la nivel înalt de corupție. De data asta președintele Comisiei Naționale de Asigurari de Sãnãtate. Dl. Marian Burcea se pare cã se ocupã de decontãri false în valoare de aproximativ trei milioane de euro.

Îmi e peste putințã sã cred cã Dl. Marian Burcea nu e un om inteligent. Adicã nu are minima abilitate sã ințeleagã lucrurile din jur. Și totusi, de ce eșueazã oamenii inteligenți? Prin ce tenebre faustiene ajunge un astfel de om sã facã un pact mefistofelic și sã ajungã un suflet mort, cum spunea Gogol.

Bineînțeles, se va lupta prin tribunale, va acuza eventual ingerința politicã, va spune probabil ca e o victimã a sistemului, eventual cã i s-a fabricat un dosar. Ba chiar va scãpa basma curatã, și-i vor rãmâne și ceva bani. În sinea lui însã știe cã el va rãmane pe veci ‘ãla cu decontãrile false’. Pe lumea asta atât se va știi despre el. E, asta n-ai cum s-o mai schimbi. ‘Ãla cu decontãrile false’ repetat mereu, va fi adevãrata lui sentințã. Va fi, ca sã zicem așa, viețaș.

La fel și cu ‘plagiatorul’, ‘banca lui Corcodel’, ‘traficantul de pe Dunãre’, și așa mai departe. Structural, asta îi va defini pe acești oameni în perpetuitate. Meritã?

Citesc despre un domn profesor de la Cluj care vorbește despre reformarea României. Simplu. Reformați sistemul de educație, spune dumnealui. Puneți oameni care au fost validați de sistemele academice occidentale. Aceștia vor ajunge specialiștii de mâine care la rândul lor îi vor învãța și pe ceilalți. Acest lucru este perfect valabil și sunt de acord. Întrebarea care se pune este: vor rezista ei din punct de vedere moral?

Se spune uneori cã numai scoțând un alcoolic din mediul sãu social îl poți vindeca de meteahnã, pentru a fi departe de cei care îi dau sã bea. Cum faci asta dacã o societate întreagã e bolnavã, e dependentã (addicted) de corupție?

Constat cã Ministrul Doina Panã dorește o cotã de știri pozitive. Mã întreb cum poate știrea despre președintele Comisiei Naționale de Asigurari de Sãnãtate sã fie transformatã într-una bunã. Observ de asemenea, ca prim-ministrul Mihai Tudose îi invitã pe cei auto-exilați, sã se întoarcã in România. Greu domnule…

Mã mai intrigã și faptul cã multe articole pe care le citesc sunt rãspunsuri emoționale, rãbufniri sau expresii ale unei disperãri ajunsã la paroxism. Îți strigi amocul, în van, dupã care o iei de la capãt.

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

 1. Să știți că toți stigmatizații ăștia pe viață suferă groaznic! Năstase, Voiculescu, Udrea, Videanu, Cocoș cu Stelu, Dragnea&neamul, etc. etc., toți acești oameni își taie venele de trei ori pe săptămînă și în restul timpului se dau cu capul de calorifer și de colțul chiuvetei nemaiputînd să îndure atîta rușine. Oamenii ăștia sînt marcați pe viață, familia le ascunde taburetul, frînghia și săpunul, astupă prizele, încuie cuțitele și furculițele de teama unui gest necugetat și îi plimbă din Brazilia la Monaco cu iahtul și Rolls-ul ca să-i scoață din depresie. E groaznic ce se întîmplă, pînă cînd furtul nu va fi legalizat și ocrotit ca în cazul băncilor, vom duce cu toți această povară a nenorocirii unor oameni lăsați în voia soartei și la cheremul unor legi strîmbe care pedepsesc omul de rînd pentru că face și el ce fac băncile și corporațiile, adică își optimizează fiscal viața amărîtă. Adică fură, dar nu are nicio înlesnire, ba chiar dimpotrivă, am putea zice! Această discriminare între om și bancă/corporație/fond de investiții, etc., tre’ să înceteze! Alo, nea Tudose, neică Tudorele, se aude bre?!

  • Va atrag atentia ca pe Adrian Nastase ,l-ati incadrat gresit aici . El a incercat saracu sa se impuste ,dar nu i-a reusit .!:))

 2. Chiar credeti ca raman ostracizati? Eu zic ca au rasturnat scara morala si devin un fel de eroi, ca ilegalistii pcr.
  Sa luam numai exemplul lui Nastase ca a fost primul si, de aceea, cel mai socant. Vi se pare ca nu mai este primit la intruniri in mediul diplomatic pentru ca a facut puscarie? Vi se pare ca simte o apasare morala? A scapat de mai multe condamnari din cauza lipsei de experienta (sa zicem) a procurorilor – probele administrate au fost contestate pentru ca nu au fost obtinute conform legii – dar nu pentru ca nu erau reale.
  Insuficient pentru condamnare legala dar suficient pentru cineva cu integritate sa se retraga din politica si sa nu mai dea lectii de morala.
  Ei bine, domnul Nastase n-a avut nicio remuscare – doar nu credeti in dramoleta cu impuscarea ! Vanatorul care rateaza tinta de la 10 cm…
  Si niciunul din cei care i-au urmat…

 3. Subscriu în totalitate! Dar cine-i Marian Burcea? Iată: Marian Burcea, director general adjunct al Casei de Asigurari de Sanatate a armatei (OPSNAJ), a fost numit incepand de viner (16 martie 2017), printr-o decizie a premierului Sorin Grindeanu, la propunerea ministrului Sanatatii, in functia de membru al consiliului de administratie si totodata de presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, cu rang de secretar de stat. Burcea a fost numit in aceasta functie pentru un mandat de 4 ani.
  Marian Burcea (60 de ani), de specialitate medic oftalmolog, este general de brigada medic (rez.) si conferentiar universitar doctor la la U.M.F. „Carol Davila” din Bucuresti.
  El a fost director in cadrul Casei Asigurarilor de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti (C.A.S.A.O.P.S.N.A.J.) din 2004 si pana in prezent.
  Șeful Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Marian Burcea, a fost demis în această dimineață (1 septembrie a.c.) de premierul Mihai Tudose. Interimatul va fi asigurat de un director delegat încă de ieri de președintele care a fost deja reținut pentru 24 de ore de procurorii DNA sub acuzația de corupție.

 4. Ca fac precum altii, e lux. Stati sa vedeti cand intra in sistem doar sa faca aiureli. Ba mai da si spaga sa intri in sistem ca sa faci parte din sistm. Ehee! Mestegiure mare coduita de „inalt functionar public.
  Din 2012 scriu pe aceasta platforma ca in noiembrie 2000, titlul de glorie al lui a.nastase din campania sa electorala (impreuna cu psd) AFOST SA DEPISTEZE UNDE SUNT CELE 9000 de miliarde de lei … de negasit. In 2001, nu numai ca nu i-a gasit, dar conform statisticii, suma neregasita in acte ,ajunsese la 12 MILIARDE LEI, pentru ca in 2002 sa ajunga la fabuloasa suma de 24000 MILIARDE LEI (VECHI, EVIDENT). Dupa 2002 s-a INSTALAT TACEREA.

  Si ca mizeria sa fie enorma, MAGISTRATI DE TALIA EUROPENA DIN RO nu platesc asigurarile de sanatate (si cu siguranta ca nici odraslele aflate in intretinere, cu studii prin …). Acu’ prin noua lege a justitiei, nici auditorii de justitie (cei e la INM nu platesc).Ghiciti cine sunt fruntasii al servicii medicale? Ghicit cine si cum plateste asigurarie medicale pentru MAGISTRATII EUROPENI aflati in concediu … PRIN TOATA LUMEA ?
  Verificati cati avocati (ori rude de avocati) ai lucratorilor din sistem isi fac liposuctii, dezalcolizari (da, da, DEZALCOLIZARI), botoxari, … etc. Verificati cati judecatori ai luratorilor din sistem beneficiaza de aceleasi servicii…
  Pe nume si pe dosare … .

  Din 2012 am sustinut sa se desfinteze competenta JUDECATOREASCA absoluta in orasul in care domiciliezi tu, sau pareta adversa. Competenta sa fie stabilita de catre un calculator aflat in folosinta si programarea unui subiect strain. Noi nu suntem in stare (amintiti-va de judecatorul de la Tribunalul Buc, ce se plangea ca sistemul ticalosit la condamnat la 22 ani, in contextul in care FACEA SEDINTE OPERATIVE CU GREFIERII SI INFORMATICIANUL SA AFLE CE DOSARE AU MAI INTRAT IN TRIBUNALUL BUCURESTI, SI DACA INFORMATICIANUL „A GHIDAT CORECT, PE TARGETURI” DOSARELE !!!

 5. Va manca pensionatii speciali zi si noapte si voi tot cu coruptia , spaga si morala. Ia fa o lege ca la 45 de ani iesi in pensie doar cu 50 % de pensie . Da o alta ca 10 ani nu are ce cauta in administratia publica indiferent de post , nivel un pensionat special.Iar ultima , baga o lege prin care angajatul public cu condamnare definitiva ( oricare) e interzis pe viata sa mai intre in administratia de stat centrala sau locala. Va tot revoltati moral dar nimeni nu propune aceste masuri care ar fi un harakiri individual pentru niste privilegiati si unu colectiv pentru clasa politica si partide.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

George Antonescu
Functionar public in cadrul Parlamentului Irlandez unde lucreza in cadrul sectiei Comisii Parlamentare. Masterand la Trinity College Dublin unde studieza Lingvistica. Masterat in cadrul Dublin City University pe Relatii Internationale. Absolvent al Facultatii de Filosofie, Universitatea Bucuresti, sectia Filosofie Morala si Politica.

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

 

 

Recomandare Contributors.ro - Musica Ricercata Festival Op.3

https://www.hotnews.ro/stiri-cultura-24929744-23-iulie-incepe-musica-ricercata-3-festival-despre-muzici-pierdute-regasite.htm

Intre 23 si 25 iulie, la Sibiu, va avea loc un festival foarte interesant, Musica Ricercata Festival Op.3. Titlul este un joc de cuvinte care pornește chiar de la crezul proiectelor Musica Ricercata: aducerea la lumină a unor muzici pierdute în biblioteci și arhive. Descoperirea lui Joseph Haydn (denumit și “părintele simfoniei”) dintr-o perspectivă a Transilvaniei este punctul de pornire a periplului, muzica devenind o mașină a timpului prin care reușim să pătrundem din perspectiva culturii transilvănene în centrul Europei. Vezi programul festivalului in articol.

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Nikita Hruşciov dixit: „În România socialismul nu poate fi construit fără mămăligă”

Într-o şedinţă desfăşurată la Moscova, la 8 iulie 1953 – în cursul căreia câţiva politicieni sovietici au discutat despre un plan de...

Statele Unite ale Internetului

Să ne imaginăm următoarea scenă: nu mai există state cu cetățeni, granițe și armate, monede și bănci naționale,...

Vaccinarea anti-COVID: între tipic statistic și potențial național

România este vaccinată cam cât ar prezice indicele dezvoltării noastre umane. Ne comportăm tipic statistic, suntem un punct cuminte pe o curbă...

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii.  Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro