luni, mai 23, 2022

”Ăla cu decontările false”. Normalitatea păguboasă

De obicei facem ceea ce vedem în jur. Vedem oameni corupți, facem ca ei. Întocmai precum Cicikov, intri într-o instituție cu un bagaj moral normal, însã funcționând într-un mediu toxic, contagios ajungem la fel de corupți. Rezistența înseamnã ostracizare și/sau eliminare. Ori faci ce fac ceilalți, ori pleci. În acest sens, normalitatea a devenit pãguboasã. Se spune: ‘pãi ce, eu sunt mai fraier? Dacã nu fac eu, face altul, tot aia e!’ Care-va-sã-zicã, comportamentul normal înseamnã slãbiciune de caracter. Nu mai ești un om de apreciat, fiindcã te-ai ferit de ilegalitãți, ci ești un fraier care nu știe sã se descurce.

Iatã mecanismul de pervertire a minții prin care oameni cu o staturã impresionantã, de la care am avea pretenții îndreptãtite, ajung sã facã cele mai mari ilegalitãți si sã se compromitã iremediabil. Tot astfel, printr-o inversare perversã a valorilor, ajungem sã votãm condamnați penali. Într-un asemenea mediu e greu  (ba chiar sisific) sã pãstrezi o minimã verticalitate moralã.

Deschid telefonul: un nou caz la nivel înalt de corupție. De data asta președintele Comisiei Naționale de Asigurari de Sãnãtate. Dl. Marian Burcea se pare cã se ocupã de decontãri false în valoare de aproximativ trei milioane de euro.

Îmi e peste putințã sã cred cã Dl. Marian Burcea nu e un om inteligent. Adicã nu are minima abilitate sã ințeleagã lucrurile din jur. Și totusi, de ce eșueazã oamenii inteligenți? Prin ce tenebre faustiene ajunge un astfel de om sã facã un pact mefistofelic și sã ajungã un suflet mort, cum spunea Gogol.

Bineînțeles, se va lupta prin tribunale, va acuza eventual ingerința politicã, va spune probabil ca e o victimã a sistemului, eventual cã i s-a fabricat un dosar. Ba chiar va scãpa basma curatã, și-i vor rãmâne și ceva bani. În sinea lui însã știe cã el va rãmane pe veci ‘ãla cu decontãrile false’. Pe lumea asta atât se va știi despre el. E, asta n-ai cum s-o mai schimbi. ‘Ãla cu decontãrile false’ repetat mereu, va fi adevãrata lui sentințã. Va fi, ca sã zicem așa, viețaș.

La fel și cu ‘plagiatorul’, ‘banca lui Corcodel’, ‘traficantul de pe Dunãre’, și așa mai departe. Structural, asta îi va defini pe acești oameni în perpetuitate. Meritã?

Citesc despre un domn profesor de la Cluj care vorbește despre reformarea României. Simplu. Reformați sistemul de educație, spune dumnealui. Puneți oameni care au fost validați de sistemele academice occidentale. Aceștia vor ajunge specialiștii de mâine care la rândul lor îi vor învãța și pe ceilalți. Acest lucru este perfect valabil și sunt de acord. Întrebarea care se pune este: vor rezista ei din punct de vedere moral?

Se spune uneori cã numai scoțând un alcoolic din mediul sãu social îl poți vindeca de meteahnã, pentru a fi departe de cei care îi dau sã bea. Cum faci asta dacã o societate întreagã e bolnavã, e dependentã (addicted) de corupție?

Constat cã Ministrul Doina Panã dorește o cotã de știri pozitive. Mã întreb cum poate știrea despre președintele Comisiei Naționale de Asigurari de Sãnãtate sã fie transformatã într-una bunã. Observ de asemenea, ca prim-ministrul Mihai Tudose îi invitã pe cei auto-exilați, sã se întoarcã in România. Greu domnule…

Mã mai intrigã și faptul cã multe articole pe care le citesc sunt rãspunsuri emoționale, rãbufniri sau expresii ale unei disperãri ajunsã la paroxism. Îți strigi amocul, în van, dupã care o iei de la capãt.

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

 1. Să știți că toți stigmatizații ăștia pe viață suferă groaznic! Năstase, Voiculescu, Udrea, Videanu, Cocoș cu Stelu, Dragnea&neamul, etc. etc., toți acești oameni își taie venele de trei ori pe săptămînă și în restul timpului se dau cu capul de calorifer și de colțul chiuvetei nemaiputînd să îndure atîta rușine. Oamenii ăștia sînt marcați pe viață, familia le ascunde taburetul, frînghia și săpunul, astupă prizele, încuie cuțitele și furculițele de teama unui gest necugetat și îi plimbă din Brazilia la Monaco cu iahtul și Rolls-ul ca să-i scoață din depresie. E groaznic ce se întîmplă, pînă cînd furtul nu va fi legalizat și ocrotit ca în cazul băncilor, vom duce cu toți această povară a nenorocirii unor oameni lăsați în voia soartei și la cheremul unor legi strîmbe care pedepsesc omul de rînd pentru că face și el ce fac băncile și corporațiile, adică își optimizează fiscal viața amărîtă. Adică fură, dar nu are nicio înlesnire, ba chiar dimpotrivă, am putea zice! Această discriminare între om și bancă/corporație/fond de investiții, etc., tre’ să înceteze! Alo, nea Tudose, neică Tudorele, se aude bre?!

  • Va atrag atentia ca pe Adrian Nastase ,l-ati incadrat gresit aici . El a incercat saracu sa se impuste ,dar nu i-a reusit .!:))

 2. Chiar credeti ca raman ostracizati? Eu zic ca au rasturnat scara morala si devin un fel de eroi, ca ilegalistii pcr.
  Sa luam numai exemplul lui Nastase ca a fost primul si, de aceea, cel mai socant. Vi se pare ca nu mai este primit la intruniri in mediul diplomatic pentru ca a facut puscarie? Vi se pare ca simte o apasare morala? A scapat de mai multe condamnari din cauza lipsei de experienta (sa zicem) a procurorilor – probele administrate au fost contestate pentru ca nu au fost obtinute conform legii – dar nu pentru ca nu erau reale.
  Insuficient pentru condamnare legala dar suficient pentru cineva cu integritate sa se retraga din politica si sa nu mai dea lectii de morala.
  Ei bine, domnul Nastase n-a avut nicio remuscare – doar nu credeti in dramoleta cu impuscarea ! Vanatorul care rateaza tinta de la 10 cm…
  Si niciunul din cei care i-au urmat…

 3. Subscriu în totalitate! Dar cine-i Marian Burcea? Iată: Marian Burcea, director general adjunct al Casei de Asigurari de Sanatate a armatei (OPSNAJ), a fost numit incepand de viner (16 martie 2017), printr-o decizie a premierului Sorin Grindeanu, la propunerea ministrului Sanatatii, in functia de membru al consiliului de administratie si totodata de presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, cu rang de secretar de stat. Burcea a fost numit in aceasta functie pentru un mandat de 4 ani.
  Marian Burcea (60 de ani), de specialitate medic oftalmolog, este general de brigada medic (rez.) si conferentiar universitar doctor la la U.M.F. „Carol Davila” din Bucuresti.
  El a fost director in cadrul Casei Asigurarilor de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti (C.A.S.A.O.P.S.N.A.J.) din 2004 si pana in prezent.
  Șeful Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Marian Burcea, a fost demis în această dimineață (1 septembrie a.c.) de premierul Mihai Tudose. Interimatul va fi asigurat de un director delegat încă de ieri de președintele care a fost deja reținut pentru 24 de ore de procurorii DNA sub acuzația de corupție.

 4. Ca fac precum altii, e lux. Stati sa vedeti cand intra in sistem doar sa faca aiureli. Ba mai da si spaga sa intri in sistem ca sa faci parte din sistm. Ehee! Mestegiure mare coduita de „inalt functionar public.
  Din 2012 scriu pe aceasta platforma ca in noiembrie 2000, titlul de glorie al lui a.nastase din campania sa electorala (impreuna cu psd) AFOST SA DEPISTEZE UNDE SUNT CELE 9000 de miliarde de lei … de negasit. In 2001, nu numai ca nu i-a gasit, dar conform statisticii, suma neregasita in acte ,ajunsese la 12 MILIARDE LEI, pentru ca in 2002 sa ajunga la fabuloasa suma de 24000 MILIARDE LEI (VECHI, EVIDENT). Dupa 2002 s-a INSTALAT TACEREA.

  Si ca mizeria sa fie enorma, MAGISTRATI DE TALIA EUROPENA DIN RO nu platesc asigurarile de sanatate (si cu siguranta ca nici odraslele aflate in intretinere, cu studii prin …). Acu’ prin noua lege a justitiei, nici auditorii de justitie (cei e la INM nu platesc).Ghiciti cine sunt fruntasii al servicii medicale? Ghicit cine si cum plateste asigurarie medicale pentru MAGISTRATII EUROPENI aflati in concediu … PRIN TOATA LUMEA ?
  Verificati cati avocati (ori rude de avocati) ai lucratorilor din sistem isi fac liposuctii, dezalcolizari (da, da, DEZALCOLIZARI), botoxari, … etc. Verificati cati judecatori ai luratorilor din sistem beneficiaza de aceleasi servicii…
  Pe nume si pe dosare … .

  Din 2012 am sustinut sa se desfinteze competenta JUDECATOREASCA absoluta in orasul in care domiciliezi tu, sau pareta adversa. Competenta sa fie stabilita de catre un calculator aflat in folosinta si programarea unui subiect strain. Noi nu suntem in stare (amintiti-va de judecatorul de la Tribunalul Buc, ce se plangea ca sistemul ticalosit la condamnat la 22 ani, in contextul in care FACEA SEDINTE OPERATIVE CU GREFIERII SI INFORMATICIANUL SA AFLE CE DOSARE AU MAI INTRAT IN TRIBUNALUL BUCURESTI, SI DACA INFORMATICIANUL „A GHIDAT CORECT, PE TARGETURI” DOSARELE !!!

 5. Va manca pensionatii speciali zi si noapte si voi tot cu coruptia , spaga si morala. Ia fa o lege ca la 45 de ani iesi in pensie doar cu 50 % de pensie . Da o alta ca 10 ani nu are ce cauta in administratia publica indiferent de post , nivel un pensionat special.Iar ultima , baga o lege prin care angajatul public cu condamnare definitiva ( oricare) e interzis pe viata sa mai intre in administratia de stat centrala sau locala. Va tot revoltati moral dar nimeni nu propune aceste masuri care ar fi un harakiri individual pentru niste privilegiati si unu colectiv pentru clasa politica si partide.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

George Antonescu
Functionar public in cadrul Parlamentului Irlandez unde lucreza in cadrul sectiei Comisii Parlamentare. Masterand la Trinity College Dublin unde studieza Lingvistica. Masterat in cadrul Dublin City University pe Relatii Internationale. Absolvent al Facultatii de Filosofie, Universitatea Bucuresti, sectia Filosofie Morala si Politica.

conferinte Humanitas

 

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este banner-contributors-614x1024.jpg

„Despre lumea în care trăim” este o serie anuală de conferințe și dialoguri culturale şi ştiinţifice organizată la Ateneul Român de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Editura Humanitas și Asociația ARCCA.  La fel ca în edițiile precedente, își propune să aducă în fața publicului teme actuale, abordate de personalități publice, specialiști și cercetători recunoscuți în domeniile lor și de comunitățile științifice din care fac parte. Vezi amănunte.

 

Carte recomandată

Anexarea, în 1812, a Moldovei cuprinse între Prut și Nistru a fost, argumentează cunoscutul istoric Armand Goșu, specializat în spațiul ex-sovietic, mai curând rezultatul contextului internațional decât al negocierilor dintre delegațiile otomană și rusă la conferințele de pace de la Giurgiu și de la București. Sprijinindu-și concluziile pe documente inedite, cele mai importante dintre acestea provenind din arhivele rusești, autorul ne dezvăluie culisele diplomatice ale unor evenimente cu consecințe majore din istoria diplomației europene, de la formarea celei de-a treia coaliții antinapoleoniene și negocierea alianței ruso-otomane din 1805 până la pacea de la București, cu anexarea Basarabiei și invazia lui Napoleon în Rusia. Agenți secreți francezi călătorind de la Paris la Stambul, Damasc și Teheran; ofițeri ruși purtând mesaje confidențiale la Londra sau la Înalta Poartă; dregători otomani corupți deveniți agenți de influență ai unor puteri străine; familiile fanariote aflate în competiție spre a intra în grațiile Rusiei și a ocupa tronurile de la București și Iași – o relatare captivantă despre vremurile agitate de la începutul secolului al XIX-lea, ce au modelat traiectoria unor state pentru totdeauna și au schimbat configurația frontierelor europene. Vezi pret

 

 

 

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro