marți, decembrie 3, 2024

Alb-negru

În vremuri de restriște majoră, nu mai e loc de griuri. Peste trei săptămâni, la un referendum la care se va vota DA sau NU, nimeni nu va avea luxul de a spune ‘poate’, ‘mai degrabă nu’ sau ‘nici da, nici nu’. Va fi DA sau NU, alb sau negru. Nu vom putea, în cabina de vot, să jucăm alba-neagra cu noi înșine și să ne așteptăm să câștigăm.
Alb sau negru, adevăr sau minciună, stat de drept sau simulacru de democrație, legitimitate sau abuz, lege sau fărădelege. Nu ni se va propune să evaluăm un om cu bunele și relele sale, în infinite degradeuri de gri. Pur și simplu, va trebui să legitimăm sau să denunțăm atacul asupra instituțiilor statului. Va trebui să validăm o mișcare hoțească, ordonanțe de urgență date pe șest, intimidări, încălcări ale Constituției, sau să le anulăm, suveran, cum am alunga un vis urât.
Nu-i vom putea compara pe Boldea cu Năstase pentru a stabili care gri bate mai mult înspre negru. Va trebui să ne reamintim expedientele grăjdanilor, votul cu două mâini al lui Voicu, planul îndelung gândit al lui Voiculescu și să le dăm un nume: alb sau negru.
Nu e destul să ne îmbrăcăm în alb, ca asistentele la patul unui pacient muribund. Albul nu poate fi doar o non-culoare, la modă vara. Albul și negrul sunt materie și antimaterie, iar între ele domnește doar vidul. Șovăieli, îndoieli, judecăți nuanțate, combinații, degradeuri nu mai au loc în înfruntarea dintre ticăloșie și dreptate, curaj și lașitate.
În aceste zile se despart apele tulburi în care ne-am bălăcit prea multă vreme. Nu poți chema la nesfârșit noaptea zi și ziua noapte. De o parte vor trece toți cei care numesc plagiatul hoție, iar de cealaltă vor rămâne cei pentru care albul și negrul s-au amestecat dincolo de discernământ, într-un gri nămolos și urât mirositor.
Astăzi, în România, se dă o luptă colosală între bine și rău – nu între un bine relativ și răul cel mai mic, ci între binele pe care îl reprezintă legea într-o societate civilizată și răul fărădelegii, abuzului, privilegiilor, imunităților. Ca întotdeauna, diavolul este doctor în drept, expert în detalii, mare cazuist și perfect orator. Ca întotdeauna, va tulbura culorile, va introduce nuanțe și bemoli, va crea amalgamuri.
Singura întrebare este: mai știm, în tot vacarmul și năuciți de asaltul cromatic al televizoarelor, să deosebim albul de negru?

Distribuie acest articol

45 COMENTARII

  1. Fara ironie, as acorda un premiu pentru acest articol. Sentimental/emotziones pana la refuz dar real, dur, actual. Diaspora va vota pentru ALB

      • Usor in eroare articolul si chiar mai mult partinitor. Da, va trebui sa alegem intre da sau nu, intre alb si negru etc, dar ceea ce vom alege nu are cu sa fie nici alb, nici negru. Din nou vom fi fortati sa alegem gri-ul mai putin intunecat. Ne furam singuri caciula daca avem impresia ca putem alege la referendum intre alb sau negru, bine sau rau.

    • Exprimate la modul generl, concetatenii cunosc deja aceste adevaruri. Particularizand e mai greu. Pentru ca votul e pro sau contra unui personaj politic, pe care cei mai multi il vad in negru.

      • Hantzy draga, eu totusi cred ca nu esti in tara pentruca vad ca esti cam pe langa evenimente !
        treaba sta cam asa : romanul, ala mult si nu mai zic altcum, stie da basescu i-a taiat pensia (nu boc, nu guvernul, ca aia au plecat ). el mai stie (asa i-au mromis) ca o sa primeasca totul inapoi daca ii voteaza .
        si ii va vota !
        ce democratie, ce incalcari de lege, ce minciuni, ce furturi, ce plagiate (cuvantul asta multi nu-l cunosc nici acuma) ???
        sa plece tiranul si dictatorul sa vina aia bunii ca ne dau salariile,pensiile si ajutoarele inapoi !
        iar tu si eu, minoritarii care nu gandim asa o sa ne supunem „majoritatii” !
        din pacate…

        • pai toma draga, eu ce-am spus?!
          Cand Base le-a promis, l-au votat pe el. Cand nu le-a dat, nu l-au mai votat. Insa nu cred ca asta ar fi motivul , oricine intelegand ca atunci cand nu e de unde trebuie sa strangi cureaua. Dar au avut senzatia ca numai ei au strans-o … nu si Udrea, nu si Videanu, nu si Blejnar. Si atunci?! Cum sa-i lamuresti pe concetateni? Spunandu-le ca ailalti le sugruma statul de drept?! Statul pe care ei ii il percep ca ajutandu-i exclusiv pe ailalti? Pai atunci la naiba cu statul asta de drept! Ca nu-i tine nici de foame nici de cald.

    • Puteti incepe prin a o da afara pe Udrea din partid, o tundeti zero si o trimiteti la manastire (sugestia este dintr-un articol al colegei dvs,. de Romaniacurata, Alina Mungiu).

      • Din fericire, nu mai suntem nici in Evul Mediu, nici in timpul nazismului.
        Nimeni nu-l poate insa opri pe Mircea Badea sa se pi*e pe mormintele „capsunarilor” si „stergatorilor la c*r” din Spania, care vor vota impotriva la referendum. Daca asta e „democratia” care ni se ofera in schimbul „dictaturii” actuale, alegerea e simpla.

      • O admiram pe Alina Mungiu si am considerat-o o luptatoarea pentru democratie si pentru drepturile omului.
        De cand s-a intors impotriva Lui Traian Basescu doamna Mungiu este de nerecunoscut. Ura o schimonoseste si n-o mai pot asculta. Prin toti porii ii tasneste ura. Daca asa a spus despre Elena Udrea sigur i-ar trebui un control psihiatric.Oare doamna Mungiu, medic fiind, isi da seama ca are nevoie de ajutor. Cum poti sa indemi la asa ceva o populatie intoxicata de ura si manipulata de dusmani declarati ai presedintelui. Si daca asta s-ar intampla cum s-ar putea scuza doamna Mungiu?

    • Cei care voteaza pentru demiterea lui Basescu nu o fac pentru ca ar fi incalcat Constitutia, din inforamtiile mele personale. Toti cei cu care am discutat si voteaza pentru demiterea lui, o fac pentru ca ii pun in carca diverse inabilitati politice sau interese personale (nedovedite). Nimeni nu mi-a zis ca ar vrea sa-l demita pentru ca a incalcat Constitutia!

      Cred ca lucrul cel mai simplu si corect din punct de veder civic este sa atragem atenta ca votul de la referendum este strict si exclusiv pentru a decide daca Base a incalcat Constitutia, nicidecum pentru a-l alege sau nu inca o data!

      Odata lamurita aceasta treba, fiecare e liber sa creada si sa faca cum vrea, dar fiind in cunostinta de cauza cu privire la scopul votului.

  2. Ati inceput campania? Abia de s-a lansat sloganul si deja l-ati preluat. Si spuneti ca nu sunteti membru PDL… la fel ca si Basescu dealtfel. Credeti ca mai merge cu astfel de minciuni? PDL alb si pur, restul lumii golani si escroci… Nu, nu-l comparam pe Nastase cu Boldea. Boldea a facut niste gainarii manelistice … Il comparam pe Nastase cu Basescu! Amandoi au furat cu instrumentele Statului ! Ce-i drept, ultimul l-a „reformat” pentru a fi mai eficient in furaciune. Asa ca, pentru Basescu sa se rezerve o celula langa Nastase, ca oricum pe vremuri au fost chiar vecini; isi vor depana amintirile impreuna.

    • Ai vreo dovada ca Presedintele a furat ceva ? Daca ai dovezi, da-le procurorilor. Vei vedea ca-si vor face datoria. Daca nu ai dovezi, scuteste-ne de minciunile, calomniile, dezinformarile si intoxicarile, marca Felix.
      In plus, in acest moment se pune doar intrebarea daca Presedintele a incalcat grav constitutia, iar raspunsul este clar : NU, NU a incalcat deloc constitutia. In consecinta, parlamentul, oricit ar fi de parlament, nu are voie sa voteze suspendarea Presedintelui, la fel cum nu are voie sa voteze ca tara este monarhie, la fel cum nu are voie sa voteze ca limba oficiala este rusa sau engleza, la fel cum nu are voie sa voteze ca presedintele este ales de parlament si nu de popor.
      Daca au curaj, sa schimbe constitutia. Sa adauge in constitutie ca parlamentul poate vota suspendarea presedintelui, chiar daca acesta nu a incalcat constitutia. Altfel, parlamentul incalca grav constitutia si trebuie dizolvat, iar pucistii trebuie sa fie arestati.

      • Mai este cazul sa insiram ce s-a tot spus in decursul timpului? Flota facuta disparuta? Dupa ce a pus mana pe putere a fost suficient sa fluture o expertiza (solicitata de el), singura dintre cele 3 care a regasit un prejudiciu ZERO (dar nave nu mai erau !!) si dl. pe care l-a numit in functie a si inchis dosarul. Dar justitia este independenta… Si casa din Mihaileanu pe care si-a atribuit-o cand era primar? Dosarul a fost inchis dupa o vizita a Udrei la parchet… Dar justitia este independenta…. Si vanzarile anterioare? Sa punem in balanta: Flota versus Trofeul calitatii, Mihaileanu versus Matusa Tamara… Numai ca unul a fost la putere si si-a inchis dosarele iar celalalt a ajuns unde ii este locul, la puscarie… Dar se intoarce roata… Fiecaruia ii vine randul… Deja fostii sefi ai vamii si ai fiscului sunt luati la puricat…

    • Si ma rog ce a furat Basescu? Poti sa dai macar un exemplu? Sau crezi ca e de-ajuns sa zici ca furat si gata toata lumea trebuie sa creada?

      • Ce a furat Basescu? A „furat” dreptul infractorilor (inclusiv al acelora care se ascund sub imunitatea parlamentara) de a nu raspunde in fata Justitiei si de a nu fi trimisi dupa gratii! Asta a „furat” Basescu si pentru ca este singurul presedinte al Romaniei care a avut curajul de a asigura o independenta REALA Justitiei trebuie sa plateasca: sa fie demis!
        Infractorii vor jubila!

  3. Depinde doar de cit mai este capabila lumea sa gindeasca singura si pe baza argumentelor reale. Planul de indobitocirea de tip FelixTV a ajuns la final si la momentul adevarului. Albul va inseamna gindire proprie, negrul prostie. Ramine de vazut sa aflam in ce tara traim si din acest punct de vedere!

  4. Trei culori ingemanate,
    Cu efecte-ntarziate
    Comunismu-n trei culori
    Te prosteste pana mori!

    Rosa, galbena, albastra
    Chiar si pentru tara noastra
    Folositi de multe ori
    PCR in trei culori!

  5. Excelent articol! Felicitari domnule Papahagi!
    Intr-adevar, oare cati romani vor fi capabili sa discearna albul din intreg amalgamul de culori, amestecate ticalos de catre ucenicii vrajitori?
    Si cati vor fi capabili sa inteleaga ca la referendum au de ales de fapt intre Traian Basescu si Dan Voiculescu?

  6. Felicitari pentru articol!Sper ca fortelele democratice de dreapta sa fie unite,atat la referendum,cat si la alegerile din toamna,altfel,vom vom avea parte de o perioada lunga,chiar foarte lunga de intuneric.Culoarea mea preferata este,evident,albul!!!!!!

  7. Dar, pentru a fi credibil Binele trebuie sa recunoasca tot Raul pe care l-a facut si sa se lepede de El! Numai asa vom putea scapa de nuante, de amestecuri. Acum, nu dupa vot!

    • Albul este clar ca nu mai este alb, chiar daca unii spun ca are nuante de gri. Presedintele tarii trebuie sa fie o referinta pentru noi toti, un exemplu de eleganta diplomatica , sa ne reprezinte decent in mediile internationale, sa ne reprezinte onest, onorabil si ferm. Nu dorim un presedinte „jucator” care se implica in tot si peste tot. Pentru asta avem prim ministru, avem parlament si senat , pentru asta avem un popor care isi poate exprima acordul sau dezacordul. De ce nu auzim nimic de presedintele Italiei si a altor tari. Pentru ca ei sunt doar diplomati in politica externa.
      Dreapta este inca in degringolada, dar sa nu uitam ca dreapta inca nu este suficient reprezentata in aceasta tara. Veti vedea ca vor veni din spate oameni de dreapta, integri, care nu au nimic de-a face cu actuala dreapta PDL. Tara mai are inca resurse, de oameni, de idei, de speranta. Trebuie doar sa iasa in fata toate acestea. Si pentru asta trebuie ca sa ne trezim odata din letargia in care traim, din indiferenta generala fata de tot si de toate,etc.

      Personal privesc cu incredere micul partid Noua Republica. Un grup mic , de oameni integri, care sper eu ca vor coagula o dreapta de valoare in viitorul acestei tari.

      • Nu se aude nimic de alti presedinti pentru ca au doar rol de reprezentare, al nostru nu. A propus TB sa se schimbe Constitutia intr-un fel sau altul.Ceea ce s-a intampat este doar o executie fulger, consimtita de toti, atata timp cat nu este lamurit care sunt limitele functiei executive pe care o are. Cat de mult putea face ce i s-a reprosat sau cat de putin.??/ Poate raspunde cineva??..Dar nu subiectiv, ci standardizat.

  8. as inclina sa fie demis.. si dupaia UE sa spuna .. ia treceti copilasi la vize..3 luni acasa, 3 luni afara _ cum a fost.. si cu somajul deacum in italia si spania , sa vedeti ce expulzari si interdictii.. siasa.. sa ne dam oleaca cu capul de pereti, ca alfel nu pricepem.. stim una si buna.. jos dictatoru.

    • Stai linistit ca nu face nimeni asta. Europenii sunt disperati dupa emigranti crestini albi tineri si platitori de taxe. Pentru ca fiecare roman care munceste in Italia Spania etc plateste la pensia unui Giovani sau Gonzales care n-a avut copii. Eurpa de Vest e imbatranita si moare fara un aflux de imigranti. Sigur ca romanii sunt nespalati si manelisti dar prin comparatie cu restul ofertei de musulmani si negri sunt preferabili.

      • domnule momo,daca tzi oi spune ca gresheshti,vei striga la mine ca orice rumin de bine.
        oricum d neata ai se pare probleme structurale:musulman poate fi un negru!

  9. Vă jucați cu alba-neagra. Trista realitate este că avem de ales între gri și gri. Acum a venit momentul să îndepărtăm unul. Voi vota pentru demitere.

    • Avem de ales intre gri si gri? Fals!
      Avem de ales intre Voiculescu si Basescu, intre DICTATURA SI DEMOCRATIE, intre TRECUT si VIITOR!

      Versurile Imnului national sunt astazi mai actuale ca oricand: „Desteapta-te, romane!”

      • FALS! Fiecare actiune are timpul ei. Va veni vremea sa stabilim prin vot daca primul ministru trebuie sa fie Ponta sau Blaga,daca pesedinte trebuie sa fie Antonescu sau Ungureanu, e.t.c. Acum trebuie sa alegem intre plecarea si raminerea la Cotroceni a unui presedinte care s-a situat mereu pe pozitia de adversar al romanilor, care s-a preocupat foarte tare sa asigure prosperitatea unui cerc de apropiati, care si-a dat singur o casa pe vremea cand era primar, care ne-a mintit cu o nonsalanta capatata prin exercitii indelungate, care a avut grija sa nu mai fie gasit dosarul lui de la securitate, s.a.m.d.

  10. Subscriu total la ideea parsivitatii griului in domeniul legal.

    Lovitura de stat a provocat presedintele sa incalce Constitutua. Prin prezenta activa la sedintele parlamentului, presedintele si-a dat girul, a legitimat faradelegea parlamentarilor.

    Guvernul a incalcat cu vioiciune Constitutia, reprezentind Romania fara mandat prezidential, si emitind ordonante de urgenta in domeniul constitutional.

    CCR-ul nu mai poate decit sa constate abaterile tuturor si situatia periculoasa in care USL-ul arunca inconstient tara. Se impune schimbarea imediata a constitutiei. CCR-ul ar trebui sa ingradeasca drepturile presedintelui, a parlamentului si a guvernului, pina la alegeri si aprobarea unei constitutii prezidentiale sau parlamentare. Griul a creeat acest monstru bicefal care este statul roman 2012.

  11. Minunat articol ! Dar doar pentru cei ce „inteleg” limba romana pe care o utilizati.Din pacate aversiunea romanilor pentru cultura si intelectualitate va fi hotaratoare in vremurile ce vin.Si lipsa de respect pentru inelectuali deriva din crasa lipsa de cultura generala nepunand in discutie pe cea politica..Si, asa vom mai trai mult si bine pentru ca nici generatiile care se formeaza acum nu doar ca vor fi si mai ignorante dar au inceput sa dea semne din ce in ce mai mult de violenta si fizica dar si verbala.Va admir D-le Papahagi pentru tot ce incercati sa faceti dar cred ca este in van, va adresati unui procent prea mic de oameni si sunt trista si mai ales infricosata de viitorul tarii mele unde copiii mei incearca sa-si castige painea.

  12. Griul provine de la faptul că și unii și alții au încălcat Constituția. La unii, s-a trecut cu vederea pentru că erau „ai noștrii”, la alții suntem foarte exigenți. Așa și trebuie să fim, exigenți când vine vorba de legalitate, dar cu toată lumea, căci abuzurile făcute de PDL/Băsescu nu justifică abuzurile făcute de USL acum. Eu văd demiterea lui Băsescu drept o șansă de a ieși din această spirală negativă.

    • Incalcarea Constitutiei vs Respectarea Deciziilor Curtii Constitutionale

      Nu – nu e alegerea intre gri si gri. Respectarea deciziilor CCR face diferenta pozitiva.

      Toata lumea incalca Constitutia, cu voie – sau fara voie, de la omul simplu, care incalca legea pana la omul deputat care face face legea;
      De la PSD la PDL si inapoi: asta-i si motivul pt. care fiecare proiect de lege sau hotarare a parlamentului sunt supuse controlului constitutional inainte – dar si dupa – ce sunt luate in discutie. Cine se uita pe Monitorul Oficial vede mii de decizii ale Curtii constitutionale in 1.000.000 de domenii: in toate domeniile astea Curtea a fost sesizata si s-a pronuntat, numai ca din momentul pronuntarii, decizia CCR are valoare de lege si se respecta de catre toata lumea. Exact asta a incalcat PSD in premiera: obligativitatea Respectarii constitutiei.

      Un om simplu e bagat la racoare daca face asta; PSD e *partid* deci poate face orice. Asta e lectia de „democratie” pe care o preda azi PSD populatiei
      In plus, PSD a mai sarit inca o etapa, si a inventat un nou proces anti-democartic, prin care CCR ii este luat pana si dreptul de a se pronunta.

      Toate aceste lucruri – fara precedent pana acum – fac diferenta negativa intre USL si oricare alt partid din Romania: USL nu numai ca n-adus nimic mai bun fata de ceilalti, dar s-a apucat sa distruga pana si bruma de castig democratic care ne dadea respectabilitate in Europa

  13. V-am urmărit aseară la emisiunea „Sub semnul întrebării”, alături dedomnii Robert Turcescu, Ion Cristoiu, Ștefan Vlaston, Dan Andronic și Theodor Paleologu. Vă sugerez să faceti articole și cu ideile prezentate în acea emisiune.

    Da, românii vor trebui să aleagă între alb și roșu. Dar, românii trebuie să fie învățați să analizeze evenimentele, din punctul meu de vedere. Și nu cred că acest lucru se va putea realiza în 3 săptămâni.

  14. Pentru mine este foarte clar care e alb si care e negru, INSA, la mine in casa nu merge tembelizorul pe latrina 3. Am avut inspiratia sa fac schimbarea asta de gandire acum vreo 3-4 ani.
    Ziarele din lume vuiesc despre democratia in ruina din RO. Tot ce s-a construit pana acuma este dinamitat in cateva luni. PACAT!
    Oricum, eu (capsunar) voi vota alb!!! Sotia la fel!
    Nu voi vota pentru Basescu, desi il simpatizez, ci pentru justitia care TREBUIE sa fie independenta, pentru democratia care trebuie sa RAMANA, nu sa fie alungata de CTRL+ V. Ponta pe alte meleaguri.

  15. USL a aruncat o fumigena antidemocratie clara: „Basescu nu a facut ce trebuia si din cauza lui am dus-o rau”.

    Dar la referendum trebuie sa spunem daca Basescu a incalcat Constitutia, nu daca a folst un presedinte bun.

    Referendumul nu e pentru a decide daca Base a fost un rpesedinte bun sau rau, ci doar pentru a decide daca a incalcat sau nu Constitutia.

    Mizeria campaniei USL este data de propaganda ideeii ca Base a fost un presedinte prost si de-aia trebuie sa il schimbam!!!

    Nu ma intereseaza acum daca Base a fost un presedinte bun sau unul rau. Asta voi spune prin votul de la alegerile prezidentiale. Acum trebuie sa votez daca Base a incalcat Constitutia, nu altceva. Dar cum pot eu sa stiu asta, din moment ce nici Curtea Constitutionala nu s-a putut pronunta?!

    Adica aia care sunt de meserie juristi ai Constitutiei nu se propnunta daca Base a incalcat sau nu Constitutia, dar noi, alegatori amarasteni, ar trebui sa stim ce nici Curtea Constitutionala nu stie.

    Nu e nici un alb-negru.

    E foarte clar: pe buletinul de vot e o intrebare (a incalcat Base Constitutia?) , dar noi suntem fortati sa raspundem la alta intrebare (A fost Base un presedinte bun?).

    Aceasta situatie este o inclacare grava a democratiei, indieferent cum va iesi referendumul.

    • Nu poti vorbi de furt din pensii decit daca ai depus banii la o banca intr-un fond de pensie privata si ti i-a furat cineva. Pensia de la stat e un angajament de intrajutorare intre generatii, garantata de stat. Tu ai dat 3-400 lunar si vrei 2500 pensie ? Diferenta e suportata de la buget, deci e cadou. Cit e cadoul de mare, tine de imprejurari. E simplu, dar m-as mira sa intelegi; cind vine vorba de bani, ratiunea dispare.

      • Vorbesti sa te afli in treaba. Indruga-i idioteniile astea unuia de varsta ta, nu unuia care a trecut prin viata muncind si la 84 de ani nu mai are cum sa inteleaga (datorita varstei) ca dintr-o pensie de 8 milioane si asa insuficienta, ii raman doar 7. Poate tie nu-ti pasa de bunicii tai, mie da. Te rog ai bunavionta si tine pentru tine restul de remarci inteligente pe care sunt sigur ca le ai.

  16. Am citit articolul cu o strangere de inima; ar trebui, ziceti, sa aleg intre alb si negru. Dar, din discutiile cu diversi oameni, din ziare, tv, reiese ca fiecare e neobisnuit de sigur de albul lui si uraste cu furie negrul celuilalt. Nimeni nu are nici un dubiu – albul e al lui si alor lui, negrul vesnic e pentru dusmani. In rest, multa confuzie. Curtea Constitutionala valideaza suspendarea desi nu poate numi nici o incalcare clara a Constitutiei faptuita de catre presedinte. Incalcarile reale ale constitutiei de catre guvernul Ponta nu sint insa incriminate desi sint clare. Referendumul de demitere, presupus a fi un lucru grav, a devenit un fel de concurs de popularitate. Vrem sa fim parte a Europei civilizate dar, daca europenii nu gindesc si fac ca noi, ii trimitem in mamele lor pe toti. Ceva e putred in toate astea si e pacat ca aceste splendide culori – albul si negrul – sint amestecate in nebunia asta ! Lasati-le in pace ! Spuneti oamenilor simplu – ca trebuie sa aleaga intre democratie (imperfecta, in curs de formare, in care Basescu nu e atit de important) si oligarhie (in care vom fi sclavii lui Voiculescu & co., ca in Rusia lui Putin). Daca cei mai multi nu vor democratia – macar sa fie clar asta. Nu va mai jucati cu culori. Lasati-i pe pictori…

  17. Avea DIVERTIS o vorba dintr-un spectacol mai vechi: Telespectatorul roman vede lucrurile in doua axe X si Y,adica in plan. Nu in tre axei. Adica nu are perspectiva. Cit de adevarat. Si asta era prin anii 90. Nu ne facem bine niciodata.

  18. Nu întâmplător avem imnul: Deșteaptă-te Române…

    Această națiune, cu excepțiile de rigoare, a fost foarte ușor de manipulat, iar când a păcut un pas timid într-o direcție bună, trădătorii și lichelele sclavi propriilor interese au privit cu jiind asasinând aceste tentative de a fi o națiune răsărită. Dacă o casă este dezbinată cum poate ea dăinui? – ISUS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Adrian Papahagi
Adrian Papahagi
Conferențiar la Facultatea de Litere a Universității Babeș-Bolyai din Cluj. Doctorat la Universitatea Paris IV-Sorbonne, stagii doctorale și post-doctorale la Londra, Oxford, New Europe College-București. Membru al asociației M10.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro