Sebastian Lăzăroiu ”Se vede tot mai clar ca încet-încet se poate coagula o platforma de centru-dreapta in Romania (…) Trebuie o construcție mult mai larga, pentru ca sunt grupuri răzleţe, nuclee de oameni care unii se manifesta pe internet, alții se manifesta la o cafea, dar sunt grupuri care trebuie adunate în același loc. Trebuie o construcție credibila, oameni credibili. (B1 TV)”
Sebastian Lăzăroiu înţelege foarte bine lucrurile şi le explică clar. Dacă l-aţi ascultat pe Lăzăroiu cu atenţie trebuie să ştiţi că el nu obişnuieşte să vorbească în plus. Are precizie, comunicarea lui publică este calculată chiar dacă câteodată intenționat şi-o codifică în metafore. Ceea ce vine de la el este discret, clar şi deliberat.
Albă ca zăpada curată
Recitiţi pasajul de mai sus. Are perfectă dreptate. Doar eu am fost invitat in vreo câteva astfel de grupuri care se mențin active pe internet din care menţionez Tribuna Bunului Simt (160 de membri) şi Direcţia Nouă în Politica Românească (440 de membri). Tot aşa este şi Iniţiativa Democratica on-line susţinută pe portalul Restart România. Calitatea morală şi profesională a membrilor acestor mişcări on-line depăşeşte cu mult calitatea elitei noastre politice. Şi când afirm aceasta mă bazez pe faptul că pe unii dintre aceşti oameni i-am cunoscut personal după apariţia comunităţilor on-line respective iar alţii sunt persoane cunoscute ale vieţii noastre culturale şi profesionale. Evident, disponibilitatea de implicare in politica este acum mai crescută. Sau cel puţin aşa pare.
Dar în afară de astfel de mişcări grassroots de pe Internet a apărut ceva mai concret cum este România Curată, iniţiată şi promovată de Alina Mungiu-Pippidi. Mişcarea a făcut deja primii paşi spre consolidare şi birocratizare (în sensul bun, original al cuvântului) şi a adunat laolaltă personalități integre şi diverse care girează mişcarea cu numele lor. Problema cu România Curată este că ezită să facă următorul pas, pasul curajos. Asumarea unor obiective politice, de obţinere a puterii politice, nu doar influenţarea acestora printr-o susţinută activitate de jurnalism de investigaţie. ARC se comportă deocamdată ca un watchdog, compensând prin asta aservirea politică presei şi făcându-ne un imens serviciu tuturor.
Tot aici mai sunt multe alte mişcări de diasporă, unele studenţeşti, unele chiar profesionale, poate unele mai naţionaliste.
Albă ca Zăpada portocalie
Alţi actori puşi (fără voia lor?) sub fusta Albei ca Zăpada au fost si colegii de la CADI. Însă Dragoş Aligică, membru în board-ul lor neagă dorinţa de implicare a celor de la CADI în vreun proiect politic. Se pare că pe ei îi interesează cercetarea academică, consultanţa către instituţii publice şi fondurile europene. CADI a fost înființat de Valeriu Stoica şi i-a mai adunat în board şi pe Mona Muscă şi pe Adrian Miroiu (SNSPA). Se pare că la CADI tendinţa profesională a învins-o pe cea politică.
Un alt astfel de grup, favorabil PDL dar independent, sunt echipa blogului de dreapta, Madame Blogary.
Roberta Anastase şi Teodor Baconski vorbesc despre Mişcarea Populară care să adune Institutul de Studii Populare (unul dintre cele mai bune think-tankuri de partid) şi Fundaţia Creştin Democrată a lui Baconski şi populată de simpaticul Theodor Paleologu şi dubioasa Sorina Plăcintă.
În acest context în care se cere o nouă mişcare politică în spaţiul public, Traian Băsescu, total neinspirat încearcă să tragă spuza pe turta PDL-ului, dându-i Albei ca Zăpada o paloare bolnăvicioasă portocalie. La fel de nesănătoasă ca roşeaţa de beţiv a PSD-ului sau ca gălbeneala vineţie a PNL-ului. La şcoala de vară a PDL Traian Băsescu le spune tinerilor PDL: „Surpriză. Alba ca Zapada sunteți chiar voi. PDL şi generația tânără”. Oooops! Nu merge. Am argumentat anterior în mai multe articole de ce eu (atunci mai tânăr), cu experienţă de doi ani în politică (1998-1999) nu am încredere în generaţia mea care s-a format exclusiv în politică. Tinerii PDL-işti, PNL-işti şi PSD-işti sunt toţi o apă şi un pământ, parcă făcuţi de aceeaşi mamă. Valori şi integritate cel puţin discutabile (pervertite în contraselecţia din partid) iar profesionalism nedovedit şi funcţii câştigate exclusiv pe merite politice. Deci, nu putem face politică împreună.
Albă ca Zăpada nedumerită
Suntem mulţi care am fi interesaţi de o astfel de construcţie politică pusă pe nişte baze valorice solide, organizată eficient, credibilă şi cu o viziune îndreptată spre o construcţie naţională de tip Occidental. Nu-mi dau seama dacă cele două Albe ca Zăpada sunt compatibile sau nu, dacă pot deveni una. Ciudat este că principalii vectori de comunicare (şi iniţiatori) în această construcţie sunt Alina Mungiu Pippidi şi Sebastian Lăzăroiu, două personalităţi care nu se suferă una pe alta. Motivele sunt mai vechi şi ţin în ambele cazuri de mândrie profesională (ca fost colaborator şi student al amândurora îmi aduc aminte chiar momentul declanşării antipatiei reciproce). Astăzi, după atâta timp, simt acelaşi inconfort (dacă este să aleg) ca atunci pe când colaboram. Dar la sfârşitul anilor nouăzeci eram mai tânăr şi nu înţelegeam orgoliile academice.
De curând, s-au acuzat reciproc chiar de lipsă de integritate. Mie mi se pare inoportun pentru că niciuna din părţi nu-şi poate demonstra acuzaţiile. Iar eu sunt convins că ambele sunt false. Dacă vor continua înseamnă că au simţit că reprezintă două proiecte ireconciliabile care aleargă pe acelaşi culoar.
Nu ştiu dacă Albă ca Zăpada în calitatea s-a de metaforă politică vine din laboratoarele Cotrocenilor dar cred că mai degrabă vine din simţul realităţii al lui Sebastian Lăzăroiu, simţ exersat ani buni în zona sociologiei electorale lucrând cu şi pentru partide. Acelaşi simţ a fost dezvoltat independent şi de Alina Mungiu Pippidi. Abordarea propusă din zona PDL pare a fi una în genul Tea Party cu o opţiune clară şi cu un viitor de tip satelit pentru PDL (cu avantajele şi dezavantajele ce pot decurge de aici) în timp ce România Curată poate termina ca un nou ONG civic sau poate fi sămânţa unui nou partid, partidul aşteptat. Or fi totuşi compatibile?
„Trebuie o construcție credibila, oameni credibili” (S.L)
Care sa suplineasca lipsa de credibilitate si de oameni credibili din PDL? Dupa care, maurul si-a facut datoria, ……
Cred ca e o cacealma fara perdea, sa vedem cine cade in plasa!
Nu are cum sa fie credibila in jurul PD-L-ului, mai mult strica.
Cat despre Romania Curata … sa fie samanta de partid nou … (stiu prea putin,) personal insa ma indoiesc :(
a face un partid e una (nu foarte greu), a castiga alegeri (sau % importante) e greu, a gasi ministri printre membri e din ce in ce mai greu (cine din jurul lui AMP inclusiv poate deveni ministru, deschid lista), iar a conduce o tara este extrem de greu (vede cineva pe AMP prezidenta?). Repet a mia oara, nici Gandhi, nici Maica Tereza, nici Savonarola n-au condus macar o scara de bloc. Real-politik adica compromis nu se impaca cu apostolatul politic (era sa zic talibanism politic).
Pe cine punem ministru? Sa facem un exercitiu de imaginatie:
AMP SL
P.M.
Munca
Finante
etc
Apropos AMP de ce doctrina este atrasa ? Dreapta, Stanga?. S-a pozitionat intrun fel oarecare fata de statul asistentialist? Eu cred ca Asociatiunea pe care o conduce shi-a atins maximum de competenta shi este bine sa stea acolo. Responsabilitatile politice sunt pentru altcineva.
ACZ portocalie? parca vad urmatorul pas: pupincurista lu’ TB, etc. Daca este de dreapta este portocalie?. Nu este inerent sa se intalneasca politic cu anumite formatiuni politice?
PDL-ul si TB pangaresc inocenta lui ACZ cu legea invatamantului? Codurile noi din Justitie?, Legea salarizarii? etc?. ACZ trebuie sa se opuna lor din cauza ca sunt legi portocalii? De cand portocaliul este rau? Dacand trebuie sa iti fie rusine de doctrina de dreapta si sa te ascunzi ca un paria? Decand este o acuza a fi portocaliu domnule Ciucu?
Albul din ACZ nu inseamna neutru politic, capitulare in fata orcui este la putere indiferent de culoare (rosu,galben, portocolaiu). Albul este doar o alta culoare si este de dreapta. That is it
Exact! Si din locul in care sint eu tot asa se vede.
„sa vedem cine cade in plasa” (Ştefan Vlaston et alii)
Ştiţi ce e mai blamabil decît un om care greşeşte?
Un alt om care se uită la el şi stă cu mîinile încrucişate, nefăcînd nimic.
Spor la cleveteală!
Pai ce sa faca, sa-l ia de par?
Ăsta e răspunsul dvs.?
Depinde si cum greseste respectivul!
Daca greseste in mod repetat si grosolan si incearca „sa-i prosteasca” pe privitori el este singurul care trebuie blamat!
Ca sa citez maxima preferata a lui Bush, chiar daca nu i-a prea iesit: „Fool me once shame on you, fool me twice shame on me”.
Portocalie-ca-zapada ar fi cam „fool me trice” ceea ce deja e mult prea mult.
Dacă mai circumstanţiaţi puţin, precis daţi de „Băsescu”. :)
Constructie noua dar cu materiale recuperate si reciclate? Eventual vopsite si frecate putin? Tot sandrama iese!!!
Never eat yellow snow…
Miscarea populara inregistrata la OSIM de fiica lui basescu?
Mda, evident ca este o exagerare sa credem ca basescu ar avea ceva de a face cu aceasta miscare, nu?
Mi-ar placea ca miscarea initiata de d-na Mungiu Pippidi sa devina una politica, insa in acelasi timp nu cred ca se va intampla. Si asta din doua motive. In primul rand pt ca nu cred ca domnia sa este dispusa sa renunte la capitalul de imagine acumulat si sa se arunce in valtoarea mocirloasa a politicii, compromitandu-se astfel in mod iremediabil. In al doilea rand mai cred ca d-na Mungiu Pippidi este constienta de infernala masina de organizare pe care trebuie sa o aiba un partid pt a mobiliza alegatorii. Mi-e greu sa vad cum vor atrage intelectualii hoarde de votanti nehotarati si, mai ales, obisnuiti sa faca orice in ziua votului numai sa voteze nu. Ar avea votul meu, dar ma indoiesc ca fac parte dintr-un procent prea numeros.
Pe de alta parte domnul Lazaroiu este un intelectual care a facut cu adevarat tranzitia catre a fi un politician. Cred ca va avea o perioada ceva probleme de carisma, insa nu as fi surprins sa-l vad ca invata cum sa fie si carismatic. Problema e ca odata cu domnia sa, va trebui sa ne consolam cu faptul ca vom perpetua si personaje gen Elena Udrea, Ioan Oltean, Sorina Placinta, Cezar Preda, Gelu Visan si altii. Ori aceste personaje inevitabil atasate domnului Lazaroiu compromit din start insasi ideea de la care am plecat. Aceasta miscare a fost in mod transparent construita pt a ajuta PD-L sa se mentinta la putere, pe de-o parte, si, pe de alta parte, pt a ajuta la reformarea acestui partid din exterior, odata ce reforma din interior a esuat lamentabil anul trecut. Cred ca nu este o intamplare ca aceasta idee a aparut dupa acel esec intern.
Personal, as prefera sa avem doua miscari separate, iar doamna Mungiu-Pippidi sa reuseasca sa puna pe picioare un partid de macar 10%. Abia atunci ar putea, eventual, emite pretentii vis a vis de partenerii din PD-L cu care poarta dialog.
Cam multi „cred”, „poate” si „mi-ar placea” in toata aceasta discutie, ceea ce poate ascunde o doza consistenta de naivitate din partea mea. Cu toate astea nu sunt pregatit sufleteste pt o guvernare a pontacrinilor.
Tocmai de aceea. Impotriva pontacrinilor trebuie facut ceva. Iar daca portocalii promit ca se vor purifica de uscaturi, de ce nu, peste catva timp se vor forma alte figuri mai credibile. Toate partidele si miscarile, organizatiile anti pontacrini ar trebui stranse laolalta. Ar fi un semn de patriotism pe care electoratul il va recompensa. Dar sa stai cu mainile-n san si sa astepti unul „curat ca lacrima” sau ca „alba ca zapada” dar cu calitati de „Praslea cel voinic” cand noi provenim cu totii din mocirla comunista mi se pare las. De unde atatia curati, destepti, politicieni de forta ? Dim import ?
oare de ce, domnule ciucu, sunt surprins de aprecierile dvs.! dl lazaroiu nu creeaza decat impresia de suspect de o forma grava de nevroza si lipsa de echilibru psihic! iar asocierea in constructia asta cu fufele de roberta anasatase, elena udrea si cu analfabetii de igas si ialomitianu cred ca ra trebui sa va faca sa va ganditi la alteceva! ce nu inteleg in ruptul capului este cum niste intelectuali cu ceva stusii se pot alia cu partidul semidoctilor si retardatilor (= PDL) !
Laboratoarele Cotrocenilor şi simţul realităţii al lui Sebastian Lăzăroiu sunt unu’ şi acelaşi lucru. Să fie cumva acelaşi Sebi despre care aceeaşi Alina Mungiu ne spune, chiar astăzi, pe aceeaşi Românie Curată la care faceţi trimitere, cum lucra pe atunci prin 2004 pentru tabăra opusă şi susţinea energic, desigur, că nu a fost nici o fraudă? Articolul se numeşte „Nu va atingeti de alegeri!” şi vi-l semnalez, poate v-a scăpat. De unde dihotomia asta, între laboratoarele Cotroceniului şi „simţul realităţii” al lui Nea Sebi? Vă spun eu, exact din acele laboratoare şi din acel „simţ al realităţii”. Antipatie din motive de mândrie profesională?
Vă spun eu cum e cu toate astea: acum vreo 23-24 de ani, aceeaşi maşină de fabricat zei, promovat zmei şi alchimii cu rezultat diverse „bice” lansa în mijlocul populaţiei înnebunite de lipsuri tot aşa, tot felul de teorii din astea, că „Nea Nicu e băiat bun, da’ îl „”minte”” activiştii”, că”Nea Nicu ar da păpică, da’ Scorpia de Leana nu vrea ea” şi alte mitologii din astea, ieftine, pentru aburit bizonul.
Adica totul e permis in numele luptei impotriva „pontacrinilor”? Pai atunci hai sa nu mai avem alegeri ca, fereasca Dumnezeu, poate are electoratul alta parere si nu ne mai ies pasientele!
Cum am putea avea speranta unei noi forte politice reale in conditiile existentei unor indoctrinari atat de puternice a simpatizantilor celor existente?
Vorbiti aiureli, dle ciucu. Alina Mungiu Pippidi nu poate construi ceva, decit propria cariera si multe fantezii glorioase in jurul ei. se crede cea mai desteapta de pe planeta pamint – si o spune. se cearta cu absolut toata lumea. e o profesoara buna, stiu si eu. dar una este sa predai la copii si sa scrii postari pe internet , alta sa organizezi un partid. sau o firma, sau o institutie, orice. AMP nu are nici un fel de experienta de acest fel , desi i se pare ca ar avea.
iar lazaroiu nu face nimic de capul lui , cel putin deocamdata, asa ca dspre ce vorbim.
Sa nu confundam miscarile grassroots cu initiativele astroturf ( http://www.sourcewatch.org/index.php?title=Astroturf ).
Este destul de clar ca mai toate partidele care s-au perindat pe la putere si si-au neglijat in mod grosolan promisiunile incearca sa se cosmetizeze sau chiar sa lanseze falsi noi concurenti pe arena politica doar pentru a crea confuzie si a-si mentine avantajul politic. Aceste initiative nu au nimic de a face cu „Alba ca Zapada” deoarece ele doar induc in eroare dand impresia unei false reforme dar finalmente se vor asocia sau vor sprijini aceasi politicieni ineficienti care au mai participat la diversele guvernari.
Cat priveste miscarile grassroot autentice este foarte putin probabil sa vedem o singura miscare care sa poata obtine un scor semnificativ in 2012. Cat de cat mai realist ar fi sa apara mai multe miscari de diverse orientari care sa aiba ca numitor comun promovarea de oameni noi si a interesului national iar acestea sa se asocieze in vederea sustinerii unei platforme de guvernare care sa impace cerintele fiecarui grup.
Stimate domnule Ciucu, mai mi-am exprimat opinia legata de, hai sa folosesc sintagma sintetica, „Alba ca zapada portocalie”. Daca se va face (si se va face) va avea un singur obiectiv, gasirea modalitatii de a include oamenii lui Oprea pe aceiasi lista. Restul fumului are ca menire tocmai acoperirea acestei datorii a PDL. De aceea nu vreau sa comentez suplimentar pentru ca nu are rost. Ceea ce nu-mi da pace este eventualitatea unui alt partid – hai sa ramin in acelasi registru – „alba ca zapada curata”. Ati enumerat citeva nuclee de oameni coagulati ad-hoc pe diverse site-uri sau ONG-uri. Ori cit ati crede sunt putini, mult ptrea putini. Ginditi-va ca numai pentru inregistrarea unui partid este nevoie de 25000 de MEMBRI. Daca prezumi ca 30% vor fi bucuresteni – rezulta ca in fiecare judet sunt necesari 17500/40 = 435 membri. Trebuie sa acceptam citeva realitati. Inceputurile unui asemenea partid nu se poate face decit in centrele urbane. Deci trebuie sa accept ca in capitala de judet ai nevoie de 200 de membri. Problema reala este ca cele 3 partide parlamentare MARI – nu au 200 de membri reali si activi daca elimini persoanele dependente de deconcentrate sau care si-au dat numele fortat sau fara sa stie. (O initiativa interesanta ar fi sa obligi partidele politice sa-si publice lista membrilor – in fapt sunt oarecum publice – nu ar trebui decit sa incerci sa accesezi listele de la Tribunal). Revenind la subiect, cred ca este aproape imposibil sa gasesti 200 de oameni in fiecare judet care sa isi oficializeze dorinta de a se infiinta un nou partid si SA FIE CURATI (plecind de la ideea conform careia un partid curat trebuie sa fie in primul rind cinstit – in primul rind cu ceva serios – precum membrii fondatori). Aici este problema de fond. Oameni care se afla undeva peste 30 de ani si au astfel de „porniri” fie au o „experienta” politica in antecedente fie sunt mult prea scirbiti de a se asocia ideii de om care face politica. (Mi se pare relevanta opinia vecinului meu de apartament – profesor universitar pensionar, 75 de ani la vremea aceea, care in 2007 m-a intrebat daca am o ruda in Parlament, ca are acelasi nume si seamana. OARECUM, cu mine. A refuzat sa creada ca se afla intr-o eroare – fiind vorba chiar de mine argumentindu-mi: „Nu poti fi dumneta, esti vecin cu mine, stai la bloc, esti un om civilizat, nu un hot!” Mi-am cerut scuze si i-am spus ca am glumit, cel de la televizor este fratele meu, nu avea rost sa continui altfel. Pe fond, chiar tema doctrinara adevarata prestabilita acestu partid este curatenia morala, imacularea politica si sociala, intoleranta fata de coruptie in toate formele ei de manifestare. Restul deriva din aceasta premisa clamata de toata lumea si calcata in picioare ca ceva natural. Punind acest liant la baza insa prajutura nu se va agrega niciodata. Traind in Romania, aproape aprioric suntem corupti, maculati. Ori de cite ori dam spaga, toleram coruptia sau suntem parte a ei, acceptam sa purtam relatii sociale „normale” cu cei care stim ca au un comportament pe care-l dezavuam in sine, devenim corupti. Avem in aceste zile resturi de discutie legate de bacalaureat, absolventi de facultate, etc. Am ajuns la concluzia ca pina in acest an aproape toti liceenii au ajuns studenti. Intrarea lor in viata (pe linga alti pasi) s-a facut prin participarea la fraudarea bacalaureatului – ca parte activa sau ca observatori tacuti. In facultate abunda lucrarile de licenta copiate si examenele luate pe pile. La examenul de admitere in barou de anul trecut au fost sali in care s-a copiat pe rupte, din initiativa supravegetorului, in altele a functionat telefonul. Cine a protestat a fost eliminat din concurs (si vorbim de viitori oameni ai legii). Si exemplele pot continua. De ce ar ridica stindardul cinstei acesti tineri?! DE aceea, va propun o alta tema de discutie: care este valoarea morala pe care un viitor partid ar trebui s-o imbratiseze pentru a coaliza la vot macar 5% din votanti. La buna vedere (pe net) si scuze pentru comentariul prea lung.
Trist diagnostic :(