marți, octombrie 3, 2023

Alegeri incorecte în ţara capturată de USL

Alegerile locale din 5 iunie nu sunt „corecte”, aşa cum cere negru pe alb Constituţia României. Candidaţii nu beneficiază de şanse egale. PSD şi PNL au elaborat o legislaţie abuzivă care le-a favorizat și i-a scos din competiţie pe oamenii decenţi care nu au în spate un partid corupt, cu mulţi bani.

Am avertizat din iunie 2015 că fostul USL îşi va împărţi ţara cu ajutorul unor legi corupte. Este adevărat, o parte dintre bariere existau şi la alegerile anterioare. O parte, subliniez acest fapt, pentru că s-au promulgat unele legi atât de incorecte încât cred că şi Adrian Năstase s-ar fi înroşit de jenă.

După mitingurile post-Colectiv, alegătorii români au crezut că vor scăpa de o clasă politică ultra-coruptă.

Şi-au făcut speranţe. Mulţi oameni buni au dorit să se implice şi să candideze. Însă sistemul își bate joc de ei. Am citit povestea absurdă a celor trei candidaţi independenţi din Bârlad: au strâns cele 950 de semnături necesare, dar au aflat că au nevoie de mandatar financiar, pe care nu aveau bani să-l plătească. Au vrut să se retragă, dar Biroul Electoral le-a transmis că nu se mai poate.

Dacă vor câştiga, mandatul lor va fi invalidat. După alegeri, vor fi amendaţi cu 15.000 de lei. Ştiu, este uşor să stai în faţa computerului şi să te gândeşti că ar fi trebuit să cunoască legea. Dar eu spun că o lege corectă ar fi venit în ajutorul unor astfel de oameni, care nu au resurse, şi le-ar fi permis să fie proprii lor mandatari financiari.

Un candidat din Ploieşti a intrat în greva foamei pentru că aceeaşi lege absurdă nu-i permite să producă „materiale în regie proprie”. Ce vrea dânsul? Să se filmeze cu telefonul mobil şi să posteze aceste videoclipuri pe pagina sa de Facebook. Ei bine, normele metodologice de aplicare a Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor, stabilite prin HG nr. 10 /2016 îi spun că nu poate, pentru că: „Competitorii electorali nu pot produce materiale de propagandă electorală în regie proprie”.

Amintiţi-vă că, în aceste zile, primarul Craiovei (dar nu numai dânsul) distribuie pachete cu alimente şi organizează zilele oraşului. Este campanie electorală pe banii publici, fără nici o ruşine, iar Autoritatea Electorală Permanentă şi Biroul Electoral Central nu fac nimic.

Vă prezint, rezumând, o parte dintre obstacolele puse în aceste alegeri:

 • Liste de semnături la depunerea candidaturii: 1% din totalul alegătorilor, dar nu mai puţin de 100. Aşa s-a ajuns în situaţia absurdă ca, în comuna Bătrâna, din judeţul Hunedoara, unde sunt înregistraţi exact 108 alegători, să avem un singur candidat. Aşa s-a ajuns ca, în sectorul 5 al Capitalei, să se poată înscrie Marian Vanghelie, dar PMP, M10 şi USB să nu aibă candidat. Am văzut că marile partide îşi falsifică listele de semnături, aştept să văd dacă ancheta Parchetului se va finaliza cu trimiterea în judecată sau dosarul va fi îngropat. Partidele noi, oneste, nu şi-au permis astfel de ilegalităţi, au preferat să iasă din competiţie. Pentru comparaţie, la Berlin, un candidat are nevoie de 250 de semnături.
 • Pragul electoral de 5% se justifică, poate, la alegerile parlamentare, dar nu are nici un sens la locale. Este doar o barieră pusă independenţilor.
 • Partidele neparlamentare şi independenţii nu au dreptul la observatori în secţiile de votare. Toată lumea ştie care va fi rezultatul: membrii secţiilor de votare, oameni de partid, se vor înţelege între ei şi le vor aplica a doua ştampilă pe buletin, anulându-le voturile. Este o metodă de furt cunoscută de toată lumea şi folosită pe larg, iar legea o încurajează tacit.
 • PSD şi PNL au votat o lege prin care conturile de campanie ale partidelor nu pot fi executate. Nici un cetăţean român sau vreo firmă nu beneficiază de un astfel de avantaj complet neconstituţional. Dar preşedintele Iohannis a promulgat legea de care va beneficia un singur partid: PSD.

Aş adăuga un singur element la acest tablou: de ce nu este permis votul prin corespondenţă şi la aceste alegeri? De ce studenţii şi românii aflaţi fie la munci sezoniere, fie în vacanţă, nu pot vota în avans, de la distanţă? Pentru că PSD şi PNL doresc să aducă la vot doar electoratul captiv, controlat de primarii în funcţie.

Toate aceste fapte, la care mai putem să adăugăm și altele, mă fac să susțin că alegerile din 5 iunie încalcă flagrant articolul 2 din Constituția României:

„Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte”.

Nu judecați aceste alegeri prin prisma situației din București, unde, parțial, pentru vitrină, s-a permis intrarea în cursă a unor structuri relativ noi. Gândiți-vă la ceea ce se întâmplă în miile de comune și orașe mici din această țară. Nu încercaţi o comparaţie cu alegerile anterioare: aşteptările electoratului şi standardele democratice sunt diferite în 2016 faţă de 1990. Primarii și consilierii desemnați – nu aleși – după scrutinul din 5 iunie nu vor fi reprezentativi pentru poporul român.

Din păcate, Curtea Constituțională a refuzat să judece în mod serios aceste legi nedrepte. În câteva ore a aruncat la gunoi zeci de sesizări de neconstituționalitate. O reclamație făcută din pușcărie de vreun baron încarcerat nu este tratată cu atâta superficialitate.

Așa cum spunea jurnalistul Liviu Avram, „o țară întreagă este ținută captivă” prin complicitatea dintre această curte și o tagmă de politicieni corupți.

Ce se întâmplă când cetățenii unei țări realizează că nu-și pot alege reprezentanții, iar aceștia le sunt impuși de către un oligopol care are multe din caracteristicile partidului unic? Nu vreau să mă gândesc. Nu vreau să mă gândesc la o țară împărțită între alegătorii nemulțumiți și înșelați, pe de o parte, și un PSD triumfător, arogant și revanșard, pe de altă parte.

Distribuie acest articol

20 COMENTARII

 1. dle George Mioc,
  pina la „Din păcate, Curtea Constituțională a refuzat să judece în mod serios aceste legi nedrepte” rezonam cu supararea dvoastra.
  Dar de la citatul redat, ne despartim total.
  CCR judeca o sesizare functie de Constitutia Romaniaei; asta e rolul ei (doar se numeste Curte Constitutionala), nu sa indrepte legi stimbe. Si-apoi, alegerile intr-un singur tur (desi sint si eu impotriva lor) nu sint nici nedemocratice (se practica in tari carora nu le dam noi lectii de democratie), si nici neconstitutionale.
  Interventia lui Liviu Avram a avut rostul unui inginer intrat intre juristi. Si in momentul cind a vazut ca nu i se da dreptate, l-a parafrazat pe eroul lui Preda „uite cu cine vorbesc, cu niste ticalosi!”
  Revolta impotriva nedreptatilor politicienilor, nu trebuie sa ne transforme in nedrepti; vom fi ca ei, la alta scara.

   • Comentariile de „dupa”, in care ii faci ticalosi pe cei cu care ai fost in disputa, nu mai sint comentarii, ci atitudine de Haznaua 3. Asta nu trebuia sa fie Liviu Avram.
    Dar chiar poti sa il faci ticalos pe dl Daniel Morar, fara sa ai o tresarire ca esti intr-un domeniu care nu e al tau? ci al lui?
    Nu ai niciun dubiu cind crezi ca judecatorii CCR sint ticalosi, iar tu te pricepi, ca tot romanul, la toate?
    NB,
    ce parere ai fi avut daca nici ucrainenii nu ar fi recunoscut decizia judecatorilor de la Haga, considerindu-i ticalosi, si nu acceptau verdictul in legatura cu platoul maritim?
    In momentul cind apelezi la o instanta suprema, daca te manifesti ca om al statului de drept si al democratiei, accepti fara cricnire verdictul.
    Nu spui despre o decizie judecatoreasca definitiva, ca este un banal act administrativ. Cunosti personajul :D

 2. Stilul dumnevoastra pare sa fie un inconfundabil ‘so pe ei’ … De genul ‘la vremuri noi tot ei’ dar na … sa zicem si noi (adica ‘ei’) ceva pe principiul doar nu o sa fim toti (‘noi’) de acord ca pare ciudat …

  Legenda e: noi, ei, toti tot noi.

 3. Aveti perfecta dreptate ! Alegerile nu vor fi ” corecte ” desi sint in fapt libere, deoarece electoratul roman este captiv si indiferent. Nimic nu poate influenta aceasta stare de ucruri , decit o actiune de ” rebeliune ” soical m, deoarece una autoritara este de neconceput din doua motive. Unul, sintem membrii ai UE si ai NATO si trebuie sa pastram fatada, al doilea, fiindca ati comunsimul cit si post comunsimul au avut bgrija sa eoureze atent elitele civile si militare si institutiile care ar fi putu sa instaureaze o putere mai autoritara.
  Din pacate, Domnule Mioc, luciditatea Dvs si a putinor intelectuali si politicieni romani, nu poate influenta situatia de fapt din Romania. Chiar si repetarea cleor doua actiuni , cea care la propuslat pe Klaus Iohannis presedinte si ce care a darimat guvernul Ponta, au esuat lamnetabil, din cauza ca intrega clasa politica romaneasca este corupta si anti patriotica 100% absolut fara exceptie. Poate ca Dnii Iohannis si Ciolos ( primul in pofida participarii sale la puciul din 2012, se in treba cinvea ce s-ar fi intimplat dac Ponta l=ar fi acceptat atunci ca vice-premier ? } sint bine intentionati, dar sint prixonierii sistemului politic diaboliceste creat de priii ani ai presedintiei Iliescul in stricta conformitate cu ideile insusite de acesta din urma la academia KKB.
  Cred ca totusi merita incercat. Nu acum la ” locale ” caci nu mai este timp, dar pentru ” legislativele ” din toamna, rebeiunea sociala prin toate mijloacele de comunicatie si retelele moderne trebuie sa inceapa de pe acum. Nu va sfiiti domnilor profesori, intelectuali de toate formatiile, specialisti tineri, muncitori si tineri din strainatate care aveti familiile in tara, studenti si tineri politicieni, chemati la iesirea in strada si la rebeliune sociala, la darimarea totala a actualei clase politica si la o noua constitutie care sa darime la rindul ei toate institutiile post comuniste. Impuneti ca odata cu alegerile sa se decida prin referendum un parlament fie unicameral cu maxim ( in medie ) 5 deputai de fiecare judet ) fie si bicameral dar cu max 2 senatori de fiecare judet ( de data asta nu in medie, ci egal dupa modelul american , poate si cu citiva senatori de drept, fostii presedinti de exemplu si presedintele academiei romane ),
  Dar incepeti, oameni buni, incepetide pe acum campania electorala cea adevarta si reala pentru alegerile legislative si modificarea constitutiei ! daca credetinca mai este timp, nu va lasati, darimati alianta nefasta PSD & PNL macar in Bucuresti !

  • Inca de dupa evenimentele #colectiv sustin acelasi lucru.
   E nevoie de o trezire nationala de proportii.
   O actiune de masa de nesupunere civica, boicotare a institutiilor de stat si o contestare masiva a partidelor politice.
   Cazul hexifarma si toate celelalte situatii in care statul controlat de sistemul cleptocrat al partidelor ne arata clar ca NU functioneaza in beneficiul cetateanului, ci in dauna acestuia si exclusiv pt profitul unui sistem profund corupt coordonat si instituit de catre partide, mafii de securisti si servicii secrete ne indica clar ca nu se mai indeplinesc criteriile sustinerii CONTRACTULUI SOCIAL dintre stat si cetatean.
   Cetateanul are in acest caz nu doar dreptul, ci si obligatia morala de a se revolta – pina la intensitatea maxima necesara si posibila a revoltei – pentru a rescrie bazele constitutionale si sistemice pentru un nou contract social si pentru eliminarea din corpul social a structurilor, institutiilor si persoanelor maligne.
   Am repetat asta de citeva ori pe aici, pe contributors, fiind acuzat fie de „pofta de dictatura” fie de anarhism.
   Un adevarat „punct si de la capat” , o schimbare din temelii a sistemului nu se poate face in limitele „legale” prescrise si sustinute de acelasi sistem inarmat cu forta de constringere a statului.
   Nici o revolta, revolutie, razmerita sau rascoala din istorie nu a avut in momentul pornirii „baze legale”. Toate auf fost „ilegale” si nu putine au avut partea lor haotic-revansarda. Dar sa nu uitam ca multe sisteme stat-partide-cetatean privite azi ca sisteme democratice si state de drept cu vechime au la origine o revolta violenta, care a schimbat din temelii societatile respective , fara a degenera in dictaturi sau anarhie.
   Mi s-a mai reprosat lipsa unui „plan”, ca in cazul unei revolte nu ai pe cine ” pune in locul astora”. Momentele revolutionare autentice genereaza si elibereaza energii, iar golul si vidul de putere sunt repede ocupate. Nimeni nu a facut o revolutie avind de la bun inceput un plan fix si concret. Continuarea mizeriei psdpnl si a mocirlei sociale administrative si legale de acum este un plan mult mai pagubos.
   Este profund necesara rescrierea contractului social in Romania, costurile de orice fel pt societate sunt mult mai mici decit continuarea situatiei prezente – o populatie de 20 de mil exploatata si tinuta dinadins in inapoiere si nesiguranta de o clasa politica ce dirijeaza spre propriile interese un aparat de stat birocratic, represiv , incompetent si risipitor.

   • Imbratisez pct.-ul dvs de vedere in toate privintele, dar realitatea ma ingrozeste.O mare revolta are nevoie de oameni multi ,cu spinarea dreapta si si mai ales cu multa vointa.Nu exista din pacate, credeti-ma,pentru ca intelectualii sant tot mai putini,iar concurenta marii majoritati,indobitociti in diferite secte religioase-cu o crestere imensa in ultimii ani in sate si orase–este notabila.Inerta,spasita,o turma fara ambitii,fara cultura politica care se multumesc cu promisiunile din viata de apoi.Comunismul a distrus notiunea de adevar,in locul rigorii troneaza impostura, minciuna semanand confuzie in cele din urma.Necesitatile stricte par sa fie mancarea si hartia igienica,medicamentele si putina barfa.M-as bucura sa fiu contrazisa,sa existe suficienti oameni curajosi,demni care sa rupa odata lantul slabiciunilor moralei romanilor(genitivul genitivului masii de situatie!)

 4. Domnule Mioc,

  Am incetat demult sa va mai consider partener bun de discutie.

  Si ca sa aflati de ce va dau un singur exemplu.

  Sunteti cetatean si om de afaceri din Texas de foarte mult vreme.

  Nu v-am vazut in nici un fel pornind vreo cruciada sa schimbati sistemul electoral american, care culmea ironiei se bazeaza pe un sistem de alegeri intr-un singur tur.

  Nu va vad ca va plangeti ca viata politica americana e dominata de doua partide destul de corupte si banuiesc ca aveti inclinatii conservator republicane.

  In schimb va vad ca va dati cu fundul de pamant despre sistemul electoral romanesc, care a fost copiat dupa cel american in parte.

  Nu vi se pare ca sunteti un pic ipocrit? Mi se pare ca in viziunea Dv sistemul uninominal intr-un singur tur e bun in masura in care avantajeaza partidul pe care il sustineti.

  • Democrația americană a rămas la nivelul lui 1800, când delegații din fiecare stat urcau pe cai și se duceau să voteze președintele la Washington. Democrația europeană a mai evoluat între timp, nici măcar Anglia nu se mai bazează pe doar două partide.

   În rest, pentru unii dintre noi, țara de adopție nu va fi niciodată ”a noastră” și ne interesează cum merg lucrurile în România, nu în altă parte. Ne uităm la societățile locale așa cum ne uităm la locatarii unei grădini zoologice, dar ne-am dori să facem lucrurile să meargă cum trebuie în România, nu în respectivele grădini zoologice.

   • Domnule Harald,

    Teoretic sunt patru partide in SUA, insa doua sunt satelit: Partidul Verzilor si Libertarienii.

    Toate patru au candidati la presedintie, insa sanse reale au doar democratii si republicanii.

    Cele doua partide satelit difera de partidele mari doar prin orientarea politica. Verzii sunt ultra-liberalii si libertarienii sunt o forma de extrema dreapta insa fara excese. Libertarienii sunt chiar frecventabili, pentru ca nu vor decat o guvernare restransa si in rest sunt destul de apropiati de progresisti in sensul ca nu au probleme cu drepturile LGBT, dreptul la intrerupere de sarcina si alte probleme cu care se lupta republicanii zilele astea.

   • Un singur tur se aplica la alegerile locale in Romania, tot la fel cum e si in SUA.

    In ceea ce priveste alegerile generale, sistemul in SUA tot e intr-un singur tur cu invingatorul ia totul. Asta la modul general.

    Sunt insa unele state in care s-a introdus si al doilea tur. Cat e de rosie Louisiana, insa are alegeri in doua tururi pentru guvernator si congressmani.

 5. Dusule,
  Ce parere ai de asta? :)

  Un candidat din Ploieşti a intrat în greva foamei pentru că aceeaşi lege absurdă nu-i permite să producă „materiale în regie proprie”. Ce vrea dânsul? Să se filmeze cu telefonul mobil şi să posteze aceste videoclipuri pe pagina sa de Facebook. Ei bine, normele metodologice de aplicare a Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor, stabilite prin HG nr. 10 /2016 îi spun că nu poate, pentru că: „Competitorii electorali nu pot produce materiale de propagandă electorală în regie proprie”.

 6. a) In Bucuresti publicitatea electorala lipseste – catev afise obosite cu capatzani lipite pe panour scorojite – ATAT!

  b) alegerile intr-un singur tur fac in fapt imposibil accesul candidatilor plasati pe locurile 3 si 4 in sondaje – deficit democratic foarte grav deoarece foarte multe persoane nu vor fi reprezentate

  c) legislatia favorizeaza publicitatea electorala mascata a primarilor in functiune, prin interpretarea de facto a tuturor actelor primariei ca fiind ale primarului – care acumueaza capital electoral neputand fi contracarat – altfel spus daca un candidat da o ul litru de ulei drept publicitate electorala – asta e interezis, in timp ce daca il da primarul – bravo lui….

  ====

  Constat ca Romania s-a polarizat:
  a) o miscare totalitara , ilustrata de legislatia alegerilor locale
  b) o miscare anarhista, ilustrata de Colectiv @ comp

  Clasa mijlocie, la randul ei, e constant lovita de masuri ascunse, de tipul adaugirii la lege pe calea masurilor de aplicare (portite lasate intentionat in lege). Cei saraci devin din ce in ce mai multi si – evident enimpozabili. Cei faorte bogati sunt din ce in ce mai putin (pe drept sau nedrept, nu stiu, dar situatia asta este).

  A ramas de muls doar clasa mijlocie, pusa sa sustina sute de mii de functionari de stat inutilli, incompetenti si bine platiti si o multime de pensionari ale caror cheltuieli publice cresc si din cauza numarului in crestere, si din cauza starii precare de sanatate generate de lipsa medicinii preventive, a sportului si a conditiilor de mediu.

  Pe fundalul intaririi excesive a organelor de ancheta penala si a serviciilor de informatii, perspectiva nu e roza deloc.

  Mai ales ca nici UE nu se simte prea bine….

  • Cred ca organele de ancheta fac o treaba excelenta.

   A fost nevoie de mult timp si de oameni deosebiti de puternici pentru a crea, sustine si dezvolta acest sistem. Trebuie sustinut mai departe pentru ca primul effect este remarcabil acum: cat de putine afise, cat de multa chiverniseala… Si toate acestea si pentru ca AEP a promovat o legislatie clara si care nu prea mai lasa asa de multe portite de evadare.

   Dar mai trebuie ceva!

   Nu pot sa ceri in fiecare zi ajutor de la DNA si ANI.

   Trebuie ca oamenii obisnuti sa ceara schimbarea – si aceasta, din pacate, se intampla intr-o prea mica masura, daca este apreciez fenomenul dupa gustul meu!

   Personal imi place ca schimbare sa fie operationala de ieri, dar stiu ca nu se poate chiar asa!

   • Asistam la o obsesie anti-coruptie. Este OK sa lupti cu coruptia. Dar a rezuma spiritual civic la asta – nu e in ordine deloc.

    Legile sunt confuse sau execesiv de restrictive. Timpul castigat in lupta cu coruptia trebuia folosit pentru indreptarea legilor. Partidele politice nu au facut nimic pentru a imbunatati legislatia.

    Rezultatul combinatie lupta cu coruptia + inactiune legislativa = totalitarism si descurajare civica.

    Si eu daca scru 10 paragrafe dintre care unul este despre coruptie, toata lumea pare ca il citeste numai pe ala cu coruptia…

 7. Bine!

  „Aş adăuga un singur element la acest tablou: de ce nu este permis votul prin corespondenţă şi la aceste alegeri? De ce studenţii şi românii aflaţi fie la munci sezoniere, fie în vacanţă, nu pot vota în avans, de la distanţă? Pentru că PSD şi PNL doresc să aducă la vot doar electoratul captiv, controlat de primarii în funcţie. ”

  „O reclamație făcută din pușcărie de vreun baron încarcerat nu este tratată cu atâta superficialitate”

  si as mai adauga la ceea ce este deja scris ca unora le si place sa fie tinuti captivi.
  Romanii s-au obisnuit cu pomenile si au mare bucurie când cine le da „free of charge” cateceva – poate sa fie si o simpla lingurita.

  De mentalitatea de pomanagii trebuie sa scape romanii!

  Aducerea din nou, in prim-plan, a demnitatii umane si a rolului pe care fiecare persoana, in functie de propria sa capacitate, cea reala si nu cea copiata-furata sau cea imaginata, il poate juca in societate sunt doua lucruri care trebuie sa fie facute cu maxima urgenta.

  Cine, ce si cum sunt intrebari la care acum inca nu pot sa raspund complet!

 8. Domnule, nu numai alegatorii sunt dezgustati sau nemotivati sau alea-alea. Din moment ce partidul M10 NU A REUSIT SA GASESCA UN CANDIDAT VIABIL PENRU PRIMARIA CAPITALEI , iar PNL, Nicusor Dan si Basescu nu au reusit sa faca macar un pas inteligent intruvalorificarea potentialului de DREAPTA al Bucurestiului, vina PSD in cestiune pare a se estompa. Daca azi PSD ul moare subit , Monica Macovei tot nu va putea castiga Primaria Bucuresti. Nici Turcescu. Nici Predoiu. Si undeva , cumva pluteste impresia ca si fara Firea , Nicusor nu va reusi nici el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

George Mioc
George Mioc este antreprenor, CEO al unei firme americane (PSI Industries). Este stabilit in SUA din 1976. Este inginer: CDS, Scranton, Pennsylvania (1985) Associate Degree in Mechanical Drafting & Design Technology.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro