duminică, noiembrie 28, 2021

Alegeri Primare: piesa lipsă din construcția unui sistem politic nou

De câteva săptămâni, feisbucosfera politică anti-sistem e zguduită de ceea ce am putea numi “scandalul alianței neconsumate”. Pe scurt, doi dintre candidații la Primăria Bucureștiului, Nicușor Dan si Ciprian Ciucu, își aruncă reciproc săgeți pe subiectul unei eventuale alianțe electorale a partidelor anti-sistem (înțeleg prin asta partidele si grupările relativ noi, ca M10, USB, Inițiativa România, etc.).

După, se pare, o serie de întâlniri și conversații private, disputa a devenit publica odată cu un interviu al dlui. Dan la Digi 24 . In interviu, dânsul a susținut în esență ca singura cale de victorie a unui candidat anti-sistem ar fi domnia sa, și a lăsat sa se înțeleagă – mai mult sau mai puțin direct – ca ceilalți candidați  ar face bine sa-l susțină, dar ca partidul domniei sale nu e interesat de alianțe electorale.

Dl. Ciucu a răspuns într-o relatare pe Hotnews, în care a expus liniile generale ale ofertei făcute. Pe scurt, propunerea era o împărțire în trei a locurilor pe liste, cu USB si M10 preluând cam o treime, iar alte formațiuni neprecizate treimea rămasă.

Cele doua ieșiri publice au inflamat rapid conversațiile pe Facebook, conducând pe de o parte la acuze de oportunism pentru dl. Ciucu și pe de alta parte la acuze de lipsa de viziune politica și deschidere  pentru dl. Dan.  In plus, un număr însemnat de comentarii se înscriu în nota național-fatalisto-sceptica: “noi romanii suntem dezbinați / nu e nimic de făcut / oricum nu se schimba nimic”.

Ieșirile publice ulterioare ale celor doi au continuat în aceeași nota, cu dl. Dan anunțând clar pe Facebook: “Nu exista o alianță a partidelor noi”, iar domnul Ciucu revenind în Revista 22: “Trebuie construita o alianță antisistem până în parlamentare, dar Nicușor Dan nu e interesat“.

Ce m-a surprins în întreaga desfășurare a episodului nu este atât dificultatea de a ajunge la o înțelegere. In orice țara și în orice sistem politic, crearea unei coaliții este un proces dificil. Lucrurile care însa ma frapează sunt doua:

1.     Lipsa de înțelegere a faptului ca orice mișcare politica câștigătoare trebuie sa coaguleze oameni cu puncte de vedere diferite.

2.     Absenta oricărui proces echitabil și transparent de construire a unei alianțe.

Sa le luam pe rand:

Politica este întotdeauna despre alianțe

Nu exista nicăieri pe lumea asta vreun partid sau grupare care sa ajungă sa guverneze și să-și implementeze ideile în condiții de puritate ideologica. Pur și simplu e imposibil sa găsești și doi, darămite mii sau milioane de oameni care sa gândească și sa vrea sa acționeze la fel ca tine.

In consecință, una din abilitățile fundamentale ale unui politician de succes e construirea de alianțe; talentul de a găsi numitorul comun de idei și proiecte care sa facă 50%+1 din electorat sa te voteze.

Domnul Nicușor Dan pare convins ca o figura noua din afara sistemului, pornita Don Quijoteste, este suficienta pentru a coagula o noua majoritate. Si este fără îndoială meritul lui ca a construit mișcarea pe care a construit-o, încăpățânat și tenace, într-o perioada în care nimeni nu spera și nu era angajat în asa ceva. Dar aceeași încăpățânare și tenacitate poate fi o lipsa de viziune strategica când refuza orice colaborare; un fel de “autism” politic care nu anunță nimic bun.

Domnul Dan, matematician de profesie, a studiat sondajele și a constatat ca ele spun ca 2+2=3. Cu alte cuvinte, ca sunt destui votanți ai uneia din parți care nu doresc o alianță cu cealaltă parte, și în consecință formațiunea rezultata ar avea un scor inferior celor doua luate separat. Ca atare, considera ca cea mai buna opțiune sunt liste separate.

Ceea ce domnul Dan nu pare sa analizeze este potențialul bazin de votanți care în momentul de fata sunt profund sceptici la adresa tuturor partidelor, inclusiv cele noi, dar care ar putea fi atrași de un mod radical nou de a face politica. Ceea ce ma duce la a doua idee:

Despre transparență si meritocrație în politica

A doua parte frapanta a recentului scandal este felul în care dl. Ciucu pare sa fi făcut propunerea. Undeva, la o cafea sau o bere, netransparent, cu o oferta oportunista și evident inacceptabila (cel puțin ținând cont de diferența masiva de notorietate intre cei doi). In plus, o discuție despre un “ceva” ce nici unul din cei doi nu dețin: voturile eventualilor suporteri.

După prima salva de ieșiri publice am hotărât sa le pun amândurora o întrebare. Pe Facebook, ținând cont ca acolo s-a cam desfășurat schimbul.  Redau una din variante: “Domnule Ciucu, as dori sa-mi răspundeți la o întrebare: Sa presupunem ca sunt un suporter al lui Nicușor Dan și citesc de propunerea făcuta de dvs? De ce as accepta ca 65% din votul meu sa se ducă spre M10 și alte partide, fără ca eu sa fiu consultat în vreun fel? Îmi veți spune ca în felul asta se strâng mai multi votanți. OK, dar de ce 65%, de ce nu 50% , sau 25% sau 10% pt dvs și restul pentru dl Dan? De ce negocierile astea se poarta undeva în spatele unor uși și eu (și multi alții ca mine) nu suntem întrebați? De ce nu faceți alegeri primare cu alte cuvinte? Va puneți toți pe o lista, iar noi, potențialii  suporteri, venim și votam. Si vedem cine rămâne candidat la primărie, cine la sectoare, cine pe liste pentru consiliu, etc. “.  Regretabil – n-am primit nici un răspuns.

Din păcate, episodul reflecta după părerea mea exact problemele cheie ale politicii românești, care duc la lipsa de reprezentativitate a partidelor, și pe care le-am mai discutat într-un articol anterior: (1) cultura dialogului cu cei reprezentați lipsește cu desăvârșire, iar (2) partidele românești sunt niște cluburi închise, cu metode de promovare și selecție netransparente. Iar o alianță intre doua cluburi închise este, în fond, o biata tranzacție cu voturi.

Exista o soluție, testata de mai bine de 100 de ani în democrații mai mature: alegeri primare deschise, la toate nivelele. Nu e o soluție perfecta, dar are câteva beneficii importante:

–        Creează un mecanism clar, transparent de selecție și ierarhizare a candidaților

–        Oferă o cale legitima de intrare în politica pentru figuri noi

–        Permite existenta unor puncte de vedere diferite in competitie in acelasi partid/alianta

–        Favorizează angajamentul politic “grassroots” (la rădăcina ierbii) al suporterilor si forțează candidații sa intre în dialog cu aceștia

–        Limitează (nu complet) puterea discreționară a liderilor de partid

–        Poate ajuta enorm la mediatizarea candidatului propriu (imaginați-vă un set de dezbateri TV Nicușor Dan – Ciprian Ciucu, urmate de vot).

–        Oferă un filtru suplimentar pentru candidații “cu pete”.

Evident, alegerile primare nu sunt o soluție perfecta – după cum putem lesne observa în alegerile primare prezidențiale din SUA anul acesta. Dar în general oferă un proces mai echitabil și transparent de selecție a candidaților și de construire a unei alianțe. Iar pe termen lung, poate ajuta la construcția unei  clase politice mai apropiata de nevoile cetățeanului.

Nu sunt optimist ca asa ceva e realizabil în România la acest moment. Nu neapărat din lipsa de timp sau resurse, cat datorita unei lipse tragice de viziune politica pe termen lung. Ca în multe alte domenii, „antreprenorii” politici romani gândesc doar la următoarele alegeri și la interesul propriu imediat.

Dar sunt la fel de sigur ca în absenta procesului de mai sus, partidele noi, asa zis anti-sistem, vor continua sa eșueze electoral. Nu pentru ca nu ar exista potențiali votanți.  La ultimele alegeri generale, în 2012 doar 42% din electorat a votat. In orașele mari procentul e chiar mai mic. Exista mai mult de jumătate din electorat care nu votează, iar aceștia pot sa răstoarne rapid balanta (cum s-a întâmplat în noiembrie 2014) și sa transforme matematica unei alianțe în 2+2=5. Dar acești potențiali votanți sunt scârbiți, suspicioși și detașați de politica. Doar o construcție noua, transparenta la toate nivelele și care sa funcționeze meritocratic i-ar putea scoate la vot. Cererea pe „piața” politica exista, oferta însa se lasă așteptată. Păcat.

Distribuie acest articol

31 COMENTARII

 1. Excelent articol – merita de meditat pe marginea propunerilor facute, nu numai de sustinatorii/militantii noilor partide anti-sistem, dar si de militantii/sustinatorii partidelor traditionale si cei ai societatii civile. Este calea (cred ca singura) spre o schimbare absolut necesara a politicii in Ro.

 2. Orice fel de alegeri – preliminare,primare, secundare etc. – cer bani. Banii astia pentru alegeri sunt unul dintre motivele pentru care avem sistemul politic pe care il avem. Sprijinul material public, curat e greu de obtinut in Romania. Nu putem astepta sa avem oameni noi in politica drept rezultat al unui sistem vechi.
  Orice gafe si greseli ar face domnii Dan si Ciucu, electoratul anti-sistem va bota cu ei. Ramane de vazut cat de mare e acest electorat. Ramane de vazut cate tururi de scrutin vor fi. Ramane de vazut ce dosare mai ajung in faza fe cercetare penala. Abia apoi vom putea estima ce sanse au outsider-ii.
  Bataia pestelui va fi pe ultima linie dreapta, cred eu.

  • Nu cred ca banii sau logistica ar fi problema; nu vorbim aici de milioane de votanti, ci de simpatizantii acestor formatiuni, probabil niste mii sau zeci de mii. Sunt destule organizatii sau entitati care ar putea pune la dispozitie locatii, iar restul costurilor (buletine, etc. ) nu sunt majore.

   Pe de alta parte, pot aduce extrem de multa expunere media. Mult mai mult decat orice buget de campanie…

  • Ca exemplu, primarele pentru congres in SUA sunt in perioada iunie-septembrie (difera de la stat la stat si partid la partid). Deci cu 2 pana la 5 luni inainte. Si – cum am raspuns mai sus – nu vorbim de milioane de votanti, ci de mii sau zeci de mii maxim.

 3. Sunteti membru in vreunul dintre cele formatiunile politice ?
  Aveti informatii ca nu s-au facut alegeri preliminare interne, si daca da, in care dintre formatiunile politice enumerate?

  • Sunt un potential simpatizant sa spunem.

   Cat priveste alegerile primare in interiorul vreunui partid, daca s-au facut, atunci informatia a fost foarte bine ascunsa :)

   • Adica fara a avea cunostinta, fara a pune intrebari de verificare, ati emis deja un verdict si judecati … ? :)
    Din zvonuri (sau pe surse, cum zic jurnalistii) am aflat ca :
    – Domnul Ciucu a fost propus de doamna Macovei fara a consulta membrii M10 de unde si dificultatea de a aduna semnaturi pentru candidatura.
    – Domnul Dan a atras persoane in USB tocmai pentru ca era dumnealui candidat si a solicitat sprijin; ar fi fost un congres in care s-au prezentat candidatii la primariile de sector si membrii au votat, inca nu s-au publicat oficial rezultatele. Avand in vedere data din calendar, sansa ca acesti candidati sa stranga semnaturi este cel putin la fel de mica in comparatie cea a domnului Ciucu.

 4. Intr-adevar este necesara o constructie noua in sensul unor noi politici. Daca asemenea propuneri ar veni din partea unor noi constructori chiar ar avea sanse de a fi credibila, a stimula prezenta la vot, a castiga alegeri si mai ales a unui nou inceput.

 5. Vă rog sa-mi permiteti cateva precizari, de dragul istoriei…

  1. Nu am facut publică de la inceput pentru ND pentru a menaja sentimentele dumnealui, care mi-a comunicat prin prieteni comuni, ca nu vrea ca discutiile sa fie publice. De atunci au avut loc si alte discutii si am promis ca nu voi face public continutul acestora.

  2. Inainte de inceputul discutiilor exact la asta ma gandeam si eu, la alegeri primare, si la efectul pe care acestea le-ar fi avut pentru mobilizarea electoratului si pentru cresterea notorietatii. Nu am ajuns sa fac publica acesta propunere din doua motive:

  a) Pentru ca am vrut sa protejez sentimentele dlui Dan, pentru a nu se simti agresat si constrans (ceea ce ar fi impiedicat o colaborarea ulterioara, bazata pe incredere);

  b) Pentru că alegerile primare presupun o colaborarea ulterioara, colaborarea ce nu parea a fi dorita de dl. Dan.

  In rest, sunt cu totul de acord cu cele spuse de dumneavostra.

  • @ Ciucu. Dupa ce v-am recitit interviul in rev 22 nu cred ca este vorba de sensibilitatile dl Nicusor Dan. Cred ca va autoinvitati la masa lui N Dan. Si nu e frumos. Cum spunea nemuritorul…. Gambeta.

   • Problema e cum e facuta aceasta „autoinvitare”. Propunerea facuta publica de dl Ciucu (impartire a listei 35-35-30) nu pare corecta din perspectiva notorietatii celor doi.

    Alegeri primare in schimb sunt o modalitate corecta. Dl Dan ar castiga probabil detasat (din nou, cf sondajelor), iar dl Ciucu ar trebui sa-l sprijine, sau sa candideze la un alt rol.

    Pe de alta parte, asta ar deschide calea pentru o coalitie la generale, si mai departe. In plus, ar ridica gradul de notorietate al tuturor, inclusiv dl Ciucu, si ar deschide calea altora sa „intre in competitie”.

    Poate ca n-ar fi nici asa suficient pentru castigarea PMB. Dar un procent solid in CG, o intrare in parlament peste 10% in toamna ar fi obiective realiste. Iar asta ar pune baza pentru legislativele urmatore.

    Cum stau lucrurile acum, USB o sa intre probabil in CG dar la un scor mic, iar la parlamentare e foarte probabil nici una din formaatiunile „noi” sa nu traca pragul….

    • Am vazut multi „muschiulosi” care au luato pe cocoasa, pentru ca…”muschii” erau falsi, umflati cu pompa. Notorietate….dificil cuvant. Nu uitati ca Ciucu este sustinut de Monica Macovei. Asta da notorietate, nu.

  • Alegerile primare de obicei se fac in cadrul aceluiasi partid/alianta.
   In cadrul M10 au fost astfel de candidaturi interne, proces pe care l-ati castigat inainte de a fi desemnat candidatul M10 ?

  • In primul rand multumesc de raspuns. Ma bucur sa aflu ca sunteti deschis ideii de alegeri primare, si e regretabil daca intr-adevar dl. Dan nu e interesat nici de o asemenea solutie.

   (in paranteza fie spus, cu atat mai mult nu inteleg de ce ati ales sa faceti publica oferta de colaborare pe procente din lista. Dupa ultimul sondaj CURS / Romania Curata, dl Dan are 11% iar M10 3.8%. O propunere publica de alegeri primare cred ca ar fi aratat mai legitima)

   Dar dincolo de asta, problema e ca si insumate procentele formatiunilor noi, non-sistem sunt prea mici, pe electoratul care vine acum la vot.

   Cred ca ar fi posibila aducerea la vot a unei parti din cei scarbiti si sceptici – dar numai pe o constructie deschisa si complet transparenta in procesul de selectie a candidatilor. Iar alegerile primare pot si sa atraga expunere media.

   In fine, pare deja tarziu pentru locale…

   • Astept raspuns la intrebarile de mai jos :
    Sunteti membru in vreuna dintre formatiunile politice enumerate?
    Aveti informatii ca nu s-au facut alegeri preliminare interne, si daca da, in care dintre formatiunile politice enumerate?
    Multumesc !

  • Cu tot respectul dar cred ca ne pierdem/pierdeti timpul de pomana.

   Chiar nu va este clar ca nu aveti sansa fiecare sa depasiti voturile candidatilor PSD sau PNL oricare ar fi aceia? (in mod exceptional poate ii aresteaza DNA in timpul campaniei :))
   Mai ales in conditiile unui singur tur?

   Alegerile astea pot fi, (cred ca doar asta va intereseaza) un test pentru fiecare dintre partidele „noi” dar noi nu putem sa ne asteptam sa se produca schimbarea din moment ce fiecare se vrea lider si nu aveti nici macar „un pact de neagresiune”.
   Veti avea in final niste procente cu care sa vedeti care este mai tare : „15% este de doua ori mai mult decat 7%, felicitari!” – dar nu veti putea obtine 7% sau 15% din fotoliul de primar.
   Acela se obtine doar integral cu, probabil, 25-30 % din voturi.

   Deocamdata sunteti fiecare cu orgoliul lui precum in fabula cu racul, broasca si stiuca: toti zic ca vor sa duca sacul cu grau in lac, numai ca fortele nu se compun.

 6. Dacă „în teritoriu” cele două partide vor face alianță (adică oamenii lor) nu cred că „la centru” li se va reproșa ceva. Faptul că organizațiile de București cel mai probabil nu vor face alianță, iarăși, nu e de blamat de alte organizații.

 7. Foarte bună idee, deja practicată cu succes de tinere mișcări politice din alte țări.

  Peste câțiva ani, când totul va fi fost deja prea târziu, atât publicul cât și politicienii alternativi de aici vor învăța să aprecieze această idee.

  Cu mare regret, dar așa este: dl. Dan este un ”autist politic”.

 8. With all due respect, nici unul dintre cei doi candidați nu are calități de politician. Dincolo de toate nemerniciile care se pot vedea la clasa politică din România, există și calități autentice de politician, în cel mai bun sens al termenului. Calități pe care le-au avut de exemplu Ronald Reagan sau Margaret Thatcher.

  În România post-decembristă asemenea calități autentice au avut doar (nomina odiosa …) Ion Iliescu și Traian Băsescu. Iar alți câțiva au reușit să le imite destul de convingător pentru public. Se poate câștiga primăria generală a Bucureștiului cu un discurs de păcălici, în genul lui Oprescu, Ponta sau Vanghelie, dar nu se poate câștiga cu un discurs tern, centrat pe o corectitudine teoretică. Pentru că votul are întotdeauna o componentă emoțională, iar cei doi candidați în discuție oferă tot atâta emoție electoratului cât niște stâlpi de beton.

  Exact ca și în cazul Monicăi Macovei, cei doi candidați nu sunt interesați de ceea ce votează publicul în realitate, ci încearcă să explice publicului ce ar trebui să voteze. Nu e rolul unui candidat să educe electoratul și nici nu e posibil așa ceva. Există probabil 10-12% dintre bucureșteni care îi vor vota, dar asta pentru că acei bucureșteni sunt deja educați, nu pentru că i-ar fi educat Nicușor Dan și Ciprian Ciucu.

  Însă alegerile nu se pot câștiga în felul ăsta. Ori învață să se adreseze oamenilor simpli, în maniera în care se adresau Ion Iliescu și Traian Băsescu, ori se vor consola cu românescul ”ne-am străduit cât am putut” când vor vedea rezultatele de la urne.

  • Motivul pentru care in alte parti (Sua in special) apar mult mai des politicieni cu „calitati autentice”, este -dupa parerea mea – exact existenta acestui proces de alegeri primare.

   Cu un an inainte sa castige presedentia, Reagan era considerat un biet fost actor, luat in ras de democrati; Bill Clinton era un guvernator obscur al unui mic stat din sud; Obama un tanar senator cvasinecunoscut.

   La noi – si in Europa in general – avem de ales din liste propuse de batrani activisti si lideri de partid. Daca vom astepta ca lideri politici autentici sa apara promovati de Blaga, Dragnea, Gorghiu , sau chiar de Macovei sau Nicusor Dan — cred ca vom avea aceleasi rezultate ca in ultimii 25 de ani…

   • Si ca sa fiu bine inteles, comentariul meu nu se refera specific la talentul sau onestitatea unui anumit candidat, ci la lipsa unui proces corect si transparent de selectie.

   • Foarte probabil aveți dreptate, alegerile primare ar fi pentru candidați un mod de a lua contact cu realitatea, o ocazie de a discuta direct cu electoratul, de a vedea cum pun problema oamenii simpli și de a înțelege ei înșiși dacă sunt ceea ce caută publicul sau nu.

    Rămâne de văzut cum va funcționa un asemenea sistem în România. Mi se pare destul de ușor de crezut că unii dintre candidați vor încerca să deturneze alegerile primare în folos propriu :)

    Însă așa cum Emil Constantinescu a început cu alegerile pierdute din 1992 pentru a ajunge la a-l învinge pe Ion Iliescu în 1996, poate că ăsta e momentul potrivit să începem să ne gândim la o soluție imbatabilă pentru 2020. Soluție care ar trebui să includă și alegeri primare, într-adevăr. Partidul care va organiza alegeri primare va obține inevitabil aprecieri chiar și din partea alegătorilor altor partide.

  • S-ar putea ca mesajul dumneavoastră să accentueze antipatiile dintre cei doi candidaţi.
   Oare aceşti oameni nu sunt conştienţi în acest moment de faptul că vor pierde alegerile, în condiţiile în care mesajele lor electorale nu au un impact major asupra alegătorilor care ar dori să se prezinte la vot? Poate că ei doresc să fie „iepuri” în alegerile locale pentru ca, la toamnă, să negocieze cu diferite partide politice în scopul trecerii lor pe listele propuse de partid, pe locuri eligibile. Astfel, ne vom trezi în Parlamentul viitor cu cei doi învinşi în alegerile locale de la Bucureşti.

 9. Iarasi VOTAM FARA SA ALEGEM!
  Si tot felul de inadecvati, mitomani sau borfasi se vor juca cu dreptul nostru la Democratie.
  Cei doi ar fi foarte valorosi ca sefi intransigenti si corecti ai cite unui departament al primariei generale. Poate asa am salva orasul devenit un accident demografic incare se inghesuie toata lumea in cautare unui ipotetic Eldorado. Ca primari generali nu au nici o sansa – nu au partide puternice in spate care sa ii asigure forta si infrastructura de conducere.
  Celelalte catastrofe de candidati nu arata decit ca partidele se.. ceva pe noi si numesc candidatii strict pe „criterii interne” de coruptie maxima. Si cind ii vezi ca apar si toarna micniuni cu nemiluita, si insira categoriile de cetatani pt care le singereaza inimioara…. mai ca te miri ca mai sint in viata. Aseara l-am vazut pe orban plingind de oful biciclistilor, taximetristilor, hipsterilor, etc Nu a realizat si nici staff-ul lui ca in momentul ala a spus adio votului celor ce conduc 2 milioane de autovehicule personale in Bucuresti (cu totul sint 2,3 milioane).
  Faptul ca alearga dupa ciolan transpare in discursul tuturor. Cei doi luati in discutie in articol au de ales intre a spune exact ceea ce pot face (adica nimic!!!!) sau a arunca pe piata aceleasi minciuni goale de continut. E o capcana ce si-o intind singuri. Faptul ca inloc sa coopereze si sa dea o sansa reala „crezului|” lor, arata ca nu dau doi bani pe noi si ca orgoliul lor e mai important. Vor pierii striviti de propiul ego si probabil vor fi numiti in vre-o directie sa li se inchida gura si sa para minjiti
  Un proverb romanesc spune „hotul, curva si prostul nu au rusine” – asta e motivul pt care „alesii” nostrii ce se imping mereu in fata la ciolan fac parte dintr-una din aceste categorii
  Vai de noi!

 10. Culmea e că respectivele categorii de participanți la trafic nu ar trebui să se afle pe poziții de confruntare. Anglia e plină de alei destinate exclusiv pietonilor și bicicliștilor, printre clădiri și prin parcuri, mai scurte și mai rapide decât străzile cu trafic auto. Astfel încât toată lumea are de câștigat.

  Însă atunci când candidații nu vin cu soluții reale la probleme reale, ci încearcă doar să prostească lumea cu idei fanteziste, rezultatele sunt cele care se văd. Problema generală, atât la candidații partidelor vechi, cât și la candidații partidelor ”noi” este că ei își desconsideră de fapt electoratul, uneori chiar fără să-și dea seama.

 11. Mă bucur că există o asemenea dezbatere. Ce este important este ca forţe politice noi să se manifeste pe eşichierul politic. Este însă o miză pe care se pare că nici Ciucu, nici chiar Nicuşor Dan nu o înţeleg şi apreciază realist. Miza este primăria Bucureştiului, nu Consiliul General, unde foarte bine ar fi dacă în afara PSD şi PNL ar pătrunde şi alţii.
  Dacă au o minimă inteligenţă şi eu aşa cred, ca nici Ciucu, nici Nicuşor Dan să se lase conduşi de aroganţă. Atunci ei trebuie să negocieze cu PNL, partidul principal din dreapta politică pentru un singur candidat care să contabilizeze aceste voturi şi să o blocheze pe Gabriela etc PSD să devină primar.
  Toate celelalte discuţii sunt ca despre sexul îngerilor la asediul Constantinopolului.

  • Problema unei negocieri cu PNL-ul o reprezinta chiar … PNL-ul: „http://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-20908912-neagra-pentru-bucuresteni-patru-decizii-impact-termen-lung-capitala.htm”. De ce e PNL-ul mai bun decat PSD? Cel mai deranjant punct din articol este cel legat de RATB – se pare ca cei de la PNL sunt multumiti de modul in care RATB functioneaza si de aceea au votat acelasi consiliu. Deci in urmatorii 4 ani vom avea aceleasi conditii de transport in comun de suprafata si pt asta putem sa multumim PNL.

 12. Buna Rares,

  Excelent articolul. Inca mai am in agende adresa ta din College Park (rbenga2002@rhsmith.umd.edu), au trecut anii si am pierdut legatura. Da un semn daca ai chef de ‘reminiscing’.

  Toate bune,
  Gabi Cornilescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Rares Benga
Originar din Brașov și Newyorkez prin adopție, Rareș a absolvit Informatica Economica la ASE București și un MBA la University of Maryland, College Park și are peste 10 ani de experienta în Decision Analysis în domeniul serviciilor financiare. Cariera sa include poziții la Pearson, Citigroup si Barclays; în prezent este Director, Decision Management la E*Trade Financial, o companie de brokeraj online. In paralel, Rareș e co-fondator al câtorva startup-uri de succes din e-comerțul romanesc (Okian.ro, Frisbo.ro).

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Echipa câştigătoare a Preşedintelui Iohannis

La un an de la alegerile parlamentare, România are, în fine, o echipă câştigătoare : alianţa  social-liberală  şi-a definitivat lista de miniştri...

Opinie-răspuns la opinia vicepreședintelui PSD: putem aboli cota unică, dar cu asta ce-am rezolvat?

Percep opinia prezentată zilele trecute în ZF de dl. Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD, ca o binevenită deschidere la dialog privind oportunitatea renunțării...

In chestiunea scandalului MTR, despre toleranta si corectitudine politica

Nu se mai termina povestea cu MTR. Unii vor sa vada nu stiu ce film tezist, din acelea cu tema corecta politic la care...

De-democratizarea regimului politic din România. Interviu cu politologul Alexandru Gussi

Președintele l-a desemnat pe Nicolae Ciucă din nou ca premier, după o criză politică îndelungată. Cum s-a ajuns la această criză și...

De ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat în ultimele luni în România

Cele mai vizibile probleme din ultimele luni în România au ținut de 3 crize – criza în sănătate (Valul 4 de Covid...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro