vineri, martie 29, 2024

… alegerile din SUA, Puritanii si Formidabila Desteptare!

… c-asa s-ar traduce The Great Awakening – Mareata, Formidabila Trezire/Desteptare a Americii! Atunci (in 1740-43) si acum (in 2016). Acum, lumea se intreaba cum e posibil ca alde Donald Trump sau Bernie Sanders sa stranga atatea voturi. Atunci, nu doar anglicanii seriosi (ca de catolici nu se punea problema), dar si congregationalistii si presbiteranienii de moda veche (Old Lights) se scarpinau nedumeriti in crestetul capului si nu intelegeau de ce unul precum George Whitefield poate strange mii de oameni cu predici ce puteau fi rezumate la „primeste-l pe Iisus in inima si te-ai scos pentru eternitate!” Atunci, oamenii seriosi mai aveau o scuza – erau prea aproape, prea turtiti, ca sa zicem asa, cu nasul de istorie, pentru a putea vedea obiectiv situatia. Se-ntampla. Acum, oamenii seriosi care se scarpina nedumeriti in crestetul capului stau cu nasul turtit de ecrane (televizoare. computere, telefoane).

Astia nu mai au nicio scuza.

Noi nu mai avem nicio scuza, pentru ca noi stim istorie.

Istoria Statelor Unite (nu cea a Americii!) a inceput cu Puritanii. Puritanii erau oameni hotarati. Chititi, cum s-ar zice, sa faca istorie. Intre 1630 si 1640 au venit in colonii cam 20,000. Pentru a intelege mai exact ce inseamna asta, trebuie sa stiti ca orasul in care m-am nascut, Brad, judetul Hunedoara, in vremurile lui bune avea vreo 21,000 de locuitori. Acum, de cand a devenit municipiu, are , daca inteleg bine, vreo 17-18,000. Atunci, ca si acum, il strabateam, in pas de plimbare, de la un capat la altul in mai putin de o ora. Daca ma pupam cu o fata in Parcul Mic, se afla a doua zi. Daca ma pupam in Parcul Mare se afla a treia.

Astea erau toate parcurile din Brad.

Iar oamenii astia, puritanii, douazeci de mii cati or fi fost, au venit in valuri, pe parcursul a zece ani, si s-au imprastiat pe Coasta de Est a Americii in mai multe colonii. Dar asta nu i-a impiedicat sa viseze, de la bun inceput, ca vor schimba soarta lumii. S-au luat dupa Matei 5:14: „Voi sunteti lumina lumii. O cetate asezata pe un munte nu poate fi ascunsa.” Asta, cu „a city upon a hill„, a zis-o, pentru prima oara (din cate se stie), John. John Winthrop, cand inca se mai afla la bordul corabiei Arbella ce urma sa-i duca in Lumea Noua. In urmatorii zece ani au mai zis-o si altii. In urmatoarele secole, si mai multi, printre care si catolicul JFK.

Precum ortodocsii si catolicii, puritanii aveau Sfinti. Nu insa din astia „clasici”, gen Sfantul Gheorghe, Vasile, Ion, etc., ci din ailalti, mai „pamanteni”, gen John, Johnathan, Michael, George, s.a.m.d. – oameni cu care te intalneai pe Broadway (Ulita Mare) si carora le strangeai mana – ca erau sfinti. Ca sa ajungi sa fii sfant, insa, trebuia sa-ti martusrisesti public nu doar pacatele, ci si toate trairile pe care le-ai avut pe drumul primirii lui Iisus in inima. Era un traseu bine stabilit de catre alti „sfinti” si, daca se intampla sa te abati de la el, nu mai erai primit in „biserica”. Ghizii spirituali erau foarte stricti – ca pe vremuri, la ONT.

Prea stricti si prea ierarhizati, am putea spune, pentru spiritul democratic, egalitarian, de care vorbea Tocqueville.

Si-atunci, ceea ce trebuia sa se intample, s-a intamplat: Puritanismul ierarhizat si-a dat obstescul sfarist si, pe ruinele lui, s-a inaltat Evanghelismul si The First Great Awakening – Prima Mare Trezire (c-au mai fost multe altele, inca mai sunt, ca daca n-ar fi, alde Joel Oeteen nu s-ar povesti.). Unii s-au sinucis din dipserare ca nu sunt salvati (doctrina predestinarii pe filiaitia Calvin), altii „s-au mantuit” si le-au dat lacrimile (si banii) de bucurie ca sunt printre alesi.

Atat intr-un caz, cat si-n celalalt, pasul spre „sfintenie” era – si a ramas – confesiunea publica. Publica! Nu tu Taina Spovedaniei, nu tu Confesional, nu tu canapeaua psihanailitca, la care stai pe spate sa nu-ti vezi psihoterapeutul sau-cum-ii-zice. Nu! Ce-i in gusa si-n capusa (publicului).

Pe urma au venit Facebook si toate celalalte „retele de socializare”, de la Instagram, la Tweeter si de la Tweeter la Pinterest.

The Great Awakening! Formidabila Trezire! Pacatele se spala in public si, cu cat mai mizerabile, cu atat mai de laudat sinceritatea: „Ma cheama John, sunt alcoolic, sex-addict, om.” Imi cer scuze. Aplauze. Am fost in Bahamas cu amanta, imi cer scuze, iaca un selfie Aplauze.

Si-apoi te miri ca vine un Donald Trump sau un Bernie Sanders si ii voteaza milioane. Zeci de milioane.

De ce? Ce-i uneste, ce au in comun acesti doi oameni, aflati altminteri la polurile opuse ale spectrului ideologic si comportamental? Ii uneste traditia uitata dar nu pierduta a Puritanismului si cea a Formidabilei Treziri. Ii uneste clamarea publica a pacatelor si romanescul „ce-i in gusa si-n capusa”, indiferent ca e vorba de abuzurile de pe Wall Street sau de fumat marijuana.

Cum ii cresti asa ii ai.

Oamenii vor sinceritate, chiar daca nu e Politically Correct. Oamenii nu mai vor sa accepte ca ai nevoie de Mos Craciun.

Oamenii vor sa viseze la ce vor ei.

Toata lumea la culcare! Urmeaza Formidabila Desteptare!

Distribuie acest articol

31 COMENTARII

  1. Cred ca este articolul unui om care vede ce nu vad altii.
    Crestinii puritani din America au fost cu adevarat Lumina lumii pentru ca au urmat pe toate planurile invataturile Sfintei Scripturi si Cuvintele Domnului Isus au fost crezute si traite.

    Lumea inca are sansa unei renasteri cu singura contitie;Inapoi la Biblie si intoarcere la DUmnezeu prin credinta in Domnul Iisus Cristos Mesia!

  2. Un articol ce ar trebui citit in fiecare zi de toti cei ce „lăcămează” de grija SUA; ca nu voteaza cum vor ei.
    Felicitari.
    NB,
    „UE și SUA „nu sunt pregătite” pentru Donald Trump la Casa Albă” – dixit Martin Schultz. Pentru unii ca el, Adrian Nastase era bun pentru Romania si UE :P

  3. Daca asa scrie despre Marea Trezire, înseamnă că autorul nu pricepe nimic din istoria naţiunii americane. Nu vorbesc despre stilul băşcălios, total nepotrivit cu subiectul articolului.

    • Ai dreptate: „autorul nu pricepe nimic din istoria naţiunii americane”.
      Si ai dreptate si cind scrii despre „stilul băşcălios, total nepotrivit cu subiectul articolului.”

      Dar, daca si tu, ca si el (si ca si mine), esti cetatean american, apoi lasa-l sa bata cimpii daca atita stie si asta ii place. E dreptul lui. Ca doar nu sintem in Romania, unde libertatea de exprimare e garantata in Constitutie si, tot in Constitutie, citeva rinduri mai jos, e negata.

      Lasa-l sa cinte!

  4. Lasati ca fiecare le stie pe-ale lui.
    Si la noi sint multi cei care au colaborat cu securitatea si au ramas discreti si patrioti pina astazi, inclusiv preotii. Coruptii nostri nu recunosc niciodata nimic si, mai nou, sint suparati ca sint plimbati cu catuse – la noi e justitie televizata, in America e pur si simplu perp walk sau walk of shame.
    Adevaru-i ca, in afara unor cazuri cu totul izolate (vezi Paleologu), n-am vazut la noi un „great awakening” de tipul: sint (fost) securist sau colaborator, corupt, am comis crime, iertare. La americani, imunitatea se refera doar la declaratiile politice, la noi, seful senatului, Calin Popescu Tariceanu spune, nici mai mult nici mai putin decit ca „imunitatea parlamentarilor nu este un privilegiu, fiind, in final, in beneficiul cetatenilor”.
    In democratiile consolidate cuvintul de ordine e transparenta, la noi, e discretie.
    Poate ca ne-ar prinde bine si noua un great awakening.

  5. Un text incarcat de metafore pana dincolo de limita perceptiei native a majoritatii. Majoritate care se scalda-n calduta insailare de rime ejaculata de „marele-poiet” nationa-la’e. In fapt un sifilitic comu’istoid care n-a prea avut parte de ce-ar fi vrut. Clamandu-si neputina-n rime a dat de fapt masura „maretiei” sindromului caprei. Adicatilea daca_capra vecinului ie mai sprintena si mai „laptatoare” si daca n-o poate avea… de ce sa nu moara. Fie vecinu’ fie capra…. si dai actiste…
    Parca n-ati sti dom’ profesor cam pe unde se poate regasi indignarea unor oameni normali. Si cu precadere de ce sunt revoltati. V-as putea da un exemplu din rssh, (re)formata si para integrata in p*litically corectness-ul actual. Pe scurt: se da un „apropitar” (mostenitor direct si indubitabil) caruia (potrivit legii) i se retrocedeaza un imobil. Cu tot cu chiriasi. Chiriasi care, potrivit legii, beneficiaza de conditiile cadrului contractual pana la expirare. Chiar daca acel contract fusese parafat cu un alt „apropitar”. La finalul acelui „contract” „apropitaru” impune o alta chirie, dar atentie, mult sub pretul pietii (ca sa nu fie jigodie) dar aproape cvintupla fata de ceea ce pana atunci „platise” chiriasu. Nu numai ca horror maria-sa chiriasu refuza sa onoreze noul contract, dar vin alde (re)fo’misti si trantesc o asomare: apropitarii tre’ sa plateasca nu doar impozit ci si cas si cass si somaj si … Apropitaru ce sa faca? deschide actiune in instanta pt recuperarea prejudiciului (neplata chiriei) dublata de evacuare. Horror „justitia” [(re)fo’mata de alde bashinescu & umil poc] se misca festina lente si trec ani (inca nu exista o solutie definitiva). Intre timp o alta „institutie” intarita de (re)formele celor mentionati pre acronimul sau ANAF ii trimite somatii de plata „apropitarului”. Impozite, cas, somaj. Casa de „sanatate”de asemenea vrea parte din avutia nemernicului de „apropitar”, recte cass.
    Ma opresc aici pt a va lasa satisfactia descoperirii fracturii de logica. Stiu ca puteti. Doar sunteti profesor.

  6. N-as numi chiar „serendipity”, premergator sau generator de o formidabila desteptare (la timp, sa speram!), ipoteza Donald Trump, candidat republican la alegerile prezidentiale…Desigur, cat de fericit a fost, este, sau va fi „hazardul”, vom realiza numai la trezirea din betie a primei democratii mondiale!
    Spun betie, cum puteam spune transa, sau coma, atac vascular-cerebral,etc., pentru ca mi-e greu sa cred ca aceasta este starea normala a militantilor republicani si, prin extensie, daca-l includ si pe Bernie Sanders, a poporului american cu drept de vot!
    Sa fie reactia post-traumatica dupa 10 ani de Obama-Messia, datorata imenselor asteptari, devenite imense deceptii?
    Sa fie doar evolutia fireasca a creierelor devoratorilor de McDonald’s, pop-corn transgenic si soda?
    Sa fie lipsa de incredere in metodele traditionale, sau reactia naturala la amenintarile teroriste?
    Nu stiu…dar bine nu e.

  7. Îmi dă multe idei articolul și mă tem acum să nu scriu un comentariu care să depășească lungimea textului său. :) Mărturisesc că stau permanent cu un ochi îndreptat spre alegerile din SUA, dar, cum lumea americană nu mi-e apropiată – decât printr-o parte a familiei răsfirată pe undeva prin Connecticut – nu mă voi referi la această temă.
    Pentru că suntem însă la momentul confesiunilor publice, dați-mi voie să fac și eu una: articolul dvs. vine chiar într-o perioadă în care mă gândesc tot mai serios să iau o pauză de FB, așa cum am mai făcut cu câțiva ani în urmă și am trăit foarte bine și fericită multe luni bune. Chiar și astăzi m-am deșteptat din somn cu gândul acesta în minte. Iar apoi am citit acest articol. Sigur, o coincidență și o atare confesiune nu vor interesa pe nimeni. Tot așa cum puțini utilizatori de FB sunt prea puțin interesați de un text inteligent sau de o referință culturală care dă valoare și stabilitate lumii noastre aflate într-o tot mai accentuată derivă axiologică. Pentru mine este dureros, pentru că eu scriu texte ce oferă informație inedită, grea, nu simple păreri, presupuneri, redate prin cuvinte frumos amalgamate într-o maioneză aparent virgoșă, vorba ardeleanului. Știu că timpul va cerne și scrierile acestea ocazionale și ocazionate de expansiunea rețelelor de socializare ori a cohortei de păreriști care obțin spațiu de expresie fără a comunica, de fapt, nimic. Ceea ce va rămâne va fi textul documentat, iar toate celelalte se vor pierde prin labirintul serverelor ce le stochează. Deocamdată însă admirăm siderați efectul înțelepței zise ,,Cum îi crești, așa îi ai.” ori al rudei sale apropiate, ,,Ce semeni, aia culegi.” Se culeg nonvaloarea, somnul rațiunii, emoțiile de împrumut, pulsiunile colective amețitoare, promovarea mediocrităților și aruncarea într-un con de umbră a adevăratelor valori, care se străduiesc să-și construiască un edificiu de creație în tăcere până la finalizarea proiectelor editoriale… Atunci, da, nu mai miră pe nimeni faptul că zeci de milioane votează cu Donald Trump. Iar la noi, în România, cu alți măscărici ori impostori.
    Despre FB, permiteți-mi să mai fac o confesiune, oarecum amuzantă. Cu doi ani și jumătate în urmă mi s-a propus să conduc – și am acceptat să o fac – un proiect european finanțat de Comisia Europeană. Una dintre cerințe ținea de activarea și utilizarea contului de FB pentru comunicare internațională și diseminare. Toate monitorizările interne și externe, precum și fișele de evaluare ulterioare (timp de 2 ani și 4 luni) interogau cu privire la punerea în practică a acestei condiții. Nu analizez în niciun fel motivația finanțatorilor, fiecare poate să deducă de aici orice. :) Europa e puțin diferită de America. Trebuie să recunosc forța de diseminare rapidă a informației și de construire a propriei imagini publice, pe care o deține o asemenea rețea. Dar, dacă nu se conexează cu un alt mediu (blog, website, vlog etc.) e mai puțin eficientă. Și iar revin la ideea din articol: nu ne mai mirăm că…

  8. Pe langa pasiunea pentru palariile cu catarama puritanii sunt indeobste cunoscuti pentru abilitatea nenaturala de a vedea pericole ireale si de a lua cele mai disperate masuri pentru prevenirea lor.
    Studiu de caz: Salem.

  9. Interesantă perspectivă. Ce mai tura-vura prăjitura!? Mi-a plăcut!

    Cred că s-a strecurat un typo… e vorba de Joel Osteen. Aștept cu nerăbdare ziua cănd cărțile tele-evangelistului vor fi mutate în librării de la secțiunea „Religious” la secțiunea „Self improvement”. Sau poate „Gardening”.

    altii “s-au mantuit” si le-au dat lacrimile (si banii) de bucurie ca sunt printre alesi.

    Evangheliștii provin din toate denominările protestante. Nu este vorba neapărat de mântuire, ci de regăsirea spirituală, mai precis de renașterea spirituală. Evangheliștii se consideră „born-again”, fie că sunt praticanți sau nu. Zic și eu, ca omul, ca să lămurim pe toată lumea…

    • Born-again, sau nascut din nou; este o stare, …cele vechi s-au dus….
      Nu este imposibil sa fie identificati cei care nu sant nascuti din nou; atunci si acolo, acum si aici pe la noi; si la noi sant oameni nascuti din nou din toate denominatiunile; nici la noi nu-i greu de vazut acest lucru.

      Oh, de-ar fi multi dintre acestia, ei niciodata nu vor fi pe prima pagina sau in prim plan mai ales in media.
      Sa aveti o zi magnifica!

  10. Ce se intampla in US e consecinta a 30 de globalizare neoliberala,de dezindustrializare si ‘outsourcing’ a locurilor de munca si industriilor Americane catre Asia, cuplata cu imigratia necontrolata (60 de milioane) ce astfel pus si mai multa presiune pe locurile de munca ramase. Ultimii 30 de au insemnat o deteriorare continuna pentru clasa de mijloc (predominant alba).in general…S-a adunat multa nemultumire iar Trump si Sanders prin discursurile lor au au dat voce acestor nemultumuri acumulate.

  11. Putem sa ne detasam putin de ce ne arata televizoarele si sa incercam „logica copilului”. Cum ar putea cel mai democratic stat al lumii sa confirme ca e cel mai democrat? Pentru inceput, alegand un presedinte de culoare. OK, e adevarat, e un semn de democratie. Ce ar fi daca, dupa acest presedinte, ar urma o femeie-presedinte? Cine si ce ar mai putea carcoti?

    Oare ar fi ajuns Ion Iliescu presedinte, in 2000, fara Corneliu Vadim Tudor?
    Oare ar fi ajuns Klaus Iohannis presedinte, la sfarsit de 2014, daca nu candida impotriva lui Victor Ponta?
    Oare nu are mai multe sanse la presedintie Hillary Clinton, candidand impotriva lui Donald Trump?

  12. Mie imi place Donald Trump. Nu inteleg cu ce este mai rau decat un Obama (care a fost toata viata lui un parazit) sau decat o Hillary Clinton care este doar o fatza vorbitoare, total rupta de realitate. Si nu inteleg de unde comparatiile cu Vadim Fludor sau Behecali. Astea din urma seamana cu discutiile din poiana lui Iocan unde se intrebau niste tarani cate hectare de pamant mosteneste ala micu al regelui actual… Apropo, cate oi o avea Donald Trump? Cate ode lui Ceausescu i-o fi scris? Cate reviste gen Romania Mare o fi editat? Pe cine o fi pupat in cur pt. un ciur de malai si la cine o fi trimis acasa gasti de batausi ca sa semneze contract de vanzare terenuri cu el?
    Domnule Fumurescu, daca cunoasteti atat de bine politica americana, spuneti-mi va rog care dintre candidatii „frecventabili” a avut vreodata afaceri proprii pe bune, care a condus si altceva decat masina sau vreo comisie facuta sa imparta bani, care stie ce inseamna sa pierzi sume mari din banii tai si sa sa castigi bani multi. Si sa iesi pe profit la sfarsitul anului, sa platesti salarii pt. zeci de mii de oameni. Care stie ce inseamna sa vezi ca concurenta isi muta afacerile peste granita, in Mexic sau angajeaza mii de muncitori ilegali. Ce inseamna mii de fabrici mutate din State in alte tari si pustiirea unor zone economice infloritoare in Statele Unite. Ce inseamna sa platesti impozite in State sau sa alegi a-ti trece fluxurile de bani prin paradisuri fiscale, beneficiind in acelasi timp de sprijinul Americii datorita sediului social… Ce inseamna sa n-ai voie sa vorbesti liber daca ai pielea alba sau esti heterosexual, dar sa ai obligatia de a sprijini prin taxe si impozite minoritatile si parazitii care se fac ca apara tot felul de minoritati inchipuite.

    • Oamenii se uita la televizor:

      tinyurl.com/gnhttsv
      tinyurl.com/gml9ede

      Unii, cu ambitii si pretentii intelectuale, citesc si ziare: NY Times, WashPost, HuffPost, National Revue si altele asemenea.

      Apoi, bine informati si in totala cunostinta de cauza, siguri pe ei, vin si scriu comentarii despre clovnul Trump, despre nazistul, fascistul, rasistul Trump, despre acest Becali (unii zic Vadim) american etc.

      N-ai ce sa le faci. Asa merg lucrurile (vezi, mai sus, citatul din James Carville despre turmele de alegatori).

      Pentru cei care vor sa asculte si cealalta parte (adica si altceva decit le serveste 7/24 presa centrala de partid si de stat), doar 3 sugestii de pe youtube:

      Judge Jeanine: Mitt Romney awoke a sleeping giant
      Message to the Voting Cattle – Larken Rose
      Statism: The Most Dangerous Religion (feat. Larken Rose)

      Pentru cei care voteaza:

      Top 10 reasons to vote for Trump.
      1. Obama is against Trump…
      2. Media is against Trump…
      3. Democrats are against Trump…
      4. Republicans are against Trump…
      5. Muslims are against Trump…
      6. The Pope is against Trump…
      7. China is against Trump…
      8. Mexico is against Trump
      9. He’ll prosecute the Clinton crime family
      10. Al Sharpton will flee the country if he wins

      P.S.
      Former Republican presidential candidate Ben Carson threw his support behind Donald Trump on Friday, saying the billionaire front-runner has two sides: the combative campaign persona and a „very cerebral” approach in private.

      At a news conference at a Trump-owned Mar-a-Lago luxury club in Florida, Carson said there are “two Donald Trumps” — including a measured side of someone who “considers things carefully.”

    • Oamenii se uita la televizor:

      https://tinyurl.com/gnhttsv
      https://tinyurl.com/gml9ede

      Unii, cu ambitii si pretentii intelectuale, citesc si ziare: NY Times, WashPost, HuffPost, National Revue si altele asemenea.

      Apoi, bine informati si in totala cunostinta de cauza, siguri pe ei, vin si scriu comentarii despre clovnul Trump, despre nazistul, fascistul, rasistul Trump, despre acest Becali (unii zic Vadim) american etc.

      N-ai ce sa le faci. Asa merg lucrurile (vezi, mai sus, citatul din James Carville despre turmele de alegatori).

      Pentru cei care vor sa asculte si cealalta parte (adica si altceva decit le serveste 7/24 presa centrala de partid si de stat), doar 3 sugestii de pe youtube:

      Judge Jeanine: Mitt Romney awoke a sleeping giant
      Message to the Voting Cattle – Larken Rose
      Statism: The Most Dangerous Religion (feat. Larken Rose)

      Pentru cei care voteaza:

      Top 10 reasons to vote for Trump.
      1. Obama is against Trump…
      2. Media is against Trump…
      3. Democrats are against Trump…
      4. Republicans are against Trump…
      5. Muslims are against Trump…
      6. The Pope is against Trump…
      7. China is against Trump…
      8. Mexico is against Trump
      9. He’ll prosecute the Clinton crime family
      10. Al Sharpton will flee the country if he wins

      P.S.
      Former Republican presidential candidate Ben Carson threw his support behind Donald Trump on Friday, saying the billionaire front-runner has two sides: the combative campaign persona and a „very cerebral” approach in private.

      At a news conference at a Trump-owned Mar-a-Lago luxury club in Florida, Carson said there are “two Donald Trumps” — including a measured side of someone who “considers things carefully.”

  13. placut articolul, plin de ‘stil’, ca de obicei. o chestie insa: bernie si trump nu sunt religios observanti, primul fiind un fel de evreu neobservant (cum sunt majoritatea in us), iar al doilea botezat presbiterian dar neavand habar prea mult de biblie si continutul ei. motivul ptr care cei doi reusesc sa stranga atatea voturi se explica prin momentul critic prin care trece sua: republicanii sunt satui de political correctness promovata de democrati, iar democratii probabil nici n-au iertat umilinta la care s-a expus hillary in scandalul cu lewinsky, sau ulterior ca responsabila cu politica externa a sua. ce-a fost intre psd si pdl la alegerile din ’12 a fost urat, dar ce e intre democrati si republicani cu ocazia alegerilor e un gen de ura crancena care cu greu e stapanita in unele locuri.

  14. Fantasmagoriile lui Trump, stilul, aparența si metodele sale de bully (stilul Jake LaMotta) nu vor rezolva problemele americanului nemulțumit. Performanțele sale antreprenoriale sunt mixte. Mă număr printre cei care cred că afacerile lui Trump nu sunt punctul său slab. Riscul face parte din întreaga poveste si a pierde bani e ceva firesc. În fine, nu asta e problema… poți lupta împotriva corectitudinii politice a administrației de stânga folosind și alte tehnici, fără a jigni grupuri din societatea americană, fie că sunt de origine mexicană, imigranți, islamici, etc. Nu poți incita la violență audiența unui meeting electoral, asigurând publicul că vei acoperi costurile legale legate de posibile acuze. Dacă verși venin, venin culegi. A se vedea reacția activiștilor radicali de stânga de vineri seara, de la Chicago (care evident sunt responsabili de nebunia care au creat-o premeditat). Nu poți spune lucruri nerealiste la televiziune numai pentru a reveni a doua zi pe Twitter și a drege agurida sau busuiocul, după caz. Nu poți jigni senatori si guvernatori, funcționari guvernamentali de înalt rang, numai pentru faptul că tu îi disconsideri sau nu îi placi. Și multe altele. Chiar dacă proiectează control și succes, Trump nu are prezența necessară funcției prezidențiale. Îmi pare rău, banii nu l-au rafinat. Aparent copiii sunt reușiți si educați bine, dar el se prezintă sub orice critică. O notă proastă și RNC-ului pentru că a acceptat candidatura lui Trump. Acum se chinuie să îl oprească… Ireal ce se întâmplă.

  15. ”Oamenii vor sinceritate, chiar daca nu e Politically Correct”?
    Nu.
    Oamenii vor sinceritate MAI ALES daca nu e Politically Correct

  16. ce-i uneste pe cei doi – ratoiul trump si autor ?! sa fie religia ?
    anyway, nu vad vreun om (sau american) normal la cap, care sa voteze mascariciul cu avere facuta din casele date in plata … :)
    si cand zic mascarici, nu ma refer doar la actualele vorbe din campanie, ci si la emisiunea aia pe care a facut-o (am vazut-o) acum ceva vreme, reality-showul

  17. Poate ca autorul ar fi facut mai bine sa ia aminte la ceva spus recent de dl. Nassim Taleb, autorul faimoasei teorii si carti despre „lebedele negre” (evenimente surpriza):

    „Oamenii sistemului compus din jurnalisti, realizatori TV care spun timpenii folosind vorbe rotunde, lipitori birocratice, viitori traficanti de influenta, semi-intelectuali care citesc publicatii de prestigiu, oameni plini de sine dar cu capetele goale, aspiranti la o slujba in Washington si alti ‘oameni de bine’ nu inteleg ce se intimpla si cit de sterile sunt argumentele lor. Oamenii nu voteaza pentru Trump sau pentru Sanders. Oamenii voteaza, in fine, ca sa distruga sistemul.”

  18. Spalatul pacatelor in public i se potriveste de minune lui Bernie Sanders: Old White Heterosexual Rich Jewish Male (daca era crestin era si mai si). Cu alte cuvinte tot ce poate fi mai privilegiat, si in consecinta mai detestabil dupa noile ierarhii din societatea americana. Singura lui sansa e sa promita marea cu sarea negrilor, hispanicilor, femeilor, LGBTilor, musulmanilor, ateilor, saracilor si studentilor. Asta da bazin electoral.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro