luni, mai 17, 2021

Alegerile europene continuă astăzi. Irlandezii și cehii sunt chemați la urne

Votul la alegerile europene continuă astăzi în Republica Irlanda și în Cehia, două țări în poziții diametral opuse când vine vorba despre prezența la alegerile europene și poziționarea populației față de UE. Dacă Irlanda este una dintre cele mai pro-europene țări, 90% din populație declarată pro-UE, Cehia este printre cele mai eurosceptice state, având în 2014 printre cele mai slabe prezențe la vot la scrutinul european, de numai 18%.

Irlanda – confuzie în contextul Brexit

În Irlanda, urnele pentru alegerile europarlamentare se deschid astăzi concomitent cu alegerile locale și cu un referendum național care privește modificarea anumitor condiționalități privind divorțul. Dacă asta nu era de ajuns, votanții din 3 orașe irlandeze vor vota și în referendumuri pe teme electorale locale. Astfel, votanții irlandezi sunt chemați să se exprime atât în alegeri care țin de chestiuni strict locale, în chestiuni naționale care țin de constituția irlandeză, precum și în alegerile care vor trimite 11 reprezentanți ai Irlandei în Parlamentul European.

Scrutinul europarlamentar se va desfășura în trei jurisdicții electorale diferite: Dublin, Ireland South și Midlands-North-West. Fiecare jurisdicție va trimite un număr de europarlamentari la Bruxelles (3 pentru Dublin, 4 Ireland South, 4 Midlands-North-West). Ca să fie lucrurile mai complicate, Irlanda a primit alte 2 locuri în hemiciclul Parlamentului European în contextul Brexit, ajungând astfel la 13 europarlamentari. Dar pentru că Brexitul nu a avut loc încă, iar vecinii britanici au ținut alegeri europene ieri, Irlanda va păstra „la gheață” al patrulea europarlamentar ales în Dublin și al cincilea europarlamentar ales în Ireland South, până când Brexit se va concretiza.

În cursa electorală s-au înscris 59 de candidați, împărțiți în cele 3 jurisdicții. Cetățenii au dreptul să îi voteze pe candidații înscriși în propria lor jurisdicție. Candidații vor apărea pe buletinul de vot în ordine alfabetică, iar votanții vor avea posibilitatea de a-i ordona conform preferințelor. Alegătorii pot să exprime o preferință pentru toți candidații sau pentru câți sunt interesați, ordinea în care sunt clasificați fiind importantă. Cei 59 de candidați provin din 10 partide politice la care se adaugă un număr de candidați independenți.

Partidul cel mai bine plasat în sondaje este partidul prim-ministrului Leo Varadkar, Fine Gael (Familia Irlandeză). Sondajele indică acest partid, afiliat Partidului Popular European, la un nivel de 32% dintre preferințe, având posibilitatea să trimită 4 sau 5 reprezentanți la Bruxelles din toate cele trei jurisdicții electorale. În 2014 a trimis la Bruxelles 4 europarlamentari. Fine Gael, un partid de centru dreapta, promite că va apăra interesele Irlandei la Bruxelles în contextul Brexit, amintind de succesul avut în păstrarea unei granițe deschise cu Irlanda de Nord.

Fiana Fail (Partidul Republican) este al doilea partid în ordinea preferințelor cetățenilor irlandezi, cel puțin așa arată sondajele. Cu aproximativ 21% din preferințe, acest partid de centru, afiliat ALDE Europa, este așteptat să trimită 3 europarlamentari la Bruxelles, cu 2 mai mult decât singurul reprezentant din 2014. Candidaţii Fiana Fail se declară pentru reducerea birocrației la Bruxelles și în favoarea unor măsuri împotriva schimbărilor climatice.

Cel de-al treilea partid care ar putea trimite europarlamentari la Bruxelles este Sinn Fein (Noi Înșine), un partid de stânga afiliat GUE-NGL în Parlamentul European. Acesta este printre singurele partide care are candidați în două state membre diferite, propunând candidați în Republica Irlanda și în Irlanda de Nord. În Republica Irlanda este estimat că va avea 2 reprezentanți aleși în PE. Prioritatea numărul unu a Sinn Fein la nivel european este lupta împotriva schimbărilor climatice. Pe lângă Sinn Fein, împotriva schimbărilor climatice se declară și Partidul Verde, afiliat Verzilor Europeni, care ar putea trimite un reprezentant la Bruxelles.

În final, în cursă s-au înscris și o serie de candidați independenți. Printre aceștia sunt și câțiva candidați eurosceptici care nu au reușit să își înregistreze propriul partid pentru alegeri și candidează pe cont propriu. Unul dintre candidații independenți eurosceptici, Herman Kelly, fost purtător de cuvânt al lui Nigel Farage, are șanse să obțină un mandat.

Cehia – apatie sau reviriment la urne

Cetățenii din Cehia sunt chemați de astăzi la urne, urne care se vor închide abia sâmbătă seara, în speranța că se vor prezenta într-un număr mai ridicat decât procentul dezastruos din 2014, 18%. Într-o țară puternic eurosceptică, unde apatia la urne nu este egalată decât de apatia cetãţenilor din țara vecină, Slovacia, partidele politice se străduiesc să trezească interesul alegătorilor pentru politica europeană.

Cehia trimite 21 de europarlamentari la Bruxelles, iar acest număr nu va fi modificat după Brexit. Acești 21 de europarlamentari sunt aleși la nivel național, fiecare cetățean ceh având posibilitatea să voteze pentru aceeași listă de candidați. Și aici este folosit votul preferențial, asemănător cu votul din Irlanda, votanții având posibilitatea să ordoneze candidații preferați. Votul este proporțional, iar pragul de intrare în Parlamentul European este de 5%.

Favoritul sondajelor pentru alegerile europarlamentare este partidul prim-ministrului Andrej Babiš, ANO (în traducere „DA”), partid afiliat grupului ALDE din Parlamentul European. Acest partid este creditat cu peste 20% din opțiunile de vot și cu un posibil număr de 6 reprezentanți trimiși la Bruxelles. Babiš a lăsat campania electorală în mâinile Ditei Charanzová, actual europarlamentar pro-european, o mișcare menită să îndulcească retorica uneori eurosceptică a liderului ANO. Partidul se declară în favoarea ideii de a oferi mai multe prerogative statelor membre în defavoarea instituțiilor de la Bruxelles, o temă care apare aproape la toate partidele cu șanse de a trimite europarlamentari din Cehia.

ANO este urmat în sondaje de un partid care nu a mai trimis până în acest moment europarlamentari, Partidul Pirat din Cehia. Acest partid anti-sistem este estimat că va obține 4 mandate. Ideologia grupului este diversă, însă prioritățile declarate pentru Parlamentul European sunt păstrarea libertății de mișcare în interiorul UE și păstrarea unui internet liber fără cenzură, completat de grija pentru mediu și pentru protecția consumatorilor.

Partidul lui Jan Zahradil, candidatul conservatorilor europeni pentru postul de Președinte al Comisiei Europene este așteptat să primească 3 mandate. Acest partid, Partidul Civic Democratic, afiliat ECR, este unul dintre cele mai vechi partide din Cehia și propune 10 „porunci” pentru Uniunea Europeană, printre cele mai importante propuneri fiind limitarea puterilor instituțiilor europene, precum și exclusivitatea dreptului la liberă mișcare în Spațiul Schengen doar pentru cetățenii europeni.

Pe locul al patrulea în preferințele alegătorilor apare, conform sondajelor, Partidul Libertate și Democrație Directă, care pledează pentru ieșirea Cehiei din Uniunea Europeană. Acest partid are în acest moment un europarlamentar afiliat ENF și este estimat că va trimite după aceste alegeri încă unul în plenul Parlamentului European. Alte 2 mandate sunt estimate că vor fi obținute de un alt partid extremist, Partidul Comunist din Boemia și Moravia, afiliat GUE-NGL.

2 mandate ar putea fi obținute și de un partid de centru dreapta – TOP 09 – Primari și Independenți, un partid afiliat PPE. În final, câte un loc în Parlamentul European este estimat că vor obține Partidul Creștin Democrat (afiliat PPE) și Partidul Social Democrat din Cehia (afiliat S&D).

Cea de-a doua zi a alegerilor europene ne aduc în atenție două state care se diferențiază major în privința raportării față de Uniunea Europeană. Într-o categorie se găsește Irlanda, un stat în care prezența la urne a fost în 2014 de 54%, o prezență care se estimează că va crește astăzi, și în care partidele pro-europene atrag aproape toate voturile. În cealaltă categorie este Republica Cehă, unde apatia alegătorilor domină alegerile europarlamentare iar partidele politice se întrec în a cere limitarea puterilor Uniunii Europene și a integrării mai profunde a Uniunii. Cu toate acestea, așa cum am observat în Olanda, lucrurile nu se desfășoară mereu conform sondajelor. Dacă până ieri partidul lui Frans Timmermans era indicat abia al 3-lea în preferințe, alegătorii olandezi au preferat acest partid în defavoarea celorlalte, Partidul Laburist reușind să obțină cele mai multe voturi și 5 locuri în Parlamentul European.

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

 1. PS 18 % în Olanda, pe primul loc la alegerile PE, Wilders are numai 4%, un partid olandez N.exit are 11%- părăsirea UE.
  Nexit?

 2. Marele succes al lui Timmerman, care doreste sa fie chiar sefu EU, e de 18%. Mi se pare amuzant ca acesta cu doar, probabil, un milion si ceva de voturi sa ajunga sa conduca EU. L-am vazut in dialog cu Weber, mi s-a parut un comunist portocaliu.

  • Frans Timmemans are sprijinul PS și eventual al lui E. Macron& liberali (Verhofstaedt) împotriva lui M. Weber PP. Mai e doamna comisar Margrethe Vestager- liberali și francezul M. Barnier (scos din pălărie de E. Macron, fără sa fi fost candidat). Noul personal nu cred că va fi decis la 28 Mai în consiliul ministerial al șefilor de state la prima încercare cu „unanimitate” de voturi, deci 27 ori da. Frans Timmermans e diplomat cu experiență. Ca fost vicepresedinte în Comisie (locțiitorul lui J.C. Juncker) e un insider, nu pornește de la zero. Olanda are un partid cu 11 % care vrea să părăsească UE.27. Brexit e o caricatură politică. In PE sunt 73 britanici până la 30 Octombrie 2019.
   Culoarea?

   • Aceste mismasuri politice este ce ii tine pe oameni departe de urne motiv pt care parlamentul european ar trebui desfiintat.

 3. Alegerile Europarlamentare sunt ” Alegeri Libere . Fiecare voteaza cu cine vrea si din urna iese cine trebuie ” T Musatescu Titanic Vals De aceea partidele Pro UE sunt in coada sondajelor si in fruntea rezultatelor

 4. Tratatele europene trebuie rescrise cu reguli precise si clare. Cei care le semneaza pe langa avantaje trebuie sa-si asume si consecintele in cazul nerespectarii lor sub forma unor sanctiuni clare, vezi reducerea pana la suspendarea completa a fondurior europene, hotararile putand fi adoptate cu majoritate de voturi si nu ca pana acum in unanimitate.
  Celor care li se pare ca noile tratate le reduc competentele nationale n-au decat sa ramana pe dinafara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Tana Foarfa
Tana Foarfahttp://contributors
Tana a obţinut licenţa în Știinţe Politice la Université Libre de Bruxelles și deține un Master în Studii Europene la KU Leuven, specializarea ei fiind Relaţiile Externe ale Uniunii Europene. Principalele ei puncte de interes în domeniul european sunt relațiile externe ale UE, mecanismele electorale naționale, politicile economice și respectarea drepturilor copiilor și tinerilor. În 2015, Tana a fost consultant pe politici de dezvoltare și formare în cadrul Comisiei Europene, devenind în 2016 angajată a Comisiei în cadrul aceluiași departament. În prezent, lucrează în calitate de consilier politic pe probleme economice în Parlamentul European.

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Încălzirea globală, acidificarea oceanelor și moartea peștilor tropicali – acuzații de fraude științifice de mari proporții

Pe 6 mai 2021, revista Science a publicat o amplă anchetă intitulată Acidificarea oceanelor modifică comportamentul peștilor? Acuzațiile de fraudă creează o...

Ierusalim. Există conflicte fără soluții sau doar conflicte pentru care soluția încă nu a fost găsită?

Rezumatul în 10 puncte: Începând din noaptea de vineri spre sâmbătă (7/8 mai), în...

Sfârșitul emigrației

Au emigrat din România spre Europa occidentală peste trei milioane de români, din 2000 încoace. O parte au emigrat spre Italia și...

De ce a pierdut USR în sondaje după criza de la Ministerul Sănătății

Un studiu Avangarde a prezentat zilele trecute câteva date extrem de interesante. 52% dintre cei intervievați consideră USRPLUS drept...

Îl mai poate salva războiul/Hamas pe Netanyahu de pierderea funcției de prim ministru?

Știm, teroriștii de la Hamas au atacat iarăși Israelul iar statul Israel are tot dreptul să se apere. Niciun dubiu în această...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro