luni, martie 20, 2023

Alegerile lor vs. alegerile noastre

Domnul Marian Muhuleţ, purtător de cuvânt al Biroului Electoral Central, s-a pronunţat ieri cu privire la posibilitatea cetăţenilor de a-şi multiplica singuri declaraţiile pe prorie răspundere, după cum urmează: “Legea nu interzice. A fost o dispoziţie a BEC care prevede că aceste tipizate se distribuie numai în secţia de votare” (sursă). S-a referit la situaţia existentă în secţiile de votare din stăinătate, dar şi din ţară, secţii care, din motive neştiute, au rămas fără formulare pe proprie răspundere pentru persoanele care votau în străinătate ori la alt domiciliu decât cel înscris în copii ale listelor electorale permanente.

Nu am găsit pe site-ul Biroului Electoral această dispoziţie, cum a numit-o dl. Muhuleţ, am găsit, în schimb, celebrul formular al declaraţiei pe proprie răspundere, formular care îl obligă pe semnatar să se supună rigorilor legii în măsura în care are gânduri de vot multiplu. Acesta nu repretintă un tipizat emis (adică poartă antetul unei instituţii), înseriat ori numerotat, prin urmare el poate fi multiplicat de oricine, fără a-i schimba valoarea şi efectele juridice pe care poate să le aibă. Nu văd de ce un copiator de la Prefectură ori Primărie este ceva mai oficial decât unul aflat într-o şcoală ori acasă la un cetăţean. Efectul juridic este dat nu de către proprietarul copiatorului ci de asumarea pe proprie răspundere că nu încalci legea. Care ea, semnatura, produce aceleaşi efecte juridice indiferent dacă este dată pe hol, afară, acasă ori în faţa unui membru al secţiei de votare. După cum efectul juridic este acelaşi, indiferent dacă completezi nişte spaţii goale ori dai o declaraţie olografă, întrucăt aceste efecte juridice nu fac diferenţa, într-o lume normală, între litera tipărită şi cea de mână.

Se pare că membrii Biroului Electoral Central nu ştiu acest lucru şi că interpretează legea în sensul îngrădirii unor drepturi constituţionale (în spetă, dreptul la vot) şi nu al garantării lor.

Ministerul Afacerilor Externe are un comportament mizerabil cu proprii cetăţeni, în vreme ce Biroul Electoral Central reinventeză codul civil acreditând ideea ca izvorul de drepturi şi obligaţii, chiar şi în sfera ilicitului penal, nu se poate adăpa decât din literă tipărită. Este prea mult!

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

  1. Bine ați venit în lumea codurilor Predoiu, în care procedura nu mai este orală, ci în scris (alte aberații: recursul trebuie condus de un avocat și se examinează întâi în principiu, pe scurt finețuri de clasă/castă). Orice tipizat capătă această calitate dacă e validat de autoritate, deci era suficientă validarea semnăturii.

  2. Chestiunea votului celor din diaspora este prezentata partial corect. Este adevarat ca s-a mizat, la organizarea interna in ambasade si consulate ca numar de cabine, de stampile si de personal, pe istoricul ultimelor doua actiuni de votare astfel incat numarul mai mare de votanti de acum, parca cu cel putin 60%, a declansat blocajele. Pe scurt, s-a aplicat sociologic o cunoscuta teorie din matematica, cea a cozii, coada marindu-se permanent deoarece ritmul de formare al ei era mai mare decat ritmul de trecere a votantului prin sistemul de vot. Ce nu s-a spus este de ce s-au aglomerat romanii la vot incepand cu orele dupa amiezii si nu au venit mai de dimineata? Ca se intampla la fiecare votare chestia asta, si nu numai in diaspora.

    • Va rog sa nu mai vorbiti din auzite. Va rog sa nu mai colportati zvonuri lansate de autoritati pentru a justifica incompetenta si manevrele lor.
      In diaspora cozile nu s-au creat seara. In Stuttgart, de exemplu, la ora 12 era deja coada de cateva sute de metri. In plus, in conditiile in care in Germania au fost numai 5 (cinci !!!) sectii de votare la cateva sute de mii de romani, era imposibil sa vii de la sute de km distanta si sa votezi la 8 dimineata.

    • „Pe scurt, s-a aplicat sociologic o cunoscuta teorie din matematica, cea a cozii, coada marindu-se permanent deoarece ritmul de formare al ei era mai mare decat ritmul de trecere a votantului prin sistemul de vot. Ce nu s-a spus este de ce s-au aglomerat romanii la vot incepand cu orele dupa amiezii si nu au venit mai de dimineata?”… De fapt, ce nu s-a spus este de ce „ritmul de trecere a votantului prin sistemul de vot (!)” a fost mai mic decat „ritmul de formare (al cozii)!

      Ce Dumnezeu, autoritatile romane se asteptau ca POTENTIALII votanti sa se organizeze in conformitate cu organizarea (deficitara!) a punctelor de votare?!

    • Nu toata lumea poate fi la poarta sectiel la 7 dimineata, dar si daca prin absurd ar fi, s-ar forma coada atunci. E ridicol sa dai vina pe alegatori. Macar daca ar fi fost avertizati.

      „s-a mizat, la organizarea interna in ambasade si consulate ca numar de cabine, de stampile si de personal, pe istoricul ultimelor doua actiuni de votare astfel incat numarul mai mare de votanti de acum”
      Stiu ca se spune chestia asta, si cum ca numarul sectiilor de votare e acelasi, insa in realitate sectiile de votare nu mai sunt unde au fost. In Australia sunt acum 5 sectii (chestie de care personal, ma bucur), in timp ce in trecut a fost una singura. Deci de undeva s-au mutat 4 sectii. Daca astea patru ar fi fost in Europa…. Asa ca nu numai numarul mai mare de votanti a fost problema.

    • Pt ca unii au venit de la citeva sute de km.
      Probabil s-au pornit de acasa pe la 8-9 si au ajuns la 11-12 in fata sectiilor de votare. Cozile au inceput sa se formeze deja de pe la orele prinzului.
      Pe la ora 7-8 erau probabil in fata sectiilor cei care locuiesc in imediata apropiere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Georgiana Iorgulescu
Director executiv al Centrului de Resurse Juridice din 2005 pana astazi.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro