marți, iulie 27, 2021

Alegerile prezidențiale, din perspectiva sondajului CURS

Revin în comentariul meu de astăzi la sondajul de opinie de tip omnibus efectuat de CURS către sfârșitul lunii aprilie și în primele zile ale lunii mai. Sondaj al cărui scop a fost acela de a afla intențiile de vot ale românilor în cazul în care duminica viitoare ar fi alegeri.
O parte a respectivului sondaj are în vedere cursa pentru Cotroceni și pornește de la ipoteza că domnii Klaus Iohannis și Călin Popescu-Tăriceanu ar fi candidați mai mult ca siguri în vreme ce PSD nu a făcut cunoscut încă numele prezidențiabilului. Deși mai toată lumea crede că acesta va fi, fără doar și poate, dl. Liviu Nicolae Dragnea.
Sondajul mai avansează două sau trei nume de prezidențiabili ca, de pildă, domnii Dacian Cioloș și Eugen Tomac, și admite drept corectă premisa că atât PSD cât și ALDE ar avea fiecare câte un candidat propriu la viitoarele alegeri.
Conform cifrelor date publicității de CURS, președintele Klaus Iohannis ar obține din primul tur 39% din sufragii în vreme ce dl. Tăriceanu și candidatul PSD sunt creditați fiecare cu câte 22%.
Simpla lectură a acestor cifre este de natură să explice multe. În primul rând nervozitatea tot mai pronunțată din aceste zile a d-lui Liviu Dragnea. Deși președintele PSD face ce face și se războiește aproape zilnic cu președintele Iohannis pe care îl acuză că ar pune la cale o lovitură de Stat nu candidatura aproape sigură a acestuia este de natură să îl îngrijoreze pe super-premierul României. Primul lucru de natură să îi creeze dureri de cap d-lui Dragnea este diferența de scor dintre partid (conform aceluiași sondaj PSD ar obține în jur de 39%, deci cam tot atât cât ar obține dl.Ioahnnis) și cel cu care este creditat încă necunoscutul candidat pentru prima funcție în Stat al social-democraților români. Cel de-al doilea motiv de natură să îl deranjeze acut pe dl. Dragnea este egalitatea de scor dintre posibilul candidat al PSD și viitorul candidat sigur Călin Popescu-Tăriceanu.
Dacă în cazul d-lui Tăriceanu se poate prespune că ar mai exista un potențial de creștere, e dificil de admis că ne-am putea aștepta la același lucru din partea d-lui Dragnea. Cum mai toți alegătorii identifică guvernarea PSD-ALDE cu însăși persoana d-lui Dragnea în a cărui cârcă sunt puse toate neîmplinirile acesteia, cum sacul promisiunilor pe care le poate face în viitor super-premierul învestit ca atare printr-o HG a Executivului Dăncilă este fatalmente gol căci țara nu mai are resurse (de aici și jocul de-a alba neagra cu pilonul 2 de pensii) apare de domeniul evidenței că dl. Tăriceanu are cele mai mari șanse de a accede în turul al doilea.
Nu știu dacă zilele trecute, aunci când dl. Călin Popescu-Tăriceanu solicita cu voce fermă ca în perspectiva viitoarelor prezidențiale coaliția PSD-ALDE să aibă un candidat comun, domniei-sale îi erau cunoscute, fie și măcar pe surse, rezultatele sondajului CURS. În cazul în care aceste tendințe se vor menține este de așteptat ca pretențiile d-lui Tăriceanu să crească. Or, pare greu de crezut că PSD se va împăca cu ideea/umilința că nu va avea un candidat propriu la alegerile prezidențiale. Unde mai pui că d-lui Dragnea nu i-ar conveni deloc ca, în locul domniei-sale, să candideze d-na Gabriela Firea despre care, din același sondaj CURS, aflăm că românii ar avea o mai bună părere decât au despre dl. Iohannis. Tema candidatului unic ar tulbura încă și mai mult apele din coaliție, lucru deloc dorit de dl. Dragnea care se așteaptă, probabil, în viitor, la o erodare pronunțată a guvernării, îndeosebi a componentei sale pesediste.
Nimeni nu știe astăzi cu exactitate care va fi soarta premierului Viorica Dăncilă în condițiile plângerii penale depuse pe numele ei de liderul liberal Ludovic Orban.
Cert e că dacă se va începe urmărirea penală și dacă președintele Iohannis va decide suspendarea premierului, plecarea de la guvernare a PSD este de domeniul iminenței. Or, atare situație va șubrezi încă și mai mult poziția la vârful partidului a d-lui Liviu Dragnea care, în atare condiții, s-ar putea să nu mai aibă nici măcar șansa să mai candideze.

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

 1. Si fara indoiala ca ACHITAREA de ieri a lui Tariceanu combinata cu colajul prezentat ieri de mai multe televiziuni obediente cu dl Iohannis spunand mereu ce penali sunt adversarii sai vor eroda in cascada sansele lui Dragnea. Lui Dragnea nu-i mai lipsete decat o achitare ca sa fie automat exclus din politica de domnii Ciolos , Orban si chiar Tomac care mie mi se par ca vin irezistibil din urma.

  • „dl Iohannis spunand mereu ce penali sunt adversarii sai…”

   Adjectivul „penal” nu are grade de comparație și nu poate fi substantivat, ceea ce, de altfel, explică parțial absurdul sancționării d-lui Iohannis de către CNCD. Este o „licență lingvistică” a Președintelui, după părerea mea ridicolă, dar, după cum se vede, cu priză la public. Cei la care probabil s-a referit dl Iohannis sunt urmăriți sau condamnați penal în diverse spețe.

   Achitarea d-lui Dragnea la care faceți referire în comentariul dumneavoastră pare mai degrabă o ironie decât premiza victoriei domniei-sale în alegerile prezidențiale. Oricare contracandidat l-ar putea ataca cu ușurință și eficient pe tema aceasta.

   Dar, de fapt aceasta este o falsă problemă, după părerea mea, iar sondajul căruia i se face reclamă i se sporește astfel potențialul de manipulare. Este o eroare să uităm că România este o cleptocrație. Politicienii sunt în patria noastră marionetele oligarhilor. Posturile de televiziune care le aparțin acestora, cu o audiență impresionantă și un potențial de manipulare uriaș, au capacitatea de a impune aproape orice candidat al „Statului paralel”. Desigur, nu vor risipi în mod absurd resurse pentru susținerea unui candidat vulnerabil precum dl Dragnea (care poate conduce „din spatele scenei”, precum în prezent), dar îl pot folosi în mod manipulatoriu pentru a atrage energiile critice ale Opoziției, iar ulterior să fie promovată în campania prezidențială doamna Firea, spre exemplu, ori un alt candidat „proaspăt, curat, uscat”. Nu este exclus dl Tăriceanu, dar depinde de evoluția relației domniei-sale cu justiția.

   Desigur, în cele din urmă, dar deloc lipsit de importanță, nu poate fi neglijat faptul că dl Ioska este un apropiat al Intact/A3 și al PSD, ori că activitatea d-lui Abraham a fost legată în mod nefericit de dl R Ioanid, spre exemplu, șamd. Prin urmare, privesc cu circumspecție rezultatele sondajului menționat, căutând mai degrabă să văd în ce fel ele pot influența opinia publică și actorii politici. Pentru că acesta pare să fie scopul său principal.

 2. Plingerea lui Orban contra Vioricai este un bluf: nu poti acuza de inalta tradare un premier care a facut o vizita in Israel si s-a intilnit cu presedintele si premierul. Sau pentru ca guvernul pe care il conduce a luat initiativa mutarii ambasadei la Ierusalim fara consultarea Presedintelui (clar, o magarie).
  Daca cumva si Liviu ot Teleorman va fi achitat, ca Ginerica, Ponta si Sova, atunci prezidentialele de anul viitor sint sub semnul imprevizibilului.
  In cazul ca Presedintele va face greseala sa o suspende pe Viorica, nu e obligatoriu ca guvernul sa cada. Presedintele nu poate revoca premierul. Iar Constitutia nu are prevazuta o solutie pentru un asemenea caz abracadabrant. O spune Augustin Zegrean, cel care a fost parte la intocmirea Constitutiei si a condus si CCR.

 3. „Or, pare greu de crezut că PSD se va împăca cu ideea/umilința că nu va avea un candidat propriu la alegerile prezidențiale.” Adica vi se pare ca Tariceanu n-ar fi candidatul psd? Va inselati, dar nu sinteti singurul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

 

 

Recomandare Contributors.ro - Musica Ricercata Festival Op.3

https://www.hotnews.ro/stiri-cultura-24929744-23-iulie-incepe-musica-ricercata-3-festival-despre-muzici-pierdute-regasite.htm

Intre 23 si 25 iulie, la Sibiu, va avea loc un festival foarte interesant, Musica Ricercata Festival Op.3. Titlul este un joc de cuvinte care pornește chiar de la crezul proiectelor Musica Ricercata: aducerea la lumină a unor muzici pierdute în biblioteci și arhive. Descoperirea lui Joseph Haydn (denumit și “părintele simfoniei”) dintr-o perspectivă a Transilvaniei este punctul de pornire a periplului, muzica devenind o mașină a timpului prin care reușim să pătrundem din perspectiva culturii transilvănene în centrul Europei. Vezi programul festivalului in articol.

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

În ultimii 40 ani, temperatura medie anuală din România a crescut cu circa 2°C

În baza de date întreținută de NASA la Goddard Institute for Space Studies (NASA GISS), care funcționează în New York, pe lângă...

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii.  Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea...

Nikita Hruşciov dixit: „În România socialismul nu poate fi construit fără mămăligă”

Într-o şedinţă desfăşurată la Moscova, la 8 iulie 1953 – în cursul căreia câţiva politicieni sovietici au discutat despre un plan de...

O întrebare pentru „colegii de la Academie”

Una dintre sculpturile prin care Christophe Gabriel Allegrain (1710-1795) a atras atenția (cea a lui Diderot e notabilă) și a devenit dezirabil...

Energie și Geopolitica – Pe unde este România în relațiile energetice cu Moldova și Ucraina?

În ultimile zile s-au petrecut două evenimente care ar putea influența situația energetică regională. Prima și cea mai importantă...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro