duminică, iulie 5, 2020

Alexandru Cumpănașu- De la postura de recondiționat Thierry La Fronde la aceea de posibil candidat la prezidențiale

În marea majoritate a comentariilor pe care le-am scris despre tragedia de la Caracal, am încercat să fac abstracție de persoana d-lui Alexandru Cumpănașu.
Cea mai semnificativă excepție a fost reprezentată de comentariul intitualat Corbii publicat la data de 3 august 2019 pe site-ul contributors.ro.
Îi inventariem în cuprinsul sus-menționatului comentariu pe toți cei care, în opinia mea, dădeau semne că încercau să profite, într-un fel sau altul, de tragedia familiilor Măceșanu și Melencu. Dar și de felul deficitar, primitiv, parcă anume creator de piste false, destinat să îndemne la speculații și la încă o și mai sporită neîncredere în cei în ale căror atribuții figurează soluționarea cazului, în care comunicau autoritățile Statului român. Poliție, Procuratură, Minister de Interne, IML, Ministerul de Justiție.
De dl. Alexandru Cumpănașu mă ocupam în partea finală a editorialului. Reproduc în cele ce urmează ceea ce scriam la data de 3 august.
“În fine, urmăresc cu un dezgust în creștere cum se manifestă pe la televiziunile apropiate PSD, dl. Alexandru Cumpănașu. Președintele unei așa-zise Coaliții Naționale pentru Modernizarea României. Puternic încatenate politic. Dl. Cumpănașu este unchiul Alexandrei Măceșeanu. Îi respect doliul, îi respect și suferința. Numai că dl. Cumpănașu parcă prea se folosește de soarta cumplită a nepoatei sale pentru a face tot felul de declarații politice. Ce a spus și repetat luni seara, stimulat de sluga lui Voiculescu, Mircea Badea, la Antena 3, dl. Alexandru Cumpănașu? Iată: Sistemul mafiot susținut de haștagiștii # rezist mi-a omorât nepoata .
Corbul Alexandru Cumpănașu pare să-și fi suspendat doliul și s-a pus astfel în slujba corbilor din fruntea Statului și din fruntea PSD. Și a televiziunilor aservite acestuia”.
În cele mai bine de 30 de zile care au trecut de la scrierea acestor cuvinte, dl. Cumpănașu și-a continuat și amplificat prezențele mediatice. A făcut turul tuturor televiziunilor. A fost aproape seară de seară la România tv și Antena 3, a fost suspect de prezent la România 9, un subprodus jurnalistic cu care TVR 1 își alungă aproape programatic telespectatorii, a ajuns la Realitatea tv, chiar și la Televiziunea Digi 24. Destul de adesea s-a întâmplat ca dl. Cumpănașu să apară însoțit de dl. Ion Cristoiu care pare să fi dezvoltat o pasiune bolnăvicioasă în a inventa tot felul de scenarii despre ceea ce s-ar fi întâmplat la Caracal. Scenarii, altminteri, tare pe placul celor de la revista Sputnik și a celor care nutresc ori sunt plătiți să stimuleze sentimente anti-americane.
În tot acest timp, s-au acumulat noian de informații care nu îi fac chiar cinste domnului Cumpănașu. Referitoare atât la adevărata natură a legăturilor sale de rudenie cu familia Alexandrei, la felul în care încearcă să profite de durerea mamei și a tatălui adolescentei dispărute, cât și la ceea ce s-ar ascunde în spatele așa-numitei Coaliții naționale pentru modernizarea României al cărui președinte este exact cel care astăzi încearcă să pozeze într-un fel de recondiționat Thierry La Fronde. Finanțări și interese obscure, legături bizare cu Ministerul de Interne pe ai cărui angajați astăzi dl. Cumpănașu îi cataloghează în toate felurile, o suspectă trecere la ministrul Mihai Fifor, o posibilă încatenare cu multiplele servicii secrete din țară.
Deloc inexplicabilă, așadar, zămislirea zvonului în conformitate cu care dl. Cumpănașu și-ar folosi hiper-prezența în actualitate și pe micile ecrane în virtutea unei ipotetice candidaturi la alegerile prezidențiale. Zvonuri pe care Alexandru Cumpănașu le-a dezmințit în repetate rânduri cu o violență care iarăși nu putea să nu te pună pe gânduri. Cu atât mai mult cu cât deja menționatul Ion Cristoiu a sugerat, și nu o dată, că dl. Cumpănașu ar trebui să fie adevăratul candidat al PSD la prezidențiale.
Iată că joi, 29 august, dl. Cumpănașu a dat cărțile pe față. Va începe să strângă semnăturile necesare pentru o eventuală candidatură la prezidențiale.
De unde răzgândirea d-lui Cumpănașu? Cine îi va susține logistic campania de strângere de semnături și apoi candidatura? Pe cine va avea în spate? Din ce zonă speră dl. Cumpănașu să obțină voturi? Va mușca oare dl. Cumpănașu din bazinul electoral al PSD din care deja a început să muște independentul de fațadă Mircea Diaconu? Este oare dl. Cumpănașu precum inculpatul Gheorghe Dincă ceea ce se cheamă “un lup singuratic”? Sau este mult mai mult decât atât?
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors. ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

  1. „comentariul intitualat Corbii publicat la data de 3 august 2019 pe site-ul contributors.ro…”

    A-ți spori notorietatea urcându-te pe cadavre [la propriu] reprezintă după părerea mea o ticăloșie. La începutul lunii august domnul în discuție afirma cu fermitate, jignindu-i pe cei care îndrăzneau să presupună altfel, că NU va candida la funcția supremă în stat.

    Apropierea domniei-sale de guvenarea cleptocrată și marionetele politice PSD-ALDE-UDMR cu sprijinul cărora a primit fonduri consistente oengeul său este un motiv bun pentru a ne întreba dacă domnul în discuție a decis singur să candideze, ori a primit un impuls de la patronii săi.

    Cel mai probabil domnul care face subiectul articolului, al cărui nume mă feresc să-l scriu din dezgust, este doar o „sculă” politică, un instrument folosit de apropiații guvernării cleptocrate, asemenea d-nei D Gîrbovan, într-o luptă pentru influență în interiorul „Cupolei” de tip mafiot care a capturat statul român.

    Sper să nu obțină semnăturile pentru candidatură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandata

Esential HotNews

Esential HotNews

E randul tau

Mai e un aspect, poate si mai grav. De fapt trei, daca ma gandesc mai bine. Primul, la concret, A…

de: MirceaM

la „Îmbogățiții de război”

Carti recomandate de Contributors.ro

Democrația sub asediu românia în context regional

Carte recomandată de contributors.ro

 

Top articole

Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Recunosc din start faptul că îmi este destul de greu să scriu despre volumul Isus al Meu, editura Humanitas, 2020. În primul rând, din cauza intimidantului autor, un monument al culturii românești contemporane, adulat şi contestat ȋn (aproape) egală măsură.

Frauda în educaţie e viol la adresa copilului

Cu câteva zile în urmă, o studentă mi-a trimis – ca răspuns la examenul de “Etică şi integritate academică” – un text...

Când șahul devine rasist…

Credeați că numai statuile sau hărțile (1) pot fi rasiste? Aflați că, pe fondul actualei revoluții BLM (Black Lives Matter), în curs de desfășurare în...

Un ordin de ministru și geografii academice

Să încercăm un mic exercițiu de imaginație. Suntem în vara anului 2024. La universitățile din România s-au încheiat...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)